Ram muistin määrä ja lisääminen

Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
26
Onko järkeä lisätä koneeni ram muistia nykyisestä 16gt 32 gt kokoonpano seuraava:

Intel Core i5 2400 @ 3.10GHz
16,0Gt Dual-Channel DDR3
111GB KINGSTON SH103S3120G (SSD)
465GB Seagate ST500DM002-1BD142 (SATA)
GeForce GTX 750 Ti

vai voiko ram muistia olla koskaan liikaa..:)
 
Sanovathan ne ettei sitä liikaa voi olla, mutta onhan se käyttötarkoituskin tärkeä tietää. Nettisurffailuun ja peleihin tuo 16Gt riittää.
 
Seuraavaksi näyttis vaihtoon. 750ti on hidas ku etana.
 
Tuskin tarvitsee. Minulla samankaltainen kokoonpano ja 8gb riittää hienosti.
 
kiitoksia vastauksista. pitää miettiä laittaako rahaa näyttikseen vai muistiin..:)
 
Kone ei muutu yhtään nopeammaksi muistin lisäämisellä, jos et käytä mitään oikeasti raskaita sovelluksia tai isoja ram-diskejä.
Harvassa taitaa olla myös pelit, jotka käyttävät yli kymmenen gigaa muistia.
Surffailukoneeseen riittää yleensä neljä gigaakin (Mökkiromussani on kaksi gigaa muistia ja silläkin pyörii Windows seiskan kera selain ihan sujuvasti.)
 
Riippu tosiaan käytöstä ja varsinkin kuinka paljon ohjelmia päällä samanaikaisesti. Esim. jos steam ja battle.net + selain taustalla ei ongelmaa 16gt riittää.

Itsellä 16gt ja loppuu kesken, koska noiden lisäksi muutama muu ohjelma mm. vmware (syö paljon muistia kun virtuaalikone päällä) ja palvelu windowssista päällä, sekä google chrome jossa n. 25 välilehteä auki, tämä viimeinen varsinkin syö paljon muistia ja vaikuttaa myös pelien FPS:ään, jos auki viereisellä ruudulla (jää jostain syystä ns. aktiiviseksi). Tuo chrome on loistava mutta myös muistisyöppö, vaikka sitä korjailevat välillä. Alla koneeni speksit niin ei pitäisi potku heti loppua.
 
Niin kuin yllä kaikki sanoivat. Jos ei oikeasti käytä ohjelmia jotka syö muistia (Virtuaalikoneet yms.) niin 16Gb enempää ei tarvitse.

Sen lisäksi tuo koneistosi alkaa olla sen verran ikääntynyttä että ei siihen kannata alkaa muistia lisäämään muutenkaan.
Näytönohjain tilausta vain menemään kun on rahaa. GTX 1050Ti tai RX 480 4Gb budjetista riippuen pitäisi riittää taas kauemmaksi aikaa. Niiden jälkeen sitten edessä uusi prossu sun muut vuoden-parin kuluttua.
 
Kingstonilta ja Corsairilta samanlaiset 8GB DDR3 Kitit, yhtenevillä spekseillä. Voiko näitä käyttää samassa emossa yhtäaikaa vai tuleeko yhteensopivuusongelmia?
 
Kingstonilta ja Corsairilta samanlaiset 8GB DDR3 Kitit, yhtenevillä spekseillä. Voiko näitä käyttää samassa emossa yhtäaikaa vai tuleeko yhteensopivuusongelmia?

Tuo on hyvin paljon arvuuttelua. Kukaan ei voi antaa tarkempaa vastausta kuin: "Ehkä"

Kaikkein varmin toiminta tulee jos on samalta tekijältä.
 
Tämä on kiinnostava aihe, varsinkin kun pitäisi justiinsa yrittää saada vanhemmatkin rammit toimimaan uusieni kanssa. Eli jos jollain on tarkempaa tietoa proseduurista, jolla yhdessä nikottelevien muistien tunkeminen samaan laatikkoon kannattaa tehdä, niin tiedot jakoon tai asiaan liittyvät hyvät linkit.

Oma käsitykseni suurin piirtein, mutta tarkentakaa jos on enemmän tietoa (käytän esimerkkinä 1600MHz 9-9-9-24 -muisteja):

Pyritään pitämään taajuus ja latenssit mahdollisimman samoina, mutta minkä verran kannattaa tinkiä ajoituksista ennen kuin parempi vaihtoehto on tiputtaa kellotaajuutta esimerkin muisteissa 1600 -> 1333? 1333 kasvattaa kellojakson pituutta 20%, ja jos latensseja kasvattamalla vaikkapa keskimäärin 10% (esim. 10-10-10-27) saadaan muistit pelaamaan keskenään, niin se on toki selvästi parempi vaihtoehto verrattuna taajuuden tiputtamiseen.

Mutta missä järjestyksessä noita latensseja, CL, RtC, RtP, tRAS, kannattaa yrittää kasvattaa? Mitä siis ensin jne?

Kuitenkin ensimmäisenä kannattaa katsoa, mikä on DRAM-jännite ja verrata sitä muistien käyttämään. Emon regulaattori saattaa tuottaa matalamman jännitteen kuin mikä on asetettu tai Auto-asento tuottaa, joten sitä voi joutua korottamaan. Jos ei toimi, korotetaan lisää tarvittaessa tuonne 1.65 (Intelin maksimisuositus), tai hieman yli. VTT:tä voi joutua/kannattaa korottaa siten, että se on korkeintaan 0.5V päässä tuosta. Kannattaa ehkä nostaa DRAM-jännitettä heti kättelyssä hieman yli muistien suosituksen, koska yli kahden kamman laittaminen emolle vaatinee hieman korkeamman jännitteen kuin kaksi kampaa.

Jos ei toimi, nostetaan VCCSA:ta tuonne 1.1V tai mahdollisesti ylikin (en tiedä mikä on maksimisuositus).

Jos ei toimi, kasvatetaan latensseja ja tiputetaan tarvittaessa kellotaajuuttakin.

Monissa emoissa on mahdollisuus laittaa eri asetukset muistikanaville A ja B, ja lisäksi myös useita muita ajoitusasetuksia noiden CL, RtC, RtP, tRAS lisäksi, mutta näiden säätelemisistä en juurikaan tiedä, eli että mitä kannattaisi roplata jos ronkelit muistit eivät meinaa toimia. Eli kertokaapa tietävämmät.

Sitten jollain muistitestiohjelmalla, mutten osaa sanoa mikä on paras valinta, memtest86+, memtester, mprime jollain asetuksilla vai mikä...

Edit:
Joo, kokeilinpa tässä välissä skulaisiko hieman nostamalla DRAM-jännitettä. Nyt ei enää piipannut käynnistäessä, mutta jäi reboot-ikilooppiin.

1155-emossani ei ole muistijänniteasetuksissa VCCSA:ta, vaikka luin että
On 1155 CPUs, vtt is called VCCIO and is used for the same purpose, as well as internal CPU bus communications.
On lga1155 the memory controller (among other things) got its own voltage, vccsa.

CPU-kohdan jänniteasetuksissa on CPU VTT, joten vaikuttaakohan tämän nostaminen myös muistikontrollerijännitteeseen? Tässä on myös jokin ihmeellinen 3D Power Control, jossa on erilaisia Loadline Calibration -vaihtoehtoja (Vcorelle, GFX, DDR CH(A/B), CPU Vtt) sekä vastaaville ylivirtasuojausasetuksia.

Keep VCCSA and VTT same and within 0.3V of Vcore and within 0.6V of Vdimm

Eli nostaisikohan lisää tuota DRAM-jännitettä vai kokeilisiko mitä CPU VTT:n nostaminen tekisi...

Edit2:
No rykäisin sitten DRAM-jännitettä vielä vähän ylemmäs, ja samalla CPU Vtt:täkin isommalle vaihteelle, ja varmistaakseni onnistumisen tunteen molemmista muistikanavista 9-9-9-24 -> 10-10-10-27. Vaan jumppahuitti, eihän tämä suostunut vieläkään yhteistyöhön. Nyt ei jäänyt reboot-looppiin, muttei tullut kuvaa vaan jämähti johonkin firmiksen boottausvaiheeseen, ja sammui vain 5s painalluksella virtanappulasta. Firmis ei valittanut epäonnistuneesta bootista revittyäni vanhat muistit (kanava B:stä) irti - edellisellä yrityksellä ikiloopin jälkeen siis valitti.

Joudunko tosiaan hidastamaan muisteja 1600:sta 1400 tai jopa 1333:een? Muita ideoita? Auttaakohan enää jännitteiden hilailu ylemmäs (jotta saisi pidettyä 1600 ja 9-9-9-24 tai lähelle sitä), kun ei edes latenssien kasvatus piisannut että toimisi?

Tässä saa asetettua omat latenssit eri muistikanaville. Sekä uudemmat että vanhemmat kammat toimivat siis rutisematta yksinään, eli kun vain joko vanhat 2*4GiB tai uudet 2*8GiB ovat kiinni, 1600MHz ja 9-9-9-24 kuten speksit sanovat. Molemmat 2N, saman merkkiset ja mahdollisimman vastaavaa sarjaa keskenään, mutta nuo uudemmat kuitenkin toisella kotelon värillä syystä tai toisesta, ja virallinen speksinopeus 1333MHz mutta "Tested speed 1600MHz". Vanhemmissa virallinenkin nopeus 1600MHz.

Ideoita muu kuin tiputus 1333MHz (tai 1400)?

(unohdin lähteet noista lainauksista, mutta lienevät totta koska ovat englanniksi)
 
Viimeksi muokattu:
Kingstonilta ja Corsairilta samanlaiset 8GB DDR3 Kitit, yhtenevillä spekseillä. Voiko näitä käyttää samassa emossa yhtäaikaa vai tuleeko yhteensopivuusongelmia?

Sandy-kokoonpanossa (Asus P8P67 3.0) miulla oli aikanaan 2x4 Gt Corsair XMS3 DDR3-1600 9-9-9-24 kitti ja lisäsin siihen kaveriksi 2x4 Gt Kingston HyperX DDR3-1600 9-9-9-27 kitin. Ajelin 1600 kelloilla 1.65V 9-9-9-27 asetuksilla. Ei mitään ongelmia. Tietysti jotkut muistit voivat tarpeeksi asetuksia löysäämällä lopettaa toimimisen joten tapauksesta kiinni. Mitä lähempänä speksatut kellotaajuudet, asetukset ja voltit ovat toisiaan niin oletettavasti sitä vähemmän ongelmia tiedossa.
 
Ai noin korkeilla jännitteillä. Ja muistien spekseissä ilmoitettu jännite 1.5 V vai? Mikä muistikontrollerin jännite sulla oli (eli merkitty esim. VCCSA tai CPU Vtt tai jotain muuta)?

Täytynee kokeilla itsekin nostaa vähän enemmän. Asetettu jännite vai asetuksen jälkeen firmwaren ilmoittama toteutunut jännite? (mitkä omassa emossani ovat kaksi eri asiaa, esim. viimeisessä testissä DDR voltage asetettu 1.545 ja firmwaren ilmoittama toteutunut 1.524.

Mulla on kanava A:ssa isommat (ja uudemmat), kuten yleensä suositellaan, ja ne kanava B:ssä olevat taas ovat sikäli paremmilla spekseillä, että virallinenkin taajuus 1600 MHz (ja siis "tested 1600 MHz" niissä vanhemmissa, mutta virallisesti 1333 MHz eli ilmeisesti muistipiirien valmistajan ilmoittama ja niihin printattu), eli sikäli voisi kai kuitenkin kokeilla myös vaihtamalla kampojen paikkoja ja kunhan saan ne jollain asetuksilla toimimaan yhdessä, niin sitten testaamalla kummassa kanavassa olevia voisi nopeuttaa niin, että yhä toimii.
 
1.65 V oli ne kaikki käytössä olleet kepit speksattu. Se vanhempi Corsairin setti oli tosiaan sellainen, joka lähti kaupasta mukaan samaan aikaan kun Sandy ilmestyi (1/11). Kingstonit olivat jonkun puolitoista vuotta tuoreemmat mitä SPD:stä katsoin. Muistiohjaimen/piirisarjan jännitteisiin en koskenut ollenkaan enkä yrittänyt keppejä edes tuosta ylikellottaa koska totesin että suorituskyky oli "riittävä". Molemmissa kanavissa oli eri keppejä sekaisin. Kuten sanottua, miulla toimi hyvin mutta your mileage may vary.
 
Asensin neljä kampaa Corsairin DDR3 Vengeance muisteja. Masiina sammui melkein saman tien ja jumittui restart looppiin. Sain koneen vakaaksi vasta lisäämällä ensin yhden kamman, sitten kaksi, sitten neljä. Biossin joutui ajamaan joka välissä.

Mistä tuo restart looppi voi johtua? Kone on toiminut moitteetta kahden kamman kokoonpanolle aiemmin.
 
32Gt on kyllä ihan sopiva muistimäärä. Aika täynnä joskus ollu, mutta ei kyllä kesken ole loppunut.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 131
Viestejä
4 530 042
Jäsenet
74 763
Uusin jäsen
Bes01

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom