Erittäin hassua - ketju on ollut kuolleena 4kk. Ja juuri kun ajattelin kirjoittaa siihen, niin
@oselotti ehti ensin
Itse työskentelen 4pv/vko projektissa, jossa on Flowtype. Ja 1pv/vko + oma harrasteprojekti, joissa TypeScript. Kyseessä siis React Native. Pidän molemmista, joskin TS on edelleen lähempänä sydäntä. Kirjoitin juuri tunti sitten pitkästä aikaa Mediumiin tosi lyhyen artikkelin RN:n tyylimäärittelyiden oikeaoppisesta käsittelystä:
Stylesheets in React Native with TypeScript Revisited . Lisäksi pari artikkelia roikkuu, mm. React 360 -aiheinen aloittelijan tutoriaali. Sain sen melkein valmiiksi, mutta se on edelleen julkaisematta.
Hooksit ovat nyt kuuminta hottia, mutta itse en ole jaksanut innostua asiasta kuin kursorisesti. Tulevat kun tulevat ja sitten voidaan taas kirjoittaa puhtaampaa koodia - kaikkien taputtaessa yhteen karvaisia käsiään.
Oma fiilis TS vs Flow on vähän sama on Reduxin ja MobX (+ mobx-state-tree) välillä - molemmat menee, tosin Redux on IMO aikamoista tervanjuontia ja sitä käytetään monesti väärissä tilanteissa. Tuli mm. törmättyä yhteen projektiin, jota olisi pitänyt lähteä työstämään. Ko. projektista näki heti ensimetreillä, että nyt on menty kirjastovalinnat edellä puuhun (kuten Redux tilanteissa, jossa sitä ei tarvita). Eipä onneksi tarvinnut koskea siihen.
React Nativen osalta on käynnissä keskustelu siitä, että jatkossa olisi vain
"Native" ja React putoaisi vaihtoehdoksi. Eli RN:ää voisi kirjoittaa niin Vuella kuin Angularillakin. Tuskin on backward compatible sitten aikanaan kun päivittyy, mutta IMO ihan järkevä kehityssuunta.
Muuten, jos design-puoli kiinnostaa (tai tuttava-designeria koodauspuoli), niin kannattaa uhrata tovi
FramerX:n parissa. Se on aidosti mielenkiintoinen design / prototype -työkalu (ehkä etunenässä mobiilisovellusten suunnitteluun).
Muuta ajankohtaista omalta osin on se, että kävin syyskuussa RNEU:ssa puhumassa. Esitys meni läskiksi monesta syystä ja jouduin typistämään 30min aiheen 15 minuuttiin sekä pitämään esityksen läppärin blankolta ruudulta (hyvin meni live-koodaus kun ei nähnyt mitä tekee). Sain toki esityksen jälkeen paljon positiivista (sääli)palautetta, mutta itseäni jäi korpeamaan valmisteluun yms. käytetyn ajan "hukkaaminen" pääosin siksi, että tekniikka petti. No, oppimiskokemus sekin.
Järkättiin lokakuussa
GraphQL Finland, jonka itse jouduin skippaamaan työkiireiden vuoksi. Kuuma aihe maailmassa, Suomessa ei niinkään välitetä ainakaan toistaiseksi.
Olemme aloittaneet React Finland 2019 puuhaamisen ja tarkoitus järkätä se huhtikuun lopussa hieman viime vuotta isompana ja parempana. Aika moni asia on jo lyöty lukkoon, eli tilanne on edellisvuotta parempi. Siellä on mm. Nik Grafin vetämä workshop
ReasonML:stä, josta varmasti saa irti kaiken mahdollisen.
Ja loppukaneettina: oma usko on edelleen vahva, että Reactin / RN:n kulta-aikaa eletään helposti vielä 2019 ja 2020.