Prosessorikuorma korkealla - kestääkö kannettava?

Liittynyt
09.05.2017
Viestejä
7
Terve!

Uskoisin, että täältä varmasti saisi asiantuntevaa näkemystä tilanteeseeni.

Eli, lähtökohta on se, että haluaisin pelata Dolphin -emulaattorilla (Gamecube, Wii) paria peliä (Resident Evil 1 Remake ja Zero), mutta varovaisena ihmisenä jäi häiritsemään, että voinko mahdollisesti hajottaa koneeni ylikuormittamalla sitä näillä?

Pelasin pelejä jo alustavasti ja havaitsin, että ensimmäinen toimii suht ok ilman suurempaa hidastelua, mutta toisen kohdalla ajoittain takkuaa selvästi. Katsoin pelatessani myös Järjestelmän valontaa ja siellä näytti, että prosessorikuorma tämän emulaattorisovelluksen kohdalla heilahteli väliä 70%-140% painottuen pitkälti 100% lähettyville. Onko tämä riskialtista ja voiko se hajottaa koneen vai pitäisikö sitä ennen ilmetä jotain selviä merkkejä, kuten kaatuilua tms? Pelit vaikuttivat toimineen ainakin tähän asti niin, että niitä on mahdollista pelata. Ja mitä käytännössä tarkoittaa, että prosessorikuorma nousee yli 100%:n?

Koneeni on siis MacBookPro (13) kannettava jossa:

Prosessori: 2,5 GHz Intel Core i5
Muisti: 4 Gt 1600 MHz DDR3
Näytönohjain: Intel HD Graphics 4000, 1536 Mt


Katsoin, että pelin vaatimat minimitehot (suositukset siis vielä enemmän) ovat seuraavanlaiset:

"CPU: Intel Core 2 Duo 2.4Ghz or better, AMD Athlon X2 2.8 Ghz or better
RAM: 2 GB
OS: Windows 7 SP1 / Windows 8.1
Video Card: NVIDIA GeForce GTX 260, ATI Radeon HD 6790, or better
CPU: Intel Core 2 Duo 2.4Ghz or better, AMD Athlon X2 2.8 Ghz or better"


Samalla luin, että Dolphin-emulaattori hyödyntää tuplaydinprosessorin molempia ytimiä, eli onko tästä pääteltävissä jotain?

Eli miten on, uskallanko jatkaa pelaamista vai onko se mahdollinen riski? Ainakaan kone ei edellisten pelikertojen aikana kaatunut tai huutanut mitään, mutta silti vähän jänskättää.

Kiitos ja anteeksi!
 
Turhaan sinä prosessorikuormaa katselet. Pitäisi katsella prosessorin lämpötilaa..
 
Mac-tietokoneella kun katselet prosessorikuormaa, niin muistaakseni 100% kuorma tarkoittaa sitä, että yhtä ydintä kuormitetaan täysillä. Tai kahta puolella teholla.

Sinun koneessasi on kaksi ydintä, jotka näkyvät hyper-threading ominaisuuden takia yhteensä neljänä loogisena ytimenä. Jos käytät montaa prosessoriydintä täydellisesti hyödyntäviä sovelluksia uskoisin prosessorikuormituksen nousevan maksimissaan 400%:iin.

140% tarkoittaisi siis sitä, että kahta ydintä käytetään n. 70% rasitusasteella.
 
Okei, eli ymmärränkö oikein, että ainakaan noiden prosenttien suhteen huolta ei ole, mutta mikä on sellainen lämpötila mitä ei kannata prosessorissa ylittää? Tällainen ilmainen ohjelma ainakin löytyisi lämpötilan mittaamiseen: Fanny Widget for macOS ja saa heittää parempiakin vinkkejä jos on ilmaisohjelmista.

Pahoittelen kömpelöä tietämättömyyttäni. :oops:
 
Okei, eli ymmärränkö oikein, että ainakaan noiden prosenttien suhteen huolta ei ole, mutta mikä on sellainen lämpötila mitä ei kannata prosessorissa ylittää? Tällainen ilmainen ohjelma ainakin löytyisi lämpötilan mittaamiseen: Fanny Widget for macOS ja saa heittää parempiakin vinkkejä jos on ilmaisohjelmista.

Pahoittelen kömpelöä tietämättömyyttäni. :oops:
Kyllä se kellotaajuus applessakin alkaa liian korkeissa lämmöissä laskea, joten rikkoontumisen riskiä tuskin on vaikka jauhaisit koko ajan koneella jotain. Yli 90c jos menee niin alkaa olemaan jo kuuma prossu :) Apple on taatusti suunnitellut macbookpro:si jäähdytyksen niin että pitäisi kestää normaali käyttö mainiosti, ja pelaaminenkin on aivan normaalia käyttöä.
 
Nyt on prossun lämpöjä tarkkailtu usean pelisession ajan. Huomannut ainakin, että lämpö ei juuri koskaan nouse 75C korkeammalle, pyörien pääosin välillä 68-73C. Eli lienee suht turvallista, oletan? Pelit vaikuttavat pyörivän ajoittain ok ja ajoittain vähän hidastelevan.
 
Riippuu toki vähän prosessorista, mutta esim. intelillä kestää periaatteessa melkein 100c ilman haittaa (intelin mukaan siis).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 477
Viestejä
4 539 140
Jäsenet
74 803
Uusin jäsen
Mäntyvirta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom