Puolijohteiden hinnannousu

Liittynyt
18.07.2018
Viestejä
324
15v poikani kysy et miksi prosessorit, muistit ja näytönohjaimet maksaa tällä hetkellä älyttömästi ja millon tilanne palaa normaaliksi. Mitähän vastaisin kysymykseen?
 
Liittynyt
23.12.2016
Viestejä
65
Oma pessimistinen arvaus on, että puolijohteiden hinnat normalisoituvat vasta Q2 2023 mennessä ja sitä myötä kuluttajahinnatkin laskevat hiljalleen.
PC komponenttien suhteen ja varsinkin näytönohjainten osalta odotan hintatason laskevan tämän vuoden loppupuolella, mutta jäävän pysyvästi korkeammalle tasolle kuin mitä se ennen pandemiaa oli.
Tämä siis heitetty aivan hatusta ja toivon todellakin olevani väärässä. Ehkä GPU mainaus kupla puhkeaa tai AMD, Intel ja Nvidia lähtevät hintasotaan uusien GPU:iden kanssa (niin varmaan...).
 

Timo 2

Premium-jäsen
Tukijäsen
Liittynyt
11.02.2018
Viestejä
6 043
Syitä tähän tilanteeseen on useampia:

Vapaa-aika:

Korona on pakottanut ihmiset pysymään sisällä eikä ole voinut matkustaa etelän lämpöön, joten jotain tekemistä pitää keksiä ja aletaan pelaamaan koneilla, jolloin huomataan ettei se vanha kone pyöritä uusia pelejä niin hyvin kun toivoisi.


Raha:

Ihmisillä on ylimääräistä rahaa mm. peruuntuneiden lomasuunnitelmien takia. Tämän lisäksi Yhdysvalloissa valtio on jopa jakanut rahaa suoran rahaa kansalaisille ja raha menee sitten tietokoneeseen. Kasvanut kysyntä nostaa hintoja.

Kryptot:

Näytönohjaimilla pystyy louhimaan kryptovaluuttoja joiden arvostustasot on myös nousseet, joka taas on lisännyt kysyntää näytönohjaimissa ja täten nostanut niiden hintoja.

Työvoiman puute:

Koronan takia on tehtaita suljettu(ettei tauti leviäisi) joten tämä vaikuttaa raaka-aineiden ja sekä lopputuotteiden saantiin. Myös logistiikassa tämä näkyy kun ihmisiä pitää laittaa karantteeneihin sekä sairastuneet jäävät pois töistä. Laiva saattaa joutua seisottaa satamassa joko karanteenin takia tai koska satamassa ei ole riittävästi työntekiöitä hoitamassa rahdin käsittelyä. Lisäksi valtiot sulkeutuivat, jolloin logistiikkareitit romahtivat.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
16 501
15v poikani kysy et miksi prosessorit, muistit ja näytönohjaimet maksaa tällä hetkellä älyttömästi ja millon tilanne palaa normaaliksi. Mitähän vastaisin kysymykseen?
Näytönohjaimiin on todennäköisesti krypto syynä ja sen sivuefektinä pelaajat joutuvat maksamaan ylihintoja myös. On kyllä ennennäkemätön pula ja hinnat ovat kaksinkertaistuneet ja käyneet lähellä kolminkertaistumista.

Muistit on itse asiassa halvempia kuin viime huippuna 2018, esim.

Prosessorit on halvempia, jos tarkastelee 6-ytimiä ja jättää AMD:n 5600X:n pois siitä tarkastelusta. AMD:llä on ollut vaikeuksia tuottaa mitään mid-low endiin ja siinä voi jotain piiripulaa olla. Mutta Intel 7700K oli 300€ aikoinaan ja sen vastine (ilman K:ta ja näytönohjainta) on nykyisestä 12. generaatiosta 120€ ja 10. generaatiosta 90€. Tuossakin ehkä +25% hintaa piiripulasta, mutta ei nyt mitään järjettömiä näytinohjainten hintoja.

Prosessoreissa oli ennen HEDT-kategoria, jossa oli moniytimisiä prosessoreita (enemmän ytimiä kuin kuluttajamarkkinoilla) ja se on vaan sulautunut kuluttajaprosessoreihin, niin niiden valikoimissa on myös kalliimpia vaihtoehtoja. Ei kukaan enää ostele AMD:n threadrippereitä (ok, ne pari foorumikäyttäjää voi jättää vastaamatta, olette poikkeuksia), vaan ostellaan AMD:n 5950X tai vastaava, jos on rahaa ja tarvitsee paljon ytimiä. Tämän takia prosessorit menee nykyään yli 500€, mutta "tarpeeksi nopea" on vieläkin ~300€ (5600X, i5-12600KF) ja parempi 400-450€ (5800X, i7-12700KF). Tässä kyllä Intelillä on parempi tarjonta tällä kertaa, ja hinnat on ehkä taas vähän kohollaan (hatusta se +25%), mutta ei nyt mitään mullistavaa tässä piiripulassa. Ja vanhoja saa tarjouksista, varsinkin Inteliä.

--

Tämä ei mene ohi nopeasti. Kyllä ainakin tämä vuosi vielä kärvistellään. Sitä nopeammin kryptosta tulee kannattamatonta toimintaa, sitä nopeammin markkinoille vapautuu näytönohjaimia. Ja aina on niitä, jotka ei seuraa aikaansa, jatkaa mainausta vanhasta tottumuksesta/tyhmyydestä ja/tai saavat sähkönsä ilmaiseksi, niin mikäs siinä mainatessa..

--

Lisäksi Nvidia nosti RTX 2000-sarjalla näytönohjainten keskihintoja. Kun ihmiset osti niitä 1500€:lla, joka oli huippumallin hinta (entisen ~500-750€ sijaan), niin pikkuhiljaa ne halvat mallit katosi markkinoilta. Hyvä keskiluokan kortti RX 570 4GB oli 130€ uutena muistivuonna 2018, sitten seuraavana vuonna Nvidia ilmoitti yksipuolisesti, että keskiluokan kortti on 500€ (ok, $350 MSRP, mutta siihen hintaan ei niitä myyty):

Jos kaikki olisi mennyt niinkuin pitäisi , RX 6500 XT olisi tuota suorituskykyä ja maksaisi uutena 150€. Todellisuudessa markkinat ovat perverssejä, 6500XT ei pääse lähelläkään tuota, paitsi hinnassa :)
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
166 333
Viestejä
3 089 182
Jäsenet
57 157
Uusin jäsen
ZeroLight

Hinta.fi

Ylös Bottom