DIY Raspberry Pi-pohjaisen nettiradio/mediasoittimen integrointi vahvistimeen

Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
1 688
Itsellä on pidemmän aikaa pyörinyt Moode Raspberry Pi 3B+:ssa vahvistimen vieressä ja tuli taannoin mieleen, että se olisi kiva asentaa vahvarin kuorien sisään.

Vahvarina itsellä on Denon DRA-F109 ja vaikka tuo ei ole räkkikokoinen, on sen sisällä silti tyhjää tilaa. Normaali Raspikin tuonne menisi, tosin USB-kaapelin ja RCA-liittimien kanssa voisi tulla tiukkaa. Mooden pyörittämiseen kuitenkin riittää Raspberry Zero W oikein hyvin, niin tilasinpa sellaisen. Jos Zerolla tekee, niin kannattaa tilata WH-malli, jossa on integroitu Wifi (2,4 GHz) ja valmiiksi juotettu GPIO-header mukana.

Raspi on kiinnitetty vahvistimen pohjan läpi asennetuilla uraruuveilla. Raspin alla on yhdet mutterit (mutterien päällä varmuudeksi palat sähköteippiä joista ruuvit läpi), jonka jälkeen Raspi pudotettu omista rei'istään ruuveihin ja kiinnitetty muttereilla. Ruuvit on kolmemillisiä, menevät Raspin kiinnitysrei'istä läpi kun reikiä hiukan holvaa kolmen millin poranterällä. DACin eturei'issä on kolmen millin ruuvit, joiden varassa DAC seisoo. Rei'issä ei ole kierteitä, mutta ne ovat juuri sopivan ahtaat jotta kolmemillinen ruuvi pysyy paikallaan.

En purkanut vahvistinta osiin, joten poratessa laitoin porauskohdan ympärille kosteaa WC-paperia, johon metallisilppu jäi niin ei huolta että sitä olisi päässyt ei-toivottuihin paikkoihin.

Setuppi on quick and dirty. Audiokaapelin ja Raspin virtakaapelin olisi saanut vielä huomaamattomammin, jos vahvistimen kotelon takareunaan olis tehnyt kolot kaapeleille, mutta en halunnut lähteä purkamaan koko vehjettä työstöä varten, niin viilasin kyljen tuuletusaukosta kaksi lamellia pois ja siitä kaapelit läpi.

Tarvikkeet:
Vahvistin
Raspberry Pi Zero WH
PCM5122-pohjainen DAC Hat. Itse tilasin Ebaysta. Tuon sai toimimaan kun valitsi Mooden asetuksista I2S Audio Deviceksi "Allo Boss DAC". Näillä noname-DACeilla joutuu yritys-erehdys-menetelmällä hakemaan sopivan DACin asetuksista. Vaihtoehtona esim. Hifiberryn DACit
Uraruuvit 3x16 mm Raspin kiinnitykseen ja 3x25 mm DACin tukiruuveiksi
M3-muttereita yhdet Raspin alle korokkeiksi ja toiset kiinnitykseen
2xRCA--2xRCA -kaapeli
MicroUSB-kaapeli. Itse laitoin Lumia 1020:n latausjohdon
Viiden voltin poweri. Itsellä 5V/2,5A joka on Lumia 1020:sen mukana tullut laturi. Zero vie niin vähän sähköä, että siihen riittää kännykän laturikin.

Softana käytän Moodea. Vaihtoehtoja on myös esim. Volumio ja Runeaudio, mutta omasta mielestä Mooden käyttöliittymä on noista selkein ja säädöt monipuolisimmat.

Moode asennetaan microSD-kortille esim. Balenaetcherillä tai Win32 Disk Imagerilla, jonka jälkeen virtakaapeli kiinni ja Moode käynnistyy. Jos installeri huomaa, ettei Raspi ei ole lankaverkossa (Zerossa ei ole verkkoliitäntää) se käynnistää Wifin AP-tilaan, jolloin softaa pääsee konffaamaan kun yhdistää wifi-verkkoon, jonka SSID on Moode ja salausavain moodeaudio, jonka jälkeen laitteeseen pääsee selaimella käsiksi osoittella http://172.24.1.1. Tuon jälkeen kannattaa ensimmäiseksi asettaa verkkoasetuksiin oman wifi-verkon SSID ja salausavain ja bootata Raspi, jonka jälkeen siihen pääsee käsiksi verkon kautta. Verkkokonffista riippuen osoite http://moode.local toimii. Jos ei, niin sitten laitteen IP-täytyy etsiä esim. skannerilla. Tämän jälkeen kannattaa asettaa audio-asetuksista DACin tyyppi ja bootata Raspi taas, jonka jälkeen voi kokeilla, soiko musiikki.

Itselläni Mooden restart-painike ei jostain syystä reboottaa laitetta, joten tein rebootit sammuttamalla laitteen ja käynnistämällä uudestaan.

Libraryyn pääsee Moodessa kun klikkaa isoa album art -kuvaa. Itsellä meni hetki ennenkuin muistin että niin tuostahan sinne pääsee, vaikka se taisi lukea siinä kuva päällä.



EDIT:
Moni nettiradio soi nykyään jonkun nettisivulle upotetun kikkareen kautta, eikä suoria stream-linkkejä useinkaan jaeta. Streamina kaikki kuitenkin tulee, joten streamin osoite pitää vain itse etsiä. Esim. Suplasta tuo onnistuu kun (Firefoxilla) klikkaa kakkosnapilla play-nappia ja valitsee "Inspect element". Avautuvasta ikkunasta valitaan network-välilehti ja edelleen oikealta päin media-välilehti. Streamin kun painaa soimaan, niin ensimmäisenä tulee playlist.m3u8, jonka urlin saa kopioitua kakkosnapilla ja copy/copy url.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
1 688
Juhannusta varten tuli viriteltyä takapihalle Raspberry Pi Zerolla, Moodella ja bluetooth-kaiuttimella äänentoisto. Vakioasetuksilla Moode ei jostain syystä suostu bluetoothin yli soittamaan aac-streamia, vaan antaa virheilmoituksen
Koodi:
Failed to open "ALSA Bluetooth" (alsa); Error opening ALSA device "btstream"; snd_pcm_hw_params() failed: Invalid argument
Ongelman saa korjattua kun vaihtaa bluetooth-asetuksista väliaikaisesti MPD audio outputin bluetoothista localiin ja tämän jälkeen käy laittamassa MPD:n asetuksista SOX resamplingin päälle. Riittää kuin laittaa resampling-asetukseksi 16 bittiä ja save. Sitten vaihtaa MPD audio outputin takaisin bluetoothille niin homma toimii.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
1 688
Käytössä huomattua, että jostain syystä Lidlin myymä Silvercrest SLM 10 C1 -bt-kaiutin ei suostu parittumaan Moode/Raspi Zero W -soittimeen. Moodella skannatessa kyllä löytää kaiuttimen, mutta kun yrittää parittaa laitetta, niin ei suostu parittumaan ja Mooden web gui jumahtaa niin että ei korjaannu kuin käynnistämällä koko laite uudelleen.

Kännyköihin kyllä parittuu tuo kaiutin hyvin ja vastaavasti Ebaystä tilattu halpa kiinalainen soundbar parittuu sekä JBL:n 500BT-kuulokkeet parittuvat mooden kanssa ihan hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
834
Mulle tää Moode oli uusi tuttavuus ja laitoinkin sen ylimääräiseksi jääneeseen Raspberry Pi Zero W:hen. Toimii hyvin niinkuin pitääkin, sain Bluetooth-kajarin yhdistettyä ja ohjeillasi löysin Suplasta nettiradioiden osoitteita. Yritin vääntää automatisointia, että musiikki rupeaisi pauhaamaan automaattisesti silloin, kun Bluetooth-kaiuttimen käynnistää ja se yhdistää raspiin. Yhdistys toimii ok, mutta ainakaan udev-säännöillä en saanut musiikkia automaattisesti soimaan. mpc play -komento pitäisi kai ajaa käyttäjänä, mutta siihen ei udev taipunut.
 
Liittynyt
29.05.2018
Viestejä
4
Olen kokeillut Moodea ja rAudiota ja muita, muttanyt päädyin tähän.. lähinnä Hifiberryn DAC+ ADC Pro ongelmien kannsa muissa vaihtoehdoissa. ADC sisääntulon kautta siirrän vinyylit toiseen huoneeseen http streamin avulla ja tässä tuon ja muut sain toimimaan.

Siis jos halua kokeilla niin tässä yksi vaihtoehto, Music Loungen saa pyörimääan eri raudoilla: Raspberry Pi4, Odroid C4 ja Intel NUC (PC)
Sivustolla hyvät ohjeet ja saa Pi3B:lle vaikka suosittelevat Pi4:sta, siis tuntuu pyörivän ihan hyvin Hifiberryn kanssa Pi3B raudassa.

Music Lounge
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
1 688
Mooden jos asentaa, niin kannattaa nykyään tehdä se Raspberry Pi Imagerilla. Sillä saa syötettyä valmiiksi oman wifi-verkon SSID:n ja salausavaimen, aktivoitua SSH:n ym. Imager myös suurentaa asennuksen jälkeen muistikortin root-osion niin suureksi kuin kortti on. Balenaethcher tai Win32 Imager jättivät osion alkuperäisen kokoiseksi (2-3 gigaa) niin jossain välissä ei päivitykset enää onnistuneet kun valitti tilaa olevan liian vähän.

Itse jo hyvän aikaa sitten muutin audiosetuppiani ja möin pois sekä vahvarin että kaiuttimet ja ostin tilalle trendikkäästi soundbar+subbariyhdistelmän. Tuon myötä askartelin raspin AP9-kalvorasian sisään. Helppo työstää ja on juuri sopivan kokoinen.

EDIT:
Vain radioplay.fi:tä käyttävät kanavat ovat harmillisia kun noissa on streameissa joku authentikointisysteemi niin stream toimii vain vuorokauden ja sitten alkaa soida looppina "hyvä kuuntelija, tämän kanavan jakelu on lopetettu laitteeseesi...". Pitänee tutkailla, kai tuonkin jollain proxylla saa tehtyä niin että proxykone "kuuntelee" streamia selaimella tai vastaavalla ja sitten lennossa streamaa sen uudella osoitteella eteenpäin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
711
EDIT:
Vain radioplay.fi:tä käyttävät kanavat ovat harmillisia kun noissa on streameissa joku authentikointisysteemi niin stream toimii vain vuorokauden ja sitten alkaa soida looppina "hyvä kuuntelija, tämän kanavan jakelu on lopetettu laitteeseesi...". Pitänee tutkailla, kai tuonkin jollain proxylla saa tehtyä niin että proxykone "kuuntelee" streamia selaimella tai vastaavalla ja sitten lennossa streamaa sen uudella osoitteella eteenpäin.
Tämä ärsyttää itseäkin, oletko keksinyt mitään ratkaisua?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 188
Viestejä
4 194 332
Jäsenet
70 869
Uusin jäsen
liianvanha

Hinta.fi

Ylös Bottom