Saunan valaistus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jasca
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
06.09.2020
Viestejä
137
Päivitimme asuntomme pientä (n. 3,5 m2) saunaa värjäämällä katto- ja seinäpaneelit saunavahalla tummiksi. Samassa yhteydessä hyväkuntoiset lauteet hiottiin ja käsiteltiin värittömällä vahalla. Kokonaisuus kaipaisi päivitystä myös valaistukseen, vanhan Ensto AVH11 saunavalaisimen tilalle pitäisi keksiä jotain. Valokuidut tai ledit kiinnostavat, mutta kun kyseeseen tulisi pinta-asennus, esimerkiksi lauteiden alle. Näppärä kaveri sinne värkkäisi jonkinlaisen "valotukin", johon poraisi reiät ledejä varten, mutta onko muita toteutustapoja? Heittäkääpä ideoita ja kommentteja omista toteutuksista!
 
Itse asiassa tämä on käynyt itsellänikin mielessä, mutten ole saanut tarkkaa visiota, että miten tuon pinta-asennuksen toteuttaisi. Seuraan siis mielenkiinnolla ketjua!
 
Alumiinikisko lauteiden alle ja nauha sisään. Ihan komea mielestäni. Ei tarvitse sen kummempia säätöjä alkaa tekemään.
 
Tälläista tarkoitin:
Täytyy varmaan itsekin tilata tuollainen musta kansi, kun ei himmenny ihan niin paljon, kun haluaisin ja itsellä on 4 nauhaa saunassa. Kahdella olisi kyllä pärjännyt varsin hyvin.
 
Kovin niukanlaisesti kommentteja muutamassa päivässä tuli - olisiko vieras aihe?

Päädyin lopulta LED-kiskoon, jonka valmisti mittojen ja toiveiden mukaan vantaalainen LED Store. Saunan levyiseen eli noin 1,7 metriseen alumiinikiskoon asennettiin saunakäyttöön sopiva IP65 LED-nauha (7,2 W/m, 3000 K). Kisko puolestaan kiinnitettiin ylälauteen alle, mistä se valaisee saunaa juuri sopivasti - ei liian kirkkaasti, mutta tarjoten valoa myös puhtaanapitoon. Pienikokoinen muuntaja (IP20) sijoitettiin AP10 jakorasiaan (IP55), jolloin siitä saatiin "saunankestävä". Rasiaa on saatavilla myös mustana, joka häviää mukavasti tummiin seiniin.

Ainakin itse olen kokonaisuuteen hyvin tyytyväinen. Jos euroja haluaa säästää, niin tuollaisen LED-kiskon voi valmistaa itsekin.
FB_IMG_1613043335656.jpg
 
Saunaan olisi tulossa led-kuidut valaisemaan seinää. Tarjontaahan on taas aika laajalla hintahaarukkalla. Toki se pitää katsoa, että kestää riittävästi lämpöä. Mutta osaako joku sanoa mitä käytännön eroa ostaako mallia 12v, eli tarviii muuntajalla vai suoraan 230v verkkoon tulevat? Muuntajamallissa on tietysti yksi hajoava komponentti lisää, mutta onko noissa esim. käyttöiässä eroa?
 
Oma saunaprojekti jäi syksyllä kesken ja valaistus myöskin. Seinät varmaan tulee vedettyä tummalla saunavahalla tms. joskus jos aikaa ja intoa riittää. Kalliit kuidut/projektorit ja muut erikoissaunavalosarjat saa jäädä kauppojen hyllyille. Vaikuttaa että vähän ylihinnoittelun makua kaikessa mihin lisätty termi "sauna". Lämpötilahan lyhentää ledien elinkaarta huomattavasti, eli niissä on vähän trade-off eristyksen ja lämpötilojen kanssa. Asiantuntijoiden mukaan karkeasti max. 100cm lattiasta ylöspäin on hyvää aluetta.. tai lämpötilana ilmaistuna, alueet joissa lämpötila ei nouse yli 60-asteen.

Itse varmaankin vedän silikoniputkeen ledinauhaa jalkalauteen alle ja toisen mokoman piilotan istuinlauteen ja jalkalauteen väliin tulevan laudan/lautojen (ei vielä kiinnitetty) taakse. Puukiuas valaisee onneksi sen verran, että pärjännee kun valaisee osan lauteista. Lauteet on 3.1m pitkät, eli 5m nauhasta saisi varmaan pätkittyä kaksi sopivan pituista pätkää. Onkohan tuo alumiinikisko muuten kaikkein järkevin kuumassa tilassa? Olisiko joku vähän vähemmän lämpöäjohtava materiaali parempi?

Oma räpellys jäi melko lähelle valmista. Muuntajalle täytyy varmaan keksiä sopiva paikka ja hyödyntää tuon nykyisen valon johdoitus. Ehkä. Näissä vanhoissa rakennuksissa ei varmuudella edes tiedä missä mikäkin piuha kulkee... ja toisaalta ei huvita alkaa puhkomaan tai purkamaan kosteussuojia ja muita eristeitä.
 

Liitteet

  • Layer 0.jpg
    Layer 0.jpg
    298,7 KB · Luettu: 114
  • Layer 1.jpg
    Layer 1.jpg
    394 KB · Luettu: 113
Saunaan olisi tulossa led-kuidut valaisemaan seinää. Tarjontaahan on taas aika laajalla hintahaarukkalla. Toki se pitää katsoa, että kestää riittävästi lämpöä. Mutta osaako joku sanoa mitä käytännön eroa ostaako mallia 12v, eli tarviii muuntajalla vai suoraan 230v verkkoon tulevat? Muuntajamallissa on tietysti yksi hajoava komponentti lisää, mutta onko noissa esim. käyttöiässä eroa?
Kyllä ledillä on aina jonkinlainen "muuntaja", tai siitä tulee sietämätön strobovalo.

Mitään 12v kuitusarjaa tuskin enää löydät mistään, mutta se "erillisellä muuntajalla" oleva malli antaa sen edun että virtalähde ja led ovat vaihdettavissa erikseen, jos se tuntuu tärkeältä.

Tosin käytännössä vanhalla 1000h hehkulampulla sanottiin n. 10 vuotta perinteisellä lauantaisaunalla, käyttötunteja ei valtavasti tule ellei ihan päivittäin siellä viihdy, jolloin sen koko saunan remonttiväli lyhenee jo aika merkittävästi.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 703
Viestejä
4 544 685
Jäsenet
74 833
Uusin jäsen
Kanadanhanhi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom