Purkit, boxit, BBS:t, vanhojen muistelua

McLandman

Matkaaja
BANNED
Liittynyt
24.02.2021
Viestejä
599
Löytyykö tälle ennestään omaa ketjua? Yritin hakea, mutta en löytänyt. Kai tästä silti jossain joku ketju on, koska aihe on varmaan aika monelle mielenkiintoinen?

Tarkoitan 1980-1990 -luvun purkkiaikojen muistelua, kun soitimme modeemeilla BBS:iin. Suomessahan oli näitä monta sataa. Mikrobitissä oli juttua Suomen purkeista 02/1994, piti säästää se aikanaan, kun oma purkki pääsi mukaan lehteen.

Aloitin purkkeihin soittelun aika myöhään, sillä ensimmäinen modeemini oli jo 2400bps ja koneena Amiga 500.
 

Liitteet

  • IMG_2384 (1).jpg
    IMG_2384 (1).jpg
    292,6 KB · Luettu: 143
Viimeksi muokattu:
En muista, miten sain tietooni ensimmäisen purkin puhelinnumeron, johon saatoin soittaa, vuonna -88. Mahdollisesti Mikrobitissä oli jokin numero. Sen kautta viestialueilta löytyi mainoksia muista purkeista ja lopulta 931-teleliikennealueen T. Rautavan ylläpitämä purkkilista. Kaukopuhelut maksoivat aikalailla, joten oma soitteluni rajoittui 931-alueelle.

Aika moni purkki toimi yöpurkkina määrätyin aukioloajoin (esim. klo 22 alkaen) purkin ylläpitäjän perheen numerossa. Säästöpossunsa särkeneet olivat kyllä ostaneet oman liittymän puhelinosuuskunnasta. Lähipuhelujen hinta oli täälläpäin 6 penniä minuutilta. Muistelen kadehtineeni tässä asiassa helsinkiläisiä, joilla oli muistaakseni yöaikaan ilmaiset tai lähes ilmaiset lähipuhelut omalle 90-alueelleen.

Fidonetin kautta saattoi lukea muualtakin päin Suomea keskusteluja. Melko harvoin silti oli purkki, joka latasi Fidonetin kansainvälisetkin alueet itselleen. Viestinvaihdot tapahtuivat aamuyöstä purkkien välisin ajastetuin puhelinsoitoin.

Käyttäjälle sallittu päivittäinen käyttöaika oli usein rajoitettu suosituimmissa purkeissa, koska jonkun ollessa modeemiyhteydessä purkkiin, oli linja kaikille muille varattu. Terminaaliohjelmissa oli kyllä automaattinen uudelleensoittomahdollisuus. Tuskin yli 60 minuutin käyttöaikaa paljolti mistää löytyi.

Monilinjaisia purkkeja alkoi syntyä vasta myöhemmin. Meillä Avesoft (PD-ohjelmien jälleenmyyjä) perusti oman purkkinsa jossa taisi olla peräti kolme tai neljä puhelinlinjaa. Siellä oli mahdollisuus myös ryhmächattiin. Sitten oli se yhden tietokonekerhon ylläpitämä monilinjainen Pirkkapurkki, sieltä on chattimuistoja ja nolompiakin omakohtaisia muistoja mielessäni. Ja Neutral Zone. Palosaaren haudalla kävin viime kesänä.

1992 meidän alueellamme näyttää olleen 19 kpl 24h aukiolevaa ja 14 kpl yöpurkkia. (liite 1)

Erikseen olivat "piraattipurkit" joiden numerot sai vain suhteiden kautta ja joista nimensä mukaisesti sai ladata maksullisia pelejä. (Mikä ei ollut ainakaan Amiga-käyttäjälle erityisen olennaista koska pelien kopsailu hoidettiin korpun kloonausohjelmalla kaverilta suoraan). Tämä oli kehittynyttä teknologiaa, sillä C64-pelithän me kopioimme tuplamankalla C-kasetilta toiselle.

Kiintolevyasemia alettiin laajemmin hankkia Amigoihin vasta 90-luvun puolella. Muistan hankkineeni oman ensimmäisen A500-kovalevyasemani käytettynä porilaiselta purkinpitäjältä Paavo L:ltä. Se oli 20-megainen ulkoinen asema ja oli hämmästyttävää kokea se tilan runsaus. Sitä ennen olin pyörittänyt omaa purkkiani neljällä korppuasemalla.
 

Liitteet

  • 4881ddc1c4a48967dac9f6ce420b613f.png
    4881ddc1c4a48967dac9f6ce420b613f.png
    63,7 KB · Luettu: 272
Viimeksi muokattu:
Muistelen kadehtineeni tässä asiassa helsinkiläisiä, joilla oli muistaakseni yöaikaan ilmaiset tai lähes ilmaiset lähipuhelut omalle 90-alueelleen.

Meillä oli 17 jälkeen aamuun asti ilmaiset puhelut johonkin 90-luvun puoliväliin asti.. (olisiko ollut 96-97?)

Lähetin sähköpostia HPY:n TJ:lle kun ne loppui, enkä ollut edes täysi-ikäinen, niin olin kovin yllättänyt, kun sieltä tuli vastaus huonosti nimettyyn DLC:n postilaatikkoon.
 
Viestialueiden lisäksi purkkien vakiokalustoon kuului fileepuoli, jota rajallisen tallennuskapasiteetin vuoksi yleensä valikoitiin. LZH-pakkausmuoto oli Amigalla standardi, ZIP ei kelvannut ainakaan itselleni. MOD-musiikilla oli aika laaja ystäväjoukko ja sen haaliminen purkkiin lisäsi fileareenan suosiota. Myös uudet demot olivat kiinnostavia. Demot eivät siis olleet jonkun pelin demoja, vaan "demoskenen" tekemiä muutaman minuutin kestäviä tietokoneen av-suorituskykyä koettelevia taitavia ohjelmoituja näytöksiä.

Niistähän (modeista ja demoista) päästiin sitten kilpailemaan Assyillekin, 1993 oli ensimmäiset Keravalla (?), siellä koulussa. Muistan raahanneeni kuvaputkinäyttöä ja A2000-tornia junassa paikan päälle, taisi laukkujen paino olla yli puolen sataa kiloa, kun oli makuupussi ja muutakin mukana. Oli aika painavaa niitä junassa viedä. Mutta löydettiin sieltä sopiva nurkka meidän purkin sakille ja valvottiin ne kaksi yötä, taisivat lanittaa Stunt car raceria tai Populous I:tä. Tämä nyt menee kyllä ohi aiheen..

Online-pelit kuuluivat myös purkkien perusvalikoimaan. Yleensä pvp-peleissä oli vuoromäärä, jonka pystyi tekemään 24 tunnin aikana. Näin jokainen sai tehdä omat päivän vuoronsa purkkiin soittaessaan. Mukana oli hyvin mielenkiintoisia rooli- ja seikkailupelejä. Mieleeni on jäänyt Galactic Warzone. GalWar:ksi sitä kutsuttiin. Se oli pc-purkkien peli, toimi QuickBBS-klooneilla (SuperBBS jne) ainakin ja vissiin myös Remote Access -bbsohjelmistoon sen sai. Se oli monesti motiivi purkkeihin soitteluun, tehdä päivän siirrot. Ensimmäiset kokemukset online-pvp-peleistä siis olivat noista.

Viestialueissahan oli ihmeellinen mahdollisuus liki reaaliaikaiseen keskusteluun aiheesta kun aiheesta. Sekä purkin paikallisalueilla että Fidonetin tai muiden samalla protokollalla toimivien pienempien, useamman purkin kautta luettavien "nettialueiden" kautta. Keskustelut koskivat kaikkea sitä mitä nykyäänkin nuorehko nörtti mielessänsä tahtoo keskustella. Koska käyttöaika oli rajallinen, puhelu maksoi joka minuutilta mammonaa, ja lukeminen/kirjoittaminen vei aikaa, ns. QWK-formaatti (uusien viestien massalataus omalle tietokoneelle ja omien viestien uploadaus samassa) keksittiin jo melko varhain. Tätä käytti moni päivittäin. Kilpailijaa tälle ei ollut, koska mitään muuta online-keskustelupalstaa ei ollut (tai no oli varhainen yliopistointernet, mutta vaati aika spesiaalia osaamista päästä sinne, eikä se normaalia nuorta kiinnostanut)

Keskustelukumppaniksi löytyi liki aina vähintään yksi henkilö, purkin SysOp, joka oli useimmiten tietokonenörtti ja seurasi [vakoili] monitorista mitä soittaja purkissa tekee. Vain oikeat ihmisten nimet hyväksyttiin käyttäjiksi. Yhteyden sai purkkivalikossa (Y)ell-komennolla, tai riittävän teini sysop saattoi aloittaa livekeskustelun ihan huvikseen.

Purkkiin rekisteröityessä kysyttiin kaikki omat tiedot läpi jopa henkilötunnusta myöten, ja käyttäjä myös saatettiin varmentaa soittamalla hänelle. tietoturvasäädöksiä ei ollut eikä eu:takaan. Nimimerkin käyttö ei piraattipurkkeja lukuun ottamatta ollut edes optio, sitä ei ehdotettu, ei harkittu, ei sallittu.
 
Viimeksi muokattu:
Kokeilumieleassä tuli ala- ja yläasteella purkeissa pyörittyä ja innostuin myös omaa purkkia virittelemään, softana taisi olla bbbs. Melko pian internet ja irc astui kuvioihin ja purkit jäi.

Täällä 02 alueella Mesikämmen muistuu mieleen, Raumalla oli Rambo.

Joissain määrin voisin sanoa että oman purkin virittely toimi innoittajana aikoinaan MuroBBS:n perustamiselle johon nimikin vahvasti viittaa.
 
Helsingissä tosiaan sai paikallispuhelun aloitushinnalla, olikohan 50penniä tms, pitää linjaa auki yöaikaan aamuun asti. Ei siis ollut minuuttiveloitusta. Puhelin tulikin aina illalla raahattua eteisestä työhuoneeseen, kunnes keksin ostaa jatkojohdon jonka vaihdoin aina tariffin vaihtuessa ja "surffailun" alkaessa. Purkeissa tuli pyörittyä ja eri numeroita kokeiltua. Noloja tilanteita syntyi muutama kun modeemin piippausten lomasta kuuluikin kun joku vastasi puhelimeen, johtuen meikäläisen numeron näppäilyhäiriöstä.
 
Noloja tilanteita syntyi muutama kun modeemin piippausten lomasta kuuluikin kun joku vastasi puhelimeen, johtuen meikäläisen numeron näppäilyhäiriöstä.

Jos oli nuori ja asui vielä kotona, niin useammankin kerran datailuni on keskeytetty sillä, että iskä/äiti/sisarus halusi soittaa johonkin ja avasi puhelimen. Tämä oli ärsyttävää, jos joku tiedostosiirto oli kesken.

Jos käytti SModemia, niin pystyi chattäämään samalla kun kopioi tiedostoja.
 
Nuoruus tuli asuttua MSC henkisessä maailmassa, ekat purkit mitä tuli tietoon ja ohjetta taisi olla just Mikrobitin purkki lehden kautta ja ehkä joku MTK purkki mitä maanviljelijöille mainostettiin? Ei noissa kovin pitkään uskaltanut roikkua ja ladata mitään suuria, kun puhelinlaskusta jatkuvasti toitotettiin.

Ukkonen löi monta modeemia paskaksi ja porukat ei tykännyt niitä kovin usein ostella. Samoin alue taisi olla viimeinen missä puhelinkeskukset digitalisoitiin, analogikeskuksen läpi pääsi ehkä 2400bps nopeudella, 14400 ei mennyt läpi. Myöhemmin kun se digitalisoitiin ei silti päässyt täysiä nopeuksia, kun linjat oli paskana. Kylällä oli yksi tyyppi mikä ajeli raktorilla nostopuomit pystyssä ja paskoi puhelinlinjan fyysisesti useampaan otteeseen.
 
Tällainen purkki-listaus löytyi googlella http://files.mpoli.fi/unpacked/software/texts/networks/fi980714.zip/fi980714.txt
Tuttuja nimiä 02-alueella :)
09-alueelta löytyy muun muassa eräs Samuli S. Näyttää olevan useampiakin nykyaikana aktiivisia atk-alan julkkiksia. 1998:n lista on tosin jo purkkien auringonlaskun ajalta, silloin pystyi jo soittamaan internetiin. :giggle:

Kokeilumieleassä tuli ala- ja yläasteella purkeissa pyörittyä ja innostuin myös omaa purkkia virittelemään, softana taisi olla bbbs. Melko pian internet ja irc astui kuvioihin ja purkit jäi.
BBBS taisi olla likimain ainoa vielä päivityksiä saava softa 90-luvun loppupuolella Concordin lisäksi ja se oli helpommin hankittavissa. Siirryin Amigasta PC:hen -95 ja silloin OS/2 Warp oli niinsanotusti nosteessa, joten hankin Windowsin sijasta sen. Purkkiohjelmia tutkiessani huomasin että BBBS:stä oli oma versionsa OS/2:lle, kun muita softia olisi joutunut pyörittämään ms/dos-emulaattorin kautta. Muistelen käyneeni 1-2 kertaa Turun kellarimaailmassa K. Heinon ja niiden poikien kanssa. Pitkään se BCG-Box on ollut telnetin kautta avoinna, aivan viime vuosiin saakka.
 
Hieno topic!

Vähän sekalaista ajatusvirtaa tästä aiheesta, kauan on mennyt kun olen muistellut.

Kyllä vain, omaa purkkia tuli pyöritettyä about 96-99. Sitten tuli lähdettyä opiskelemaan toiselle paikkakunnalle niin se homma vähän hyytyi, ja töpselin vetäsin irti seinästä.
Purkin nimi oli Premium BBS, 08-alueella. Softana TriBBS. Ensialkuun vain 21-06 toimiva, mutta vanhemmat kyllästyivät handshakeihin aika nopsaan ns. kiinniolo aikana :D Joten sitten hommattiin oma linja tätä varten.
Omaa linjaa myös perustelin vanhemmille, ettei se avausmaksun jälkeen maksa juuri mitään koska siihen vain soitetaan muualta... No sehän oli melkein totta, haikeana muistelen niitä 3000mk kk laskuja tuosta linjasta :D
Softasta myös mukava muisto, sen lisenssi ostettiin aikoinaan isän luottokortilla. Faxilla kortin numero jenkkeihin, ja kas kas, about 2kk päästä postista kilahti ihan paperinen lisenssi :)
Se oli ensikosketus ulkomailta tavaran tilaamiseen.

Tuon vajaan 4v aikana soittoja purkkiin tuli vähän vajaat 20 000kpl. Mielestäni aika hyvä määrä. Vaikka tarjota olikin ihan perus tissikuvia ja demoja ym. perustauhkaa.
Purkki myös kuului FBNet (214) viestiverkkoon.

Voi niitä yöttömiä öitä kun smodemiakin viriteltiin käyttöön, lopulta jopa onnistuneesti. Toki smodem jutut aloitettiin (smodemhan oli suomalaisten keksintö) ns. eLiTe-smodemilla (tätä ei kyllä jonnet muista!). Sitä käyttäessä tuli aika nopsaan hetken bännit maailman suurimpaan purkkiin, MBNetiin :D Lopulta taisin ihan rahalla myös oikean ostaa.

Ja tokihan purkilla piti oma introkin olla, joka survottiin jollain softalla kaikkiin ladattaviin paketteihinkin.

:cool:

Intron piti olla toooodella pieni, että latausajat eivät kasvaisi. Harmikseni en muista mihin kokoon kaveri tuon lopulta sai väsättyä

Se piti vielä sanoa, että BBS maailman myötä tuli ensimmäisiin lähiverkkoihin perehdyttyä kun tokihan purkilla piti oma kone olla. Ja olisihan se siistiä päästä kirjautumaan toiselta työasemalta lokaalisti purkkikoneelle. Joten BNC verkoilla aloiteltiin, voi sitä piuhojen suoristelua jne. että bitti myös liikkui. Hyvin nopeasti tosin ethernettiin sitten päästiin siirtymään.
Ja purkkikoneen powerin flekti oli niin perhanan kovaääninen, niin potikkaa vaan hyvinkin kaikkien sääntöjen vastaisesti flektin virtajohdon väliin ;)

Joskus muinoin hifistellyt, että pitäisi joku vanha ~486/pentium tason raato kasata, palautella purkin backuppi ja katsoa saanko sitä jotenkin vielä pystyyn. Telnet tukikin sille taisi vielä loppumetreillä tulla :)

Noh, tuossapa tosiaan sekalaista ajatusta tästä aiheesta...
 
Mesikämmeneen tuli soiteltua itsekin. Koneena tais olla 486SX 25, ja eka modeemi oli 9600bps, mutta se tympi niin pahasti, että aika nopeasti homma eteni 33600bps modeemiin. Yhteydenyhdistämisäänen muistaa vieläkin. Kone kehittyi nopeasti ja enimmäkseen purkeissa tuli pyörittyä varmaankin 75MHz Pentium koneella, ja Internet, sekä mIRC saapui joskus 1996 kieppeillä, ja kone päivittyi sittemmin Pentium 166 MHz vehkeeksi. Sampsalta ostin silloin kauan sitten kuparisen vesijäähyblokin kympillä, tai kahdella. Markkojahan ne olivatkin.

Purkissa tuli pelattua LORD nimistä peliä, vaikka useimmat purkittajat oli liian kovia vastuksia siinä. Myös TEOS -nimistä avaruuspeliä pelattiin. TEOS oli erityisen mukava silloin kun rahanhaalimiskikka vielä toimi, eli oli mentävä peliin, siirrettävä rahaa toiselle planeetalle ja nostettava sopivalla hetkellä, jotta peli ei ehtinyt päivittyä, jolloin rahamäärä tuplaantui. Täysin en muista miten tuo tapahtui, mutta tottakai. Kehitys huomasi tuon ja toteutti rahanhaalimiseston peliin. Sittemmin peli oli jälleen raskas ja vaikea. Purkeista irtos alkuaikoina jänniä juttuja, kuten anarkistin käsikirja, muutama eroottinen kuva, ja tottakai jotaki pikkusia hyötyohjelmia.
 
Tulin PC-maailmaan lähes sokkona vuonna 1996 kun ostettiin 486 kaikilla herkuilla. Internettiin pääsi Windows 3.11:stä kun käynnisti Trumpet Winsockin ja avasi Mosaic-selaimen. Mikrobitin purkkiin yritin mutten koskaan päässyt.

Lopulta ratkaisu löytyi Warcraft 2:sta jossa oli modeemimoninpeli ja sinne oli valmiiksi kirjotettu AT-komentosarja jossa oli vipu X1. Lisäsin sen sitten terminaalin AT-komentoon niin johan pääsi! Meillä oli puhelinlinjassa jatkuva varattuääni ja siksi modeemi ei edes yrittänyt soittaa ilman X1:stä.

MB:n purkin linjat oli silti aina täynnä ja lisäksi piti maksaa kaukopuhelumaksu, niin eipä siellä tullut oltua kuin pari tuntia kuukaudessa. Latasin lähinnä kovalevyn täyteen träkkeribiisejä ja pelidemoja. Kotimaisia kotitekoisia tekstiseikkailuja tuli ladattua myös paljon kun olivat niin pieniä että 14400 modeemilla (nopeus 1kt/s) ne tulivat nopeasti. Kaikki tais olla vieläpä saman hepun tekemiä kun jokaisessa oli sama vitsi. :D
"Ahaa, mietipäänpä..."
"Hhmm... Hhmm... Hhmm..."
"Oho! Kuulostaa ihan suihin otolta!"


Pari vuotta tuosta eteenpäin en ollut uskoa korviani kun kuulin että Rovaniemen Domus-asunnoissa (yliopiston opiskelijoille) oli kiinteäyhteys nettiin ja nopeus 1 Mt/s! Se oli jotain käsittämätöntä, eikä sitä oikein meinannut edes ymmärtää että tuollainen taivas maanpäällä on olemassa. :D
 
Niinpä niin, aika kultaa muistot ,nyt kun on jo yli 70-lasissa niin taidanpa olla vanhimpia jotka vielä täällä purkeissa seilaa,silloin muinaisessa nuoruudessa kova sana oli Mpoli,MITS ja moni muu purkki...
Välillä sitä kaipaa sitä modemin vinkunaa,matriisikirjoittimen säksätystä ja konesalin huminaan,koaksiaali kaapeleita,Token Ring:iä, jumalattomia manuaali määriä joita piti käyttäjille kantaa, no ei kyllä sitä...

Ensimmäinen koneeni oli C64 ja siinä kasettinaurina,modemina taisi olla 1200:nen,olihan se kyllä perhanan hidas mutta tilanne parani kun työpaikalle perustettiin mikrokerho jolta sai lainata USRobotics:in 56kbit/s V.90 modemin, se oli yhtä juhlaa..

Ensimmäinen kosketukseni tietokoneisiin oli Outokummun Kokkolan tehtailla jonne tuli joku IBM isokone, siellä muuten näin eka kertaa näitä "Man in Black" IBM:n tyyppejä, niillä oli todella oli musta puku ja valkoinen kraka, eipä silti taisi olla muuten Nesteellä aikoinaan Uolevi Raade:n määräys että tumma puku/valkoinen paita ja ei partaa eikä pitkää tukkaa.

Seuraava kosketukseni tietotekniikkaan taisi olla että käytin ohjelmoitavaa logiikkaa nimeltään HELVAR, se oli sellaisessa tehtaassa jossa käsiteltiin räjähdysvaarallisia prosesseja ja kaikki säätimet toimivat paineilmalla, voitte kuvitella sitä muoviputkien määrää mikä kulki siellä kaapelihyllä, kaikki sähkölaitteet(moottorit,valaisimet) olivat sitten EX-suojattuja.

Tästä HELVAR:ista vielä,siinä oli sellainen ferriittirengas muisti, sellainen 5" lerpun kokoinen,suorastaan kaunis,värikkäitä lankoja risteili pienten mustien ferriittirenkaiden läpi.

Purin ko laitteen sitten joskus ja harmittaa vieläkin kun että en ottanut sitä talteen, puretuista laitteista puheenollen Tekniikan museossa on muuten yksi valvomopöytä jossa on näitä pneumaattisia säätiä ym. on, olin aikanaan asentamassa niitä siellä..

Kyllähän näitä muistoja on,pitäisi varmaan kirjoittaa muistelmat kun tässä on tätä elämän koulua tietotekniikan parissa käynyt.

Asiasta toiseen, muistan myös Mikko Hyppösen poninhäntä tukassaan jonkun omakotitalon kellarissa kun vein heille jonkun korpun tarkistettavaksi virusten varalta,siitäkin on muuten perhanan kauan..
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 390
Viestejä
4 536 719
Jäsenet
74 795
Uusin jäsen
karhuluu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom