Pari kysymystä rippauksesta, kun edelleen pohdinnassa vs. fyysiset kaapissa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sp3
  • Aloitettu Aloitettu

Sp3

Liittynyt
19.04.2021
Viestejä
142
On jo jonkun aikaa kiehtonu ajatus, et elokuvat olis tosi kätevästi kovalevyllä. Jämptisti nimettyinä ja jotenkin kategorioituna, ja muodossa jossa näkyisi kuin levyiltä katsoisi.

Jo se tilan säästö. Eikä niissä perus muovikuorissa itelle sellaista hohtoa ole. Puhuttu kansitaidekkin ulosmitattu usein kuvaan sopimattomalla sinisellä kotelolla.
Toki jotkut erikoisjulkasut hienoja, ja jonkun saattas esinearvosta jättääkkin. Mut pääosin sellanen linjavetokysymys, et kummalla linjalla menee, jos lähtee ylipäätään mitään rippaa digiks vs. fyysinen muoto.


Mutta en ole tarttunu vielä toimeen ja hankkinu sopivaa asemaa jne. Välillä ollu sillai et kätevähän näitä koteloitaki pyöritellä, vielä kun tilaa on ja soitin löytyy. Mut pari konkreettista kysymystä asiassa ois muutenkin.

Ensimmäinen kysymys. Omia fyysisiä elokuvia tulee katsottua muuallakin kun kotona. Mutta jos rippaa johkin erikoismuotoon kovolle, niin otappa siitä sit mukaan perus telkasta katsoen. Mut sillon varmaan voi nopeesti tehdä versioin muistitikulle, jossa mahdolliset tekstit liitetty elokuvaan? Eli jos elokuvan ensin rippannu siihen imagemuotoon (jos oikea termi), et siitä voiden tarvittaessa muuntaa kätevästi tekstienkin kanssa toimivan version, joka toimis suoraan perus TV:stä. Muuten kotona homma pyöris koneen kautta telkkaan.

Toinen kysymys. Tuleeko mitään laatuhäviötä kun levyltä itse rippailee?


Moni puhuu rippauksesta jo sillä, et se fyysinen ei kestäisi loputtomiin omaan käyttötarpeeseen. Ja varmaan lopulta sekin yksi peruste punninassa, vaikka vielä itsellä mikään levy ikääntymisestä hajonnut.
 
Sen mitä olen bluray levyjen rippaamisesta ymmärtänyt, niin uhd bluray levyt vaativat tietyn aseman ja tietyn firmwaren toimiakseen, mutta tavallisia bluray levyjä voi rippailla millä tahansa tietokoneeseen liitetyllä bluray asemalla.

Ainakin ennen televisioissa on ollut eroja siinä, että mitä tiedostomuotoja, video- ja äänikoodekkeja, sekä tekstitysten muotoa ne tukevat. Eli jos toistolaite tai softa vaihtelee, niin on hankalampi sanoa että mikä olisi sellainen paras universaali tiedostomuoto, koodekki ja tekstitysmuoto, mikä toimii suurimmassa osassa televisioita suoraan. Jos taas toistolaite esim. chromecast with google tv, kulkee aina mukana niin silloin riittää että se toimii sillä.

MakeMKV ainakin rippaa bluray levyt siinä muodossaan kuin ne ovat, eli laatuhäviötä ei pitäisi tulla. Jos videon haluaa pakata pienempään tiedostokokoon niin silloin joutuu käyttämään esim. Handbrake ohjelmaa ja siinä taas asetuksista/pakkauksesta riippuen syntyy aina jonkinlaista laatuhäviötä, mutta hyvillä asetuksilla ei välttämättä sellaista mitä huomaisi. Voit toki tehdä elokuvista eri versioita, eli joku pienempään ja yksinkertaisempaan muotoon pakattu elokuva jota sitten toistaa siltä muistitikulta kun taas kotona on alkuperäislaatuinen kovolla.
 
  • Tykkää
Reactions: Sp3
1) Nykytelkkarit näyttää kyllä yleisimmät formaatit ja kodekit. MKV ja MP4 on ok, kodekeissa H.264 (toimii varmemmin vanhemmissa) tai H.265 (toimii nykyään jo hyvin). Olettaen että kannat leffan tikulla tai USB-asemalla vieraspaikkaan. Tekstit luetaan nykyisin kans ilman ongelmia, oli ne ulkoisia (srt) tai leivottu videon sisään. Kuvaan niitä ei tarvii polttaa.
2) Kannattaa yleensä pakata itse Handbrakella sopivilla asetuksilla (tarkoittaa että hyvällä laadulla enkoodaukseen menee aikaa tuntitolkulla). Laatu on parempi kuin mitä suoratoistosta saa.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: Sp3
1) Nykytelkkarit näyttää kyllä yleisimmät formaatit ja kodekit. MKV ja MP4 on ok, kodekeissa H.264 (toimii varmemmin vanhemmissa) tai H.265 (toimii nykyään jo hyvin). Olettaen että kannat leffan tikulla tai USB-asemalla vieraspaikkaan. Tekstit luetaan nykyisin kans ilman ongelmia, oli ne ulkoisia (srt) tai leivottu videon sisään. Kuvaan niitä ei tarvii polttaa.
Blurayllä olevat tekstit ovat PGS-muodossa ja koska ne on bitmap-muotoisia niin tekstiksi eli esim. srt:ksi niitä ei voi suoraan konvertoida, epäilen että tv-toistotuki on myös huonompi. Lienee helpompaa etsiä ne jostain tekstityssivulta kuin alkaa OCR-lukijan kautta kääntämään.
 
Kiitoksia kaikille suuresti hyvästä tiedosta ja vinkeistä! Noita halusinkin tietää. Pitää jatkaa perehtymistä:thumbsup:
Ja joo kyllä nyky telkoissa varmaan kaikissa vaikka mp4 toimii, mut vähän vanhempissa sekään ei tainu olla oletus.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 697
Viestejä
4 544 390
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom