- Liittynyt
- 14.10.2016
- Viestejä
- 22 495
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
AMD julkaisi hiljattain uudet Phoenix-siruihin perustuvat Ryzen 8000G -sarjan prosessorit, joita vanhaan maailman aikaan ja satunnaisesti sen jälkeenkin olisi kutsuttu vielä APU-piireiksi. Saksalainen huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartung on ottanut nyt prosessorin käsittelyynsä.
Der8auerin käsittelyssä Ryzen 7 8700G menetti vähemmän yllättäen lämmönlevittäjänsä ennen kuin ehti selvittää piin kolmea viimeistä desimaalia. Samalla varmistui myös se, että prosessorin lämmönlevittäjää ei ole juotettu kiinni, vaan välissä on lämpötahnaa. Testit osoittivat samalla, kuinka huono ratkaisu tämä oikeastaan onkaan.
Vaikka modaushousut olisivat jo jalassa, ei Ryzen 7 8700G:tä kannata jättää ilman lämmönlevittäjää ainakaan Der8auerin mukaan. Sen sijaan lämpötahnan vaihto parempaan on järkevää ja selvän hyödyn tuova toimeenpide. Mikään ei teknisesti estäisi pelkkää deliddausta ja sopivan ns. direct die -coolerin käyttöä, mutta ottaen huomioon pienet markkinat sellaista ei ainakaan saksalaisen pajasta ole näillä näkymin kuulumassa.
Cinebench R23 -testissä Precision Boost Overclocking -käytössä, kuten useimmat prosessoreitaan luultavasti ajavat, Der8auerin testaama yksilö lämpeni noin 85 asteeseen ja sahasi lähes koko testin ajan yli 80 asteen lämmöissä. Vaihtamalla vakiotahnojen tilalle KryoSheet-grafeeniliuska lämmöt tippuivat heti merkittävästi tiputtaen maksimilämmöt noin 75 asteen tuntumaan ja testin aikana lämmöt tippuivat useammin alle 70 asteen, kuin vakiona alle 80 asteen. Grafeeniliuska ei ole kuitenkaan prosessorille optimaalinen ratkaisu, vaan se löytyy käyttämällä nestemäistä metallia. Samassa testissä maksimilämmöt jäivät Conductonaut Extremellä alle 70 asteen ja matalimmat lämmöt testin aikana olivat vain vähän yli 60° C.
[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="94823,94825"]
Täysin vakiona ajetuilla testeillä ilman PBO:ta erot jäivät pienemmiksi, vakiotahnoilla noin 75°, KryoSheetillä noin 65° ja Conductonautilla noin 57°. Manuaalisesti 5 GHz:iin kellotettuna esiin saatiin suurimmat erot ja tasaisimmat lämpökäyrät. Ryzenin lämmöt olivat vakiotahnalla prosessorin ja lämmönlevittäjän välissä noin 85°, KryoSheetillä noin 72° ja Conductonautilla noin 62°. Der8auerin mukaan hänen yksilönsä optimitaajuus oli vaihdon jälkeen 5,3 GHz, kun aiemmin se ilmeisesti jäi 5 GHz:iin. Jäähdyttimenä kaikissa testeissä toimi Corsairin H150i iCue Link AIO-cooleri.
Linkki alkuperäiseen juttuun
Viimeksi muokattu: