Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Purple, 17.10.2016.

 1. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 611
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vaikea kyllä suositella mitään osakkeita, kun sijoitushorisontti on noin lyhyt.

  Vaikka saisi sata tonnia osinko-osakkeisiin, niin eipä sieltä todennäköisesti paria tonnia enempää vuodessa irtoa osinkovirtaa.

  Oletko harkinnut sijoitusasuntoa? Velkavivulla + esim itse remppakohde kunnostamalla voi tehdä aika hyvää tiliä varsin pienellä riskillä verrattuna all-in osakkeisiin?
   
 2. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  1 024
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Melko pessimistinen on tuo arviosi 2% osingosta, vaikka olisi verojen jälkeen, ellet ajattele erityisesti Amerikan osinkoaristokraatteja. Niillä taitaa osingot olla hiukan alle 2%-3%, ennen veroja. Euroopan pörsseissä on melko paljon reilu 5% osakkeen arvosta osinkona jakavia. Tietenkään ei sekään paljon ole, jos sillä ajattelisi elävänsä, mutta pienehköä eläkettä kyllä ihan mukavasti jo parantaisi.
   
 3. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 611
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, ajattelen juuri noita osinkoaristokraatteja, koska pääoman säilytyksen prioriteetti on todella korkea. Ei ole varaa kyykkäillä kun sijoitustähtäin on lyhyehkö.
   
 4. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Oma henk. koht. mielipide on, että juuri noi osinkoaristokraatit on pahimpia kuplaosakkeita. Melkein kaikilla yield aivan surkea ja PE korkea. Ne ovat monet osinkoaristoraatteja just siksi, että ovat alun perin nuukailleet osinkojen kanssa ja niitä on ollut helppo korottaa pikkasen joka vuosi. Ja usein PE niillä ei todellakaan ole mikään pieni, päin vastoin. Velkakin saattaa olla kasvussa. Hintaa nostaa todennäköisesti pääsy osinkoaristoraattilistoille ja silloinhan rahastorahaa alkaa virrata tuuteista ostolaidalle.

  Järkevämpää on etsiä hyvällä yieldillä ja alhaisella PE:llä olevia vakaita yhtiöitä, joilla näkymät hyvät. Kurssit ovat tulleet viime aikona todella paljon alas pääindeksejä lukuunottamatta (markkina on kaventunut), joten näiden osakkeiden löytäminen ei ole nyt edes vaikeaa. Eli hyvin pääsee yli 5% yieldiin, jopa lähemmäs kymmentä (näissä lähempänä kymmentä voi toki olla enemmän riskiä, esim. öljyosakkeet).
   
 5. Tc4pb

  Tc4pb

  Viestejä:
  533
  Rekisteröitynyt:
  20.07.2017
  Kuten kaikkialla, myös noissa aristokraateissa yms. löytyy jatkuvasti diilejä. Esim. $MO, $MMM ja $T tällä hetkellä. Nämä esimerkkinä...

  Toki REITllä pääsee sinne 8-10% yieldeihin..
   
  muronsyöjä tykkää tästä.
 6. evakko

  evakko

  Viestejä:
  275
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  Kukaan perehtynyt LähiTapiolan varainhoitoon/rahastoihin? Minulla on siellä kotivakuutus ja kutsuivat käymään. Haluaisivat sijoittaa rahojani vakuutusmuotoisesti, pyysin pieniriskistä olemattoman tilikoron tilalle ja valitsi Varainhoito Varovaisen jonka tuotto-odotus kulujen jälkeen on 2,1 %. Yli on kuulema menty yleensä ja joku ulkopuolinen taho palkinnut heidän tuotteensa useamman kerran parhaina. Osakkeita tuossa on neutraalitilassa vain 5 % joten tuntui aika turvalliselta ensikuulemalta tilivaroille. En oikein pitänyt kyseisen myyjän tyylistä mutta eipä hän sijoituspäätöksiä tee :) Nyt rahaa on Norwegianilla odottelemassa mahdollista asuntokauppaa mutta inflaatio taitaa olla korkoa enemmän.
   
