Psykologinen selitys sille, miksi vaihtelu virkistää?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Brainsome, 22.09.2019.

 1. Brainsome

  Brainsome BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  263
  Rekisteröitynyt:
  30.08.2019
  Eli osaako kukaan sanoa tälle jotain teoriaa vaikka psykologiasta? Eli kun esimerkiksi lounaaksi on eri päivinä eri ruokaa, mutta ravintoloiden olisi varmasti halvempi ja helpompi tehdä samaa ruokaa joka päivä. Mutta jos tekisivät, niin kukaan ei jaksaisi käydä syömässä sitä samaa ruokaa samassa ravintolassa.

  Mistä tämä ihmisellä johtuu ja mikä aiheuttaa?
   
 2. Toiota

  Toiota

  Viestejä:
  352
  Rekisteröitynyt:
  05.03.2017
  Ja sitten on minunkaltaisia jotka ei niin innostu muutoksesta, elämä on kivaa kun sama tuttu työ, asunto, auto, muija, käsäloma mökillä jne.
  Ihmiset ovat erilaisia
   
  NewB-66, Randomizer ja Sivustakatsoja tykkäävät tästä.
 3. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  2 983
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä. Kun kaikki menee rutiinilla niin ei tarvitse murhehtia ja kaikki vaihtelu ahdistaa.
   
 4. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 045
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan hihastavetomutuna että vähän samaan tapaan kuin esim. salitreenissä treenin variointi on suositeltavaa jotta lihakset ottaa enemmän ja monipuolisemmin irti itsestään... niin että "vaihtelu virkistää" näkyisi aivoissakin siten että käyttää jonkun verran laajempaa kapasiteettiä ja monipuolisempaa osaa aivosoluista ja synapseista ja "palkkiona" sitten aivot vapauttaa välittäjäaineita enemmän kuin jos vaan nysväisi sitä samaa kuin ennenkin. Eli tietty "mielen laajentuminen" kuten monessa muussakin asiassa.
   
  Brainsome ja Desgorr tykkäävät tästä.
 5. atomi

  atomi tieteen hypoteesi

  Viestejä:
  1 061
  Rekisteröitynyt:
  11.07.2017
  eikö toi selkeesti, kun teet sitä samaa jotain asiaa. se ei ole uutta, jo liiankin tuttua. siitä ei välttämättä enää erity dopamiiniä ja tuota euforia tunnetta samanlailla . kun löydät jonkun uuden asian tai tekemisen mikä sinua kiinostaa se aktivoi dopamiini hormoonit runsaammin ja aiheuttaa euforiaryöpyn ja olet onnellisempi hyvätuulisempi tämänasian kanssa niinkauankuin se on taas ns liiantuttua. jostain jutusta tai asiastahan voi tietysti olla aina innoissaan joka jatkuvasti aktivoi dopamiini hormoonit
   
  Brainsome tykkää tästä.
 6. Fabuseta

  Fabuseta

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  31.01.2017
  Sitten tietysti ravinnon monipuolisuus. Yksilön keho kaipaa kulloinkin sille tarpeellisinta ravintoa, mitä se yksi ja sama ateriakokonaisuus tuskin täyttää. Moni kiireistä elämää viettävä ei tosin kuuntele omaa kehoaan, jolloin suuhunsa iskee vähän mitä sattuu.

  Vaikka itse olen taipuvainen hakemaan turvaa rutiineista (niin kuin moni muukin), elävöittää valtavasti kun elämään saa vaihtuvia muuttujia, jotka avaavat jotain uutta ja tuoretta sisältöää. Uusia kokemuksia. Sitä tuntuu parhaimillaan kun olisi aloittanut kokonaan uuden kappaleen elämässään. Se virkistää, se aktivoi. Tuntuu kuin verkot ja sammaleet karisisivat päältäni. Tai paksu tympeyden ja apatian usva hälvenisi ympäriltäni.

  Noh, aina sen ei tarvitse olla niinkään radikaalia. Pienetkin muutokset virkistävät. Ja toki niin kuin yllä on moni jo avanut, kaikilla ne muutokset eivät tunnu niin mukavilta. Mutta onko se vaan pelko muutoksesta? Palkitseeko se muutos kuitenkin ennen pitkään meistä arimmatkin muutosvastarintalaiset?
   
  Raskolnikov, Sivustakatsoja ja Cereal killah tykkäävät tästä.
 7. ?..

  ?..

  Viestejä:
  837
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Kyseessä on evolutionaarinen ominaisuus joka antaa yksilölle enemmän halua etsiä uutta ja täten mahdollisesti parantaa omaa elämäänsä. Ne yksilöt jotka ovat saaneet tyydytystä uuden etsimisestä ja kokemisesta ovat luultavasti parantaneet omaa elämäänsä ja sitä kautta omia lisääntymismahdollisuuksiaan.
   
  Tommy Goldfish ja David ":DA" Imodium tykkäävät tästä.
 8. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 045
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mun kokemuksen mukaan (ja tämä lienee yleinen mielipide) niin "vaihtelee virkistää" joo, mutta kaikkein eniten positiivista aiheuttaa kun menee hieman omalle epämukavuusalueelle vaikka vähän pelottaisikin. Toki jokaisella on omat asiat mitkä sopii itselle erityisen hyvin ja mitä kannattaa kultivoida, mutta se että kehittää itseään ja tekee jotain vähän epämukavaakin on hyvin tarkoituksenmukaista ja yleensä palkitsevaa.
   
  Raskolnikov ja Fabuseta tykkäävät tästä.
 9. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  1 016
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nykyään olen onnellinen parisuhteessa kun tiedän että "vaihtamalla ei parane". Suhteessa saman naisen kanssa kohta 30 vuotta. Nuorena kollina oli täysin päinvastoin. Silloin mentiin kukasta kukkaan. Työsuhteet olleet myös pitkiä. Kaksi edellistä 9 vuotta ja 12 vuotta. Nyt menossa kolmas vuosi nykyisessä.
  Ruoan suhteen taas on hauska kokeilla kaikkea uutta. Samoin autot, ensin putkeen 3kpl opeleja, sitten rellu, 2kpl pösöjä ja nyt viikolla hankittu uusi hyundai.
   
 10. Fabuseta

  Fabuseta

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  31.01.2017
  Näen niin että yksilö, kuin ihmiskuntakin kollektiivisena (mökkynä), on täällä kehittymässä. Välillä tuntuu menevän homma takapakkia, mutta suunta kaikkinensa "oikea". Koetaan, kasvetaan, törmäillään, ja opitaan törmäilyistä. Ilman niitä uusia askeleita, ei oltais tässä missä nyt ollaan. Ei mikäli aina haettaisiin vain turvaa tutuista rutiineista.