• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Liittynyt
30.11.2017
Viestejä
1 600
Joo, mutta harva haluaa maksaa sitä hintaa mitä se 2GW tuottaminen maksaa. Se on hiililauhteella tai maakaasulla luokkaa 240-500€/MWh.

Jos nyt olisi 2020, niin se tuotettaisiin tuomalla Venäjältä hiili/kaasu/ydin sekasikiösähköä, mutta sitä ei nyt voida tehdä.

Niin kauan kun hiilen ja nestekaasun maailmanmarkkinahinta on nykyisissä lukemissa, on aivan turha olettaa sähkön hinnan putoamista (paitsi tietty suotuisilla tuulilla / matalalla kulutuksella) alle tuo ~250€/MWh hintatason.

Ainoat realistiset tavat laskea hintaa tuosta alaspäin ovat käytännössä OL3:sen starttaus ja Loviisan huoltojen loppuminen - ja siitä huolimatta keskitalvella yhteiskäyttölaitosten polttoainehinnat tulevat nostamaan energian hintaa edellisistä talvista. Toinen hintaa (keskimäärin) laskeva tekijä on uusien tuulivoimaloiden pystytys. Sitä mukaa kun niitä kytketään verkkoon, ne halventavat keskimääräistä sähkön hintaa.

Yksi tapa joka nimellisesti laskee sähkön hintaa (mutta kokonaisuutena nostaa sitä) on tietty hölmöläisten peiton jatkaminen, eli verottaa enemmän ja antaa tukiaisia joko sähkön kuluttajille tai tuottajille. Tämä ei kuitenkaan laske niitä energian kokonaiskustannuksia, vaan korkeintaan vastaa sitä, että otetaan kollektiivisesti10v maksuajan laina ja maksetaan sillä talven 2022-2023 sähkölaskua.

Takaisin se laina pitää maksaa sitten korkoineen kaikkineen myöhemmin.
Juuri tuota tarkoitinkin että nytkin nämä järjettömät 60-70c/kwh hinnat elokuussa olisi historiaa jos meillä olisi tarjontaa yli 2000MW tai mielellään yli 3000MW sellaisista lähteistä kuin esim. tuulivoima, vesivoima, aurinkovoima tai ydinvoima jotka on edullisia tuotantomuotoja puuttinin sodasta huolimatta. Ja kuten tiedämmä Loviisa 2 on huollossa eli 507MW on poissa sekä OL3 1600MW on poissa tarjonnasta. Sitä en tiedä miten kaukolämmön-sähkön yhteistuotanto vaikuttaa sähkönhintaan, kun eikös se kaukolämpö ole pakko tehdä ja siinä samalla sähköä.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Sitä en tiedä miten kaukolämmön-sähkön yhteistuotanto vaikuttaa sähkönhintaan, kun eikös se kaukolämpö ole pakko tehdä ja siinä samalla sähköä.
"Ennenvanhaan" kun isossa pesässä poltettiin, niin lämpö ja sähkönkulutus piikit osus kohdilleen, eli pakkasilla tuotettiin enemän sähköä.
Siltä osin kuin noita päivitetään sähköön nojaavaan lämmöntuotantoon käy päinvastoin, eli mitä enemmän tarvetta lämmölle, sitä enemmän kulutetaan sähköä.

Muuten se hiili/öljy/turve kaukolämpö on ollut ja mennyt, lämpimän ajan täyttä energian haaskuutta+ ilmasto/saaste vaikutukset päälle. Lämmityskaudella lähinnä saastuttavia. Eli niiden tie noussut pystyy aikoja sitten, nyt putinin joudutaan vielä vähän ketkutteleen. Biomassoille taasen on arvokkaampaa kysyntää, ei kannatta laskea sen varaan että on pitkä ratkaisu.

Markkinaehtoinen tuulivoima + markkinaehtoinen säätövoima = markkinahetoinen perusvoima.
Sit jos tuulee ihan vitusti, niin voidaan hyvin täytellä vaikka autojen akkuja ja siten nostaa piikkikysyntää.
Tuulen osalta nimenomaan sitä pohdittu että miten markkinaehtoisesti syntyisi tehokas paketti, menneet valinnat on sitä vieneet enemmänkin ei toivottuun suuntaan. Ei tuulipolitiikka ole kokonaan pileen mennyt, se on vauhdittanut tuotanto teknologian kehitystä, ollaan siinä pisteessä että on muna, nyt pitäisi jonkun hautoa se kana.

Perään kuulutan edelleen sitä kysyntää tuulienergialle, kysyntää joka seuraa tuotantoa, se taasen synnyttää lisää tuotantoa.

Uskon edelleen että halvalle "satunnais" sähkölle syntyy aikaa myöten paljon kysyntää, siis paljon enemmän kuin sähköautot. Sähköautoistaminen ei kaipaa lisä esteitä, vaan päinvastoin, esteiden purkamista,

Jos tuulienergialle syntyy sitä tuotantoa seuraavaa kysyntää, niin ehkä se tuo myös markkinaa halvalle perusvoimalle, ajatuksen juoksu se että kaikkia sähkökulutetaan mitä tuotetaan ja siitä maksetaan kohtuullinen hinta. Eli se kuluttajakin voi ostaa sähköpaketin jossa tietty kk paketti, käytti tai ei, tele operaattorien tyyliin. Jos jättää käyttämättä niin saisi pienen hyvityksen, ei sentäs tarvi lämittää ylimääräisellä perunamaata.
 
Liittynyt
15.02.2021
Viestejä
1 117
Nordpool julkaisi analyysin Balttian 4 euron hintapiikistä.

Lyhyesti:

ennen tehoreservin aktivoitumista oli useampi tunti jolloin hinta kohosi kattoon ja tarjonta ei riittänyt.

Tehoreservi käyttöön, ja Tehtiin uusi huutokauppa, den ja reservin jälkeen jäi yksi tunti jolloin hinta kohosi kattoon, ja sähkön ostajst jäivät ilman toivomansa sähkön määrää.

Markkinoilla oli nordpoolin mielestä liian vähän tuotantoa joka pystyisi nopeasti lisäämään tuotantoa. Sähkö oli kyllä tarjottu ,mutta blokki tarjouksena ("Voisin tuottaa X MW mutta vähintään Y tuntia ja pitää saada vähintään Z €"). Kuitenkin kun tuo volyymi lisättiin huutokaupassa tuotantopuolelle, keskimääräinen hinta niille tunneille painui alle sitä Z € rajaa, niin tarjous hylättiin.

Nordpool toivoo että kaikki toimijat tekisivät joustavampia tarjouksia sähköpörssiin.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Tuulen osalta nimenomaan sitä pohdittu että miten markkinaehtoisesti syntyisi tehokas paketti, menneet valinnat on sitä vieneet enemmänkin ei toivottuun suuntaan.
Verrattuna mihin? Tehokasta pakettia on ollu vaikea saada aikaiseksi, niin kauan kun venäjä on myyny halpaa sähkö ja kenelläkään ei ole ollut rahallista insentiiviä kehittää mitään hiilivoimaa kaksisempaa oikeasti tuotantoon asti.
 
Liittynyt
03.06.2022
Viestejä
708
Ei siinä nyt mitään keinotekoista. Se mikä on ehkä keinotekoista on että ostajapuoli on valmis maksamaan älyttömiä hintoja että saisi sähköä.
Yksi paha keinotekoisuus sähkömarkkinoilla onkin juuri se, että eihän maksavat asiakkaat ole yleisesti markkinoilla ollenkaan. Ei ole mitään mekanismia sanoa, että "liian kallista, en osta". Sokkotarjouksiin pohjaava automaattimekanismi vain lätkäisee hinnan, ja sillä sitten mennään kaiken "pörssi"-sähkön osalta.

Täh? Miksei säätövoimalla saisi tehdä bisnestä?
Eihän pelkällä säätövoimalla voi tehdä bisnestä. Ei tuulivoiman kuormittama säätökapasiteetti ole markkinoilla erillisenä, vaan bisneksen teko säätövoimalla tekee kaikesta sähköstä kallista. Toisaalta tuulivoiman ylituotanto pilaa markkinan kaikilta, kun hinnat tippuvat lattialle.

Joku dieselin poltto vaan nostais sähkön hintaa entisestään. Edulliset tavat tuottaa sähköä tällä hetkellä on a) tuuli b) vesi ja c) ydinvoima. Tuulivoiman määrän rajoittaminen ei kasvata kahta toista!
Kaikki muu sähkö maksaa tällä hetkellä tuottaa (markkinaehtoisesti) sen mitä maksaa.
Miksi nostaisi? Tehokas säätökapasiteetti olisi omiaan laskemaan sähkönhintaa. Ei markkinahinnalla ole mitään tekemistä tuotantokustannuksen kanssa. Halvat hinnat toki ajavat kalliin tuotannon pois mutta halpaakin tuotantoa voi myydä kalliilla, jos joku ostaa.

Ei ole tästä maailmasta esittää ydinvoimaa tuulivoiman säätöön. Sitä säädetään sitten, kun kaikesta muusta loppuu säätövarat.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Ei markkinahinnalla ole mitään tekemistä tuotantokustannuksen kanssa.
Eikö? Parempi ehkä lopettaa keskustelu sitten tähän.

Mihin markkinahinta sitten muka perustuu, jos ei sähkön marginaalituotannon kustannuksiin (+kate jne.)?
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 588
Kyllä tällainen markina häiriö aiheuttaa ylilyöntejä hinnoittelussa. Kunnes tilanne rauhoittuu EU pitäisi rajoittaa sähköntuotajien tuotot tilapäisesti johonkin järkevään tasoon. Rajan ylittävät tuottot voisi käyttää vaikka siirtomaksujen kompensaatioin.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Kun kotoa löytyy vanha joutilas agregaatti, niin laskeskelin että sillä taitaa tulla sähköntuotto halvemmaksi ensi talvena. Siis jos ei sille vekottimelle laske mitään hintaa.

Edit. monella maatilalla mietitty varmaan samaa asiaa, jos löpön saa vielä vähennettyä verotuksessa.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Kyllä tällainen markina häiriö aiheuttaa ylilyöntejä hinnoittelussa. Kunnes tilanne rauhoittuu EU pitäisi rajoittaa sähköntuotajien tuotot tilapäisesti johonkin järkevään tasoon. Rajan ylittävät tuottot voisi käyttää vaikka siirtomaksujen kompensaatioin.
Jos haluat tuottoja leikata, niin sähkövero on tehokas konsti. Se toki valuu enemmän tai vähemmän sähkönkuluttajien maksettavaksi.

Kun kotoa löytyy vanha joutilas agregaatti, niin laskeskelin että sillä taitaa tulla sähköntuotto halvemmaksi ensi talvena. Siis jos ei sille vekottimelle laske mitään hintaa.
Pitää olla "kohtuullisen" hyvä hyötysuhde.
Tai siis millä arvoilla laskit.
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 588
Jos haluat tuottoja leikata, niin sähkövero on tehokas konsti. Se toki valuu enemmän tai vähemmän sähkönkuluttajien maksettavaksi.
Sähkövero iskee kaikkiin sähköntuottajiin tasapuolisesti. Nyt kun markkina käy kuumana niin houkutus saada vielä parempi hinta sähköstä on suuri. Ihmisen ahneudella ei ole rajaa. Kun sähköntuottaja tietää että tietyn hintatason jälkeen kaikki tuotto menee veroihin ei ole intressiä nostaa hintaa älyttömästi yli tuotantokulujen.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 395
Pitää olla "kohtuullisen" hyvä hyötysuhde.
Tai siis millä arvoilla laskit.
Jonkun tommosen kotikäyttöön myytävän dieselaggregaatin hyötysuhde lienee n. 20% ja polttoöljy maksaa 1000l minimitilauksena 1,65 e/l. Litrassa löpöä on n. 10 kWh energiaa, eli tällä perusteella litrasta saisi n. 2 kWh sähköä, eli kilowatin hinnaksi tulisi n. 82,5 c. Jos siirto ja verot otetaan pois, niin jos sähkö maksaisi yli 75c/kWh, niin homma olisi kannattavaa :)

Toki jos pystyy hyödyntämään lämpöenergian myös, niin sitten laskelma on edullisempi. Ja joo, pitää tietty laskea laitekulut ja talossa pitää olla mahdollisuus kytkeä aggregaatti talon sähköverkkoon.

Bensalla tuskin vielä kannattaa juuri koskaan.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Ylen uutisesta "Aggregaatin kulutus on 0,21 litraa / kWh" mutta taisi mennä laskelmani siinä pieleen että uutinen koski jotain järeää ja kallista agregaattia.

Edit. Mutta pörssisähkön ja aggregaatin yhteiskäyttö vois jopa toimia, jos hinnat vielä poppaavat. Tai sitte niin että naapurin kanssa diili. Toisella pörssisähkö ja toisella kiinteä. Vuorotellen sitten kytketään voimavirtakaapelia talosta toiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Vuorotellen sitten kytketään voimavirtakaapelia talosta toiseen.
Montakohan euroa tommosen virityksen toteuttaminen maksaa sähkärillä? Ja vaatii tietty kans että naapurin sulake riittää kahdelle taloudelle. Kotitalousvähennyksellä onneks saa osan takas!
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Ylen uutisesta "Aggregaatin kulutus on 0,21 litraa / kWh" mutta taisi mennä laskelmani siinä pieleen että uutinen koski jotain järeää ja kallista agregaattia.
Linkki löyty

Sori seuraavat lainaukset saattaa masentaa näinä päivinä. (jutun päiviäys 12.2.2016 7:47)
Lainauksen sähkönhinta on siirtoineen ja veroineen.
Perheellä on sähkösopimus Pori Energian ja sähkönsiirtosopimus Carunan kanssa. Perheen sähkö maksaa Carunan korotuksen jälkeen 0,122€/kWh.
...
Vaihtoehdoksi nousi diesel-käyttöinen digitaali-invertterillä varustettu vesijäähdytteinen 17kW aggregaatti, joka maksaa noin 10 000 euroa.

...

Aloitetaan polttoainekustannuksista, jotka kevyttä polttoöljyä käyttäen ovat nyt noin 65 senttiä litra (1000 litran minimitilaus). Aggregaatin kulutus on 0,21 litraa / kWh, joten tuotetun sähkön polttoainekustannukset ovat 0,26€ kilowattitunnilta.
Lisäksi hintaan pitää ottaa mukaan aggregaatin käyttöikä, joka kyseisessä mallissa on 3000-10 000 tuntia. Laskimme käyttöiän 6000 tunnin mukaan.
Kilowattitunnin kokonaishinnaksi aggregaatilla tuotettuna tulee 0,36€/kWh, eli kolminkertaiseksi nykyiseen sähkön hintaan verrattuna.
Siinä missä sähkönhinta siirtoineen on pomsahtanut, niin polttoöljyn on myös raketoinut.
Mutta jonkun random agrekaatin luvatuista käyntiajoista jos ynnäilli niin ei se yksilö ihan tuohon päässyt, ja mitä sitten olisi keskimääräinen kulutus per kwh, näppärä nuukailia voisi käyttää tuntinetotusta, eli ajaa agrekaattia optimihyötysuhteella.

Edit. Mutta pörssisähkön ja aggregaatin yhteiskäyttö vois jopa toimia, jos hinnat vielä poppaavat. Tai sitte niin että naapurin kanssa diili. Toisella pörssisähkö ja toisella kiinteä. Vuorotellen sitten kytketään voimavirtakaapelia talosta toiseen.
Ja jos pörssisähkö oikein kallista niin myy kiinteähintaista "tuulisähkönä" verkkoonpäin.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
2 384
Kun ihmiset ovat päättäneet että fossiiliset polttoaineet on nono, niin sen takia maailma kärsii energia kriisistä. Tässä ei voi muuta sanoa että asioita muutetaan liian nopeasti, suhteessa ei fossiilisten energian kehitykseen.

Lama kyllä on hyvä juttu luonnolle joka tulee tästä energia kriisistä, koska silloin ei ihmiset kuluta niin paljon luonnon resursseja.

Itse olen sitä mieltä tällä hetkellä että kaikki verot pois fossiileista energioista niin pitkäksi aikaan, kun saadaan ei fossiiliset energia muodot toimimaan kunnolla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Montakohan euroa tommosen virityksen toteuttaminen maksaa sähkärillä? Ja vaatii tietty kans että naapurin sulake riittää kahdelle taloudelle. Kotitalousvähennyksellä onneks saa osan takas!
Vetäisin voimavirtakaapelin ja kytkisin sen alakeskukseen. Siitä sitten virtaa vedenlämmittimelle, ilmalämpöpumpulle, sähköpattereille (sen verran kun sulakkeet kestävät) ja jotka kuluttavat tasaisesti sähköä ja helposti siihen kytkettävissä. Sähkösaunaa, hellaa, yms. tai koko taloa en tuollaiseen tietenkään laittaisi.

Edit. ja sähkäri ei varmaan tuollaista viritystä suostuisi tekemään
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Kun ihmiset ovat päättäneet että fossiiliset polttoaineet on nono, niin sen takia maailma kärsii energia kriisistä. Tässä ei voi muuta sanoa että asioita muutetaan liian nopeasti, suhteessa ei fossiilisten energian kehitykseen.

Lama kyllä on hyvä juttu luonnolle joka tulee tästä energia kriisistä, koska silloin ei ihmiset kuluta niin paljon luonnon resursseja.

Itse olen sitä mieltä tällä hetkellä että kaikki verot pois fossiileista energioista niin pitkäksi aikaan, kun saadaan ei fossiiliset energia muodot toimimaan kunnolla.
Aina on väärä hetki, ja ratkaisu betoniseinää päin ajamisen jatkaminen.

Tehokkaat toimet olis pitäny aloittaa jo kymmeniä vuosia sitten, mutta silloinkin oli (yllättäen) väärä hetki.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
2 384
Aina on väärä hetki, ja ratkaisu betoniseinää päin ajamisen jatkaminen.

Tehokkaat toimet olis pitäny aloittaa jo kymmeniä vuosia sitten, mutta silloinkin oli (yllättäen) väärä hetki.
No jos vaihtoehto on energian hinnan 10 kertaistaminen parissa vuodessa, niin eipä se kovin tervettä touhua ole.

Ilmastomuutoksen puolustajiakin tippuu pelistä pois tälläisellä touhulla.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 158
Kun ihmiset ovat päättäneet että fossiiliset polttoaineet on nono, niin sen takia maailma kärsii energia kriisistä. Tässä ei voi muuta sanoa että asioita muutetaan liian nopeasti, suhteessa ei fossiilisten energian kehitykseen.
Tämä otsikon äkillinen kriisi johtuu lähinnä putinista , siihen verrattuna taustalla ollut korona elpyminen tuntuu nyt aika kysyltä.

Lama kyllä on hyvä juttu luonnolle joka tulee tästä energia kriisistä, koska silloin ei ihmiset kuluta niin paljon luonnon resursseja.
Laman voi ajatella vähentävän sähkönkulutusta, mutta keskipitkällä ajalla tämä vauhdittaa sitä siirtymää puhtaampiin, niin voi sen kai noinkin ajatella.
Mutta jos puhutaan muusta kuin otsikon kulutuksesta, niin varmaan vetää molempiin suuntiin, ja voi luoda tarinaa miten vain.
Itse olen sitä mieltä tällä hetkellä että kaikki verot pois fossiileista energioista niin pitkäksi aikaan, kun saadaan ei fossiiliset energia muodot toimimaan kunnolla.
Fosiilin "tukeminen" , "hyväsyminen" tilapäisesti on kriisin aikana ollut tarpeen. Mutta noin yleisesti nyt kärkihankkeena on venäjän energiasta irtaantuminen, joka lähinnä fosiilista, siinä keinovalikoimina vahvasti ehdotettiin verojen/tullien lätkäisemistä. Mutta se homma on edennyt tähän mennessä niin vikkelästi että ei taida olla tarvetta.

Korvaavia fosiilisia tuodaan toki muualtakin ja jotain EU omaakin, se on sitten taiten pelaamista miten parhaiten siirtymää nopeuttaa , toimivaan kunnollista tekniikkaahan on, ei se siitä kiinni.

Sekin muistettava että hidastelu on kallista, ja kaventaa pelivataa myöhemmin.
 
Liittynyt
20.10.2018
Viestejä
2 527
En väittänyt että ydinvoima on kriisin syy. Tällä vain jotkut syyttävät tuulivoimaa säätövoiman puutteesta vaikka syy on ydinvoima joka on tehnyt kaikista säätövoima hankkeista kannattomia viimeiset 10vuotta, koska voimala käynnistyy vuoden-kahden sisällä. Nyt tietysti tilanne on toinen mutta voimaloiden rakentaminen kestää.
Ydinvoima alkaa vaikuttaa isosti markkinahintoihin, kun se täyttää koko perusvoimatuotannon, mitä se ei tällä hetkellä tee. Meillä on karkeasti vähintään 6500MW peruskulutusta 24/7/365, eli ydinvoimaa pitäisi olla tuon verran. Säätövoima tarvitaan tuon peruskulutuksen ylittävään määrään ja tuotanto määrittää käytännössä pörssihinnan. Tuulivoima tietenkin vaikuttaa isosti säätövoiman kannattavuuteen. Jos meillä on esimerkiksi 4000MW tuulivoimakapasiteettia ja "hyvänä" tuulisena päivänä saadaan valjastettua 3800MW kapasiteetista käyttöön, niin hinta lähestyy perusvoiman ja tuontisähkön kanssa kohti nollaa. Säätövoimaan investointi on kannattamatonta. Kun on taas "huono" tyyni päivä ja tuotantoa on alle 100MW, niin tarvittaisiin paljon säätövoimaa tai tuontia, ja hinta olisi sadoissa euroissa megawattitunnilta. Säätövoima olisi erittäinkin kannattavaa. Mutta tuuliolojen (ja tuulivoimakapasiteetin) pitkäaikainen, vuosikymmenen aikajänteellä ennustaminen on äärettömän hankalaa, eikä voida luotettavasti arvioida kuinka paljon säätökapasiteetille olisi tarvetta eikä ole järkevä investoida satoja miljoonia johonkin voimalaitokseen.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Tässä ketjussa jotkut nimimerkit puhuvat siitä, että säätövoimaa on liian vähän.

Minusta väite on aivan itsestäänselvästi väärin
No varmaankin pitäisi tarkentaa, että edullisesta ja hiilineutraalista ja vaikka ympräistöystävällisestä säätövoimasta. Eli esimerkiksi vesivoimasta. Olen itse sanonut monta kertaa että jos tuulivoimaa alkaa olla niin paljon että hinta menee lähes nollaan tai jopa negatiiviseksi niin eikö olisi järkevää pumpata vettä käänteiseen suuntaan. Mahdollisesti patoihin kannattaisi myös asentaa lisää tai modernisoida generaattoreita maksimitehon kasvattamiseksi. Näin saataisiin lisää edullista ja hiilineutraalia säätövoimaa. Tuntuisi järkevämmältä kuin pistää osa tuulivoimaloista pois käytöstä kovimmilla tuulilla.

Miksi niin ei sitten tehdä? Kenties se ei ole pitkällä tähtäimellä kannattavaa, kun OL3 saadaan käyntiin ja siirtoyhteydeyksien teho kasvaa.

Jos säätövoimaa on liian vähän, niin miten se näkyy tällä hetkellä?
No edullisen ja vähähiilisen säätövoiman vähyys näkyy niin, että joudutaan käyttämään kallista fossiilista säätövoimaa, joka nostaa päästöjä ja sähkön hintaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Ydinvoima alkaa vaikuttaa isosti markkinahintoihin, kun se täyttää koko perusvoimatuotannon, mitä se ei tällä hetkellä tee.
Eihän sen tarvitse yksinään sitä tehdä. Jos ydinvoimaa vaikka vesivoiman kanssa yhdessä olisi riittävästi perusvoimatuotantoon, niin silloin hinnat pysyisivät kurissa.

Voin kuvitella että esim. vesivoimakapasiteettia ja takaisinpumppaussysteemeitä ei ole haluttu lähteä rakentamaan kun on ajateltu että OL3 ja Hanhinkivi 1 valmistumisen jälkeen olemassaoleva kapasiteetti riittää jo niin pitkälle, ettei lisäkapasiteetti olisi kannattavaa.

Nyt toki Hanhikivi 1 on peruuntunut, että saa nähdä muuttaako se suunnitelmia missään. OL3 on näillä näkymin tulossa 4 kk päästä tuotantokäyttöön, joten ei mitään isompia investointeja tehdä tilanteeseen ennen sitä.
 
Liittynyt
20.10.2018
Viestejä
2 527
Eihän sen tarvitse yksinään sitä tehdä. Jos ydinvoimaa vaikka vesivoiman kanssa yhdessä olisi riittävästi perusvoimatuotantoon, niin silloin hinnat pysyisivät kurissa.

Voin kuvitella että esim. vesivoimakapasiteettia ja takaisinpumppaussysteemeitä ei ole haluttu lähteä rakentamaan kun on ajateltu että OL3 ja Hanhinkivi 1 valmistumisen jälkeen olemassaoleva kapasiteetti riittää jo niin pitkälle, ettei lisäkapasiteetti olisi kannattavaa.

Nyt toki Hanhikivi 1 on peruuntunut, että saa nähdä muuttaako se suunnitelmia missään. OL3 on näillä näkymin tulossa 4 kk päästä tuotantokäyttöön, joten ei mitään isompia investointeja tehdä tilanteeseen ennen sitä.
Vesivoimassa on se ongelma, että maksimikapasiteetti on rajallinen ja se on Suomessa aika pitkälti käytössä. Vesivoimatuotantoa joudutaan taas vuosi vuodelta rajoittamaan enemmän perusvoimantuotannossa tuulivoiman lisäännyttyä, jotta tästä maksimikapasiteetista riittäisi riittävän nopeaa taajuustukea tuulivoiman rinnalle.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Vesivoimassa on se ongelma, että maksimikapasiteetti on rajallinen ja se on Suomessa aika pitkälti käytössä.
Mielestäni tuossa juuri ehdotin vesivoimakapasiteetin lisäämistä ja pohdin syitä miksei niin käy. Tietenkin täytyy huomioida myös että rajan takana oleva edullinen vesivoimakapasiteetti ja hyvät siirtoyhteydet vaikuttaa investointihalukkuuteen samoin kuin jos se vesivoimakapasiteetti olisi täällä.
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
1 099
Onko Suomeen kyllä enää mahdollista rakentaa lisää vesivoimakapasiteettia, ellei sitten luovuta joidenkin jokien suojelusta (mitä en itse kannata)?
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
No varmaankin pitäisi tarkentaa, että edullisesta ja hiilineutraalista ja vaikka ympräistöystävällisestä säätövoimasta. Eli esimerkiksi vesivoimasta. Olen itse sanonut monta kertaa että jos tuulivoimaa alkaa olla niin paljon että hinta menee lähes nollaan tai jopa negatiiviseksi niin eikö olisi järkevää pumpata vettä käänteiseen suuntaan. Mahdollisesti patoihin kannattaisi myös asentaa lisää tai modernisoida generaattoreita maksimitehon kasvattamiseksi. Näin saataisiin lisää edullista ja hiilineutraalia säätövoimaa. Tuntuisi järkevämmältä kuin pistää osa tuulivoimaloista pois käytöstä kovimmilla tuulilla.
Tommonen on vaan valitettavasti ollu kannattava bisnesidea alle puoli vuotta. Ja siitä ajasta on osa oltu lomallaki välissä. Kyllä noita rakennetaan kunhan riskianalyysit menee siihen suuntaan, että voidaan suurella varmuudella arvoida että tosta jäädään plussalle.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Onko Suomeen kyllä enää mahdollista rakentaa lisää vesivoimakapasiteettia, ellei sitten luovuta joidenkin jokien suojelusta (mitä en itse kannata)?
Hetkellistä kapasiteettia voidaan nostaa reilustikkin, vuodessa tuotetun energian määrää ei (ilman takaisinpumppausta).
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Onko Suomeen kyllä enää mahdollista rakentaa lisää vesivoimakapasiteettia, ellei sitten luovuta joidenkin jokien suojelusta (mitä en itse kannata)?
No mielestäni ainakin pumppaamalla olisi. Täällä on monesti väitetty että suomen putouskorkeuksilla se ei ole järkevää. No, mitä katselin tutkimuksia niin se on kyllä mahdollista matalammilla korkeuseroilla, mutta ei niin kustannustehokasta kuin suurilla. Eli siis voi olla, että suomeen niitä ei rakenneta jos ruotsalaiset ja norjalaiset tekee sen halvemmalla suuremmilla korkeuseroilla.

Toki suomessakin on käynnissä hanke pumpatusta vesivoimalasta vanhaan kaivokseen, jossa korkeuseroa olisi yli kilometri. Vastaavia innovaatioita vaan lisää!
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Hetkellistä kapasiteettia voidaan nostaa reilustikkin, vuodessa tuotetun energian määrää ei (ilman takaisinpumppausta).
Sinänsä pelkkä maksimikapasiteetin nostokin auttaisi, koska sitten voitaisiin tuottaa vielä vähemmän vesivoimaa silloin kun on paljon tuulta ja jättää se energia säästöön siksi kunnes hinta on korkeampi, kun silloin saataisiin tuotettua hetkellisesti nykyistä enemmän.

Nythän sitä vesivoimaa näytetään tuottavan 700MW silloinkin kun sähkön hinta on 0. Vaikea kuvitella että tähän voi olla muuta syytä kuin että vaihtoehto olisi juoksuttaa ne vedet.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
Kun ihmiset ovat päättäneet että fossiiliset polttoaineet on nono, niin sen takia maailma kärsii energia kriisistä. Tässä ei voi muuta sanoa että asioita muutetaan liian nopeasti, suhteessa ei fossiilisten energian kehitykseen.
Olen kyllä jotakuinkin päinvastaista mieltä. Tilannehan on se, ihmiskunta juuri tällä hetkellä kollektiivisesti ovat päättänyt, että fossiilisia poltetaan niin paljon kuin pystytään, maksoi mitä maksoi. Sen takia niiden hinta on taivaissa ja sähkön hinta raketoi siinä samalla.

Millään ympäristötoimilla jne. Ei ole kuin marginaalinen vaikutus. Sähkön hinnan nousu Euroopassa johtuu ~70-90%:sesti polttoaineiden hintojen noususta - ei mistään ympäristötoimista. Tuo ~10-30% johtuu sitten päästöoikeuksista, joihin voisi poliittisesti vaikuttaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
Sinänsä pelkkä maksimikapasiteetin nostokin auttaisi, koska sitten voitaisiin tuottaa vielä vähemmän vesivoimaa silloin kun on paljon tuulta ja jättää se energia säästöön siksi kunnes hinta on korkeampi kun silloin saataisiin tuotettua hetkellisesti enemmän.

Nythän sitä vesivoimaa näytetään tuottavan 700MW silloinkin kun sähkön hinta on 0. Vaikea kuvitella että tähän voi olla muuta syytä kuin että vaihtoehto olisi juoksuttaa ne vedet.
Suomen vesivoimaloissa ei aina ole mitään patoaltaita joihin vettä voisi varastoida. Sen on annettava juosta tai aiheutetaan tulva jonnekin.

Muutenkin on jokien ekosysteemeiden kannalta kestämätöntä, että se joen virtaus katkastaisiin kokonaan.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Suomen vesivoimaloissa ei aina ole mitään patoaltaita joihin vettä voisi varastoida. Sen on annettava juosta tai aiheutetaan tulva jonnekin.
Ok, jos tuo 700 MW tuotanto johtuu tuosta, niin sittenhän lisäkapasiteetti ei auta.

Itselläni ei valitettavasti ole näkyvyyttä tuohon mistä padoista tuo muodostuu. Jotenkin kuvittelisin että joukossa on myös sellaisia jotka voisivat hyötyä maksimikapasiteetin nostosta. Toki sitten määrä voi olla merkityksettömän pieni.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
Osa juoksutuksesta on varmasti ihan vaan ympäristöluvista johtuvaa. Jos olisin asiasta päättävä viranomainen, niin en tosiaankaan antaisi voimayhtiö katkaista kemijokea kokonaan vain, jotta joskus myöhemmin talvella on enemmän megawattitunteja valutettavaksi.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Osa juoksutuksesta on varmasti ihan vaan ympäristöluvista johtuvaa. Jos olisin asiasta päättävä viranomainen, niin en tosiaankaan antaisi voimayhtiö katkaista kemijokea kokonaan vain, jotta joskus myöhemmin talvella on enemmän megawattitunteja valutettavaksi.
Joo ei mulla oikeastaan ollut pointtinakaan että ne pitäisi kokonaan katkaista vaan ajatus oli että jos välillä juoksutetaan enemmän kuin ympäristöluvat yms. vaatisivat, koska kapasiteetti ei myöhemmin vaikka samana viikkona riitä tyhjentämään allasta riittävästi. Pidemmän aikavälin vajeeseenhan tuo ei tosiaan hyödyttäisi.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Oikeastaan pitäis tietää että mitä on luvissa kirjattu joen minimivirtaamaksi ja sen perusteella arvailla sit että onko suomessa tommoselle mitään sijaa. Pumppaaminen luonnollisesti vähentää virtaamista entisestään, ellei sit jotain pohjavesiä aleta nostelemaan (varmasti hyvä idea).
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 588
Onko Suomeen kyllä enää mahdollista rakentaa lisää vesivoimakapasiteettia, ellei sitten luovuta joidenkin jokien suojelusta (mitä en itse kannata)?
Onhan noita tekojärvi suunitelmia jolla voitaisiin kapasiteettia kasvattaa. Ei vain tahdo mennä läpi kun aika suuret alueet joutuisivat veden alle.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Oikeastaan pitäis tietää että mitä on luvissa kirjattu joen minimivirtaamaksi ja sen perusteella arvailla sit että onko suomessa tommoselle mitään sijaa. Pumppaaminen luonnollisesti vähentää virtaamista entisestään, ellei sit jotain pohjavesiä aleta nostelemaan (varmasti hyvä idea).
No sinänsä monet padot on käytännössä isojen järvien välissä ja jos niistä vois pumpata käänteiseen suuntaan, niin sittenhän se auttaisi talvellakin viikonsisäisten vaihteluiden tasaamisessa. Esim. Tampereella ei ole kovin iso etäisyys Näsi- ja Pyhäjärvien välissä. Aika paljon saa pumpata ennenkuin kummassakaan järvessä on merkittävää pinnankorkeuden vaihtelua.

Laskeskelin että noin 60MWh per 1cm pinnankorkeudenvaihtelu Pyhäjärvessä (ja noin puolet siitä Näsijärvessä)

Jos sinne on saatu 60-luvulla rakennettua tunneli järvien välille, niin miksei nykyään voitaisi tehdä vaikka vähän isompaa tunnelia ja laittaa sinne kaksisuuntainen tunnelivoimala? Tai pikku modauksella hyödyntää olemassaolevaa uittotunnelia? Ei tarvitsisi edes miettiä mitään joen ekosysteemiä.

Toki jos järvet on kaukana toisistaan ja välissä joki jossa pato, niin se voisi kieltämättä olla erikoista ja tehotonta jos joki virtaisi välillä "väärään suuntaan".

Osaako muuten kukaan sanoa miksei NO4-FI siirtolinja näy Nordpoolin kapasiteeteissa, vaikka se kuitenkin selvästikin koko ajan siirtää sähköä The control room
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Onhan noita tekojärvi suunitelmia jolla voitaisiin kapasiteettia kasvattaa. Ei vain tahdo mennä läpi kun aika suuret alueet joutuisivat veden alle.
Niistä tulis aika villit määrät hiilidioksidi ja metaanipäästöjä, kun ei suomessa ole isoja kallioisia alueita.
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 588
Oikeastaan pitäis tietää että mitä on luvissa kirjattu joen minimivirtaamaksi ja sen perusteella arvailla sit että onko suomessa tommoselle mitään sijaa. Pumppaaminen luonnollisesti vähentää virtaamista entisestään, ellei sit jotain pohjavesiä aleta nostelemaan (varmasti hyvä idea).
Hölmöläisten hommaahan tuo on jos lasket vettä padosta ja samalla pumppaat sitä ylös. Käytännössä jos tyypilistä Suomalaista jokea käytettäisiin energian säilömiseen pumppaamalla pitäisi joen virtaaman suunta kääntää. Tämä ei tapahdu kovin nopeasti koska kyseessä on suuret massat ja luvat ei moista operaatiota anna tehdä.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Eihän sitä tietenkään samalla (=samaan aikaan) ole järkevää tehdä molempia.
Mutta jos on pakko ylläpitää jotain virtaamaa, koska ympäristö, niin se voi siitä huolimatta olla kannattavaa.

Sen voimalan voi tavallaan irroittaa kahdeksi komponentiksi, toinen toimii jatkuvasti virtaamalla x (koska ympäristövaatimukset), ja toinen taas suljetaan ja avataan riippuen sähkön hinnasta + pumppaus päälle.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
No siis joo, mutta sitten sitä takaisin pumppaamista varten pitäisi rakentaa erillinen putki tms.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Silleen se aina tehdään. Et sä voi jokea saada väärään suuntaan virtaamaan.
Riippuu joen pituudesta. Jos siinä on vaan snadi pätkä jokea kahden järven välissä, niin ei siinä teknisesti ole estettä etteikö se joki voisi virrata vääräänkin suuntaan. Ympäristön kannalta kenties saattaisi olla haittoja.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Riippuu joen pituudesta. Jos siinä on vaan snadi pätkä jokea kahden järven välissä, niin ei siinä teknisesti ole estettä etteikö se joki voisi virrata vääräänkin suuntaan.
Jos korkeusero on luokkaa metrin, niin ei se sähkövoimalakaan kovin kummonen ole. :)

Sun pitäis saada niiden _järvien_ pinnat eri korkeuksille, jotta se joki niiden välissä vaihtais suuntaa. Vaatii ihan pikkasen pumppaamista.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
No esim. Tampereella Näsijärven pinta on 18,2 m korkeammalla kuin Pyhäjärven ja välissä on jotain 600 metriä etäisyyttä.

Jos sitä vettä pumppaa ylöspäin 18,21 m niin se joki virtais väärään suuntaan. Ja sit 18,20 m teholla virtaa oikeeseen suntaan ja tuottaa sähköä. Toki siinä on käytännössä useampi voimalaitos välissä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
No esim. Tampereella Näsijärven pinta on 18,2 m korkeammalla kuin Pyhäjärven ja välissä on jotain 300 metriä etäisyyttä.
Ja jotta se joki virtais toiseen suuntaan, niin sun pitäis vaatimattomasti nostaa pyhäjärven vedenpintaa 18,3 m. Millä vedellä sä sen tohon kuntoon pumppaisit?
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 394
Ja jotta se joki virtais toiseen suuntaan, niin sun pitäis vaatimattomasti nostaa pyhäjärven vedenpintaa 18,3 m. Millä vedellä sä sen tohon kuntoon pumppaisit?
Jos leikittäis että siinä olisi vain yksi pato välissä vaikka siellä korkeamman järven (Näsijärven) päässä, niin ei siinä tarvitsisi sen padon turbiinin mitään muuta kuin pumpata sitä vettä toiseen suuntaan se normaali pudotuskorkeus +0,1m (niin että padon alapäässä joen vedenpinta laskisi 0,1 m alemmas kuin pyhäjärven pinta.

Tai jos 0,1m ei aiheuta riittävää virtaamaa joessa, niin sit vaikka 0,2 tai 0,3 m...
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 604
Jos leikittäis että siinä olisi vain yksi pato välissä, niin ei siinä tarvitsisi sen padon turbiinin mitään muuta kuin pumpata sitä vettä toiseen suuntaan 18,3m (niin että padon alapäässä joen vedenpinta laskisi 0,1 m alemmas kuin pyhäjärven pinta.
Ei taida turbiinit toimia siten, että niillä sais toiseen suuntaan pumpattua vettä millään järkevällä hyötysuhteella. Edit: kaksisuuntaiset pumpputurbiinit tietty oma juttunsa.

Ja tossa esimerkissäs sehän käytännössä vaan pumppaa vettä siitä järvestä ylös. Joki ei muuta suuntaansa.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
239 539
Viestejä
4 194 304
Jäsenet
70 748
Uusin jäsen
elcabron

Hinta.fi

Ylös Bottom