Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Liittynyt
12.11.2016
Viestejä
50
Jalopenoista vielä sen verran, ei tule enää ostettua normikaupoista purkkikamana koska ovat lötköjä. Turkkilaisesta marketista löysin Burcu merkkistä, on rapeita vaikka ovat siivutettuina liemessä.
 
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 425
Suosittelen kyllä edelleen kaikille Lidlin jalApenojen testaamista. Ovat suht rapsakoita ja niissä on yllättävän hyvin potkua. Parempiakin löytyy, mutta niistä saa maksaa yli 3x kilohintaa.
 

SweeneyTodd

Smooth Operator
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 750
Suosittelen kyllä edelleen kaikille Lidlin jalApenojen testaamista. Ovat suht rapsakoita ja niissä on yllättävän hyvin potkua. Parempiakin löytyy, mutta niistä saa maksaa yli 3x kilohintaa.
Mitäs nuo sitten maksaa? Silloin harvoin, kun olen jalopenoja tarvinnut, olen raaskinut tuon reilun euron maksaaLa Costenasta.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 504
Omaan konseptiin kuuluu tomaattimurska jonka sekaan sauvasekoittimella sipulirouhetta, basilikaa, mustapippuria, suolaa ja hunajaa. Juustona yleensä jokin Allerum ja lisäksi mozzarellaa siivuina. Taikina yleensä puolet durumia ja puolet perusjauhoa, kuivahiiva, vedenkeittimessä kiehautettu vesi + kylmää hanasta, suola ja oliiviöljy. Käsin sekaisin ja 2-12h nosto riippuen kiireestä. Jos tuon verran vaivautuu ryhtymään niin ei viitsi mitään valmissuikaleita päälle sitten. Palvikinkku, jauheliha, paistettu kana, Snellmanin loistava pepperoni plus vihanteita. Joskus tulee tehtyä sitä semmoista blanco pizzaa missä kastikkeena creme fraiche ja täytteeksi pekoni, sipuli ja perunaa, ja hyvää on aina ollut sekin. Käytössä pizzakivi ja pari pyöreää peltiä joissa kasaus ja kypsytys.
Oman kokemukseni mukaan ehkä suurin makuun vaikuttava tekijä on juusto. Noi Allerumit on riittävän rasvaisia jotta ei kuivu uunissa ja makuakin riittää.
 
Liittynyt
12.11.2018
Viestejä
370
Mitä jalopenot ovat?
niitä mitä myös jalapenoiksi kutsutaan. joskus myös turkinpippureiksi?!
Yleensä turkinpippurit on kyllä niistä kokonaisista jalapenoista tehtyjä paloja, jalapenot niitä etikkaliemessä olevia. Mutta kaupasta ostan kyllä aina niitä kokonaisia, siivutettuihin lötköihin mennyt maku. Mitenhän noidenkin tuotteiden nimeäminen ja brändääminen on tehty niin epäselvästi?
 
Liittynyt
27.03.2017
Viestejä
2 736
Ei ole tullut luettua ketjua kesän jälkeen ja tännehän on tullut monta sivua juttua.
Ai että, piti ihan rekisteröityä kun löysin tämän ketjun! Olen tehnyt pizzaa kotona nyt reilut puolisen vuotta ja perinteiseen tapaan homma on lähtenyt hiljaksiin vähän laukalle.. Oma mielikuvani kotitekoisesta pizzasta oli myös tuo klassinen 90-luvun peltipizza, jossa on 10 sentin vahvuudelta kaikkea mahdollista täytettä ja lopputulos muistutti enemmän piirakkaa kuin oikeaa pizzaa. Kun vaimo sitten ehdotti pizzan tekoa, niin asetin ehdoksi pizzakiven hommaamisen. Hakemus meni läpi ja ensimmäiset kokeilut tehtiin pakastealtaan valmispohjilla ja perinteisellä määrällä täytettä, eli käytännössä kaikkea mitä kaapista löytyi. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän hyvä, joten seuraava luonnollinen steppi oli alkaa hifistelemään erilaisilla pizzapohjilla ja täytteillä ja tällä tiellä ollaan yhä. Sen verran on jauhopeukalo kehittynyt, että kotitekoiset ravintoympyrät hakkaa korttelipizzerioiden tuotokset aivan suvereenisti, joten nämä ovat jääneet täysin historiaan jopa krapulamättönä.

Tällä hetkellä go-to taikina on kylmäkohotettu versio oheisella reseptillä, jonka bongasin jostain pizzamessiaasta kertovasta lehtiartikkelista.

410 g jauhoja (mielellään Tipo 00)
290 g huoneenlämpöistä vettä
11 g suolaa
11 g laadukasta oliiviöljyä
1 g kuivahiivaa

Eli jauhot ja hiiva kulhoon, vesi perään ja sekoitetaan, lisätään suola ja sekoitetaan lisää, kunnes tuloksena on taikinaa. Tämän jälkeen öljy sekaan ja vatvotaan kunnes se on imeytynyt. Nihkein osuus on vaivaaminen, eli otan taikinan pöydälle ja vaivaan yleensä 10-20 min jaksamisesta riippuen, pidempi vaivaus tuntuisi tuottavan paremman sitkon. Tämän jälkeen kohotan taikinaa 30-60 min liinan alla, murjon vielä pari kertaa muodon vuoksi ja heitän jääkaappiin 12-48 tunniksi. Taikinapallon pintaan laitan vielä öljyä, joka ehkäisee kuivan kuoren muodostumista. Ennen H-hetkeä leikkelen taikinan osiksi ja pyörittelen siitä jauhojen kanssa sopivan kokoisia palloja, jotka jätän vielä liinan alle huoneenlämpöön noin tunniksi. Lämmintä taikinaa on helpompi käsitellä ja taikinapallot kerkeävät kohoamaan vielä hieman.

Seuraavaksi pizzakivi uuniin ja uuni niin täysille kuin lähtee. Pohjan tekemisestä sen verran, että trv kvlt-pizzamestari painelee sormilla taikinapalloa keskeltä ulospäin jotta reuna ei litisty ja pysyy kuohkeana. Sen jälkeen venyttelen pohjan lopulliseen kokoonsa ja siirrän jauhotetun pizzalapion päälle. Jos taikina meni nappiin, on pohja parhaimmillaan niin ohut, että sen läpi näkee lukea :cigar2: Ohuella pohjalla ja sopivalla määrällä täytteitä paistoaika on luokkaa 2-4 minuuttia, joka on sähköuunilla ihan OK.

Pizzakastikkeena Muttin valmis pizzakastike on todella hyvä, en ole onnistunut vielä itse tekemään parempaa ja tölkki maksaa vain reilun euron.
Täytteiden suhteen evoluutio on vienyt koko ajan minimalistisempaan suuntaan. Viimeksi hylkäsin kokonaan "pizzajuustot" ja juustoraasteet ja käytän nykyisin pelkkää mozzarellaa ja satunnaisesti parmesaania, jonka laitan suoraan tomaattikastikkeen enkä täytteiden päälle. Omasta mielestäni muiden täytteiden maku pääsee paremmin esiin, kun koko rieskaa ei kuorruta halvalla Rainbow -edamilla. Yleensä uuniin mennessään oman pizzan päällä on vain tomaattikastike, mozzarella, sekä tuoreita kirsikkatomaatteja ja/tai jalapeñoja. Paistamisen jälkeen vielä parmankinkkua ja rucolaa ja se on siinä :drool:
Mullaki samanlainen tarina. Aluksi valmispohjia tai satunnaista pizzataikinan tekoa ties millä huonolla perusreseptillä, jauhoilla ja miljoonalla täytteellä. Nykyään käytän vain pizzakiveä, oikeita jauhoja ja laadukkaita raaka-aineita. Alkuaikoina olin sitä mieltä että pizzaa voi tehdä miten itse haluaa ja nämä ovat makuasioita, mutta se on muuttunut kun huomasin kuinka paljon parempaa saa aikaan kun hommat tekee oikein. Voi kuulostaa elitistiseltä ja leuhkalta mutta ero on huima vaikka luulisi jo tekevänsä oikein hyvää pizzaa. En ole expertti eikä minulla ole erityisiä kokkaustaitoja. Etsin vieläkin oikeaa taikinareseptiä ja taikinan venytys ei ole vielä kertaakaan ollut kovin helppoa. Aina pitää keskittyä.

Kaikista huonoimman pizzan tein kun käytin X-tran halpis "pizzajuustoraastetta" joka oli oikeasti joku kasvisrasvavalmiste. Nykyään käytän jotain kuivaa mozzarellapalasta (oikea merkki, ei pirkka tai X-tra) josta vuolen ohuita siivuja heti tomaattikastikkeen päälle. 100g / 30cm pizza on tarpeeksi.

Toinen mitä en käytä enää ovat erilaiset pizzasuikaleet. Ne eivät ole kinkkua nähneetkään eivätkä maistu miltään, toisin sanoen täysin turha täyte vaikka näyttää kuvassa hyvältä. Jos laitan kinkkua niin ostan jonkun 350g palvikinkkupalasen ja leikkaan siitä ananaspalasten kokoisia palasia.

Tomaattikastikkeen tein aluksi itse kun se oli niin helppoa, mutta nykyään tulee ostettua Mutti Pizzasausea. Toinen hyvä on Makumestarin pizzapyre joka sopii omaan makuhermoon, mutta se maistuu aika paljon läpi eikä siksi ole varmaan kaikkien suosikki.

Täytteitä laitan erittäin kohtuudella ettei mitään ole oikeastaan päällekäin. Salamia tulee laitettua kyllä enemmän.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 095
En oo vielä peltiä pidemmälle päässyt, mutta piirakoiden sijaan tykästynyt todella yksinkertaisiin pizzoihin, oikeasti hyvä tomaattikastike + basilika ja mozzarella itsessään on jo hyvä. Viimeksi kun tein pizzaa, niin tuon kombon lisäksi laitoin pekonia pienissä paloissa, oli todella hyvä ja ei ollenkaan liian rasvainen.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 197
Doodiih, tuli väsättyä nyt sit living_deathin reseptillä (vähän muokaten) ekaa kertaa ihan hiton pitkään aikaan pizzaa missä oli hiivaa.
Pakko kyllä sanoa että nyt tuli vähän helvetin hyvä pohja, ainoa missä mulla kusi oli että tungin liikaa täytteitä, olis pitänyt homejuusto jättää pois kun pistin mozzarellaa ja vähän arvelin väärin miten paljon sitä oikeesti siinä oli niin tuli oma pizzani keskeltä tosi paksuksi täytteistä ja kosteaksi.

Kohotin taikinaa 6 tuntia saunassa missä lattialämmitys, olikin tullut aika pirusti kokoa lisää :D
Muutin sit mieleni ton alustan suhteen ja päätinkin tehdä ihan pizzakivillä nuo pizzat ja jätin prisman alustat välistä.
Hiiva oli tehnyt taikinan niin erilaiseksi että tuon saikin käsin ihan helposti levitettyä paperin päälle, eli en kaulinut.

Pistin 3dl vettä.
7g kuivahiivaa.
n. 7dl manitoba cream jauhoja.
2tl suolaa
1tl sokeria
2rkl auringonkukkaöljyä
Taikinan käsittelyyn käytin durum jauhoja

Kastikepohjana tällä kertaa käytin prismasta:
Coppola polpa + paprika
sen sekaan:
Sriracha kastiketta
Mustapippuria
Suolaa
Sokeria
Valkosipulijauhetta
Oreganoa

Kastikkeen päälle pistin:
Granarolo Mozzarellaa murskattuna ja lisäksi täytteiden päälle vähän valion luomu juustoraastetta.

Toinen pizza oli tonnikala + kirsikkatomaatti ja muutama pepperonimakkara.
Toisessa Pepperoni makkaraa, jauhelihaa (maustettuna salsalla), punaisia jalapenoja, sinihomejuustoa ja salamisuikaleita.

Tonnikalaa pidin 300 asteessa kiertoilmalla kiven päällä ensin paperin kanssa 2min, paperin poiston jälkeen 3min.
Toista pidin yhteensä ehkä 8min, se oli alempana uunissa niin kesti ilmeisesti sen takia kauemmin kypsyä.

IMG_20191207_190511.jpg


IMG_20191207_190521.jpg


IMG_20191207_192223.jpg


IMG_20191207_193126.jpg



IMG_20191207_193317.jpg



Pakko sanoa että ellei tästä nyt perse rupea ampumaan niin oli kyllä parhaat pizzat mitä väsännyt, ihanan ilmavat ja muhkeat reunat ja pohja silti rapsakka. :tup:
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 876
Savusuikaleet paistettu pannulla lihaliemen sekä sipulin kanssa tonnikalapurkin öljyssä, tonnikalaa, broileripekonia, mozzarellaa, cheddaria ja sinihomejuustomuruja.

Jauhoiksi pakon edessä Myllyn paras pizzajauhoja, kun kaupassa ei ollut muutakaan vaihtoehtoa tarjolla.

DSC03897.JPG


DSC03899.JPG
 
Liittynyt
01.02.2019
Viestejä
443
Pohjana tortillalätty, Mutti Aromatizza pizzakastike ja shrirachaa. Täytteenä pekonia ja venäläistä meetvusrtia, jotka kevyesti ruskistin pannulla ennen uuniin laittoa sekä mozzarellaa.
pizza1.jpg pizza2.jpg
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 586
Tein itse pikkelöityjä jalapenoja. N. 500g jalapenoja siivuiksi, 1,5dl vettä 1,5dl väkiviina+omenasiiderietikka, 2rkl sokeri, 1tl suola ja yksi muserrettu valkosipulinkynsi. Nesteet,suola,sokeri kiehauttaen, jalapenot+valkosipuli purkkiin ja mehut niskaan. Hintaa pari euroa.
IMG_20191207_151228.jpg
 
Liittynyt
30.04.2019
Viestejä
118
Tämän ketjun innoittamana tuli viime viikolla väännettyä eka taikina itse. Leipomista harrastanut viimeksi varmaan 10v sitten, mutta eihän tämä ole rakettitiedettä.

Resepti oli mukaelma kaikesta, lopullisia mittoja mahdotonta sanoa. Ainut luotettava on 2dl vesimäärä. Pohjasta tuli paiston jälkeen ehkä liiankin rapea oman makuun, eikä kovin maukas (enemmän suolaa ensi kerralla).

Tässä kuitenkin kuva toisen päivän tuotoksesta, ensimmäisen päivän tuotoksia viitsi edes julkistaa :D

Paistoon käytetty clas ohlsonilta ostettua pizzakiveä, uuni 300c.

Pieni ero tällä viikolla

IMG_20191208_171552_440.jpg
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
254
Tuli väännettyä pitkästä aikaa pizzaa ja näköjään aika pienellä harjoittelulla saa jo parempaa kuin keskiverto pizzeriasta pl. uunin asettamat rajoitteet. Oma n. sentin paksuinen pizzakivi ei tunnu varaavan kunnolla lämpöä, että saisi pohjaan väriä. Paistoaika oli n. 8min 250 asteessa kiertoilman kanssa.

20191208_201939.jpg

Koitin alunperin tätä ohjetta:



mutta hiiva oli ilmeisesti vanhentunutta ja Manitoba Creamin jämistä väännetty taikina tuntui vähä kuivalta vaikka nostin veden määrää 60==>65%:iin.

Tein sitten päivällä varuilta toisen erän tällä ohjeella: Roberta’s Pizza Dough Recipe mikä oli oikein hyvä maultaan ja helpohko käsitellä. Gramma mitat on kyllä omaan mieleen :love:

Ensi kerralla pitää kokeilla useamman päivän kylmäkohotusta.
 
Liittynyt
03.12.2019
Viestejä
452
Eilen tuli väännettyä pizzaa, kokeilin pistää tuon speden jakaman ohjeen innoittamana vähän reilummin sokeria taikinan sekaan. Heitin myös vanhat hiivat mäkeen ja otin tuoretta kuivahiivaa, jota herättelin noin 5 minuuttia lämpimässä vedessä, kun aiemmin olen yleensä sotkenut hiivan suoraan jauhoihin. Tuloksena oli noin koripallon kokoinen taikina, josta riittää iloa varmasti muutamaksi illaksi.. Taikinasta tuli myös erittäin kuohkea ja pohjan työstäminen oli aika juhlaa, pohjan sai erittäin helposti venytettyä paperinohueksi. Täytteiksi valikoitui tuo Muttin pizzasoosi, kirsikkatomaatti, mozzarella , jalapeño ja parmankinkku.


Tässä vielä kuva tuotoksesta:

pitsu.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.12.2019
Viestejä
452
Tuli vielä mieleen tuo pohjan työstö, tuohan on aika tekniikkalaji jos haluaa ohuen pohjan ilman reikiä! Oma tekniikka on seuraava: Leivinalustalle reilusti jauhoja, taikinapallo siihen ja aloitan painelemalla kahden käden sormilla taikinapallon keskelle kuopan. Sitten jatkan taikinan painelua keskeltä reunoja kohti, jolloin reuna pysyy kuohkeana. Kun ahio on tarpeeksi iso, alan pyörittelemään pohjaa alustaa vasten samalla venyttäen pohjaa isommaksi. Lopuksi nappaan vielä pohjan reunasta kiinni ja roikutan taikinaa ilmassa samalla hitaasti pyöritellen, jolloin painovoima hoitaa suurimman työn. Jos tulee reikiä, niin reunasta pieni pala taikinaa jolla paikkaillaan.
 
Liittynyt
12.04.2018
Viestejä
1 273
Savusuikaleet paistettu pannulla lihaliemen sekä sipulin kanssa tonnikalapurkin öljyssä, tonnikalaa, broileripekonia, mozzarellaa, cheddaria ja sinihomejuustomuruja.

Jauhoiksi pakon edessä Myllyn paras pizzajauhoja, kun kaupassa ei ollut muutakaan vaihtoehtoa tarjolla.



Broileripekoni. Onko mistään kotoisin?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 197
Yllättävän hyvää ja sitä ei tarvinnut esipaistaa ennen pizzan uuniin laittamista.

Huomenna varmaan taas pizzakuvia. Taikina on parhaillaan jääkaapissa kylmäkohotuksessa.
Miten kauan tota sun taikinareseptillä tehtyä (tupla-annosta) pitäisi kylmäkohottaa?
 
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 425
Maistuuko porukalle oikeasti ihan samalle laittaako leivän päälle pekonia vai kalkkunaleikettä? Alan olla vähän huolissani.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 876
Miten kauan tota sun taikinareseptillä tehtyä (tupla-annosta) pitäisi kylmäkohottaa?
En ole kuin kerran aikaisemmin kylmäkohottanut pizzataikinaa, mutta eiköhän sitä voi kohotella ihan samalla tavalla kuin muitakin taikinoita esim. 1-2 päivää.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 197
En ole kuin kerran aikaisemmin kylmäkohottanut pizzataikinaa, mutta eiköhän sitä voi kohotella ihan samalla tavalla kuin muitakin taikinoita esim. 1-2 päivää.
Jos tehdään kylmäkohotus niin pistetäänkö se taikina sitten heti valmistumisen jälkeen vaan ilmatiiviinä jääkaappiin?
 
Liittynyt
03.12.2019
Viestejä
452
Tuon monsteritaikinan myötä meillä syötiin pizzaa kolme päivä putkeen, siinä tuli samalla hyvin esille taikinan kohotusajan vaikutus makuun. Ero yhden ja kolme vuorokautta kohonneen taikinan välillä oli yllättävänkin suuri, sekä maun että koostumuksen puolesta. Tämän ihmiskokeen perusteella 24h on hieman liian lyhyt aika jos haluaa todella maukkaan pohjan, reunatkin jäivät huomattavasti vaatimattomimmiksi paistaessa. Menee kyllä hieman hifistelyn puolelle, mutta eihän se väärin ole.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
20
Tullut tätä ketjua luettua ahkerasti ja kuolattua muiden herkullisen näköisiä pitsoja. Tänään päätin sitten kokeilla vääntää pohjan itse ja 2h kylmäkohotuksella kyllä oikein maukas lätty.
Innolla odottaen miten pohja vielä muuttuu, kun lopputaikina saa kohottaa itseään rauhassa keskiviikkoon.

Täytyy vielä täällä kehuttu pitsapelti käydä ostamassa. Nyt mentiin vielä ihan uunipellin kanssa.


 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
10.11.2016
Viestejä
42
Silloin tällöin tulee pitsaa tehtyä. Uunissa mulla on pohjalla uunipelti mihin olen leikannut pellin kokoisen 20mm paksun vuolukiven, kivilevyn pala muuten maksoi 15€, jostain Tulikiven varastosta jämäpalan hain.

Uunin lämmöt/tehot vaan ei tahdo riittää oikeaoppiseen pitsan paistoon, lämpeää johonkin 250-270 asteeseen ajan kanssa. Leivän paistoon tuo kivi on kyllä erinomainen.

Varsinainen kysymys on että jollain varmaan on käytössä pizzakivi grillissä, miten toimii? Onko kukaan mitannut kuinka kuumaksi pallogrillin saa, hiilillä tai briketeillä? Tämän https://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare 2008 UK.pdf mukaan uunin lämpötila napolilaista pizzaa paistaessa pitäisi olla 485 astetta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
326
Liittynyt
10.11.2016
Viestejä
42
Kerran sain sen verran kuumaksi kiven, että pohja mustui täysin pitsasta. Olettaisin että tarpeeksi.
Vaatii taikinalta lämmönkestoa eli ei ainakaan normivehnäjauhoista tehty toimi noilla lämpötiloilla. Paistoaika pitäisi olla 60-90 sekuntia. Voi tietysti olla että kivi kuumenee liikaa verrattuna grillin ilman lämpöön. Perinteisessä pizzauunissahan on avotuli paistotasolla, ei tason alla.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
254
Kolmas pizza paistoteräksellä:

20191222_162822.jpg
20191222_162656.jpg

Paistoaika 6 min ja teräksen pinta näytti n. 270 astetta. Lämmitin ekat 45 min 250 asteessa kiertoilma päällä ja vikat 15 min grillivastus+kiertoilma.

En tiedä oisko vähempikin riittänyt, juuston väri muuttuu jossain vaiheessa todella nopeasti. Ensi kerralla mozzarella paloina ja muutenkin vähä yksinkertaisemmat täytteet.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
254
Mikäs pizzateräs ois se oikea valinta siihen hommaan? Onko suosituksia
Polarshop on myynyt MyPizza paistoterästä pizzalapion kanssa halvimmillaan 45e + postit(isänpäivänä). Kodinterrrasta tuota saa kait tilaustuotteena(49,95e), jos semmonen paikkakunnalta löytyy. Tuosta ei omakohtaista kokemusta, mutta tuo oma on vastaavilla mitoilla(materiaali maksoi 10e :D).
 
Liittynyt
12.04.2018
Viestejä
1 273
Mikäs on tekkiläisten pepperonisuositus? Ihan perusmarketeista löytyvää.

Minkähän valmistajan viipaleita Kotipizza muuten käyttää?
 
Liittynyt
10.03.2017
Viestejä
4 231
Mikäs on tekkiläisten pepperonisuositus? Ihan perusmarketeista löytyvää.

Minkähän valmistajan viipaleita Kotipizza muuten käyttää?
Jos tarkoitat pepperonimakkaraa niin Saarioinen valmistaa ne, mutta ne on pelkästään kotipizzalle tehtyä omalla reseptillä eikä kaupoissa myydä täysin samaa. Kotipizzan sivuilla kerrotaan kaikkien raaka-aineiden alkuperä.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 299
Viestejä
4 156 703
Jäsenet
70 406
Uusin jäsen
Eppupelaa

Hinta.fi

Ylös Bottom