Miksi pitoisuus ei ole 100%? Voiko tällaista puhdasta alkoholia
denaturoida?
Alkoholilla tarkoitetaan erästä
orgaanisten yhdisteiden ryhmää, Alkoholit ovat ryhmä orgaanisia yhdisteitä, joissa hydroksyyliryhmä (-OH) on kiinnittynyt tyydyttyneeseen hiiliatomiin. (
Alkoholit – Wikipedia )
Etanoli on se juotava alkoholi, sekin, kuten monet muut alkoholit, on ihmisille myrkyllistä
Yksinkertaisin sekundaarinen alkoholi on
isopropanoli (
2-propanoli – Wikipedia )
Denaturointi tarkoittaa yleensä kaupallisen
etanolin eli spriin tekemistä juomakelvottomaksi lisäämällä siihen aineita, jotka tekevät sen pahanmakuiseksi, pahanhajuiseksi, pahoinvointia aiheuttavaksi tai
myrkylliseksi. (
Denaturointi – Wikipedia)
Lainaus Työterveyslaitoksen IPA- sivulta:
"Altistuminen pienille isopropanolipitoisuuksille ei aiheuta merkittäviä oireita. Noin 400 ppm:n pitoisuus (1000 mg/m3) ärsyttää lievästi silmiä, nenää ja kurkkua. Yli 800 ppm:n pitoisuus (2000 mg/m3) koetaan sietämättömäksi voimakkaan silmä-, nenä- ja kurkkuärsytyksen vuoksi. Altistuminen suurille, HTP-arvon selvästi ylittäville pitoisuuksille saattaa aiheuttaa myös keskushermosto-oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, uneliaisuutta ja huimausta.
Isopropanolihöyry ja nestemäisen isopropanolin roiske aiheuttavat silmissä kohtalaista tai voimakasta ärsytystä. Isopropanoli ei ärsytä ihoa tai vaikutus on hyvin lievä.
Nieltynä isopropanoli lamauttaa keskushermostoa aiheuttaen koordinaatio- ja harkintakyvyn heikkenemistä, reaktionopeuden hidastumista, pahoinvointia, oksentelua ja lopulta tajuttomuuden, joka voi johtaa kuolemaan hengityksen tai verenkierron lamaantuessa. Nielemisen ja oksentamisen yhteydessä on vaarana, että nestemäistä isopropanolia vedetään keuhkoihin (aspiraatio). Isopropanolin aspiroiminen voi aiheuttaa vakavan, jopa kuolemaan johtavan keuhkotulehduksen."
Joten IPA:n denaturointi lienee tarpeetonta, itseasiassa sitä joskus käytetään yhtenä danaturointiaineena etanolia danaturoidessa.