Sähköenergian hinta

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 162
Tuossa jo tulikin samantapainen. Ilmeisesti ei saa tuon ~12snt alle /kwh. Se tarkoittaa melkein 3x hintaa nykyisestä 4,39snt hinnasta.
Pohdin tässä itsekin, josko ottais pörssi sähkön tai sitten muuten muun kuin määraikaisen ja katsois tuonne kesän loppuun. Eikö se OL3 laske hintoja? :hmm:
Tuskin vaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
935
Eikö se OL3 laske hintoja? :hmm:
Kaipa nykyisissä hinnoissa on huomioitu riski, ettei OL3 käynnistyisikään talveksi. Kun/jos OL3 saadaan linjoille, niin tuo riski poistuu, ja hinnat asettuvat sen mukaan. Itse siis aion odotella syyskuuta ennen kuin teen seuraavan määräaikaisen sopimuksen.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
19
31.3 minulta loppui 4,19snt/kwh ilman perusmaksua soppari. uudet tarjoukset silloin olivat mielenkiintoisia.
Otin Fortumin toisataiseksi voimassa olevan pörssisähkön kun oli halvin marginaali ja 6kk ilman perusmaksua.
Tällä hetkellä on ollut halvempi kuin mikään tarjottu määräaikainen sopimus. Kivasti yli tuplaantu käytetyn sähkön hinta.
Pitää katsella kesän aikana mihin määräaikaisia taas saa ennen talvea.
 
Liittynyt
30.05.2018
Viestejä
2 229
Eikö se OL3 laske hintoja? :hmm:
Pitäisi laskea, samaten uusiutuvien lisärakentaminen.

Ongelmana on Suomen hyvät siirtoyhteydet Balttiiaan ja muiden Pohjoismaiden uudet siirtoyhteydet Britteihin ja Saksaan. Valitettavasti Pohjoismaiden halvalla tuotettu sähkö myydään kovempaan hintaan muualle. Hyvä asia sähköntuottajille, huono kuluttajille. Ennenkuin Keski-Eurooppa saa ratkaistua ongelmat sähkön tuotannossa mitään sikahalpoja hintoja tuskin näkyy..
 
Liittynyt
20.10.2018
Viestejä
1 649
Kaipa nykyisissä hinnoissa on huomioitu riski, ettei OL3 käynnistyisikään talveksi. Kun/jos OL3 saadaan linjoille, niin tuo riski poistuu, ja hinnat asettuvat sen mukaan. Itse siis aion odotella syyskuuta ennen kuin teen seuraavan määräaikaisen sopimuksen.
Tänä vuonna tuskin nähdään alle 10 snt/kWh hintoja määräaikaisuuksissa. Paljon muitakin epävarmuustekijöitä on vielä Olkiluoto 3:n lisäksi. On tuotantokapasiteettia vähentäviä vuosihuoltoja Suomen ja Ruotsin ydinvoimaloissa aina loppusyksyyn saakka, Olkiluoto 3 saavuttaa aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon vasta loppuvuodesta, keski-Euroopan ongelmat ja Venäjältä Suomeen tulleen energiatuonnin menetys. Kyllä, ilman venäläistä sähköä pärjätään mainiosti, mutta yli 1000MW kapasiteetin poistaminen vaikuttaa valitettavasti sähkön hintoihin. Ensi vuonna, kun OL3 on tasaisessa tuotannossa ja tuulivoimakapasiteettia on merkittävästi enemmän, voidaan päästä halvempiin hintoihin, mutta uskoisin alle 6 snt/kWh hintojen olevan mennyttä lähivuosiksi.

Täytyy olla kyllä tyytyväinen, että teki Turku Energialle sen 7,3 snt/kWh+2€/kk 24kk määräaikaisuuden maaliskuussa.
 
Liittynyt
09.04.2022
Viestejä
8
Täytyy olla kyllä tyytyväinen, että teki Turku Energialle sen 7,3 snt/kWh+2€/kk 24kk määräaikaisuuden maaliskuussa.
Samoja tuntemuksia. Uusin 24kk Fortum Takuu sopimuksen 1.5 alkaen 7,3snt/kWh+3,90e/kk. Onneksi hyväksyin sopimukselle jatkon jo helmikuun lopussa, tähän hintaan tuskin olisi saanut toukokuun alussa jos olisi venyttänyt sopimuksen uusimista viime tippaan.
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 141
Kaasulla tuotetaan Helsingissä paljon sähköä ja lämpöä. Ensi talvena sekin tulee vähenemään ja kallistumaan. En löytänyt tuoreita tilastoja kuinka paljon kaasua on käytetty sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Kymmenen vuotta sitten kaasusta 3/4 käytettiin sähkön tuotantoon. Tämä tuotanto on juuri talven huipputuotantoa joten hinnat saattavat nousta ennätys korkeiksi ensi talvena. Pörssisähköllä en uskaltaisi lähteä onnea kokeilemaan...
 
Liittynyt
30.05.2018
Viestejä
2 229
Kyllä, ilman venäläistä sähköä pärjätään mainiosti, mutta yli 1000MW kapasiteetin poistaminen vaikuttaa valitettavasti sähkön hintoihin. Ensi vuonna, kun OL3 on tasaisessa tuotannossa ja tuulivoimakapasiteettia on merkittävästi enemmän, voidaan päästä halvempiin hintoihin, mutta uskoisin alle 6 snt/kWh hintojen olevan mennyttä lähivuosiksi.
Meille tuli n. 1800MW:tä Venäjältä jatkuvasti kunnes keväällä se rajoitettiin tuhanteen MW:hen. Sen jälkeen (onneksi) loppui tuonti kokonaan. Yksi tekijä on myös Baltian maiden lopetettua sähkön ja muun energian tuonnin Venäjältä.. Baltian sähköntuotanto kun on pääosin joko fossiilisten tai tuontisähkön varassa. Jos Suomessa markkinahinta laskee balttia ostaa meiltä ilomielin sähköä. Tällä viikolla spot hinta oli Suomessa niin korkea että harvinaista kyllä Virosta oli kannattavaa tuoda sähköä meille. Yleensä suunta on toinen.
 
Liittynyt
07.01.2017
Viestejä
674
Helenin jatkotarjous on nyt meillä paras. Perusmaksu 3 egee/kk ja kwh 11,79 c. Hyvä puoli on se, että tarjous on voimassa nykyisen sopparin loppuun asti, niin voi kalkkiviivoille asti vertailla.
 
Liittynyt
12.04.2022
Viestejä
127
Pakko se on nyt todeta, että eletään kalliimpia aikoja ja "kaikki" kallistuu.
No lattialämmitystä kylppäristä pienennetty tuntuvasti joka olikin meillä se sähkösyöppö näköjään.
Joka päivä n. 1,5-2 kWh meni siihen lämpimään lattiaan. Eli kun normikulutus sellainen 5-8 kWh/ pv kun ei saunota, (sen lämmön alennuksen jälkeen) niin onhan se jo aika merkittävä ero.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
228
Tänäänkin taas lehdessä juttu jossa ennustettiin sähkön hinnan laskua vasta ensi vuoden kesällä. Ja myös mainittu Seinäjoen sähkön hinta.
Nousee 6,8cnt kuun vaihteessa. Noh, halvahko se kai on vieläki moneen muuhun verrattuna.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
195
Samoja tuntemuksia. Uusin 24kk Fortum Takuu sopimuksen 1.5 alkaen 7,3snt/kWh+3,90e/kk. Onneksi hyväksyin sopimukselle jatkon jo helmikuun lopussa, tähän hintaan tuskin olisi saanut toukokuun alussa jos olisi venyttänyt sopimuksen uusimista viime tippaan.
Mulle tuli 15.2 24kk 9.19 c/kWh perusmaksu 3.00 €/kk tarjous joka raukesi maaliskuun lopussa. 19 vuotta odotellut OL3:n käynnistymistä niin ei huvittanut sitoutua yli 100% suurempaan hintaan kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen on Venäjältä sähköntoimitus katkaistu, kaasuntoimitus katkaistu, OL3:sta löytyy jotain vierasesineitä, hajonneita osia ja sit tutkitaan, korjataan, säädetään, lykätään...Kokkolan Energialta otin 2,5€/kk 9,95 c/kWh kvartaalisopimuksen toukokuun 12.päivästä lukien. Vajaa 2 viikkoa tuosta tuli heippa-sähköpostiviesti jossa kerrottiin 31,1% nostosta eli heinäkuun alusta 13,05c/kWh.

Nyt on ilmiselvää että tuo olisi pitänyt ottaa. Vaikka löytyisi kesän aikana joku 1v 12c/kWh soppari(sekin tuntuu hyvin epätodennäköiseltä jos nyt on 16,30c/kWh halvin kilpailuttajassa) ja vuoden päästä löytyisi joku 8c/kWh niin keskihintahan asettuu suunnilleen samalle tasolle tai korkeammalle kuin Helenin kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 141
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
309
Itse otin nyt tuon Korpelan Voiman sopparin ilman sitoutumista siinä toivossa, että sähkö halpenee syksyllä Olkiluoto 3:n myötä. Kyllähän tuo vähän sylettää kun hinta tuplaantuu ja samaan aikaan muutto sähkölämmitteiseen omakotitaloon.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 240
Laskinpa huvikseen, että nykyinen soppari kun tuli 2kk lasku 102€, niin uudella hinnalla sama 246€. Ei siinä, mutta joulu - tammikuu taisi olla nykyisellä sopparilla 240€, niin se oliskin reilu 500€
Edit: onneksi en poistattanut tulisijaa. Täytyypäs kesällä tehdä alapohjaan mahdollisesti toimenpiteitä (lisäeristystä) sekä ostaa liiteri täyteen klapia. Lisäksi otan s-sopparin, niin saa ruuassa vähän takaisin enemmän.
 
Liittynyt
18.01.2019
Viestejä
187
"Norjan valtion sähköverkkoyhtiö TSO Statnett varoitti eilen, että sähkön toimitusvarmuus on heikentynyt sillä vesitilanne on huono. Vesialtaiden täyttöasteet ovat tällä hetkellä paikoitellen vain 10–20 prosenttia normaalista."
Sähkönmyynnin ammattilaisena sinun pitäisi tietää, että tuo iltapaskan teksti oli täyttä puppua, joten on "hieman" arveluttavaa sinun positiostasi käsin postata tänne tuollaista.

Statnettin tiedote (joka on muuten julkaistu 24.5. eikä "eilen") koski Etelä-Norjan sähköhuoltovarmuutta. Sen alueen tuontiyhteydet rakentuvat pitkälti merikaapeleille, ja tiedote liittyi siis siihen että Euroopan energiakriisin eskaloituessa ei voida enää luottaa siihen, että JOS vesitilanne olisi ensi talvena huono niin Etelä-Norjaan saataisiin Keski-Euroopasta tuontisähköä. Se olisi lähinnä Etelä-Norjan ongelma, koska siirtokapasiteetti Pohjois-Norjasta ja Ruotsista on niin rajallinen, ettei se riittäisi.

Vesialtaiden täyttöasteet puolestaan normaalisti vko 20 ovat Norjassa n. 39% (missä 100% on että kaikki altaat olisivat aivan täynnä, mikä ei tietysti toteudu koskaan). Tällä hetkellä eli vko 20 Norjan vesialtaiden täyttöasteet prosentteina normaalista eli yllä mainitusta ajankohdan mediaanista ovat:

Etelä-Norja:
NO1: 55,8%
NO2: 53,4%
NO5: 60,8%

Pohjois-Norja:
NO3: 78,2%
NO4: 93,9%

Pohjoisessa on käytännössä normaali tilanne, etelässä huono, mutta ei mitään sinne päinkään kuin "10-20 prosenttia normaalista" niin kuin JaniKarin siteeraamassa uutisessa väitetään. Tuollaista 10-20% väitettä en myöskään itse löydä mistään Statnettin tiedotteista, eli tuo lienee jotain markkina-agitaattorien lisäämää hämmennystä.

Nyt ollaan kevätkuopan pohjalla eli vuoden minimissä. Altaiden täyttyminen on alkanut ja vasta joskus 1-2 kk kuluttua voidaan alkaa vetää pitemmälle meneviä johtopäätöksiä, onko vesivuodesta tulossa jotenkin poikkeava. Täältä voi seurata Norjan tilannetta: Data from the power system ja täältä Nordpoolin koko alueen tilannetta: Reservoir Content for Electrical Exchange Area

Mainittakoon tässä samalla, että 10.6. päättyy OL1:n pitkä huolto, ja samaan aikaan saadaan näillä näkymin myös OL3 uudestaan tulille.
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 141
IS:n uutisia ei tosiaan ole tarkkuudella pilattu. Norjalaisilla on sentään selkää varoittaa ensi talven mahdollisista sähkö pulasta. Fingrid:han vain katsoo historia dataa ja tuumaa että onhan sähköä ennenkin riittänyt. Se on vain fakta että jos ostosähköä ei ole ensi talvena saatavissa meilläkin on käytön rajoitukset edessä.
 
Liittynyt
03.12.2016
Viestejä
137
Pakko se on nyt todeta, että eletään kalliimpia aikoja ja "kaikki" kallistuu.
No lattialämmitystä kylppäristä pienennetty tuntuvasti joka olikin meillä se sähkösyöppö näköjään.
Joka päivä n. 1,5-2 kWh meni siihen lämpimään lattiaan. Eli kun normikulutus sellainen 5-8 kWh/ pv kun ei saunota, (sen lämmön alennuksen jälkeen) niin onhan se jo aika merkittävä ero.
Tuohon kylppärin lattialämmitykseen sen verran ettei kannata on-off tyyliin sitä katkoa. Meillä alakerran vanhalle piialle tuli noin 2ke lasku kun laatat korkkasi lattiasta irti kun katkoi lämmitystä vuosien varrella, lattia + seinät uusiksi. Talon rakennuttaja varoitti jo tuosta mutta ei.. ei voinut uskoa.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1 487
Kannattaisikohan tämä 24kk jatkosoppari vaan hyväksyä tässä tilanteessa.. Omakotitalo vie sen 11 000kWh vuodessa.
Kyllä varmaan.. Ehkä kattosin vielä että mitä maksaa katkaista tuo määräaikaisuus kesken kaiken jos nyt hinnat rajusti tippuu.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
626
IS:n uutisia ei tosiaan ole tarkkuudella pilattu. Norjalaisilla on sentään selkää varoittaa ensi talven mahdollisista sähkö pulasta. Fingrid:han vain katsoo historia dataa ja tuumaa että onhan sähköä ennenkin riittänyt. Se on vain fakta että jos ostosähköä ei ole ensi talvena saatavissa meilläkin on käytön rajoitukset edessä.
Olet sitä mieltä, että ensi talvena on sähköpulan uhka realistinen eli markkina ei pysty korjaamaan tilannetta? Voisitko avata, mihin arviosi perustat huomioiden tuotannon, reservit, rajasiirrot ja huippukulutuksen?
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 141
Olet sitä mieltä, että ensi talvena on sähköpulan uhka realistinen eli markkina ei pysty korjaamaan tilannetta? Voisitko avata, mihin arviosi perustat huomioiden tuotannon, reservit, rajasiirrot ja huippukulutuksen?
Sähköpulan riski on olemassa. Vaikka OL3 toimisi talvella niin olemme ostosähkön varassa kovilla pakkasilla. Jos emme saa Etelä-Ruotsista tarvitsemaamme sähköä olemme vaikeuksissa. Etelä-Ruotsin ongelmat voivat syntyä Norjan tai Keski-Euroopan ongelmista. Sinäänsähän Suomi ei ole juuri sen huonommassa asemassa talvea ajatelle kuin viime vuonna. Olettaen tietysti että OL3 on toiminnassa.

Keski-Euroopan kaasun kulutus on 10x Pohjoismaiden sähkön kulutus. Jos ja kun tässä tapahtuu muutoksia niin vaikutukset voi olla suuria ja arvaamattomia.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
4 484
Tuollainen kirje tuli tänne Heleniltä, perusmaksut nousee (toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin)...
Helen.png

Minulla on kesäkuun loppuun voimassa reilu 4snt/kWh + 0e/kk soppari ja taidan jäädä pariksi kuukaudeksi toistaiseksi voimassa olevaan, kerrostalo asunnossa ei kulutukset ole niin hurjia, että katselen markkinoita ennenkuin sovin määräaikaista sopparia. Siksi varmaan tuon kirjeen sain, ku on juurikin muuttumassa 1.7 toistaiseksi voimassa olevaksi soppari...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.11.2017
Viestejä
24
Liittynyt
18.01.2019
Viestejä
187
Tämän aamun spottihinnoissa kuvastuu hyvin, että sitä omaa tuotantoa pitäisi olla tietty kriittinen määrä tai muuten aluehinta karkaa käsistä. Kaikissa muissa pohjoismaissa sähkö on tänä aamuna ilmaista (0,07 c/kWh), samalla kun Suomessa on tuotettu vain 2/3 omasta kulutuksesta ja hinta sitä myöten 150-kertainen (11 c/kWh).

Screenshot 2022-05-28 at 09-51-53 Itämeren alueen sähköjärjestelmän tila.png
 
Liittynyt
25.03.2018
Viestejä
129
Tämän aamun spottihinnoissa kuvastuu hyvin, että sitä omaa tuotantoa pitäisi olla tietty kriittinen määrä tai muuten aluehinta karkaa käsistä. Kaikissa muissa pohjoismaissa sähkö on tänä aamuna ilmaista (0,07 c/kWh), samalla kun Suomessa on tuotettu vain 2/3 omasta kulutuksesta ja hinta sitä myöten 150-kertainen (11 c/kWh).

En ole suinkaan eri mieltä, vaan haluan lähinnä korostaa, että nyt käynnissä olevat huoltoseisokit, olkiluotojen osalta, ovat iso syy tähän. Tilanne muuttuu oleellisesti parin viikon sisällä, kunhan saadaan ydinvoimaa takaisin tuottamaan sähköä.
 
Liittynyt
11.08.2018
Viestejä
4
Kannattaisikohan tämä 24kk jatkosoppari vaan hyväksyä tässä tilanteessa.. Omakotitalo vie sen 11 000kWh vuodessa.
Täällä sama tarjous pöydällä hitusen suuremmalla vuosikulutuksella. Taidan lukita tämän vaikka hinta yli tuplaantuu nykyiseen määräaikaiseen nähden. Sen verran paljon epävarmuustekijöitä on ilmassa, ettei jaksaisi käyttää tilanteen seuraamiseen yhtään sen enempää kuin mitä nyt on kulunut.
 

tavallinen viikari

Tukijäsen
Liittynyt
04.04.2020
Viestejä
997
Taas tulee lisää kustannusnouspaineita sähkönhintaan. Tällä kertaan EU:n suunnalta tulee ehdotuksia että metsähaketta ei enää luettaisi uusiutuvaksi energiaksi.


Laitan tähän vähän listaa viimeaikaisista kustannusnousupaineiden aiheuttajista. Tarkemmat tiedot löytyvät kun tuon rivin tekstin kopioi googleen.

Korottavat (nyt tai tulevaisuudessa):
- Sähkön tuonti Venäjältä loppui
- Kaasun tuonti Venäjältä loppui
- Bioenergian tuonti Venäjältä loppui
- Fennovoima ydinvoimalahanke peruuntui
- Turpeen käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa on loppunut tai loppuu
- Metsähakkeen käyttö turpeen korvaavana polttoaineena on epävarmä (linkki ylempänä)
- Kaasun käytön tulevaisuus sähköntuotannossa on epävarma
- Fossiilisten polttoaineiden käyttö energian tuotannossa loppuu
- Kivihiilen käyttö energian tuotannossa loppuu
- Loviisan ydinvoimalaitos käyttää venäläistä energiaa. Korvaavan energian saanti on epävarma ajallisesti.
- Balttian maat ostavat kaiken kohtuuhintaisen sähkön mitä Suomesta on saatavilla (siirtolinjarajoitusten puitteissa)

Tasaava tai laskevat tekijä (nyt tai tulevaisuudessa)
- OL3 korvaa Venäjän sähkön tuonnin loppumisen (olettaen että laitos pääsee nopeasti normaalituotannolle)
- Tuulivoimaa tulee lisää (soveltuvaa säätövoimaa ei ole riittävästi)
- Siirtolinjaa Pohjois-Ruotsista vahvistetaan läpi Suomen (Metsälinja)

Täydentäkää listaa. Aika paljon enemmän on kustannusten nousua aiheuttavia tekijöitä kuin tasaavia.
 
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
1 648
Elokapinan ja muiden tukirahoilla loisivien hippien terrori viivästyttää suurten tuulivoimapuistojen rakentamista.

Sähköautoilun ja sähköbussien exponentaalinen kasvu lisää sähkön kulutusta.

Kaasukäyttöisen teollisuuden mm. Elintarviketeollisuuden siirtyminen sähköön.

Sähkömarkkinoiden keskittyminen kun useammat myyntiyhtiöt päätyvät fuusioon tai ostavat heikommat kilpailijat pois markkinoilta.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
626
Taas tulee lisää kustannusnouspaineita sähkönhintaan. Tällä kertaan EU:n suunnalta tulee ehdotuksia että metsähaketta ei enää luettaisi uusiutuvaksi energiaksi.


Laitan tähän vähän listaa viimeaikaisista kustannusnousupaineiden aiheuttajista. Tarkemmat tiedot löytyvät kun tuon rivin tekstin kopioi googleen.

Korottavat (nyt tai tulevaisuudessa):
- Sähkön tuonti Venäjältä loppui
- Kaasun tuonti Venäjältä loppui
- Bioenergian tuonti Venäjältä loppui
- Fennovoima ydinvoimalahanke peruuntui
- Turpeen käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa on loppunut tai loppuu
- Metsähakkeen käyttö turpeen korvaavana polttoaineena on epävarmä (linkki ylempänä)
- Kaasun käytön tulevaisuus sähköntuotannossa on epävarma
- Fossiilisten polttoaineiden käyttö energian tuotannossa loppuu
- Kivihiilen käyttö energian tuotannossa loppuu
- Loviisan ydinvoimalaitos käyttää venäläistä energiaa. Korvaavan energian saanti on epävarma ajallisesti.
- Balttian maat ostavat kaiken kohtuuhintaisen sähkön mitä Suomesta on saatavilla (siirtolinjarajoitusten puitteissa)

Tasaava tai laskevat tekijä (nyt tai tulevaisuudessa)
- OL3 korvaa Venäjän sähkön tuonnin loppumisen (olettaen että laitos pääsee nopeasti normaalituotannolle)
- Tuulivoimaa tulee lisää (soveltuvaa säätövoimaa ei ole riittävästi)
- Siirtolinjaa Pohjois-Ruotsista vahvistetaan läpi Suomen (Metsälinja)

Täydentäkää listaa. Aika paljon enemmän on kustannusten nousua aiheuttavia tekijöitä kuin tasaavia.
Kattava lista. Jos pohtii näiden nostavien ja laskevien tekijöiden vaikutuksia sähköenergian hintaan, niin osa on jo ladottu nykyiseen hintaan sisään, osa ei. Se on syytä huomioida. Markkinahinnan vaihtelu nyt ainakin kasvaa.
 

tavallinen viikari

Tukijäsen
Liittynyt
04.04.2020
Viestejä
997
Kattava lista. Jos pohtii näiden nostavien ja laskevien tekijöiden vaikutuksia sähköenergian hintaan, niin osa on jo ladottu nykyiseen hintaan sisään, osa ei. Se on syytä huomioida. Markkinahinnan vaihtelu nyt ainakin kasvaa.
Jätin teollisuuden muutokset pois tuosta listasta. Laitan niistä juttua joskus toiste.
 
Liittynyt
18.02.2022
Viestejä
2
Mulle tuli 15.2 24kk 9.19 c/kWh perusmaksu 3.00 €/kk tarjous joka raukesi maaliskuun lopussa. 19 vuotta odotellut OL3:n käynnistymistä niin ei huvittanut sitoutua yli 100% suurempaan hintaan kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen on Venäjältä sähköntoimitus katkaistu, kaasuntoimitus katkaistu, OL3:sta löytyy jotain vierasesineitä, hajonneita osia ja sit tutkitaan, korjataan, säädetään, lykätään...Kokkolan Energialta otin 2,5€/kk 9,95 c/kWh kvartaalisopimuksen toukokuun 12.päivästä lukien. Vajaa 2 viikkoa tuosta tuli heippa-sähköpostiviesti jossa kerrottiin 31,1% nostosta eli heinäkuun alusta 13,05c/kWh.

Nyt on ilmiselvää että tuo olisi pitänyt ottaa. Vaikka löytyisi kesän aikana joku 1v 12c/kWh soppari(sekin tuntuu hyvin epätodennäköiseltä jos nyt on 16,30c/kWh halvin kilpailuttajassa) ja vuoden päästä löytyisi joku 8c/kWh niin keskihintahan asettuu suunnilleen samalle tasolle tai korkeammalle kuin Helenin kanssa.
En ymmärrä, itselleni ei tuo sähkönhinnan nousu ole sinällään ongelma koska vaikka elämisen kustannukset ovat nousseet ovat myös töistäni saama palkka noussut. Olen saanut jopa perusteltua esihenkilölleni palkankorotuksen tarpeen, vedoten luonnollisesti etätöiden aiheuttamaan kohonneeseen sähkönkulutukseen.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
626
Jätin teollisuuden muutokset pois tuosta listasta. Laitan niistä juttua joskus toiste.
Teollisuus, kuten muukin kulutus tulee myös joustamaan kulutuksessaan tulevaisuudessa.
Metsä-, rannikko- ja järvilinjojen myötä Suomen sisäisiä siirron pullonkauloja tuskin tulee. Aurora taas auttaa siinä, että Pohjois-Ruotsista saadaan edullista vesivoimaa meille ja tuulivoimaa heille. Ymmärtääkseni Ruotsin sisäinen siirto tulee olemaan tulevaisuudessakin kapasiteettirajoitteista, joten eivät saa etelässä kaikkea pohjoisen sähköä käytettyä.

Tuuli, sateisuus ja lämpötila tulevat jatkossa merkkaamaan aika paljon.
 
Liittynyt
12.04.2022
Viestejä
127
Tuohon kylppärin lattialämmitykseen sen verran ettei kannata on-off tyyliin sitä katkoa. Meillä alakerran vanhalle piialle tuli noin 2ke lasku kun laatat korkkasi lattiasta irti kun katkoi lämmitystä vuosien varrella, lattia + seinät uusiksi. Talon rakennuttaja varoitti jo tuosta mutta ei.. ei voinut uskoa.
Siis meillä vähensin vain lämmityksen asettimen mukaan 24 -> 21 asteeseen. Laattalattia tuntuu kylmältä, mutta vesi kuivuu kyllä aika nopsaan.
Yllättävän iso ero kulutukseen.

Helenin tekstiviesti tänään, lokakuussa loppuvaan: 11,49c / 3€
Mua alkoi vituttamaan tuo Helenin touhu sen verran, että aika halpaa saa olla jatkossa, että heille mitään maksaisin :mad:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 647
Tämän aamun spottihinnoissa kuvastuu hyvin, että sitä omaa tuotantoa pitäisi olla tietty kriittinen määrä tai muuten aluehinta karkaa käsistä. Kaikissa muissa pohjoismaissa sähkö on tänä aamuna ilmaista (0,07 c/kWh), samalla kun Suomessa on tuotettu vain 2/3 omasta kulutuksesta ja hinta sitä myöten 150-kertainen (11 c/kWh).

Ongelman kyllä ratkaisisi myös se, että olisi paksummat piuhat pohjois-norjasta ja -ruotsista. Silloin meille tuotaisiin enemmän sähköä lännestä ja muualla pohjoismaissa hinta vastaavasti nousisi.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
657
Isäni kertoi tehneensä marraskuussa nelivuotisen sopimuksen hintaan 4,90 senttiä + 2 €/kk mökkiä varten, mikä ei kuulosta mielestäni pahalta. Sama firma (muistaakseni Lumme) oli paria kuukautta myöhemmin, eli joskus tammi-helmikuun tienoilla tarjonnut sopimusta myös kotia varten (okt). Tämä 48 kk:n sopimus oli irronnut hintaan 6,70 senttiä + 2 €/kk. Siirtohintakaan ei ole paha, eli sekin jää veroineen viiden sentin tienoille. Itse en edes tiennyt näin pitkien sopimusten mahdollisuudesta.
 
Liittynyt
28.12.2019
Viestejä
733
Isäni kertoi tehneensä marraskuussa nelivuotisen sopimuksen hintaan 4,90 senttiä + 2 €/kk mökkiä varten, mikä ei kuulosta mielestäni pahalta. Sama firma (muistaakseni Lumme) oli paria kuukautta myöhemmin, eli joskus tammi-helmikuun tienoilla tarjonnut sopimusta myös kotia varten (okt). Tämä 48 kk:n sopimus oli irronnut hintaan 6,70 senttiä + 2 €/kk. Siirtohintakaan ei ole paha, eli sekin jää veroineen viiden sentin tienoille. Itse en edes tiennyt näin pitkien sopimusten mahdollisuudesta.
Joku tuossa ei nyt täsmää. Jos vuosi oli 2021, niim marraskuussa ei varmasti ole mistään saanut tuohon hintaan uutta sopparia.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 351
Joku tuossa ei nyt täsmää. Jos vuosi oli 2021, niim marraskuussa ei varmasti ole mistään saanut tuohon hintaan uutta sopparia.
Ainakin Lumpeen 24kk Vesisähkö-sopparin sai sovittua jo aikaisemmin, itse solmin kesällä 2021, heti jos olisi alkanut hinta olisi ollut tyyliin 5,7c/kWh. Mitä myöhempään laittoi alkamisen, sen halvemmaksi se tuli. Joulukuun viimeiselle päivälle hinta oli 4,99c/kWh ja 1€/kk. Tuosta saa vielä S-Bonukset.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Make ATK Great Again
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 815
Joku tuossa ei nyt täsmää. Jos vuosi oli 2021, niim marraskuussa ei varmasti ole mistään saanut tuohon hintaan uutta sopparia.
Itse tein elokuussa sopimuksen joka alkoi 1.12.2021 ja porukoille vastaavan joka alkoi maaliskuussa 2022 eli noin 2kk sitten. Molemmat ovat 0€/kk ja 4.95snt/kWh.

Tosin itse miettisin tuota että saiko todella 4 vuoden sopimuksia tehtyä? Koska en ole kuullutkaan moisista. Tajuan että teoriassa nuo ovat olleet hyvä kauppa myyjäyhtiön mielestä jonnekin kesämökille (2€/kk ja 4,9senttiä kWh kun yleensä ihmiset käyvät pari kertaa kesässä mökillään ja talvet se on tyhjänä, jopa kuukauden tai parin kulutus kesällä tulee heille edulliseksi kun saavat 24€/vuosi käytti sitä energiaa tai ei + käyttömaksut päälle) mutta en sitä että suostuisivat tekemään omakotitaloon moisen.

Maksimi mitä olen kuullut on ollut 24kk + ostajan päätettävissä oleva 12kk päälle = 3 vuoden sopimus.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
657
Joku tuossa ei nyt täsmää. Jos vuosi oli 2021, niim marraskuussa ei varmasti ole mistään saanut tuohon hintaan uutta sopparia.
Sopimus tehtiin marraskuussa 2021, ja toinen helmikuun alussa tämän vuoden puolella. Itsekin epäilin asiaa keston puolesta, ja sen osalta onko sopimuksessa ehtoja liittyen pörssihintojen nousuun, joiden perusteella sähköyhtiö voisi muuttaa hintaa. Isäni soitti noin viikko sitten sähköyhtiöön, ja siellä oli vastattu, että hinta pitää kyllä koko sopimusajan, ja oli jopa onnitteltu hyvin ajoitetusta diilistä.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
617
Maksimi mitä olen kuullut on ollut 24kk + ostajan päätettävissä oleva 12kk päälle = 3 vuoden sopimus.
Viime syksynä näin 24+24kk -mallisen tarjouksen. Tuossakin oli varmaan jälkimmäinen 24 kk sitten tilanteen mukaisella hinnalla eli ei olisi eronnut normaalista kaksivuotisesta mitenkään.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
170 776
Viestejä
3 156 166
Jäsenet
57 797
Uusin jäsen
SirEdwin

Hinta.fi

Ylös Bottom