Rosvopaisti

Liittynyt
27.09.2022
Viestejä
495
Onkos kukaan tehnyt rosvopaisti? Kuvia ja vinkkejä otetaan vastaan. Ois hirven lihaa ja pieni kinkku pakkasessa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 733
Monttu, mielellään sellainen jossa on betonia/kiviä (näitä monesti kaupanpäällisenä jostain joku kaupallinen tuote) eli erillinen ”tila” sille lihalla. Siihen kohtis tulet ja kun silleen hiillosta et lihan päälle riittää 5-10cm niin kähjää hiilet sivuun, liha sisään ja hiilet päälle. Sitten x h (esim 2-2,5kg kassler 8-12h) tulen polttoa päällä siten että ei kähjätä hiiliä siinä ihan lihan päällä et on aina kasa hiillosta avoliekin ja lihan välissä.

Hirveä en kyllä noin tekis kun on kuitenkin kuiva liha, mutta voin olla täysin väärässä. Kassler kannattaa ainakin kääriä leivinpaperi ja märkää sanomapaperia sekä folio päälle ja sit kanaverkko niin helppo nostaa pois.

Eli lyhyesti kasaisin vähintään irtotiilistä ”laatikon” sinne monttuun vs ihan paljas maa kun kivi kuitenkin varaa lämpöä, mutta en osaa tästäkään sanoa onko mitään oikeaa merkitystä.

Kaljaahan tossa menee kahdestaan vähintään laatikko ruokaa valmistaessa :). Hommaa voi tietysti myöskin esivalmistella niin et illalla/yöllä pistää kasan palamaan niin aamulla voi heittää lihat esilämmitettyyn monttuun. Me tehtiin 2x2,5kg kassleria peräkkäisinä päivinä niin jälkimmäinen tuli ”nopeasti” kun aamu 08:00 kävi pistääs lihan valmiiks kuumaan monttuun.
 
Liittynyt
27.09.2022
Viestejä
495
Itellä on vanhoja betonisia pihalaattoja, nii kai nekin ihan käypiä on montun pohjalle
 

luuponen

   ✜
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
531
kaiva monttu.

laita pohjalle tiiliä, kiviä tai vaikka noita laattoja.
tee nuotio monttuun. polta useampi tunti.
tässä vaiheessa laita lihat (lihat maustettu jo) + läskiä + perunoita sipuleita porkkanoita lanttuja isoina paloina tai melkein kokonaisina mukaan.
kasviksia ja juureksia saa olla sama määrä kuin lihaan, jopa enemmänkin. valkosipulit kokonaisina vaan, jne.

tee paketti; leivinpaperi, sanomalehti märkänä, leivinpaperi ja foliota runsaasti ympärille. Ennen kuin suljet paketin kokonaan kaada sinne
pullollinen kaljaa mukaan.

niputa rautalankalla tai verkolla siitä paketti jonka voi nostaa helposti esim kepillä.
nosta montusta hiilosta sivulle ja laita paketti monttuun. nyt hiekkaa siitä ympäriltä joka tuli montun kaivuusta reilusti paketin päälle ja hiillos päälle.
hiillos ei saa koskettaa lihapakettia missään vaiheessa. mulla on ollut about 10-20cm hiekkaa siinä paketin päällä eli monttu melkein peitossa.
sitten teet siihen uuden nuotion päälle ja polttelet ainakin 5h jopa yön yli sitä nuotiota siinä.

parempi siis pidempään miedosti notskitellen kuin kiireellä hirveä roihu nopeasti. rosvopaisti tehdään perinteisesti juurikin yön yli -teemalla.
anna nuotion sammua ja jäähdytä tunti pari, nosta paketti montusta pois ja nauti.

tärkeintä on tiivis monttu, hyvä liekki (ei tarvitse olla 3m roihua) , normi notski siis ja se rasvan määrä siellä paketissä.
osta lihatiskiltä läskisiivuja joilla on kätevä suojella lihaa. pitää olla nohevaa läskiä, pekoni ei riitä.

yleensä tehnyt lampaasta näitä, mutta mikä vaan menee kunhan rasvan määrä on passeli.

kokeilemalla pari kertaa oppii miten oma monttu sitten toimii. hiekka on avainsana, sinne mitään uunia olla kasaamassa :D
 

luuponen

   ✜
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
531
naureskelin noita omia kirotusvihreitä tuossa niin kerrompa yhden tarinan samalla aiheeseen vahvasti liittyen.

oltiin kaveriporukalla merimiespäällystön vuokramajalla ja yksi heppu raahasi paikalle melkoisen köntin lammasta.
tuumasta toimeen ja pakettia kasaamaan. lisäksi kaikki nauttivat kovasti helteellä virvokkeita.

kuoppa valmis, kanaverkko lihapaketti valmis, nuotiota kuopassa poltettu tunteja. hiillos kottikärryihin vai oliko joku isompi metalliämpäri
ja lihapaketti kuoppaan ja kuopan peitto hiekalla, hiilloksella ja lisähiekalla.

tässä vaiheessa rosvopaistin ydinryhmä oli muuttunut kokoonpanoltaan jo muutaman kerran virvokkeiden aiheuttamasta nääntymisestä ja välikuolemista johtuen.
seuraava ryhmä sitten tekemään uutta nuotiota päälle ja yöksi vahtimaan.

aamulla kun kuolleetkin heräsivät makuultaan, tutkimaan rosvopaistin kohtaloa.
sammununeen nuotion alta eikun kaivamaan pakettia esille.

eipä löytynyt.

paketti oli metrin sivussa siitä nuotiosta ja liha arvatenkin raakaa.
pilkoimme lihan ja paistoimme palaset ja juurekset uunissa syöntikelpoisiksi.
oli onnistumisen tunnetta rinnassa silloin :D
 
Liittynyt
05.05.2022
Viestejä
42
Noin kymmenen vuoden ajan olen tehnyt juhannuksena mökillä rosvopaistia, joskus muulloinkin. Tavallisesti kasslerista, nyhtöpossutyyliin. Ensin marinoidaan lihaa pari päivää omenamehupohjaisessa liemessä, jossa lisäksi suolaa, sokeria, valkosipulia, laakerinlehteä ja muita mausteita. Ennen paistamista pintaan hierotaan mausteseosta. Reseptejä mausteseokseen löytyy paljon pulled pork -resepteistä. Itse laitan suolaa, fariinisokeria, savupaprikaa, fenkolinsiementä, mustapippuria, juustokuminaa, korianterijauhetta sekä sipuli- ja valkosipulijauhetta. Paisti kääritään kasteltuun leivinpaperiin ja moninkertaiseen folioon. Moni laittaa myös sanomalehteä, minä en.

Kuopan voi tosiaan vuorata tiilillä ja tuollainen pihalaatta todennäköisesti on aivan mainio etenkin alustaksi. Itse ihan tunnelman vuoksi käytän mieluummin luonnonkiviä. Ensimmäisellä kerralla siinä oli hiukan keräämistä ja varsinkin tuon alustakiven löytäminen ei ehkä ole itsestäänselvyys. Mutta jotenkin hauskempaa kuin kliiniset tiilet.

Kuoppaa voi edellisenä iltana lämmitellä polttamalla tulta siellä. Valmistuspäivän noin parin tunnin ajan poltetaan suurehkoa nuotiota. Mieluusti koivua, josta tulee paljon hiiliä. Kun nuotio päätyy hiillostaksi, otetaan hiilet sivuun ja paisti asetetaan verkon tms. telineen kanssa kuopan pohjalle. Päälle hiekkaa ehkä 5-10 senttiä, ja sen jälkeen kipataan hiilet. Minulla on vanha kottikärry, jonka käännän kuopan päälle ikään kuin uunin luukuksi. Pitää lämmön vähän paremmin. Ei mitenkään välttämätön, mutta varsinkin sateella oivallinen. Noin tunnin tai parin päästä tapaan sytyttää pikkuruisen nuotion hiillostan päälle. Tässä on oltava aika tarkkana. Jos nuotio on liian suuri ja hiekkaa ei ole tarpeeksi, paisti saattaa hiiltyä päältä.

Noin 4-5 tunnin kuluttua 2,5 kiloinen kassler on ylikypsää. Tai saattaa olla nopeamminkin, mutta tämän verran anna yleensä olla.

Olen tehnyt myös lampaasta vähän eri mausteilla. Samoin possua kiinalaiseen tyyliin, esim. hoisin-kastiketta, soijaa sekä hiukan pippuria ja kanelia.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
241 005
Viestejä
4 209 903
Jäsenet
71 003
Uusin jäsen
Pera L

Hinta.fi

Ylös Bottom