 7. SundeR

  SundeR

  Viestejä:
  470
  Rekisteröitynyt:
  02.08.2018
  Kulujen jälkeen tuotto-odotus 2,1% mutta paljonko on kulut?
   
 8. perato

  perato

  Viestejä:
  3 135
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Melkosia kuluja:

  Kokonaiskulut muodostuvat vakuutuksen vuosittaisesta hoitokulusta sekä sijoituskohteeseen liittyvistä kuluista. Alla on esitetty arviot vuosittaisista kokonaiskuluista.
  • Varainhoito Varovainen 1,16 %

  Säästönnostoista ja takaisinostoista veloitamme 24,50 euron toimenpidemaksun, jota korotetaan vuosittain indeksillä. Voit nostaa säästöjä sopimukseltasi milloin tahansa sopimusaikana.
   
 9. Dalle

  Dalle

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Älä nyt ainakaan asunnon ostoon tarkotettuja rahoja tonne laita! Jos tarvitset rahoja 1-3v sisällä niin pankkitili varmasti paras paikka. Noiden kulujen takia kattoisin suosiolla jotain muuta vaihtoehtoa kun tuo Varovainen.
   
  qtba tykkää tästä.
 10. Corex

  Corex Tukijäsen

  Viestejä:
  731
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hmm jotenkin meni itseltä tämä viimeisin General Electric sekoilu ohi. Firma on jo menneisyydessä tunnettu kyseenalaisesta kirjanpidosta mutta tuliko 15.8 viimeinen naula arkkuun:

  Tämä haastateltava ei ainakaan kiertele ja kaartele, vastaus lähtee kuin tykin suusta :joy: Tästä voi tulla mielenkiintoista seurattavaa lähikuukausille. Ääritapauksessa todella iso ruumis tulossa ja tämä voi aiheuttaa laineita moneen suuntaan.
   
 11. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  GE:n kaatumista on povailtu jo ennen Markopolosta joskin kurssi oli hieman toipunut ensimmäisestä isosta dipistä $6:een. Mutta tosiaan mitä sivukorvalla kuuntelin myyvät jotain vakuutusta etupainotteisesti eli se on ottajalle hyvin edullinen muutamien vuosien kuluttua. Jonka jälkeen GE:n vastuut sitten nousevat eksponentiaalisesti niin ettei GE mitenkään voi niistä selvitä. Sitten taisi olla myös kattamattomia eläkevastuita ja muuta hämärää. Kassa siis tyhjä tai ainakaan siitä ei saa selkoa tulosraportoinnista ja voi kaatua melko piankin likviditeettikriisiin. Ongelmat kumuloituneet jo "suuren neron" kaudelta lähtien ennen finanssikriisiä.
   
 12. pokkus

  pokkus

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Mitäs laki sanoo vuokrasijoittamisesta ja vuokratuoton vähennyskelpoisuudesta seuraavassa tilanteessa? Asuntoon pitäisi tehdä kodinkonehankintoja, jotka voi vähentää tuotosta, mutta vuokralainen ei vielä asu asunnossa. Vuokrasopimus on kuitenkin kirjoitettu, joka osoittaa, että vuokralainen on tulossa asuntoon. Vuokralaisen kannalta olisi parempi, että kodinkoneet olisi jo asunnossa muuttohetkellä, mutta vaatiiko laki vähennyskelpoisuudelle sen, että asukas fyysisesti on jo asunnossa?

  Edit: sorry tuli vähän väärään ketjuun, mutta ehkä tämä menee vielä jotenkin aiheeseen.
   
 13. Ahr

  Ahr

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyselinkin tuossa pari sivua sitten REIT:hin liittyen VNQ:sta VNQI:sta. Olisiko noille jotain vaihtoehtoja, joita saisi ostettua järkevästi IB:stä tai Nordnetistä?
   
 14. Ahr

  Ahr

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eihän sillä ole mitään väliä onko asunnossa vuokralaista tällä hetkellä vai ei. Verottajaa kiinnostaa, että laitat vähennykset sen vuoden puolelle, jolloin ostit ne kodinkoneet.
   
 15. JaySon

  JaySon

  Viestejä:
  768
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos nyt lonkalta muistan oikein niin homma menee jotakuinkin näin: Jos tuo asunto on ollut jo aiemmin vuokralla niin silloin nuo voisivat olla vähennyskelpoisia. Mutta jos tämä on ensimmäinen vuokralainen tuossa asunnossa niin silloin tuskin menee vaan vuokralaisen sopparin pitäisi alkaa ennen hankintoja.
   
 16. pokkus

  pokkus

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ei asia ole ihan näin helppo. Esimerkiksi remontoidessa asunto pitää nimenomaan olla vuokrattuna, jos haluaa tehdä vähennyksen. Irtaimiston oston kohdalta en löytänyt vastaavaa neuvoa / kohtaa verottajan sivuilta.
   
 17. pokkus

  pokkus

  Viestejä:
  1 186
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Tämä olisi juurikin tilanne. Ehkä on vain turvallisinta odottaa, että vuokrasopimus on oikeasti voimassa.

  Muuten on kyllä kannattavaa selata noita verottajan sivuja aina silloin tällöin. Sai taas muutaman ylimääräisen satasen lisää vähennyksiin :)
   
  SandWiz ja JaySon tykkäävät tästä.
 18. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 611
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 19. OD.

  OD.

  Viestejä:
  706
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ottihan se tänään 5% ja arvosteluja alkoi tulla vasta iltapäivästä. Toivotaan, että arvostelut johtavat miljoonamyynteihin.
   
 20. zaneislandd

  zaneislandd

  Viestejä:
  166
  Rekisteröitynyt:
  18.06.2018
  Hyviä arvosteluja saanut Control :geek: Itselle ensimmäinen osakkeeni joka on puhkaissut +100% rajan, vaikkakin päivittäinen heilunta on suurta ja nyt ollaan lähempänä +92%
   
  Gadus morhua ja headman78 tykkäävät tästä.
 21. Juha_H

  Juha_H

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  19.06.2017
  Pidän viiden kuukauden nettotulot säästössä Pharoksessa, joka tuottaa tasaisesti, riski on maltillinen ja juoksevat kulut ovat matalat.

  Seligson & Co Pharos A|FI0008801907
  Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj - Pharos

  Jostain syystä en löydä Lähitapiolan rahastolistalta mainitsemaasi Varovaista. Perinteisesti useiden yhdistelmärahastojen kulut ovat korkeat, joka syö säästäjän tuottoa.

  Parhaat osake- ja joukkolainarahastot|Rahastojen hinnat|Rahastojen kehitys|Rahastoluokitukset|Omaisuusluokkien jakauma

   
 22. OD.

  OD.

  Viestejä:
  706
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Eikö Pharoksen kulut ole n. 1-3%? En pitäisi noita enää maltillisina, vaan suhteellisen korkeina.
   
 23. brainsurgery

  brainsurgery

  Viestejä:
  251
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Pharoksen kulut näyttävät tällä hetkellä olevan 0,61% ja Pharoshan on varainhoitorahasto.

  Pharoksen ongelma on lähinnä se, että puolet sen sijoituksista pitäisi olla erilaisissa koroissa eivätkä korot tuota tällä hetkellä käytännössä mitään. Toinen puoli sijoituksista sitten taas on erilaisissa osakerahastoissa.

  Käytännössä parempaan tulokseen pääsee todennäköisesti sillä, että ostaa 2-3 matalakuluista ETF:ää 50% summasta (suurin piirtein samalla hajautuksella kuin Pharoksessa on) ja laittaa toiset 50% vaikkapa sitten Bank Norwegianin säästötilille.

  (Itselläni on myös Pharosta pitkän ajan takaa)
   
 24. Honzo

  Honzo

  Viestejä:
  560
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
 25. brainsurgery

  brainsurgery

  Viestejä:
  251
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
 26. zaneislandd

  zaneislandd

  Viestejä:
  166
  Rekisteröitynyt:
  18.06.2018
  Hauskaa kyllä kun tuolla kommenteissakin verrataan sijoittamista lottoon. Tottakai se on voi tuntua tietynlaiselta lotolta jos ostaa talvivaaraa kun naapurin Reino ostaa Nestettä. Siksi hajautus, että saadaan se keskimääräinen voitto% plussalle. Lotossa kuitenkin palautusprosentti on siellä ~40% tuntumassa ja kärki jakautuu sitäkin kapeammin.
   
 27. SundeR

  SundeR

  Viestejä:
  470
  Rekisteröitynyt:
  02.08.2018
  Juu lotto on ihan oikea arvonta. Kun taas pistät rahasi firmaan niin siellä on osaavaa porukkaa joka koettaa tehdä kaikkensa että saat rahoillesi vastinetta. Ihan saamarin kaukana toisistaan nuo.
   
 28. stool

  stool

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  29.07.2019
  Lähempänä sijoittaminen on vedonlyöntiä kuin lottoa. Tosin vedonlyönnissäkin tuotto-odotus on pitkässä juoksussa negatiivinen eikä samanlaista win-win-tilannetta voi syntyä kuin sijoittamisessa parhaimmillaan. Mutta silti vaan ilmeisesti jotkut vedonlyönnilläkin pystyvät rahaa tekemään, näin ainakin väitetään.

  Passiivinen indeksisijoittaminen tulisikin ehkä ennemmin mieltää säästämisenä kuin varsinaisena sijoittamisena.
   
 29. tuoppi´

  tuoppi´ Köyhä

  Viestejä:
  1 359
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Vedonlyönninkin palautusprosentti on alle 100%, koska kertoimet on asetettu niin että vedolyöntifirma ei tee hommaa tappiolla. Sen sijaan sijoittamisessa historiallinen palautusprosentti on ollut ~110%.
   
 30. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  1 024
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Siinähän se ero on, että yrityksetkin keskimäärin tuottavat tuotteillaan voittoa ja jakavat sitä monin tavoin omistajilleen, eli rahaa tulee sisään systeemiin muutenkin kuin ihmisten ostaessa osakkeita. Ilmaisia lounaita ei ole. Nämä lounaat maksavat yritysten tuotteita ostavat asiakkaat:)
   
  tuoppi´ ja JaySon tykkäävät tästä.
 31. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 611
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Asiakas ostaa tuotteen vain, jos kokee saavansa itselleen jotain arvokkaampaa kuin tuotteen hinta. Koetun arvon ja tuotteen hinnan välistä erotusta kutsutaan kuluttajan ylijäämäksi. Kaupankäynnissä hienointa onkin se, että se on aina win-win tilanne.

  Minä annan 5e ja saan kahvipaketin, jonka ostaisin vaikka sen hinta olisi 8e. -> Voitan ainakin 3e, koska minulle kahvipaketti on 8e arvoinen ja se maksaa vähemmän.

  Samalla tavalla minä myyn työpanostani työnantajalle, joka ostaa sitä. Ilmeisesit pomoni kokee, että työpanokseni arvo on firmalle suurempi kuin mitä minun palkkaamisestani aiheutuvat kulut ovat. Minulle taas menetetty vapaa-aika on vähemmän arvokasta kuin palkaksi saatu raha. Jne.

  Aina kun kauppa perustuu vapaaehtoisuuteen, niin kumpikin osapuoli voittaa kaupankäynnissä. Nerokas systeemi.
   
  Valtzu, glomerulus, mopnex ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 32. maukka

  maukka

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Milläs ihmeen mittarilla Pohjois-Amerikkalaiset osakkeet ovat tuottaneet viimeisen 12 kuukauden aikana 10,18 prosenttia tai Suomalaiset osakkeet laskeneet vain 2,33 prosenttia.

  Vai onko tuohon "rahastoluokkaan" jotenkin oudosti valikoitu aktiivisia rahastoja eikä indeksejä?
   
 33. gulliver

  gulliver

  Viestejä:
  438
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2017
  sillä yksinkertaisellä seikalla että pohjoisamerikka on pörssimaailman napa ja muut maat pienet pikkuriikiset
  Suometkin sitä seuraavat paremmin tai huonommin.

  Eli näin sijoittaiskio hundain firmaan vai hundain myyntiliikeseen suomessa.
   
 34. Juha_H

  Juha_H

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  19.06.2017
  JaySon, eba ja zaneislandd tykkäävät tästä.
 35. killerm

  killerm

  Viestejä:
  49
  Rekisteröitynyt:
  04.03.2017
  Minkälaiset kulut tulee Nordnetissä, jos haluaa ostaa USA osakkeita? Ilmeisesti vähän kovemmat välityspalkkiot (mitkä ovat tarkat..?) ja lisäksi valuutanvaihto, joka voidaan tehdä automaattisesti oston yhtyedessä tai sitten ennakkoon valuutanvaihto tilillä. Itse tehtynyt taisi olla hieman halvempaa. Olenko ihan oikeilla jäijillä?

  Toisena, miten menee verotus ulkomaalaisten osakkaiden osingoiden kanssa? Meneekö niistä verot kohdemaassa ja sen lisäksi vielä sitten Suomessa?
   
 36. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 862
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tsekkaapa Nordnetin sivuilta hinnasto: Hinnasto
  Valuutanvaihto avattu täällä: Ulkomaille sijoittaminen - osakkeet, osingot ja verotus - Nordnet


  Verotus - Nordnet

  Eli lähdevero menee kun osinko maksetaan ja sinun tehtävä on tarkistaa, että veroehdotuksessa on verosopimuksen mukainen lähdevero huomioitu. Jenkkien kohdalla 15%. Loput maksat verotuksessa. Joidenkin maiden kohdalla peritään väärä määrä ja ylimääräinen pitää itse hakea takaisin sen maan verottajalta.
   
 37. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  1 024
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Niin ja tuo voi olla sen verran työläs operaatio, ettei ihan parin kympin takia kannata vaivautua. Siksi porukka välttelee jonkin verran noita mulkumpia maita, jotka eivät noudata verosopimuksia, vaan "soveltavat luovasti" jättäen osakkeenomistajan selvittelijäksi, mikäli halajaa koko itselleen kuuluvan osuuden. (näitä taitaa olla ainakin mm. Tanska ja Norja (olikohan tän vuoden alusta))
   
 38. tuoppi´

  tuoppi´ Köyhä

  Viestejä:
  1 359
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Onkohan näistä muuten jossain selkeää listaa minkä maan kohdalla pitää tehdä ylimääräistä säätöä ja millaista säätöä? Verottajan sivulla on kyllä noi verosopimukset eri maiden kanssa, mutta en ainakaan itse osaa niistä tuota tietoa tulkata vaikka se varmasti siellä on.

  Asiaan liittyen mitenköhän menee kun minulla jenkkilän pörssin kautta italialaista firmaa, joka on maksanut osinkoja. Osingot maksettiin jopa euroissa. Eikös tuossa tapauksessa verotus mene Italian tavalla eikä jenkkilän?
   
 39. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  1 024
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Ei taida olla edes niissä verosopimuksissa, kun mitä olen lukenut Tanska ja nyttemmin Norja on yksipuolisesti ottanut käytännön verottaa liikaa verosopimusmaihin maksettavia osinkoja ja sysänneet omistajan vastuuksi karhuta niitä takaisin (läjä asiakirjoja tukenaan).
  Niitä tietoja ei taida saada kuin kunkin maan omalta verottajalta, millaista käytäntöä lähdeverotuksessa noudattavat (ja saksassa ehkä osavaltiokin voi vaikuttaa).
   
 40. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 862
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, ei paljon rohkaise sijoittamaan tällaisiin maihin tuollainen perseily. Toisin kuin vasemmisto väittää, vaikuttaa verotus merkittävästi haluun sijoittaa jonnekin.

  No, ETF:ien kautta homma helpottuu. Rahastot kyllä kinuvat takaisin väärin perityt, jos se vain on mahdollista.
   
 41. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  1 024
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Rahastojen sijoituskokoluokissa tuo takaisin kinuttava summa noussee helpohkosti kymmeniin tuhansiin euroihin, niin se vaiva rahastolle on varmasti kannattava.:)
  Olikohan Tanska, joka ei anna ulkomaisille rahastoillekaan samaa verokohtelua kuin tanskalaisille:facepalm: jostain muistelen näin aiheesta lukeneeni liittyen Nordnetin tanskan superrahastoon.
   
 42. Terroo

  Terroo

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  28.01.2017
  Haluaako joku tehdä noviisille lyhyen TL;DR tekstin sijoittamiseen liittyvästä verotuksesta? Minkälaisia veroja joutuu maksamaan ja milloin, jos esimerkiksi omistaa Nordnetistä Superrahastoa ja joitakin eurooppalaisia ETFiä?
   
 43. Honzo

  Honzo

  Viestejä:
  560
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  No omistamalla ei veroja joudu maksamaan. Veroa maksetaan sijoituksissa myyntivoitosta ja osakkeissa osingoista. Rahastoissa, jos omistat osuuksia, jotka maksavat jotain ulos vuosittaain (ei kannata) maksat myös.
   
  Terroo tykkää tästä.
 44. Juha_H

  Juha_H

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  19.06.2017
  Viimeksi muokattu: 30.08.2019
  kolajallu ja JaySon tykkäävät tästä.
 45. munse

  munse

  Viestejä:
  418
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Onko veikkauksia siitä, miksi IQQ0 (World Min Volatility ETF) on piessyt EUNL:n (World ETF) viime vuosina? Löytyykö syy siitä, että IQQ0:n yhtiöistä moni on sellaisia, jotka ovat hyötyneet alhaisista/laskevista koroista? IQQ0:n keskimääräinen P/E on varsin korkea verrattuna EUNL:ään, joten ylituoton loppuminen lähitulevaisuudessa lienee todennäköistä.

  Tässähän on saanut enemmän tuottoa ottamalla vähemmän riskiä, mikä on epätyypillistä.
   
 46. munse

  munse

  Viestejä:
  418
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Kyllähän ne tavallaan kuplaantuvat, mutta indeksikupla on siitä veikeä, että se ei teoriassa vääristä markkinoita, koska markkina-arvopainotettu indeksi edustaa markkinoiden keskiarvoa. Seiskan koulutodistus ei muutu saamalla lisää seiskoja.

  Hinnanmuodostuksen tehokkuus tosin laskee indeksikuplassa. Mutta aktiiviset sijoittajat saavat tästä ostopaikkoja ja tasapaino palautuu, teoriassa.

  Toivottavasti kupla puhkeaa pian jos puhkeaa, sillä aioin työntää rahaa passiivisiin indeksirahastoihin vielä vuosikymmeniä. :cool:
   
  Juha_H tykkää tästä.
 47. tuoppi´

  tuoppi´ Köyhä

  Viestejä:
  1 359
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Tuo tavallaan voisi aiheuttaa kuplaantumista, jos yhtiöt säilyisivät samoina. Mutta näin ei ole vaan indeksiin perustuvien rahastojen sisältö muuttuu kokoajan (kokoajan = mikä nyt sattuu olemaankaan ko. indeksin tai rahaston tasausaikaväli). Toki jotkut yhtiöt saattavat pysyä rahaston sisältönä pitkäänkin, mutta pointti on se, että ne ei ole siihen satunnaisesti valittu vaan rahaston ehtojen perusteella ja sitten kun ne ei enää rahaston ehtoja täytä niin ne putoaa pois ja uusia yhtiöitä nousee tilalle.

  Toisin sanoen, jos passiivinen osakerahasto kuplaantuu (sen sisällön yhtiöt kuplaantuvat) ja sitten kupla puhkeaa niin nuo yhtiöt putoavat pois rahastosta ja toisia yhtiöitä tulee tilalle. Eli rahasto korjaa itse itsensä.
   
  qtba, Juha_H ja JaySon tykkäävät tästä.
 48. psxgamer

  psxgamer

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  28.03.2017

  Tämä on kiinnostava kysymys. Itse sijoitan tuohon IQQ0:aan ja rahasto pärjäsi esim. vuoden 2018 markkinaturbulenssissa hyvin. Mitä tulee MCSI World indeksiin, pyrin nyt sijoittamaan noin puolet tähän vanilla indeksiin ja puolet tuohon Minimum Volatility indeksiin. En usko, että P/E -luvusta voi päätellä tulevaisuuden tuottoja. Jos alhaisen P/E:n perässä juoksee, kannattaa varmaan sijoittaa Venäjälle. :rolleyes: Alhaisen volatiliteetin rahastot voivat kannattaa myös jatkossa jos markkinoilla tulee rytinää ja romahdusta. Eikä se ole mitenkään kiveen kirjoitettu, että nousumarkkinassa alhaisen volan rahasto aina häviäisi perus indeksille.

  Minimum Volatility on voittanut normaalin indeksin aika pitkälläkin tähtäimellä. MCSI:n tiedot:
  https://www.msci.com/documents/10199/24edc995-39e1-4b0f-980d-9e5a2ec105fe

  Tällä videolla Ben Felix käy läpi tätä anomaliaa jonka mukaan pienemmällä riskillä on saanut suuremmat tuotot:


  Iso plussa muutenkin tälle kanavalle.
   
  JaySon tykkää tästä.
 49. Juha_H

  Juha_H

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  19.06.2017
  Moikka,

  Tässä osakesäästämisen ajoittamiseen liittyvää analyysiä. Lukusuositus erityisesti teille, jotka mietitte lähteäkö osakesäästäjäksi nyt, vai odottaa laskusykliä.

  Kannattaako sijoittaminen aloittaa nyt? – Jos huonosti käy, voi kestää 15 vuotta päästä omilleen.

  Vaurastuminen on aina hyväksi, mutta onko fiksua usuttaa aloittamaan sijoitusura juuri nyt, ja muistutetaanko aloittelijoita tarpeeksi riskeistä? Oikea ajoitus on kaiken perusta markkinoille tullessa, ja sillä on kauaskantoinen vaikutus. Se on myös kaikkein vaikeinta. Osakekurssit ovat nousseet pieniä korjausliikkeitä lukuun ottamatta kymmenen vuotta putkeen. Se on poikkeuksellista.

  Onko kaikille selvää, että hokemaan ”pitkällä aikavälillä osakesijoittaja voittaa aina” ei aina riitä edes 20 vuotta? Jos aloitti sijoittamisen 19 vuotta sitten ennen it-kuplan puhkeamista, voi salkku olla yhä tappiolla. Tuolloin OMXH-yleisindeksi huiteli 18 000 pisteessä, nyt 9 700:ssa. Myös juuri ennen finanssikriisin romahdusta vuonna 2007 aloittanut voi olla yhä miinuksella. Silloin indeksi liikkui 12 000 pisteessä. Osinkokorjattu tuottokin jää vaisuksi.

  Jos huonosti käy, nyt aloittavalla voi mennä 15 vuotta ennen kuin pääsee omilleen. Ajallisen hajautuksen merkitystä ei voi liioitella.

  Nousu voi toki jatkua, kun keskuspankit elvyttävät. Syklin loppua ennakoivia vaaran merkkejäkin on: jenkkiyhtiöiden tulosten odotetaan nyt heikkenevän, Kiinan kasvuluvuista ei ole varmuutta ja Eurooppa jo jarruttaa.

  Vaaran merkkinä voi joku pitää sitäkin, että naistenlehdissäkin kirjoitetaan korkoa korolle -ilmiöstä. Usein kokemattomat sijoittajat tulevatkin markkinoille vain hetkeä ennen romahdusta. Näin on todennut rahoituksen professori Matti Suominen, joka on tutkinut oikeita hetkiä tulla ja lähteä markkinoilta.
   
  JaySon tykkää tästä.
 50. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  2 776
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämän kun lukee ni ei tarvii paljon ihmetellä miks suomalaiset mieluummin makuuttaa rahojaan tilillä ku sijoittaa..
   
  88K, qtba, rodder ja 3 muuta tykkäävät tästä.