Peliläppäri vinkkejä?

Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
7
Olen aina haaveillut PC-pelaamisesta. Mutta olen niin idiootti, etten osaa kasata sellaista. Pelkään, että jotakin meniso hajalle kun mulla on nolla kokemusta minkään tekniikan parissa. Lisäksi PC komponentit on myös huomattavasti kalliita. Siksi olen miettinyt, että mitä jos vaan hankkisin valmiin ratkaisun? Eli ottaisin vaikka peliläppärin. Peliläppärit lienee tehokkaimpia läppäreitä mitä on tarjolla, koska ne on suunniteltu pelejä varten joten niiden täytyy olla aika tehokkaita? Niillä voisi tehdä myös muita kiinnostavia ja hyödyllisiä harrastuksia, kuten videonkäsittelyä. Onko peliläppärit vuonna 2024 edistyneet sen verran, että niillä voi pelata raskaimpia pelejä? Mikä olisi niiden arvioitu käyttöikä? Mikä on paras peliläppäri? Tai mitä merkkejä kannattaa suosia? Mitkä on peliläppärin tärkeimmät speksit? En tiiä mikä on nykyajan mittapuulla raskas peli, mutta ennen muinoin yleensä puhuttiin Crysis 3. Oisko se nykyään vaikkapa Cyberpunk 2077?

Omistan jo pelikonsolit, mutta tietokoneella pelaaminen on hyväksi, koska sieltä löytyy paljon pelejä ja nettipelaaminen on ilmaista.
 
Kasauspalvelu maksaa esim. DataTronicilla tällä hetkellä alle viisikymppiä, joten sen takia ei ainakaan kannata mitään "peli"läppäriä ostaa.
Se on jopa ilmainen IO tech porukoille, kun vilkaisee heidän virallista ketjua, josta löytyy koodi...


Onko peliläppärit vuonna 2024 edistyneet sen verran, että niillä voi pelata raskaimpia pelejä? Mikä olisi niiden arvioitu käyttöikä? Mikä on paras peliläppäri? Tai mitä merkkejä kannattaa suosia? Mitkä on peliläppärin tärkeimmät speksit?

Tuota ketjua kannattanee vilkasta, mutta pelikannettavassa joutuu maksamaan melkoisesti extraa:

 
Ensin pitäisi päättää budjetti sille laitteelle, koska se sanelee mikä on se saatu suorituskyvyn taso. "Peli"läppärit, kun niitä verrataan samanhintaiseen pöytätietokoneeseen, on aina heikompitehoisia kompromisseja. "Peli"läppäreissä ahtaan paketoinnin ja rajallisen akkukapasiteetin vuoksi komponentit on kovasti tehonkulutus- ja lämpötilarajoitettuja leikattuja piirejä, jolla nyt kevyet pelit pyörii, mutta pöytätietokoneissa käyttökokemus on vaan selvästi parempi. Minusta ainakin olisi ikävä pelatessa tihrustaa pientä 15-17 tuumaista läppärin näyttöä selkä kyyryssä ja usein "peli"läppärin näppäimistökin on aika huono kirjoitustuntumaltaan. Akkuhan noissa "peli"läppäreissä ei kestä paria tuntia pidempään, olet pelatessa joka tapauksessa pakotettu istumaan seinäpistokkeen vieressä. "Peli"läppäreissä suuri rajoite on se, että kuinka hyvin tai huonosti kuumana käyvät komponentit on jäähdytetty, jotkut läppärit on todella meluisia, koska tuulettimet joutuu tekemään kovasti töitä jäähdytyksen eteen. Pöytätietokoneen saa hiljaisemmaksi ja samaan aikaan viileämmäksi. Lisäksi kun ostat läppärin, niin sen päivittäminen ei onnistu. Et saa siihen 5 vuoden päästä uutta näytönohjainta ja prosessoria vaan pitää ostaa kokonaan uusi laite. Pöytätietokoneen päivittäminen esimerkiksi näytönohjaimen osalta 5 vuoden päästä on yksinkertaista ja ylipäätään mahdollista, kun pöytäkoneessa sitä ei ole juotettu kiinni ja kaupoista saa uusia graffakortteja. Myös käytettyjen komponenttien markkinoita pääsee pöytäkoneella hyödyntämään, jos haluaa säästää rahaa.

Onko sulla tarve kuljetella sitä konetta reissussa? Jos ainoa syy hankkia "peli"läppäri on se, että et halua opetella itse kasaamista, niin tämän foorumin Konepaketit-osiossa sua kyllä neuvotaan erilliskomponenttien valinnassa ja voit maksaa liikkeelle siitä, että he kasaa sulle pöytätietokoneen valmiiksi ja postittaa sen sitten sulle koottuna. Datatronicilla tosin kasauspalvelu on tämän foorumin käyttäjille ilmainen (koodi: iotech-kasaus).
 
Täällä oli jo hyviä vastauksia, mutta kommentoin silti, että peliläppärit jää joka asiassa pöytäkoneille, ja sellainen kannattaa hommata vain jos reissaa paljon. Huono näppäimistö, läppäri kuumenee pelatessa paljon ja tuulettimet huutaa niinku imuri, näyttö huonolla korkeudella pöydän tasolla, tehot näyttää paperilla hyvältä mutta läppärin komponentit jää paljon vastaavasta pöytäkoneesta. Kerran ostin "peliläppärin" ja voi mikä pettymys se oli vaikka makso tuplat hyvästä PC:stä.

Kauppojen merkki PC-valmispaketit on myös aika heikkoja kun niissä on aina säästetty jostain, mutta on ne parempia mitä peliläppärit.

Parasta on ostaa pöytäkoneen komponentit ja kasauspalvelu samasta paikasta. Kasauksessa voi tehdä helposti pahoja virheitä jos ei ole kokemusta.

Komponenttien valintaan saa asiantuntevaa apua myös täältä forumilta. Nykypäivänä kannattaa muuten ostaa myös VR-lasit samalla, esim. Meta Quest 2 on nykyään vain 269€ kotiin tilattuna.
 
Täytyypi tutustua sitten pöytäkoneen välttämättömiin komponentteihin ja ostaa kasauspalvelu. Tarkoitus on tosiaan pelata rauhassa kotona eikä kuljettaa. Mua myös hiukan houkutti peliläppärien kompakti koko vrt. PCt, jotka saattavat viedä enemmän tilaa huoneesta. Voisin tehdä niin, että alan hintaseuraamaan laadukkaat komponentit tarjouksesta, ja hankin ne silloin kun ne on erittäin hyvässä tarjouksessa. Olen kärsivällinen, sillä vielä ei ole kiirettä hankkia heti vielä. Toimiiko kasauspalvelu siis niin, että toimitan heille kaikki PC komponentit ja noudan valmiin paketin sitten myöhemmin?

Hinta-arvioita, jos tarkoituksena hankkia PC, joka pyörittää Cyberpunk 2077?
 
Voisin tehdä niin, että alan hintaseuraamaan laadukkaat komponentit tarjouksesta, ja hankin ne silloin kun ne on erittäin hyvässä tarjouksessa.
Black Friday on taas tulossa loppusyksystä. Se on vuoden isoimpia ostostapahtumia.


Toimiiko kasauspalvelu siis niin, että toimitan heille kaikki PC komponentit ja noudan valmiin paketin sitten myöhemmin?
Jos otetaan esimerkiksi lahtelainen Datatronic, niin netissä valitset (foorumin käyttäjien avustuksella) koneen komponentit, lisäät ostoskoriin tietokoneen kasauspalvelun ja käytät kassalla koodia "iotech-kasaus", niin he kasaa sulle valmiiksi koneen ja postittaa sen valmiina sulle. Windows 11-käyttöjärjestelmän ja laiteajurien asennus maksaa muistaakseni 60e mutta itse kasaus on tuolla koodilla ilmainen.


Hinta-arvioita, jos tarkoituksena hankkia PC, joka pyörittää Cyberpunk 2077?
Cyberpunk on raskas peli. Jos otetaan tyypillinen edullisemman pään kone RTX 4060 näytönohjaimella, 32 gigatavun DDR5 keskusmuistilla ja Ryzen 7600 prosessorilla, jotta peli pyörii High-kuvanlaatuasetuksilla 1080p-resoluutiolla ilman DLSS:ää tai säteenseurantaa yli 60 fps, niin puhutaan pelkän koneen osalta noin 1000-1200 euron sijoituksesta. Siihen tarvitsee vielä edullisen pelinäytön ja oheislaitteet eli hiiri, hiirimatto, näppäimistö ja kuulokkeet. Nekin nostaa kokonaisuuden hintaa.

Tässä on eri kuvanlaatuasetuksilla testattu Cyberpunkia tuolla mainitsemallani RTX 4060 näytönohjaimella. High-kuvanlaatuasetuksen korostaisin tuolta videolta, näkyy rullaavan peli 80-90 fps:

 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
254 045
Viestejä
4 417 740
Jäsenet
73 285
Uusin jäsen
Onni9001

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom