Pieni ja langaton radiolähetin (DIY?)

Liittynyt
21.02.2017
Viestejä
80
Haluaisin löytää tai tehdä pienen ja langattoman radiolähettimen, jonka kiinnittäisin kalaverkon jään alle uittamiseen tarkoitettuun uittolautaan, jolloin kävelemällä radio kädessä jään päällä, tietäisin missä uittolautani menee jään alla. Kantaman ei siis tarvitse olla kuin n. 1 metri. Tällöin ei olisi väliä näkeekö jäästä läpi, tai kuuleeko uittolautan etenemisen ääniä. Rasperry PI:stä saisi ilmeisesti jonkun radiolähettimen tehtyä, mutta siitäkin täytyisi tehdä semmonen langaton "standalone" lähetin. Onko foorumilaisilla kokemusta vastaavista lähettimistä, mahdollisesti jostain valmiista paketeista? Mietinnässä on ollut myös taskulamput, jotka voisivat toimia tehtävässä, mutta pitäisi lumet lapioida aina silloin tällöin ja se ei olisi läheskään niin cool kuin radiolähetin. :D
 
Kauanko sen ois tarkotus olla sielä? Joku Arduino + bluetooth + USB-powerbank muovipullossa tai rasiassa saattais toimia niin että tarkastellaan signaalin voimakkuutta. Ei ole kyllä hajuakaan kauanko joku 20€ USB-powerbank jaksaa kylmässä, tai muu elektroniikka...

Omissa Bluetooth Low Energy (BLE) kokeiluissa signaalin voimakkuus on vaihdellut silti paljon ilman nähtävää syytä ja tuntui ettei se ole ollenkaan tarkka, soveltuu lähinnä siihen että se on lähialueella. Normaali Bluetooth-yhteys voi toimia paremmin.

Nopea tehdä jos on kokemusta Arduinosta kun ajureiden matkassa tulee vaikka mitä perustutoriaaleja (valmiita ohjelmia) joilla saa BT-yhteyden jne. Ja onhan sille WLAN-piirejäki jonka voimakkutta voi mitata ja GPS jos se sattuis toimimaan jään ja lumen läpi.

Alkaisin katsomaan Arduino Nano tai Arduino Micro ja googlettelisin mikä Bluetooth- tai WLAN-piiri siihen sopii, yleensä yhteensopivuus on hyvä. Youtubesta löytyy varmaan paljon esimerkkivideoita.
 
Viimeksi muokattu:
Ei raspia, syö ihan turhaan sähköä.
Jos käyttää vakioarduinoa niin sama juttu, se power ledi vie jo ison osan.

Tuohon kävisi esimerkiksi pieni avr ja nrf(mikäsenytolikaan) radio, ilman ledejä avr kelloksi 1MHz ja laittaa vaikka lähettämään 5 sek välein ja loppuaika nukkumassa niin pari patteria riittää pitkään.

Perusarduinon 16MHz syö turhaan tehoja kun lähettimellä ei ole kiire, kaannattaa ehkä valita matalamman jännitteen kortti jossa ei ole lineaariregua eikä usb- piiriä, nekin ovat turhat tällaisessa käytössä.
 
Itsellä tuli ensimmäisenä joku "BiiSafe Buddy" -tyylinen BLE-avaimenperätagi mieleen, kantamaa on jokusia metrejä ja monilla kännykkäsovelluksilla voi tuota jäljittää vaikkapa signaalivoimakkuuden perusteella. Paketoi tuollaisen johonkin vesitiiviiseen astiaan niin varmaan ajaa asiansa. Tuollaisella tagilla on kokoa noin kaljapullon korkin luokkaa ja paristo kestää vuosia normaalilämpötilassa joten ehkä tuollaisessa käytössäkin kuukausia kun kylmässä on.
 
Kiitos ideoista! Mikäli laite toimisi toivotulla tavalla ja sen tarkkuus olisi edes +-30cm ei sen tarvitse olla jään alla edes kahtakymmentä minuuttia/kalaverkko. Nuo BLE tagit näyttäisi ens alkuun kyllä olevan jo tosi helppo ratkaisu. Pitää perehtyä vähän niiden käyttöön ja tarkkuuteen ja vaikka tilata testiinkin kun ei montaa kymppiä maksa.
 
Kiitos ideoista! Mikäli laite toimisi toivotulla tavalla ja sen tarkkuus olisi edes +-30cm ei sen tarvitse olla jään alla edes kahtakymmentä minuuttia/kalaverkko. Nuo BLE tagit näyttäisi ens alkuun kyllä olevan jo tosi helppo ratkaisu. Pitää perehtyä vähän niiden käyttöön ja tarkkuuteen ja vaikka tilata testiinkin kun ei montaa kymppiä maksa.
Pistä samaan pakettiin myös se valo. Helpottaa varmasti tarkan paikan määrittämisessä, kunhan saa ensin lapioitua lumet suunnilleen oikeasta kohdasta.
 
Jos ei jäällä ole kovin paljoa lunta niin varsin toimiva konsti kiinnittää uittolauttaan ohut metallilaatta, esim alumiinia ja lautan etsintään käyttää sitten metallinpaljastinta. Metallinpaljastimelle löytyy sulankin maan aikaan varmasti paljon käyttöä... ;)
 
Tarviiko sen välttämättä olla radiolähetin? Käviskö joku metallin palanen pullon sisällä jonka löytäisi metallinpaljastimella. Ei siellä jään alla taida ihan hirveästi metalli kellua niin tuskin tulee montaa väärää hälytystä.
 
Kokeiltiin semmosta n. 100 euron metallinpaljastinta ja siinä ei riittänyt sensitiivisyys tän hetken jäätilanteelle Kallavedellä. Siitä oikeastaan tulikin sitten koko ajatus radioaalloista. Toki alkutalvesta se toimisi varmaan jo vähän helpommin.
 
Radiolähettimet vievät virtaa, eli tarvitaan akut, joista loppuu sähkö. Mutta silti ISM alueen lupavapaat vehkeet ovat myös yksi vaihtoehto, eli vaikka HC12.
Eli How to communicate two HC12 Module with Arduino
Saa vaikka Ebaysta ym.
Radio ei sitten kuulu, jos on paljon vettä välissä.
Tuo viimeinen rivi pitää hyvin paikkansa ja torpedoi käytännössä tämän idean. Yleensä vedenalaiset rf-kommunikaatiovehkeet toimivat todella matalalla taajuudella ja kantama on sittenkin vain kymmeniä metrejä.
2.4Ghz taajuudella kantama mitataan milleissä tai senteissä, esim tässä saivat n. 15cm kantamaksi Underwater Wireless Sensor Communications in the 2.4 GHz ISM Frequency Band

Joku magneettikenttään perustuva ratkaisu voisi toimia paremmin jään läpi, tyyliin iso kela +konkka resonanssissa ja jota ajetaan 10hz pulssilla. Vastaanotin kuuntelisi sitten resonanssitaajuudella tuota 10hz pulssitusta.
 
Scubapuolella pullojen langattomat sensorit toimii radiotaajuudella, nopea googletus 8-250khz, voisi olettaa että tuo 8khz voisi kantaa jo aika kauas.

Osassa noista lähettimistä on mahdollista seurata koko seurueen ilmamääriä yhdestä ruudusta joten kantama luulisi olevan jotain kymmeniä metrejä.
 
Eikö se lähetin eli uittolauta kellu jollain laudalla. Ehkä se voisi toimia tai sitten ei. Jos miettii mikroaaltouuneja jossa pienikin määrä märkää ruokaa imee kaiken säteilyn eli lämpenee, niin paljon ei vettä saa olla.
Sitten on RF id laitteet. Oikein pienitaajuinen vehje ei kai vaimene niin paljon. Pienillä taajuuksilla kommunikointi taitaa muutenkin olla enempi magneettikentän kautta kuin varsinaisilla radioaalloilla. Edit: Jos oikein hyvin käy, niin uittolauta ei tarvitse pattereita, vaan se saa sähkönsä tulevasta signaalista. Esim linja-autojen sähköiset liput, pankkikortit jne.
 
Tätä on ennenki mietitty. Näemmä iha vaa kirkasta lamppua suositellaan. Vai onko sama kysyjä? :D

 
Selasin vanhoja ketjuja iltapuhteena ja jäin miettimään tätä. Uskoisin, että Apple AirTag saattaisi toimia tähän. Ainakin tämän videon perusteella tarkan sijainnin jako kulkee yllättävän pitkälle. Pitää testata ensi talvena.
 
Apple AirTag saattaisi toimia tähän. Ainakin tämän videon perusteella
En kyllä nähnyt videolla kohtaa, jossa oltaisiin testattu kuinka hyvin Airtag toimii veden tai jään läpi.

No kokeilemallahan se selviää.

Tai no tämän mukaan makeassa vedessä vaimennus olisi vain n. 2 dB/m :o Merivedessä sitten lähes 1000 dB/m eli 10^50 kertaa suurempi vaimennus :oops:
1659769375055.png


Ja löysin tutkimuksen jossa radiosignaalien kantama oli vahvasti riippuvainen jään laadusta ja lämpötilasta. Noista heikoimmin läpäisevässä 1GHz signaali kulki yli 100m. Valitettavasti taajuudet loppui tuohon 1GHz, mutta voisi kuvitella että Airtaginkin taajuus voisi kuitenkin vajaasta metristä päästä läpi.

1659769697998.png
 
Viimeksi muokattu:
Mites olisi oikein kimeä ääninen piipitysvehje. Rouvan herätyskellolla voi helposti kokeilla. Laittaa vesitiiviiseen pakettiin ja tyrkkää jään alle jne.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 776
Viestejä
4 546 818
Jäsenet
74 846
Uusin jäsen
Urnaakkeliz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom