Sähköiset kirjanlukijat

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 444
Jonkun verran on tullut ihan Kindlenkin sisällä muutosta eri versioissa, tein vertailua Kindle Keyboard 3G:n (hankittu 30.4.2012) ja Kindle Paperwhite 2015 (joulukuu 2015) versioiden välillä.

Arvostelen uudempaa (Paperwhite) käyttäen siis plussat ja miinukset:

Miinuksia:
- Ei musiikin tai äänikirjan toistoa.
- Ei osaa muuntaa tekstiä puheeksi.
- Ei erillisiä sivunvaihtonäppäimiä.
- Ei erillistä näppäimistöä.
- Ei 3G:tä, pelkästään Wlan (tässä mallissa).
- Hieman lyhyempi akunkesto.
- Edelleen käytössä USB2 kaapeli, tosin Paperwhiten mukana EI tule seinäpistoketta kuten Keyboard version mukana tuli (EU ja USA malliset). Saa toki tilattua erikseen (maksamalla lisähintaa...).

Plussaa:
- Taustavalo, toimii yllättävän hyvin ja siihen tottuu nopeasti. Täysin pimeässä en silti suosittele laitetta käyttämään. Ei rasita silmiä.
- Huomattavasti parempi resoluutio (300ppi vs 167ppi).
- Netin selaaminen tuntuu huomattavasti paremmalta.
- Tukee Goodreads ja facebook sivustoja ns. sisäänrakennetusti ja osaa mm. päivittää lukemasi kirjan tiedot sinne.
- Amazonin omasta kaupasta kirjojen ostaminen ja selaaminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa.
- Pienempi ja kevyempi (169 mm x 117 mm x 9.1 mm 205g VS 190 mm x 123 mm x 8.5 mm 245g).
- Enempi saatavilla sanakirjoja sekä fonttivaihtoehtoja ja uudempi "käyttöjärjestelmä".
- Kosketusnäyttö (tosin saa nähdä kestääkö tämä useita vuosia mutta vaikuttaa tukevalta)
- Kirjoihin saa graafisen "kansi" näkymän, hyvä mikäli vain muutamia kirjoja käytössä, huono jos niitä on todella paljon (tosin sitä varten voi tietysti luoda kansioita)
- Sivun kääntö sekä ruudun päivitys sujuvampaa.
- X-ray toiminto kirjoihin jotka tukevat sitä (helpottaa tietojen etsimistä juuri kyseisestä kirjasta huomattavasti)
- Näyttää näppärästi kirjat jotka ovat laitteessa sekä kirjat jotka ovat "pilvessä".
- Edelliseen liittyen, Cloud Storage - ei maksa mitään ja säilyttää sekä näyttää amazonilta hankitut ladattavissa olevat tuotteet jotka saa nopeasti ladattua laitteelle sekä mahdolliset päivitykset olemassa oleviin tuotteisiin (joita ei toki ole pakko ladata, jotkut ovat pelänneet että Amazon saattaisi "sensuroida" kirjoja). Tämä onnistuu myös vanhempaan versioon mutta hankalammin.

+ / - (Eli itselleni ns. "se ja sama")

- Paperwhite antaa valita 11 kielestä käyttöliittymän ja sisältää kielituen esim. japanin, kiinan, korean, latinan ja kreikan kielisiin kirjoihin. Itselle riittää englanti hyvin mutta onhan tuo ns. "bonus" että kiina, espanja, ranska, saksa, venäjä ja muita kieliä löytyy käyttöliittymävaihtoehdoista.
- Sama määrä muistia (4GB)
- Huomattavasti vähemmän aukkoja / näppäimiä (nopealla etsinnällä 3kpl vs. vanhemman version lähemmäs 50kpl)
- Calibren avulla kirjojen siirtely / tiedostomuotojen muutteleminen käytännössä identtistä käytti kumpaa tahansa.

En ole vielä testannut mutta sarjakuvien luku "kupla kerrallaan" (Kindle Panel View) voi olla hyödyllinen ominaisuus tulevaisuudessa.
 
Mulla on Kindle Keyboard, joka sinällään toimii ihan hyvin. Vähän houkuttelisi kuitenkin vaihtaa joko Voyageen tai Oasikseen. Millaisia kokemuksia jengillä on näistä kahdesta?
 
Ostin ensimmäisen touch kindlen joskus sen julkaisun yhteydessä ja kaksi vuotta sitten joulutarjouksessa vaihdoin paperwhiteen. Tuo oasis kiinnostaisi lähinnä rautanamiskoiden takia, mutta en millään pysty perustelemaan tuota hintaa itselleni. Niin ja onhan tuo paperwhite edelleen aivan hemmetin hyvä.

Aika hidasta on kehitys eink laitteilla.
 
Kindle Voyage on ollut hyvä. Mukava bussimatkoille ja muutenkin lukemiseen. Kesällä tuli testattua myös kirkkaassa auringonpaisteessa ja lukukokemus pysyi todella miellyttävänä. Wifi on periaatteessa omalla kohdalla turha, sillä olen tottunut synkkaamaan kirjat kaapelin kautta calibre-ohjelmaa käyttäen.

Ainut miinuspuoli tuossa on hinta. Toivottavasti palvelee monta vuotta.
 
Mites tuo calibrella synccaaminen toimii kaapelin kautta? Onko siinä joku hieno automaagiominaisuus, joka synkronoi kirjastot vai nostellaanko käsin tiedostoja laitteelle?

Itse olen nyt käännellyt kirjoja .mobi muotoon ja siirtänyt kindlelle tuon amazonin tarjoaman sähköpostin kautta. Käytännössä tyhjä sähköposti jossa liitteenä kirja .mobi-muodossa ja hetkisen kuluttua kirja ilmestyy kindleen.
 
Itselläni on Kindle 4 vuodelta 2011 ja se on kohta viisi vuotta palvellut uskollisesti. Tuota Voyagea (ja välillä Oasistakin) olen muutamaan kertaan käynyt katselemassa, mutta tekisi mieleni odotella, kunnes tulee joku uusi malli, jossa on USB3 liitin, että olisi helppo ladata samalla laturilla kuin kännykkää. Noita parempia malleja olen katsellut, kun kuitenkin epäilen, että en pelkällä touch screenilla tulisi toimeen sivun käännön suhteen, kun olen noihin nappuloihin niin tottunut.
 
Mites tuo calibrella synccaaminen toimii kaapelin kautta? Onko siinä joku hieno automaagiominaisuus, joka synkronoi kirjastot vai nostellaanko käsin tiedostoja laitteelle?

Itse olen nyt käännellyt kirjoja .mobi muotoon ja siirtänyt kindlelle tuon amazonin tarjoaman sähköpostin kautta. Käytännössä tyhjä sähköposti jossa liitteenä kirja .mobi-muodossa ja hetkisen kuluttua kirja ilmestyy kindleen.

Kun olet asentanut Calibren koneellesi luot Calibre libraryn, esim. itselläni se on 16.7Gb. Sinne voit (calibren kautta) lisätä kirjoja (myös pdf muodossa) esim. valitsemalla kansion (tai yksittäisen tiedoston) minkä Calibre sitten käy lävitse ja lisää kirjastoonsa.

Kun käynnistät Calibren ja liität Kindlesi koneeseen Calibre osaa näyttää mitä kirjoja siinä on, mitä kirjoja sinun kirjastossasi on ja erilaisista lehdistä (esim. Helsingin Sanomat, FOX News, Adventure Gamers jne. lähemmäs 1600 eri lähdettä) synkronoida ja ladata uusimman Kindleesi.

Kun siirrät kirjoja kindleesi voit toki valita (mahdollisista) siirtomuodoista mihin kirja sitten muutetaan ns. lennosta (eli ohjelmisto tekee sen itse ei tarvitse muutella käsin). Voit myös etsiä kirjoja / tekijöitä ja tilata kirjoja useammasta nettikaupasta Calibren kautta (muualtakin kuin amazonista siis).
 
Minulta löytyy Paperwhite, ja on kyllä pätevä laite. Suurin miinus on laitteen kansioiden täysin järjetön toiminta. Jos haluan kirjojen olevan aakkosjärjestyksessä, myös kansioissa olevat kirjat näkyvät listassa kansioiden ulkopuolella, mikä vähän syö kansioiden pointtia.
 
Löytyy PW3 (300ppi variantti) ja ihan hyvin toiminut. Kyllähän tuolla on selkeät edut tavalliseen kirjaan verrattuna, mutta välillä e-kirjat ovat kalliimpia kuin paperiversiot mikä ihmetyttää ainakin minua.
 
Löytyy PW3 (300ppi variantti) ja ihan hyvin toiminut. Kyllähän tuolla on selkeät edut tavalliseen kirjaan verrattuna, mutta välillä e-kirjat ovat kalliimpia kuin paperiversiot mikä ihmetyttää ainakin minua.

Ainakin vielä 2014 lopussa syynä suomessa oli ihan verotus: "E-kirjojen arvonlisävero on 24 prosenttia, kun taas painetun kirjan veroprosentti on 10."

Mikäli vain pystyy lukemaan englanniksi niin muualta (netin kautta) ostetut ja toimitetut sähköiset kirjat ovat yleensä huomattavasti halvempia (sekä tietysti toimitus sekunneissa eikä päivissä puhumattakaan postikuluista) kuin paperiset versiot.
 
Joka vuotinen joululahjahelvetti lähestyy, joten olisi kysymys. Pitäisi siskolle joku joululahja hommata ja ajattelin, että olisiko esim. tuo Kindle White hyvä ostos paljon kirjoja lukevalle? iPad löytyy jo, joten meneekö Kindle hukkaan? Jos iPad ajaa saman asian, niin sitten en osta, mutta jos tuosta on parempi lukea kirjoja, niin voisin jopa harkita. Ja millainen kulttuurishokki tuo mahtaa olla, jos on tottunut lukemaan kirjat perinteisessä muodossa? Viekö perinteinen kirja vielä voiton? Kirjojen saatavuus ei vissiin ole ongelma, kun tuo mielellään lukee englannin- ja ruotsinkielisiä kirjoja.
 
Viimeksi muokattu:
Joka vuotinen joululahjahelvetti lähestyy, joten olisi kysymys. Pitäisi siskolle joku joululahja hommata ja ajattelin, että olisiko esim. tuo Kindle White hyvä ostos paljon kirjoja lukevalle? iPad löytyy jo, joten meneekö Kindle hukkaan? Jos iPad ajaa saman asian, niin sitten en osta, mutta jos tuosta on parempi lukea kirjoja, niin voisin jopa harkita.

Mikäli hän lukee kirjoja niin kyllä.
Eron huomaat esim. lukemalla pitkän kirjan tietokoneen näytöltä tai ihan paperisena kirjana.

Eli suomeksi: kindlessä (kirjanlukijoissa) ei ole ruudunvirkistystä joten ne rasittavat silmiä yhtä vähän kuin tavallinen paperi.
TV / monitori / kännykkä jne taasen rasittaa silmiä huomattavasti enempi.

Kirjanlukijassa yleensä ruutu pyyhitään tyhjäksi ja kirjoitetaan uudestaan kun käyttäjä itse vaihtaa sivua (tosin sen voi ainakin osassa malleista määritellä että tekee sen vain esim. joka 5 sivunvaihto tms.)

Kindle on todella kevyt (kirjaan verrattuna esim.) joten sitä jaksaa hyvin pidellä yhdelläkin kädellä pidempiä aikoja. Myös akun kesto on huomattavasti ipadia pidempi (tosin pitää muistaa että noissa "kestää kuukauden tai pari päivittäistä lukemista" tarkoitetaan 30min per päivä eikä 8+ tuntia päivässä).
 
Kirjamessuilla oli esillä Elisan markkinoima Cybook: https://elisa.fi/kauppa/#!/laitteet/tabletit/Cybook-Odyssey-FrontLight2

Nopeasti vilkaistuna laite vaikutti varsin pätevältä ekirjoen lukemiseen ja akun luvattiin kestävän pidempään mitä nykyisen halppistabletin. Toisaalta Tabletti on selkeästi monipuolisempi laitteena joten esim. reissuun ei tarvitsisi kantaa molempia mukaan. Elisan markkinoimassa laitteessa eniten kiinnostaa helppous Elisa kirjan kanssa josta on tullut ostettua jonkin verran tarjouskirjoja. Kirjat saisi myös Kindleen mutta vaatii hieman käsityötä toisin kuin Elisalta ostettu Cybook. Toisaalta mitenkähän helposti Kindle ostokset saa Cybookkiin?
 
Joka vuotinen joululahjahelvetti lähestyy, joten olisi kysymys. Pitäisi siskolle joku joululahja hommata ja ajattelin, että olisiko esim. tuo Kindle White hyvä ostos paljon kirjoja lukevalle? iPad löytyy jo, joten meneekö Kindle hukkaan? Jos iPad ajaa saman asian, niin sitten en osta, mutta jos tuosta on parempi lukea kirjoja, niin voisin jopa harkita. Ja millainen kulttuurishokki tuo mahtaa olla, jos on tottunut lukemaan kirjat perinteisessä muodossa? Viekö perinteinen kirja vielä voiton? Kirjojen saatavuus ei vissiin ole ongelma, kun tuo mielellään lukee englannin- ja ruotsinkielisiä kirjoja.
Kuten Taneli jo mainitsi kirjanlukijalla lukeminen on kuin paperista kirjaa lukisi. On siis hyvin miellyttävä, eikä ainakaan omasta mielestä rasita silmiä enempää kuin paperisen kirjan lukeminen. Tabletilla/kännykällä joskus yrittänyt lukea, mutta ei kyllä pitkään jaksa. Eli iPad ei todellakaan ainakaan omasta mielestä sovellu korvaamaan kirjaa/kirjanlukijaa.
Eli suosittelen kyllä kirjanlukijaa paljon kirjoja lukevalle. Lisäetuna keveys, mukana kulkeva kirjasto, taustavalo (ei tarvetta lukuvalolle) ja kirjojen ostamisen helppous ja nopeus. Etenkin valmistajan omasta kirjakaupasta ostaminen ja laitteeseen synkronoiminen on todella helppoa.
Ja omalla Kobolla akkukin kestää ainakin muutaman kirjan lukea samalla latauksella. Muistaakseni hankinnan jälkeen kun testasin, niin ilman wifin päällä pitoa neljän 'normikirjan' jälkeen oli reilu 20% vielä akkua jäljellä.
 
Kiitokset @Taneli- @katchu ja @alias
Tuo Kindlen Paperwhite vaikuttaa ihan fiksulta peliltä hintaa lukuunottamatta. Cybook varmaan kanssa ihan hyvä, mutta pitää selvitellä vielä tuo Kindle-yhteensopivuus. Valikoima varmaankin isompi Kindlen puolella (?) ja e-kirjojen hinnatkin kohdillaan. Ajan saatossa taitaa kuitenkin itse laitteen hinta olla toissijainen, jos tuota useamman vuoden käyttää (sama onko 80 vaiko 120e). Vaan pitänee vielä googletella...Ja saa täälläkin vielä jakaa omia mielipiteitään. Luen mielelläni, kun omakohtaisia kokemuksia ei tällä saralla ole. :joy:

Elisan sivuilla oleva Cybook Muse FrontLight vaikuttaa ihan hyvältä ja näyttää saavan satasen edestä e-kirjoja kaupan päälle, mutta pitänee vielä lueskella noista yhteensopivuuksista yms. vielä enemmän. Helppous on plussaa, kun menee käyttäjälle, joka on (köhköh) tietokonerajoitteinen ja itse vaikea langan päästä neuvoa, kun ei näitä vehkeitä ole tullut käytettyä.

Sitten näyttäisi myös Adlibiksellä olevan oma sanansa sanottavana http://www.adlibris.com/fi/kampanja/letto-e-kirjat

edit: näyttää ulkoisesti ihan samalta tuo adlibriksen ja elisan laitteet...lieneekö samat? Ja tuo Kobo vaikuttaa kyllä passelilta kanssa. Pitänee tipauttaa tuo Kindlen vehje pois ja pähkäillä noiden kolmen kesken...Varmaan Kobo voisi olla se varmin vaihtoehto, jos tuo Calibre kerran on tärkeä ominaisuus ja siinä toimii. Hinnan puolesta nuo kolme on muutaman euron sisällä toisistaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kannattaa katsoa että on Calibre yhteensopiva, otaksuen että on tietokone myös käytössä. Kuitenkin netistä helposti saa ihan ilmaiseksi paljonkin luettavaa ja myös Calibre on ilmainen softa jota mielestäni kannattaa käyttää.
 
Itselläni on tosiaan kobo (tarkemmin Glo HD) ja ainakaan tuosta ei kyllä pahaa sanottavaa ole. Koboa näyttää nykyään olevan myynnissä myös verkkokaupassa. Kokemuksia ei ole kuin tuosta yhdestä laitteesta, eli en osaa vertailla muihin.
Valmistajan omasta kaupasta ostamalla tosiaan kirjat synkronoituvat verkon yli laitteen muistiin ja muista kaupoista ostetut on helppo synkata koneen välityksellä tuota Calibrea käyttämällä.
Ylivoimaisesti isoimpana etuna pidän tuota kirjojen ostamisen helppoutta ja nopeutta. Valikoima (etenkin kun itse tykkään lukea englanniksi) on lähes rajaton ja käytännössä mikä tahansa kirja on muutamassa minuutissa luettavissa. Lisäksi myös ilmaisia kirjoja on paljon saatavilla (esim. Project Gutenberg).
 
Itselläni on tosiaan kobo (tarkemmin Glo HD) ja ainakaan tuosta ei kyllä pahaa sanottavaa ole. Koboa näyttää nykyään olevan myynnissä myös verkkokaupassa. Kokemuksia ei ole kuin tuosta yhdestä laitteesta, eli en osaa vertailla muihin.
Valmistajan omasta kaupasta ostamalla tosiaan kirjat synkronoituvat verkon yli laitteen muistiin ja muista kaupoista ostetut on helppo synkata koneen välityksellä tuota Calibrea käyttämällä.
Ylivoimaisesti isoimpana etuna pidän tuota kirjojen ostamisen helppoutta ja nopeutta. Valikoima (etenkin kun itse tykkään lukea englanniksi) on lähes rajaton ja käytännössä mikä tahansa kirja on muutamassa minuutissa luettavissa. Lisäksi myös ilmaisia kirjoja on paljon saatavilla (esim. Project Gutenberg).
Niin tässäkö toimii esim. Elisan kirjat myös? Haha, sori tyhmät kysymykset, mutta olen näitten e-kirjojen kanssa ny täysin ulapalla. Alan ymmärtää vanhoja ihmisiä ja heidän tietokoneallergiaansa. :D Tuo Amazon taitaa olla niin suljettu systeemi, että jätän sen suosiolla pois. Mutta jos edes Elisan ja Adlibriksen kirjat sattuisi toimimaan yhdessä laitteessa. Plussaa olisi tietty, jos vielä kirjastojen e-kirjatkin.

edit: jaa no nähtävästi vastaus Elisa-kysymykseen on kyllä. :)
 
Viimeksi muokattu:
Niin tässäkö toimii esim. Elisan kirjat myös? Haha, sori tyhmät kysymykset, mutta olen näitten e-kirjojen kanssa ny täysin ulapalla. Alan ymmärtää vanhoja ihmisiä ja heidän tietokoneallergiaansa. :D Tuo Amazon taitaa olla niin suljettu systeemi, että jätän sen suosiolla pois. Mutta jos edes Elisan ja Adlibriksen kirjat sattuisi toimimaan yhdessä laitteessa. Plussaa olisi tietty, jos vielä kirjastojen e-kirjatkin.
Viisastahan se vaan on yrittää etukäteen selvittää mahdollisimman hyvin. Itsekin joutui ennen ostoa hieman ihmettelemään, että miten nämä nyt toimii. Mutta kun laitteen sain käteen, huomasin että hyvin helpolla nuo kaikki asiat onnistuu. Calibrekin on melko selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma ja tarvittaessa ison osan toiminnoista saa automatisoitua. Yhden lisäosan muistaakseni noita kobon muotoiluja varten latasin ja nykyään synkronointi on hyvin helppoa: 1) Lataa tiedosto koneelle 2) avaa calibre ja lisää tiedosto (saa automatisoitua) 3) liitä lukulaite koneeseen 4) synkroinoi haluttu kirja laitteelle.

Amazonilla on tosiaan oma systeeminsä, mutta myös sille sopivaan muotoon käsittääkseni saa kohtuu helposti muutettua muualta ostetut kirjat. Tästä en siis omaa kokemusta.
Tuo oma kobo ymmärtää Epub -tiedostoja. Se on aika laajasti käytössä oleva tiedostomuoto ja esim. juuri Elisalta tai Adlibrikseltä saa e-kirjat tuossa muodossa. Ne toimivat jopa vain suoraan laitteelle kopioimalla, mutta helpommalla pääsee kun synkronoi tuon em. Calibren avulla. Silloin myös kaikki laitteen omat muotoilut toimivat.

Myös kirjastojen kirjojen pitäisi toimia, mutta en ole vielä niitä tullut testanneeksi.
 
Tuo kobo vaikuttaa hyvältä laitteelta. Ongelmahan näissä on se, että nämä eivät korvaa mitään laitetta vaan ovat taas yksi laite lisää rahdattavaksi. Nyt kulkee jo mukana läppäri, kaksi puhelinta ja tabletti, niin ei enää viitsi ostaa lisää kamaa mukaan. Pitää odotella, josko joku yhdistäisi joskus tabletin ja lukulaitteen. Eli tuplanäyttöä kaipailen.
 
Niin tässäkö toimii esim. Elisan kirjat myös? Haha, sori tyhmät kysymykset, mutta olen näitten e-kirjojen kanssa ny täysin ulapalla. Alan ymmärtää vanhoja ihmisiä ja heidän tietokoneallergiaansa. :D Tuo Amazon taitaa olla niin suljettu systeemi, että jätän sen suosiolla pois. Mutta jos edes Elisan ja Adlibriksen kirjat sattuisi toimimaan yhdessä laitteessa. Plussaa olisi tietty, jos vielä kirjastojen e-kirjatkin.

edit: jaa no nähtävästi vastaus Elisa-kysymykseen on kyllä. :)

Calibrea suositellaan myös siksi että pienellä vaivalla saa suuren osan (esim. amazonin) kirjat siihen muotoon että ne saa myös muihin laitteisiin.
Nykyisin Elisan kirjat saa toimimaan muissa lukulaitteissa, aiemmissa versioissa (missä täytyi käyttää Adoben formaattia ja tiettyjä adoben suojauksia) niitä ei käytännössä voinut lukea kuin tietokoneelta tai vastaavalta laitteelta.

Eli Calibrella voit ostaa useasta paikasta eri muodossa olevia kirjoja ja siirtää niitä sähköiseen kirjanlukijaan. Henkilökohtaisesti sanoisin että itse en koe sitä vääräksi jos omistamani teoksen muutan eri muotoon kunhan en myy tai jaa sitä muille eteenpäin.

Kuitenkin, päätit ostaa minkä tahansa kirjanlukulaitteen suosittelet että mietit muutamia asioita:
a) onko jokin ekosysteemi (amazon tai barnes & noble tulevat suurimpina mieleen eli kindle tai nook) mistä haluat suoraan tilata suurimman osan kirjoista / mihin sinulla jo on huomattava määrä kirjoja / tili tms.
b) osta JOKIN suosituimmista, koska yleensä ennemmin tai myöhemmin haluat hankkia uuden (jos pidät lukemisesta) ja silloin on helpompaa jos voit "siirtää" kaiken / osan / mitä haluat siitä mitä sinulla on uuteen laitteeseen. ( kindle / nook / kobo lienevät oikeasti ne 3 kaikkein tunnetuinta ja ns. parasta vaihtoehtoa ihan maailmanlaajuisesti)
c) lue hieman arvosteluja laitteista äläkä sorru johonkin "vaan 99€ tämä on meidän verkkokaupan oma laite" tarjouksiin, koska niiden ympäristöt eivät välttämättä enää muutaman vuoden saati vuosikymmenen jälkeen ole enää toiminnassa mikä voi pahimmillaan johtaa siihen että myöskään ne ostetut kirjat eivät toimi enää muissa laitteissa.

Joitakin arvosteluja kirjanlukijoista lontoon kielellä:
- http://www.pcmag.com/roundup/294182/the-best-ebook-readers (sisältää jokaisesta laitteesta lyhyen arvostelun ja tiedot, tosin hinnat dollareina mutta antaa hyvin tietoa)http://www.pcmag.com/roundup/294182/the-best-ebook-readers
- https://www.cnet.com/topics/ereaders/best-e-book-readers/ (cnetin vastaavaa listaa)
- http://www.consumerreports.org/cro/e-book-readers/buying-guide.htm (ehkä hieman turhaakin yleistystä mutta uutena asiaa harkitsevana kannattaa ehkä lukaista "ostajan opas")

Paljon enempikin löytyy netistä ja kun alat miettimään yhtä laitetta juuri siitä kannattaa googlata lisää tietoa ja lukea myös käyttäjien arvosteluja ja mielipiteitä paitsi englanniksi myös suomeksikin.
 
Tuohon Koboon minäkin jo vähän kallistuin, tosin juurikin siihen 99,- malliin (Glo HD:tä ei Suomesta näy löytyvän)(https://www.verkkokauppa.com/fi/product/52644/hgbqg/Kobo-Aura-e-kirjanlukulaite-musta). :happy: Siinä näyttäisi täällä mainostettu Calibre ainakin toimivan. Ainoa kysymysmerkki tuon kanssa on oikeastaan koko (6"), mutta lienee aika yleinen noitten e-laitteiden keskuudessa. 8" laitteet menee jo liian kalliiksi. Sinänsä joululahja on helppo ostaa, kun ainahan niitä kehutaan, vaikkei mieluinen olisikaan. :rofl:
 
Viimeksi muokattu:
Tuolla "c)" kohdalla tarkoitin siis tälläisiä laitteita kuten:
"
Letto Frontlight – Adlibriksen uusi lukulaite itsevalaisevalla näytöllä

Joulun paras lahjavinkki! Lukulaite + viisi e-kirjaa yhteensä vain 99 euroa! Tarjous on voimassa 15.12. saakka. Tuotteita on rajoitettu erä.
"

Ilmeisesti tuossa esim. on sisäänrakennettuna adlibriksen kirjakauppa (eli jos ostat online kirjan tuolla se vie sinua adlibrikseen kun taasen kindle vie oletuksena Amazoniin).
Lisäksi tuo taitaa olla alunperin Bookeenin Cybook Muse mikä on uudelleen brändätty (eli nimi muuttuu ja hieman varmaan sisukset) eli huono resoluutio (160 vs esim. Kindlen 300ppi) bonusta SD-kortin paikasta jne.

En sano etteikö tuollainen teoriassa voi nousta uudeksi hitikti ja pysyä myyntilistojen kärjessä vuosikymmeniä mutta siltikin suosittelen kohtaa "b)" siksi ettei tule yllätyksiä myöhemmin korvaavaa laitetta etsiessä.
 
Letto vaikuttaisi olevan sama kuin juuri Elisalta hankkimani Booken laite. Sain siihen siirrettyä myös kirjaston e-kirjoja Adobe Digital Editions ohjelman avulla (Booken kiinni usbilla tietokoneessa). Elisa kirjassa olevia kirjoja pääsee näppärästi wlanin avulla siirtämään Bookenille. En ole vielä päässyt lukukokemusta testaamaan, kun meni ensin 10 v pojan käyttöön äsken. Minulla ei ole muista e-kirjalaitteista kokemusta (jos tietokonetta ei oteta huomioon), joten kokemukset on aika suppealta alueelta. Käteen tuntuu tosi näppärältä ja kevyeltä. Minulta löytyy tablettikin, mutta kyllä minä paljon mieluummin tulen tältä laitteelta lukemaan kirjoja. Valitsin sen 6 tuumaisen eli kulkee helposti mukana paikkaan kuin paikkaan. Valokin on jotenkin paljon miellyttävämmän oloinen silmille, vaikka olisikin kirkkaimmalla. Voin kertoa lisäkokemuksia, kun saan laitteen käyttööni.
 
En ole vielä päässyt lukukokemusta testaamaan, kun meni ensin 10 v pojan käyttöön äsken. Minulla ei ole muista e-kirjalaitteista kokemusta (jos tietokonetta ei oteta huomioon), joten kokemukset on aika suppealta alueelta. Käteen tuntuu tosi näppärältä ja kevyeltä. Minulta löytyy tablettikin, mutta kyllä minä paljon mieluummin tulen tältä laitteelta lukemaan kirjoja. Valokin on jotenkin paljon miellyttävämmän oloinen silmille, vaikka olisikin kirkkaimmalla.

Suurin ero verrattuna muihin laitteisiin tulee siitä että muissa laitteissa on ns. virkistystaajuus (eli se kuva mikä näkyy päivittyy monia kertoja kun sitä katselee). Sähköisessä kirjanlukijassa ruutu päivittyy ainoastaan kun sivua vaihtaa(, eli tietysti siinäkin on ruudunpäivitys, muuten kyse olisi maalauksesta tms). Tämän ansiosta silmä ei rasitu vaan lepää samoin kuin kirjaa lukiessakin.

Käytännössä siis mikä tahansa e-ink laite on parempi kuin kalleinkaan monitori/TV/videotykki/läppäri/kännykkä juuri lukemiseen. Jään odottelemaan lisäkokemuksiasi.

Toinen huomattavan suuri ero on toki tuo mainitsemasi keveys. Jos ottaa reppuun kesälomaa varten kirjanlukijan missä esim. 20 tai vaikka 100 kirjaa paino on mielyttävän kevyt, ainakin jos vertaisi sitä painoon minkä 20 tai 100 kirjaa toisi. :kippis:
 
Voin kertoa lisäkokemuksia, kun saan laitteen käyttööni.
Oletko ehtinyt Bookenia testailemaan?

Olen käynyt tässä harkitsemaan josko kuitenkin ostaisi vielä yhden härpäkkeen reppuun pyörimään. Kobo Auran ja tämän välillä mietin, mutta Kobosta onkin näköjään tullut uusi versio ja hinta noussut 60€. Eli se tippui ainakin omalta listalta.

Miten tuo Elisan E-kirja homma toimii? Onko tuossa joku valmis sovellus sitä varten samaan tyyliin kuin tabletilla? Eli onnistuu ostaminen ja latailu suoraan laitteella?

Kirjaston e-kirjat ei vissiin onnistu ilman tietokoneella leikkimistä?
 
Kobon uusi versio ("Aura One") on isompi 7.8" lukija kuin aikaisemmat versiot, eli jos pienempää lukijaa kaipaa niin sitä ei kannata ostaa, vaan esim. juuri se halvempi Auran kakkosversio.

Itselläni on Kobon ensimmäin Glo vuodelta 2013 ja se palvelee vielä toistaiseksi aivan hyvin. Kirjoja tulee pääasiallisesti ostettua Smashwords-palvelusta ja Kobon omasta kaupasta.
 
Kobon uusi versio ("Aura One") on isompi 7.8" lukija kuin aikaisemmat versiot, eli jos pienempää lukijaa kaipaa niin sitä ei kannata ostaa, vaan esim. juuri se halvempi Auran kakkosversio.
Tarkoitin juurikin tuota Auran kakkosversiota. Eli kun ykköstä myytiin alle satasella, niin tämä kakkosversio maksaa yli 150€. (Verkkokauppa.com) No, tarkemmin kun tutkin asiaa, niin halvimmillaan tuon taitaisi saada 130€:lla toimituskuluineen. En kyllä löytänyt mistään tietoa, että mitä tuossa on muuttunut versioiden välillä.
 
En itsekkään löytänyt juurikaan tietoa kakkosmallista. Ilmeisesti suurin muutos (huonompaan suuntaan) on MicroSD-slotin puuttuminen. E-ink on kanssa luultavasti uudempaa mallia mutta tiedä sitten miten näkyy käytännössä, varsinkin kun resoluutio on sama.
 
Tuli sitten ostettua tuollainen Bookeen Cybook Muse FrontLight. Laitetaan vähän ensikokemuksia, jos jotain sattuu kiinnostamaan. Omat kokemukset siis aiemmin vain kännykällä ja tabletilla lukemisesta eli kokemus vertautuu siihen.

Koko
On lähinnä korkeussuunnassa aavistuksen 7" tablettia pienempi. Aika vähän on taskuja mihin tämä sujahtaisi, mutta 7" tabletti ei. Tablettia vastaavan leveyden takia ei kulje esim. housujen taskussa kuten kännykkä eli ei tuonut kuljetettavuuteen mitään etua omassa tapauksessa.

Kirjojen siirto
Elisa-kirja on lukijassa integroituna aloitusnäyttöön. Kunhan on asetuksissa syöttänyt wlan-tiedot, niin voi aloitusnäytöstä klikata itsensä Elisa-kirja palveluun. Kirjautumisen jälkeen näkee oman kirjahyllynsä sisällön ja voi yhdellä klikkauksella ladata kirjan luettavaksi. Erittäin näppärää ja helppoa. Kokemus ei silti vastaa tabletti/kännykkä kokemusta - uusien kirjojen osto pitää hoita muilla välineillä ja kohta jossa on kirjaa lukemassa ei siirry lukulaitteelle eikä toisaalta takaisin nettiin. Eli lukemista ei voi jatkaa toisella laitteella kuin etsimällä oikean kohdan itse.

Kirjastojen kirjojen siirto (Ellibs) osoittautuikin sitten melkoiseksi säätämiseksi. Lopputuloksena todennäköisesti rikkoo lakia, koska kirjoista pitää poistaa DRM-suojaus. Perusjampalta jäisi kirjaston kirjat tällä laitteella lukematta. Jos tietysti joku tietää, miten tähän tuon Adobe-drm:n saa, niin kertokaa ihmessä.

Kirjojen siirrossa tabletti/kännykkä pieksävät Cybookin hengiltä.

Lukeminen
Suurta elämystä lukemisessa on hehkutettu ja siitä syystä lukukokemus itselleni oli pieni pettymys. Taustavalon kanssa lukeminen ei hirveästi eroa tabletilla tai kännykästä lukemisesta. Toki näyttö ei väreile, mutta laitteen valo käy samalla tavalla silmiin kuin tabletin näytön valo. Ilman valoa lukeminen muistuttaa sitten enemmän oikean kirjan lukemista, mutta häviää sille vähän. Näyttö hieman heijastelee mattapinnasta huolimatta eikä teksti ole aivan yhtä selkeää kuin paperilla. Miellyttävämpää kuitenkin kuin valoisan näytön tuijotus.

Lukeminen on siis vähän mukavampaa lukulaitteella.

Akun kesto
Tässähän se laitteen paras ominaisuus taitaa lopulta olla. Tabletilla kun luet lentomatkan kirjaa, niin akusta onkin jo hävinnyt suurin osa. Tämä jaksaa helposti koko reissun ilman latauksia... vaikka olisi pidempikin reissu.
 
Lukemisesta, olen aiemmin kirjoittanut plussaksi:
- Taustavalo, toimii yllättävän hyvin ja siihen tottuu nopeasti. Täysin pimeässä en silti suosittele laitetta käyttämään. Ei rasita silmiä.
- Huomattavasti parempi resoluutio (300ppi vs 167ppi).

Toki eroa ei varmaan heti huomaa, mutta jos lue vaikka pidemmän lomapäivän (sanotaan nyt 8 tuntia, vähempikin riittää) kännykältä/läppäriltä/monitorilta tai kirjanlukulaitteesta kirjaa niin ainakin itselle silmien rasittuminen / lepääminen tulee esille.

Taustavalossa on se että sitä tarvii ensin hieman säätää, kaikkein vähimmällä se ei ole tarpeeksi ja kaikkein kirkkaimmalla.. ..no, se on hieman sama kuin laadukkaassa monitorissa jos täräyttää brightness / contrast arvot täysille. Ehkä sille on käyttönsä kirkkaassa auringonpaisteessa rannalla mutta itselle ehdoton ei.

Tuo resoluutio, ei sitä rehellisesti oikeasti huomaa / se ei haittaa ellei vertaile kahta laitetta vierekkäin (kun siis katsoo tekstiä, toki esim. karttoja katsoessa huomaa eron paljon selvemmin).

Suurimmat erot kirjaan syntyvät / mitä olen kuullut sanottavan:
- Kirjanlukulaite ei haise kirjalle. Tämä on monelle varsinkin naiselle iso asia. Toki tähänkin voi tilata erilaisia kansia, myös nahkaisia ja sellaisia että laite alkaa näyttämään enempi kirjalta. Itselläni on esim. tämä käytössä:
lightwedge_verso_kindle_fire_cover_hero.jpg

(Verso Prologue kindle cover case amazonista. Tässä vielä arvostelu tuotteesta.)

- Laitteen käyttö / paino jne. tuntuu erilaiselta. Suurin osa oppii kuitenkin aika nopeasti käyttämään laitetta ja huomaa esim. yhdellä kädellä käsittelyn toimivan aika hyvin vs. isompi ja painavampi kirja. Toisaalta jos on tottunut esim. pitämään ja lukemaan kirjaa rintakehänsä päällä se ei luultavasti enää onnistu.

- Fontin kokoa, tyyppiä ja marginaaleja, sivuasetuksia (pysty vai vaakasuunnassa, onko rivi sekä kappaleiden välissä enempi tai vähempi tilaa) pystyy muuttamaan ja muokkaaamaan. Aluksi voi tuntua liialta ja ärsyttävältä mutta kun säädöt on kertaalleen tehty niitä ei yleensä tule vaihdettua edes kirjojen välillä saati kesken kirjaa.

- Joistakin kirjoista (esim. ilmaiseksi ladatuista) ei saa kaikkia tietoja esille mutta suurimmassa osassa löytyy oman valinnan mukaan esim. sivu millä olet / montako sivua kirjassa on, paljonko kirjasta/luvusta on jäljellä (arvioituna nykyiseen lukunopeuteesi) samaten erinäisiä itsesi valitsemia sanakirjoja jotka etsivät sen sanan (tai useamman sanan) mitä itse valitset tekstistä ja näyttävät merkityksiä sille. Joissakin uudemmissa kirjoissa on myös mahdollisuus etsiä henkilöiden nimiä ja saada näistä lyhyen tiedon popup ikkunaan samaan tapaan kuin sanakirjakin toimii.
 
Viimeksi muokattu:
Jos tietysti joku tietää, miten tähän tuon Adobe-drm:n saa, niin kertokaa ihmessä.

Adobe Digital Editionsilla pitäisi saada Adobe DRM kirjat siirrettyä laitteeseen ongelmitta.

Kirjojen siirrossa tabletti/kännykkä pieksävät Cybookin hengiltä.

Millä tavalla siirrät kirjoja tablettiin/puhelimeen? Itse käytän Kobon kanssa Calibrea joka toki vaatii hieman opiskelua mutta sillä saa näppäristi siirrettyä kaikki. Vaatii toki kaapelin käyttöä. Joidenkin laitteiden kanssa saanee wlanin kautta siirrettyä mutta itse en ole siihen tutustunut kun kaapelin käyttö ei minua häiritse.
 
Adobe Digital Editionsilla pitäisi saada Adobe DRM kirjat siirrettyä laitteeseen ongelmitta.
Näkyy valinta "siirrä laitteeseen" harmaana. Eli ainakaan minä en tässä onnistu. Ehkä laite ei tue tuollaisia kirjastossa käytettyjä määräaikaisia lisenssejä?

Itse käytän Kobon kanssa Calibrea joka toki vaatii hieman opiskelua mutta sillä saa näppäristi siirrettyä kaikki.
Käytän vain noita kahta lähdettä eli Elisa-kirjaa ja kirjaston valikoimaa. Juurikin Calibrella kirjaston kirjojen siirto (ja drm:n poisto) onnistui, mutta vaatii siis tietokoneen kaveriksi eli ei onnistu reissussa ja olettaisin tuon drm:n poistoin myös laittomaksi tai vähintäänkin käyttöehtojen vastaiseksi. Tabletilla onnistuu suoraan selaimella sekä lainaus että kirjan siirto lukuohjelmaan. Samoin Elisa-kirjassa onnistuu tabletilla ostaminen, kirjan lataus ja lukeminen. Eli vähemmällä säädöllä pärjää tabletin kanssa.
 
olettaisin tuon drm:n poistoin myös laittomaksi tai vähintäänkin käyttöehtojen vastaiseksi.

Hmm miksi?
Tai siis, jos ostan kirjan voin alleviivata, kirjoittaa mitä haluan, kopioida omaan käyttöön tai myydä eteenpäin, jopa lainata kyseisen kirjan.
Jos hankin jonkun digitaalisen teoksen voin lähettää sen Amazoniin mistä he kääntävät sen kindleen minulle ns. automaattisesti.

Ei minusta se että olen esim. nuorempana kääntänyt jotain tekstejä vihkoon englannista suomeksi mutta en niitä myynyt eteenpäin tms. ole mitään lakeja tai sopimuksia rikkonut. Se että muutat yhdestä tiedostomuodosta toiseksi ei minusta tee sinusta tai kenestäkään muusta rikollista.

Samaten jos ostan pelin ja lisään sen steam kirjastoon ja hankin no-CD crackin en koe rikkoneeni lakia / mitään sopimuksia.
 
Hmm miksi?
Tai siis, jos ostan kirjan voin alleviivata, kirjoittaa mitä haluan, kopioida omaan käyttöön tai myydä eteenpäin, jopa lainata kyseisen kirjan.
Ehkä ostokirjoissa voi ajatella noin, mutta kirjaston kirjoissa ei ehkä sama vertaus oikein toimi. DRM:n poisto kirjaston kirjasta on vähän sama kuin ei koskaan palauttaisi kyseistä teosta.

Mutta tuolla systeemillä mennään, jos ei drm:n kanssa lukijaa saa toimimaan.
 
Näkyy valinta "siirrä laitteeseen" harmaana. Eli ainakaan minä en tässä onnistu. Ehkä laite ei tue tuollaisia kirjastossa käytettyjä määräaikaisia lisenssejä?

Muistit kai klikata "Authorize device" kohtaa laitteen alta kun olet liittänyt sen tietokoneeseen? Löytyy siis laitteen kohdalla olevasta rattaasta. Itse testasin tuota omalla Kobolla (joka taitaa olla vanhempi laite joten olettaisin, että uudempi Cybook tukee kanssa) ja sen kanssa ainakin toimi lähes ongelmitta. Ainut ongelma oli, että DE ei saanut tehtyä authorisointia ennen kuin poistin laitteesta wanhan .adobe-digital-editions hakemiston joka löytyy laitteen juuresta piilotettuna.

Jostain syystä DE haluaa jokaisella käynnistyskerralla lukea laitteen sisällön jonka aikana se toimii _todella_ tahmeasti ja kun kirjoja on kertynyt satoja niin aikaahaan tuossa menee. Tekee softan aika pitkälti käyttökelvottomaksi.
 
Ainut ongelma oli, että DE ei saanut tehtyä authorisointia ennen kuin poistin laitteesta wanhan .adobe-digital-editions hakemiston joka löytyy laitteen juuresta piilotettuna.
Suuret kiitokset!
Täsmälleen sama ongelma oli ja kaiken lisäksi tuo hakemisto ilmaantui lähes heti uudestaan. Sellaisella ninjaliikkeellä ehti poistaa hakemiston ja klikata authorize deviceä, ennen hakemiston ilmestymistä uudestaan, niin nyt toimii.
 
Kiitos, erityisesti Tanelille, hyvistä vinkeistä ja käyttökokemuksista! Ostin Kindlen maaliskuussa ja alku oli vähän hankalaa. Se vahvisti mun skeptisyyttä ja ennakkoluuloja – oliko tää sittenkin ihan paska idea? Ensimmäiseksi e-kirjaksi olin ostanut juuri ilmestyneen Marko Annalan Värityskirjan Elisalta ja ensimmäinen downer oli se tieto etten voi ladata sitä laitteelleni. Onneksi täältä löytyi apu kuinka convertointi tapahtuu. Kiitos! Sitten kaikki alkoikin sujua. Eniten yllätyin e-kirjan luettavuudesta. Se oli hämmästyttävän hyvä, vaikka olen ollut skeptinen näytöltä lukemisen järkevyydestä ja paperin kahinan kannalla kaikki nämä vuodet. Luettavuus oli todellakin aivan muuta kuin perinteinen sinivalonäyttö puhelimesta, ipadilta tai kannettavalta. Kaiken lisäksi e-kirjan lukuun ei välttämättä tartte valoa (ei häiritse muita illalla), mahtuu pienempään tilaan, koska siinä on vain yksi ”sivu” ja samaan painoon saa vaikka 50 kirjaa. Ehkä pienenä miinuksena mainitsisin sen, ettei oikein tiedä missä vaiheessa kirjaa on menossa. Eli laitteen opettelu on mulla ainakin vähän kesken. Kuitenkin kokemus oli niin positiivinen, että ehdottomasti jatkan kirjojen lukemista nyt myös sähköisessä muodossa – ainakin matkalla jossa jokainen kilo on arvokas!
 
Ihan uusi juttu itselle nämä lukulaitteet, mutta tutulla tuollaista räpläiltyä vaikutti todella näppärältä. Itsekin kun tulee jonkun verran luettua niin saattaisi olla ihan käyvä peli itselle. Nyt kun näitä vaihtoehtoja on tutkinut niin varmistan vielä että tuohon Amazonin Kindleen saa siis kotimaisten kirjastojen e-materiaalit toimimaan, kunhan kierrättää tuon calibren kautta? Ja sama elisa kirjan kanssa, sieltä saa myös kirjat, kunhan ensin muuttaa calibrella Kindlelle?
 
varmistan vielä että tuohon Amazonin Kindleen saa siis kotimaisten kirjastojen e-materiaalit toimimaan, kunhan kierrättää tuon calibren kautta? Ja sama elisa kirjan kanssa, sieltä saa myös kirjat, kunhan ensin muuttaa calibrella Kindlelle?

Kyllä. Ainoastaan PDF tiedostot toimivat hieman huonommin (skaalaavuus, tosin voit lähettää kuten aiemmin mainitsin ne suoraan Amazonille missä tekevät käännöksen ja lähettävät sen kindleeni).

Toki se mitä aiemmin jotkut ovat tuoneet esille, eli jos lainaa kirjastosta sähköisiä kirjoja ei ole lainmukaan oikein ottaa niistä kopiota / muuttaa niiden tiedostomuotoja ja siirtää niitä kindleen. En itse ole koskaan testannut edes kirjaston sähköisiä kirjoja joten en tiedä paljonko tätä tapahtuu tai onko se jotenkin estetty mutta käyttäjä @SweeneyTodd mainitsi asiasta joten kait tuotakin jotkut harrastavat. Lienee verrattavissa siihen että lainaisi kirjastosta musiikkia / elokuvia / pelejä ja kopioisi ne itselleen.

Amazon itse sisältää kuitenkin huomattavan suuren määrän luettavaa, paljon myös ilmaiseksi (toki auttaa kummasti jos englanti sujuu, vaikka on siellä paljon myös muunkielisiä kirjojakin jonkun verran myös suomalaisia teoksia).
 
Toki se mitä aiemmin jotkut ovat tuoneet esille, eli jos lainaa kirjastosta sähköisiä kirjoja ei ole lainmukaan oikein ottaa niistä kopiota / muuttaa niiden tiedostomuotoja ja siirtää niitä kindleen. En itse ole koskaan testannut edes kirjaston sähköisiä kirjoja joten en tiedä paljonko tätä tapahtuu tai onko se jotenkin estetty mutta käyttäjä @SweeneyTodd mainitsi asiasta joten kait tuotakin jotkut harrastavat. Lienee verrattavissa siihen että lainaisi kirjastosta musiikkia / elokuvia / pelejä ja kopioisi ne itselleen.

Itse asiassa kirjastosta lainatusta musiikista tms. saa ihan laillisesti ottaa kopion itselleen.
Tehokkaan kopiosuojauksenkin saa purkaa, jos tallenteen avaaminen ei muuten onnistu.
Joten henkilökohtaisesti en näkisi DRM:n purkamisen kirjoista olevan mitenkään laitonta, kunhan ei mene jakelemaan sitä eteenpäin.
 
Joten henkilökohtaisesti en näkisi DRM:n purkamisen kirjoista olevan mitenkään laitonta, kunhan ei mene jakelemaan sitä eteenpäin.

Itse näen asian samoin, eli pyrin pitämään paitsi kindlessä myös kovalevyllä ja ulkoisella varastolevyllä varmuuskopion OMISTA sähköisessä muodossa olevista (sarjakuva sekä tavallisista)kirjoista.

Tosin kindlessä en viitsi pitää kymmeniä tai satoja kirjoja koska se hankaloittaa etsimistä. Tietysti aina voi luoda kansioita ja omia "kirjahyllyjä" mutta menee hieman hankalaksi kun puhutaan sadoista tai tuhansista kirjoista.

Teoriassahan nuo ovat aina ja ikuisesti uudelleen ladattavissa, monesti kuitenkin palvelu mistä niitä on saanut saattaa lopettaa tms. ihmisen pienen elinajan aikana kuten vaikkapa muutamille musiikkia myyville palveluille on tapahtunut.
 
Elisan Bookeen -lukijaan saa Elisan kirjat ilman kikkailua. Kirjaston kirjat pitää viedä Calibren kautta.
 
Kiitoksia vastauksista. Oikeastaan kun on tutkinut näitä netin välityksellä niin isoja eroja ei ole. Näitä pitäisi päästä räpläämään, aika vähän vaan on missään laitteita että pääsisi kokeileen ja vertailemaan.
 
Itsellä ollut nyt vuosien saatossa Kindle ja Kobo. Isoja eroja näissä laitteissa ei toki ole. Oikeastaan itse näkisin valinnan kovin helppona. Jos luet pääasiassa englanniksi, ja hommaat kirjat Amazonista, osta Kindle jos ostat kirjat muualta niin Kobo.

Tänään tuli postissa Kobon uusi lippulaivamalli Aura One. Onhan tuo näyttö todella todella komea ja äkkiseltään tuli ajatus miksi ne on noin pieniä alunperin. Toki tuo 6" kulkee selkeästi helpommin mukana.

Painin pitkän painija Kindle Oasiksen, Voyagen ja tämän Aura Onen välin. Katsotaan tuliko virheostos vai ei.
 
Tänään tuli postissa Kobon uusi lippulaivamalli Aura One. Onhan tuo näyttö todella todella komea ja äkkiseltään tuli ajatus miksi ne on noin pieniä alunperin. Toki tuo 6" kulkee selkeästi helpommin mukana.
Oma Bookeen on 6" ja en haluaisi yhtään isompaa. Mieluummin, jos tuosta saisi vielä vähän reunoja kutistettua ja paksuutta pois, niin olisi parempi. Nykyisellään mahtuu useimpien takkien povariin, muttei kaikkien. Vähän kutistettuna mahtuisi kaikkien taskuun.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 771
Viestejä
4 498 586
Jäsenet
74 281
Uusin jäsen
staffanjohansson34

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom