RTX 2080ti Shadow of the Tomb Raider 4k tweakit ja custom resoluutiot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mendel
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
1 032
Tämän testin tarkoituksena on tutkia Shadow of the Tomb Raider -pelin toimivuutta Gainwardin Geforce RTX 2080ti Golden sample kortilla. Testaan erilaisia asetuksia, luon muutamia custom resoluutioita ja kellotan näytönohjainta maltillisesti löytääkseni parhaat mahdolliset asetukset pelin pelaamiseksi 60 fps nopeudella.

Testikokoonpano:

Asus ROG Strix Z370-H Gaming (@stock poislukien kolmannen viestin oc testit)
Core i5 8600k (@stock)
32GB DDR4 3000MHz CL16
Gainward Geforce RTX 2080 ti Phoenix Golden Sample (416.34 ajurit)
Directx12, Exclusive Fullscreen, HDR off (koska en omista HDR-kykyistä näyttöä).


Aloitetaan testi ajamalla pelin benchmark läpi maksimiasetuksilla TAA anti-aliasoinnilla ja natiivi 4k-resoluutiolla: (TAA pidetään tästä lähtien kaikissa testeissä päällä, ellei muuta mainita)

maxxtaa4k.png

Keskityin tutkinnassa alempaan kuvaajaan, jossa on esitetty frametime-aika. Lisäsin kuvaan ohuen punaisen viivan siihen kohdalle, jossa kulkee 60fps päivitysnopeuden raja. Käyrän ollessa punaisen viivan alapuolella on frametime alle 16.6 millisekuntia ja näin ollen ruudunpäivitysnopeus on tuolloin yli 60fps. Oranssi viiva esittää näytönohjaimen suorituskykyä ja vihreä viiva suorittimen kykyä antaa näytönohjaimelle piirrettävää ja laskea pelin muuta logiikkaa.


Kuvaajasta nähdään, että i5 8600k prosessori ei muodostu pullonkaulaksi tässä pelissä @stock, joten prosessori voidaan pitää oletuskellotaajuuksilla. Myöskin jos omistat vastaavan kokoonpanon ei näytönohjaimenkaan ylikellotus ole välttämätöntä siinä tapauksessa jos näyttösi tukee G-sync teknologiaa. Peli pysyy maksimiasetuksilla jatkuvasti useimpien G-sync näyttöjen G-sync alueella. (yli 40fps). Yli 60fps nopeuteen peli pääsee kuitenkin tällä kokoonpanolla ja näillä asetuksilla vain harvoin.

Tässä vaiheessa tarkistetaan, mikä kokoonpanon suorituskyky olisi alemmalla 1440p resoluutiolla.
1440pmaxxstock.png

1440p resoluutiolla peli pyörii jatkuvasti reippaasti yli 60fps nopeuden. 4k60 näytöllä osa näytönohjaimen suorituskyvystä menee harakoille. Keskitytään siis löytämään pelattava nopeus suuremmilla resoluutioilla.

Yksi ilmiselvä tapa löytää pelattava nopeus 4k resoluutiolla on laskea pelin laatuasetuksia.
Seuraavaksi testaamme Hardware Unboxedin käyttämiä grafiikka-asetuksia:
hubtaa4k.png

Hardware Unboxedin asetukset ovat kohtuullinen kompromissi. Yli 60fps vauhti saavutetaan raskaimmissakin testin kohtauksissa natiivi 4k-resoluutiolla. Katsotaan vielä, olisiko varaa laittaa vaikka parempi SMAAT2x antialiasointi päälle pitäen muuten asetukset samoina:

customstock.png

SMAAT2x anti-aliasoinnillakin ruudunpäivitys pysyy juuri 60fps paremmalla puolella käyttäen HUB kuvanlaatu-asetuksia.

Seuraavassa viestissä lisätään Windowsiin custom resoluutiota, jotta voidaan löytää paras resoluutio, jolla peli pyörii maksimaalisilla grafiikka-asetuksilla käyttäen TAA antialiasointia.
 
Viimeksi muokattu:
Koska 1440p resoluutiolla peli pyörii "liian hyvin", mutta 4k resoluutiolla joudutaan karsimaan kuvanlaadusta parhaan tuloksen saavuttamiseksi, on tarpeen lisätä muutamia custom resoluutioita Windowsiin parhaan kompromissin löytämiseksi.

Tähän löytyy työkalu Nvidia Control Paneelissa. Koska tämä ei ehkä ole kaikille tuttua, käydään tämä varmuudeksi rautalangasta vääntäen läpi. Aloitetaan siis Nvidia Control Panelin päänäkymästä:

g2.png

Customise... nappia painaen siirrytään eteenpäin.

g3.png

Sitten klikataan vielä "Create Custom Resolution..." -napista, jolloin siirrytään Create Custom Resolution -ikkunaan.

g4.png

Uuden resoluution voi luoda näppäilemällä sen vaakapikselien määrän Horizontal pixels -kohtaan ja pystypikselien määrän Vertical lines -kohtaan.

g5.png

Esimerkissä luodaan 3712x2088 resoluutio. Seuraavaksi painetaan Test -napista.

g6.png

Mikäli tällainen ikkuna tulee Test -napin painamisen jälkeen näkyviin, pystyy näyttösi näyttämään ja skaalaamaan kyseisen resoluution ruudullesi. Paina tällöin "Yes". Muussa tapauksessa, jos kuva jää mustaksi, älä tee mitään. Kuva palautuu ruudulle aikaisemmalla resoluutiolla noin 15 sekunnin kuluttua. Tässä kohtaa ei kannata huolestua, vaikka Windowsin teksti näyttää skaalauksen vuoksi oudolta. Custom resoluutiota ei tarvitse ottaa käyttöön työpöydällä vaan sen voi valita vain pelissä käytettäväksi.

g6-1.png

Mikäli kaikki meni hyvin, on kyseinen resoluutio nyt lisättävien Custom resoluutioiden listalla. Lisätään vielä muutama muu resoluutio saman kaavan mukaan painamalla tässä vaiheessa taas Create Custom Resolution -nappia.

g7.png

Tässä luodaan 3584x2016 resoluutio.

g8.png

Ja myös se on nyt listalla. Jatketaan tämän toistamista uusia resoluutioita yksi kerrallaan lisäten... Lopulta meidän pitäisi olla allaolevan kuvan mukaisessa tilanteessa:

g9.png

Lisäsin siis vielä 3456x1944, 3328x1872 ja 3200x1800 -resoluutiot. Tässä lienee tarpeeksi säätövaraa niille peleille, jotka eivät aivan pyöri 4k natiivina tarpeeksi hyvin. Painetaan lopuksi OK.

customres.png

Custom resoluutiot ovat nyt valittavissa windowsissa ja...

1800pselectable.png

...myöskin pelin resoluutio-valikosta

Aloitetaan custom resoluutio-testit alhaisimmasta nyt luodusta uudesta resoluutiosta:

maxx1800pstock.png

1800p resoluutiolla maksimaalisilla kuvanlaatuasetuksilla ja edelleen TAA -antialiasoinnilla peli pysyy juuri ja juuri 60fps lukemissa tällä kokoonpanolla.

Seuraavassa viestissä kokeillaan näytönohjaimen ylikellotusta.
 
Viimeksi muokattu:
Seuraavaksi pidetään kuvanlaatu ja resoluutio samana, mutta kellotetaan näytönohjainta. Kellotettaessa käytin MSI Afterburner -ohjelmaa. Etsin kortilla korkeimmat taajuudet, joilla testit menevät läpi ja otin sen jälkeen kelloja pari pykälää alaspäin.
g14.png

Ylikellotustestit ajettiin asetuksilla power +115, temp limit 88, core +147, memory +504


oc1800pmax.png

Ylikellotuksella saatiin vähän pelivaraa suorituskykyyn. Katsotaan vielä, riittäisikö tämä resoluution nostamiseen ilman että tiputaan alle 60fps lukemien. Otetaan siis tarkasteluun 1872p -resoluutio samalla kellotuksella:

maxx1872poc.png

1872p -resoluutiolla pysytään edelleen 60fps paremmalla puolella. Isompaa pykälää silmään siis!

maxx1944poc.png

Tämän kokoonpanon suorituskyvyn raja on löytynyt!

1944p resoluutiolla, maksimaalisilla grafiikka-asetuksilla ja TAA antialiasoinnilla pysytään lähes koko ajan 60fps vauhdin paremmalla puolella. Testin aikana dropataan kuitenkin kerran 59fps lukemiin. Tätä pitäisin siitä huolimatta pelattavana kompromissina ja otan tämän resoluution itselleni käyttöön.

Luultavasti bios fläshäyksellä ja isommalla power limitillä tämä resoluutio pysyisi 100% ajasta yli 60fps.

Päätän tämän tutkimuksen täältä tähän.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvin tutkittu :tup:

High-end-pelaajan valinta näinä päivinä lienee 144hz 1440p näyttö. 4K on vaan aivan liikaa vaadittu tämän päivän korteilta: edes toista tonnia maksava monsteri ei pärjää
 
1440p 144Hz näyttö on varmasti tosiaan hyvä valinta valtaosalle. Monet paljon edullisemmat kortit riittävät tällöin pyörittämään pelejä hyvin ja varsinkin kilpailullisissa räiskintäpeleissä saadaan myös etua pelisuoritukseen. Itsekin huomaan kyllä eron 60Hz ja 144Hz tilojen välillä myös yksinpeleissä. Muunmuassa tähtääminen on piirun verran tarkempaa isommilla hertseillä. Visuaalisesti saan kuitenkin korkeita hertsejä enemmän irti korkeasta resoluutiosta.

En kuitenkaan pidä 60Hz kuvaa nykivänä tai muutenkaan häiritsevänä kunhan se 60Hz on sitten lukittu pelissä 60fps lukemiin jatkuvasti tai ainakin 99.99% ajasta. :)
Sen sijaan monet pelit näyttävät häkellyttävän tarkoilta ja joistakin tekstuureista ja efekteistä tulee 4k-resoluutiolla huomattavasti näyttävämpiä.

Olen pallotellut kahden näytön välillä kantaen näyttöjä huoneesta toiseen edestakaisin ja päätynyt toistaiseksi ratkaisuun, että omalla pöydällä on 4k 60Hz -näyttö ja poika saa käyttää 1440p 144Hz -näyttöä (GTX 1080:n kanssa).

Optimaalisessa tilanteessa toki mieluiten käyttäisin 4k 144Hz näyttöä mutta ne maksavat lähemmäs 3000 euroa ja siihen ei ihan heti ole kuitenkaan varaa.
 
Olisitko jaksanut ajaa ilman AA:ta? Näkisi vähän miten vertautuu 1080 ti sli settiin, sli settiä ei voi ajaa AA päällä kun peli mystisesti kippaa jo launchissa. :/ Tuossa @ 4k
4k sotr.png
 
Sitten vielä bios fläshäyksen jälkeen isommilla kelloilla ja maksimi powerlimitillä äärimmäinen tulos. Tällä kertaa myös prosessori kellotettu @5GHz eli nyt on löysät pois kaikesta.:
biosupdate4kmaxno-AA.jpg

Tämä siis natiivi 4k, ilman AA:ta.

edit: Normaalilla biosilla tätä 2080ti:tä ei saa äänekkääksi millään. 380W biosilla ja kunnon kelloilla (+147 core, +805 muistit) kortti alkaa jo pitämään miehekästä puhinaa tomb raideria pelattaessa ja lämpenee pahimmillaan 81 asteeseen. Tuuletinta ei kuitenkaan kuule kuulokkeet päässä pelatessa ja tuo lämpötila lienee vielä ok kun nvidian sivujen mukaan 105 astetta on maksimilämmöt.

Kuitenkin, bios fläshättynä ja tällä ilmajäähdytyksellä äärimmilleen kellotettuna peli alkaa kuitenkin olla jo 4k natiivina ja maksimidetaileilla niin pitkiä jaksoja 60fps lukossa että kyllä tätä kelpaa pelata. Kellotus auttoi juuri siitä 55 fps tienoilta hyppäämään karvan yli 60 fps lukemiin.
 
Viimeksi muokattu:
Ei hirveen mielekäs vertailu kun kuitenkin järkyttävän tehokas sli:nä kun se toimii, tässä oc ajo tuolla omalla setillä. Kuitenkin hinnalta aika samaa luokkaa tää vs 2080 ti single. Harmittaa vaan että ei oo enää hybrid sli settiä, lehtipuhallin kellotettuna on aika järkyttävä. Onneks hybridi ylempänä korttina on fantastinen sli:tä ajellessa. :) Ja ilman kellotuksia ei toi fe korttikaan kovin äänekäs ole. :)
4k sotr oc.png
 
Hyvin tutkittu :tup:

High-end-pelaajan valinta näinä päivinä lienee 144hz 1440p näyttö. 4K on vaan aivan liikaa vaadittu tämän päivän korteilta: edes toista tonnia maksava monsteri ei pärjää

Ultra wide näyttö 3440*1440 resolla on omasta mielestä optimaalinen ratkaisu. 1080Ti jaksaa vielä suurimmassa osassa pelejä pyöritellä tuota täysillö/korkeilla asetuksilla.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 341
Viestejä
4 553 259
Jäsenet
74 959
Uusin jäsen
sorjonen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom