Perusteltuja syitä miksi fyysiselle elokuvamedialle ei ole vielä täysin korvaajaa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sp3
  • Aloitettu Aloitettu

Sp3

Liittynyt
19.04.2021
Viestejä
69
Vaikka jostain ehkä lapsuudestakin herättävästä elokuvasta joku hieno fyysinen julkaisu voi olla kiva, ja tuntua kuin jonain yhteyden kertojana, niin itsellä ei kuitenkaan mitään yleistä itseisarvoista halua omistaa elokuvia koteloissaan.
Mutta kuitenkin ostan elokuvia katseluun. Ja joista pidän itsellä vain elokuvat joissa jotain erityistä uudelleenkatsomisarvoa, loput laitan eteenpäin.


Ja kun puhutaan fyysisten elokuvien ostelusta, niin seuraavia suoraan katsomiseen liittyviä syitä on edelleen, olisi nettiyhteys millainen tahansa.

1.
Jos olet kuluttaja, joka ei aina vain mene Netflixiin tms., valiten jotain valikoimasta mitä tarjolla sattuu olemaan. Vaan saattaa vaikka näyttelijän tai ohjaajan nimen kautta, tai esim. jonkun genren jotain top 50 listaa katsoen, tai muuten tulla tietoiseksi jostain elokuvasta, tai olla jokin historiasta tuttu elokuva jonka haluaa katsoa. Silloin voi törmätä seuraaviin ongelmiin:

A. Vaikka elokuva löytyykin suoratoistona viimeistään Amazonilta, Youtubelta tms. oikeasti kattavasta elokuva-arkistosta, niin voi kuitenkin törmätä siihen, kun jokin maarajaus sanoo ei katsottavissa (toki näiden kanssa voi jippoilla).

B. Jos kaipaat Suomi txt, niin sitten suppeaa verrattaen vasta onkin saatavuudessa suoratoistona.

C. Jos haluat parasta kuvanlaatua mitä saatavilla, niin voikin törmätä ainakin vanhempien elokuvien kohdalla ja ihan maksullisessa suoratoistopalvelussa, että saatavilla ei ole sitä parasta julkaistua kuvanlaatua.
Yleisyydestä en osaa sanoa eri palveluissa kuinka tarjotaan sitä parasta ulos tullutta versiota, mutta tuossa hetki sitten Elisa-viihteen valikoimaa vilkuillessa huomas ilmotettuna vaikka vaan et HD, ei siis edes Full HD, samalla kun elokuvasta olisi julkaistu vuosia sitten jo 4K:kin tarjolle, ja ihan suomiteksteilläkin.


2.
Minulla on käsitys, että extramateriaali on kehnosti nähtävissä suoratoistopalveluissa jos ollenkaan.
Itsellä on usein hyvää loppukevennystä johki tunnelmia herättäneeseen elokuvaan nk. extrojen katselu, ja jotka voi olla sisällöltään kiinnostaviakin.


Siinä konkreettiset itse katseluun liittyvät syyt olikin. Kaupan päälle voi myös tuntua mukavalta kun uudelleen katsomisarvon omaavat ja herättävät elokuvat on jossain, mistä voi oikealla hetkellä katsoa et mitä katsoisi.
Voiko käydä niin, että jos elokuvat on hajallaan bittitaivaassa, niitä ei niin hyvin muistakkaan silloin kuin voisi johonkin hetkeen haluta, jonkin personoidun arkiston sijaan.
Ja kun mennäänkin psykologian puolelle siihen miksi elokuvien itseisarvoinenkin osto johki omaan paikkaansa voi miellyttää monia, niin kuluttajalla ei ole välttämättä kyse niinkään jostain omistamisen tunteesta itsessään, vaan käytettävissä ja muistettavana olemisen tunteesta.

Toisaalta esim. Amazonin kaltainen kirjasto on kooltaan jo sitä luokkaa, että voisi sen puolesta yhteen paikkaan luoda jonkin suosikkilistan, mistä niitä elokuvia selata ja laittaa "pyörimään". Ja täten tuntea jotain tunnetta että siellä ne elokuvat on halutessa muistuttamassa itsestään. Ja jos unohdetaan edellä kerrottuja ongelmia.


Diginä olemisen etuihin:

Yksi diginä olemisen etu on, että ainakin Xbox One pitää 4k-levyllä aika hurinaa. Ja toki ideaalimpaa mitä vähemmän taustaääniä tulee muualta kuin itse elokuvasta.

Mitä vaivattomuusarvoon tulee, niin monelle voi fyysiseen elokuvaan kuuluva, ensin kotelostaan laitteeseen laittaminen, jonka jälkeen mahdollisesti tunnelmaan sopivan taiteellinen ja hieno aulanäkymä, toimia vain kuin elokuvahetkeen valmistelevana alleviivauksena, eikä jonkinlaisena kömpelönä rasitteena.

Mitä taas tulee tietynlaiseen omistamattomuuden keveyteen, kun kaapissa tai saati näkösällä hyllyssä ei ole kirjavia kotelorivejä, niin itse rajaan turhan omistamattomuuteen, eli pitäen vain oikeasti itselle merkityksellisiä elokuvia joissa korkea uudelleenkatsomisarvo.
Itsellä elokuvat on kaapissa DVD/BD:lle tarkotetuissa Leiz:n laatikoissa.


Sit kun mennään siihen fyysisenä saatavuuteen.

Uutta nettikaupasta ostaessa, on mainittujen tekstien osalta myös niin, että nykyään suurin osa Suomessakin saatavilla olevasta tarjonnasta on tuontielokuvia, joissa ei Suomi txt.
Toki uusia isoja elokuvia lyötyy hyvin suomiteksteillä kaupoista, mutta moni vanhemman elokuvan suomitekstillinen julkaisu on myyty loppuun. Mutta silloin löytää yleensä helposti Huutonetistä tms. haluamansa.

Sitten kun suomiteksteillä ei ole niin merkitystä, tai ylipäätään elokuva josta ei sellaista painosta koskaan ollutkaan, löytää suomikauppojen jälkeen Amazonista, Ebaystä tai muualta hyvin elokuvansa.
Varmasti jotain harvinaista etsivällä voi joskus sattua tilanne, että elokuvaa joutuu metsästämään, mutta vanhoja elokuviakin julkaistaan isosti edelleen ihan uutena ostoonkin, saati että ei toisen käden myyjiltä löytyisi.
 
Viimeksi muokattu:
Streamipalvelut on tosiaan hyvä ja helppo paikka tsekata, onko leffa hyllyyn hankkimisen arvoinen. Jos siis ei ihan leffassa käy katsomassa. Sille siis on paikkansa, mutta muutama lisäetu fyysisillä versioilla:

- Leffa ei yhtäkkiä vaan katoa streamipalvelusta, mitä varsinkin Netflixissä käy aika usein. Toki fyysinenkin levy voi hajota, mutta se on (yleensä) oma syy, ei ulkoinen.
- Tuotantoyhtiö ei pääse sensuroimaan tai muuttelemaan leffaa mielivaltaisesti, liittyy myös edelliseen
- Leffaversioissa parempi äänen- ja kuvanlaatu (bitrate). Se, että huomaako tätä riippuu laitteistosta, tottumuksesta yms.
- Hyvät levynpyörittimet ei päästä pihaustakaan leffan aikana kuten vaikka oma Panasonic DP-UB820

Summa summarum, hyvät leffat hyllyyn ja huonot voi jäädä kertakatseluun netistä.
 
Streamipalvelut on tosiaan hyvä ja helppo paikka tsekata, onko leffa hyllyyn hankkimisen arvoinen.

Jep, vähemmän selvissä tapauksissa voi striimata, ja katsoa sit onko jotain syytä ostaa.

Ja kun arvostaman elokuvan katsoo ensin yksin ja pian näyttäen seurassa jne. katselukertoja kertyen, onkin elokuvan saattanut ostaa pariinkin kertaa jo itselleen, jos vertaa striimamisen vuokrauspalveluihin. Ostaminen taas johonkin palveluun, ei vaikuta olevan edes halvempaa.
Ja tosiaan Netflixin kaltaisesta kuukausimaksullisesta voi kadota milloin vain, jos siellä alkujaankaan sattuu olemaan.

Toki uudet 4K elokuvat maksaa vielä jonkin verran, mutta hinnat jo pudonnut siitä mitä ne oli.


Hyviä pointteja, ja hyvä joo muistaa et monen tasosia levysoittimia olemassa.

- Leffaversioissa parempi äänen- ja kuvanlaatu (bitrate). Se, että huomaako tätä riippuu laitteistosta, tottumuksesta yms.

Tuota en ole niin ajatellutkaan tai tienny.
 
Applen leffapalvelussa (onko se vielä itunes?) on ainakin mahdolisuus selata näyttelijöiden, ohjaajien yms mukaan ja kuvan- ja äänenlaatukin taitaa olla verkkopalveluista paras. Niinpä olenkin sieltä ostellut leffat viimeiset 5 vuotta fyysisten levyjen ohella.
 
DRM. Diginä ei pysty hankkimaan mitään omaksi, ainoastaan hankkimaan eri pituisia katseluoikeuksia. Joo, ei noi fyysiset levyt ole ikuisia mutta on toivoa että tallennustila halpenee sitä tahtia että ne saa jossain vaiheessa varmuuskopioitua. Sen jälkeen se leffan katselukunnossa säilyminen on vain itsestä kiinni.

Niinpä olenkin sieltä ostellut leffat viimeiset 5 vuotta fyysisten levyjen ohella.

Olet pitkäaikaisvuokrannut ne. Ei noista digikaupoista paljon ostettua tavaraa poistu mutta se ei paljoa lohduta jos se poistunut sattuu olemaan oma suosikkileffa.
 
Applen leffapalvelussa (onko se vielä itunes?) on ainakin mahdolisuus selata näyttelijöiden, ohjaajien yms mukaan ja kuvan- ja äänenlaatukin taitaa olla verkkopalveluista paras. Niinpä olenkin sieltä ostellut leffat viimeiset 5 vuotta fyysisten levyjen ohella.

Eikun kuvasin esimerkein sitä kun tulet jotain kautta tietoseksi jostain elokuvasta, jonka haluaisit katsoa. Kun esim. Googlaa sitä näyttelijää tai ohjaajaa, ja katsot vaikka trailereita filmeistä jotka voi kiinnostaa jne., mitä kautta nyt ikinä tuleekaan ensin se tieto jostain minkä voisi halua nähdä. Eli pointtina muutenkin kuin mitä Netflix tms. sattuu eteen tarjoamaan.

Mut joo Apple-kauppa onkin varmaan kans yksi tosi kattava paikka.
 
Mä tykkään katsoa niin vanhoja kuin uusiakin sarjoja välillä moneenkin kertaan. Voi olla muutama vuosi välissä tai vain muutama kuukausi.
Mulla on hyllyssä ainakin muutama elokuva ja sarja jotka tiedän ettei niitä löydy enää mistään missään muodossa kuin tuurilla suomiteksteillä. Siksi pidän tallella fyysisen median kunnes se olen jaksanut sen kunnolla varmuuskopioida ja vielä senkin jälkeen.
Tässä kohtaa kopiosuoja on pienin murheista, kattellessa siitä tulee koko ajan pahempi ja pahempi ongelma, mulla kun laitteet on vanhoja mutta toimivia niin en halua niitä parin leffan takia uusiakkaan, läppärin kautta vois suoratoistotkin toimia mutta ei kiinnosta kirjasto joka voi kadota pahimmillaan ilman ennakkoilmoitusta.

En mä tiedä, mä olen kai kalkkiintunut sen verran ettei nuo digitaalipalvelut tältä osin kiinnosta yhtään, paitsi YouTube. Hyllyssä ne leffat/sarjat pysyy vaikka kaikkia ei sinne saakkaan. Toisekseen se toimivuus laitteessa kuin laitteessa. Voi tietty olla että nykyään toimii vanhemmissakin vehkeissä paremmin, en tiedä, mä olen jumiutunut ajatukseen että voin katsoa missä ja milloin haluan ilman nettiä. Ei tästä ole kuin pari vuotta kun viimeksi ihan Suomessa reissatessa osuin yöpaikkoihin jossa netti ei toiminut, ja kun ei uretaaninussimossa ole telkkaria vieläkään, I rest my case.
 
Itselläni yksi suurin syy on elokuvien saatavuus. Monet minua kiinnostavat elokuvat eivät löydy suomalaisista suoratoistopalveluista, vaan pitäisi lähteä juuri tilaamaan Amazon Prime, mubi tai criterion channel. Näistä sitten hiljalleen kertyisi joka kuukausi kuluja.

En ole enää vuosiin kuitenkaan omistanut dvd- tai blu-ray-soitinta, vaan rippaan kaikki elokuvat tietokoneella ja laitan ulkoiselle kovolle. Sieltä sitten Kodin (käykää tsekkaamassa Kodi-ketju, suosittelen) kautta katson TV:stä. Omassa kirjastossa lienee tällä hetkellä jotain 1300 elokuvaa. Uusimmat ja tärkeimmät hankinnat löytyvät hyllystä, loput varastosta.
 
En ole enää vuosiin kuitenkaan omistanut dvd- tai blu-ray-soitinta, vaan rippaan kaikki elokuvat tietokoneella ja laitan ulkoiselle kovolle. Sieltä sitten Kodin (käykää tsekkaamassa Kodi-ketju, suosittelen) kautta katson TV:stä. Omassa kirjastossa lienee tällä hetkellä jotain 1300 elokuvaa. Uusimmat ja tärkeimmät hankinnat löytyvät hyllystä, loput varastosta.

Voiko sen toistaa tietokoneelta jollain ohjelmalla valikon kautta niin kuin levyltä katsoisi? Vai onko näkymänä suoraan erillisiä video- (elokuva + extrat) ja muita tiedostoja?

Voisihan olla kiehtova ajatus, et elokuvat on koteloiden sijaan jossain kategorioidussa kansiossa digiomaisuutena. Ja ehkä muutamalla erikoisjulkaisulla olisi edelleen riittävästi esineellistä tunne- tai taidearvoa kaapissa säilyttelyyn.
Ja vaikka toisaalta olisikin mielekkyytensä ottaa esiin se tarkoitettu virallinen omalla teemallisella kuvallansa kuori hypisteltäväksi ja laskea sivuun kun disci työnnetään laitteeseen :D

Sit alkuperäistä myymään lähtiessä olis syntisempää puuhaa. Vaihtoehtona roskiin heittäminen, kun kerta valinnut sen digimuodon eikä kuorien säilyttelyn. Vai pitäisikö vedota siihen kun ei tarjoa suoraan diginä itselleen ostamista. No se siitä mielekkyyspohdinnasta.

Muuten, 4K elokuvia ostaessa, on mukana tullut rajotetun ajan toimiva digitaalinen streamaus- ja latausmahdollisuus. Oon ihmetellyt et lataaminen ei liene tarkoittaa puhtaasti koneelle omaksi latausta, silloinhan saisi ihan tarkotetusti kaksi yhden hinnalla.
 
Voiko sen toistaa tietokoneelta jollain ohjelmalla valikon kautta niin kuin levyltä katsoisi? Vai onko näkymänä suoraan erillisiä video- (elokuva + extrat) ja muita tiedostoja?

Voisihan olla kiehtova ajatus, et elokuvat on koteloiden sijaan jossain kategorioidussa kansiossa digiomaisuutena. Ja ehkä muutamalla erikoisjulkaisulla olisi edelleen riittävästi esineellistä tunne- tai taidearvoa kaapissa säilyttelyyn.
Ja vaikka toisaalta olisikin mielekkyytensä ottaa esiin se tarkoitettu virallinen omalla teemallisella kuvallansa kuori hypisteltäväksi ja laskea sivuun kun disci työnnetään laitteeseen :D

Sit alkuperäistä myymään lähtiessä olis syntisempää puuhaa. Vaihtoehtona roskiin heittäminen, kun kerta valinnut sen digimuodon eikä kuorien säilyttelyn. Vai pitäisikö vedota siihen kun ei tarjoa suoraan diginä itselleen ostamista. No se siitä mielekkyyspohdinnasta.

Muuten, 4K elokuvia ostaessa, on mukana tullut rajotetun ajan toimiva digitaalinen streamaus- ja latausmahdollisuus. Oon ihmetellyt et lataaminen ei liene tarkoittaa puhtaasti koneelle omaksi latausta, silloinhan saisi ihan tarkotetusti kaksi yhden hinnalla.

Hyvä kysymys, mutta en osaa vastata. Jos noin haluaisi tehdä, niin pitäisi varmaan ottaa image-levystä ja sitä kautta katsoa. En ole koskaan kokeillut miten Kodi sen lukisi. Käytännön syistä olen kuitenkin ripannut vain elokuvat, sillä tällä hetkellä nekin jo vievät yli 12 teraa. Kokoelmassa taitaa hieman yli puolet olla dvd, mutta blu-ray lähestyy kovaa vauhtia.
 
Voiko sen toistaa tietokoneelta jollain ohjelmalla valikon kautta niin kuin levyltä katsoisi?

Imagen kun ottaa niin Kodi ja VLC aukaisee sen kuin DVD:n. Ja ei ole syytä olettaa Blu-rayn käyttäytyvän eri tavalla vaikka sellaisella en olekkaan tuota tehnyt.
 
Olet pitkäaikaisvuokrannut ne. Ei noista digikaupoista paljon ostettua tavaraa poistu mutta se ei paljoa lohduta jos se poistunut sattuu olemaan oma suosikkileffa.

Joo, totta. Tosin jollain vanhemmallla itunesilla + sopivalla muunnossoftalla noita ilmeisesti pystyy tallentamaan ilman drm:ää.
 
Jos striimauspalveluissa olisi mukana kommenttiraidat ja "näin tehtiin"-dokumentit, niin luulen, että fyysiset levyt jäisivät kokonaan hankkimatta. Ehkäpä juuri tämän takia niitä ei striimauspalveluissa julkaista. Toinen syy on varmaan siinä, että extra-materiaali lisää kustannuksia (niille pitäisi tehdä oma alavalikko, tekstittää haastattelut ja kommentiraidat jne.), vaikkei niitä katsoisi kuin todelliset leffafriikit eli 0,01% tilaajista.
 
Aika usein näkee myös striimipalveluissa olevien elokuvien olevan jollain aivan erillä kuvasuhteella kuin alkuperäinen elokuva. Luulen että tätäkin tehdään studioiden toimesta aivan tahallaan että tarjotaan striimipalveluille vain jotain 16:9 cropattuja versioita jotta saadaan senkin takia myytyä harrastajille oikeita versioita.
 
Aika usein näkee myös striimipalveluissa olevien elokuvien olevan jollain aivan erillä kuvasuhteella kuin alkuperäinen elokuva. Luulen että tätäkin tehdään studioiden toimesta aivan tahallaan että tarjotaan striimipalveluille vain jotain 16:9 cropattuja versioita jotta saadaan senkin takia myytyä harrastajille oikeita versioita.

Jos yhtään löytyy vanhoja DVD-levyjä, niin silloin tilanne oli vielä huonompi. Pahin / paras esimerkki lienee Pan Visionin Dersu Uzala, joka on alkuperäisesti 2.20:1 ja DVD:llä on 4:3. Elokuva on käytännössä katselukelvoton. Nykyään elokuvat streamataan edes lähelle oikealla kuvasuhteella.
 
Aika usein näkee myös striimipalveluissa olevien elokuvien olevan jollain aivan erillä kuvasuhteella kuin alkuperäinen elokuva. Luulen että tätäkin tehdään studioiden toimesta aivan tahallaan että tarjotaan striimipalveluille vain jotain 16:9 cropattuja versioita jotta saadaan senkin takia myytyä harrastajille oikeita versioita.

Se on ihan fifty sixty että onko levyllä vai striimissä oikea versio. Joskus on niinkin että jos haluaisi katsoa muuttuvakuvasuhteisen version niin se on tarjolla vain striiminä.
 
En näe fyysiselle medialle muuta syytä kuin ihmisten keräilynhalu. Striimeistä ja latauksista on kyllä aina löydettävissä harvinaiset helmet ja erikoisversiot.

Haluaisiko joku ostaa kassillisen DVD-leffoja?
 
En näe fyysiselle medialle muuta syytä kuin ihmisten keräilynhalu. Striimeistä ja latauksista on kyllä aina löydettävissä harvinaiset helmet ja erikoisversiot.
Sama juttu kirjojen kanssa. Aika vaikea on ymmärtää miksi kannattaisi hillota hyllymetreittäin roinaa, jota ei todennäköisesti koskaan tarvitse enää uudestaan, tai jonka saa halutessaan hetkessä uudestaan.

Kai siinä on joku sellainen ainakin osasyynä taustalla, että halutaan näyttää muille mitä on tehnyt, katsonut, tai lukenut. Ja ehkä vähän jotain hoardaus-kompleksiakin. Streamauspalveluiden ja sähköisten kirjanlukijoiden kanssa se on vaikeampaa. Sitten on toki vielä pikkuriikkinen joukko ääripään harrastajia, joille pitää olla juuri joku tietyllä kuvasuhteella oleva versio jostakin leffasta/kirjasta ja maailma menee välittömästi katolleen, jos ei sellaista ole tarjolla. Perusteltuja syitä toki kaikki, mutta ei ehkä kuitenkaan yleistettävissä kovinkaan laajasti kaikkiin kuluttajiin.
 
Jotkut tykkää lukea kirjoja, omaan tahtiin, ja hyviä kirjoja luetaan uudestaan siinä missä katsotaan elokuviakin.
Fyysinen elokuvamedia taas on vain yksinkertainen ja helppo. Kertamaksu ja se on siinä. Kaikissa näissä tavoissa on puolensa.
 
Kyllä ainakin omilla vehkeillä blubrayt on äänen osalta paljon paremmat kuin samat leffat streamaus palveluissa. Snyder cutin meinasin kahtoo nii google playsta piti ostaa. Kyllä nuo leffat mitä haluu jatkossakin katella kannattaa melkein fyysisenä hommata. Taitaa noissa streamaus palveluissa kohta karsinta alkaa.
 
Sama juttu kirjojen kanssa. Aika vaikea on ymmärtää miksi kannattaisi hillota hyllymetreittäin roinaa, jota ei todennäköisesti koskaan tarvitse enää uudestaan, tai jonka saa halutessaan hetkessä uudestaan.
Kirjat eivät ole roinaa. Kaikenlaisissa avotakoissa annetaan kyllä sisustusneuvoja, joissa esimerkiksi kirjat poistetaan näkyvistä. Tuo on sivistymätöntä ja lyhytnäköistä neuvonantoa.
 
Viimeksi muokattu:
^ Avotakka on kyllä hyvä neuvo kirjatauhkalle... henkkoht totesin että kun omistan 5 täysinäistä kirjahyllyä niin kirjastoprojekti on nyt valmis ja panostan täst edespäin e-kirjoihin. Jokunen ns. kahvipöytäkirja ammattialalta on kyllä vielä tullut hommattua.

Mitä tulee elokuva/tv-sarjamediaan niin taitaa vielä mkv:t olla parempia kuin streamausversiot.
 
En näe fyysiselle medialle muuta syytä kuin ihmisten keräilynhalu. Striimeistä ja latauksista on kyllä aina löydettävissä harvinaiset helmet ja erikoisversiot.

Haluaisiko joku ostaa kassillisen DVD-leffoja?
Muuten hyvä mutta kun ei ne harvinaiset helmet löydy, ja aika ajoin poistuvat eri striimeistä.
 
Aika paljon nyt ostellut leffoja itunesista, toi on ihan kätevä, kun 4k-versioitkin saattaa olla tarjouksessa 3,99e huippuleffoistakin. Noita tarjouksia kyllä vähän tuurilla tulee vastaan, kun ei niitä oikein ilmoiteta. Joko toivelistalla pitää ja sitä selailee silloin tällöin, tai sitten genren tai hinnan mukaa selailee niin joskus tulee esim ihan kehutuimpiakin leffoja vastaan esim ”own for 3,99e” kohdassa. Vaikka Rosemary’s baby 4k-version ostin 3,99e, ois varmaan levyllä maksanut jonkun 39,90e.

Mutta jonkun verran ostanut kanssa levyllä, kun ehkä kätevä periaate ettei pidä ”kaikkia munia samassa korissa”, on vähän eri muodossa kuitenkin jotain. Esim nordic / suomi-versioita Blu ray:llä ostanut nyt Future movie shopista, noillakin voi olla leffat tossa muodossa halvempia kuin itunesissa esim. Vaikka David Cronenbergin The fly oli 6,74e, itunesissa olisi 9,99e.
 
Aika paljon nyt ostellut leffoja itunesista, toi on ihan kätevä, kun 4k-versioitkin saattaa olla tarjouksessa 3,99e huippuleffoistakin. Noita tarjouksia kyllä vähän tuurilla tulee vastaan, kun ei niitä oikein ilmoiteta. Joko toivelistalla pitää ja sitä selailee silloin tällöin, tai sitten genren tai hinnan mukaa selailee niin joskus tulee esim ihan kehutuimpiakin leffoja vastaan esim ”own for 3,99e” kohdassa. Vaikka Rosemary’s baby 4k-version ostin 3,99e, ois varmaan levyllä maksanut jonkun 39,90e.

Mutta jonkun verran ostanut kanssa levyllä, kun ehkä kätevä periaate ettei pidä ”kaikkia munia samassa korissa”, on vähän eri muodossa kuitenkin jotain. Esim nordic / suomi-versioita Blu ray:llä ostanut nyt Future movie shopista, noillakin voi olla leffat tossa muodossa halvempia kuin itunesissa esim. Vaikka David Cronenbergin The fly oli 6,74e, itunesissa olisi 9,99e.

Eikös noissa iTunes-elokuvissa ollut Se riski, että niitä ei oikeasti omista, vaan omistaa vain niiden katseluoikeuden niin kauan kuin elokuvat ovat palvelussa? Paljonhan noiden omistettujen elokuvien poistoja ei ole uutisoitu, mutta se on aina riski.

Itse kerään elokuvia siitä syystä, että olen keräilijä. Olen kerännyt aikoinani muitakin asioita, mutta vajaat 20 vuotta on tullut keräiltyä elokuvia. Mutta kuten ylempänä on kirjoitettu, on fyysisen levyn omistamisella isoja etuja verrattuna pelkkiin streamaus-palveluihin.
 
Eikös noissa iTunes-elokuvissa ollut Se riski, että niitä ei oikeasti omista, vaan omistaa vain niiden katseluoikeuden niin kauan kuin elokuvat ovat palvelussa? Paljonhan noiden omistettujen elokuvien poistoja ei ole uutisoitu, mutta se on aina riski.


Ennen kuin aloin ostelee itunesista, niin googlasin tosta, joku sanoi esim että yli 400 leffaa ostanut itunesista muistaakseni vuosikymmenen aikana, ja pari niistä poistunut. Eikä kai enää ole nykyvuosina ollut noita poistoja ollenkaan (?)

Ite painotan semmoista kätevää elämää myös, vaikka kaksio nytkin missä yksin asun, niin silti tykkään että tyhjää tilaa jää mukavasti. Jonkun verran kyllä itekin leffoja keräillyt silti, mutta tolleen jää paremmin tilaa. Esim sarjakuvia ja tavallisia kirjoja kanssa jonkun verran.
 
Ennen kuin aloin ostelee itunesista, niin googlasin tosta, joku sanoi esim että yli 400 leffaa ostanut itunesista muistaakseni vuosikymmenen aikana, ja pari niistä poistunut. Eikä kai enää ole nykyvuosina ollut noita poistoja ollenkaan (?)

Ite painotan semmoista kätevää elämää myös, vaikka kaksio nytkin missä yksin asun, niin silti tykkään että tyhjää tilaa jää mukavasti. Jonkun verran kyllä itekin leffoja keräillyt silti, mutta tolleen jää paremmin tilaa. Esim sarjakuvia ja tavallisia kirjoja kanssa jonkun verran.

Näissä on kyllä se paska ku et pysty muuttamaan rahaksi näitä, eli tavallaan sinne meni.
 
Tämä on vähän sama asia kuin jos haluaa omistaa omia kirjoja, joita lukea, tai lainata luettavat kirjat kirjastosta tai jostakin muualta. Omat kirjat vievät tietenkin tilaa...
 
Itselle tulee vielä levyjä ja kirjoja. Ehkä on myöhäistä minun kohdalla muuttaa tapoja? Varmasti sitä vähennän eli hankin vain mitä ehdottomasti haluan ja senkin parhaalla mahdollisella laadulla (UHD)
Pienen kämmin jälkeen jäi käteen AmazonPrime ja on tuo kyllä helppoa. Expansen näin loppuun ja paremman puoliskon kanssa katsellaan Boschia. Muistaa missä oltiin ja ihan ok laadulla, etenkin kun ei noita muuten näkisi. Varmaan jatkan shoppailua siten, että on yksi striimipalvelu kerralla ja katson sieltä sitten ne rusinat pullasta ja vaihtoon...
 
Tämä on vähän sama asia kuin jos haluaa omistaa omia kirjoja, joita lukea, tai lainata luettavat kirjat kirjastosta tai jostakin muualta. Omat kirjat vievät tietenkin tilaa...
Omistaa voi myös kirjat digiformaatissa. Totta kyllä on ettei leffoja/sarjoja niin vain ostella diginä. Laittomasti saa toki, ja mitä vaan.
 
Itse olen aika kasan levyjä hyllyyn kerännyt, mutta kyllä suoratoistostakin tulee välillä katseltua jos ei levyä löydy hyllystä ja elokuva/sarja löytyy jostain suoratoistosta johon löytyy jo tunnukset. Tuppaa vaan olemaan niin, että suoratoistopalveluista ei yleensä löydy sitä mitä haluaisi katsoa. Justwatch.comissa lähes jokainen haku päättyy siihen, että elokuvaa ei ole tarjolla missään palvelussa, ainakaan Suomeen.

Saatavuus on varmaan se suurin syy miksi suosin fyysistä mediaa. Se levy on ja pysyy hyllyssä ja kun sen haluaa katsoa, sen voi myös tehdä. Suoratoiston kanssa homma on aivan liian epävarmaa, paitsi jos haluat nähdä uusimpia ja suosituimpia ja silloinkin tarvitsee yleensä olla useita tilauksia päällä.

Se ei myöskään auta miten huonosti PC:lla katsomista tuetaan suoratoistopalveluissa. Yleeensä tarjotaan vain 720p/1080p 2 kanavan äänet, mutta jos haluaa 4K/HDR/5.1 äänet niin PC:lla katseltaessa niitä ei tarjota. Siinä vaiheessa piraattilahdesta löytyvä versio olisikin teknisesti täysin ylivertainen verrattuna suoratoistopalveluiden maksulliseen tarjontaan. No onhan noita laitteita millä katsella, mutta PC:lla se on helpointa (omalla kohdalla).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 278
Viestejä
4 486 107
Jäsenet
74 132
Uusin jäsen
Jaakko0000000

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom