Rakentamisen laatu nykyään

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja QRM, 11.01.2018.

 1. QRM

  QRM

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2017
  Heippa,

  Millaisia kokemuksia teillä on rakentamisen laadusta nykyään? Oletko ostanut uuden asunto-osakkeen ja oletko ollut tyytyväinen?

  Menin ostamaan uuden asunnon jo ennen kuin se oli valmistunut. Tuntuu että se on rakennettu vailla minkäänlaista kiinnostusta mitään kohtaan ja rakennusliikkeen puolelta kaikki työukosta toimitusjohtajaan lähinnä vittuilivat ja valehtelivat asiakkaille minkä ehtivät. Vikoja on jouduttu korjailemaan useita kertoja muuton jälkeen ja vuositarkastuksessakin firman remppaukoille riitti kyllä hommia. Silti asunto on sellainen, että minua on nyt vituttanut putkeen pari vuotta joka päivä. Ei tuollaista mörskää voi kodiksi sanoa. Olenkin ajatellut myydä sen pois nyt kun pari vuotta tuli valmistumisesta täyteen.

  Onko muilla ollut ongelmia tai kenties hyviä kokemuksia, kerros- tai rivitaloasunnoista? Olisi kiva saada vertaistukea.
   
 2. neko

  neko Make ATK Great Again

  Viestejä:
  2 132
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Puola-laatu. Hyvä laatu. Viro-laatu, hjyvä laatu. Kaikisa rakenussissa onn virheitä. Ilmastonmjuutos syy. Oma vika.
  ¯\_(ツ)_/¯
   
  Hair tykkää tästä.
 3. Svaiski

  Svaiski

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Hyviä kokemuksia Oulun seudulta uuden rivitaloasunnon omistamisesta. Kolme korjattavaa asiaa oli, jotka korjattiin viikon sisään ilmoituksesta. Kaikki oikeastaan normaalia asunnon elämisestä ekojen vuosien aikana johtuvia vikoja (nurkkasaumojen repeäminen jne). Naapureillakaan ei kuulostanut mainittuja vikoja kummempaa reklamoitavaa/jälkikorjattavaa olevan. Todella paljonhan se vaikuttaa millaista laatua rakennusliike tekee, jos käyttää alihankinnan alihankintaa ja vähän laiminlyö valvontaakin samalla niin saa varmasti sutta ja sekundaa.
   
 4. Maso

  Maso

  Viestejä:
  335
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Avaa nyt vähän, missä noita vikoja on ollut ja miten ilmentynyt? Miten valvontaa suorittava taho pesi tästä kätensä? Hiukan omituiselta kuulostaa.
   
 5. QRM

  QRM

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2017
  Parkettilattiat heiluu askeleen mukana, lattialistojen alla rakoja, saunassa paistaa nurkista hopeiset eristeet silmään, keittiökalusteissa oli tussin jäljet tiskialtaan jne. kohdalla, lattialämmitys lämmittää samalla hanaan tulevan veden, lämpötilat vaihtelee huoneiden välillä tuntuvasti, seinien saumat halki ja niin edespäin.

  Sitten liekö ominaisuuksia, mutta ulkoa kuuluu äänet todella hyvin sisälle. Puurakenteinen rivitalo.
   
 6. Tc4pb

  Tc4pb

  Viestejä:
  524
  Rekisteröitynyt:
  20.07.2017
  Työn puolesta olen joutunut näkemään muutamia Skanskan ja NCC:n rakennuttamia kauppakeskuksia, ja työn laatu ja varsinkin ongelmat valmistumisen jälkeen on aivan käsittämättömiä. Työmaa-aikaan suomi on varmaan vähiten puhutuin kieli, ja jos ja kun automatiikkaan tai sähköihin yms. tulee jotain ongelmia, niin kukaan ei osaa tehdä mitään kun joku puolalainen firma on käynyt asentelemassa ja parhaimmissa tapauksissa esim. täysin vastoin piirustuksia.

  Suomen kieltä kuuluu lähinnä silloin kun isot pamput käy katsomassa tiloja.

  Näin suomessa 2010-luvulla.
   
  marcopel tykkää tästä.
 7. HiekkaP

  HiekkaP Make ATK Great Again

  Viestejä:
  440
  Rekisteröitynyt:
  30.07.2017
  Onko Viron pojat jättänyt villat pois ulkoseinistä? Oulussa ihan hyvää jälkeä tosiaan tulee. Ulkomaalaiset harvassa työmailla.
   
 8. shule

  shule

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2017
  Oulussa nyt pyörii lestadiolaisten sisäpiiri mihin ei mitään virolaisia palkata vaan oman uskonlahkon porukkaa.
  Mutta mitä rakentamisen laatuun tulee niin urakkamiesten jälkiä joutuu usein korjailemaan.. Nykyään pitää saada kaikki mahdollisimman halvalla ja nopeasti. Suunnittelijoita ja arkkitehtejä ei kiinnosta muu kuin asioiden ulkonäkö, ei ole mitään väliä miten haastava joku on esimerkiksi asentaa
   
 9. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  795
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Suurin syy on omasta mielestä se, että nämä isot yritykset jotka näitä kohteita rakennuttavat tilaavat 70% töistä ulkopuolelta.
  Kun esimerkiksi asunnon pintatyöt tilataan aliurakoitsijalta, tämä aliurakoitsija tilaa tasoite, laatoitus ja maalaustyöt omalta aliurakoitsijaltaan, joka tilaa tasoitetyön aliurakoitsijalta numero kolme.
  Sitten jokainen aliurakoitsija toteaa että "ei meillä ole siellä kun muutaman päivän homma" ja ottaa sinne jonkun yhden harjoittelijan puuhailemaan, tai saa jonkun itseään halvemman tekijän sille vähälle osuudelle joka itselle jäi ja ottaa vaan katteen välistä.
  Luultavasti se joka hommaa valvoo, on myös palkattu ulkopuolelta ja hänellä tässä projektissa ei ole penniäkään kiinni.
  Ja rakennuttaja joka työn on tilannut, ilmoittaa että tehkää homma kuten sovittua tai rahaa ei tipu. Heitä ei kiinnosta kuka on mogannut ja sitten nämä aliurakoitsijat taistelevat keskenään ja yrittävät homman saada hoidettua.
   
 10. AnoJantteri

  AnoJantteri

  Viestejä:
  248
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Onneksi suurimmat pääurakoitsijat ovat kieltäneet näin pitkän ketjutuksen ja syystäkin. Mitä nyt monenlaisia rakennustyömaita värkännyt sen 20v, niin nykyään suurin ongelma
  näissä on se aikataulu. Vaaditaan järjettömiä suorituksia minimaalisessa ajassa, vaikka jokainen tietää ettei siihen aikaan saa tehtyä muuta kuin sutta ja sekundaa, mutta ketään
  se ei häiritse.

  Esimerkki. lunta vintillä ennen puhallusvillaa, puhallusvillat vaan sekaan ja vastaava toteaa, jotta kyllähän se lumi sulaa kun alkaa lämpö alapuolelta vastaamaan. Vedet sitten valuu minne valuu, alaspäin kuitenkin.
   
  Einari tykkää tästä.
 11. GJ

  GJ

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Työn puolesta hoidan takuu/reklamaatiokeikkoja, yleensä kolmantena osapuolena. Voisi sanoa että menee 50/50 valitetaanko turhasta vai aiheesta. Isot rakennusliikkeet kyllä kiinnittävät laatuun huomattavasti enemmän huomiota, kuin pikkufirmat. Riippuu paljon työmaan vastaavasta mestarista ja tämän työpäälliköstä millaista jälkeä tulee. Myöskin tuo väite että suunnittelijat eivät asioihin puutu, on täyttä puppua. Kyllä asioihin puututaan ja välillä puretaan valmista jälkeä aika reilustikkin.

  Isoin ongelma on varmasti kielimuuri, miten voi tulla hyvää jälkeä jos ei ymmärrä suomenkielisiä suunnitelmia? Toinen suuri ongelma on puutteelliset suunnitelmat, välillä näkee sellaista roskaa mitä ei pitäisi päästää ulos suunnittelupöydältä. Myös tilaajien suunnittelunvalvonta on vaihtelevaa, joillain on useita asiantuntijoita ja suunnitelmia hierotaan pitkään, joillain taas ei ole mitään.

  Yksi reklamaatioiden suurin aiheuttaja on puutteellinen huolto. Huoltoyhtiölle on annettu perehdytys ja huoltokirja on ajan tasalla, mutta hommia ei vain tehdä. Esimerkkinä iv-kone, johon ei ikinä oltu vaihdettu suodattimia. Ei varmasti ilma vaihdu, jos vanhat suodattimet ovat usean sentin paskakerroksen peitossa.
   
  Einari, Taneli- ja AnoJantteri tykkäävät tästä.
 12. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  795
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Tuo "turhasta" valittaminen on kyllä myös totta, ja valitettavasti vie paljon resursseja niiltä oikeilta ongelmilta.

  Olen itsekkin muuttanut juuri valmistuneeseen kerrostaloasuntoon ja ollut kerrassaan hämmästynyt laadun huonoudesta. Alalla olevana kuitenkin tiesin, että kaikki menevät ns. Toleranssiin ja valittamalla asioista monta kertaa saisin ehkä jotain korjattua rakentajan piikkiin mutta en nähnyt sitä sen arvoiseksi.
   
 13. QRM

  QRM

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2017
  Jaa-a, mistäpä minä tietäisin? :D Ihan suomalaisia näkyi olevan kaikki raksalla hääräilleet tyypit. Mikä sitten lienee normaalia ulkoa kuuluvien äänien suhteen, en tiedä. Kuulemma puutaloissa kuuluu muutenkin paremmin.

  Olen jo henkisesti heittänyt hanskat tiskiin tuon asunnon kanssa. Luultavasti se monelle kelpaisi mutta ei mulle enää, ainakaan kun on saanut vittuuntua sen puolesta niin paljon.

  Huonon laadun lisäksi eniten vituttaa rakennusfirman suhtautuminen asiaan. Asiakkaille päin naamaa vittuilu, sähköposteihin vastaamatta jättäminen jne. Tuli todellakin huijattu olo koko hommasta. Tuntui että olisi pitänyt palkata joku ulkopuolinen rakennusalan ammattilainen puolustamaan itseäni, mistä minä tiedän missä kaikissa asioissa minua on kusetettu. Mistähän uskaltaisi ostaa seuraavan asunnon? Joltain isommalta valtakunnalliselta firmalta?
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2018
 14. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 567
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Omakohtaista kokemusta ei ole muuten kun että olen nähnyt useita uusia kerrostaloja joista rappaukset tippuu seinistä. En ole mikään raksamies, mutta monet keskeneräiset talot ovat ihan sään armoilla ja märät rakenteet vaan peitetään heti jollain ja sitten menee se vuosi tms. ja ongelmat tulevat esiin kun seinät eivät pääse kuivumaan.
   
 15. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 267
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Eikös se ole ihan normijuttu nykyään, että heitetään märän betonin päälle kaikki tavarat ja "hyvä se on". Etsitään jostain lattiavalustakin se yks kohta joka menee just ja just toleransseihin ja siihen vaan rakennetaan päälle. Väliäkö et se muu 90% on vielä toleranssien alapuolella.
   
 16. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 567
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Luulisi, että olisi kuitenkin halvempaa tehdä kunnolla? Vai onko tuo laskettu niin, että riittävän usein ongelmat esiintyy vasta juuri takuu ajan jälkeen niin kannattaa tehdä halvalla ja huonosti ja korjata takuuna vain räikeimmät ongelmat ja suuri osa ongelmista ilmenee liian myöhään takuun kannalta? Ja näin sitten maksoimoidaan voitot.
   
 17. Warfe

  Warfe Insinööri Tukijäsen

  Viestejä:
  564
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Monesti aikataulut liian kireät ja siitä myöhästyminen aiheuttaa urakoitsijalle kovat sakot, joten helpompi tehdä huonosti ja nopeasti ja myöhemmin korjailla sitten viat, kun niitä ilmenee..
   
  Einari tykkää tästä.
 18. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  314
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Ammattikseen kun joutuu välillä näiden raksaukkojen ja asentajien kanssa touhuamaan, niin onhan siellä aikamoisia juttuja välillä seassa. Viimeksi tuli yllätyksenä, että Suomessa on pakkasia ja moottorin öljyt jäätyy tästä syystä. Voi jumalauta oikeasti. Jos on softan vääntämisessä tasoeroja niin tuntuu olevan tuollakin alalla eroja, ammattilaisten kanssa on nautittavaa laittaa hommat minttiin, mutta on liian paljon näitä "kello tuli 3 moro".
   
 19. Flying Hellfish

  Flying Hellfish

  Viestejä:
  379
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kumma miten tässä paskayhteiskunnassa ei kannata enää mikään muu kuin asiakkaiden lyhytjänteinen kusettaminen ja kiireellä koheltaminen.
  Eikä tässä ole kyse pelkästään rakennusalasta, vaan koskee ihan samalla tavalla mm. vientiteollisuutta. Auringonlaskun maa.
   
  tle88 ja konevelho tykkäävät tästä.
 20. sbasil

  sbasil

  Viestejä:
  1 857
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Heikkoahan se, kun kova kiire ja hååno suomi. Tämän vuosituhannen puolella rakennetun talon kylpyhuoneen laatat alkoi heilumaan kun hullun mulkku ja kosteusvauriohan se siellä. Taloyhtiön kolmessa muussa kylpyhuoneessa sama homma. Korjausfirmaksi valikoitui eräs suomalainen firma, joka kuitenkin käytti virolaisia työmiehiä.

  Onneksi valvojaksi päätettiin palkata toisesta firmasta asiantunteva mies, joka kävi vähän väliä neuvomassa "EI näin, tehkää näin." Lopputulos oli lopulta hyvä, mutta aikataulut venyi ja paukkui ja ilman asiantuntevaa valvojaa olisi jäänyt vesieristeet puolitiehen ja uusi remontti olisi luultavasti ollut edessä taas muutaman vuoden päästä. Vähän jäi sellainen kuva, että touhu on kuin päiväkodissa ilman päiväkodin tätejä valvomassa. Ko. firmalla oli toki joku oma suomalainen "työnjohtajakin", mutta sekin taisi olla joku harjoittelija, joka keskittyi lähinnä nenän kaivamiseen ja työmaiden välillä polkupyöräilyyn.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2018
 21. Ernomies

  Ernomies

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Joskus ihmettelin varastoon kulkiessa käytävän olevan kuin höyrysauna. Se sijaitsi pyykkituvan vieressä. Huoltomies oli käynyt kuulemma asia tutkimassa mutta ei löytänyt mitään vikaa. Itselläni oma kone joten en alkanut asiaa selvittelemään. Kolmisen vuotta talon valmistumisen (2010) jälkeen selvisi että kuivausrummusta puuttui yksi putki kokonaan ja kaikki vesihöyry oli mennyt sisätiloihin.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2018
 22. Randomizer

  Randomizer

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tähän vielä lisätään soppaan se että uudet asunnot maksavat helvetisti enemmän kuin vanhat, ja ovat usein esimerkiksi kummallisen ahtaita ja sauna tungettu jokaiseen rotanloukun kokoiseen asuntoonkin. Kuka noita haluaa ostaa? Ellei sitten sijoitukseksi. Mihin toi uusien asuntojen kova hintataso perustuu? Ei kai ne nykyään käytä kalliimpia materiaaleja kuin aikaisemmin? Työn hinta on tietysti paljon suurempi kuin aikanaan...
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2018
 23. Ernomies

  Ernomies

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Täällä oli erittäin suuria ongelmia ilmanvaihtokoneen kanssa. Se on varmaan kymmeniä kertoja sammunut ja pari kertaa isompi remontti sille on tehty.

  Eräänä vuonna syksyn tullen alan ihmetellä kun kanavista pukkasi erittäin viileää ilmaa ja soitin huoltomiehelle ovatko laittamassa kohta lämmitystä päälle. Vakuutteli että edellisenä päivänä on laitettu ja kestää hetken kunnes järjestelmä säätää lämpötilan kuntoon. Ei siinä auttanut jankuttaa vaikka tiesin että päin helvettiä siellä on jotain tehty. Päätin katsoa mitä tapahtuu koska olin noista sammumisistakin ollut jo monta kertaa aiemmin yhteydessä. Naureskelua ja vittuilua oli kuulemma tullut reklamaatioihin.

  Lopulta tuli kunnon kylmä rintama ja kanavista virtasi about 7 asteista ilmaa ja tämän jälkeen ilmestyi paikallisen sanomalehden mielipidepalstalle kirjoitus asiasta, pari päivää siittä joku vihdoin vaivautui paikan päälle tutkimaan asiaa ja huomasi että lämmitys oli kiinni. Mulla ehti valua kondenssivettäkin kylpyhuoneen paneelikattoonkin iv-putkista.
   
 24. Ernomies

  Ernomies

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ahtaus useimmiten selitetään sillä että ihmiset haluaa pienempiä asuntoja ja kalleutta varmaankin perustellaan eri määräyksillä.

  Totuus taitaa olla se että asuntoja pienentämällä korvataan noita lisääntyneitä kustannuksia mutta silti revitään hirveä hinta.

  Onhan myös verojen osuus kova:
  Uuden asunnon hinnasta liki puolet veroja
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2018
 25. konevelho

  konevelho

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Laatu on paskaa joo ollut jostain 50-luvusta eteenpäin kun on ruvettu käytetty käyttämään muoveja yms. paskaa tähän päivään asti. Asun sukutilalla jossa vanhimmat rakennukset 200-vuotta vanhoja ja niissä ei mitään mätää tai kosteusvauriota, mädimmät rakennusteknilliset ratkaisut on 60-luvulta kun vähän laitettu piiloränniä, lasivillaa yms. herkkua. Hieman on tässä ajassa jo ymmärretty ettei se muovi ole ratkaisu energiakustannukseen, mutta valitettavan paljon käytetään.
  100-vuotta vanhoissa rakennuksissa etuna se, että kivijalka graniittia ja siellä kulkevat alajuoksut on kokonaisia pelkkatukkeja.
  Ilmeisesti jossain vaiheessa 1900-luvun alussa hirsimiesten taidot niin kovia olleet, että meilläkin melkein joka rakennuksessa talon rungot sellaista 150x150 hirttä, kattotuolit 100-100-200x200 palkkia joissa ei käytetty nauloja, tiukka sovite ja jossain vaiheessa lyöty varmitukseksi naulat kyllä myöhemmin.

  Pärekatto ehkä 1900-luvun talojen pelastaja, vaikka kastuisi niin ei päästä vettä liiaksi lävitse, savitiilikatto ei sovellu suomen ilmastoon vaan rappeutuu noin 75vuodessa pakkasen ja plussan sahaillessa. Parhaiten säilynyt saumapeltikatto. Ikkunoiksi pitkä-ikäiseen taloon tarvitsee valita tavalliset tuplapokat niin ilmanvaihto hoituu niidenkautta ja maaleina tulee käyttää vain öljymaaleja, mieluiten pellavaöljypohjaista. Sisätiloissa voi käyttää latex maaleja ja ulkopuolellakin räystäslaudat voi silläkin maalata, mutta jos umpirakenteen kanssa joutuu kosketuksiin niin öljymaalit yms ainoa ratkaisu ellei ole saneerattu ja seinälautojen ja rungon välissä ilmarakoa niin sitten voi lyödä vaikka minkä maalin ulkopuolelle.
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2018
 26. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 792
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jaa. Eiköhän kuitenkin hyvin säilynyt rakennuskanta ole harvoin poikkeuksin(kaikenlaisia vintagerunkkareita toki on, jotka saavat isolla rahalla homman toimimaan perse edellä puuhunkin) aikaa sitten päivitetty erittäin lyhytikäisestä pärekatosta uudempaan ratkaisuun, joka sekin on keskimäärin jo jouduttu uusimaan. Hyvin ne alunperin pärekattoiset talot ovat kestäneet myös erilaisilla tiili- ja peltikatoilla peitettynä. Oleellistahan on, että katon kuntoa tarkkaillaan, kattoa huolletaan ja katto tarvittaessa korjataan tai uusitaan.

  Sanoisin, että mikä tahansa 75 vuotta ennen vaihtokuntoon tulemista kestänyt vesikate ei ole "ilmaston oloihin soveltumaton" vaan ylittää kaikki odotukset, ellei ihan kuparipeltiä laitettu. Tokikaan perinteinen tiilikatto ei normaalisti kestä läheskään niin kauan. Jos tänä päivänä tulee tarve uusia vanha tiilikatto säilytettävään rakennukseen, oletuksena käytetään muuta kuin savitiiliä.
  Jaa. Eikö se kävisi helpommin ikkunan yhteyteen asennettavilla korvausilmaventtiileillä? Voi olla ihan niihin ikkunaelementteihin integroituna, jos ei tykkää erillisestä rööristä siinä ikkunan yläpuolella. Perinteisten ikkunoiden kanssa talviasentoon säätö on usein maatilarakennuksissa tarkoittanut teippaamista ja keväällä taas teippien poistoa. Ei minusta kovin helppoa tai mukavaa.

  Ei ilmanvaihdon takia tarvitse valita huonosti eristäviä laseja("tavallinen tuplapoka"), vaikka niin toki voi tehdä (paitsi uusissa taloissa lakiteknisten syiden takia). Paska lasi ja paskan lasin kautta karkaava energia ei edesauta hyvää ilmanvaihtoa. Toisaalta radiosignaalien kulkemisen kannalta hommaa pitäisi miettiä pidemmällekin. Nykyaikaiset talot ovat siis periaatteessa vanhanaikaisia, koska vanhoissa paskatönöissä toimii yhteydet ja uusissa muovipussipaskatönöissä ei.
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2018
 27. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  1 010
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Paskaa tulee, vaikka kuinka olisi suomalaisia tekijöitä. Meidän remontin - tai sen alun - tekijöistä osa asuu jopa samassa kaupunginosassa, ja silti tuntui kiinnostavan lähinnä tehdä mahdollisimman paljon turhaa työtä mahdollisimman paskalla laadulla. Purkuhommissa oli pari kesätyöntekijää viereisestä amiksesta, ja niistäkin yksi veisteli ihan kirjaimellisesti puu-ukkoja kun ei keksinyt itselleen hommia.

  Remontin vei lopulta maaliin toinen yritys, joka taas hoiti hommansa esimerkillisellä tavalla. Ensimmäinen maksaa korvauksia vielä pitkään.

  Jonkinmoinen lista virheistä:
  - Suurin osa mitoista heittää 5-10 senttiä. Yritys otti mitat ja teki suunnitelmat, mutta unohtivat mm. koolaukset kuvista.
  - Vanhan talon seiniä koolailtiin vähän suoremmaksi, mutta lopputulos on paikoin huonompi kuin ennen. Alkuperäinen seinä oli vino, nyt osa seinistä on mutkalla. Näkyy kattolistoista.
  - Uudet seinät eivät ole keskenään suorassa. Pari nurkkaa on niin vinossa, että sen näkee silmällä.
  - Taloon rakennettiin uusi piippu, joka on vinossa n. 1 cm/m.
  - Kellarin matalat huoneet tulivat 5 cm liian mataliksi, koska tasaukseen käytettyä soraa tilattiin ilmeisesti tasan nupillinen ja kaikki laitettiin lattiaan. Myös erillinen betonifirma pumppasi sen verran paljon liikaa betonia lattiaan, että betoni loppui kesken.
  - Yhdessä huoneessa lattia oli valun jälkeen 3,5 cm matalammalla keskeltä kuim reunoista.
  - Putkia siirrettiin yhdessä kohdassa toiselle puolelle nurkkaa, koska välipohjapalkkien ja piipun väliin ei jäänytkään tilaa putkille. Toisella puolella oli oviaukko, joka tehtiin kuitenkin alkuperäiseen paikkaan, eli putket olivat nyt keskellä oviaukkoa.
  - Oviaukkoa siirtäessä uusi firma totesi, että koko väliseinä on niin vinossa, että parempi purkaa se kokonaan ja tehdä uusi.
  - Toisia putkia varten piti tehdä läpivienti palkkiin. Neropatit porasivat reiän palkin reunaan. Piti asentaa uusi palkki viereen.
  - Ulkoverhouslaudoitus jätettiin osittain kiinnittämättä. Veikkaan, että tekijälle on tullut ruokatunti ja palatessaan on alkanut tehdä jotain muuta.
  - Rännin syöksyputki vedettiin alas eri puolelta nurkkaa kuin mihin kaivo oli (minun toimestani) aiemmin asennettu. Selitys: kuvissa putki oli piirretty sille puolelle, joten kaivo on väärällä puolella ja sitä pitää siirtää. (oikea korjaus oli 20 cm pituinen käyrä nurkan ohi)
  - Poistumisputket tikkaille laskutettiin, muttei asennettu.

  Varmasti oli paljon muutakin, mutta nuo tulivat nyt mieleen. Vikojen korjausvaatimuksista alkanut teatteri onkin sitten aivan oma lukunsa, mutta en viitsi kirjoittaa siitä, koska asia on sovittu ja korvaukset juoksevat.
   
  demo69, Tzandels, konevelho ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 28. konevelho

  konevelho

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo tarkoitin lähinnä, pärekattoa, että päälle laitettu tiili tai pelti myöhemmin ja vaikka jompi kumpi vuotaisi niin ei mene todennäköisesti rakenteisiin, tosin kattojen paksuus aika kova kun kolmekin eri kerrosta voi olla päre,huopa ja tiili/pelti...jossain vaiheessa 50-90-luvulla ei laitettu ollenkaan aluskatetta niin ne rakennukset huonoimpia kunnoltaan...savitiili kestää keskieuroopassa 200-300vuotta ja pidetään yleisesti parhaimpina kuparin ja saumapeltikettojen kanssa, mutta täällä ei kestä oikein edes 50-vuotta pakkasrappauman takia, saman ikäiset betonitiilet parempia kunnoltaan.

  Ikkunoissa joo kyllä nykyisetkin ratkaisut jo korjattu ja ilmanvaihto hoidettu kunnolla, mutta jossain vaiheessa ja vieläkin lateksimaalit hilseilee ennen kuin vanhat öljymaalit tosin noissa vanhimmissa todennäköisesti lyijyä yms. myrkkyjä kyllästeenä mikä ei sitten niin hyvä. Nykyiset alumiini/puu ikkunat varmasti pidempi-ikäisiä ja terveempi ratkaisu.
  Nuo luettelamani ovat lähinnä omaa kokemusta jos haluaa 100-vuoden talon jota vielä kustannustehokkaasti voi saneerata myöhemmin rakenteiden yksinkertaisuuden takia. Tosin kun näin falskaavat rakenteet on pakko olla oma hakelämmitys tai maalämpö.

  Paljon on eri aikakausina tehty paskaa ja toimivaa ratkaisua, tällä hetkellä ehkä ratkaisut teoriassa toimivia, mutta urakat tehdään kiireellä ja virheitä ilmenee helpommin kun energiakustannusten takia rakenteet monimutkaisempia.
   
 29. konevelho

  konevelho

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos pitkäikäistä rakennusta haluaa niin graniitti ja perinteinen savitiili tuntuu olevan parasta mitä rahalla saa jos vaan joku tarjoaisi sellaista vaihtoehtoa. Tuossa suvun navetta vm. 1915 alkuperäinen design. Savitiilen laatu heikentynyt reippaasti nykyään keskiarvoisteisti seinä materiaalina ja nyky kivitalo miehet tarjoaa "kivitalona" lekaharkkoa tosin sekin varmasti kestää hyvin sen pari sataa vuotta ilman isompia remppoja. Tuo navetta lämmintä tilaa ja kun kiven seinä paksuus se 50-80cm lämpöhukka olematon vaikka mitään lisäeristettä ei ole saumauksen lisäksi.

  Paskaa sanon mää. Vehmaan kivimiehet toi opin tänne jä miehet rakensi hulluna tänne sellaisia pytingejä kuin moni voin vaa haaveilla. Sukulaismies maalasi taulun 1900-luvun alussa, talostamme. Harmi kun kukaan ei tue enää tälläistä rakentamista.
  IMG_20170730_071819.jpg IMG_20170729_221135.jpg

  Vituttaa tää nyky rakentaminen ja kun kaikki tarvii saada juuri urakanpuitteissa ja kusta tehdään kuitenkin. Onneksi sentään jotkut älyää tän älyttömyyden jos vähän falskaa rakenne niin pidemmän pääle on hyvä. Hirsirakentaminen kiinnostaa jälleen - syynä ”pullotalojen” homeongelmat? Talotohtori: ”Hengittävyys tulkitaan väärin”
  Siinä käytetty 1800-luvun talon hirsiä kannakkeina navetan katossa ja kunto kuin uusi.
  IMG_20170821_190944.jpg

  Nuo kaikki on vielä rakennettu aikoja ennen kuin mitään Hiabbeja ja nostureista edes haaveiltu eli pitäis nykyään olla taso kovempaa jos ajan hengeen vedotaan eli paskaa rakennetaaan tällä hetkellä.
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2018
  Thantos, Pow_82 ja Ernomies tykkäävät tästä.
 30. Niamu

  Niamu

  Viestejä:
  379
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Ainakin julkisenpuolen hankkeilla näin on. Homma menee tyyliin näin: Halvin hinta voittaa (valmiiksi jo tiedetään että tuohon hintaa ei pysy hanketta x tekemään) -> humma valmis ja luovutettu -> kun ongelmia ilmenee niin se ketä alkuperaisen urakan on tehnyt niin panostaa korjausurakkan saamiseen ja usein sen myös saa koska halvin. Kun alkuperäisen urakan ja kohjausurakan yhdistää niin saa summaksi lähelle sen mitä homman olisi alunperin pitänytkin maksaa.

  Tässä on vaan se ongelma että jos lasket hinnaksi sen että se tehdään kunnolla niin et saa urakkaa kun muut ovat "halvempia". Jokainen varmaan osaa laskea että jos firma ei saa urakoita niin miten sille sitten käy.

  Monesti myös urakkamiehet korjaukset "sisältyvät" urakkaan joten urakkalisät valuvat nopeasti viemäriin.

  Nykyään "kattotiilet" on betonia. Vanhat kattotiilet taas ei kestä sen takin että pula ajalla ei ollut niin varaa pistää betonia joukkoon eli hiekkaa vähän turhan paljon.
   
  Viimeksi muokattu: 29.01.2018
 31. Terevis

  Terevis BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  334
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Ennen jokaisella työmaalla oli rakennusmestari nykyään yksi mestari vetää paria kolmea työmaata samaan aikaan. Koita siinä revetä valvomaan jokaisen virolaisen toilailuja. Ja vaikka kerkeisit milläs vitulla neuvot jos et ryssän mongerrusta tai viroa puhu.
   
 32. TeeJii

  TeeJii

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Aika huonoa tuo rakentamisen laatu.

  Jouluna tuli vuosi täyteen uudessa asunnossa. Alkuvuodesta ilmoitettiin, että kaikki taloyhtiön lämmitysputkistot pitää uusia läpivientien osalta, koska materiaali ollut sellaista mikä ruostuu ja hajoaa. Vesivahinko tapahtunut jo 3:ssa asunnossa. Ja viereiseen uuteen taloyhtiöön olivat korjaukset tehneet ennen asukkaiden muuttoa.

  Nyt vielä vuosikorjaukset kesken. A4:n verran korjattavaa.

  Viimeistely ihan surkeaa ja siinä suurin osa virheistä. Mitään hirveän isoa ei ole enää korjattavana.
  Mutta aina kun ne tulevat korjaamaan niin tulee lisää korjattavaa. Putkien vaihdon yhteydessä onnistuivat tekemään seinään kunnon lommot, hajottamaan keittiön yhden kaapin ja siinä samalla ulkopuolinen putkimies päivitellyt miksi nämä putket nyt näin on tehty.
  Kattopaneelit asennettu siten, että pitäisi uusia 3kpl:tta. Lattiasta pitäisi parkettia uusia. Vessasta uusittiin jo lattiaa kaivonkannen ympäriltä kun laatat asennettu siten, että leikkaus nostettu ylös saumasta jolloin hajottanut varpaani terävään reunaan. Laattamiehet myös mokanneet suihkun hanan kohdalla joten putkenkaulukset eivät peittäneet virheitä, joten asensivat vanhojen lommoilla olevien tilalla jotkut leveämmät muoviset. Ilman meidän lupaa tietenkin. Tosin sekään ei mennyt nappiin kun putkimies jätti asennuksen puolitiehen ja vettä valutti hanan liitoskohdasta. Kuulemma vika oli tiivisteessä, mutta jättänyt vaan löysälle.
  Vessan lavuaarin poistoputkessa oli miljoona eri liitosta ja nuo vuoti koko ajan. Tämä sen takia kun ei voinut tehdä yhdellä suoralla koska ammattimies ei osaa. 5 kertaa käytiin korjaamassa.
  Seinät pitäisi tasoittaa, kaikki listat ovat ihanasti asennettuna siten, että alapäästä on kiinni seinässä ja ylhäältä sitten selkeä rako. Vessassa yksi lista asennettu siten, että se oli 5 cm alhaalta ulos seinästä koska se oli liian pitkä ja naulauttu siis ylhäältä alaspäin. Lisäksi keittiökaapit asennettu aavistuksen vinoon (kahvatkin vinossa vähän minne sattuu) ja mikron kohdalta hajotettu jotain ja korjattu sitten pikaisesti. Lisäksi asentaessa porattu kaikki ruuvit liian syvään jolloin osa on hajottanut levyä rikki pahasti.
  Ulko-ovi naarmutettu jollain ylhäältä ja karmit haljenneet.
  Parvekkeen lattiaa piti uusia ja katto on vieläkin maalaamatta. Parvekkeen lasitus ja kaiteet asennettu vinoon + jätetty osa asennusruuveista poraamatta loppuun asti.
  Suihkutilojen lattiassa ja katossa olevat saumaukset on tehty kuin lapsen kädellä. Ja korjaukset sitten jälkikäteen erivärisellä saumausaineella.

  Tähän päälle sitten se, että vaimo ollut tähän asti se joka on ollut kotona kun rakennusmiehet tulleet ja avoimesti vittuileet ja vähätelleet virheitä. Yllätys on se, että aina kun itse paikalla niin äänensävy ihan toinen. Hyvää palvelua suomalaiselta firmalta maksavalle asiakkaalle. Sekin vielä, että kuulemma he päättävät mikä meille kelpaa tai mikä on liian työlästä korjattavaksi.

  Tulee mietittyä, että vaatiiko liikaa ja onko liian pikkutarkka, mutta en kelpuuttaisi virheitä omaksikaan työkseni. Lisäksi suvussa sen verran alan ammattilaisia ja nekin pyöritelleet päitänsä kun käyneet katsomassa tilannetta.
   
 33. mikkox9x

  mikkox9x

  Viestejä:
  194
  Rekisteröitynyt:
  29.11.2016
  Oliko tää siis ihan uudiskohde? Aika erikoiselta kuulostaa kyllä, että vuodessa valmistumisesta hapetuu putket ja vesivahinkoja tulee... normaalistihan putkissa ei pitäisi olla edes happea niin ei pitäisi mitään hapettumista tapahtua vaikka kaikki ois täysrautaa.

  Ihan mutuilua kyllä, eikä mulla oo tietoa mitä materiaalia LVI-puolella nykyisin käytetään tai mitä se huono materiaali vois olla, mutta liekö edesauttanut huonosti ilmattu järjestelmä? Rahansäästösyistä jätetty vieläpä lämmitysverkoston ilmauslaitteet pois mikä edesautta kyseistä asiaa.

  Työn puolesta kun rakennuksilla pyörii niin liian usein ei pahemmin kyllä välitetä suojata uutta lattiaa saati muita pintoja. Kävellään kengät jalassa uudella parketilla ja ei tarvi kummosta kiveä kengänpohjassa niin lattia on pilalla. Sitten vaihtetaan lattioita, kolhittuja ovia ym. kalusteita.
   
 34. James5

  James5

  Viestejä:
  229
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos läpivientien kohdalla on ruostunut niin voisko syy olla palokatkomassassa, mikä syövyttänyt putket? Tai se aine millä läpiviennit on tiivistetty
   
 35. TeeJii

  TeeJii

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Uudiskohde. Samalla alueelle tehty jo 2 taloyhtiötä ja niissä ei ongelmia. Tähän ja seuraavaan käytetty eri toimittajan "samaa" materiaalia eli yritetty säästää ja sitten homma kusee. Siellä on tutkinta vielä kesken mistä johtuu, mutta tässä nyt kohta on uusittu kaikki taloyhtiön lämmitysputket. 4-1pv meni kämpästä riippuen. Meillä piti mennä 3h ja meni yli 6h kun tuli "yllätyksiä".

  Siis lattian suhteen se on vaan ollut laiskuutta. Asentaja laittanut paskat parketitkin sinne lattiaan ja ei minnekkään reunoille vaan ihan keskelle huonetta. Mutta se homma on hoidossa nyt eli uusivat koko lattian jos ei löydy samanväristä varastosta.

  EDIT: Rakennuttaja on paikallinen yritys, nimeä en nyt mainitse, mutta tietoisen "riskin" otin kun ostin osakkeen. Sillä varoiteltiin ennakkoon, mutta laadullisesti kaksi edeltävää kohdella olivat ihan ok.
   
 36. TeeJii

  TeeJii

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuollaista jälkeä esim. löytyi heti muuttopäivänä. Nyt tosin "korjattu": Parvekkeella esim. korjatut laudat täysin erivärisiä kuin muut. Ja näiden vaihtoa katsoi eräs pikkupomoista, mutta kai sen pitää sitten kelvata.
  Ja tietenkin kämppä ja parveke oli siivoamatta muuttopäivänä eli parveke täynnä metallisilppua ja sahanpurua kun asensivat vielä ennen muuttoa parvekkeelle kaiken.
  20170514_113939.jpg 20170423_190504.jpg 20161211_185614.jpg
   
 37. Exe

  Exe

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2017
  Meillä vuoden vanha kerrostalokämppä. Lämmöt n. 21 astetta talvella. Patterit keskiteholla. Muistaakseni lupailivat, että pattereilla voisi säätää 20-22 asteen välillä lämpöjä.
   
 38. eitaas

  eitaas

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kertokaa ne rakennuttajan nimet kehuissa ja haukuissa niin osaa vetää johtopäätöksiä.
   
 39. mikkox9x

  mikkox9x

  Viestejä:
  194
  Rekisteröitynyt:
  29.11.2016
  Patterit täysin kylmät ja silti >25 C kämpässä?
   
 40. Maso

  Maso

  Viestejä:
  335
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kaukolämpö, 2003 kerrostalo, kaikki lämpötilasäätimet nollissa niin lämmöt 22c.
   
 41. vrman

  vrman BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  78
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2017
  No kyllä tää johtuu ihan siitä, että raksalla - eli oikeassa työssä - ei ole tarpeeksi kovat palkat.

  Jokaisen kädettömän toimistossa istuskelijan ja sairaalassa lätisijän pitäis saada oma hieno asunto maksettua elin aikananaan sillä tyhjäntoimittamisella, niin sitte kiristetään hintaa alas alihankkijan alihankkijoilla, virolaisilla, valtiota velkaannuttamalla, you name it

  Kattelin tota TEHY:n lakkoketjua, niin meillä on 400-500 tuhatta tyynyjen kääntelijää kuppaamassa 3k palkkansa verorahoista ja mikään ei riitä. Oikea palkkahan näille olis noin -70% oikean työn palkasta.
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2018
 42. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Vaihtuuko sulla ilma siellä kämpässä kunnolla? Itellä tippu lämmöt kun korjattiin alipaine ongelma. Tosin ihan luonnollistahan se on kun viileää ilmaa tulee enemmän kämppään nyt kuin ennen, mutta onhan se paljon mukavampi viileämmässä kämpässä olla vaikka olisi talvi.

  Itellä kävi sisäilma firman jätkät katsomassa alipaine asiaa ja "korjasivat sen", mutta toisessa testissä paljastui ettei asia oikeasti ollut korjaantunut ja korjattiin paremmin ja samalla lämmöt laski.
   
 43. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos ei vuokranantajaa kiinnosta niin terveystarkastaja tarkastaa ilmaiseksi asumisterveyttä koskevat asiat. Noihin ketä ikinä saapuukaan asiaan tarkastamaan ei voi ihan kovin suurella varmuudella luottaa ja harvemmin ne mitään mustaa valkoisella suostuu edes kirjoittamaan. Itellä tutkittiin asunnossa eri hommia, mutta terveystarkastaja kävi samalla aivan kaiken läpi.

  EDIT: Ite olin siinä harhaluulossa, että suomessa olisi laaturakentamista, mutta kun oman asunnon ostin niin selvisi, että kyllähän siitä todella kauan on kun sellaista on mahdollisesti ollut. Valitse vuosikymmen ja rakennusvirheet mitä silloin tehtiin muiden mahdollisten virheiden lisäksi. On myös yllättänyt, että missään muussa hommassa ei suomessa ole yhtä paljon kusetusta kun näissä. Kusettajille hommasta tekee helpon se, että ainoa varma lausunto on saatavissa vain tavarantarkastajalta jonka kustannukset on niin suuret, että usein remontin suorittaa halvemmalla jos esim. pesuhuoneessa on ongelmia.
   
 44. Corex

  Corex Tukijäsen

  Viestejä:
  708
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kahdessa viimeissä kämpässä on vesi tullut (väli)katosta sisään :smoke:

  Edelliseen oli yläkerrän naapuri syypää mutta nykyisessä YIT. Uusi talo ja n. 1v jälkeen alkoi katon rappaus tummenemaan. No vettähän sitä oli ontelolaattojen sisällä. Enkä ollut ainoa, joissakin asunnoissa piti rapata koko katto uusiksi ja vettä oli tullut vähän enemmänkin kun reikiä oli porailtu. Itse säästyin yhden nurkan uudelleen rappaamisella ja kuivattelulla. Sitten oli vähän sanomista julkisivuverhoilussa...oli kaiketi vähän tiilet höllässä...

  Jotain pientä kosmeettistä hällä-väliä asennusjälkeäkin löytyi mutta eniten pisti ihmetyttämään nuo ontelolaatat. Paloletkullako raksamiehet kastelevat onteloiden sisustat ennen asennusta?
   
 45. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tarkoitin lähinnä, että tota sisäilmaongelmaa et pakosti huomaa itse kun asut siellä asunnossa. Muutenkin tuossa tarkastuksessa ei ainakaan mitään menetä kun ei se maksakaan mitään. Itelläkin oli loppujen lopuksi melko kova alipaine mitä en pahemmin edes huomannut.
   
  anonyymi tykkää tästä.
 46. TeeJii

  TeeJii

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan vitun sama mitä se palkkaus on niin työn jälki pitäisi silti olla edes jollain tapaa hyvä. Turha siitä asiakasta on syyttää jos firma kusettaa työntekijöitään. Itse paskalla palkalla töissä ja silti yritän aina tehdä mahdollisimman hyvää ja laadusta työtä koska ei oma työmoraali anna perseillä paskaa jälkeä. Sen ymmärrän, että materiaali on paskaa, mutta silti työntekijän homma huolehtia, että siitä ei loppukäyttäjälle aiheudu ongelmia tai korjaustarvetta. Nämä meidän ongelmat johtuvat kiireestä, huolimattomuudesta ja yleisestä välinpitämättömyydestä. Laiskaa porukkaakin on siellä. Kesähessuja, jotka eivät osaa edes laattoja leikata suoraan. Piti ihan itse käydä näyttämässä :D

  Itse olin yksityisellä puolella töissä omakotitaloja tekemässä ja remontoimassa. Palkka oli kyllä hyvä, mutta töitäkin sai tehdä. Laadusta pidettiin huolta sillä jos maine meni niin työtkin loppui. Mutta näillä rakennusfirmoilla ei laadulla oikein ole mitään tarkkaa käsitystä vaan mennään "toleranssien" mukaan.
   
  Rantakemisti, mopnex ja Overgeneralizer tykkäävät tästä.
 47. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  867
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Hohkaako sitä lämpöä jostakin?

  Infrapunamittarillahan tuota helposti tsekkaisi. Eikös sitä lämpöä voi tulla ihan kiitettävästi jostain eristämättömistä lämmitysputkistoista.
   
 48. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  867
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Jostainhan se lämpö täytyy tulla... :D
   
 49. Admiral General Aladeen

  Admiral General Aladeen

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Kaikki patterit täysillä ja noin 20 C sisällä. Lämpimämpi kelpaisi. Nyt ei edes telkkaria voi katsoa ilman että peittoihin kääriytynyt.
  Toki ymmärrän jos toiset tykkää viileämmästä, mutta minun verenkierto-ongelmieni takia lämpö olisi hyväksi.
   
 50. AnoJantteri

  AnoJantteri

  Viestejä:
  248
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  putkarina kun vuokralla asuin, tuli hieman säädettyä esisäätöjä patteriventtiilistä.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.