Paras tapa tehdä monivalintakysely käyttäen tietokantaa.

Viestiketju alueella 'Ohjelmointi, pelikehitys ja muu sovelluskehitys' , aloittaja Jean_Sipulius, 11.02.2019.

 1. Jean_Sipulius

  Jean_Sipulius

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olen miettinyt pääni puhki ja en oikein hoksaa mikä olisi paras tapa edetä. Tilanne on tämä:

  -Käyttäjä voi klikata objektia X.
  -Aukeaa valikko, josta käyttäjä voi valita kolme aihepiiriä, josta äänestää. Aihepiirit ovat aina kiinteitä ja samoja.
  -Aihepiiriä klikatessa aukeaa uusi valikko, jossa on useita eri vaihtoehtoja liittyen klikattuun aihepiiriin. Nämä vaihtoehdot voivat vaihtua ja lukumäärää ei ole vakio.
  -Käyttäjä voi valita mieluisen vaihtoehdon ja klikata äänestä nappia jolloin tieto lähtisi tietokantaan.

  Nyt minun pitäisi saada otettua talteen äänestetty data ja tehdä yhteenveto. Ongelmia minulle tulee siinä kun äänestettävien lukumäärä vaihtelee ja en oikein tiedä miten tietokanta pitäisi luoda. Onko se validi ratkaisu, että kun äänestys tehdään, kyseiselle äänestykselle luodaan oma taulu, joilloin voidaan specifioida columnien lukumäärä? Tällöin tauluja tulisi todella paljon ajan mittaan. Jos tuolla tavalla tekee niin mikä olisi sitten paras keino saada nuo datat irti, jotta voi näyttää ne esim. pylväsdiagrammina?

  Data olisi periaatteessa tälläistä. Aihe X:n äänestys. Valinta 1: 2 ääntä, Valinta 2: 5 ääntä, Valinta 3: 4 ääntä jne.

  Huomioitavaa:
  Äänestäjät on yksilöity.
  Objekti X on yksilöity ja objektin äänestyksellä on uniikki nimi myös(ehkä tätä voisi hyödyntää?)
   
 2. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  793
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eikö tuohon riitä kaksi (kolme) taulua?
  - Aiheet
  - Valinnat
  (- Äänet)

  e: äänet unohtui
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2019
 3. Tuxi

  Tuxi

  Viestejä:
  156
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei missään nimessä dynaamisia tauluja. Aihealue (1) - Kysymys (*), Kysymys (1) - Valinta (*), jossa siis molemmat ovat yksi moneen suhteella. MySQL WorkBench tai muu vastaava schema editori auki ja alat sinne hahmottelemaan.
   
 4. ©©©

  ©©©

  Viestejä:
  210
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jotenkin näin tekisin:
  Koodi:
  users
  id, name
  
  topics
  id, name
  
  selections
  id, name, topic_id(fk)
  
  votes
  id, user_id(fk), selection_id(fk)
  
   
 5. Jean_Sipulius

  Jean_Sipulius

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiitos avusta. Täytyy alkaa keskiviikkona hahmotella asiaa. Luultavasti palaan triidiin loppuviikosta jos ei onnistu :).
   
 6. Jean_Sipulius

  Jean_Sipulius

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Dodii. Oon luonut tietokannat ja siihen pisteeseen jo päässyt, että tietystä asiasta haluttu äänestys menee tietokantaan. Ongelma tuli viimeisessä vaiheessa, eli siinä kun asiakas painaa äänestä ja hänen tieto pitäisi laittaa äänestystauluun. Tässä tapauksessa käytin ©©© mallia
  id, user_id(fk), selection_id(fk).

  Ongelma on siinä, että user_id:n saadakseni minun pitää ensin tehdä esim. seuraavanlainen kysely:
  select ID from users where username = 'simppa'

  sen jälkeen jos haluan selection_id:n, niin olen ottanut sen äänestyksen nimen perusteella. Eli saan sen esim. tällä tavalla:
  select ID from TopicSelections where Name = 'Hallin 2B sohvan sijainti'

  Nuo kaksi tietoa tietysti tulevat suoraan ohjelmasta, tässä tapauksessa vain kovakoodasin ne. Ongelma on se, että kuinka saan otettua nuo ID:t ja samassa lauseessa vielä tehtyä INSERT lauseen, joka asettaa tuonne Votes tauluun kyseisen äänestyksen?

  Onko tietokannan paluuarvoja mahdollista tallentaa itse SQL kyselyyn ja käyttää niitä sieltä? Onko mahdollista querata noita kolmea eri lausetta ja käyttää edellisten queryjen paluuarvoja niissä?

  Onko tämä lähetymistapa edes hyvä?
   
 7. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  793
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lyhyesti: ei ole.

  Sinullahan pitäisi olla jo käyttäjä (id) ja topic (id) jossain tallessa siinä vaiheessa kun käyttäjä valitsee mille valinnalle antaa äänensä. Ei tuollaisia selectejä pitäisi tarvita mihinkään. Muutenkin täysin nurinkurista hakea id:tä jonkun nimen perusteella.
   
  ©©© tykkää tästä.
 8. Jean_Sipulius

  Jean_Sipulius

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näin arvelinkin. Yritän nyt kirjoittaa mahdollisimman selkeästi mitä olen yrittänyt tehdä. Ihan alkuun minun tietokannan taulut näyttää tältä.

  [​IMG]

  ID on automaattisesti nouseva. TOPICS_ID on TopicSelections taulussa olevan nimen FK. Eli käytännössä kertoo on kyseessä minkälainen äänestys. Sitten olen ottanut mukaan muutaman muun tiedon, jotka äänestyksen laatija voi määritellä ohjelmassa. UNIQUEGAMEID on uniikki ID joka generoidaan jokaiselle esineelle, jossa äänestys on.

  Tässä on lauseke, jolla em. tauluun on lisätty tieto. Lause generoituu äänestyksen laatijan syöttämien tietojen mukaan. Tässä tapauksessa kolme riviä luodaan.

  INSERT INTO TopicSelections(Name, Topics_ID, LevelName, Headline, UniqueGameID) VALUES ('Lounaskulmassa', 2, 'CameraTestMap', 'Hallin 2B Pöydän sijainti','214135940'),('Nykyisellä sijainnilla', 2, 'CameraTestMap', 'Hallin 2B Pöydän sijainti','214135940'),('Eteläpäässä', 2, 'CameraTestMap', 'Hallin 2B Pöydän sijainti','214135940')

  Nyt en oikein osaa hahmottaa, että mitä tietoa tuolla TopicVotes taulukossa pitäisi olla. Ilmiselvästi SelectionID pitäisi viitata siihen ID:n kohtaan, jossa on sille määritetty äänestys. Tässä tapauksessa uniquegameid ei auta mitään, koska jokaisella sijainnilla se on sama. En kuitenkaan esimerkiksi ohjelmassa saa suoraan viitattua tuohon ID kohtaan, koska minun pitäisi saada se takaisin heti kun lisään äänestyksen tietokantaan. Yritin ottaa resultista dataa, jolla saisin ID:n ohjelmaan:

  result.insertId;

  Mutta ilmeisesti resultista(tietokannan palauttamista tiedoista) ei saa otettua dataa, koska niitä lisätään useampi rivi kerrallaan. Yksittäin homma näyttäisi toimivan. Huomiona voisin sanoa, että ohjelma saa otettua ja purettua objekteja joita esim. response.send() komennolla annetaan takaisin.

  Tässä todella pelkistetty UI ilman grafiikkaa
  [​IMG]

  Tässä kohtaa ollaan siinä pisteessä, että on valittu sijaintiäänestys ja nyt käyttäjä voi valita sijainnin (kolme valkoista neliöä). Kun yksi neliöistä on valittu (näihin voi laittaa dataa tarpeen mukaan) ja käyttäjä painaa äänestä niin silloin lähtisi INSERT kutsu tietokantaan. Eli mitä tässä insertissä nyt sitten pitäisi käytännössä olla.

  Kiitos paljon.
   
 9. yksvaan

  yksvaan

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  26.11.2018
  Mkset vaan laita tietoja siihen requestiin tyyliin
  action: addVote,
  userid: 1234,
  questionID : 1234,
  valittu option id : 123

  Sit validoit userid, kysymyksen tilan jne, ääni sinne votes-tauluun ja vaihtoehtoisin +1
   
 10. Jean_Sipulius

  Jean_Sipulius

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En nyt ihan hoksaa mitä tarkoitat. Sain kuitenkin homman toimimaan taas eteenpäin seuraavasti:

  Hylkäsin kokonaan tuo auto_increment ID:n. Kullekin äänestysvaihtoehdolle generoidaan oma ID kun äänestysvaihtoehto luodaan ja tätä ID:tä käytetään kun insertoidaan tietokantaan uusi äänestystietue. Nyt kun käyttäjä haluaa äänestää ja klikkaa äänestysnappulaa, niin Votes taulukkoon voidaan huoletta ottaa aiemmin generoitu ID, ja nyt se tietenkin vastaa äänestyksen ID:tä ja taulut voidaan yhdistää.

  UserID:n jätin pois, koska käyttäjillä ei ole käytännössä ID-numeroa, mutta kaikilla on uniikki käyttäjänimi. Eli taulukossa on ID,UserName ja Selection. Nyt pystyn poimimaan erilliset äänet ID:n perusteella. Ainakin hyvä alku ja vaikuttaisin oikealta.
   
 11. pimpBot5000

  pimpBot5000

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  21.02.2019
  Tee äänestyksestä vaihtoehtoineen JSON ja laita se tauluun. Tyylipisteitä ei heru mutta toimii.
   
 12. yksvaan

  yksvaan

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  26.11.2018
  IMO melkein aina primary key olis hyvä olla integer. Usernamea nyt tollasessa tarvii lähinnä kun kirjautuu sisään.

  Toinen juttu on sitten jos tarvii vaihtaa usernamea, riittää yhden taulun kentän päivitys ja mikään muu ei hajoa. Jos esim. 2 käyttäjää vaihtaa usernamea keskenään, pieni GDPR-kuumotus voi iskeä jos haet usernamella...