Puhelimen akun elinikä ja kunto

Viestiketju alueella 'Älypuhelimet, tabletit, älykellot ja muu mobiili' , aloittaja Tiihokatti, 30.10.2018.

 1. Tiihokatti

  Tiihokatti

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Vanhasta (Motorola) Nexus 6 luurista alkaa akku olemaan kolmen vuoden käytön jälkeen jo aivan finaalissa. Esimerkiksi AccuBattery antaa akun maksimi-kapasiteetiksi 74% alkuperäisestä, ja sen kyllä huomaa.

  Kun puhelimen akku on alle puolessavälissä alkavat kaiuttimet pitämään omituista pärinää rasituksessa, ja puhelin sammuu ilman mitään varoitusta jos yrität avata jotain tavallista raskaampaa sovellusta. Esimerkiksi puheluista on vaikea saada selvää pärinän takia jos akku on 30% hujakoilla.
  Muilla Nexus 6 käyttäjillä on ollut samanlaisia ongelmia akun kanssa, erityisesti Oreo-androidia käytettäessä. Samaten Nexus 6P ollut samalla tavalla ongelmallinen kun lukee netin palstoja. Akun uusiminen on useimmiten korjannut kaikki ongelmat, mutta Nexus 6 kohdalla ei akkuja oikein tahdo löytyä muualta kuin kiinasta. Itsellä on jo toinen akku tilauksessa kun ensimmäisen (ebay:sta tilatun) akun PostNL onnistui hävittämään saksanmaalla.

  Tämä on ensimmäinen puhelin minkä akku on itsellä mennyt näin huonoon kuntoon, voidaan todellakin sanoa että puhelin on saavuttanut EOL:n (End-of-life). Jospa akun vaihtaminen saisi luurin jaksamaan vielä yhden vuoden kun lisätehoille ei ole oikein käyttöä ja iso amoled-näyttö on nannaa.

  Onko muilla tekkiläisillä vastaavia kokemuksia puhelimien akun eliniästä?
  Postatkaa vaikka omia AccuBattery tilastoja.
   
 2. Kidov

  Kidov

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Tässä oma, lähes vuoden vanha Oneplus 5t. AccuBatteryn mukaan tämä yksilö on uudesta asti ollut ainoastaan 3000mAh kapasiteetilla. En tiedä johtuuko ohjelmallisen mittaustavan epätarkkuudesta, vai onko Oneplus säästänyt ja laittanut jonkun huonomman akun...

  Screenshot_20181030-195839.jpg

  Edit. Olen Tasker profiililla rajannut latauksen katkeamaan 60% kohdalla ja tästä syystä AccuBatteryn battery wear sarake näyttää melko alhaisia rasituspalkkeja.
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2018
 3. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  886
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Laitteesi ei ole yhteensopiva tämän version kanssa,niinpä juu eihän tämä note II olekaan kuin melkein 6 vuotta vanha ja kitkatilla.Akku kestää ihan hyvin,jos illalla ennen nukkumaanmenoa lataan täyteen,niin aamulla on varausta 98%.No mulla on kaikki näytönkirkkaudet minimissä muutenkin ettei hypi silmille,ja virransäästö päällä.
   
 4. labtec

  labtec

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2017
  Vajaan vuoden vanha Xiaomi Mi A1.
  Akun kunto 91%
  Arvioitu kapasiteetti 2807mAh
  Speksattu kapasiteetti 3080mAh
   
 5. Toiota

  Toiota

  Viestejä:
  289
  Rekisteröitynyt:
  05.03.2017
  Ostin halvan Samsungin luurin 4G tukiasemaksi. Ei kestänyt 24/7 päälläoloa töpselissä edes puolta vuotta kun akku pullistui niin että puhelimen kuoret ampuivat irti. Onneksi ei itse akku räjähtänyt.

  Jos tätä ei lasketa, niin en ole ikinä joutunut akkua uusimaan älypuhelinaikakaudella. Aina ensin puhelimeen kyllästyy ja ostan uuden luurin, eli ainakin se pari vuotta ilman mitään havaittavaa kapasiteetin laskua.
   
 6. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 941
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Älkää ladatko akkua täyteen tai täysin tyhjäksi niin akku kestää kauemman.
  https://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries
  Yleensähän lithium kennot ladataan vain 4.2-4.25v mutta puhelimissa käytetään kennoja jotka ladataan 4.3-4.4v asti.
  Nämä kennot toki on "suunniteltu" ladattavaksi tuonne asti mutta yhtälailla tämä pätee niihinkin.
  Kun depth of discharge pienenee niin cycle life kasvaa (aika dramaattisesti) ja mitä korkeampi se lataus jännite on niin sitä enemmän se rasittaa akkua.
  Mitä veikkaatte että miten niitä sähköautojen akkuja kohdellaan...

  Paras akulle on siis että lataatte sitä päivän mittaan, maks 75-85% ja ette päästä 20-25% alemmas. Mitä pienempi DoD niin sen parempi.
  Siinä mielessä Androidin oletus 15% varoitus on typerä kun yleisesti ottaen se 80% DoD on mitä (kennojen) valmistajat speksaa.
  Mutta eihän tämä valmistajien agendaan sopisi jos akku kestäisi kauemman..​
  Eli jos voitte muokata tätä (Sonylla Stamina mode) niin nostakaa sitä rajaa. Oletus saisi olla 20% tai esim 25%. Tämä ajaisi laittamaan sen puhelimen vähän aiemmin sinne laturiin mikä on hyvä akulle.​
  Pikalaturit on siis tähän helvetin käteviä. Tai jos löytyy langaton lataus niin hyödyntäkää sitä päivän mittaan mutta älkää unohtako sitä puhelinta siihen.

  Minä käytän "Battery Alarm" nimistä sovellusta joka menee ding dong kun akku on 20% ja taas ding dong kun akku on 80%. Jos huomaan niin laitan laturiin tai otan irti. Akun jännite 80% paikkeilla on 4.0-4.2V riippuen vähän siitä kuinka tyhjäksi päästin sen akun. BU:n mukaan expertit sanoo että 3.92V olisi se optimi eliniän kannalta.
  Nyt kun tätä kirjoittelin niin muutin vähän noita. Stamina Mode menee päälle 25% ja ding dongit vaihdoin alemman 30%:iin ja lisäsin 15% kohdalla toisen. Silloin tällöin käynyt niin että en tuota 20% ilmoitusta ole kuullut ja illan mittaan sitten pikkuhiljaa tippunu akku​

  Sonyn puhelimissahan on tämä Battery Care niminen ominaisuus. Eli jos laitat puhelimen laturiin aina tiettyyn aikaan ja otat irti aina tiettyyn aikaan niin tämä ominaisuus lataa akun esim yön aikana 90%:iin, pitää sen siinä ja lataa täyteen niin että se on täynnä vähän ennenkuin yleensä otat puhelimen irti laturista. (Ja kun laitat laturiin niin puhelin ilmoittaa että se tekee näin ja kertoo koska suurinpiirtein akku on täynnä.)

  Muuten kiva mutta jos et lataa puhelinta säännöllisesti niin ominaisuus nostaa kädet pystyyn ja ei tee mitään. Ja muutenkin akun eliniän kannalta vähän turha. Joo, on se todella hyvä asia ettei sitä akkua pidetä 100%:ssa monta tuntia putkeen rasittaen sitä mutta pelkästään se lataus sinne asti rasittaa sitä.
  Minun puolesta tuota pitäisi pystyä muokkaamaan eli valitsemaan lataus % esim 75-90% väliltä ja että ladataanko täyteen vai ei ja aktivoituuko tämä kuten Battery Care yleensä vai aktivoituuko aina kun laitetaan laturiin. Nämä voisi piilottaa vaikka developer options taakse tai pyytää joku aktivointi koodi Sonylta.

  Eli jos minä saisin päättää niin aina kun laitan puhelimeni laturiin akku latautuisi vain esim. 80% asti, pitäisi sen siinä tai antaisi pyöriä 75-80% välillä eikä tietenkään latautuisi täyteen. Mutta kuten Battery Care normaalisti ilmoittaa mitä se tekee niin jos olet muokannut näitä ja valinnut älä lataa täyteen niin laturiin kytkettäessä ruudulle voisi hypätä kysymys "ladataanko täyteen?" joka menee pois automaattisesti 30-60sek jälkeen (eikä lataa täyteen).
  Mutta jos haluat täyden kapasiteetin niin sitten laturiin kytkettäessä voit täpätä että kyllä.

  Tämähän ilmeisesti onnistuisi yhdellä sovelluksella (lataus %:in rajoittaminen) mutta vaatii roottauksen enkä sitä jaksa daily driver puhelimissa nykyään.

  Linus Tech Tips muuten teki videon tästä aiheesta
   
  sm81 tykkää tästä.
 7. =JP=

  =JP=

  Viestejä:
  811
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Itsellä on tabletissa käytössä:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digibites.accubattery&hl=en

  Periaatteessa sama idea kuin ylläkin ehdotetussa, tuolla nyt saa kaikenlaisia käppyröitä esille ja säädettyäkin vähän enempi niin halutessa.
  Tällä hetkellä näyttää:

  Health 97%
  Estimated capacity 7071 mAh
  Design capacity 7300 mAh​

  Ostettu tammi/helmikuussa ja on päivittäisessä käytössä. Latauksia tuon softan avustuksella näyttäisi olevan 170 ja taisin reilun kuukauden käyttää ennenkuin tutkin asiaa ja otin softan käyttöön. Eli pyrin siis lataamaan juurikin 20-80% välillä aina...

  Kunnon out-of-the-box tyyliin jos haluaa lopettaa latauksen 80% ilman roottia, niin hanki WIFI ohjattu rasia ja sit Taskerilla teet skriptin sammuttaa :D
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2018
 8. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 941
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  :D

  Hyvä idea, ei olisi minulle tullut mieleen. Taskeri minulta jo löytyy, pitäisi vaan ostaa pari sellaista rasiaa.

  Näitä on tosiaan monenlaisia. Pitää vilkaista minkälainen tuo on. Että oikein tieteen perusteella laskee kapasiteetin.. :D
  Sinulla kun on käytössä niin jaksatko katsoa paljonko Pro versio maksaa? Kyrpä liike pistää dark mode maksumuurin taakse..

  Minulla pyörii wanha kunnon 3C Battery Monitor Pro tuossa joka sitten kerää statistiikkaa ja sen sellaista.
  Tämän takia halusin vain sen yksinkertaisen sovelluksen joka ulisee tietyn prosentin kohdalla eikä tee mitään muuta.​
  Historian perusteella konffasin niin että latausta seuraa 60sek intervallilla ja purkua tyyliin 5-60min välein, en tiedä millä logiikalla se loggaa tuota. Olisko niinkin fiksu että "käyttää" sitä Androidin ominaisuutta joka ajastaa ne background tehtävät yhteen könttään jolloin tuo herää ja ottaa prosentin, lämpötilan, jännitteen jne ylös.

  Minulla siis XZ1 Compact (2700mAh) jossa tavoitteena minulla on kauan aikaa ollut juurikin tuo 20-80% mutta liian usein käynyt niin että en ole muistanut ylläpitää sitä akkua päivällä ja sänkyyn mennessä sitten pitänyt pistää laturiin. Em. seurantasofta arvioi kapasiteetiksi 2663mAh.
   
 9. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Screenshot_2018-10-31-23-07-42.png tarviiko tämä monta latausta että näyttää oikeaa?

  tässä 2015 hankittu huawei p8 lite
   
 10. =JP=

  =JP=

  Viestejä:
  811
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Vilkasin ton Upgrade to Pro ja siellä voipi kolmella tapaa tukea kehittäjiä, mitään eroa ei ole ominaisuuksissa:
  3,49€, 9,99€ ja 19,99€

  Ja eiköhän se akun todellinen kapasiteetti selviä muutaman latauksen jälkeen, en sen tarkemmin tiedä.
   
  Lagittaja tykkää tästä.
 11. Siancarlo

  Siancarlo

  Viestejä:
  335
  Rekisteröitynyt:
  21.05.2017
  Mulla on toi AccuBattery pro. Huawei Play on uudesta saakka näyttänyt 94% kapasiteettia.
  Vertailun vuoksi 1 versio nokia 6 ilmoitti kapasiteetiksi 3300mAh (ilmoitettu 3000mAh)
  Sony XZ1 oli sewn mitä pitikin 2700mAh ..
  Oukitel K7 ilmoittaa noin 9600mAh (10000)
   
 12. Tiihokatti

  Tiihokatti

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Noniin, vihdoin ja viimein akku tupsahti postiluukusta.
  Enää pitää käydä ostamassa T3 Torx meisseli että pääsee ruumiinavaus hommiin.

  Tällä hetkellä Accubattery näyttää 73% Nexus 6 akun kunnoksi...
   
 13. Kidov

  Kidov

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Mistä tilasit uuden akun? Kokeilin joskus useita vuosia takaperin Galaxy S2 puhelimeeni tilailla ebaysta uutta akkua ja sen kapasiteetti oli vanhaa ja kulahtanuttakin akkua huonompi... Laitahan Accubatteryn arviota uuden akun kunnosta, kunhan saat asennettua ja muutamia lataussyklejä.
   
 14. sm81

  sm81

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  30.12.2017
  Kuluukohan akku paljonkin nopeammin jos pitää hotspottina johdon päässä samalla ladaten?
   
 15. Siancarlo

  Siancarlo

  Viestejä:
  335
  Rekisteröitynyt:
  21.05.2017
  Varmasti kuluu.
   
 16. sm81

  sm81

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  30.12.2017
  Eli parempi pistää lataukseen vasta kun alkaa olla siellä 20% tuntumassa.
   
 17. Valtias Multatuli

  Valtias Multatuli

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Asensin accubatteryn ja viikon verran annoin sen ruksuttaa laskelmiaan.

  Lopputulemana 3,5 vuotta käytössä olleessa Xperia Z3 compactissa akun kunto 89%, eli melko loistavasti mielestäni. Puhelinta on tullut ladattua pääsääntöisesti välillä 15-50% -> 100% eli ei-tyhjästä täyteen.
   
  Viimeksi muokattu: 23.11.2018
 18. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 941
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Ei kun parempi että pompotat esim 50-80% välillä. Täytenä pitäminen laturin päässä rasittaa akkua ja yhtälailla se 20%:iin asti purkaminen rasittaa myös.
   
  sm81 tykkää tästä.
 19. voffer

  voffer

  Viestejä:
  301
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Onko jollain softalla mahdollista määrittää puhelin lopettamaan lataus halutussa varausprosentissa?
  Tässä Sonyssa on joku softa valmiina, joka yrittää vissiin välttää täytenä laturissa pitämistä arvaamalla milloin luuri otetaan irti, ja lataa siis vasta viime hetkellä viimeset 10% tms. Ongelma on toki se, että sitä ajankohtaa ei voi itse määrittää, ja ei ton softan arvaukset osu tietenkään oikeaan ikinä, kun ei ole säännöllistä rytmiä latauksessa ja aamullakin heräämisaika vaihtelee.

  Vai onko yhtä haitallista akulle jos se on laturissa kiinni tuntikausia siinä 90%:ssa vs 100%?

  Androidista siis kyse.
   
 20. Nightuser

  Nightuser

  Viestejä:
  1 213
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Tuossa nyt ei ole mitenkään järkeä :rofl: Jonkun aikaa päivästä käytät luuria ja sitten pitäisi 50% kohdalla alkaa latailemaan eikä saa ladata edes täyteen.

  Toivottavasti hirveän moni ei käytä älypuhelinta näin.
   
 21. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 941
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Roottaamalla pitäisi suurella osalla puhelimia pystyä käyttämään sellaista sovellusta jolla voi määrittää maks lataus prosentin. En ole tällaista koskaan käyttänyt itse mutta olen tuollaiseen aiemmin törmännyt.

  Ja ei se ole läheskään yhtä haitallista.

  :rofl:
   
 22. voffer

  voffer

  Viestejä:
  301
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Tää ainakin tuntui pikaisella testillä toimivan omassa puhelimessani: [APP][ROOT][4.0+]Battery Charge Limit v1.1.1
   
 23. Tiihokatti

  Tiihokatti

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Nonnih, nyt on uusi akku asennettu. Aika hikistä puuhaa kun piti Biltemasta asti lähteä hakemaan T3 meisseliä.
  Accubattery mittaukset vielä kesken joten ei voi sanoa että tuliko ostettua taas kerran kuraa. Tämä akku siis kyseessä.
   
 24. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 114
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kannattaa vetää pari kierrosta tyhjästä täyteen ennen kuin testaa.
   
 25. Tiihokatti

  Tiihokatti

  Viestejä:
  1 007
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Nyt on ajettu 3,4 sykliä purkua/latausta. Akun kapasiteetiksi näyttää 95% alkuperäisestä joten kelpo akku kyseessä.
   
  Kidov tykkää tästä.
 26. InfernalDark

  InfernalDark

  Viestejä:
  52
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  AccuBattery näyttää 2 vuotta vanhan Honor 8:n akun kunnoksi 49% :dead: kyllähän tuota saa koko ajan ollakin lataamassa.
   
 27. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 305
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Paremman puoliskon iPhone 7 on kaksi vuotta vanha ja on päivittäin rajussa chättirääkissä, akun kunto 74% ja käytän luurin akun vaihdossa ensi viikolla kun applen 29/akunvaihtokampanja on vielä voimassa.

  Sinänsä kyllä edullinen tapa ostaa ainakin vuosi tai jopa kaksi käyttöaikaa puhelimeen tuo akun vaihto.

  Tietty parasta olisi se, että akku oikeasti kestäisi sen 4v käyttöä kunnolla.