• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Rakentamisen uudet tuulet: ryhmärakentaminen, yhteisöasuminen, 3D printatut talot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja zZzz
  • Aloitettu Aloitettu

zZzz

lasciate ogni speranza, voi ch'entrate
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
532
iltalehdessä oli artikkelia Tampereen Vuoreksen ryhmärakennusalueesta, jossa suunnitellaan yhteistyössä millainen naapurusto tulee ja ilmeisesti saadaan myös ryhmähankinnoilla säästöä rakennuskuluihin:

Tampereelle Suomen ensimmäinen ryhmärakennettava omakotialue

Vuonna 2015 voimaan tullut ryhmärakennuttamislaki tarjoaa uuden mahdollisuuden: yksityishenkilöt voivat rakennuttaa kustannustehokkaasti toiveidensa mukaisia asuntoja.

Ryhmärakennuttamisessa rakennuttajana toimii rakennusliikkeen sijaan joukko yksityisiä ihmisiä.

Asukkaat pääsevät alusta asti vaikuttamaan tulevan kotinsa yksityiskohtiin. Kustannusten läpinäkyvyys tuo säästöjä. Asukkaat maksavat esimerkiksi osaurakoista niiden nettohinnat.


jäin miettimään, että olisiko tuollaiselle alueelle mahdollista rakentaa myös 3D -printattuja rakennuksia; saako tekniikkaa sovellettua myös hieman isompien (paritalojen/pienkerrostalojen) rakennusten rakentamiseen?



yhteisöasumisesta on puhuttu jo jokunen vuosi sitten mediassakin, mutta ainakaan itse en ole mitään "buumia" havainnut:

Yhteisöasuminen – tulevaisuuden asumismuoto?

Samanhenkiset saman katon alle

Yhteisöllinen asuminen vaatii asukkailtaan erilaista suhtautumista asumiseen ja olemiseen. Oleellista on se, että asukkailla on säännöllistä yhteistä toimintaa, sanoo asuinyhteisövalmentaja ja arkkitehti Johanna Kerovuori.

– Jokaisessa yhteisössä on omat säännöt. Siinä perustamisvaiheessa luodaan oma kulttuuri, miten yhteisö toimii. Jotkut pienemmät yhteisöt voivat olla johonkin aatteeseen sitoutuneita. Enimmäkseen yhteisöön valikoituu samanhenkisiä ihmisiä, Kerovuori toteaa.

Miika Hjorthille talosta tarjottiin huonetta, kun sellainen vapautui.

– Tässä on sekä uudempia että vanhempia ystävyyssuhteita. Jonkin verran kaikki on tiedetty toisistamme jotain. Haluamme, että tämä homma täällä toimii ilman egollisia ongelmia, Hjorth kertoo.

onko täällä kenties ihmisiä, jotka ovat perehtyneet/kiinnostuneita yhteistyö/ryhmärakentamisesta? tai vaikkapa 3D -printatuista taloista?
 
Turhaa haihattelua, erittäin harvoin käytännössä toimii. Kyllä ne kommuunikaverit alkaa ennenpitkää vituttamaan. Sossupummit hipit ja muut narkkarit vielä voi toisiaan sietää, mutta ei kukaan töissäkäyvä moista kestä katsella.

aika voimakas mielipide, itse tiedän useampiakin yhteisöasujia jotka käyvät ihan normaalisti töissä, heille tuo on vain kätevä tapa asua keskeisellä sijainnilla edullisesti :)

siinä mielessä tietty ymmärrän pointtiasi, että en itsekään tässä iässä muuttaisi mihinkään soluasuntoon, mutta esimerkiksi tuo Vuoreksen ryhmäasuntoalue on mielestäni mielenkiintoinen juttu, siinähän ei varsinaisesti yhteisöasumisesta ole kyse vaan että rakennetaan porukalla ja jätetään yksi (iso) välistävetäjäporras pois eli rakennusfirmat (=grynderit).

toivon myös, että tähän ketjuun osallistuisi joku jolla olisi kiinnostusta/kenties jopa kokemusta 3D-printatuista taloista, alkup postauksessani olevalla videoklipillä on mielestäni näppärä konsepti! eli vuokraa vain tuollaisen tulostinvärkin ruuttaamaan tontille talon rungon ja that's it, ei kovin paljoa vaivaa itselle ja jää hintavaa manuaalityötä (virheineen!) välistä ---> profit :)
 
Yhteisöasuminen, vitut, ei sovi Suomalaiselle :D Rivari on tähän mennessä paras asumismuoto johon kykenen. Koska ei kinosta lumenluonnit, nurmikonleikkuu yms. jutut lainkaan, niin kiinteistöhuollolla varustettu rivitaloasunto on paras ratkaisu siihen ettei ole paljoa naapureita :D
 
Turhaa haihattelua, erittäin harvoin käytännössä toimii. Kyllä ne kommuunikaverit alkaa ennenpitkää vituttamaan. Sossupummit hipit ja muut narkkarit vielä voi toisiaan sietää, mutta ei kukaan töissäkäyvä moista kestä katsella.

Hyvin vähän on ollut ärsyttäviä kämppiksiä. Riippuu aika paljon ihmisestä sopiiko touhu lainkaan mutta olen asunut neljän hengen solussa pari vuotta ja aivan riittävästi sai omaa rauhaa. Soluun yritän muuttaa vastedeskin.
 
Näen jo sielun silmin, kuinka tulevaisuudessa vedetään perämetsistä hiukkasputket kaupunkeihin ja ulkomaille. "Skanneri" pilkkoo puun, malmin ym. ainekset, siirtäen ne paineilmalla varastoon. Tai sitten suoraan kohteeseen, 3D-tulostimeeseen joka littää hiukkaset ja tekee niistä vaikkapa sen monimuotoisen talon.
Ei tarvitse "jalostusvaiheita" vaan pelkkä "pilko luonnontuote hiukkasiksi", "siirrä hiukkaset" ja "kokoa hiukkaset materiaksi". Näin se varmana menee se tulevaisuus. Asunnotkin saadaan silloin pikaisesti rakennettua.
 
Jonkin asteen yhteisöasuminen kelpaa kyllä. Oma riittävä yhtenäinen nukkuma-, työ-, WC- ja varastotila on oltava, plus pieni keittokomero. Tämän jälkeen voi alkaa jo joustaa. Nämä em. siksi, että voi elellä rauhakseltaan, jos sitä kaipaa. Esim. iltasella on mukava tehdä pieni ruoka-annos omissa tiloissa.

Jaettuna kelpaa esim. suihku, pyykkitupa, isompi kokkaus- ja oleskelutila. Tähän päälle vielä verstas, viihdekeskus, yhteistä varastotilaa ja saunat niin alkaa olla jo melkoinen voittajakombinaatio.

Asukkaat tietenkin on valkattava tarkkaan ja säännöt tehtävä selväksi. Arvopohjaltaan samanhenkistä sakkia sen on oltava. Ei voi olla esim. sellaisia ihmisiä, jotka ovat kovin tarkkoja oman tonttinsa rajoista - joustaa pitää joka suuntaan.

Töissä työkavereiden kesken on puoliksi huumorilla pohdittu asiaa, mutta alkuun pääseminenhän tässä vaikeinta varmasti olisikin.
 
Kyllä tässä miettii, että jossakin muodossa tuo ryhmäasuminen voisi olla ihan kestävä ratkaisu. Slobolla hyviä pointteja asiaan liittyen.
 
Minkä ihmeen takia ihmisten pitäisi asua "ryhmissä" tulevaisuudessa? Jos ryhmällä tarkoitettaisiin perhettä, niin sitä ei varmaankaan sanottaisi ryhmäksi. Eli siis tässä viitataan ventovieraiden kanssa yhdessä asumiseen ilmeisesti puhtaasti taloudellisten syiden takia? Mikäli asumiskelpoisia taloja todellakin voisi 3D-tulostaa, niin se varmaankin olisi halpaa ja eikä siis olisi mitään syytä asua "ryhmässä" tuossa 3D-tulostetussa talossa? En oikein ymmärrä miten nämä kaksi asiaa edes liittyvät toisiinsa? Pikemminkin 3D-tulostetut talot ja "ryhmäasuminen" ovat toisensa poissulkevia asioita.

Voi ottaa tovin, ennen kuin tänne perälään saadaan tulostettua kaikki direktiivit täyttäviä taloja. Uskon että se on kuitenkin mahdollista vähintään 2300-luvulla.
 
Minkä ihmeen takia ihmisten pitäisi asua "ryhmissä" tulevaisuudessa? Jos ryhmällä tarkoitettaisiin perhettä, niin sitä ei varmaankaan sanottaisi ryhmäksi. Eli siis tässä viitataan ventovieraiden kanssa yhdessä asumiseen ilmeisesti puhtaasti taloudellisten syiden takia? Mikäli asumiskelpoisia taloja todellakin voisi 3D-tulostaa, niin se varmaankin olisi halpaa ja eikä siis olisi mitään syytä asua "ryhmässä" tuossa 3D-tulostetussa talossa? En oikein ymmärrä miten nämä kaksi asiaa edes liittyvät toisiinsa? Pikemminkin 3D-tulostetut talot ja "ryhmäasuminen" ovat toisensa poissulkevia asioita.

Voi ottaa tovin, ennen kuin tänne perälään saadaan tulostettua kaikki direktiivit täyttäviä taloja. Uskon että se on kuitenkin mahdollista vähintään 2300-luvulla.

eikai tässä ollut kyse siitä, että pitäisi asua ryhmissä? laitoin lirpakkeen alulle sillä mielellä, että täällä voisi keskustella vähän visioista rakentamisen suhteen:

eli kiinnostaako vaikkapa

1. nuo ryhmäasuntoalueet (joissa EI ole kyse yhteisasumisesta, vaan siitä että jätetään välistävetäjä pois elikkä rakennusliikkeet ja yksityiset ihmiset kerää pääoman ryhmässä),

tai jos jotakuta kiinnostaa

2. yhteisöasumisen eri muodot (näihin muuten aika moni joutuu tutustumaan viimeistään vanhainkodeissa/palvelutaloissa, vaikkei nyt kiinnostaisikaan..),

tai sitten kolmantena "pääpuheenaiheena"

3. 3D -printatut talot.

eli ihan vaan yleistä höpinää eikä ketään olla pakottamassa yhtään mihinkään, ja varmaan muitakin visioita/ajatuksia rakentamisen tulevaisuudennäkymistä on ihmisillä niin sana on vapaa! :kippis:
 
Minkä ihmeen takia ihmisten pitäisi asua "ryhmissä" tulevaisuudessa?
Ei välttämättä pidä, mutta se voi olla väistämätöntä.

Katsopas, kun me täällä Suomessakin olemme kuuluneet globaaliin porvariskastiin, joka on imuroinut maailmalta materiaa ja käteistä omiin taskuihinsa melkoista vauhtia viimeiset 60 vuotta. Tämän seurauksena suomalaisilla on ehkä vähän hämärtynyt käsitys siitä, mikä on ns. kohtalainen - saati reilu - osuus globaaleista uusiutuvista ja uusiutumattomista resursseista. Kyllä, niitä resursseja on rajallinen määrä, ja nämä resurssit ovat monessa kohtaa menossa kohti loppua: 2050 merissä on enemmän muovia kuin kaloja, ja jopa rakentamiseen soveltuva hiekka on monesta paikkaa käynyt vähiin.

Mutta eipä hätää, markkinatalous tulee tämän meille seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana selväksi tekemään, kun Intia ja Afrikkakin kiihdyttävät Kiinan kaltaiseen kasvuvauhtiin. Meidän tulee opetella taloudelliseksi, ja mitä aiemmin me sitä harjoittelemme, sitä vähemmän se sattuu.

Ja vaikka näin ei kävisikään, ryhmäasumisessa on etuja:
a) Resurssien jakaminen muiden kesken on taloudellista, jos niiden oma käyttöaste on selvästi alle 100%. Esimerkkejä tällaisista resursseista ovat työkalut, pesukoneet, siivousvälineet, viihde-elektroniikka.
b) Rakennuskuluissa säästää, kun kaikissa asunnoissa ei tarvitse olla omaa suihkua, saunaa, isoa keittiötä ja niin monia huoneita. Riittää, kun niitä on yhdet, vähän isomman kokoiset.
c) On kavereita, joiden kanssa voi pitää grillijuhlia, hakata sitä Playstationia, tai tehdä pitsaa ja katsoa leffoja, mutta ei ole pakko, jos ei nappaa.
d) Jos on ongelmia, on apu lähellä. Yksi voi korjata polkupyöriä, toinen lapioida lunta, kolmas kastella kukkia. Lisäksi voi jakaa huolia ja murheita, lievittää stressiä, ja pidentää näin elinikää.
e) Harrasteisiin ja laitteisiin voi panostaa porukalla enemmän: voi ostaa laitospesukoneen, kylän isoimman smoukkerin, laittaa pystyyn yhteisen ware-serverin ja helvetin nopean yritysnettiliittymän, hankkia laadukkaat työkalut ja työkoneita sekä soittovehkeitä ja AV-laitteita, joihin ei yksin olisi ikinä varaa, mutta joita tarvitsisi vain silloin tällöin
f) Voi järjestää aivan eeppisiä bileitä, kun on tilaa missä mellastaa.
 
Sen verran pitää kommentoida että jakamistalouden muoto se on yhteisöasuminenkin. Toimiiko jakamistalous koskaan on toinen juttu. Maapallon rajallisista resursseista voisi keskustella paljonkin, mutta yleistäen kaava on seuraava: kulutus/henkilö*henkilö <= maapallon uusiutumiskyky + auringon maapallolle kohdistama säteilyenergia. Kaavan oikealle puolelle ei pystytä edes keskipitkällä aikavälillä vaikuttamaan mutta vasemmalle puolelle kyllä, eikä aino tapa ole minimoida tulontekijää kulutus/henkilö.
 
Jakamistalous ei varmasti toimi, jos siihen osallistuvat ihmiset ovat mallia eteläpohjanmaalainen "nää on mun maita" -henkilö. Sen sijaan se onnistuu jopa helposti lupsakoiden itäsuomalaisten kanssa, kunhan ei kainuulaisiin sekoa.
 
Kommuuniasuminen toimii, jos kaikki on siellä vuokralla, ja huoltoyhtiö hoitaa kiinteistön ylläpidon. Silloin voi jokainen lähteä, kun alkaa toisen naama ja tavat vituttamaan. Jos moinen hippikommuuni rakennetaan kimpparahalla, eikä hommat menekään kuin unelmissa, niin jumissa olet niiden kusipäiden kanssa, etkä saa osuuttasi myytyä kellekään markkinahintaan. Se on lähes varmaa, että kiistaa tulee yhteisen omaisuuden korjaamisesta ja uusimisesta.

Ei kai tuossa yhteisöasumisessa nyt ideana ole, että ostat huoneen jostain kämpästä. Nykyisinkin noita on isoja kämppiä on jonkin verran vuokrauskäytössä ja omistaja varmaan harvemmin asuu siellä mutta miksei nyt voisi asua. Omakotitaloja tuollaisessa vuokrauskäytössä on paljon vähemmän mutta niitäkin on tullut vastaan. Siitä en tiedä miten omakotitaloissa on hoidettu lumityöt tai nurmikon leikkuu ym touhut. Tarkemmin laskematta on jäänyt sellainen fiilis, että noista saa sijoittaja aika hyvän tuoton. Ihan eri juttu on sitten aloitusviestissä mainittu yhteisörakentaminen missä jokainen rakentaa oman kämpän.
 
Mielenkiintoinen rakennusprojekti: Henri, 27, rakensi itselleen talon 5 000 eurolla

Liikuteltava (traktorilla) 15 neliömetrin "talo", jossa nukkumisparvi, keittiö, olohuone ja kuivakäymälä. Rakennusmateriaali on sellaista, että talon voi jättää sijoilleen ilman lämmitystä myös talveksi.

Tuommoinen voisi olla esim. mökille mainio lisämajoitustila.

Rakentaja Henri Lokki aikoo pitää kurssin, miten tuollaisen saisi itse rakennettua. Ihan niin paljon ei tällä hetkellä kiinnosta, mutta rakennusohjeet/piirustukset olisi kyllä kiva katsella läpi.

***

Lisäys: Satakunnan kansan artikkeli
 
Viimeksi muokattu:
Parhaimpaan talousteorian mukaiseen tehokkuuteen päästään Japanilaisilla kapselihotelleilla; yksi yhteinen keittiö ja wc + suihkutila per lokerikko. Kaikki 5 miljoonaa tietysti yhdessä samassa kaupungissa, miksei rakennuksessa (megacitytalo). Kollektiivin tuottama ruumiinlämpö tiivistyy sopivasti, joten ulkoista lämmönlähdettä ei tarvita. Pingviinitkin huddlavat itsensä kasaan ja pärjäävät oikein hyvin.

serveimage
 
Ei tuo ryhmärakennuttaminen mitään uutta Suomessakaan ole. Ainakin 70-luvulla rakennettiin/rakennutettiin rivitaloja hartiapankkimeiningillä, omat vanhempanikin ovat sellaisessa taloyhtiössä asuneet ennen syntymääni. Paritaloja tiedän rakennetun/rakennutetun (taipuuko se noin?) sen jälkeenkin. Nyt siitä on sitten tullut muotia, kun joku pääkaupunkiseudun hipsteriporukka sen keksi ja rakennuttaa överikalliille trendialueelle? Se tuossa itseä arveluttaa kun pikaisesti tällaisesta projektista luin, että lopulliset kustannuksethan eivät ole etukäteen selvillä. Kun joukko amatöörejä rakennuttaa, niin skeptisenä pidän todennäköisenä lihavia riitoja ja käsistä riistäytyneitä kustannuksia.

Mitä ryhmäasumiseen tulee, niin ei kiitos ikinä minulle. Ennemmin asun yksin erämaamökissä ilman fasiliteetteja kuin jossain kommuunissa. Hrrr :confused2:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 816
Viestejä
4 577 587
Jäsenet
75 250
Uusin jäsen
samnpba

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom