Raspberry/Odroid yms. ohjelmointi, räpeltely ja emulointikeskustelu

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja DD-Indeed, 08.09.2017.

 1. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Nu niin, tuolla Retropelikeskustelussa tuli puhetta tämmöisen ketjun avaamisesta, jossa voi keskustella vastaavien ''luottokortti''-tietokoneiden softista, projekteista ja emulattoreihin liittyvistä asioista. Päätin luoda tämän, koska kuiteskin näillä pikkukoneilla tehdään paljon muutakin kuin pelkkää peliemulointia, ni ennemmin avaa tämmöisen yleisen keskustelun, missä voi näiden harrastelusta keskustella.


  Ittellä on toi PiStation-masiina emulaattorikäytössä ollu jo pari kuukautta ja toistaiseksi on skulannu hienosti, mutta on muutamia asioita joihin ei tunnu löytyvän mitään järkevää vastausta edes Retropien sivustolta (softa jota käytän masiinassa) ja siellä keskustelu on vähän nihkeää ja halutonta.

  Yksi asia johon yrittäny löytää vastausta on jatkuva nykiminen PS1-pelien emuloinnissa, jota tapahtuu aina välillä randomilla ja ongelma on paikallistettu jonkinsortin tiedonsiirto-ongelmaksi. Ilmeisesti laite/ohjelmisto aina ikäänkuin pistää kovalevyn nukkumaan ja sit ku dataa tarttis taas ladata, peli jäätyy tyyliin sekunniksi ja sitten taas jatkuu, ku saa dataa ladattua. En ole mikään expertti näissä hommissa, mutta joku Linuxia ymmärtävä varmaan osaisi auttaa, silläpohjalla toi Retropie-softapaketti pyörii. Laitteena itellä siis Raspberry Pi 3, aika raskaasti kellotettuna myös.


  Ylläpito poistakoot, jos ei ole syytä availla tämmöistä. :tup:
   
  Focus0 tykkää tästä.
 2. pata

  pata

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  26.02.2017
  Heezy tykkää tästä.
 3. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
 4. pata

  pata

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  26.02.2017
  Ok, puhuit kovalevystä tuossa yllä, niin oletin olevan tästä kyse. Täysin mutuna ja arvauksena heitän, niin voisikohan olla, että raspberryn kaikki puhti menee välillä siihen PSX-emulointiin, eikä resursseja riitä enää tiedonsiirtoon/levykuvan purkuun...
   
 5. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Itse en ole pitänyt pahana ongelmana tuota PS1 pelien nykimistä koska omistan PS3:n ja fyysisiä PS1 pelejä niin en ole lähtenyt oman Retropien kanssa painimaan tuon kanssa. Toki jos ongelmaan löytyy selkeä vastaus niin asia erikseen.
  Tosin itselläni nykimistä esiintyy joillain N64 peleillä mutta PS1 pelien otanta itsellä rajoittuu vain Crash Bandicoot 2 sekä Crash Team Racing peleihin.

  Itsellä tuo on vain NES, SNES, N64, ATARI 2600/7800, Sega Megadrive/Genesis käytössä. Täytyy kyllä sanoa että laitteesta on ollut huimasti iloa ihan nuoremmallekin polvelle. :joy:

  Itselläni ne rommit on suoraan käyttis muistikortilla. Muistikortti on Kingstonin U3 luokan kortti jossa pitäisi olla ihan asialliset siirtonopeudet ettei sen puolesta kapasiteetti lopu.
   
 6. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Aa, pahoittelut. Saiskohan sitä resurssibalanssia säädeltyä mitenkään ? Toinen mitä miettiny, ni jos siin on sekin, että Raspi lataa liikaa dataa välimuistiin ja ei tajua tavallaan ladata tasaista datavirtaa kokoajan, koska PS1 aikoinaan oli hyvin rajoittunut muistinsa suhteen, joten data latautui lähes suoraan levyltä kokoajan. Tämä sitten yhdessä mahdollisen USB tikun nukahtamisen kanssa luo näitä hetkellisiä jäätymisiä randomilla.
   
 7. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Testasin tänään noita linkin ohjeita ja pistin tämmöiset säädöt ku kyseessä USB tikku:

  sudo hdparm -B 255 /dev/sda
  sudo hdparm -S 0 /dev/sda


  Lopputulos:

  Driver 2 - 30 min pelaamista, ei jäätymisiä (aiemmin teki sitä satunnaisesti)

  Gran Turismo 2 - 20 min pelaamista, jäätymisiä 3-4 kertaa, teki jos sitä aiemminkin.

  Uudestaan Driver 2, 5 minuuttia pelaamista, ei jäätymisiä.  Eli vähän nyt mietityttää, jos se kuiteskin on softapuolen ongelma. GT2:ssa selkeästi kyllä näki sen, että ykskaks se alkoi lataamaan kunnolla dataa jossainvaiheessa kisaa, jolloin peli jäätyi, mutta Driver 2:ssa se ei ladannu ku satunnaisesti hitaasti lisää. Liekö sitten, että GT2 on raskaampi peli kuin Driver 2 noin laskennan puolesta.
   
 8. Makro16

  Makro16 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  2 066
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Nyt on Raspberry ruvennut itseänikin oikeasti kiinnostamaan kun luin tuosta Retropie hommasta. Ilmeisesti tuolta ebayn ihmeellisestä maailmasta näitä kannattaa ostaa kun on kaikenlaisia paketti vaihtoehtojakin.

  Tälläinen pisti erityisesti silmään:
  Raspberry Pi 3 Model B Build-It-Yourself (BIY) Kit Black | eBay

  Tuolta tuo kone, kotelo tuulettimella, official laturi ja muistikortti nyt ainakin. Joku Ps3:sen ohjain löytyy ainakin. Sitten softat sun muut saa itse ladattua netistä. Mistä noita rommeja sitten saa ladattua? Vähän kaikenlaiset pelit kiinnostaisi, erityisesti Nintendon ja PS1:sen.

  Vai mitä olette mieltä, mistä ja mitä kannattaa hommata että saisi soivan Retropie alustan monella pelillä? =)
   
  Focus0 tykkää tästä.
 9. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Rommien puolesta jokainen hoitakoon itse sen tapansa ne hankkia, sattuneesta syystä. Valmiita Retropie-pakettejakaan ei sattuneesta syystä mistään saa, vaan se pitää itte asennella ja luoda. Kaikkeen muuhun voi kysyä apua. :smoke:


  Noita koneita saa Suomestakin ihan edullisesti, Gigantissakin alle 50 € (joskus ollu jopa alle 30 € tarjouksessa) + hilppeitä löytää myös täältäpäin. Sen mitä ite niistä koteloista tuulettimilla huomannu, ni niissä on ilmanvaihto huono, se kotelo on ikäänkuin pussi mihin se ropelli ilmaa puhaltaa, eli ei se jäähdy sillä kunnolla (kuvista päätellen ainakin näyttää siltä). Sit SD-kortin valinnassa on suositeltavaa hommata joku hyvä, koon valitsee sitten sen mukaan, että aikooko pelejä säilyttää SD-kortilla vai USB:n kautta muistitikulla/kovalevyllä. PS3 ohjain toimii ihan ok, joitain satunnaisia yskimisiä oon lueskellu niiden tuottavan. PS1 pelejä varten jäähdytyssiili on pakollinen ja myös tuuletin, koska PS1/N64 ja Saturn-pelit ovat raskaita ja tuottavat siten lämpöä (puhumattakaan mahdollisista ylikellotuksista, joita joutuu mahdollisesti tekemään). Alkuperäinen virtalähde kieltämättä on ihan must, ellei osaa nikkaroida ite sopivaa jostain. Puhelimien latureissa jännite laskee liikaa, joten laite ei toimi niin vakaasti niillä.
   
 10. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Suosittelen lämpimästi jos haluaa fiilistellä varsinkin Sega/NES/SNES peleillä. Itse rakensin Retropien hankkimalla Vadelmapii:stä aloitussetin jossa siis raspi3, virtalähde, noobs-kortti sekä hdmi-kaapeli. Jimms:stä uhs3 luokan muistikortin Retropie käyttistä varten.
  Hankin vielä ebaystä jäähdytinsiilet Raspia varten niin ei kuumene liikoja.
  Kaverini 3d-tulosti miniversion alkuperäisestä 8bit Nintendon kotelosta jonka viimeistelin 40x40mm tuulettimella.
  Ei se kaunis ole mutta varmasti toimiva paketti.

  Varsinkin nuorempipolvi(oma tytär, veljen poika.. jne) ovat käyttäneet kovasti tuota minun Retropietä ja itse tullut lähinnä Super Marioja sekä Double Dragoneita naksuteltua.
   
 11. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Ja Raspberryille on ylivoimaisesti eniten tukea. Ja ne on muutenkin fiksuinta hankkia, koska ne käyttää SD-korttia käyttiksen oletussijaintina, jonka kanssa on huomattavasti helpompaa peuhata, ku esim Odroidien kanssa. Itellä Odroid U3+, jonka ostin käytettynä jonkinaikaa sitten ja havahduin vasta kotona, että siitä setistä uupuu se eMMC-lukulaite, jolla tuota kyseistä muistia saa päiviteltyä. Eli toisinsanoen, tällähetkellä laatikossa lojuu verkonpainona. :shifty:


  Kattelin kyl tos, ni noi uudemmat Banana Pi:t ois tehojen puolesta parempia, Banana Pi M3:ssa on peräti 2.0 GHz prosessori, 2 Gb RAM ja ei silti vaadi kuin vain 2A virtaa. Vaikea saatavuus vaan häirittee ja yks ongelma Raspberryissä on se, että ne on huonosti suunniteltu noin jäähdytysmahdollisuuksiensa puolesta. Prosessoreiden viereen ovat asentaneet prosessorin headeria korkeampia komponentteja, joten jäähyn istuttaminen on vaikeata. Sit se, että noissa on aivan liikaa USB-portteja ja HDMI-liitäntä on eri laidalla, joten niiden asentelu on paikkapaikoin hankalaa. Ois fiksuinta, et ne lois semmossen kortin, missä ois yhdellä pitkällä sivulla kaikki liitännät, GPIO-pinnit toisella puolella ja niiden välissä komponentit. Tällätavoin niiden asennuskäyttö olisi huomattavasti helpompaa.
   
  Focus0 tykkää tästä.
 12. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Tätä olen itsekin kironnut kun liittimet ovat eripuolilla korttia. Sitten se että esim. Retropie käytössä max. 2 usb-porttia riittäisi täysin(Optio toiselle ohjaimelle).
   
 13. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Jep, mullakin vaan 2 käytössä, toinen ohjainadapterille ja toinen USB-hubille. Jos se ois fiksuja, ni ne tekis ruuvattavia liittimiä noihin, joita voi lisäillä/poistaa tarpeen mukaan. Toki saattaa hintaa nostaa, mut samalla ois ainakin paremmat kustomointimahdollisuudet. Ja sit jos ne tajuis pistää noi kaikki iso sirut vierekkäin muodostaen neliön, ni siihen sais helposti jäähyn sopimaan ja tuuletin päälle.
   
  Focus0 tykkää tästä.
 14. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Tuli täs nyt iltapäivästä kokeiltua kahta muuta vaihtoehtoista emulaattorisoftaa Retropien lisäksi.


  Lakka - Periaatteessa vain RetroArch-ydin nätillä ristikko UI:lla, mutta on tavattoman monimutkainen ja epäystävällinen käyttää noin kaikinpuolin ja yllättävän raskas, oma emuboksi lämpeni puolessa tunnissa jonkinverran jo pelkästään valikoissa idlaamalla. Latautuu suht nopeasti kuiteskin, eikä komentoriviin tarvitse mennä asennusvaiheessa. Itse asennusmedian luonti sama homma ku Retropien kanssa, SD-kortille poltettava image.


  Recalbox - Käyttää samaa EmulationStation-frontendiä kuin Retropiekin, mutta on huomattavasti simppelimpi ja plug 'n' play käyttää. Sisältää valmiiksi jo muutaman emun ja freeware pelin, ja säätömahdollisuudet ovat hyvin askeettiset pikaisen kokeilun perusteella. Erittäin hyvä heille, jotka haluavat mahdollisimman simppelin asennuksen ja käytettävyyden, soveltuu siis etenkin vanhimmille peleille, joiden kanssa ei tarvitse vääntää asetuksia. Asennusprosessi on ylivoimaisesti helpoin, riitti, kun vain purki asennuspaketin (ZIP) sisällön muistikortille, ni laite hoite loput itsestään. Sisältää myös Kodi-palvelun. PS1 ja N64 hommiin tämä silti tuskin on mikään kovin hyvä vaihtoehto puutteellisten säätömahdollisuksien takia.


  Joten joo, omiin tarpeisiin Retropie on edelleen se paras vaihtoehto lukuisten säätömahdollisuuksien takia.
   
  Focus0 tykkää tästä.
 15. Makro16

  Makro16 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  2 066
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Joo löysin Gigantin sivuilta myös aloituspaketin sopivaan hintaa jos sieltä sitten saisi tommosen jossain kohtaa hommattua. Mitäs tolla Noobs käyttiksellä nyt pystyy tekemään ja onko vaikea käyttää? Näppiksen ja hiiren kun laittaa koneeseen Noobsin kaveriksi niin onnistuu vaikka Salkkarit kattomaan Katsomosta?
  Tarvii tommosta nopeampaa muistikorttia sitten myös miettiä. Mites isoja microSD:stä tässä voi käyttää?

  Tulostelisiko kaverisi muillekkin tommosia koteloita ja ei sulla olisi laittaa kuvaa miltä tuo "viritys" näyttää tuulettimen kera? :)
   
  Focus0 tykkää tästä.
 16. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Sampzan Retropie projekti

  Noobs sisältää useamman käyttiksen mistä voit valita. Raspbiania olen vain käyttänyt ja se soveltuu "päivittäisiin uutisten lukuihin ja youtube videoiden katseluun". Tein sillä myös opiskellessani dokumentteja ja esityksiä.

  Edit: En ole tämän kaverin kanssa enää tekemisissä :darra:
   
  Makro16 tykkää tästä.
 17. Makro16

  Makro16 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  2 066
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Focus0 tykkää tästä.
 18. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Onhan noi hienoja koteloja. Melkoisen arvokkaita vaan. :dead:
  Noita itsekin ebaystä katselin mutta säästin euroja kun kaveri halusi koulullaan kokeilla 3d-tulostusta. Maksoin itse kotelosta muutaman euron mitä siihen meni materiaalia.
   
 19. Makro16

  Makro16 Make ATK Great Again

  Viestejä:
  2 066
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Onko 24euroa paha hinta tommosesta kotelosta? Ei minusta, en toki noita brittien jotain 50euroa maksaisi kuitenkaan. Toi odottaminen/toimitus aika tuossa se eniten kismittää :/
  Ymmärrän toki tuon sun tilanteesi, olisin itsekkin kyllä lähtenyt tuohon hommaan mukaan että toinen pääsi 3d tulostuksen ihmeelliseen maailmaan mukaan :)
   
 20. Kapteeni Koukku

  Kapteeni Koukku

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Itsellä menossa raspberry pi zero w kanssa retropie toteutus. Tuo usb hubi ei tunnista ohjainta ollenkaan, vie liikaa virtaa, joten sen tilalle on tulossa pelkkä micro usb - usb a female johto. Vielä kun keksisi idean tarralle tuohon koteloon.

  IMG-20170822-WA0014.jpeg
   
  Viimeksi muokattu: 12.09.2017
  Fleimi ja Focus0 tykkäävät tästä.
 21. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
 22. mustekylpy

  mustekylpy Vieras (tunnus poistettu)

  Et lukenut edes arvostelua? Liian iso tasainen pohja ei mene tasan piirien pintaan, koska siinä on muita osia vastassa. Tulee oletuksena paksulla teipillä joka johtaa huonosti lämpöä vs oikea kiinnitysaine. Tosin jälkimmäinen taitaa olla kiinalaisten ratkaisu ensimmäiseen, helpompi korottaa teipillä kuin muotoilla metallia.
   
 23. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Ai nii joo, luin kyl arvostelun, mut meni ohitte tuo seikka. Ja joo, toi seikka on vittumaisin puoli Raspberryssä, ku ne on ängenny muutamat isot komponentit liian lähelle niitä suorittimia, eliminoiden jäähyjen istuvuuden.
   
 24. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
 25. orakk

  orakk

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Nyt on itelläkin RasPi 3 hommattuna ja kasassa sekä RetroPie asennettuna, mutta ongelmiahan tässä hommassa kuitenkin tuli. DS4 ohjaimia haluaisin pelatessa käyttää, mutta en saa niitä bluetoothilla yhdistymään millään. Johdollisena kyllä toimii, mutta se ei oikein ole tyydyttävä tilanne. Olen kokeillut suoraan yhdistää bluetoothilla, mutta kun se ei onnistunut, niin yritin ds4drv -ajureilla ja ohjeilla. Vaan eipä se niilläkään yhdistänyt vaikka rupesi kyllä ajurit pelaamaan. Täällä varmaan joku on saanut ds4 toimimaan raspin kanssa, miten?
   
  Focus0 tykkää tästä.
 26. orakk

  orakk

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Tämän kanssa on tullut nyt taisteltua ja saan kyllä ohjaimen liitettyä sekä bluetoothilla että ds4drv:llä, mutta ohjainta ei saa conffattua, kun se on liitettynä näillä keinoin RasPiin. Liekkö mun ohjaimet nyt jollain vanhalla ohjelmistolla olevia, mutta ei näköjään saa vaan pelaamaan muuta kuin johdoilla. Onko joku kamppaillut saman ongelman kanssa ja onnistunut pleikan ohjaimet saamaan langattomina kiinni RasPiin?
   
 27. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Ku oot siinä EmulationStation valikossa, ni paina Start-näppäintä ohjaimesta. Jossei toimi, ni pistä näppis kiinni ja paina näppiksessä olevaa Start-näppäintä, jolloin saat sen päävalikon auki. Sit meet sinne ohjaimen konfigurointivalikkoon ja ku se pyytää ohjainta painamaan nappia, ni silloin painat siitä DS4 ohjaimesta jotain nappia hetken pohjassa kunnes se konfigurointilista aukeaa. Sit vaan näppäilet napit järjestyksessä lävitte ja sen perään boottat koneen, jotta ne menee talteen varmasti.
   
 28. orakk

  orakk

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Saan konffattua ohjaimen, kun se on johdossa kiinni, mutta vastaava ei onnistu toisella ohjaimella johdottomana. Se konffivalikko ei tunnista näppäimien painalluksia laisinkaan, joten eipä tuo konffaus onnistu vaikka valikkoon pääsenkin ja sehän se ongelma tässä onkin. Ohjain on kyllä liitettynä RasPiin, sillä ohjaimen valo palaa, mutta ei vaan onnistu. No asentelen vielä RetroPien kokonaan uudestaan ja kokeilen uudelleen.
   
 29. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Sielt varmaan joku lisäohjelmistopaketti uupuu, muistan et siel jossain Retropien uumenissa on niitä paketteja, mitä pääsee valikkojen kautta asentelee ja muistaakseni siel oli joku DS4 hommeli, ootko sitä asentanu ?
   
 30. orakk

  orakk

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Onhan niitä paketteja siellä, mutta ei löytynyt mitään ds4/ps4 viittauksia. Tilanne on nyt seuraava:

  Ohjain paritettu RasPin kanssa ja päällä. Ohjain havaittu restartin yhteydessä ja näin ollen sen pitäisi tunnistautua ja näppäimiä pitäisi pystyä konffaamaan vaan ei onnistu.
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 17.09.2017
 31. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  No voi hitto, ja itellä kun ei ole mahdollisuutta testata samaa hommaa, ni loppuu ideat kesken. Pitää toivoo et joku muu täällä tietäis tästä hommasta lisää.
   
 32. orakk

  orakk

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Ongelma ratkesi. Eli RetroPie setupissa Update all installed packages ja ohjelman kysyessä, että päivitetäänkö myös core/os, niin vastaamalla kyllä päivittää ilmeisesti uusimman mahdollisimman (stable) Raspbianin taustalle ja tämä toimenpide poisti kaikki ongelmat DS4 ohjaimien kanssa. Nyt siis toimii langattomasti ja pääsee säätämään pelien etc. kanssa.
   
  Focus0 ja DD-Indeed tykkäävät tästä.
 33. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Noni, hyvä homma. Noita changelogeja päivityksiin löytyy kyl jostain, mut yleisesti ottaen ton softan tiedotus ja sivusto on kyllä suolesta, ni joutuu vähän itte aina pohtimaan ja selvittelee näit ongelmia.
   
 34. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Pistin nyt eilen sit tilaukseen tuommoisen Dual Fan-setin ja samaan satsiin otin mukaan 15x15x1.5 mm kuparilevyjä, joilla korotan sitä jäähyä vähän irti niistä komponenteista ja käytän lämpötahnaliimaa, millä niputan koko höskän yhteen. Netissä oli jo yksi testivideo tuosta ja se vaikutti hyvin lupaavalta:
  Toki, jossain oli video missä joku oli massiivisella passiivijäähyllä saanut parempia tuloksia, mutta kumpikaan näistä herroista ei ollut laittanut mitään kuvaa testipenkistä, joten ei ihan 100 % legittiä nää tulokset voi olla. Sekä, se passiivijääy oli niin massiivinen, että se tuskin mihkään pieneen koteloon sopii ja jos sopii, sen jäähdytysteho on aivan onneton olemattoman ilmanvaihdon vuoksi. Mutta, se tieto on ainakin, että noi ropellit varmasti pitää lämmöt alle 70 C:ssä ja Raspberryn thermal throttling alkaa jossain 82 C:ssä, joten voi huoletta kellotellakkin vähän paremman suorituskyvyn perässä. Pistän testi-infoa sit tänne, jahka ne sieltä kiinanmaalta tänne ehtii. :D
   
 35. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Miten noi nuin kuumana käy? oma raspi3 ei oo kertaakaan lämmennyt niin kuumaks etteikö siileihin olis voinu koskee? Mulla on kyl ne jäähdytinsiilet cpu:n ja gpu:n päällä.
   
 36. Kerosiini

  Kerosiini

  Viestejä:
  773
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Kuinka suuri ongelma tuon vadelman lämmöt on retrokäytössä kun täällä jo tuulettimia laitellaan jäähyksi? Melko varmasti jossain vaiheessa laitan tuollaisen NES, SNES ja Mega Drive peleille suljettuun koteloon, riittääkö siinä ihan pelkkä jäähdytyssiili? PS1 pelit pelaan PC:n kautta jotta saa resoluutiot ylös ja sahalaidat sun muut mössöt minimoitua, siihen ei taida raspberryn vauhti riittää.
   
 37. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Nyt pitää se muistaa, että kun pelataan 8- ja 16-bittisiä pelejä, ni niiden emulointi on kevyttä ihan vakioraspillakin, mutta silloin kun mennään PS1 ja N64 puolelle, ni ylikellotus on tarpeellinen, jos käytät niinanottua ''tuplaresoluutio''-ominaisuutta, joka nostaa 3D-renderöinnin resoluutiota ylöspäin, tehden etenkin PS1 peleistä upean näköisiä. Ei sekään PC-puolen emuloinnille tietenkään pärjää, mutta ne näyttää siltä miltä niiden alunperinkin kuului näyttää, ennenkuin kehittäjät joutuivat puristamaan resoa alas konsolille sopivammaksi. Ja ylikellotusta jotkut tarvii esim. multitaskaamiseen ja muihin raskaisiin sovelluksiin, joitan näillä laitteilla myös käytetään. Joillain on tää käytössä mm. kevyenä Linux-koneena.

  Ite ku käytän tota tuplaresoa pelkästään, ni se nostattaa lämpöjä ja syö tehoja koneesta, joten on selvä homma, että jäähdytyksen on syytä olla kunnossa.
   
  Viimeksi muokattu: 19.09.2017
  Kerosiini tykkää tästä.
 38. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Kuten tuossa ylempänä jo mainitsin niin oman Raspin jäähdytinsiileihin pystyy koskemaan polttamatta sormiaan joten lämmöt ei kovin korkeat voi olla. hopeatahnat siellä välissä niin lämmöt johtuu siileihin.
  Itse pelaan NES/SNES/MegaDrive sekä satunnaisesti N64 ja Atari 2600/7800.
   
 39. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Yksi vaihtoehtoinen jäähymenetelmä on tämmöinen passiivinen alumiinikotelo, jossa lämmönjohtimet suoraan koteloon:

  [​IMG]


  Tuommossia saa johki kympin hintaan suunnilleen ja väliin ku vähän turauttaa lämpötahnaa, ni lämmönsiirto pitäis olla aika hyvää. Tosin, tuohan siis lähinnä levittää sen lämmön tuohon keissiin, joten jossain vaiheessa jos lämmöt menee tarpeeksi korkealle kovassa rasituksessa, ni lämmön poisto tolla kotelolla ei enää riitä, kun sitä lämpöä ei saa ''irroitettua'' tuon avulla tarpeeksi tehokkaasti. Mutta, jokatapauksessa hyvä vaihtoehtoinen jäähykeino.
   
 40. mustekylpy

  mustekylpy Vieras (tunnus poistettu)

  Raspilla on kuitenkin suht rajallinen tehonkulutus ja on suunniteltu periaatteessa toimimaan ilman jäähdytystäkin. Tuollainen lisää lämmitettävää massaa niin paljon, että kyllä sillä pysyvä lämmönlasku tulee normiympäristössä. Itse olen näissä ja vastaavissa käyttänyt passiivista heatsinkiä ihan umpikotelossakin ja ero on normikäytössä huomattava. Varmasti tuo aiempi 2-tuulettimen mallikin ihan hyvä on, mutta siitä pisti vain silmään tuo "ylivoimaisesti paras" jota se tuskin on.
   
 41. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Nyt se tuplaropellijäähy tuli Raspberryyn, vähänkö toi on söpön pieni :D
  [​IMG]
   
  runboy93, iccb ja Xiyng tykkäävät tästä.
 42. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Raspberry Pi 3 - Ultimate Dual Fan-jäähy Testit

  Ylikellotukset:

  arm_freq=1300
  gpu_freq=525
  core_freq=250
  sdram_freq=500
  over_voltage=4
  v3d_freq=500
  force_turbo=1
  avoid_pwm_pll=1
  disable_splash=1

  Testikomennot CPU testille:

  • vcgencmd measure_temp

  • sysbench --test=cpu --num-threads=8 --cpu-max-prime=50000 run
  Useampi kierros testejä, kunnes saavutin maksimit.

  Tulokset:

  Alkuperäinen oma kustomicooleri 40 mm 5V tuulettimella = noin 50 C

  Ilman jäähyä = Yli 80 C, lämpöthrottlaus-ikoni vilkkui

  Ultimate Dual Fan-jäähy mukanatulleella jäähyteipillä = 77 C + lämpöthrottlausta

  Ultmate Dual Fan-jäähy pienillä kuparilevyillä ja lämpötahnalla = 70 C, ei lämpöthrottlausta  VMP
   
  mustekylpy tykkää tästä.
 43. mt247

  mt247

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  20.03.2017
  Onkos teillä kokemusta noista Raspberryn emulointiin käytettävistä ohjelmistoista. Miettinyt nyt Retropien, Recalboxin tai Lakkan hankkimista. Onko kokemuksia mikä olisi näistä paras?
   
 44. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Retropieta ite käyttäny ja se kieltämättä on kattavin käyttää. Kokeilin noita kahta muutakin, mutten ite tykänny niiden käyttämisestä. Retropiessa pääsee paremmin kustomoimaan ja kun saat kaiken käyttövalmiiksi, ni voit aina luoda siitä koko hommasta varmuuskopion, jota voit käyttää aina uudelleen jatkossa, ni säästyy siltä uudelleensäätämiseltä. :tup:
   
  mt247 tykkää tästä.
 45. mt247

  mt247

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  20.03.2017
  Jeps, eiköhän se tule tuohon Retropiehen kallistuttua. Tarvitseeko Raspberry pi 3 kellottaa, jos haluaa PSX pelien pyörivän sulavasti?
   
 46. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Jos pelaat sillä alkuperäisellä resoluutiolla ja ilman shadereita, ni ei tarvi, mutta jos käyttää sitä paranneltua (periaatteessa tuplaresoluutio 3D-renderöintiin), ni silloin kellotus on paikkapaikoin tarpeellista. Tosin, se tuplareso tuo kaikenmoista säätämistä eri peleissä, jotkut ei siitä mitään tuumaa, mut joihinkin tulee bugeja sen takia. Ja pelituki on myös suht sekalainen, joissain on emuloinnin kanssa vakavempia ongelmia ja joissain ei.
   
  mt247 tykkää tästä.
 47. Kerosiini

  Kerosiini

  Viestejä:
  773
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Ei @DD-Indeed tai joku muu osaisi suositella pientä 5v tuuletinta joka ei kuulosta siltä että raspin kotelossa olisi piriä vetänyt herhiläinen? Ei tässä ainakaan vielä ole ollut tarvetta ylikellotukselle, mutta pitäähän tuo mahtava vehje nyt tuunata loppuun asti :D
   
 48. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Noh, ensteks ois hyvä tietää, et millanen kotelo sul siihen on. Koska ropellista ei oo mitään hyötyä, jos se kotelo on umpinainen sieltä alaosista.
   
 49. Kerosiini

  Kerosiini

  Viestejä:
  773
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Se virallinen loota, kyllä siitä saa vaikka toisen kyljen irti tai muuten modattua jos tarvetta on. Koitan vaan löytää kerralla hiljaisen tuulettimen niin ei tarvitse odottaa viikkoja pakettia ebaysta ja saada sieltä lopulta jonkin helvetillisen hammasporan.
   
 50. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  4 899
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Hyvä, koska ropellista ei oo mitään hyötyä, mikäli sen puhaltama ilma ei pääse jostain virtamaan pois. Sama ku puhaltais muovipussiin. :tup:


  Suomesta löytyy noita pieniä ropelleja ja ku laitat 12 V ropellin raspin 5V linjaan, ni se pyörii hiljaisemmin. Joku 50 mm vois piisata