Yksityishenkilön nettiliittymässä ei välttämättä ole mahdollisuutta lähettää suoraan Gmailin porttiin 25 (Traficomin määräys 67A/2015) mutta Gmail ei sellaista mahdollisuutta dokumentoikaan.
Googlen ohje Gmail-sähköpostin käyttöön muilla kuin Gmail-asiakasohjelmilla opastaa käyttämään seuraavia asetuksia lähetyspuolella, ja samoja asetuksia voi soveltaa monitoimilaitteisiinkin:
Outgoing Mail (SMTP) Server | smtp.gmail.com
Requires SSL: Yes
Requires TLS: Yes (if available)
Requires Authentication: Yes
Port for SSL: 465
Port for TLS/STARTTLS: 587 |
Full Name or Display Name | Your name |
Account Name, User name, or Email address | Your full email address |
Password | Your Gmail password |
Eli jos se monitoimilaite pystyy käyttämään salattua liikennettä (joko porttiin 465 tai 587) ja SMTP-autentikointia, sitten homma onnistuu suoraan monitoimilaitteesta Gmailiin. Jos monitoimilaite tai laitteet ovat NATatussa kotiverkossa, Gmail näkee kaikkien samassa verkossa olevien koneiden liikenteen lähtöosoitteena kotiverkon julkisen IP:n eikä siis voi varmasti sanoa onko niitä laitteita yksi vaiko monta - eikä välitäkään: niin kauan kun (kukin) monitoimilaite esittää jonkun kelvollisen Gmail-tunnuksen ja sitä vastaavan salasanan autentikointia varten, asiassa ei pitäisi olla ongelmaa. Toki jos tätä kautta lähetettyjen viestien määrä kasvaa älyttömäksi, Google voi laittaa tunnuksen lähetyspuolen lukkoon.
Jos laite on niin vanha että se ei osaa SMTP:n salausta ja/tai autentikointia, sitten väliin pitää laittaa jokin systeemi joka osaa.
Eli kannattaa katsoa mitä sähköpostiasetuksia sinne monitoimilaitteeseen voi määritellä: jos siellä kysytään palvelimen nimen ja lähettäjän osoitteen lisäksi käytettävää porttinumeroa, käyttäjätunnusta ja salasanaa, silloin laite saattaa hyvinkin pystyä lähettämään suoraan Gmailiin. Jos taas sähköpostin lähetysasetuksissa pyydetään vain postipalvelimen nimeä ja lähettäjän sähköpostiosoitetta, silloin kyseessä on todennäköisesti vanhan tyylin laite joka käyttää salaamatonta ja autentikoimatonta SMTP-yhteyttä.
Esimerkiksi Raspberry Pi:stä saisi aika helposti sopivan apupurkin vanhalle monitoimilaitteelle jos tietää mitä tekee. Eli asennetaan RasPiin postipalvelin, laitetaan se sallimaan sisääntulevat yhteydet porttiin 25 ainoastaan omasta kotiverkosta (tai mielellään vain juuri siitä monitoimilaitteesta/niistä laitteista), ja hoitamaan kaikki lähetykset ulospäin joko Gmailin tai oman nettioperaattorin lähtevän postin palvelimen kautta (ns. smarthost-konfiguraatio), ja tälle ulospäin suuntautuvalle yhteydelle määritellään SMTP-autentikointi ja salaus käyttöön.
Ja jos tämän lyhyen kuvauksen perusteella ei pysty vielä hahmottamaan mitä pitäisi tehdä, silloin kannattaa etsiä joku osaavampi kaveri tueksi ja tehdä yhdessä. Tuollaisen apupurkin tekemisessä virheiden riski on paljon pienempi kuin tehtäessä "oikeaa" sähköpostipalvelinta johon saa yhteyden ulkomaailmasta sisäänpäin, mutta silti on parempi jos mukana on joku joka osaa katsoa ettei tule tehdyksi virheitä joista olisi kiusaa joko itselle tai muille netinkäyttäjille.