Rekisteröityjen ja rekisteröimättömien muistikampojen yhteiskäyttö

Viestiketju alueella 'Prosessorit, ylikellotus, emolevyt ja muistit' , aloittaja huntimanti, 08.02.2018.

 1. huntimanti

  huntimanti

  Viestejä:
  666
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Ostin joku aika sitten emolevyn kolmella muistikaistalla. MSI X58Pro ja i7 920

  Kotona ostostani tarkastellessa huomasin, että emolle oli asetettu ns. parempaa muistia ( Corsair ) 3x2GB ja valuemuistia samat 3X2GB. Meni aikaa joitakin päiviä ja ajattelin ryhtyä kyseisen emon pohjalta rakentamaan keskusyksikköä. Siinä vaiheessa otin muistit lähempään tarkasteluun. Ostaessani komponentit myyjä sanoi, että ne oli toimivina poistettu käytöstä.

  Luonnollisesti tarkastin muisti uudestaan ja yllätyksekseni huomasin, että oli laitettu non eec ja virheenkorjaavat eec udimm kapulat yhteen ( kolme ja kolme ). Kävin emolevyn valmistajan kotisivuilla. Siellä ilmeni, että kyseinen emo ei tue muita kuin non eec-muisteja. Tämän lisäksi muistit oli asetettu eri jännitteille, - nopeuksille ( MHz ) ja toisistaan suuresti poikkeaville latensseille.

  Poistin virheenkorjaavat EEC udimm muistit ja yritin kännistystä, mitään ei tapahtunut. Kokeilin monia muisteja yksittäin, pareina ja kolmosina. Mitään ei tapahtunut. Vaihdoin myös näytönohjaimia samalla tuloksella.

  Otin yhteyttä myyjään ja halusin hyvitystä ostoksiini. Hän kuitenkin väitti kiven kovaa komponenttien toimivina irroitetuiksi ja että syynä on minun huolimaton toiminta. Laskeskelin, että olen 36-vuotta tietokoneiden parissa toiminut. Tänä aika olen useamman sadan keskusyksikön rakentanut. Jo alussa omien kokemuksten kautta opin komponenttien varovaisen käsittelyn ja staattista sähköä välttämään.

  Voi olla, että laitteisto on ehkä voinut joten kuten toimia, mutta varmasti tämä muistikokoonpano on sotkenut biosin ja sitä kautta vaikuttanut emon toimintaan. Jopa ehkä kokonaan vioittanut emolevyä. Näin varovasti arvioiden:).

  Myyjä epäili vahvasti minun vahingoittaneen laitteistoa, mutta ehkä onkin käynyt toisin ottaen huomioon hänen tietotaitonsa.

  Odottelen kommentteja asiaan. Lähinnä virheenkorjaavan eec udimmin ja "normaalin" non eec muistin yhteiskäytöstä:). ( eec/non eec )
   
  Viimeksi muokattu: 08.02.2018
 2. demu

  demu Conducător & Geniul din Carpați

  Viestejä:
  694
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Minun käsittääkseni ECC ja non-ECC-muisteja voi käyttää sekaisin emolevyllä, joka EI tue kuin non-ECC-muisteja.
  Pikainen nettihaku vahvistaisi tämän käsityksen.
  Sekakäyttö ei toimi emolla, joka vaatii nimenomaan ECC-muitien käyttämistä.
  Eikä siitä sekakäytöstäkään minkään pitäisi mennä rikki. BIOS on saattanut jämähtää esim. väärien muistikellojen takia.
  Olethan ottanut virtajohdonkin irti, ja odottanut pari minuuttia (+ emolevyn pariston irroittaminen hetkeksi saattaa myös auttaa)?

  edit. Noita ECC-muisteja on montaa eri tyyppistä: registered, unregistered, buffered, non-buffered.
  Jonkun käyttäjän kokemuksen mukaan unregistered ECC toimisi MSI X58 Pro(-E) -emolla, mutta registered ECC ei toimisi.
  X58 ECC Ram?
   
  Viimeksi muokattu: 09.02.2018
 3. huntimanti

  huntimanti

  Viestejä:
  666
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016

  Muistit on "no Buffer or Register". Emo voi tukea tällaista muistia Xeonilla, mutta käykö näin Intel i7:n kanssa? Siksi laitoin aloitukseeni emon ja suorittimen. Jo käyttötarkoituksensa vuoksi Xeonit ovat yhteensopivia eec-muistin kanssa, mutta entä työpöytakäyttöön tarkoitettu Intel i 7.

  Olen käyttänyt emon valmiuksia biosin nollaamiseen ja myös biospatterin irrroittamista virrattomasta emolevystä.
   
  Viimeksi muokattu: 09.02.2018
 4. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 336
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos prossu ei tue ECC:tä, niin miksei toimisi? Siellä jää vain se ECC bitti pois käytöstä...
  Se on ainankin varma, jos muistit toimii xeonin kanssa emolla X, niin mikään ei vahingoitu niiden käytöstä, vaikka nykyprossu ei niitä tukisi.

  Wanha rojuhan tuo on, joten jos emoa on välillä irroiteltu kopasta ja lähetelty ym, niin onhan se voinut ottaa itseensä.
  Tarkista nyt ensin, ettei emo ota kopassa kiinni mihinkään, mihin ei pitäisi, eiköä jäähyn takalevy aiheuta oikareita (1366:een oli ongelmallisia takalevyjä) Tarkista myös kameran kanssa prossukannasta pinnien kunto.
   
 5. Chloe

  Chloe #AMD Tukijäsen

  Viestejä:
  7 684
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Athlon 64 X2 kanssa vetelin normi- ja ECC DDR2:ia ongelmitta. Sekakäyttö kyllä yleensä toimii jos emo tukee non ECC muisteja.
   
 6. huntimanti

  huntimanti

  Viestejä:
  666
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  "Jos prossu ei tue ECC:tä, niin miksei toimisi? Siellä jää vain se ECC bitti pois käytöstä...
  Se on ainankin varma, jos muistit toimii xeonin kanssa emolla X, niin mikään ei vahingoitu niiden käytöstä, vaikka nykyprossu ei niitä tukisi.#"

  Vastaus tulee "vähän" myöhässä, mutta juuri sain mahdollisuuden testata paria toimivaa s.1366 emolevyä. Molemmat eivät tue EEC-muistia. Ensimmäinen testatessa "heräsi" mutta näyttö jäi pimeäksi enkä päässyt biosiin. Vaihdoin tilalle nonEEC-muistit ja kaikki toimi. Toinen käynnistyessä jäi solmuun. Käynnistyi ja sammui toistuvasti. Lopulta täytyi katkaista virta. Uudelleen käynnistys nonEEC-muisteilla meni kikkailuksi. Lopulta monien yritysten jälkeen pääsin biosiin tarkistamaan asetukset.

  Oma kokeiluni ainakin osoittaa että yhteiskäyttö tai EEC-muistin käyttö yksin ei onnistu emolevyllä, mikä ei tue EEC-muistia.