• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Positiivinen luottotietorekisteri käyttöön 2024 - uhka vai mahdollisuus?

Liittynyt
08.05.2019
Viestejä
177
Ajattelin että voisi tästä ketjun aukaista, kun tuo on eduskunnan sinettiä vailla laiksi tulossa.

Nykyäänhän tilanne on se, että on vain maksuhäiriömerkinnät, esim Asiakastieto ja Bisnode. Luotonantaja ei näe luotonhakijasta oikeaa kokonaiskuvaa. Monet luotonhakijat vähättelevät lainojensa määriä ja liioittelevat tulojaan. Tämä on haitaksi sekä tietysti luotonantajalle että hakijalle, kun talous rapaantuu ja sitten niitä maksuhäiriömerkintöjä alkaa kerääntymään, ulosotto ym.

Minua kiinnosti minkälaisia positiivisia luottotietorekistereitä muissa Euroopan maissa on, mutta en oikein onnistunut löytämään kattavaa listausta detailjeiniin. Tietääkö joku listausta? Sen verran löysin, että joissakin maissa on tällaisia rekistereitä, mutta Suomi taitaa olla ensimmäinen joka myös sisällyttää tulotiedot rekisteriin. Niissä maissa joissa rekisteri on, tuntuu rekisteri sisältävän vain tiedot luotoista, mutta ei tuloista. Tässä mielessä Suomeen tuleva rekisteri on aika kattava, ja jatkossa luoton saanti epärehellisin keinoin on todella hankalaa ellei mahdotonta (luottotietorekisteri käyttää siis tulorekisterin tietoja). Minua ehkä vähän painaa tämä valtion jatkuvasti lisääntyvä valtion tarkkailu, ja mietityttää myös kuinka epärehelliset luotonantajat voivat teoriassa käyttää näitä rekisterin tietoja väärin. Vai voivatko.

Ehkä tämä on kaikkinensa kuitenkin hyvä juttu. Toivon että tässä ketjussa seurataan rekisterin käyttöönottoa ja sitten vuonna 2024 ja sen jälkeen sen vaikutuksia ihmisten velkaantumiseen.

Ylekin on aiheesta kirjoittanut:


2024 käyttöönotettava luottotietorekisteri olisi siis seuraavanlainen (kopsattu verottajan sivuilta):

Mitä rekisteri tarkoittaa luotonantajalle?

Ilmoitusvelvollisuus koskee luotonantajia, jotka myöntävät luottoja yksityishenkilöille ja yksityisille elinkeinonharjoittajille. Luotonantajien pitää ilmoittaa rekisteriin luotoista mm. seuraavat tiedot:
 • uudet luotot
 • luottojen muutokset
 • lyhennykset.
Lisäksi luotonantajat velvoitetaan tarkistamaan rekisteristä luotonhakijan luottokelpoisuus ennen uuden luottopäätöksen tekemistä. Tätä varten luotonantaja pyytää luottotietorekisteriotteen.

Rekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa

Rekisterin toteuttaja ja ylläpitäjä on Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. Rekisterin valmistelutyöt ovat käynnissä.

Positiivinen luottotietorekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön kahdessa vaiheessa. Hallituksen esityksen mukaan ensimmäisessä vaiheessa keväällä 2024 rekisteriin tulevat kuluttajaluottojen ja näihin rinnastuvien luottojen tiedot. Luotonantajat alkavat ilmoittaa tietoja 1.2.2024 alkaen ja voivat hyödyntää rekisterin tietoja 1.4.2024 alkaen.

Ensimmäisessä vaiheessa luotonantajien on ilmoittauduttava rekisterin käyttäjäksi syksyllä 2023. Toisessa vaiheessa vuoden 2025 lopussa luotonantajat alkavat ilmoittaa muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja. Toisen vaiheen tietoja voi hakea rekisteristä keväästä 2026 alkaen.

Tiedot luotoista kootusti yhdessä rekisterissä

Positiivinen luottotietorekisteri kokoaa yhteen tiedot yksityishenkilöiden luotoista. Näitä ovat esimerkiksi
 • asuntolainat
 • opintolainat
 • kulutusluotot
 • luottokortit ja luottorajalliset tilit
 • ajoneuvolainat
 • sijoituslainat
 • osamaksut
 • leasingsopimukset
Lisäksi toisessa vaiheessa rekisteriin ilmoitetaan henkilön yritystoimintaan myönnetyt luotot.

Luotonantajien on ilmoitettava rekisteriin tiedot sellaisille yksityishenkilöille myönnetyistä luotoista, joilla on luoton myöntämishetkellä suomalainen henkilötunnus ja lisäksi asuinpaikka Suomessa tai tuloja Suomesta. Myös tiedot alaikäisten luotoista tallennetaan rekisteriin.

Rekisteri yhdistää luotto- ja tulotiedot

Rekisteriin tallennetaan tiedot myönnetyistä luotoista. Lisäksi rekisteri hyödyntää tulorekisteristä saatavia palkka- ja etuustietoja, joiden avulla luotonantaja voi arvioida luotonhakijan luottokelpoisuutta. Positiiviseen luottotietorekisteriin ei tallenneta maksuhäiriömerkintöjä.
 
Liittynyt
18.11.2016
Viestejä
2 806
Mun tietääkseni jo nyt jotkut luotonantajat ovat muutaman vuoden yhdistelleet jotain tietoja tms. Toi on varmasti kattavampi kyllä. Tulin just katsoneeksi asiakastiedon ja oliko biznoden kautta omat tiedot niin toisessa ei lukenut mitään kyselyistä ja toisessa oli täynnä kyselyitä kun olen vähän klarnalla sun muilla tullut osteltua.

Jopa tänä vuonna huhtikuussa on jotain kyselyitä tehty vaikken ole mitään tilannut tuolloin eikö ole sillä kyselleellä firmalla ollut tilauksiakaan voimassa. Mutta ei ole suurempaa paheksuttavaa, vähän erikoista vaan, ellei sitten jostain todella oudosta syystä olisi tullut kokeiltua jotain tilausta tehtyä, ei silti vaikuta järkevältä teorialta.

Mä en ole koskaan onnistunut saamaan ilmaista luottokorttia noilta firmoilta jotka niitä tyrkyttää, ainoastaan joskus nuorisoalennuksella on sellainen ollut tavallisen pankin kautta. Muuttuisikohan tilanne vai mahdollisesti en saa enää jatkossa edes jotain hikisiä 500 euron kulutusluottoja. Ei noita kyllä ennen ole tullut tarvittua mutta noissa näytönohjaustilauksissa noi on ollut käteviä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
16 769
Katsotaan, mitä tuostakin tulee.. Tarvetta on satunnaisille pienille remonttilainoille , kun pidän kämppääni kunnossa. Tähän mennessä olen saanut lähinnä naurettavia tarjouksia, niin viime rempassa vedin vaan luottokorttini maksimeihin ja makselin sitä takaisin 6-11kk minimilyhennyksin. Ja pyysin tarjouksia, kaikki olivat yli tuon.. Nyt Nordea tukkii tämänkin reiän kesällä, ja luottokortin korko on kohta yli 10%.

--

Itse rekisteri on vaan hyvä asia - pitäisi pystyä sen kanssa taistelemaan ylivelkaantumista vastaan. Jos voidaan todistaa, että luottoyhtiö antoi lainan maksukyvyttömälle, niin laina pitäisi tuomita luottoyhtiön tappioksi.
 
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
1 659
Itsekin tarkastin tietoni.
Asiakastieto Oy: Henkilön luottotietoja ei ole kyselty.
Bisnode: Luovutukset 1kpl, Klarna Bank AB (publ) Luoton myöntäminen
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
170 024
Viestejä
3 141 335
Jäsenet
57 675
Uusin jäsen
millhill

Hinta.fi

Ylös Bottom