Saako uudella käyttöjärjestelmällä 20 vuotiaasta Pena 4 koneesta vielä käytettävän ?

Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
3 425
Vasta Microsoft ilmoitti että seuraavasta Windows 11 julkaisussa tippuu taas kasa prosessoreita pois joilla se toimii.

Ja tällä selvästi yritetään saada ihmiset kauppaan ostamaan uutta PC rautaa, mutta onko tämä pakollista ? Siis päivittää kone kun Microsoft niin sanoo ?
No ei tietenkään.
Kun ei se Windows 11 ole pakko olla käytössä. Toki Windows 10 tuki loppuu jo ensi vuonna (2025), mutta onhan meillä linux, freebsd sekä ChromeOS Flex.
Ja näistä linux on siitä mielenkiintoinen koska edelleen 32bit järjestelmät ovat tuettuna… ainakin vielä tämän vuoden.
Tämä siis tarkoittaa että teoriassa voit käyttää aivan uusinta ohjelmistoa eli käyttöjärjestelmää ja nettiselainta ym. niinkin vanhalla raudalla kuin vaikka Athlon XP tai Pentium 4.

Mutta eihän ne voi olla mitenkään käytettäviä näin 2024 ?
No päätin asiaa testata retro windows xp pelikoneellani jonka vasta kasailin jokunen kuukausi sitten. Jolla jostain syystä windows xp aktivointi ei meinannut millään onnistua.
Joten ei tule pahamieli jos vedän SSD:n tyhjäksi.

Koneesta löytyy Intel Pentium 4 3.0GHz ”Prescott”, Asuksen P4P800 emolevy, 2GB 400MHz DDR1 muistia, ATI Radeon 4650 AGP näytönohjain, 960GB SATA SSD, Zalmanin ledenraarinen kupariviuhka CNPS 9500 CPU-jäähy sekä joku mikä lie poweri ja koppa. Plus siihen päälle vielä DVD-, CD- ja korppu-asemat.


Mutta minkäs linux distro tuli sitten valkattua tähän kokeiluun ? Kun 32bit distroja ei ole enää montaa, joten päätin joitain niitä ensin kokeilla VM:llä.
Ja tässä niistä joitain:

AntiX ( antiX Linux – Proudly anti-fascist "antiX Magic" in an environment suitable for old and new computers. ) sarjassa todella kevyet linux distrot ja muistin käyttö päivitysten jälkeen pyöri siinä 160MB kohdalla, mutta keveydessä menty liian pitkälle. Eli järjestelmässä aivan liikaa kompromisseja eli halinta paneelit ei jutuille ovat aivan järkyttävät ja haku toimintoa ei löydy käynistävalikosta.

Damn Small Linux 2024 ( DSL 2024 Information ) tämän pohjana on ollut äskeinen AntiX, mutta on tehty vielä enemmän kompromissejä kuten vaihtamalla firefox nettiselain tekstipohjaiseen nettiselaimeen. Järjestelmä kaikkien päivtysten söi ainoastaan 96MB muistia, mutta mitä väliä sillä on kun sen käyttäminen ei ole mitenkään mukavaa.

Debian 12 ( Debian -- The Universal Operating System ) eli nyt isojen distrojen pariin ja tämä olikin kaiken puolin hyvä distro. Eli mitään ei ole keveyden nimissä karsittu järjestelmästä vaan kaikki on mitä pitääkin.
Muistin käytön tosin unohdin kirjoittaa ylös.
Mutta tätä en valkannut koska olen enemmän red hat ihmisiä.

OpenSuse ( The makers' choice for sysadmins, developers and desktop users. ) joten valitsin lopulta OpenSusen joka on Red Hat pohjainen järjestelmä. Ja onkin oma suosikkini Fedoran kanssa mihin vaan koneeseen asennettavaksi.
Tässä sama juttu kuin Debianissa eli mitään ei ole karsittu vaan kaikki on paikoillaan miten pitääkin. Ja kuten Debianissa niin tämänkin asennuksen aikana saa päättää mitä työpöytäympäristöä haluaa käyttää.
Oma suosikkini on KDE Plasma, mutta se ei sovi tämmöiseen ikäloppuun 32bit koneeseen ja kohta siitä vähän lisää.
Joten valkkasin XFCE:n kuten Debianiinkin.


Asennuksen jälkeen kaikki tuntui todella nopealta, mutta sitten järjestelmän kun päivitti niin jostain syystä se oli heti paljon tahmeamman tuntuinen.
Joten päätin sitten ottaa löysät pois Penasta, jos se vaikka parantaisi tilannetta. Mutta eipä 800FBS Pena 4:ssa paljoa väylää voi nostaa ennen kuin alkaa tulemaan ongemia.
Lopulta tämä meni vain 230MHz väylällä sen 3.5GHz ja se ei nyt vaikuttanut järjestelmän toimintaan… no oikeastaan yhtään.


Kuvakaappaus_2024-02-22_08-49-57.png
Kuvakaappaus_2024-02-13_20-49-26.png

Kuten näette muistia menee sen 380MB ilman että on yhtään ohjelmaa auki.
Ja jos avaamme Firefoxin ja menemme vaikka Ylen sivuille niin muistia meneekin 604MB.
Mikä on VÄHÄN.
Nimittäin kokeilin KDE Plasmaakin ja sillä ilman että oli yhtään ohjelmaa auki niin muistinkäyttö huiteli 900MB tuntumassa.
Muuten se oli kyllä yhtä nopea tai no hidas kuin tämä käytössä oleva XFCE.

Mutta isoin ongelma KDE Plasman kanssa oli sen sovellusten asennus softa Discover. Siellä ei ollut ensimmäistäkään 32bit ohjelmaa… joten se on täysin käyttökelvoton.
Myöskään flatpakit eivät toimi 32bit järjestelmässä. Joka myös rajaa paljon mitä ohjelmia voit ajaa.

XFCE puolella Yast Softwaresta löytyy kyllä 32bit softaa, mutta näkyy kilometrien päähän että 32bit on kauvas historiaan jäänyt asia.
Eli softaa ei hirveästi enää ole saatavilla. Ei löydy esim Discordia tai vaikka Steamiä.
Ja jos haluat käyttää jotain chromium pohjaista nettiselainta niin NOPE. Ei ole mahdollista.

Myöskin jos haluat käyttää jotain muuta office pakettia (kuten OnlyOffice) kuin LibreOffice niin sekään ei onnistu.
Muuta softaa kyllä löytyy mutta hyvin rajoitetusti vaan. Löytyy GIMP kuvien editointiin, VLC:tä videoitten ja musiikin toistoon sekä eri ohjelmia videoitten katsomiseen youtubesta.

Youtubesta ja sen kilpailijoita seuraavaksi sitten. Eli youtuben käyttäminen suoraan firefoxista oli no aikasta tuskaa eli käyttökelvoton kokemus.
Mutta Yast Softwaresta löytyi minitube jolla katsominen onnistuu suht hyvin. Sitten ClipGrabilla kun latasi videon 360p:llä niin toisto onnistui oikein hienosti…. kunhan videon piti ikkunassa eikä laittanut täyteen ruutuun jolloin videokuvasta jäi todella paljon kuvia toistamatta.

Kuvakaappaus_2024-02-17_21-24-18.png

Odysee on ollut aina raskas ja se näkyi nyt oikein hyvin. 144p:lläkin videotoisto oli aivan jotain järkyttävän surkeaa. Eli ei onnistu Odyseen käyttö tällä.
Sitten yllättävästi Rumble toimi minimi 352p:llä katsottavasti jopa täydellä ruudulla joka oli oikein positiivinen yllätys.

Kuvakaappaus_2024-02-21_16-35-35.png

Kuvakaappaus_2024-02-21_16-34-02.png


Netinselaaminen Firefoxilla ei nyt ole kaikista jouhevin kokemus, mutta kun antaa sivun latautua loppuun niin käyttöokemus on ihan hyvä.
Kunhan mainokset ym. tracking hommat blokkaa ublock originilla tai muulla vastaavalla.
Itse ne blokkaan jo palomuurilla (OpnSense + Adguard).

Mites onnistuu multitasking ?
Yllättävänkin hyvin, kun koko tämän artikkelin tein alusta loppuun tällä Pena 4:lla ja OpenSusella.
Eli Discord oli auki firefoxissa, LibreOfficella kirjoittelin tämän jutun ja GIMPillä rajailin kuvia.

Kuvakaappaus_2024-02-22_10-43-44.pngKuvakaappaus_2024-02-22_10-40-55.png

Itse käyttö oli sujuvaa, mutta ohjelmien avaus ei ollut millään mittapuulla nopeaa tai sulavaa. Mutta ne kun olivat auki niin sitten kaikki oli OK.

Mutta eihän pelaaminen ei voi onnistua vai voiko ?
No tämä tietenkin riippuu mihin on tyytyväinen, mutta taas kerran valikoima on aika suppea mitä yleensäkkään löytyy. Ja en nyt tarkoita pasianssia tai muita miinaharavan tyyppisiä kevyt pelejä.

DOSBox löytyy ja muita emulaattoreita (kuten Amiga) joilla pelata vielä vanhempien järjestelmien pelejä ja sitten joitain open source pelejä löytyy myös.
Joista päätin kokeilla OpenTTD joka on yksi kaikkien aikojen lemppari peleistäni.
Ja sehän toimi hyvin ikkunassa, mutta täydellä ruudulla aivan liian hidas.

Kuvakaappaus_2024-02-22_08-58-56.png

Mutta videon toiston ja OpenTTD hitaus täydelläruudulla johtuu monitorin ”korkeasta” 1920x1080 resoluutiosta.
Resoluution tiputtamalla 1280x720:n kaikki nopeutuu sen verran että 360p videon toisto täydellä ruudulla on jo katsottavaa.
Eli jollain samanajan näytöllä kaikki olisi paljon jouhevampaa käyttää.

Kaiken kaikkiaan oli yllättävää kuinka hyvin tämmöinen vanha 32bit x86 kone jaksaa porskuttaa nyky käyttöjärjestelmillä ja ohjelmistoilla.
Kaikki sujuu suht kivuttomasti kun antaa softien ja nettisivujen latautua loppuun ennen niiden käyttämistä/selaamista.
No voinko tämmöistä ratkaisua suositella ?

No en tietenkään. Koska mikä vaan 64bit X86 järjestelmä on niin paljon käytettävämpi.
Esimerkiksi jo socket 939:n tupla ydin Athlon 64:t ja Opteronit ovat semmoisia että saat niihin muistia DDR1:sta huolimatta sen 4GB ja PCIE näytönohjaimen eli videoihin laitteistokiihdytyksen.
Ja näin kaikki videot toistuvat, nettiselaus on sujuvaa ja pystyt pelaamaan Steamistä eri pelejä.
Sekä kaikki mahdolliset ohjelmat ovat käytettävissä mitä on aivan uudella järjestelmällä.
 
Viimeksi muokattu:
Q4OS laitoin itse pari kk sitten vuoden 2004 Acer Aspire läppäriin, missä joku yksi ytiminen Centrino ja 768Mb muistia. Toimi ja pysty konetta ihan hyvin käyttämään, mutta ei tietenkään mikään tehotykki ollut. Kuitenkin hienoa että itse uutena ostama kone ja jopa akku toimii vielä näin 20v jälkeen! Olen sitä käyttänyt säännöllisen epäsäännöllisesti ja Distroa vaihtanut aina parin vuoden välein kun on edellisen tuki loppunut. Nyt kone lähti minulta eteenpäin, käyttötarkoitusta en tarkemmin tiedä.
 
Kannatus Debian 12 käyttöjärjestelmälle.

Ollut ajoissa jotain kuukautta ja tässä on Gnomea käytettäessä aivan käsittämättömän hyvä UX minimaalisen säädön jälkeen. Käytännössä tarvitsee laittaa joku dash to dock tai sovelluksille yläpalkkiin valikko. Tai molemmat. Ja mitä tarkoitan käsittämättömän hyvällä niin jotain vastaavaa voisi hakea:
-Android ja iOS, joskin ovat tasku/tablet laitteisiin lähinnä
-macOS, jossa on kaikkia vammaisuuksia, liittyen vaikka hiiren oikean napin hyödyntämiseen
-Windows, jossa käyttäjätili bing bong härdelli sotkee, eikä se vaan ole niin sutjakka. Päivitykset helposti tervanjuontia.

Tuossa kun asentelin paria konetta niin olihan tämä vähän koomista kun Windows 10 jossa i5 tai i7 jotain sukupolvea (vanha!) oli paljon tahmeampi kuin Debian 12 jossain saman ikäisessä marketin Celeron/Atom rimpulassa. Tajusi sen prosessorin olevan ihan ...ska lähinnä silloin kun käynnisti Youtubesta videota joka ei tietenkään toiminut teräväpiirrolla kun noin vanhassa vehkeessä ei ollut mikäänlaisia kiihdytyksiä missään. Tässä tuntuu (tarkemmin mittaamatta) myös joku optimointi Debian 11 nähden, olisikohan uudempi kääntäjä optimoineineen jolla pistettu koko pakettivarasto uusiksi mutta jotain nopeutusta tässä kyllä kuitenkin tuntuu.

Ikälopun koneen kanssa voisi kyllä ajatella UI:ksi vaikka LXQt:tä jos Gnome ei pyörähdä, mikä hyvin todennäköistä. Vaikka itse olen tykännyt paljon Xfce:stä niin en olisi varma sen jatkosta kun X.org:lta vedetään töpselit seinästä.

Kyllä tuon Debian 12 pitäisi toimia 32-bit asennuksena jos joku SSE2 löytyy ja pari gigaa rammia. Firefoxiin laittaisin kyllä noscript lisäosan.

Läppäriä asennettaessa tuli sellainen asia vastaan, että piti laittaa sources.list tiedostossa lähteiden perään: non-free non-free-firmware

Että pääsi asentamaan wifiajurin joka ei ollut asennusimagessa. Sanoisin, että läppäriä asennettaessa (tai yleensäkin jos aikoo wifiä käyttää) olisi hyvä pitää kone kiinni LAN kaapelilla verkossa asennuksen aikana niin on sujuvinta asentaa ennen kuin vaihtaa langattomaan.
 
Testailin taannoin 32-bittisillä yksiytimisillä koneilla mm. Debiania. Kyllä se "toimii", mutta Youtuben katselusta Firefoxilla ei välttämättä tule yhtään mitään. Sama pätee muihinkin systemd:tä käyttäviin distroihin. On olemassa kuitenkin jakeluita, jotka eivät käytä systemd:tä.

Puppy Linuxilla voi pystyä katsomaan Firefoxilla 240p laadulla Youtubea, joskin kärsivällisyyttä vaatii sekin. Puppy ei ole varsinkaan 32-bittisenä versiona kovin kummoinen käyttöjärjestelmä, mutta jos tarve on lähinnä käyttää selainta, on se huomattavasti kevyempi vaihtoehto kuin Debian. Ja sitä voi käyttää USB-tikulta, koska järjestelmä lataa itsensä koneen muistiin. 1 GB keskusmuistia on käytännössä minimi Firefoxin kanssa.

Alpine Linuxin kanssa pääsee vastaaviin nopeuksiin, mikäli on valmis käyttämään aikaa järjestelmän opetteluun ja tarvittavien pakettien asenteluun.

Villinä korttina vielä Haiku OS, joka on BeOS-sukuinen käyttöjärjestelmä. Tämä käynnistyi sujuvasti 266 MHz Pentium 2 -koneelta, kun epähuomiossa käytin asennuksen sisältävää kiintolevyä koneessa. Parempaa selainta en onnistunut tuohon kuitenkaan asentamaan, koska prosessorista puuttui tarvittavia käskykantoja.

Koneina oli nippu vuoden ~2003-2006 läppäreitä ja pöytäkoneita, mm.
-AMD Sempron 3200+ 1800 MHz / Quadro FX 380 256 MB
-Pentium M 760 2 GHz / Intel Moile 915GM graphics
 
Kannattaa kokeilla tuota Q4OS jos tarvii todella kevyttä 32bit distroa. Itse kävin useita distroja tuon oman koneen kanssa läpi kun tuki 18.04 Lubuntulle loppui ja itselle se toimi parhaiten.
 
Johtuuko tuo Youtuben tökkiminen vanhemmilla prosessoreilla vain nykyisten videokoodekkien purkamisen raskaudesta? Aikoinaanhan kyllä jollain 133MHz Pentiumillakin katsottiin DVD-elokuvia, mutta sitä varten piti olla erillinen purkukortti. Saisiko tilannetta parannettua asentamalla koneeseen riittävän modernin näytönohjaimen tai jonkun muun sopivan videonpurkukortin?
 
Johtuuko tuo Youtuben tökkiminen vanhemmilla prosessoreilla vain nykyisten videokoodekkien purkamisen raskaudesta? Aikoinaanhan kyllä jollain 133MHz Pentiumillakin katsottiin DVD-elokuvia, mutta sitä varten piti olla erillinen purkukortti. Saisiko tilannetta parannettua asentamalla koneeseen riittävän modernin näytönohjaimen tai jonkun muun sopivan videonpurkukortin?

Rautapurkua tuo huutais. Mutta eipä AGP korteissa semmoisia ollut. Ei edes noissa viimeisissä ATIn HD 4000-sarjalaisissa. Muistaakseni tulivat HD 5000-sarjan myötä.
Mutta ei tarvis mennä kuin S939 kantaan eli Athlon 64 ja Opteronoihin niin sais jo PCIE:n ja sitä myötä koneesta käyttökelpoisen kaikkeen perus hommaan.

Tässä vähän suunnittelinkin jos tekis tälle jutulle jatkoa tommosella S939 Athlon 64:lla, että kuinka hyvin semmoisella pärjää näin vuonna 2024.
Ja niissähän toimii vielä viimeisimmätkin 64bit linux distrot kun windows puolella viimeinen mikä toimi oli Windows 8.0. Kun 8.1 vaati jo jotain mitä niissä ei ole (en nyt muista mikä se juttu oli).
 
Rautapurkua tuo huutais. Mutta eipä AGP korteissa semmoisia ollut. Ei edes noissa viimeisissä ATIn HD 4000-sarjalaisissa. Muistaakseni tulivat HD 5000-sarjan myötä.
Mutta ei tarvis mennä kuin S939 kantaan eli Athlon 64 ja Opteronoihin niin sais jo PCIE:n ja sitä myötä koneesta käyttökelpoisen kaikkeen perus hommaan.

Tässä vähän suunnittelinkin jos tekis tälle jutulle jatkoa tommosella S939 Athlon 64:lla, että kuinka hyvin semmoisella pärjää näin vuonna 2024.
Ja niissähän toimii vielä viimeisimmätkin 64bit linux distrot kun windows puolella viimeinen mikä toimi oli Windows 8.0. Kun 8.1 vaati jo jotain mitä niissä ei ole (en nyt muista mikä se juttu oli).

Tuplaydin-Opteron 165 oli muistaakseni semmoinen laite mitä tuumailin aika pitkäikäiseksi ja siitä rakenneltiin pikkuveljelle pelikone. Kellottuikin muistaakseni melko hurjasti. Taisi se sillä jonkun reilun 5 vuotta pelailla.
 
Johtuuko tuo Youtuben tökkiminen vanhemmilla prosessoreilla vain nykyisten videokoodekkien purkamisen raskaudesta? Aikoinaanhan kyllä jollain 133MHz Pentiumillakin katsottiin DVD-elokuvia, mutta sitä varten piti olla erillinen purkukortti. Saisiko tilannetta parannettua asentamalla koneeseen riittävän modernin näytönohjaimen tai jonkun muun sopivan videonpurkukortin?

133MHz Pentium pyöritti juu Mpeg-1, DVD:lle purkukortti.

Pentium II 300MHz riitti DVD:lle nippanappa Intelin optimoimalla softalla

Sitten kun tuli nettivideot, niin joku Flashin matalaresoluutio kuva tarvitsi jonkun Pentium 4 2,4GHz ja tapahtui nimenomaan softalla.

FullHD kuvaa pääsi pyörittelemään rautapurulla jollain nVidian Geforce 8xxx sarjalaisella ja softalla mikä tätä tuki. AMD/ATI:lla ajurit eivät oikein vakuuttaneet tuohon aikaan. En muista millainen prossu piti olla prossulla purkuun mutta liittyyy näihin Mpeg-4 AVC Profile tasoihin. Mpeg-4 ASP sitten toimi kevyemmin. Mpeg-4 ASP pyöri 1024x600 tms. resolla vuoden 2009 tuplacore Atomilla VLC:llä jos niin halusi mutta se oli paljon köykäisempi kuin FullHD Mpeg-4 AVC. Kai joku Intelin Core 2 tuplaprossu jo riitti kovalla korkealla kuormalla. Youtube mielestäni pyörittää 4k videota prossulla vuoden 2011 i7 prossulla, eli quad corella, jos oikein muistan.

Linuxeissa sitten videopurku selaimessa oli sitten CPU:a kuormittavaa niinkin pitkään kuin vuoteen 2020 kunnes rautakiihdytys tuli selaimiin. VLC Player hanskasi rautapurun ajat sitten jos videotiedostoja availi.

Tuo sellaista suuntaa antavaa. Ehkä vanhaan koneeseen saa jotain HTPC koneista tuttuja Geforce 1030 kortteja laitettua kun eivät paljoa vie watteja niin sillä voisi saada rautapurkua niin pitkään kuin nVidian ohjaimen saa asennettua. Ne taisi mennä kyllä just pois tuen piiristä.
 
Johtuuko tuo Youtuben tökkiminen vanhemmilla prosessoreilla vain nykyisten videokoodekkien purkamisen raskaudesta? Aikoinaanhan kyllä jollain 133MHz Pentiumillakin katsottiin DVD-elokuvia, mutta sitä varten piti olla erillinen purkukortti. Saisiko tilannetta parannettua asentamalla koneeseen riittävän modernin näytönohjaimen tai jonkun muun sopivan videonpurkukortin?
Siitähän se johtuu. Tilanne paranisi älyttömän paljon uudemmalla näytönohjaimella, joka tukee tarvittavaa rautapurkua. Oikein vanhalla emolevyllä ei onnistu, sillä pitää löytyä PCIe.

Hommasin 7 vuotta sitten UHD-näytön. YouTubessa oli jo 4K-videoita, ja eihän niitä voinut katsella 06/2008 koneella, jossa neliydin C2Q (Xeon) ja GTX 660. Prossukäyttö tapissa, watteja meni ja silti video ei pyörinyt sulavasti. Ostin edullisen GTX 1050 Ti:n, ja johan alkoi pyöriä. Kulutus ja prossukäyttö olematon, ja video pyöri kermanpehmeästi (2160p60).

Kokeilin hiljattain GTX 660:llä YouTubea, 1080p moitteeton, mutta jo 1440p tuotti häiritseviä nykäyksiä. Vaihto GTX 1050 Ti:iin muutti tilanteen täysin. Sillä 1440p ja 2160p olivat kevyttä kauraa. Vasta kolme yhtaikaista 2160p-videota nostivat CPU-käytön 66 %:iin. Prossu on kohta 16-vuotias.

Tästä löytyy kuvakaappaus:
 
Windows Vista-ajan Celeron M550 autotalliläppärillä, jossa oli Mint 18, katselin youtubea vielä ennen vuotta 2021. Sitten tapahtui jotain ja videot eivät enää sillä pyörineet.
 
Toimisikohan joku tämmöinen härveli selaimessa pyörivien videoiden purun kiihdyttämiseen jos laittaisi adapterilla kiinni PCIe-slottiin? Pikaisesti etsimällä ei näyttänyt löytyvän 32-bittiseen PCI-väylään samanlaisia. Olisikin aika huvittavaa jos retrokonetta rakennellessa pitäisi käyttää emolevyn ainoa näyttikselle tarkoitettu slotti videonpurkukortille ja pistää PCI-slottiin näytönohjain että saa kuvan ulos. Toki jos vaan se Geforce 1030 suostuu toimimaan esim. sillä S939-alustalla niin voisi käytellä suoraan sellaista.
 
Viimeksi muokattu:
Toimisikohan joku tämmöinen härveli selaimessa pyörivien videoiden purun kiihdyttämiseen jos laittaisi adapterilla kiinni PCIe-slottiin? Pikaisesti etsimällä ei näyttänyt löytyvän 32-bittiseen PCI-väylään samanlaisia. Olisikin aika huvittavaa jos retrokonetta rakennellessa pitäisi käyttää emolevyn ainoa näyttikselle tarkoitettu slotti videonpurkukortille ja pistää PCI-slottiin näytönohjain että saa kuvan ulos. Toki jos vaan se Geforce 1030 suostuu toimimaan esim. sillä S939-alustalla niin voisi käytellä suoraan sellaista.

Teoriassa mahdollista, että onhan siellä rajapinta olemassa selaimessa mutta käytännössä tiedän että toimisi AMD/Intel/nVidia. Tarvitsee selvitystyötä, joten oletus on että ei toimisi.
 
  • Tykkää
Reactions: jjw
Pitäneekin testata tätä, juuri tuossa löysin taloyhtiön roskakatoksesta vanhan IBM ThinkCentren. :smoke: Tämmönen samanlainen masiina on mulla ollut joskus ennenkin, 3GHz P4, muistia ilmeisesti se vakio 512MB ja levykin paikoillaan. Tästä tosin löytyy jo PCI-E joten jonkun näyttiksenhän tuohon tuuppaa helposti ja muistit täyteen kun noita vanhoja palikoita nurkat täynnä.
 
Pitäneekin testata tätä, juuri tuossa löysin taloyhtiön roskakatoksesta vanhan IBM ThinkCentren. :smoke: Tämmönen samanlainen masiina on mulla ollut joskus ennenkin, 3GHz P4, muistia ilmeisesti se vakio 512MB ja levykin paikoillaan. Tästä tosin löytyy jo PCI-E joten jonkun näyttiksenhän tuohon tuuppaa helposti ja muistit täyteen kun noita vanhoja palikoita nurkat täynnä.

Tuohan on LGA775 Pena 4:n eli syö DDR2 muistia ja prossusta löytyy jo 64bit laajennus eli voit tuolla ajaa mitä vaan linux distroa. Ja youtube ym. toimii kun asennat vaan suht modernin näytönohjaimen.
Mutta älä vaan asenna mitään Nvidian tuotoksia.
Tässä juuri eilinen päivä meni kun tappelin RTX 2060:n kanssa OpenSusessa ja Fedorassa.
Nvidian ajurit on semmoista roskaa kuin olla ja voi.

AMD:llä kaikki vaan toimii ja Nvidialla nykimis sekä vilkkumis ongelmia jos Wayland käytössä ja X11:lla OpenSusessa oli suorituskyky roskaa ja näyttö välillä vilkkui mustana.
Fedorassa Wayland toimi yhtä surkeasti, mutta X11:lla FPS overlay (äänittelin video kuvaa kuinka tuo suoriutuu) vilkkui välillä, mutta muuten pelit ym. rullasivat OK.
 
Seurantaan.

Compaqin Armada 1700 lojuu nurkissa Pena II, netinselaamista olisi tarkoitus kokeilla, jahka viitsii tehdä OS-asennuslevyn. Ei ole käyttökoneissa enää asemia ollenkaan, joten meinaa pitkittyä :cigarbeye: BBS- ja RSS-syötteet voisin olettaa olevan mahdollisia saada rullaamaan
 
Hienostihan tämä P4 HT rokkaa 64bit Debianilla:comp: Näyttikseksi ei tosin ollut tarjota muuta kuin ikivanhaa nVidiaa mutta ainakin Chromella onnistuu Youtuben katselu ongelmitta, Firefoxilla tahtoi vähän tökkiä. Koitin aluksi emon integroidulla näyttiksellä jolla Chrome ei edes käynnistynyt:rofl:
Muistia myös laitoin pari gigaa.

Voimme siis todeta että kyllä Linuxilla vanhakin masiina saa helposti uuden elämän.:tup:
Screenshot_2024-03-25_21-37-05.png
 
Kyllä ne P4:t on 64-bit kaikki eli ei tarvetta kikkailla 32-bit distroilla. Muistin koko taitaa olla pullonkaula nykysysteemeissä jos yritetään alle 2 gigalla mennä, vaikka olisikin SSD mukana. Kokeilepa käyttää swappina zramia. Debian-pohjaisissa distroissa riittää metapaketin zram-tools asentaminen, se potkaisee myös swapin ylös ja käyttöön.

Q4OS:ia on kaksi versiota, Plasma ja Trinity. Trinity on se kevyempi blast from the past. Eikä selaimen tarvitse olla aina Chrome tai Firefox, kevyemmäksi höylättyjäkin on saatavilla.
 
Kyllä ne P4:t on 64-bit kaikki eli ei tarvetta kikkailla 32-bit distroilla. Muistin koko taitaa olla pullonkaula nykysysteemeissä jos yritetään alle 2 gigalla mennä, vaikka olisikin SSD mukana. Kokeilepa käyttää swappina zramia. Debian-pohjaisissa distroissa riittää metapaketin zram-tools asentaminen, se potkaisee myös swapin ylös ja käyttöön.

Q4OS:ia on kaksi versiota, Plasma ja Trinity. Trinity on se kevyempi blast from the past. Eikä selaimen tarvitse olla aina Chrome tai Firefox, kevyemmäksi höylättyjäkin on saatavilla.

64bit tuki tuli vasta kun Pena 4:t hyppäsivät LGA775:lle.
 
Mutta ei tarvis mennä kuin S939 kantaan eli Athlon 64 ja Opteronoihin niin sais jo PCIE:n ja sitä myötä koneesta käyttökelpoisen kaikkeen perus hommaan.
jo socket 478 inteleitä on pci-e emoja, itsellä on pari kappaletta Asus P4GD1 emoja esim- ja miksei tuohon P4P800 emoon voi laittaa sitä neljää gigaa kiinni?
 
Menee offtopiciksi, mutta noin uteliaisuudesta; mikä on tällä hetkellä wanhin kokoonpano joka toimii vielä kikkailematta "täysin"? Takoittaa netti yleisesti ja youtube, streamauspalvelut sun muut.
Ekat i5 prossut, ssd ja tarpeeksi muistia? Oltaisiin noin 13-15v takaisessa raudassa. Vai riittääko Core2 jos on ssd ja muistit kunnossa, eli lähestyy 20v ikää.

Mulla on romulaatikossa macmini 2011 (kait) jossa on i5 ja 4gb muistia+hdd. Niin jos ton nyt harrastuksena päivittäisi ssd&8gb niin taitaisi edelleen mennä kotiteatterikoneena. Lähihistoriassa jos vaikka ajattelee että 2011 koneesta vastaava ikäharppaus ois 1997-98 PC niin onhan tossa helkkarinmoinen ero säilyvyydessä.
 
Viimeksi muokattu:
Menee offtopiciksi, mutta noin uteliaisuudesta; mikä on tällä hetkellä wanhin kokoonpano joka toimii vielä kikkailematta "täysin"? Takoittaa netti yleisesti ja youtube, streamauspalvelut sun muut.
Ekat i5 prossut, ssd ja tarpeeksi muistia? Oltaisiin noin 13-15v takaisessa raudassa. Vai riittääko Core2 jos on ssd ja muistit kunnossa, eli lähestyy 2v ikää.

Mulla on romulaatikossa macmini 2011 (kait) jossa on i5 ja 4gb muistia+hdd. Niin jos ton nyt harrastuksena päivittäisi ssd&8gb niin taitaisi edelleen mennä kotiteatterikoneena. Lähihistoriassa jos vaikka ajattelee että 2011 koneesta vastaava ikäharppaus ois 1997-98 PC niin onhan tossa helkkarinmoinen ero säilyvyydessä.

No 939 kannan kaksi ydin Athlonit ja Opteronit sieltä vuodelta 2005 ovat ne vanhimmat joilla kaikki toimii ongelmitta. Muistia noihin tosin saa vaan 4GB, kun DDR1:stä nielevät. Mutta kyllä se riittää yllättävän pitkälle.

Mutta olen tekemässä tälle jutulle tässä jatkoa tämmösellä setillä:

DSC_0733.JPGDSC_0734.JPG

Eli kuinka AM2+ kannan AMD Phenom X4 9950:llä riittää vielä nykypeleillekkin.
Että luvassa teksti artikkeli kuvilla ja tällä kertaa mukana sitten lyhyitä video clippejä kuinka pelit rullaavat sekä kuinka video editointi ja muu käyttö sujuu.

Ja mitä tässä tuon kanssa "leikkinyt" niin ihan perus käytössä eli nettisurffaus, videoitten katselua, tekstin käsittely, kevyt kuvien käsittelyssä ja tämmösessä ei kyllä paljoa eroa huomaa pääkoneeni Ryzen 7 5700X:n.
Toki päivitykset asentuvat hitaammin ja ohjelmat käynnistyvät aavistuksen hitaammin, mutta ei mitään merkittävää eroa.

jo socket 478 inteleitä on pci-e emoja, itsellä on pari kappaletta Asus P4GD1 emoja esim- ja miksei tuohon P4P800 emoon voi laittaa sitä neljää gigaa kiinni?

Rehellisesti sanottuna empä muistanutkaan että s478:lle oli PCI-E emoja... eli youtube, odysee, rumble ja muut videot hommat sais tommosella penalla pyörimään. Hienoa :thumbsup:
Siksi 2GB muistia kun tämän rakensin edelleen retro windows xp pelikoneeksi.
Tosin oishan tuohon voinut tätä juttua varten laittaa toiset 2GB muistia, kun hyllyssä kyllä on toinen pari 1GB 400CL3 muisteja.

Itse kone muuttui vasta tässä parisen päivää sitten. Eli SSD lähti muuhun käyttöön ja tilalle CF kortti IDE adapteri, kun päätin että tämä on Windows 2000 ja WIndows 98 SE retropelikoneeni.
En jaksa leikkiä Windows XP:n aktivoinnin kanssa ja muutenkin Windows 2000 oli parempi.

Sitten asensin tuohon SB Live 64 äänikortin ja idea vielä vaihtaa nuo 2GB DDR 400CL3 muistit 1GB DDR 400CL2 muisteihin. Että revitään sieltä muistipuolelta vähän enemmän potkua uloa. Windows 2000:lle 1GB muistia on enemmän kuin riittävä ja Windows 98:lle se on itseasiassa liikaa sekin.

Mutta tässä kuvat vielä tuosta setistä:

DSC_0744.JPGDSC_0745.JPG
DSC_0742.JPGDSC_0743.JPG
 
Menee offtopiciksi, mutta noin uteliaisuudesta; mikä on tällä hetkellä wanhin kokoonpano joka toimii vielä kikkailematta "täysin"? Takoittaa netti yleisesti ja youtube, streamauspalvelut sun muut.

Ekat i5 prossut, ssd ja tarpeeksi muistia? Oltaisiin noin 13-15v takaisessa raudassa. Vai riittääko Core2 jos on ssd ja muistit kunnossa, eli lähestyy 20v ikää.

Mulla on romulaatikossa macmini 2011 (kait) jossa on i5 ja 4gb muistia+hdd. Niin jos ton nyt harrastuksena päivittäisi ssd&8gb niin taitaisi edelleen mennä kotiteatterikoneena. Lähihistoriassa jos vaikka ajattelee että 2011 koneesta vastaava ikäharppaus ois 1997-98 PC niin onhan tossa helkkarinmoinen ero säilyvyydessä.

Pari gigaa muistia ja Core 2 Duo pitäis riittää ihan hyvin jos ei mitään 4k videota yritä purkaa.

Minulla on vuoden 2011 i7, 4c/8t ja 16Gt eikä tässä ole prossusta ahistanut yhtään että hyvin on pyörinyt aivan kaikki softat. Prossu riittäisi kaikille viime vuosikymmenen peleillekin.
 
En jaksa leikkiä Windows XP:n aktivoinnin kanssa ja muutenkin Windows 2000 oli parempi.

Tämä kun liittyy 20 vuotta vanhoihin käyttöjärjestelmiin tarkennetaan:

Windows XP olisi aluksi surkea, siellä oli sama kehitystiimi ollut lisäämäässä ominaisuuksia mitkä tekivät Windows Me:n ja ne vain sotkivat siellä. Windows 2000 sen sijaan oli tehty siististi NT 4:n pohjalta.

Ja se XP oli aluksi niin surkea ja täynnä turvareikiä, että serveripuolen porukka sitten pelasti tuon, että tekivät Service pack 2:n missä vaihtoivat melkein kaiken pellin alta samaksi mitä Windows Server 2003:sta. Toki se rikkoi melkoisesti sovelluksia ja lisälaitteita mutta sen jälkeen Windows XP olikin hyvä, ja parempikin kuin Windows 2000 kun uudistui se tekniikka.

Tosiaankin ennen SP2:sta, Windows 2000 oli paljon parempi, ja sitä XP:tä sai tekohengitettyä päivitysten muodossa ja selainta vaihtamalla todella pitkään. Saisi uusia sovelluksiakin siirrettyä siihen pienellä vaivalla kun pyörii joku vuoden 2019 Firefox.

Vanhojen koneiden kanssa jos haluaa retroilla vanhoilla peleillä niin Windows XP ehkä parhaiten tekohengitettävissä jos vaan on asennettuna. Ne aktivoinnit tuskin toimii enää.
 
Tuossa 939 jutussa mua vähän mietityttää että onko idea hehkuttaa jotain mitä löytyy valmiiksi kaapista, vai onko noiden hinnat oikeasti romahtaneet? Muistan että äidillä oli yksiydin 939 x64 ja jossain vaiheessa katselin sen päivittämistä kaksiytimiseksi, kun niitä prossuja oli tehty. Tää oli joskus kun se kone oli 3-5 vuotta vanha ja varsinkin kaksiytimisenä se olisi ollut hyvä sopusuhtainen pelikone mulle. Niin ne prossut olivat ikäänsä ja uudempiin verrokkeihin nähden poskettoman kalliita.

Arvelisin että joku Pentium D tai core duo olisi paljon järkevämmissä hinnoissa? Ja noi on oikeasti aika yleisiä koneita niin prossujen kuin emojen osalta.



Johonkin retrokoneeseen ajattelisin että noin 15-18 vuotta vanha läppäri olisi aika hyvä. Rauta tukee luultavasti hyvin kattavasti vielä win 9x-W7 eri pelejä varten, tehoa ja käytettävyyttä on hyvin. Suurimmat ongelmat olisi erillisten näyttöjen kytkemisessä. Läppäri taas formfactorina hyvä ylimääräisille koneille.

Olen joskus tuollaisen kasaamista miettinyt, mutta siinä on pieni motivaatio-ongelma. Joskus 2004-2008 googletin, latailin ja pelasin kaikenlaisia 90-luvun ja milleniumin aikaisia pelejä. En tietenkään ole kaikkia hyvinkin tunnettuja klassikkoja pelannut mutta noita tuli silloin pelailtua vaikka ne alkoivat jo olemaan vanhoja. Ja osaa suosikkeja pelasin uudestaan ja uudestaan, kuten UW2 ja Fallout 1 ja erityisesti 2, ihan jo 90-luvun puolella. Ei noita enää oikein viitsisi pelailla kun noin vanhat pelit ovat niin erilaisia kuin modernit pelit. Paljon erilaista maalin kuivumisen odottelua.

Jos haluaa tehdä retrokoneen niin kannattaa pitää muisti maksimissaan 2 GB. DOS ei näe jotain 2 megaa enempää jos >2 GB ja tällöin win95 osr2 ei bootannut myöskään. Iso ehkä että WinME voisi bootata koska kuulemma sen bootloader oli uudempi.

Jos biosissa on "report 64 MB for OS2" asetus niin sillä saattaa saada tuon ohitettua, varmaan läppäreissä ei ole.


Menee offtopiciksi, mutta noin uteliaisuudesta; mikä on tällä hetkellä wanhin kokoonpano joka toimii vielä kikkailematta "täysin"? Takoittaa netti yleisesti ja youtube, streamauspalvelut sun muut.
Ekat i5 prossut, ssd ja tarpeeksi muistia? Oltaisiin noin 13-15v takaisessa raudassa. Vai riittääko Core2 jos on ssd ja muistit kunnossa, eli lähestyy 20v ikää.

Mulla on romulaatikossa macmini 2011 (kait) jossa on i5 ja 4gb muistia+hdd. Niin jos ton nyt harrastuksena päivittäisi ssd&8gb niin taitaisi edelleen mennä kotiteatterikoneena. Lähihistoriassa jos vaikka ajattelee että 2011 koneesta vastaava ikäharppaus ois 1997-98 PC niin onhan tossa helkkarinmoinen ero säilyvyydessä.

Ekat i5 kevyesti. Mulla on tuollainen läppäri, sinänsä ei aktiivisessa käytössä vaan lähinnä varalta jos pöytäkoneessa olisi jotain isompaa ongelmaa. Päivitykset, joita pyrin ajamaan ehkä kerran vuodessa, ne ovat ainoa raskas operaatio, vie jotain 15-30 minuuttia ja hidastaa koneen muuta käyttöä samalla. CPU kuormitus on siis pitkään koholla niiden päivitysten takia, netin tai levyn ollessa idle.

Keskitason core duo myös toimisi mutta sellaisilla youtube(sun muut videot) olisi tympeä koska ei rautapurkua "HD" videoiden pakkaukselle, CPU toimisi lähes täysillä ja puhina sen mukainen. Tosin tuollaisella olen kokeillut youtubea joskus noin 10 vuotta sitten, videot ja koko Youtube voivat olla nykyään hieman raskaampia. Muu surffailu pitäisi olla edelleen suht kevyttä.
 
Niin ne prossut olivat ikäänsä ja uudempiin verrokkeihin nähden poskettoman kalliita.

Arvelisin että joku Pentium D tai core duo olisi paljon järkevämmissä hinnoissa? Ja noi on oikeasti aika yleisiä koneita niin prossujen kuin emojen osalta.
Aina kun rauta alkaa olla elinkaarensa päässä, nousee tai ei ainakaan laske, parhaiden prossujen hinta joita emolle saa, myöhemmin kun emot alkavat olla harvinaisia ja prossuja kaikilla jemmassa niiden arvo romahtaa, tämä käy yleensä aina näin. 939 x2 prossuja saa nyt varmaan vitosen ja kympin hinnalla, taatusti ehjää emoa taas ei välttämättä löydä yhtä helposti.

pena d tai core2 kamoja taas on markkinoilla niin paljon vieläkin että niitä saa ilmaiseksi, itse asiassa vaikea lahjoittaa pois.
 
Tuossa 939 jutussa mua vähän mietityttää että onko idea hehkuttaa jotain mitä löytyy valmiiksi kaapista, vai onko noiden hinnat oikeasti romahtaneet? Muistan että äidillä oli yksiydin 939 x64 ja jossain vaiheessa katselin sen päivittämistä kaksiytimiseksi, kun niitä prossuja oli tehty. Tää oli joskus kun se kone oli 3-5 vuotta vanha ja varsinkin kaksiytimisenä se olisi ollut hyvä sopusuhtainen pelikone mulle. Niin ne prossut olivat ikäänsä ja uudempiin verrokkeihin nähden poskettoman kalliita.

Ei ole idea hehkuttaa mitä kaapissa on (kun sieltä löytyy vaikka mitä paljon kivempaakin).
Vaan tuo on ensimmäinen setti mikä tarjoaa 64bit, PCIE ja 2-ydintä.

Taannoin kokeilin Athlon 64 3700+ eli 939 1-ydin kivellä käyttää moderdia softaa ja jo Steamin käyttäminen oli mahdottumuus.

Ja kun tätä juttua kirjoittelin samalla testailin eri kevyitä linuxeja kahdessa läppärissä jossa toisessa oli 478 kannan mobiili Pena 4 2.2GHz jossa ei HT/SMT ja toinen oli 1.76GHz Pena Ämmäläinen.
Näytönohjaimina Geforce 4 MX ja Radeon 9700.

Noilla niin MX Linux, AntiX ja Q4OS olivat aivan uskomattoman hitaita kun yksi ydin ja yksi säie ei vaan riitä.

Eilen testasin AMD E-240 lankulla Linux Liteä ja Fedoraa ja jopas tuo E-240 prossu oli hidas linuxeillakin.
Windows 10 sitä aikasemmin kokeilin ja sillä kone oli täysin käyttökelvoton.
Eli kaiken avaamiseen meni kirjaimellisesti useita minuutteja.

Linuxeista että Fedora oli tuolla ihan käytettävä kun Wayland otti kuorman pois prossulta ja siirti sen näytönohjaimelle.
Linux Lite oli sitten hidas kuin mikä, kun on X11 käyttävä eli työpöytää ajetaan prossulla.
Mutta toki tuo oli paljon käytettävämpi kuin Windows 10 oli.

Tässä vasta VM:llä testailin GhostBSD ja pitääkin sitä kokeilla lähipäivinä oikealla raudalla kun vaikutti oikein kivalta.
Ja se muuten vaatii 4GB muistia ja 64bit prossun.

 
Tämä kun liittyy 20 vuotta vanhoihin käyttöjärjestelmiin tarkennetaan:

Windows XP olisi aluksi surkea, siellä oli sama kehitystiimi ollut lisäämäässä ominaisuuksia mitkä tekivät Windows Me:n ja ne vain sotkivat siellä. Windows 2000 sen sijaan oli tehty siististi NT 4:n pohjalta.

Ja se XP oli aluksi niin surkea ja täynnä turvareikiä, että serveripuolen porukka sitten pelasti tuon, että tekivät Service pack 2:n missä vaihtoivat melkein kaiken pellin alta samaksi mitä Windows Server 2003:sta. Toki se rikkoi melkoisesti sovelluksia ja lisälaitteita mutta sen jälkeen Windows XP olikin hyvä, ja parempikin kuin Windows 2000 kun uudistui se tekniikka.

Tosiaankin ennen SP2:sta, Windows 2000 oli paljon parempi, ja sitä XP:tä sai tekohengitettyä päivitysten muodossa ja selainta vaihtamalla todella pitkään. Saisi uusia sovelluksiakin siirrettyä siihen pienellä vaivalla kun pyörii joku vuoden 2019 Firefox.

Vanhojen koneiden kanssa jos haluaa retroilla vanhoilla peleillä niin Windows XP ehkä parhaiten tekohengitettävissä jos vaan on asennettuna. Ne aktivoinnit tuskin toimii enää.
Vielä alle vuosi sitten aktivoitui XP puhelimella. Sekä pro että home ja toimivat edelleen.
 
Ei ole idea hehkuttaa mitä kaapissa on (kun sieltä löytyy vaikka mitä paljon kivempaakin).
Vaan tuo on ensimmäinen setti mikä tarjoaa 64bit, PCIE ja 2-ydintä.

Hmmm näköjään 939 tuli vuotta aiemmin kuin Pentium D. Tosi harrastajathan voisivat yrittää katsella myös dual emoja. Socket 1 emot muistaakseni eivät olleet kalliita. Niillä ei tietenkään suorituskyky juuri riittäisi nettisurffaukseen tai sellaiseen, kun kellotaajuudet ovat ehkä 500 MHz luokkaa. Mutta kai noiden dual socket 1 jälkeen oli muitakin edullisemman pään laitteita.

Tuossa on aika tuoreessa ketjussa noista netburst aikakauden xeoneista(603 ja 604).

Neljännessä viestissä toinen kertoo
I actually got into socket 604 boards, because I got a Tyan Thunder i7501 Pro for just 10€ and then started to look into what other socket 604 stuff is out there.

Aika halpa jos suoraan toimiva, noin vanhasta serveriemosta.

Nyt kun vielä katsoin, Intelin E7320 piirisarja tuki pcie ja dual channel muistia, käytössä ainakin 604 emoissa. Tuli muutaman kuukauden tarkkuudella samaan aikaan kuin socket 939. Ekat julkiset demonstraatiot noilla joskus syksyllä 2003 IDF:ssa.


Oletko muuten koskaan kokeillut Pentium D:tä vastaavia Xeoneja kuluttajaluokan emoilla? Pentium D:hän ei ollut aidosti kaksiytiminen vaan ne oli tehty laittamalla samalle alustalle kaksi Pentium 4 ydintä, eli ne olivat salaa kaksiprossuisia. Niiden käyttämät Pentium 4 ytimet olivat kaikki HT kykeneviä, HT oli vaan niistä kytketty pois, kun taas vastaavissa xeoneissa se oli käytössä.
Myöhemminhän keksittiin miten 771 prossuja voi käyttää 775 emoilla. Mua on aina henkilökohtaisesti mietityttänyt osaako kuluttajaemot käyttää tuota HT:tä, ja että miten ne käytännössä toimii. Helvetin kuumina niiden pitäisi määritelmällisesti käydä, ja viedä mehut paremmistakin emoista.

Dempseyt oli tuollaisia 2/4 prossuja.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Xeon_processors_(NetBurst-based)#"Dempsey"_(65_nm)

Katsoin nopeasti että 5060 on reilun kympin hintainen, nopeammat selvästi kalliita. Ei tuollaisia kannata erikseen ostaa mutta noitahan on joskus voinut ihan saada kun ei noilla ole käyttöarvoa ollut pitkään. Itsellä on ollu vain core pohjaisia 771 prossuja jossa ei ollut tuota HT:tä.


Aina kun rauta alkaa olla elinkaarensa päässä, nousee tai ei ainakaan laske, parhaiden prossujen hinta joita emolle saa, myöhemmin kun emot alkavat olla harvinaisia ja prossuja kaikilla jemmassa niiden arvo romahtaa, tämä käy yleensä aina näin. 939 x2 prossuja saa nyt varmaan vitosen ja kympin hinnalla, taatusti ehjää emoa taas ei välttämättä löydä yhtä helposti.

pena d tai core2 kamoja taas on markkinoilla niin paljon vieläkin että niitä saa ilmaiseksi, itse asiassa vaikea lahjoittaa pois.

Joo perusidea on mullakin selvä, ajattelin että kun noita tehtiin verrattain lyhyen aikaa, että ne väkisin olisivat jääneet harvinaisiksi. Esim. serveriraudalla tuo ilmiö näkyy hyvin kun tietyn ikäisenä niistä luovutaan kasoittain normaalissa käytössä, niin prossua ja erityisesti muistia saa maksimit jollain parfyymisaippuan hinnalla.

Toisaalta en ole kyllä aktiivisesti noita ajatellut yhtään. Katsoin nyt nopeasti jonkun 64 X2 3800+ hinnan ebaysta, 6 euroa Bulgariasta. Hmm täytyykin kysyä onko mun äidillä se kone vielä. Saattaa olla kyllä vienyt kierrätykseen koska tosiaan yksiytimisenä se ei ollut kummoinen ja myöhemmin itse sain käytännössä ilmaiseksi Pentium D pohjaisen koneen hänen ostaessa uudemman samoihin aikoihin, niin olen hyvin saattanut sanoa että sen voi viedä arvottomana paskana pois.

Toisaalta tosiaan jos kohtuullisia Pentium D prossuja saisi ilmaiseksi niin onhan tuollainen silti kallis.

Tosin, Ebayta katsoin niin esim 960 eli Pentium D 3,6 GHz "maksaa" 60e. Jostain syystä sillä listauksella on 8 katsojaakin. Kun tosi monta vuotta sitten mä mielestäni ostin tuollaisen 10-15e. Ehkä. Sieltä samasta Ebaysta. Enimmäkseen se kone mulla oli 3,4 prossulla joka maksoi varmaankin 10e ehkä joskus 2012-2013, mutta mielestäni päivitin sen 3,6 about siihen aikaan kun hommasin uudemman core pohjaisen. 3,4 on sentään järkevän oloisen 12e hintainen.

Pitäisi kanssa tuota läppärin i5 prossua miettiä. Joku vuosi sitten katselin parempia i5/i7 malleja ja niiden hinnat oli jotain 40 eikä saanut edes lisää ytimiä. Edelleen joku 15% päivitys i5->i7 maksaisi 12e.


Itseasiassa nyt kun innostuin kaivelemaan, löysin kuittena ainakin noista 3,4 GHz Pentium D:stä. Olen 9 vuotta sitten ostanut pari sellaista 13 dollarilla. Hassu hintakehitys, ehkä jengi ostaa noita hiljalleen retrokoneisiin. Tosiaan jos tarvii/haluaa vanhan koneen peleille jotka tarvii 3d näytiksen, niin tuollaiset liki 20 vuotta vanhat prossut ovat helvetin tykkejä kaikkiin 90-2000 luvun alun peleihin.


Oikeesti, aika outoa tuo hinnoittelu mitä pidempään katsoo. Katsoin P4 650, 3,4 GHz. Halvimmat (Suomeen) on jotain 15e, Kroatia.

Mutta noita oikeasti myös ostetaan, noilla hinnoilla.
1711808671960.png

Ei vitsi. Ja tuo 2,0 GHz ainakin vitosen luokkaa.


1711808827561.png

Tuo ei ollut GSP joten tuohon saattoi tulla alvi päälle. Onko nyt joku isompi retrokonebuumi päällä vai mitä ihmettä?

Vanhoja pelejä jotka ei tarvitse 3d näyttistä tai pärjäisi jollain AGP pohjaisella rouskulla, pitäisi pystyä hyvin kevyesti pelaamaan jollain 50-100 euron käytetyllä n. 10 vuotta vanhalla läppärillä jotka tukee kevyesti niin W7 kuin XP ja luultavasti myöskin Win9x.
 
jos ois 3GB muistia niin uskoisin että P4 toimii parhaiten Windows Vistan tai 7:n päällä, siis paremmin kuin WinXP:ssä, internet käytössä kun selaimeksi valikoituu Supermium selain
pitäisi toimia nopeammin kuin melkeen mikään Linux distro sillä Linuxien modernit jakelupaketit sisältää niin paljon bloattia ettei Core2:ta hitaammalla tekniikalla enää oikein ole jakoa graafiseen linux maailmaan
pelkkä komentorivi (x window palikat jää lataamatta) toimii toki jopa pentium-1 prossulla
mutta KDE, GTK jne pakolliset graafiset kirjastot ei vaan toimi alle core2 seteillä siedettävin nopeuksin, ainoa poikkeus on moderneistä Linuxeista Gentoo ja jos mennään retron puolelle niin 10-12 vuotta vanha Slackware jakelu
Slackwaren kanssa tulee se ongelma vastaan ettei niihin meinaa saada toimivaa nettiselainta kun käytät ikivanhoja graafisia kirjastoja
Debianit,Ubuntut sun muut on ihan pirusti raskaampia prosessorin käytön osalta kuin Slackware/Gentoo

Tämä koskee vain jos käytät vanhempaa prossutekniikkaa kuin Core2, sillä siitä prossusta alkaen (64-bittisyys on myös pakollinen) voit käyttää myös uudempia graafisia Linux kirjastoja
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 271
Viestejä
4 550 539
Jäsenet
74 950
Uusin jäsen
Kampamaneetti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom