DIY Project: DIY standing desk gaming PC

Liittynyt
25.01.2021
Viestejä
21
Ok, eli tästä alkaa projekti!

Vahvana inspiraation lähteenä tämä video:


Nykytilanne
Itseltä löytyy hyvin käypä peli PC ja RTX 3080 on ollut reilun kuukauden tilauksessa (usko on vahva).

Aluksi koko buildi tällä hetkellä:
  • Samsung G9 Odyssey
  • MSI X570 Tomahawk
  • AMD Ryzen R5 3600x
  • 2x16gb G.Skill Trident Z Neo 3600MHz, 16cl
  • 2x 660P M.2 + 2x Samsung SSD
  • NZXT Kraken X72
  • Seasonic Focus Plus 750W Gold 80+
  • ja toistaiseksi
  • Red Devil 5700XT
  • LianLi PC-011 Dynamic
  • Martelan 140x80cm sähköpöytä
Ongelmat ja tavoitteet
Asioita mitä haluaisin korjata jonkinlaisessa alustavassa prioriteetissä:
  1. Rauhoittaa työskentelypistettäni visuaalisesti
  2. Isompi pöytälevy
  3. Enemmän tilaa pöydälle
  4. Hiljentää konetta
Kuva setupistani luonnollisessa sotkuisessa ympäristössä:
Desk.jpg

Teen töitä samalla näytöllä Macbook Pro:lla joten lähes pelkästään pelikoneen roolia ajavan PC:n ei tarvitse olla esillä. Oikeastaan noi LED:t eivät kauheasti inspiroi ja voisivat mennä piiloon. Helposti täyttyy pöytä ja pinnat krääsällä ja ihan kaikki ylimääräinen ruokkii ADHD:tani. Pöytä on ostettu käytettynä, joten alkuperäinen levy onkin jo aika kamalassa kunnossa ja toisaalta nuo Martelan jalat sekä moottori jaksavat muistaakseni nostaa jonkin 100 kiloa (eli aivan tarpeeksi). Ratkaisuksi ajattelin rakentaa uuden pöytälevyn toimivasta materiaalista, vanhoilla jaloilla ja piilottaa PC:n osineen pöydän sisään. Listasin PC:n osat, koska haluan välttää uusien osien ostelemista niin paljon kuin mahdollista. En siis tähtää ohuimpaan mahdolliseen form factoriin DIY Perksin videon mukaan.

Next steps
  • Piirtää muutamia erilaisia designeja jotta löytyisi kiva yhdistelmä funktionaalisen ja siistin välillä.
    • Esimerkiksi Linus Tech Tipsin pöydät ovat mielestäni aivan kamalia, enkä halua sitä lasilevyä päälle.
    • Arvon jonkin miellyttävän puisen materiaalin (kuten esimerkkivideossa) tai tussattavan ja puhdistettavan materiaalin välillä.
  • Selvitellä sähköjuttuja, ettei tule mitään häiriöitä ja oikosulkuja pöydän sisään. Osaatteko jeesata tämän kanssa?
  • Miettiä jäähdytys.
Kommentit ja hyvät lähteet tervetulleita!
 
Voi jumalan tähden tuota pikkutuulettimien määrää. o_O
Vesille menisin minä. Muuten vaatii ihan järjettömiä kustomoituja heatsinkkejä tai tuuletin virityksiä just jollain ohjureilla.
Ohkaset radit pöydän takaosaan ja ilma pöydän läpi ylös tai alas.
Joo jäähän siihen pöydän päälle takareunaan näkyviin "ruma" esim. pölyfiltteri tai mitä nyt laittaakaan, mutta eiköhän siihen jotakin keksi ja pysyy jäähdytys ihan järkevänä ilman hässäköintiä.
 
Voi jumalan tähden tuota pikkutuulettimien määrää. o_O
Vesille menisin minä. Muuten vaatii ihan järjettömiä kustomoituja heatsinkkejä tai tuuletin virityksiä just jollain ohjureilla.
Ohkaset radit pöydän takaosaan ja ilma pöydän läpi ylös tai alas.
Joo jäähän siihen pöydän päälle takareunaan näkyviin "ruma" esim. pölyfiltteri tai mitä nyt laittaakaan, mutta eiköhän siihen jotakin keksi ja pysyy jäähdytys ihan järkevänä ilman hässäköintiä.

Näinhän tämä videon tekijä on tehnytkin seuraavassa versiossa, laittanu alphacoolin 1U radeja.
 
Tähän asti itse miettinyt että onpa rumia nuo pöytä katsaukset mutta tämä oli kyllä positiivinen yllätys. Katsoo jos itsekin innostuisi
 
Kommentteja pyysit niin tästäpä niitä tulee:
- Itse en rakentaisi PC:tä tuolla tavalla kannen sisään. Ratkaisun ongelmakohdat ovat:
- - Paksumpi kansi on epämukavempi käytössä. Pöytä pitäisi saada riittävän alas, että käsillä on hyvä ergonomia, mutta toisaalta jalat mahtuisivat hyvin pöydän alle. Mitä paksumpi kansi sen huonompi
- - Videossakin kuvatut jäähdytyshaasteet
- - Viilutus näyttää videolla helpolta, mutta se on kaikkea muuta kuin helppoa. Viilun saumojen sovitus yhteen on haastavaa. Viilutin koko joulun subbarikoteloa ja ei tee mieli vähään aikaan viiluttaa yhtään mitään. Kyllä se toki onnistuu jos sitä oikeasti haluaa. Varsinkin puristaminen on vaikeaa.
- - Vaikeampi ylläpito PC:n suhteen
- - Mahdollisesti kylmä pinta käsille

Kannattaa ostaa se levy valmiiksi viilutettuna ja ehkä jopa lakattuna. Vaneri voisi toimia hyvin. Tosin siinäkin tulee haaste tuon reunalistan kanssa kun halutaan ontto rakenne. Suora levy on helppo ostaa viilutettuna, mutta korotettu reuna voi tuoda lisähaastetta.

Itsellä on valkoinen tylsä melamiinikansi. Tässä on hyvinä puolina hinta, valoisuus ja helppo siistinä pitäminen ja etenkin helppo ostaa korvaava tarvittaessa.

Kaikkea onnea projektille jos/kun siihen lähdet vaikka tässä vain ongelmakohtia listasinkin. Itse pidän tuon tyyppistä pöytää epäkäytännöllisenä vaikka se voi hieno ollakin

Se ergonomia-asia kannattaa miettiä huolella.
 
Itsekin olen seurannut tuota DIY Perksiä ja vesijäähdytettynä en näe suurta ongelmaa jäähdytyksen suhteen. PSU:ta en uskaltaisi lähteä availemaan ja madaltamaan. Taitaa matalimmat hiljaiset ja tehokkaat virtalähteet olla 63 mm korkeita (Sfx). Mutta voihan virtalähde tulla pöydän takaosassa vähän läpi pohjasta. Jos sisään jättää tuon videon 44 mm tilaa ja siihen 2x 3 mm alumiinilevyt päälle ja pohjaan ja vielä pari milliä viilutus. Tekisi pöydän paksuutta yht. noin 6 cm, joka ei kauheasti ergonomiaa haittaisi. Toki hintaa tulee paljon projektille. Toivottavasti lähdet toteuttamaan ja DIY Perks ilmeisesti myy ohjeet kohtuulliseen hintaan.
 
Tai saisi reippaasti noin 55 mm koko pöydän paksuuden vaikka sisätilaa tuosta 44 mm kasvattaisikin. Näytti viiluarkit olevan vain 0,6 mm paksuudeltaan ja saa ostettua valmiiksi pöydän kokoon leikattuna, jolloin ei tulisi saumojen kohdistusongelmaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tai saisi reippaasti noin 55 mm koko pöydän paksuuden vaikka sisätilaa tuosta 44 mm kasvattaisikin. Näytti viiluarkit olevan vain 0,6 mm paksuudeltaan ja saa ostettua valmiiksi pöydän kokoon leikattuna, jolloin ei tulisi saumojen kohdistusongelmaa.

0,6 mm viilu on ikävä käsitellä varsinkin kun on noin iso viilutettava kappale. Itsellä oli viilutuksessa tuon paksuista viilua ja se on herkkää tavaraa. Lähtee ratkeamaan helposti. Pari milliä paksu olisi parempaa, mutta sitä ei tahdo saada mistään. Haastavaa on varsinkin laskea se viilu kappaleen päälle niin, että se menee suoraan. Jos viilua liikuttaa laskemisen jälkeen niin liima karkaa toiselta puolen ja jää reuna ilman liimaa. Eikä ohut viilu kestä laskemisen jälkeen paljoa liikuttaa kun ei kestä vetoa, riippuen tietysti liimasta. Se on mentävä kerralla oikein tai hyvin lähelle. Nahkaliima olisi perinteinen tapa kiinnittää viilu kappaleeseen. Sitä pitäisi itsekin kokeilla.

Viilua ei kannata ostaa oikeaan kokoon leikattuna vaan työvarat pitää olla joka suuntaan.

Jos tekisin itse tuollaisen koteloisin tietokoneen takapäädyn alle jolloin jalkojen alla säilyisi ohuempi levy.
 
Vahva arvaus että videon kaveri käyttää paperitaustaista tai laminoitua mikroviilua, mitä ei suomessa ole helposti saatavilla.

Pöydän sisälle tekisin torsion box -ristikkorakenteen vaneri- tai kertopuusoiroista, ja pc-hilppeille isompi lokero sopivaan kohtaan. Videossa käytetyt tukipalikat eivät torju kosteus- ja lämpölaajenemista yhtään, pöytä muistuttaisi skeittiramppia tai pottupeltoa ennen kevättä.

Kanteen väh. 6mm koivuvaneri joka on yleensä nättiä tavaraa ja helppo sävyttää laadukkaalla petsillä. Tai sitten valmiiksi pinnoitettu melamiini.

Tuolla keskustelua torsion box -pöydistä:
 
Katsoin tuon saman videon aikaa sitten. Miksi pöytälevy ei voisi olla massiivisempi ja kasvattaa sen paksuutta vaikka 15-20 senttiin? (LISÄYS: Ok, 10 senttiäkin olisi jo aika massiivinen.) Tämä on tietysti pelkkä mielipide, mutta ainakin minusta massivilevy näyttää hyvältä. Suurempi sisätilavuus helpottaisi asennuksia tuntuvasti. Jos oikein haluaa tehdä siitä massiivisen, niin laittaa pintaan marmoria jäljittelevän muovikalvon.

Voisiko noita pikkutuulettimia korvata esim. saman valmistajan 200mm tuulettimilla (NF-A20 PWM)? Toiseen laitaan yksi puskemaan ilmaa sisään ja toiseen yksi tai kaksi imemään ilmaa pois? Poistoilma ohjattava siten, että CPU:n, muistin ja emon tuottama lämpö ei esilämmittäisi näytönohjaita. (Näin varmaan videollakin oli.) Mutuilen, että kaksi tai jopa kolme ropelia poistossa niin sisäilmalle ei tarvitsisi ropelia lainkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Katsoin tuon saman videon aikaa sitten. Miksi pöytälevy ei voisi olla massiivisempi ja kasvattaa sen paksuutta vaikka 15-20 senttiin? Tämä on tietysti pelkkä mielipide, mutta ainakin minusta massivilevy näyttää hyvältä. Suurempi sisätilavuus helpottaisi asennuksia tuntuvasti. Jos oikein haluaa tehdä siitä massiivisen, niin laittaa pintaan marmoria jäljittelevän muovikalvon.

Voisiko noita pikkutuulettimia korvata esim. saman valmistajan 200mm tuulettimilla (NF-A20 PWM)? Toiseen laitaan yksi puskemaan ilmaa sisään ja toiseen yksi tai kaksi imemään ilmaa pois? Poistoilma ohjattava siten, että CPU:n, muistin ja emon tuottama lämpö ei esilämmittäisi näytönohjaita. (Näin varmaan videollakin oli.) Mutuilen, että kaksi tai jopa kolme ropelia poistossa niin ei sisäilmalle ei tarvitsisi ropelia lainkaan, vaan pelkän pölynsuodattimen.
Varmaan, koska vaikka hyvältä näyttääkin niin työpöytänä ei oikein toimiva.
Ei ole tullut vielä vastaan 15-20cm paksua oikeaa työpöytää.
 
Olet aivan oikeassa. Hieman pähkäiltyäni korjasin viestiini 10 senttiä, joka sekin on aika paljon.

Muuta mitä tulee äkkisiltään mieleen:

  • Jos pöytälevy hieman paksumpi, siihen voi integroida myös näppäimistötason. Taso olisi vetolaatikko, joka vedettäisiin esille tarvittaessa. Laatikon etuosan pitäisi olla saranoitu tai muuten tehty käyttäjäystävälliseksi.
  • Pöytälevyyn voi upottaa langattoman laturin kännykälle. Netistä löytyy hyviä videoita aiheesta.
  • Monitori(t) olisi hyvä saada kokonaan pois tasolta. Alla vanha kuva omasta setistä, jossa monitorin virkaa hoitaa 55" OLED TV. Matkaa silmistä televisioon on hieman päälle metri, joka ikänäön takia itselle juuri passeli. Tason alla on hylly, jossa television alkuperäinen jalusta lepää.
deski.jpg
 
Käyttökysymys ja omista mitoista kiinni mitä voi tehdä.
Oma pöytä on 80cm, näyttö "seinässä kiinni" ja näppis melkein sen edessä eli noin puolessa välissä. Istun ~vatsa kiinni etureunassa.
Tällä tyylillä on menty kohta 20v enkä missään ninessä halua yli 30mm pöytälevyä.
Enkä myöskään hartiat ja kädet rikkovaa näppistasoa, mielestäni käsillä pitää olla hyvä tuki.
Joskus toimistolla oli käsinojat, eivät sopineet minulle.

Mutta nämä ovat yksilöllisiä juttuja eivätkä kaikki mallit sovi kaikille. Sen mukaan kannattaa mennä millä on hyvä käyttää eikä kipeydy. Ulkonäkö sitten esittelytavaroihin joita ei tarvitse käyttää koko päivää jatkuvasti...
 
Onhan toi "invisible pc" hieno, mutta toteutuksen kannalta helpompi olisi lähteä tekemään tämän tyyppistä ratkaisua sähköpöydän alle/taakse:


Koneen saa täysin piiloon ja komponenttien vaihdot yms. hoituisi helpommin kuin jos ne olisivat pöytälevyn alla/sisässä. Lisäksi pöytälevyn paksuus ei kasvaisi ja voisi huoletta käyttää 120 tai 140mm tuulettimia pienempien sijaan eli saisi helposti hiljaiseksi. Olisi tilaa laittaa esim. jokin monsteri-ilmajäähy tai jos laittaa vesille, niin radit voisi laittaa täysin erilleen muista komponenteista ja molemmille kammioille omat tuulettimensa.
 
Perksin videot katsottuna, näyttää helpolta kun sen osaa. Itsellä tuo metallin työstäminen ei oikein onnistu, joten olen tehnyt lipastoon piilotetun pc:n. Yksi vaihtoehto olisi vain mountata tuo kotelo pöydäl alle.

Linuksen steal setup:
 
Onhan tuo eka hieno ja 5 cm paksuus ei ole liikaa, mutta melko vaivalloisen olosia kompromisseja, sentti-pari lisää tilaa auttais jo kummasti että sais jäähdytyksen järjestettyä normaalimmin.
 
  • Selvitellä sähköjuttuja, ettei tule mitään häiriöitä ja oikosulkuja pöydän sisään. Osaatteko jeesata tämän kanssa?
  • Miettiä jäähdytys.

1) Pidä huoli että kaikki osat ovat maadoitettuja
2) Jätä ilmarako kaikkien lämpenevien komponenttien väliin, mm. emolevyn m.2 SSD kuumenee n. 80c ja sijaitsee monesti ITX-emolevyn taustapuolella.
3a) Käytä vesijäähdytystä, myös esim. työpöydän välistä pois sijoitettu MO-RA 360 (esim pöydän jalusta, jossa toinen puoli jäähdytykselle).
3b) Käytä muutamaa isompaa tuuletinta push and pull, joilla saat luotua ilmakierron kannen ja pohjan väliin. Pölysuojausritilät ottopuolelle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 706
Viestejä
4 544 820
Jäsenet
74 834
Uusin jäsen
jrahkon

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom