Prosessorin tummuneet pinnit

Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
672
Kiinnostais tietää mikä aiheuttaa prosessorin pinnien tyvilevyn pinnalle ilmaantuneen tummumisen.

Ovatko pinniesi tyvilevyt tummuneet?

Arvelen kyseessä olevan kuumumisen aiheuttama tummuminen, mutta onko joku tutkinut asiaa enemmän ja osaa sanoa, minkälainen reaktio on kyseessä, kun kiinnityksessäkäytetystä lyijystä kulkeutuu pinnin reunuslevyn päälle asti ainesta.

Kiinnostais tietää onko kyseessä lyijyn höyrystyminen, vai kulkeutuuko se pinninreunuksen pinnalle mahdollisen juoksutteen höyrystyttyä, vai aiheuttaako lyijyn höyrystymistä erityisen korkeataajuuksinen jännitteen virtaus.

Prosessori kyllä toimii, ja antaa öpaut normaaleja testi- ja mittatuloksia, eikä black-, tai blue-screen -kaatumisia ilmene vaikka tummuneita pinnien reunuksia näkyy.

Huoleni on silti, että kuumumisen takia rakenteelliset virtausominaisuudet, sekä vastearvot ovat madollisesti hieman taipuneet alkuperäisistä, jonka vuoksi täysin puhtaaseen toistoon liikaa lämmenneellä suorittimella päästä.

TMax 49-62C^, tack.

Tummuneita pinninreunuksia on ollu ainakin AMD FX-sarjan suorittimissa. Erään suorittimen pinnit paljastui lämmön takia paljonkin muuttuneen, kun puhdistin hapolla ne. Kuumentuneen alan pinnit muuttivat väriä, kun toisessa kohdassa olevat säilyttivät pintansa.
 
Viimeksi muokattu:

mäggäri

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 374
Asiaton käytös
Nyt on kyllä sellaista YK-höyrypää tekstiä, sekä kristallipallonikin juuri nyt huollossa, että en osaa auttaa. Muutenkin tämä skenaario on sellaista kemikaalivanajuttua että voe moro. Prossun sisäisiä virtauksia ja muuta. =D

Puuttuuko kenenkään muun mielestä jotain varsin olennaista, esim. edes valmistaja ja tuote, kuvakin ois kiva.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Ei kai olisi liikaa vaadittu, että kertoisit edes prosessorin nimen ja mallin ja kuten jo mainittiin, ei kuvastakaan olisi haittaa.
Aika mielikuvituksellin juttu todella.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
672
Aiheena on prosessorin mahdollisesti lämmöntakia tummuneet pinnit. Kertokaa, jos teillä on sellaisia! Kertokaa myös paljonko lämmöt oli silloin kun oletettu tummuminen aiheutui!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Ei kai tänne olla mitään ompelukerhoa perustamassa. Aloittaja eli Cybrema Commander voisi nyt sitten kertoa kenen valmistamassa ja mikä prosessori oli tyyppimerkiltään, jossa hän haamuja, anteeksi väri siirtymään on havainnut, ties vaikka saisimme siitä vielä kuvaakin, niin homma nousisi monta asetetta ylemmalle tasolla
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 143
Ilmeisesti tuo tummuminen johtuu yksinkertaisesti korkeasta lämpötilasta, kullalla kun on tapana tummua. Itse myös huomannut prosessorin pohjan kontaktipintojen/pinnien tummuvan ajan kanssa.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
1 892
Ilmeisesti tuo tummuminen johtuu yksinkertaisesti korkeasta lämpötilasta, kullalla kun on tapana tummua. Itse myös huomannut prosessorin pohjan kontaktipintojen/pinnien tummuvan ajan kanssa.
Tossa kuvassa on tummia läikkiä pinnassa.
Kyllähän se lämpö pidemmän päälle vaikuttaa tummumiseen.
Eri pinnat reagoi eri tavoin.
 

Liitteet

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 077
Metallin tummumisen lämmön vaikutuksesta ymmärrän. Mutta ylemmässä kuvassa tuohan on tummunut levyltäkin.
Olisiko intelin porsessori kyseessä?

Jossain tietyissä microarkkitehtuurissa Intelin prossuissa oli tehty kaatopaikka orgaanisesta bio jätteestä cpu levyt, jotta saatiin voitot suuremmiksi.
Jos olet homeelle allerkginen kutsu ne internetin homekoirat paikalle. Heh.
Biojätteestä tehdyt intelin cpu:t myös taipuivat ison jäähyn alla rikkoen prossun, josta oli uutisiakin tehty muutamille sivustoille.

Ja jos tarkoitat "tyvilevyllä" o_O emolevyn LandGridArray sockettia niin siitä en ala arvuuttelemaan miksi väri muuttuu... vai putoaako orgaanisesta intel cpu:sta jotain matskua sitten..
Minulla ei muuta, jatkakaa..
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
672
Hyvä kuva FiveBridges. Selvästi tummuneita läikkiä. Itse koitin hapolla puhdistaa yhtä ja tummaa ainesta todella irtosi pinnin päältä, mutta mikroskooppikuvasta katsoin, että samalla kullan pinta olisi hieman syöpynyt. Erityisen paljon kuumuneen alueen pinnit tosiaan muutti väriä happopesun takia punertaviksi.

Olisko kyseessä riittämätön kontaktien vastakkainpuristussuhde, tai riittämätön materiaali, jonka vuoksi väliin kehkeytyy liiallista värinää, sekä virtausta ja prosessi paakkuuntuu, sekä kohdanne kuumenee. Paikkapaikoin jopa valokaarta saattaa esiintyä, jolloin pienimuotoinen salamointi saattaa aiheuttaa metallipintojen erroosioitumista ja näinollen myös tummumista.

Vähän kuin kappale kuumaan jouduttuaan ennen leimahdusta. Pohdin vain, että onko tuossa kyse todella liian välystä kontaktista, vai olisiko kyseessä tarve kehittää materiaalia, joka ei tummu tuollaisissakaan olosuhteissa.

Vanhassa emolevyssä AMD Athlon 3000+ suorittimen taustapuolella olevat socketin tinaukset olivat jopa sulaneet ja tinaa ilmeisesti imeytynyt pinnalta syvemmälle pinnireikään. Hyvin se silti toimi, mutta lämpö on ilmeisesti ollut melkoinen, vaikka sitä ei käytön aikana huomannut.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 886
Itse koitin hapolla puhdistaa yhtä ja tummaa ainesta todella irtosi pinnin päältä, mutta mikroskooppikuvasta katsoin, että samalla kullan pinta olisi hieman syöpynyt. Erityisen paljon kuumuneen alueen pinnit tosiaan muutti väriä happopesun takia punertaviksi.
:sfacepalm:


Ne on kultapäällystettyä kuparia ne pinnit. Mitäköhän on tapahtunut, jos olet laittanut niihin happoa ja ne on muuttuneet kuparinväriseksi?
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
672
Kiitti tiedosta. Aina oppii jotain uutta. Pohdeinki, että oisko kuparia, mutta jaksoin uskoa että kaipa se kultaakin vois olla. Pointtini on silti se, että kultapinnoitus häipyi vain paljolti kuumenneelta osalta, eikä reunoilla viileämpinäolleitten pinnien päältä.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 709
Kiitti tiedosta. Aina oppii jotain uutta. Pohdeinki, että oisko kuparia, mutta jaksoin uskoa että kaipa se kultaakin vois olla. Pointtini on silti se, että kultapinnoitus häipyi vain paljolti kuumenneelta osalta, eikä reunoilla viileämpinäolleitten pinnien päältä.
Tai sitten vain hankasit keskeltä enemmän?
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
672
Tasaisesti harjailtu. Keskellä pinnipuolta pyöreä alue, jonka sisäpuolella pinnien pinnoilta on kulta häipännyt. Jäähdytystä tarttis olla myös pinnipuolelle!

Emolevyn kääntöpuolelle socketin vastapuolelle metallinen kuparilevy, jossa pinnejä suuremmat reiät pinnien kohdalla niin, että pinnien ja metallilevyn väliin kovaa lämmönjohtoainetta. Levyn päälle jäähdytyssiili ja kotelonseinämään tuuletin jäähdyttämään jäähdytyssiiliä. Näin saatais lämpöä pois ainakin socketin pinneiltä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
327
Aika usein noi tuppaa tummumaan, jos kullattuja kohtia käsittelee paljain käsin ja käsistä irronnut rasva ja lika tummenee prossua rasitettaessa. Varsinkin LGA-prossujen pohjakontakteissa huomaa. Pinnejä tulee harvemmin siliteltyä. :happy:
Jonkun lämmönjohdetahnan sisältämä öljy voi ehkä tehdä samaa, en ole törmännyt kyllä ainakaan vielä.
 

Laquel

This is where I get off.
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 558
Itsellä ei ole koskaan tummunut eikä muuttanut väriä mutta en toisaalta hiplaa tai hinkkaa hapolla prossun tai emon pinnejä/kontakteja. :rolleyes:
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
672
Ei minullakaan ole yhdenkään uutena ostamani prosessorin pinnit tummuneet, taikka muutoi vioittuneet käytössä. Hommasin vaan muutaman tuommosen 'toimimattomana' kaupan olleen AMD FX 8-core -suorittimen ja yllätyin, kun niissä todella pinnien tyvessä olevan leveämmän reunuksen pinta oli paikkapaikoini tummunut. Sitä lähinnä mietein, että olisiko tuo ihan juotoslyijy/tinaa tehtaalta saakka, mutta enpä tiedä. En vain oikein hoksaa miten tuollainen tummuminen, taikka juotoksen sulaminen on mahdollista, kun ei minun uusista prossuista koskaan ole mikään tummunut. Hapollä puhdistin joitakin huomatakseni mitä tuo tumma aines oikein on ja kyllä se liukenee happoon, josta päättelin sen olevan pinnien kiinnityksessä käytettävää tina/lyijy -ainesta.

Mutta tämä oli vielä siinä vaiheessa kun en tiennyt pinnien olevan kuparia, ja vain pinnoituksen olevan kultaa.

Voi olla, että kupari kuumetessaan reagoi kullan kanssa lyijyn ja tinan läsnäollessa noin. Ei vain yhtään omaa uutta ole noin reagoinut. Kiinnostais tietää missä lämpötilassa tuota tummumista alkaa ilmetä.
 
Liittynyt
18.11.2016
Viestejä
3 685
Lga prossuja usein purettaessa laitetaan samantien päällekäin, jolloin alemman tahnat vähän sotkeutuvat ylemmän kontaktipuolelle. Vaikka ne sitten myöhemmin voidaan putsata ennen myyntiä niin ei niitä viimeisen päälle noi kierrättäjät putsaa.

Mä en tiedä mitä noi on mutta veikkaisin että nuo LGA padit ovat melko puhdasta kuparia. Esim. tuo FiveBridges kuva näyttää tuollaiselta jäähytahnan tahrimalta prossulta.

Samaten jos joku on AMD FX prossulla grillannut emolevyä ja kaikkea siinä ympärillä olevaa, niin kyllähän kovillä lämmöillä muovista ja muista aineista voi irrota kaikkea kivaa joka sitten osa voi päätyä prossun pinneihin ja jäähtyessä jämähtää kiinni.


Pinnillisiä prossuja mulla ei pitkään ole ollut mutta lga prossuja kyllä, kyllä niissä monissa on ollut pieniä tummempa tahroja mutta mielestäni kaikki on ollut vaan rasvaa tai muuta likaa.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
672
Kuvat -55, ja -29 näkyy tuo pinnin kantakehysreunuksen pinnoitteen päälle ilmestynyt tummuma, joka näyttää äkkiseltään tinalta, taikka lyijyltä, mutta vielä on epäselvää miten se siihen on ilmestynyt. Voisiko pinni olla käytön aikana niin kuuma, että lyijy sulaisi, taikka höyrystyisi noin? Prosessorien pinnien kiinnityksessä käytetään tietääkseni enimmäkseen korkeaa lämpötilaa kestävää lyijypainotteista seosta, jolloin sulamislämpötila on huomattavasti tavallista tinaa korkeampi. Lämpötila jossa tuollainen tina sulaa aiheuttaisi yleensä vaurioita sockettiin, mutta missä vaurioituneet socketit, kun ei niissä yleensä mitään vikaa ole.

Kuvissa -32, -45, sekä -23 on nähtävissä 'happopesun' tulokset. Pinnit ovat kärsineet huomattavia syöpymiä prosessorin pinnipuolen keskelläolevien pinnien alueella. Laidoillaolleet pinnit eivät vaurioituneet happokäsittelyssä noin. Tästä päätellen pinnin täysrakenne pinnoitteineen on kokenut lämmön, sekä virtausten aiheuttamia rakenteellisia muutoksia, jonka vuoksi mahdollinen black screen 'toimimattomuus' ilmeni. En tiedä toimisiko suoritin, jos vaihtaisi pinnit uusiin.

Mutta. Näin tälläkertaa. Kiitos hei!
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.02.2017
Viestejä
2 356
Jos lisäät ja irrotat suorittimen liian monta kertaa, niin pinnoitus kuluu ja se voi syövyttää. (Mitä useammin otat suorittimen pois niin sitä enemmän pinnit naarmuuntuu) ja korrosoituu . Ainakin itselleni kävi näin muutama kertaa lga:n kanssa. Käytin silloin isoprololia ja tämä autoi vain tilapaisesti. Itse troopista maasta kotoisin ja siellä käy useasti näin, erityisesti (kosteassa ilmassa tapahtuu).
Muuten, kun otat suoritin pois pidä se pienissä antistaatissa paketissa (antistaattinen muovi-suoja mikä tulee suorittimen kanssa alkuperäisessa pakkauksessa). Tämä voi rajoittaa sisään tuleva ilmamäärän. Mutta, naarmuuntumista ei valitettavasti voi estää.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 576
Viestejä
4 166 854
Jäsenet
70 426
Uusin jäsen
t-uomo

Hinta.fi

Ylös Bottom