Päivitys testilabrasta: Nokia 9 Pureviewin kamera kuvanlaatuvertailussa

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 959
nokia-9-kameravertailu-3-1024x767.jpg



HMD Global toi uuden Nokia 9 Pureview -huippumallinsa Suomessa myyntiin tänään ja myös ensimmäiset testikappaleet saapuivat suomalaiselle lehdistölle vihdoin eilen. 599 euron hintaisen laitteen saatavuus on io-techin tietojen mukaan tällä hetkellä hyvin rajallista.

Nokia 9 Pureviewin keskeisimpiä teknisiä ominaisuuksia ovat 5,99-tuumainen QHD-tarkkuuden Plastic OLED -näyttö, Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, kuuden gigatavun RAM-muisti, 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa, Cat.16-nopeusluokan LTE-yhteydet, 20 megapikselin etukamera sekä 3320 mAh akku 18 watin pikalatauksen sekä langattoman latauksen tuella.



Ehdottomasti mielenkiintoisin ja odotetuin ominaisuus on kuitenkin takapuolelta löytyvä viiteen kamerasensoriin perustuva Pureview-kamera, joka on kehitetty yhdessä Lightin ja Zeissin kanssa. Ratkaisussa käytetään viittä 12 megapikselin 1,25 mikrometrin pikselikokoon perustuvaa kuvasensoria, joista jokaisen parina on f1.8-aukkosuhteen Zeiss-objektiivi. Sensoreista kaksi on värillisiä ja kolme mustavalkoisia, joiden avulla kameran luvataan kykenevän poikkeukselliseen dynamiikkaan, syvyysterävyyteen ja kerättävän valon määrään.

Heti saatuamme Nokia 9:n eilen käsiimme päätimme laittaa kameran simppeliin testiin ja nappasimme vertailukuvia erilaisista hämärätilanteista. Jatkoimme vertailukuvien ottamista tänään hieman paremmassa valossa. Otimme vertailuun verrokiksi samassa hintaluokassa kilpailevan ja io-techin toimituksen valinnan hiljattain saaneen Honor View20:n sekä parhaillaan io-techin testattavana olevan uunituoreen Galaxy S10+:n, joka saa luvan edustaa vertailussa markkinoiden kärkipäähän kuuluvaa ylemmän hintaluokan vaihtoehtoa.



Honor View20:n takakamera käyttää Sonyn 48 megapikselin IMX586-kuvasensoria, joka käyttää Quad Bayer -suodatinta. View20:n objektiivissa ei ole optista vakainta ja sen valovoima on f1.8. Galaxy S10+:n kolmoiskamera perustuu 12 megapikselin pääsensoriin optisesti vakautetulla vaihtuvan aukkosuhteen (f1.5-2.4) objektiivilla, sekä erillisiin 12 megapikselin tele- ja superlaajakulmakameroihin.

Tämän alustavan pikavertailun tarkoituksena on ensisijaisesti tutustua Nokia 9 Pureviewin kameran kuvanlaatuun erilaisissa tyypillisissä kuvaustilanteissa - valoisassa ulkona ja sisällä sekä hämärässä ja lähestulkoon pimeissä olosuhteissa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena oli tässä vaiheessa heikon valon kuvaustilanteet, joista on ollu tähän mennessä vähemmän ennakkotietoa ja mallikuvia sekä johon liittyen sosiaalisessa mediassa ja keskustelufoorumeilla on kohdistunut eniten kiinnostusta viime päivinä.

Kaikki kuvat on otettu käsivaralla normaalikäyttäjän näkökulmasta samoista kuvaustilanteista automaattiasetuksilla parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla/resoluutiolla JPG-muodossa. Kuvatessa ei käytetty salamaa. Vertailukuvissa on pikselitason 277 x 600 rajaus kuvista (poikkeuksena ensimmäinen kuvasarja, jossa View 20:n kuvat on otettu korkeammalla resoluutiolla ja muiden rajaus on skaalattu samaan kokoon). Nokia 9 käytti 4.19A-version ohjelmistoa, joka oli uusin laitteeseen saatavilla ollut ohjelmistoversio testihetkellä.





Ensimmäinen vertailukuvaustilanne sijoittu pilviseen talviaamupäivään, jolloin valoisuus oli hyvä, vaikka suoranaista auringonpaistetta ei ollutkaan. Kuvassa kameroiden dynamiikka ei joutunut erityisen kovalle koetukselle lumen eri sävyjä lukuun ottamatta, sillä auringonpaiste ei aiheuttanut kuvaushetkellä maisemaan erityisiä varjoja ja kirkkaita kohtia.





Toinen vertailukuvakolmikko on otettu normaalissa sisävalaistuksessa lähikuvana. Tilanne tuo esiin kameran lähikuvausominaisuuksia sekä kykyä piirtää yksityiskohtia.





Kolmas kuvaustilanne sijoittui toimistotilan nurkkaan, jossa sisävalaistus oli sammutettuna, mutta sälekaihtimien välistä huoneeseen pääsi tulvimaan pehmeää valoa. Kyseisessä melko tyypillisessä hämärävalaistuksessa on hyvä kiinnittää huomiota kuvan kokonaisilmeeseen, yksityiskohtien säilymiseen, värintoistoon sekä kohinanhallintaan.





Viimeinen vertailukuvakolmikko on kuvattu sisällä lähes täysin pimennetyssä tilassa, jossa ainoa valonlähde oli huoneen toisella reunalla sijainneet tietokonenäytöt. Tilannetta voi kuvailla varsin haastavaksi. Silmin nähty valoisuus oli lähempänä Nokia 9:n kuvaa kuin kahden muun vertailulaitteen kuvia.

Ensimmäisten kuvauskokemusten perusteella Nokia 9 Pureview tekee hyvässä valaistuksessa terävää ja yksityiskohtaista sekä dynamiikaltaan erinomaista jälkeä. Tavanomaisissa hämäräolosuhteissa (esim. öinen kaupunki valoineen) laite tuntuisi myös tekevän varsin hyvää jälkeä, mutta valon määrän vähentyessä erittäin haastavalle tasolle kameran kyky muodostaa selkeää kokonaisotosta ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle.

Jätämme tässä vaiheessa vertailukuviin liittyvät syvemmät analysoinnit lukijoiden kommentoitavaksi ja palaamme asiaan myöhemmin. Nokia 9 Pureviewin kameran toimintaan, RAW-kuvaukseen ja kuvanlaatuun perehdytään tarkemmin parin viikon päästä julkaistavassa testiartikkelissa.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokattu:
Beta-tuotehan tuo selkeästi on - kesti liian kauan saada markkinoille ja vieläkin on ongelmia ihan peruskuvauksessa (mm. DOF+RAW).

Ehkä siitä seuraavasta versiosta paremmalla Light-prosessorilla , uudemmalla Snapdragonilla ja korjatulla softalla tulee parempi, ken tietää.

Ideahan on sinänsä hyvä ja Lightin tuki tuleville ja nykyisille Sonyn sensoreille lupaa hyvää.

Light-kameroita on kuitenkin tulossa myös muilta integraattoreilta (mm. Xiaomi), joiden kyky integroida ja tuottaa tavaraa ulos on kyllä ihan eri luokkaa kuin HMD:llä. Xiaomi on jopa parantanut huomattavasti kuvanlaatuosaamistaan viimeisen parin sukupolven aikana.
 
Ideahan on sinänsä hyvä ja Lightin tuki tuleville ja nykyisille Sonyn sensoreille lupaa hyvää.
Miksi? Näköjään mitään etua tästä "ideasta" ei saada. Munkin luurissa on monochrome jonka pitäis parantaa hämäräkuvausta. No, aika uskon asioita näkeekö mitään eroa. Ainoa hyöty meille hipstereille tuntuu olevan et saa aitoja mustavalkokuvia. Mielummin ottaisin kaksoiskameran jossa toinen kamera on varustettu teleobjektiivilla. Näinhän jotkut valmistajat tekevätkin.
 
Voi olla että kuvanlaatu paranee päivitysten myötä hieman mutta varman ei ole ihan se helpoin kameraratkaisu saada toimimaan eri kuvaus ympäristössä.
 
Autoista otetut kuvat antaa kännykkä kameroiden tason kuvan. Elikäs heikko. :(
 
Kyllähän tuo on selkeästi parhaimistoon kuuluva kamera, mutta ei juuri parempi.
Ihmetyttää mikä on tämä kuva.
nokia9-kolmoisvertailu-4.jpg



Autoista otetut kuvat antaa kännykkä kameroiden tason kuvan. Elikäs heikko. :(

Tuskin mikään digikamera ottaa parempaa, ota huomioon että se on osa zoomaus maisemakuvasta.

277 x 600 pikseliä käytössä, eli jos haluaa tarkempaa zoomausta kuvasta pitäisi kamerasta löytyä enemmän megapixeleitä, mielellään tuplamäärä.
Kuvat kuitenki pakattu jpg:ksi jolloin pikseleitä katoaa.


-------------------

Kuuluuko monikameran vahvuuksiin terävyys koko kuva-alalla, jolloin pitäisi verrata kohteita kuvan eripaikoissa. Eikä vain tarkennuskohteessa?
 
Viimeksi muokattu:
Ei aina kannata mennä heikoimman muuttujan mukaan, niissä kuitenkin lukee mikä on mikäkin. Herättää tarkastelemaan objektiivisesti kun huomaakin että hetkinen miten yhtäkkiä View20 onkin noin paska, mutta sehän olikin gs10+ hypännyt oikeaan reunaan.
 
Kyllähän se hinta jo kertoo, ettei kyseessä ole mikään taikakamera. Rajoitettu saatavuuskin vihjaa enemmän jonkin sortin tekniikkademoon. Mutta haittaako tuo, kun on hienon näköinen, hyvän tuntuinen ja hinta kohdallaan.
 
Ei aina kannata mennä heikoimman muuttujan mukaan, niissä kuitenkin lukee mikä on mikäkin. Herättää tarkastelemaan objektiivisesti kun huomaakin että hetkinen miten yhtäkkiä View20 onkin noin paska, mutta sehän olikin gs10+ hypännyt oikeaan reunaan.
Verailuun olisi pitänyt saada alkuperäinen view20 kuva, toimitushan huononsi kuvaa keinotekoisesti jotta olisi vastaava kuin muut.
"Vertailukuvissa on pikselitason 277 x 600 rajaus kuvista (poikkeuksena ensimmäinen kuvasarja, jossa View 20:n kuvat on otettu korkeammalla resoluutiolla ja muiden rajaus on skaalattu samaan kokoon)."

Toki se on helpommin katsottavissa, joten ymmärrettevää.
 
Kyllä on kuvanprosessoinnin algoritmit hämäräkuvauksessa harmillisesti kuraa. Paremmassakin valossa tykkäisin hiukan vähemmästä terävöinnistä, mutta se vika on pitkälti kaikissa älypuhelimissa valmistajasta riippumatta.
 
Helpottaisi vertailua jos eri puhelinmallien kuvat olisivat kaikissa vertailuissa samassa järjestyksessä.
Yhteen kuvaan eksyi väärään järjestykseen, en ehtinyt enää korjaamaan kun piti kiirehtiä harrastusten pariin. Korjailen sen myöhemmin.

Edit: Nyt on tuo kuvien järjestys korjattu samaksi.
 
Viimeksi muokattu:
Verailuun olisi pitänyt saada alkuperäinen view20 kuva, toimitushan huononsi kuvaa keinotekoisesti jotta olisi vastaava kuin muut.
"Vertailukuvissa on pikselitason 277 x 600 rajaus kuvista (poikkeuksena ensimmäinen kuvasarja, jossa View 20:n kuvat on otettu korkeammalla resoluutiolla ja muiden rajaus on skaalattu samaan kokoon)."

Toki se on helpommin katsottavissa, joten ymmärrettevää.
Ei ole huononnettu, Viewin rajaus on 48 megapikselin kuvasta ja muiden saman alueen rajaus on sitten skaalattu ylöspäin. Ts. antaa realistisen kuvan siitä kuinka tarkan kuvan kamera pystyy ko kohdasta tuottamaan.
 
Jotenki tuntuu että Nokia ei vielä osaa hyödyntää monikameraa hämäräkuvauksessa tai käyttäjä. Mutta kummallinen tuo tumma kuva on.
 
Jotenki tuntuu että Nokia ei vielä osaa hyödyntää monikameraa hämäräkuvauksessa tai käyttäjä. Mutta kummallinen tuo tumma kuva on.

Tuo tumma kuva on varmasti vielä suhteellisen valoisassa otettu, kun siitä ylipäätään erottuu mitään Nokialla.
 
Jostakin syystä tulee mieleen Holga turrent linssi mitä pyöritellään haluaman filterin mukaan

dscn0697.jpg
 
Tässä vielä noita eilen illalla otettuja vertailukuvia Nokia 9:n ja GS10+:n välillä (viimeinen kuva varsinkin hauska, kun Nokia 9 taltioi pelkkää mustaa):

nokia9-vertailu-2.jpg

nokia9-vertailu-3.jpg

nokia9-vertailu-1.jpg

nokia9-vertailu-4.jpg


Näitä katsellessa kannattaa kuitenkin huomioida, että kaksi viimeistä kuvaa on otettu erittäin heikossa valoissa, joten nuo eivät ole yleistettävissä kaikkiin hämäräkuvausolosuhteisiin. Kahdessa ylemmässä kuvassa N9 pärjää GS10+:lle hyvin, joten tuo raja tulee vastaan kummallisen jyrkästi.
 
Viimeksi muokattu:
tuota odotellessa. (Lightin protomalli)

720x500-Sony-release.jpg




Tässä vielä noita eilen illalla otettuja vertailukuvia Nokia 9:n ja GS10+:n välillä (viimeinen kuva varsinkin hauska, kun Nokia 9 taltioi pelkkää mustaa :D):


Itsellä on joskus käyny vähän samoin kun on sulkenu puhelimen näytön ennen kuvan tallennusta. Voisikohan olla että puhelin laskee vielä jotain ja on jo menny lepotilaan. Jotenki tuntuu että samaan tulokseen olisi päässy yhdellä hyvällä vakautetulla kameralla.
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä on joskus käyny vähän samoin kun on sulkenu puhelimen näytön ennen kuvan tallennusta. Voisikohan olla että puhelin laskee vielä jotain ja on jo menny lepotilaan. Jotenki tuntuu että samaan tulokseen olisi päässy yhdellä hyvällä vakautetulla kameralla.
Ei ole mistään tuollaisesta kyse. Kyllä tässä sen verran pitkään on tullut puhelimia testattua, että osaan valokuvia ottaa :happy: Kaikki Nokia 9:llä lähes pimeässä otetut kuvat näyttävät tuolta. Tuo viimeinen esimerkkikuva on viime yöltä pimeästä keittiöstä, jonne ainoastaan ikkunasta tuli pieni valon kajastus ulkoa.
 
Ei ole mistään tuollaisesta kyse. Kyllä tässä sen verran pitkään on tullut puhelimia testattua, että osaan valokuvia ottaa :happy: Kaikki Nokia 9:llä lähes pimeässä otetut kuvat näyttävät tuolta. Tuo viimeinen esimerkkikuva on viime yöltä pimeästä keittiöstä, jonne ainoastaan ikkunasta tuli pieni valon kajastus ulkoa.
Automaattitilan valotusmittaus näyttäisi menevän pahasti pieleen, tai sitten automaatti välttelee (turhaan) korkeaa herkkyyttä ja/tai pitkää valotusaikaa. Kuvanvakain puuttuu, mutta niin puuttuu N7+:sta, enkä ole pimeitä kuvia saanut automaatilla.

Saatko vilkaistua Nokian ja Sampan valotusajat ja ISOt jostain kuvasta, joka on Nokialla jäänyt lähes mustaksi? Niistä näkisi helposti, että onko vain liian lyhyt aika ja matala herkkyys, vai onko jotain pahaa vikaa.

Vaikkapa tuo alin "Gdansk-kuva" olisi mielenkiintoista nähdä otettuna Nokialla manuaalitilassa Sampan arvoilla, mutta jompikumpi (ISO tai aika) tuplattuna, koska Sampassa on suurempi aukko.


Edit. Automaatin rajat hämärässä ovat N7+:lla 1/14 s ja ISO 3200. Manuaalilla kerää jopa 60x valoa, eli 4 s ja ISO 3200. Pitää toki tukea hyvin. Voisiko joku testata Ysin rajat?
 
Viimeksi muokattu:
Kieltämättä vähän pettymys kameran kuvanlaatu varsinkin hämärässä. Uskon toki itsekin, että softalla on vielä paljon korjattavissa, mutta kamerasoftan hitaus jo nyt viittaa siihen, että suorituskykyä ei ole ainakaan liikaa. Mielenkiinnolla odotankin huhuttua SD855 versiota ja onko kasvaneella suorituskyvyllä vaikutusta kuvanlaatuun.
Hinta ja rajoitettu valmistusmäärät vähän viittaisi siihen, että HMD Global ei ole itsekkään tyytyväinen kameran laatuun.

No odotellaan testi artikkelia ja tuleeko sen aikana vielä päivityksiä. Joskin näin paljon kun on julkaisua lykätty, en usko mihinkään dramaattisiin muutoksiin enään.
 
Noista kaikista kuvista voisi julkaista valotusajat ja ISOt. Lähes pimeässä huoneessa automaagilla otetut kuvat ovat tosiaan mustia nokia 9:llä, kun taas manuaalilla saa ihan kelvollisia kuvia.
 
Eipä näytä paljo iloa olevan tuosta helvetin rumasta "hämähäkin silmästä"... Ei jatkoon...
 
Vilkasin nopeasti noita emolevyn kuvien tietoja (Jos pitävät paikkansa), niin näyttäisi että Nokia ISO 6400, 1/30. Samsung ISO 1000, 1/5. Honor ISO 3200, 5 sekuntia.
 
Vilkasin nopeasti noita emolevyn kuvien tietoja (Jos pitävät paikkansa), niin näyttäisi että Nokia ISO 6400, 1/30. Samsung ISO 1000, 1/5. Honor ISO 3200, 5 sekuntia.
No eipä tuolla vertailulla tee sitten hevonkukkua, jos nämä pitää paikkaansa. Lisäksi olisi kiva kuulla, mikä noista kuvista on lähinnä oikeaa tilannetta. Eli pyrkiikö Nokialainen automaattitilassa realistiseen kuvaan, sen sijaan että lähtisi ylivalottamaan.
 
Noilla ISO-säädöillä on merkitystä hämärissä paikoissa, jos säätää liian suureksi tai pieneksi, niin kuvissa on eroja. Manuaalisesti olen yrittänyt opetella ymmärtämään hämärän tullen ja säätämään. Automatiikka ei aina kaikissa toimi.
 
Noilla ISO-säädöillä on merkitystä hämärissä paikoissa, jos säätää liian suureksi tai pieneksi, niin kuvissa on eroja. Manuaalisesti olen yrittänyt opetella ymmärtämään hämärän tullen ja säätämään. Automatiikka ei aina kaikissa toimi.
Jos sulla on käytössä puhelin missä täysi manuaali kuvaustila niin eri suljinaikoja kannattaa myös kokeilla kun hämärässä kuvaa.
 
Päivitin juttuun vielä vähän yleistä pohjustusta vertailulle, kuvaustilanteiden kuvaukset sekä kuvien asetustiedot.

@Zamikko sinne oli eksynyt näemmä sekaan Honorin yötilalla otettu kuva, joka on nyt korvattu "tavallisella kuvalla" (suljinaika 1/8 s). Eroa lopputuloksessa ei sinällään ole mitenkään valtavasti, lähinnä terävyyttä enemmän tuossa Yö-tilalla taltioidussa kuvassa.

Vastailen hetken päästä tässä ketjussa kysyttyihin kysymyksiin, kunhan kiire vähän helpottaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tietenkin nuo kuvatilat voisi säätää samalle ISO-arvolle, valoitusajalle ja aukolle, mutta luultavasti suurin osa käyttäjistä ottaa kuvat automaatti asetuksilla. Minun mielestä Automaatti asetus pitäisi olla lähempänä oikeaa tilannetta. Sitten voisi olla erikseen valinta epärealistiselle hämäräkuvaukselle niin kuin on HDR:llä.
 
Tuo tumma kuva on varmasti vielä suhteellisen valoisassa otettu, kun siitä ylipäätään erottuu mitään Nokialla.
Lisäsin kuvauksen myös juttuun kuvien alle, mutta tuo kuva on tosiaan otettu päiväsaikaan toimistotilassa, jossa sälekaihtimet on kiinni ja valot pois päältä. Tietokoneen näytöt olivat päällä huoneen toisella reunalle. Eli toisin sanoen varsin heikko valaistus oli tuossa tilanteessa.
Automaattitilan valotusmittaus näyttäisi menevän pahasti pieleen, tai sitten automaatti välttelee (turhaan) korkeaa herkkyyttä ja/tai pitkää valotusaikaa. Kuvanvakain puuttuu, mutta niin puuttuu N7+:sta, enkä ole pimeitä kuvia saanut automaatilla.

Saatko vilkaistua Nokian ja Sampan valotusajat ja ISOt jostain kuvasta, joka on Nokialla jäänyt lähes mustaksi? Niistä näkisi helposti, että onko vain liian lyhyt aika ja matala herkkyys, vai onko jotain pahaa vikaa.

Vaikkapa tuo alin "Gdansk-kuva" olisi mielenkiintoista nähdä otettuna Nokialla manuaalitilassa Sampan arvoilla, mutta jompikumpi (ISO tai aika) tuplattuna, koska Sampassa on suurempi aukko.

Edit. Automaatin rajat hämärässä ovat N7+:lla 1/14 s ja ISO 3200. Manuaalilla kerää jopa 60x valoa, eli 4 s ja ISO 3200. Pitää toki tukea hyvin. Voisiko joku testata Ysin rajat?
Jotain puhelin tuntuisi tosiaan tekevän väärin tai jättävän tekemättä, mutta sanoisin ettei kyse ole pelkästään automaattitilan valitsemista asetuksista, vaan ennemminkin kuvaprosessoinnista ja kuvien yhdistämisestä. Otin esimerkiksi tuon aiempaan viestiini laitetun "Gdansk-magneettikuvan" myös manuaaliasetuksilla (2 s suljinaika, ISO 6400) eikä siitä tullut juuri yhtään sen käyttökelpoisempi. Automaattiasetuksella kamera käytti melko lyhyttä 1/30 s suljinaikaa, mutta herkkyys oli silti todella korkea. Lähtökohtaisesti Nokia 9 tuntuu käyttävän heikossa valossa varsin korkeita herkkyysarvoja.

Varsinaiseen testiartikkeliin voimme vaikka ottaa manuaalitilassa samoilla arvoilla otettuja kuvia kilpailijoiden kanssa (View20 ja OnePlus 6T).
Noista kaikista kuvista voisi julkaista valotusajat ja ISOt. Lähes pimeässä huoneessa automaagilla otetut kuvat ovat tosiaan mustia nokia 9:llä, kun taas manuaalilla saa ihan kelvollisia kuvia.
Automatiikan käyttämät kuvausasetukset näkyvät nyt kuvien yhteydessä.
Siis eikö se automaatti muka tajua käyttää salamaa ollenkaan?
Salama oli pois käytöstä kaikissa tilanteissa. Henkilökohtaisesti melko paljon valokuvaavana olen sitä mieltä, että salama lähinnä pilaa valokuvan, jos kyseessä ei sitten ole joku hyvin poikkeuksellinen tilane, jossa salaman käyttö on perusteltua. Etenkin kun puhe on puhelimien tehottomista LED-tuikuista.
Okei, automatiikka siis kusee kovin hämärässä. Sätäkää nyt ihmeessä valoisuutta manuaalisesti (vastamaan reffejä) että voi vertailla kohinaa yms.?

Tälläisenään "testi" ei ihan hirveästi kerro.
Nämä ensimmäiset vertailut on tehty yleisimmän käyttötilanteen lähtökohdasta, varsinaisessa testiartikkelissa tutustutaan kameraan sitten tarkemmin juuri mm. RAW-kuvauksen ja manuaaliasetusten tuomien mahdollisuuksien kannalta. Fakta kuitenkin on, että varsin pieni osa käyttäjistä hyödyntää kyseisiä ominaisuuksia kamerapuhelimissa.
Oletko @Juha Kokkonen päässyt testaamaan Pixel 3:sta? Se ilmeisesti olisi aika lyömätön hämäräkuvauksessa. Niitä ei vissiin edes saa suomesta, mistähän sellainen kannattaisi tilata?
En ole tarkemmin kokeillut, koska laite ei ole virallisesti myynnissä Suomessa. Ainakin Keski-Euroopasta taitaa noita Pixel 3:sia pystyä tilailemaan. Suuressa osassa Pixeleiden kuvissa on kuvaussofta, jonka pystyy asentamaan manuaalisesti myös moniin muihin puhelimiiin.
No eipä tuolla vertailulla tee sitten hevonkukkua, jos nämä pitää paikkaansa. Lisäksi olisi kiva kuulla, mikä noista kuvista on lähinnä oikeaa tilannetta. Eli pyrkiikö Nokialainen automaattitilassa realistiseen kuvaan, sen sijaan että lähtisi ylivalottamaan.
Automaattitilassa jokainen puhelin käyttää luonnollisesti parhaaksi näkemiään asetuksia ja muodostaa kuvan niiden mukaan. Tämä oli vasta ensimmäinen tavanomaiseen kuvaustilanteeseen perustuva nopea kuvavertailu, joka toteutettu heti kun laite saatiin käsiin. Tarkemmin kameran ominaisuuksiin ja kuvanlaatuun perehdytään varsinaisessa testiartikkelissa.

Nokian kuvat todella heikossa valossa ovat pimeämpiä kuin mihin ihmissilmä pystyy, kilpailijoiden taas selvästi valoisampi ja selkeämpiä värien suhteen.
Tietenkin nuo kuvatilat voisi säätää samalle ISO-arvolle, valoitusajalle ja aukolle, mutta luultavasti suurin osa käyttäjistä ottaa kuvat automaatti asetuksilla. Minun mielestä Automaatti asetus pitäisi olla lähempänä oikeaa tilannetta. Sitten voisi olla erikseen valinta epärealistiselle hämäräkuvaukselle niin kuin on HDR:llä.
Juurikin tämä (useimmat käyttävät pääosin automaattitilaa) oli lähtökohtana tässä nopeassa ensivertailussa. Muita juttuja tarkastellaan sitten varsinaisessa testiartikkelissa, jonka tekee @Juha Uotila .

Näkisin, että lähtökohtaisesti siitä ei ole koskaan haittaa, jos heikossa valossa kamera pystyy taltioimaan selkeämmän kuvan kuin mitä ihmissilmä näkee. Jos kuvaaja haluaa tuollaisissa olosuhteissa absoluuttista realistisuutta, osaa hän kompensoida valotusta haluamaansa suuntaan. Vielä kovinkaan kauaa ei kuitenkaan olla oltu sellaisessa tilanteessa, että puhelinkamerat tuottaisivat heikossa valossa "liian valoisaa" jälkeä. Aiemmin on tuskailtu lähinnä sen kanssa, ettei käyttökelpoista kuvaa saada yksinkertaisesti muodostettua.
 
Viimeksi muokattu:
Nokian kuvat todella heikossa valossa ovat pimeämpiä kuin mihin ihmissilmä pystyy, kilpailijoiden taas selvästi valoisampi ja selkeämpiä värien suhteen.
Kiitokset tiedosta. Testien perusteella jotain tämän kaltaista saatoin jo aavistellakin, mutta piti varmistaa.

Jos joku jaksaa, niin JPG vs RAW -vertailua voisi hämäräkuvien kanssa vielä suorittaa. Varsinkin kun tuo JPG->RAW-konversio tuntuu tuottavan välillä ripulia.
 
Näyttää minusta kovasti siltä, että tuon kamerasysteemin kuvan laatu riippuu täysin Lightin algoritmien laadusta. Jos ne eivät toimi, niin lopputulos on mitä sattuu. Olisiko tuosta ollut kiinni tuon puhelimen odotettua myöhempi julkistaminen? Ja ei taida vieläkään kuvan laadusta vastaava algoritmi olla ihan vaaditulla tasolla
 
.
.
Otin esimerkiksi tuon aiempaan viestiini laitetun "Gdansk-magneettikuvan" myös manuaaliasetuksilla (2 s suljinaika, ISO 6400) eikä siitä tullut juuri yhtään sen käyttökelpoisempi. Automaattiasetuksella kamera käytti melko lyhyttä 1/30 s suljinaikaa, mutta herkkyys oli silti todella korkea. Lähtökohtaisesti Nokia 9 tuntuu käyttävän heikossa valossa varsin korkeita herkkyysarvoja.
.
.
Ok, jotain on siis pahasti pielessä, jos valon 60-kertaistaminen (1/30s@ISO6400 --> 2s@ISO6400) ei tehnyt kuvasta luonnottoman valoisaa tai paremminkin täysin puhkipalanutta. Jompikumpi asetuksista ei nyt reagoi valintaan.

Kysy ihmeessä valmistajan edustajalta miksi v.aika tai herkkyys ei tuota standardin mukaista valotusta suhteessa aukkoarvoon. Kymmenien prosenttien heittoja on aina ollut eri valmistajien ja kameramallien kesken, mutta nyt N9 tapauksessa puhutaan tuhansista prosenteista.


Edit.
Alla kaksi N7+:lla lähes pimeässä vessassa ilman salamaa otettua kuvaa magneettipossusta, joka seisoo punaisen post-it -lappupinkan päällä. Tuplasin valotusajat, koska N7+:n maksimi ISO on 3200 N9:n 6400:n sijaan. Eli mustempi on 1/15s@ISO3200, ja vaaleampi 4s@ISO3200. Tummasta possu erottuu vain hyvällä näytöllä, kun taas vaaleampi on jo käyttökelvottoman ylivalottunut. Näin suuri on ero, kun valoa päästetään kennolle 60-kertaisesti.

IMG_20190315_143447.jpg IMG_20190315_143951.jpg
 
Viimeksi muokattu:
nokia9-raw-jpeg-dark.jpg


Muokkasin tuossa ihan mielenkiinnosta nopeasti tuon heikossa valossa otetun emolevylähikuvan RAW-kuvaa valoisampaan suuntaan. Oheisessa kuvassa siis puhelimen manuaalitilassa automaattiasetuksilla tuottama JPEG-kuva sekä saman kuvan RAW-versio muokattuna nopeasti "valoisampaan" suuntaan.

Ok, jotain on siis pahasti pielessä, jos valon 60-kertaistaminen (1/30s@ISO6400 --> 2s@ISO6400) ei tehnyt kuvasta luonnottoman valoisaa tai paremminkin täysin puhkipalanutta. Jompikumpi asetuksista ei nyt reagoi valintaan.

Kysy ihmeessä valmistajan edustajalta miksi v.aika tai herkkyys ei tuota standardin mukaista valotusta suhteessa aukkoarvoon. Kymmenien prosenttien heittoja on aina ollut eri valmistajien ja kameramallien kesken, mutta nyt N9 tapauksessa puhutaan tuhansista prosenteista.
Täytyy olla valmistajan suuntaan yhteydessä kunhan tuosta puhelimesta saa vielä vähän enemmän kuvadataa irti, jos pystyisi itsekin analysoimaan käyttäytymistä tarkemmin. Tulihan siitä kuvasta nyt toki pitkällä suljinajalla valoisampi, mutta ei niin merkittävästi, että siitä olisi ollut mitään käytännön iloa.
 
En kuvaile paljoa tätä nykyä, mutta.. itse arvostan kamerassa ominaisuutta joka taltioi valaistusolosuhteen juuri sellaisena kuin se on. Siis jos pimeässä ottaa kuvan niin oletuksena on "pimeä" kuva tuloksena. Jos haluaa sitten jotain muuta niin antaa sitten jonkin automaattiohjelman hoitaa hommaa. Tuo pureview on todella lupaava jos kerrankin alkaisi löytyä kännykkäkameraa jolla saa auringonlaskun valaistusolosuhteet tallennettua sellaisena kuin ne juuri sillä hetkellä on. Tosin keksin jo monta käyttökohdetta kameralle joka kuvaa huomaamatta (melkein) pimeässä moitteettomia värikuvia :).

Salama tosiaan pilaa useimmiten valokuvat, varsinkin kännykkäviritykset. Kätevä lähinnä taskulamppuna. Fiksummalla salamalla saa sittten ambienttiin valaistukseen täytettä - silloin harvemmin tallentaa enää tilannetta vaan jotain muuta.
 
En kuvaile paljoa tätä nykyä, mutta.. itse arvostan kamerassa ominaisuutta joka taltioi valaistusolosuhteen juuri sellaisena kuin se on. Siis jos pimeässä ottaa kuvan niin oletuksena on "pimeä" kuva tuloksena. Jos haluaa sitten jotain muuta niin antaa sitten jonkin automaattiohjelman hoitaa hommaa. Tuo pureview on todella lupaava jos kerrankin alkaisi löytyä kännykkäkameraa jolla saa auringonlaskun valaistusolosuhteet tallennettua sellaisena kuin ne juuri sillä hetkellä on. Tosin keksin jo monta käyttökohdetta kameralle joka kuvaa huomaamatta (melkein) pimeässä moitteettomia värikuvia :).

Salama tosiaan pilaa useimmiten valokuvat, varsinkin kännykkäviritykset. Kätevä lähinnä taskulamppuna. Fiksummalla salamalla saa sittten ambienttiin valaistukseen täytettä - silloin harvemmin tallentaa enää tilannetta vaan jotain muuta.

Mikä se "juuri sellaisena kuin se on", sitten olisi? Ihmissilmä kun adaptoituu hämärään ja pimeään.

Ongelma Nokia 9:n kohdalla on se, että hämärässä jossa ihmissilmällä vielä helposti erotat värit jne., tuo kamera tuottaa täysin mustaa tai vähän valoisammassa todella rakeista ja suttuista jälkeä. Siitä et jälkiprosessoinnilla korjaa mitenkään sitä valaistusta kuvaushetkeä vastaavaksi. Toisin on sitten esim. omalla S8+:lla (johon eilen vertasin itse tuota Nokia 9:n kameraa), millä saa hämärässä erittäinkin onnistuneita kuvia. Ne voi joskus olla käsittelemättöminä "liian kirkkaita", mutta jotka saa jälkiprosessoinnissa muokattua sitä "kuvaushetken valaistusta" vastaamaan.
 
@Juha Kokkonen Olisi ihan mielenkiintoista nähdä myös noita Nokia 9:n mainostettuja kuvaominaisuuksia eli tarkennuksen muuttaminen jälkikäteen (kuinka hyvin toimii?) ja mustavalkokuvat. Tietenkin myös vertailukuvia muilta puhelimilta jos mahdollista.
 
Tuosta ei ole mahdollista saada yksittäisten sensorien kuvia ulos? Olisi kiva nähdä ne vs yhditetty versio.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 000
Viestejä
4 465 826
Jäsenet
73 879
Uusin jäsen
Torvelo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom