Projekti: Kotelon ja loopin päivitys nykypäivään. Cooler Master C700P

Viestiketju alueella 'Buildit, setupit, kotelomodifikaatiot & DIY' , aloittaja Iudicium, 09.11.2017.

 1. Iudicium

  Iudicium

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2017
  Kas niin.

  Kuten otsikosta voi jo päätellä, projektin aiheena tänään on se päivityskohteista kenties suuritöisin: Kotelon vaihtaminen. Itsellä on ollut custom looppi koneessa jo vuodesta 2012, ja kotelo on ollut koko tämän ajan täysin sama. Kotelothan harvoin hajoaa täysin millään tavoin, mutta nykyajan kelkasta ne auttamatta putoaa.

  Kotelovalintani ensimmäiseen custom looppiin aikanaan oli Cooler Masterin CM Storm Trooper, joka ajoi silloin asiansa täydellisesti.


  Throwback vuoteen 2012 ja hetkiin ensimmäisen loopin täytön jälkeen:

  WP_20130328_002.jpg


  Siihen aikaan tuo oli ehkä yksi täydellisimpiä koteloita tuohon hommaan. Ajan mittaan kuitenkin nälkä alkoi kasvamaan ja tuli huomattua, että tuostahan loppuu auttamatta tila jossain kohtaa. Ensimmäinen looppi jäähdytti vain prosessoria yhdellä 240mm radilla, mutta nykyään tilanne on hieman toisenlainen.

  Nykyään kone jäähdyttää prosessoria, GTX1080 näytönohjainta sekä prosessorin virransyöttöä kahdella 240mm radilla. Kotelo on siis aivan täynnä.

  IMG_20170209_160645.jpg

  Suurin syy kotelon ahtaudelle johtuu täysin 3x 5.25" laitekehikosta joka on täysin yhtenäinen osa kotelon rakennetta, ja rälläkkähommiinhan ei luonnollisesti ruveta. Muutenkin kotelo on jo hieman vanhan mallinen, vanhoja USB 2.0 liittimiä sekä huono tuki isommille nestejäähyille. Piti siis löytää korvaava kotelo.

  Mielessä kävi monesti Corsairin Obsidian 900D mutta kyseinen koppa on ehkä "hieman" overkill tähänkään tarkoitukseen. Ei muuta kun netin ihmeellistä maailmaa selailemaan niin viimeinhän sieltä löytyi varteenotettava ehdokas:


  Cooler Master C700P, uusimpia tulokkaita kotelorintamalla.

  825193d3-e61b-4516-b65a-25976439bcae.jpg


  Ei siis muutakuin tilaus tulille ja pakettia odottamaan. Mutta kuinka ollakaan, saatavuus aivan helvetin heikko. Koitin tilailla saksasta paristakin paikasta, toisesta palautu rahat kun eivät saaneetkaan tilattua toimittajalta ja toisesta luvattiin saldoa vasta kuukauden päähän. Jimmsiltäkin koitin tilata mutta monta viikkoa olis kestänyt toimitus.

  Lopulta löyty ruotsalaisesta verkkokaupasta suoraan varastosta kyseinen mööpeli ja tilaukseenhan se lähti.

  PostNord toimitti paketin perille jopa kolmessa arkipäivässä. Eli loistavaa palvelua.

  xvnsftksftlsf.jpg


  Pitkään kestäneestä kopanmetsästyksestä oli myös hyötyä. Ehdin rauhassa miettiä miten voisi tuota nykyistä looppia parantaa, ja vaihtoon lähti vanha säiliö, pumppu sekä radit.

  Tilalle saapui nestejäähytekniikan tämän hetken terävintä kärkeä eli Alphacoolin 360mm radit kaksin kappalein sekä EKWB:n XRES 140 Revo PWM.

  DSC_0080.JPG
   
  artzi2 ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 2. Iudicium

  Iudicium

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2017
  Vanhaa looppia purkaessa tuli vastaan muutamia ajan ja käytön aiheuttamia vaurioita. Liittimien tiivisteitä oli päässyt vähän lohkeilemaan, mutta pahin vaiva oli prosessorin nesteblokissa. Pleksikannella oleva EK Supremacy Evo oli päässyt halkeilemaan liittimien juuresta. Tiedän kyllä hyvin, millaiset ominaisuudet pleksissä on ja kiristyksessä pitää olla maltillinen. Blokkiin on laitettu liittimet tasan kerran eli ei ole veivattu edestakaisin, mutta silti. Blokki ei ollut onneksi vuotanut, mutta käyttää sitä ei enää uskalla. Käyttämästäni nesteestä johtuen huomasi hyvin, että neste on päässyt halkeamiin ja olisi ollut vain ajan kysymys, milloin blokki olisi alkanut oikeasti vuotamaan.

  zxfnsrtfksfrtktlfs.jpg

  Onneksi apu oli lähellä ja Tampereelta tarttui tutulta kauppamieheltä kotelon hakureissun yhteydessä samanlainen Supremacy Evo blokki, mutta tällä kertaa acetal kannella joka kestää huomattavasti paremmin halkeilematta. Tuplavoitto, sillä acetalblokki sopii näytönohjaimen myöskin acetalista tehdyn blokin kanssa paljon nätimmin yhteen kuin tuo vanha pleksinen.

  Vanha kotelo odottaa jo kotona täysin purettuna, joten ei muutakuin kasaamaan uutta!

  zdrfbzsrujzr.jpg

  Kotelon vaihto tehtiin niinkuin tässä taloudessa on tapana, täydellisen perusteellisesti. Kaikki osat putsataan pölystä, nesteloopin osat avataan ja puhdistetaan, johtojen ja liittimien kunnot tarkistetaan jne. Yllätyin vanhaa koteloa purkaessa miten huonoon kuntoon jotkin halvat adapterijohdot menevät ihan parissa vuodessa vaikkei niihin edes koskisi. Roskikseen meni iso kasa huonoja y-haaroja, muutamia kiinan lämpöantureita ja turhia ja huonolaatuisia jatkojohtoja.

  Johdoista karsittiin iso osa pois, ja samalla myös karsittiin rautaa. Uudesta kotelokokoonpanosta jäi pois BluRay-asema, 5.25" tuuletinsäädinpaneeli, sekä 2x 3,5 kiintolevyä. Toinen kiintolevyistä hävitettiin ikänsä vuoksi kokonaan ja toinen, varmuuskopiolätyksi tarkoitettu limppu vaihdettiin vastaavan levytilan omaavaan 2.5" lättyyn. 4Tb varastolevy on ainut iso limppu mitä tähän kokoonpanoon siis enää jää.

  sftdtkstkstfktf.jpg

  Samalla kun koko sekamelska on atomeina, on hyvä myös putsata joka ikinen liitin, jäähdytin ja blokki perusteellisesti läpi. Käyttämäni EKWB EKoolant EVO Bloodred on siitä huono neste, että se jättää ajan mittaan pienen väriainekerroksen loopin seinämiin. Ja putsaamisessa menee sen osalta aikaa. Mutta puhdas looppi on vaivan arvoinen.

  adbfjrtkartrly.jpg

  Seuraavaksi onkin edessä kokoaminen. Uusi kotelo ei paljoa ole fyysisesti isompi kuin edeltäjänsä, mutta täysmodulaarisuutensa ja muiden ominaisuuksiensa ansiosta tuhannesti parempi rakentelukohde kuin edeltäjänsä. Kaikki levypaikat, niin 3.5 kuin 5.25 paikat saa täysin pois, ja kotelon layoutin saa myös muutettua invertediksi tai chimney-malliseksi, mahdollistaen entistä isomman skaalan erilaisia rakentelukokonaisuuksia.

  aaa.PNG
   
  artzi2, FlyingAntero ja Fribo-71 tykkäävät tästä.
 3. Iudicium

  Iudicium

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2017
  Kokoaminen alkaa kotelon lähes täydellisellä purkamisella, jotta tilalle saadaan omat hilppeet. Kaikki laitepaikat sekä paneelit irti jotta kaikki tila saadaan käyttöön. 360mm radit istutetaan tuulettimineen kotelon mukana tuleviin irtokehikoihin, jotka onkin sen jälkeen vähän luvattomankin helppo läiskäistä vaan kokonaisuutena paikalleen. Ensimmäinen vaihe suoritettu ennätysajassa.

  Ennen:
  xdtheruztedk.jpg


  Jälkeen:
  zcvnvzdtk.jpg

  Sen jälkeen piti hieman miettiä pumpun paikkaa ja koko pakettia kokonaisuutena. Pieni kahvi/ruokatauko väliin ja paperille miettimään luupin järjestystä. Pienen pohdinnan jälkeen luupin perusideasta tuli seuraavanlainen:

  cdjadrk.jpg

  Paperille tehty luonnos saatiin pitämään täydellisesti paikkaansa, sillä pumppu kiinnittyi omalla kiinnikerenkaalla kotelon omiin kiinnikereikiin ihan kuin se olisi siihen tarkoitettu. Ei ihan heti edes tekisi mieli alkaa tuliterään koteloon vääntämään omia reikiä, joten putkeen meni tämäkin.

  cnvsdrjdrj.jpg

  Kun luupin järjestys oli selvä ja mitattu että suunniteltu järjestys onnistuu ja toimii, ei muuta kuin lätkimään tavaraa paikalle. Emolevyyn blokki kiinni, emolevy kiinni, näyttikseen blokki, näyttis kiinni ja sit ei muuta kuin mittailemaan uudet letkut, ja ei aikaakaan kun alkaa näyttää siltä, että jotain on jo saatu aikaan. Samalla koteloon löysi paikkansa virtalähde, SSD-levy sekä osa johdoista:

  xcfsdtkstkddkt.jpg
   
  artzi2 ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 4. Fribo-71

  Fribo-71 Ex SMD,SMT,CNC Make ATK Great Again Team H2O

  Viestejä:
  1 460
  Rekisteröitynyt:
  27.01.2017
  Projekti juttuja kuvien kera aina mukava lukea.
  Hyvä verrata omia kötöstyksiä muiden aikaansaannoksiin ja ottaa vinkkejä mitä voisi
  omissa nykysissä ja tulevissa seteissä parantaa tai tehdä toisin.
  :tup:
   
 5. Iudicium

  Iudicium

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2017
  Tarkistusten ja varmistusten jälkeen onkin vuorossa juhlallinen loopin täyttö ja vuotojen testaus. Kone täyteen paperia ja pönttö pullolleen nestettä ja vähän kerrallaan imee pumpun kanssa nestettä systeemin. Ja siitähän se lähtee. Annoin käydä puolen tuntia eikä vuotoa missään. Tuo EK:n punainen neste on tässäkin tapauksessa hyvä, sillä pienimmänkin vuodon huomaa todella hyvin nesteen värin takia. Konetta kallistellen vielä loputkin ilmat radeista pois, niin hyvä tulee.

  sfgnsdtkjsdtk.jpg

  Loopin täytön jälkeen ei muutakuin sähköt kiinni ja testaamaan vieläkö itse rauta lähtee pelaamaan. Tässä kohtaa heitin vasta johdot jotenkuten kiinni että koneen saa edes päälle ja työpöydälle, jotta ei tarvitse stressata, onko se emolevy nyt kärsinyt irrotuksessa että boottaako se ylipäätään :D

  Ja tottakai se boottaa:
  vnstksdtksdtk.jpg

  Lämmöt on hyvät, tuulettimet toimii ja säätyy, ledit pelaa, PWM pumppu toimii erinomaisesti, kaikki kiintolevy löytyy ja benchmark menee myös läpi ongelmitta. Oliko tämä nyt sitten tässä?

  Ei.

  Vielä on ehdottomasti vittumaisin vaihe edessä eli kaapelien järjestely. Itse olen niin paatunut perfektionisti tässä kategoriassa ettei tosikaan. Jokainen kaapeli pitää olla just niinkuin itse haluaa, muuten menee yöunet. Vielä piti myös keksiä tuolle 3.5" varastolevylle paikka.

  Uskokaa pois, tämän vaiheen aikana meinasin monesti heittää hanskat tiskiin että vittu, näitä ei saa mitenkään edes välttävästi piiloon. Mutta 1,5h sekä paketillinen nippusiteitä myöhemmin:

  sdtkstkstl.jpg

  Hirveä urakka, ja kauhulla saa odottaa milloin joutuu tekemään jotain missä noihin johtoihin pitää koskea, meinaa nuo on nyt tuolla kiinni ja kunnolla :D Onneksi kylkipaneelin välissä on hyvin tilaa niin kaapeleita ei tarvitse "survoa" kylkeä vasten.

  Myös 3.5" lätylle löytyi hyvä paikka missä se ei näy käytännössä ollenkaan kylki-ikkunasta tarkasteltuna:

  erftgyhuj.jpg

  Virtalähteen kiinnityskehikon alla oli sopiva tila mihin levy mahtui mainiosti. Huomatkaa rungon päälle unohtunut letkunpätkä :D
   
  artzi2 tykkää tästä.
 6. Iudicium

  Iudicium

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2017
  JA SIINÄ SE VIIMEIN ON!

  Ei voi muuta sanoa kuin että olen helvetin tyytyväinen lopputulokseen:

  aaaaaaaaaaaa.jpg


  cccccccccccccccc.jpg

  bbbbbbbbbbbbbbb.jpg

  dddddddddddddd.jpg

  Todella laadukkaan oloinen kotelo kaikin puolin. Vielä on hieman ehostusta mutta isoimmat hommat ovat valmiina. Ainut huono puoli mitä kotelosta olen huomannut on se, miten helposti tuohon lasikylkeen ja noihin PSU:n päälle ja eteen tuleviin metallilevyihin jää sormenjälkiä. Onneksi kotelon mukana tuli kunnon kokoinen mikrokuituliina, ovat selvästikin ajatelleet asiaa :D

  Taas on kotelo mistä pitäisi riittää päivitystilaa ainakin joksikin aikaa.
   
  skl, Inehmo| ja Tontza85 tykkäävät tästä.