Phanteks Enthoo Evolv vesijäähylle optimointi

Viestiketju alueella 'Jäähdytys' , aloittaja Pyrres, 31.07.2017.

 1. Pyrres

  Pyrres

  Viestejä:
  990
  Rekisteröitynyt:
  18.07.2017
  Elikkäs, alkaa nykyinen muovirimpula NZXT 530 Phantom kyllästyttämään joten tilasin jo uuden kopan Eli Phanteks Enthoo Evolv tempered glass version atx koossa. Nykyinen setup profiilissa tarkemmin mutta 6700k@4.6ghz, custom cooled 1080ti ovat ne olennaisimmat speksit ja vesijäähynä tosiaan on 2x240radit Vardareilla ja vaikka aluksi oli tarkoitus jäähdyttää korttikin vesillä homma jäi tekemättä koska pascal on hyvällä jäähyllä melkein äänetön.

  Mietintää aiheuttaa tällä erää miten setup tulisi kasata uuteen. Ajatuksena tällä hetkellä:

  -paksumpi Pe 240 rad eteen intakena ohuempi slim 240 kattoon exhaustina
  -Eteen meinasin yrittää tunkea extra 120mm tuulettimen tuomaan lisä painetta koteloon
  -katon ylimääräiset aukot tukkoon ettei ilma kierrä takaisin koteloon
  -taakse 140mm intake tai exhaust, riippuen miten hyvin/huonosti katto virtaa
  -pumppu eturadin ja näyttiksen väliin jos vaan mitenkään mahtuu
  -kun olen päättänyt pitää kotelon niin aikomus on repiä ritilät vittuun, katosta silpoa ylimääräisiä palkkeja ja ritilöitä pois

  Onko parannusehdotuksia, kokeilu arvoisia kikkoja tai jotain mitä huomioida?
   
 2. akselic

  akselic

  Viestejä:
  2 168
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ihan ensimmäisenä suunnittelisin tuon radijutun uusiksi. Radeja ei kannata laittaa siten että toinen puhaltaa koteloon lämmennyttä ilmaa, mikä sitten (jo valmiiksi lämmenneenä) kulkeutuu toiseen radiin. Joko molemmat radit intakena tai molemmat radit exhaustina.
   
 3. Pyrres

  Pyrres

  Viestejä:
  990
  Rekisteröitynyt:
  18.07.2017
  Näin yleensä kyllä, mutta kokeilin tuota nyky kopassa ja gpu yritti hirttää itseään enkä halua alipaineista koppaa mistän hinnasta. CPU lämmöt kuitenkin enemmän kuin kurissa nykysetupillakin. Toki pitää uudessa kokeilla mitä tapahtuu mutta kuitenkin 2x240 radit pelkälle delidatulle 6700k:lle on aika yliampuvat eli saa kyllä lämmöt oikein hyvin kuriin siltä osin. Ambient tempistä ei kovin paljoa nouse lämmöt idlessä ja loadissakin hyvä jos pääsee synteettisessä loadissa piikittämään 64c kuumimmalla ytimellä.
   
 4. Serke

  Serke

  Viestejä:
  743
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos meininki on jäähdyttää vain tuota prossua, niin jätä vaikka toinen radi kokonaan pois. On ihan turhaa laittaa molempia jos aiot lämmittää toisen radin hyödyttömäksi toisella.

  Jos taas haluat molemmat radit käyttöön, niin viisainta olis että molemmat radit puhaltaa sisään, ja takaa yhdellä robellolla ulos.
   
 5. Pyrres

  Pyrres

  Viestejä:
  990
  Rekisteröitynyt:
  18.07.2017
  Aikomus lisätä gpu myöhemmin kiertoon kun sopiva rako tulee budjettiin. Mutta ei tällä hetkellä. Lämmöt ovat oikein mainiot lukuunottamatta yksittäisiä lyhyitä piikkejä kunnes tuulettimet heräävät mukaan tilanteeseen. Pelilämmöt 45-55c cpu raskaissa peleissä eli sinällään hätää ei ole mutta miksei optimoida tilannetta. Siinä kyllä olet oikeassa että toisen radin poisto tuskin heikentäisi tilannetta ainakaan. Mutta tuo molempien intake on kokeiltu jo. Mitätön hyöty. Olikohan pari astetta samalla kun gpu nosti lämmöt taivaisiin.
   
 6. Serke

  Serke

  Viestejä:
  743
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kokeile mitä näkyy kun molemmat radit on exhaustina ja painat kahdella kotelotuulettimella ilmaa sisään. todennäköisesti paine pysyy silti positiivisena vaikka poistopuhaltimia on määrällisesti enemmän, koska radit nyt luonnollisesti himmaa ilmavirtaa.
   
 7. Pyrres

  Pyrres

  Viestejä:
  990
  Rekisteröitynyt:
  18.07.2017
  Tuo saattaa olla kokeilemisen arvoinen testi. Etenkin jos saan kattoon vaikka yhden ylimääräisen 140mm Noctuan puhaltamaan. Filttereitäkin kun on ylimääräisenä jokunen.
   
 8. Sparru

  Sparru

  Viestejä:
  167
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Tämä olikin mielenkiintoinen. Jostain syystä oon aina olettanu et katossa exhaust ja niin oon nähny yleensä tehtävän. Itellä olis kans Phanteks Enthoo evolv vesijäähyprojektin alustana ja olin suunnitellu 360 radia kattoon puhaltamaan ulos ja 280 eteen puhaltamaan sisään. Jos molemmat puhaltais sisään niin silloin ulos ei menis kuin yhdellä takatuulettimella ja mitä nyt positiivinen paine puskee raoista. Liekkö sitten kannattais kääntää virtalähde toisinpäin jolloin se ottais myös kotelon sisältä ilmaa ja puhaltais ulos vai kannattaako se jättää tuuletin alas ja antaa olla kokonaan omassa ilmakierrossa?
   
 9. Sinfo

  Sinfo Tukijäsen

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Tämä video taitaa olla tähän ketjuun ihan asiallinen varoitus :(

   
 10. akselic

  akselic

  Viestejä:
  2 168
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Lähinnä sen takia tuota suositellaan että koska nestekierrossa se nesteen lämpö tasaantuu niin radeissa pyörii käytännössä yhtä lämmintä nestettä mitä radit sitten pyrkivät viilentämään. Jos toisesta puhalletaan kotelon sisään lämmintä ilmaa niin toisen radin kautta kulkee jo valmiiksi lämmennyttä ilmaa mikä huonontaa jäähdytystehoa. Tämä näkyy yleensä siten että nesteen lämpö on yhdestä useampaan astetta enemmän kuin silloin jos kaikki radien läpi puhallettu ilma kulkee joko kotelon ulkoa kotelon sisään tai kotelon sisältä ulos.

  Tämä efekti riippuu tietysti vähän kokoonpanoista ja niiden tuottamista wateista. Jossain kokoonpanossa se ero ei ole kuin ~1 asteen mikä on käytännössä aika merkityksetön. Toisella taas on tappiin asti kellotettu vakiona 250W näyttis ja paljon lämpötehoa tuottava tappiinsa kellotettu prossu niin silloin se nesteen lämpö voi karata jopa 5 astetta korkeammalle mikä näkyy nestekierron jäähdytystehossakin aika selvästi. Lisäksi koska radien läpi kulkenut ilma on aina vähän lämpimämpää suositellaan yleensä sitä että nestekierrossa radien kautta puhalletaan ilma kotelosta ulos. On kuitenkin pienempi paha laittaa molemmat ottamaan ilmaa sisään kuin pistää radit taistelemaan toisiaan vastaan.

  Lisäksi ihan oman kokemuksen mukaan Enthoo Evolvessa tuo efekti korostuu kun katon rakenne on sellainen että ilman pientä modailua, kattoradin läpi "ulos" puhallettu ilma päättyy kiertämään takaisin kotelon sisään. Jos haluaa täyttä nestekiertoa tähän koteloon niin kattoa kannattaa avata sen verran että kaikki ylimääräiset ilma-aukot kotelon sisään saa suljettua vaikka teippaamalla tms.

  Tämä on näyttävä ja hyvä kotelo melkein mihin tahansa kokoonpanoon helpon rakentelun ja johdotuksen suhteen ja tähän sopii hyvin esimerkiksi AIO -jäähyt mutta custom nestekiertoa varten en voi koteloa suositella ilman modaamista.