Mitä on tullut perehdyttyä eri vaihtoehtoihin viime aikoina, on tullut huomattua, että salasanojen hallintaohjelmien ja selainlaajennusten välillä on usein tietoturvaongelmia. Suuri osa ohjelmista käyttää socket- tai HTTP-pohjaista siirtomenetelmää, ja usein näissä tieto kulkee salaamattomana. Uusimmat laajennukset käyttävät usein jo hieman turvallisempaa Native Messaging -rajapintaa joka turvautuu stdin/stdout:iin. Rajapinta takaa (tai ainakin yrittää) myös sen, että liikenne tapahtuu vain halutun laajennuksen ja ohjelman välillä.
Vaikka liikenne salasanahallintaohjelman ja selainlaajennuksen välillä olisikin salattua, ei ole toistaiseksi olemassa turvallista keinoa suojautua salausavainten vaihdosta. Tähän ansaan lankeamisen mahdollisuus on kuitenkin suht pieni, sillä tämä vaatisi sen, että koneelta voisi tarkkailla kaikkea paikallista liikennettä. Tosin tällöin peli olisi menetetty jo muutenkin..
1Password taisikin olla otsikoissa n. vuosi sitten salaamattomasta liikenteestä.
Lisäksi on vain plussaa, jos koodi on avointa. Siksi aiemmat suositukset
KeePassXC:lle ja
MasterPasswordApp:ille. Myös aiemmin mainittu
pass vaikuttaa hyvältä.
MasterPasswordApp:iin suositan tutustumaan siksi, että siinä salasanoja ei tallenneta mihinkään, vaan ne generoidaan sivuston ja oman pääsalasanasi voimin algoritmeilla joiden generointi brute-forcella veisi tuskallisen pitkään. Ideana tämä on loistava, ja ihmettelen miksei tuosta ole tullut suositumpaa.
Jos haluaa oikeasti surffailla turvallisesti ja käyttää salasanojen hallintaohjelmaa, järkevät vaihtoehdot ovat oikeastaan seuraavat:
- Käytä avoimen koodin salasanahallintaohjelmaa.
- Jos säilöt salasanatietokannan pilveen, hallitse sitä itse.
- Mikäli käytät selainlaajennusta, varmista kuinka liikenne ja tietojen siirto on toteutettu.
- Vältä autofill-toimintoa. Tietyt sivustot voivat kaapata salasanasi.
- Takuuvarmasti turvallinen keino on käyttää mm. Yubikey:tä.