- Liittynyt
- 13.10.2016
- Viestejä
- 12 938
Maailman tunnetuin ylikellottaja Vince "KINGPIN" Lucido ja erityisesti näytönohjaimien ja emolevyjen virransyöttöjen parissa työskentelevä Illya "TiN" Tsemenko ovat saaneet valmiiksi ensimmäisen version Roboclocker-jäähdytyksestä, jossa kierrätetään nestemäistä typpeä prosessorille ja grafiikkapiirille asennettujen kupariblokkien läpi.
Täysin automatisoidussa suljetussa kierrossa nestemäistä typpeä kierrätetään täysinäisestä LN2-säiliöstä tyhjään säiliöön ja normaaliin käsin operoitavaan kulhojäähdytykseen verrattuna nestemäistä typpeä säästyy jopa noin 75 %. Nestemäisen typen kiertoa säädetään venttiileillä, joita ohjataan kahdella parametrilla: lämpötilalla ja prosessorin virrankulutuksella 12 voltin linjasta.
Prosessorin kohdalla pelkkä lämpötilan tarkkailu ei riitä tarpeeksi nopeaan reagointiin nestemäisen typen syöttämiseksi ja tästä syystä varsinkin testien lataamisen aikana prosessorin virrankulutuksen tarkkailu mahdollistaa rasituksen ennakoinnin ja tarkemman lämpötilakontrollin.
Roboclockeria kontrolloidaan langattomasti kannettavaan tietokoneeseen asennetulla ohjelmistolla, johon syötetään halutut lämpötilat ja ne saavutetaan noin 20 sekunnissa. Käytännössä kun testikokoonpano on eristetty ja kasattu ja Roboclockeriin on syötetty halutut lämpötilat, ylikellottajan tarvitsee pelkästään keskittyä kellotaajuuksien ja käyttöjännitteiden säätämiseen, testiohjelmien käynnistämiseen ja tulosten tallentamiseen ilman nestemäisen typen jatkuvaa kaatamista jäähdytyskulhoihin.
Roboclocker on suunniteltu Kingpinin omaan ylikellotuskäyttöön ja Computex 2018 -tapahtumassa EVGA esitteli sitä käytännössä. Järjestelmällä rikottiin viisi maailmanennätystä 18-ytimisellä Core i9-7980XE-prosessorilla ja NVIDIAn Titan V -näytönohjaimella. Prosessorin lämpötila oli testeissä -95 astetta 5700 MHz:n kellotaajuudella ja GV100-grafiikkapiirin lämpötila -80 astetta 2300 MHz:n kellotaajuudella.
Lisää tietoa: Gamersnexus
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä