Puhelimen akun elinikä ja kunto

Viestiketju alueella 'Älypuhelimet, tabletit, älykellot ja muu mobiili' , aloittaja Tiihokatti, 30.10.2018.

 1. Tiihokatti

  Tiihokatti

  Viestejä:
  678
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Vanhasta (Motorola) Nexus 6 luurista alkaa akku olemaan kolmen vuoden käytön jälkeen jo aivan finaalissa. Esimerkiksi AccuBattery antaa akun maksimi-kapasiteetiksi 74% alkuperäisestä, ja sen kyllä huomaa.

  Kun puhelimen akku on alle puolessavälissä alkavat kaiuttimet pitämään omituista pärinää rasituksessa, ja puhelin sammuu ilman mitään varoitusta jos yrität avata jotain tavallista raskaampaa sovellusta. Esimerkiksi puheluista on vaikea saada selvää pärinän takia jos akku on 30% hujakoilla.
  Muilla Nexus 6 käyttäjillä on ollut samanlaisia ongelmia akun kanssa, erityisesti Oreo-androidia käytettäessä. Samaten Nexus 6P ollut samalla tavalla ongelmallinen kun lukee netin palstoja. Akun uusiminen on useimmiten korjannut kaikki ongelmat, mutta Nexus 6 kohdalla ei akkuja oikein tahdo löytyä muualta kuin kiinasta. Itsellä on jo toinen akku tilauksessa kun ensimmäisen (ebay:sta tilatun) akun PostNL onnistui hävittämään saksanmaalla.

  Tämä on ensimmäinen puhelin minkä akku on itsellä mennyt näin huonoon kuntoon, voidaan todellakin sanoa että puhelin on saavuttanut EOL:n (End-of-life). Jospa akun vaihtaminen saisi luurin jaksamaan vielä yhden vuoden kun lisätehoille ei ole oikein käyttöä ja iso amoled-näyttö on nannaa.

  Onko muilla tekkiläisillä vastaavia kokemuksia puhelimien akun eliniästä?
  Postatkaa vaikka omia AccuBattery tilastoja.
   
 2. Kidov

  Kidov

  Viestejä:
  65
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Tässä oma, lähes vuoden vanha Oneplus 5t. AccuBatteryn mukaan tämä yksilö on uudesta asti ollut ainoastaan 3000mAh kapasiteetilla. En tiedä johtuuko ohjelmallisen mittaustavan epätarkkuudesta, vai onko Oneplus säästänyt ja laittanut jonkun huonomman akun...

  Screenshot_20181030-195839.jpg

  Edit. Olen Tasker profiililla rajannut latauksen katkeamaan 60% kohdalla ja tästä syystä AccuBatteryn battery wear sarake näyttää melko alhaisia rasituspalkkeja.
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2018
 3. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  495
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Laitteesi ei ole yhteensopiva tämän version kanssa,niinpä juu eihän tämä note II olekaan kuin melkein 6 vuotta vanha ja kitkatilla.Akku kestää ihan hyvin,jos illalla ennen nukkumaanmenoa lataan täyteen,niin aamulla on varausta 98%.No mulla on kaikki näytönkirkkaudet minimissä muutenkin ettei hypi silmille,ja virransäästö päällä.
   
 4. labtec

  labtec

  Viestejä:
  24
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2017
  Vajaan vuoden vanha Xiaomi Mi A1.
  Akun kunto 91%
  Arvioitu kapasiteetti 2807mAh
  Speksattu kapasiteetti 3080mAh
   
 5. Toiota

  Toiota

  Viestejä:
  210
  Rekisteröitynyt:
  05.03.2017
  Ostin halvan Samsungin luurin 4G tukiasemaksi. Ei kestänyt 24/7 päälläoloa töpselissä edes puolta vuotta kun akku pullistui niin että puhelimen kuoret ampuivat irti. Onneksi ei itse akku räjähtänyt.

  Jos tätä ei lasketa, niin en ole ikinä joutunut akkua uusimaan älypuhelinaikakaudella. Aina ensin puhelimeen kyllästyy ja ostan uuden luurin, eli ainakin se pari vuotta ilman mitään havaittavaa kapasiteetin laskua.
   
 6. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 523
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Älkää ladatko akkua täyteen tai täysin tyhjäksi niin akku kestää kauemman.
  https://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries
  Yleensähän lithium kennot ladataan vain 4.2-4.25v mutta puhelimissa käytetään kennoja jotka ladataan 4.3-4.4v asti.
  Nämä kennot toki on "suunniteltu" ladattavaksi tuonne asti mutta yhtälailla tämä pätee niihinkin.
  Kun depth of discharge pienenee niin cycle life kasvaa (aika dramaattisesti) ja mitä korkeampi se lataus jännite on niin sitä enemmän se rasittaa akkua.
  Mitä veikkaatte että miten niitä sähköautojen akkuja kohdellaan...

  Paras akulle on siis että lataatte sitä päivän mittaan, maks 75-85% ja ette päästä 20-25% alemmas. Mitä pienempi DoD niin sen parempi.
  Siinä mielessä Androidin oletus 15% varoitus on typerä kun yleisesti ottaen se 80% DoD on mitä (kennojen) valmistajat speksaa.
  Mutta eihän tämä valmistajien agendaan sopisi jos akku kestäisi kauemman..​
  Eli jos voitte muokata tätä (Sonylla Stamina mode) niin nostakaa sitä rajaa. Oletus saisi olla 20% tai esim 25%. Tämä ajaisi laittamaan sen puhelimen vähän aiemmin sinne laturiin mikä on hyvä akulle.​
  Pikalaturit on siis tähän helvetin käteviä. Tai jos löytyy langaton lataus niin hyödyntäkää sitä päivän mittaan mutta älkää unohtako sitä puhelinta siihen.

  Minä käytän "Battery Alarm" nimistä sovellusta joka menee ding dong kun akku on 20% ja taas ding dong kun akku on 80%. Jos huomaan niin laitan laturiin tai otan irti. Akun jännite 80% paikkeilla on 4.0-4.2V riippuen vähän siitä kuinka tyhjäksi päästin sen akun. BU:n mukaan expertit sanoo että 3.92V olisi se optimi eliniän kannalta.
  Nyt kun tätä kirjoittelin niin muutin vähän noita. Stamina Mode menee päälle 25% ja ding dongit vaihdoin alemman 30%:iin ja lisäsin 15% kohdalla toisen. Silloin tällöin käynyt niin että en tuota 20% ilmoitusta ole kuullut ja illan mittaan sitten pikkuhiljaa tippunu akku​

  Sonyn puhelimissahan on tämä Battery Care niminen ominaisuus. Eli jos laitat puhelimen laturiin aina tiettyyn aikaan ja otat irti aina tiettyyn aikaan niin tämä ominaisuus lataa akun esim yön aikana 90%:iin, pitää sen siinä ja lataa täyteen niin että se on täynnä vähän ennenkuin yleensä otat puhelimen irti laturista. (Ja kun laitat laturiin niin puhelin ilmoittaa että se tekee näin ja kertoo koska suurinpiirtein akku on täynnä.)

  Muuten kiva mutta jos et lataa puhelinta säännöllisesti niin ominaisuus nostaa kädet pystyyn ja ei tee mitään. Ja muutenkin akun eliniän kannalta vähän turha. Joo, on se todella hyvä asia ettei sitä akkua pidetä 100%:ssa monta tuntia putkeen rasittaen sitä mutta pelkästään se lataus sinne asti rasittaa sitä.
  Minun puolesta tuota pitäisi pystyä muokkaamaan eli valitsemaan lataus % esim 75-90% väliltä ja että ladataanko täyteen vai ei ja aktivoituuko tämä kuten Battery Care yleensä vai aktivoituuko aina kun laitetaan laturiin. Nämä voisi piilottaa vaikka developer options taakse tai pyytää joku aktivointi koodi Sonylta.

  Eli jos minä saisin päättää niin aina kun laitan puhelimeni laturiin akku latautuisi vain esim. 80% asti, pitäisi sen siinä tai antaisi pyöriä 75-80% välillä eikä tietenkään latautuisi täyteen. Mutta kuten Battery Care normaalisti ilmoittaa mitä se tekee niin jos olet muokannut näitä ja valinnut älä lataa täyteen niin laturiin kytkettäessä ruudulle voisi hypätä kysymys "ladataanko täyteen?" joka menee pois automaattisesti 30-60sek jälkeen (eikä lataa täyteen).
  Mutta jos haluat täyden kapasiteetin niin sitten laturiin kytkettäessä voit täpätä että kyllä.

  Tämähän ilmeisesti onnistuisi yhdellä sovelluksella (lataus %:in rajoittaminen) mutta vaatii roottauksen enkä sitä jaksa daily driver puhelimissa nykyään.

  Linus Tech Tips muuten teki videon tästä aiheesta
   
 7. =JP=

  =JP=

  Viestejä:
  598
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Itsellä on tabletissa käytössä:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digibites.accubattery&hl=en

  Periaatteessa sama idea kuin ylläkin ehdotetussa, tuolla nyt saa kaikenlaisia käppyröitä esille ja säädettyäkin vähän enempi niin halutessa.
  Tällä hetkellä näyttää:

  Health 97%
  Estimated capacity 7071 mAh
  Design capacity 7300 mAh​

  Ostettu tammi/helmikuussa ja on päivittäisessä käytössä. Latauksia tuon softan avustuksella näyttäisi olevan 170 ja taisin reilun kuukauden käyttää ennenkuin tutkin asiaa ja otin softan käyttöön. Eli pyrin siis lataamaan juurikin 20-80% välillä aina...

  Kunnon out-of-the-box tyyliin jos haluaa lopettaa latauksen 80% ilman roottia, niin hanki WIFI ohjattu rasia ja sit Taskerilla teet skriptin sammuttaa :D
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2018
 8. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 523
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  :D

  Hyvä idea, ei olisi minulle tullut mieleen. Taskeri minulta jo löytyy, pitäisi vaan ostaa pari sellaista rasiaa.

  Näitä on tosiaan monenlaisia. Pitää vilkaista minkälainen tuo on. Että oikein tieteen perusteella laskee kapasiteetin.. :D
  Sinulla kun on käytössä niin jaksatko katsoa paljonko Pro versio maksaa? Kyrpä liike pistää dark mode maksumuurin taakse..

  Minulla pyörii wanha kunnon 3C Battery Monitor Pro tuossa joka sitten kerää statistiikkaa ja sen sellaista.
  Tämän takia halusin vain sen yksinkertaisen sovelluksen joka ulisee tietyn prosentin kohdalla eikä tee mitään muuta.​
  Historian perusteella konffasin niin että latausta seuraa 60sek intervallilla ja purkua tyyliin 5-60min välein, en tiedä millä logiikalla se loggaa tuota. Olisko niinkin fiksu että "käyttää" sitä Androidin ominaisuutta joka ajastaa ne background tehtävät yhteen könttään jolloin tuo herää ja ottaa prosentin, lämpötilan, jännitteen jne ylös.

  Minulla siis XZ1 Compact (2700mAh) jossa tavoitteena minulla on kauan aikaa ollut juurikin tuo 20-80% mutta liian usein käynyt niin että en ole muistanut ylläpitää sitä akkua päivällä ja sänkyyn mennessä sitten pitänyt pistää laturiin. Em. seurantasofta arvioi kapasiteetiksi 2663mAh.
   
 9. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  264
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Screenshot_2018-10-31-23-07-42.png tarviiko tämä monta latausta että näyttää oikeaa?

  tässä 2015 hankittu huawei p8 lite
   
 10. =JP=

  =JP=

  Viestejä:
  598
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Vilkasin ton Upgrade to Pro ja siellä voipi kolmella tapaa tukea kehittäjiä, mitään eroa ei ole ominaisuuksissa:
  3,49€, 9,99€ ja 19,99€

  Ja eiköhän se akun todellinen kapasiteetti selviä muutaman latauksen jälkeen, en sen tarkemmin tiedä.
   
  Lagittaja tykkää tästä.
 11. Siancarlo

  Siancarlo

  Viestejä:
  286
  Rekisteröitynyt:
  21.05.2017
  Mulla on toi AccuBattery pro. Huawei Play on uudesta saakka näyttänyt 94% kapasiteettia.
  Vertailun vuoksi 1 versio nokia 6 ilmoitti kapasiteetiksi 3300mAh (ilmoitettu 3000mAh)
  Sony XZ1 oli sewn mitä pitikin 2700mAh ..
  Oukitel K7 ilmoittaa noin 9600mAh (10000)