Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Purple, 17.10.2016.

 1. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 575
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattaa ensin tutustua Turkin taloustilanteeseen ja pankkisektoriin. Ei tuonkaan kurssi täysin vahingossa ole laskenut 85% huipuistaan. Riskiä löytyy, mutta varmasti tuottopotentiaaliakin, jos kaki ei liikaa osu enää tuulettimeen.
   
 2. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Juu, en tätä "vahvana ostosuosituksena" laittanutkaan. Eli kannattaa tutustua kaikkien eurooppalaisten (mukaanlukien Turkki) pankkien tilanteeseen hyvin huolellisesti ennen ostamista. Ja sittenkin ehkä vain pieni sijoitus ja ei ainakaan yhteen kohteeseen enempää kuin prosentti pari.
   
 3. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 177
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Finanssialan yritysten taseeseen tutustuminen on usein aika toivoton tehtävä. Sinne on voitu haudata vaikka mitä subprime-kamaa, eikä se oikeasti kovin helposti käy ilmi.
   
  akir0 tykkää tästä.
 4. Honzo

  Honzo

  Viestejä:
  433
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  Vittu mitä paskaa Nordeassa.

  Vanhemmilleni oli soitettu Nordeasta ja pyydetty sijoituskeskusteluun. Isäni on hyvin tienaavaja vielä työelämässä, mutta ei ole koskaan sijoittanut mihinkään (no pari mökkiä on ja oma kämppä+yksi tontti), mutta ei ole ikinä mitään arvopapereita ostanut.

  Perinnöksi on tosin saanut vajaa kymmenen vuotta sitten ihan ok kasan eri firmojen osakkeita. Siis puhutaan kuusinumeroisesta summasta. Nyt ilmeisesti rahaa tulee senverran enemmän kuin menee ja isäni oli alkanut miettiä ylimääräisen sijoittamista (taitaa tililläkin olla varmaan se kuusinueroinen summa). No kerroin puhelimessa puolessa tunnissa perusasioista, riskistä, kuluista jne. ETF ja rahastot käytiin lyhyesti läpi jne. No vanhemmat kävivät pankissa ja siellä niille tietty tarjottiin jotain pankin omia tuotteita jne. Käynnin jälkeen tuli tarjous. Pankin myyjä soitti faijalle ja alkoi ehdottaa, että kaikki osakkeet myytäisiin ja tilalle jotain pankin omia tuotteita. Onneksi olin briefannut faijaa, niin heti puhelimessa kieltäytyi kohteliaasti ja totesi, että tämä taisi olla tässä.

  Monet vanhemmat ihmiset taitta mennä tollaisiin, kun oiken "sijoitusneuvoja" suosittelee...
  Omatkin vanhemmat nimenomaan halusivat mennä pankkiin keskustelemaan. Onneksi faija kuuntelee mua ja luottaa muhun.

  No vielä on päättämättä minne rahoja aletaan laittamaan, mutta eiköhän se muutamaan matalakuluiseen ETF:ään tai passiiviseen osakerahastoon mene.
   
  hkultala, Wapaaherra, Mazzaroth ja 22 muuta tykkäävät tästä.
 5. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 575
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tätä olen valitettavasti saanut todistaa myös lähipiirissä. Todellakin siellä neuvotaan myymään osakkeet todella rajuin veroseuraamuksin ja päälle kallista omaa yhdistelmärahastoa. Ja kun kehotin läheistä toimimaan toisin, kuulosti siltä kuin pankkitäti alkoi kyseenalaistaa omia motiivejani :facepalm: Nordea on hyvä pankki monella tapaa, mutta tuo sijoitusneuvonta on kyllä härskiä.
   
  techchicken, Datsyuk13, Wemps ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 6. hmb

  hmb

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Eli mikään ei ole muuttunut? Tässä kaksi vuotta vanha Hesarin artikkeli:

  Fiva lätkäisi pankeille mittavat sakot puutteellisesta sijoitusneuvonnasta – pankkien kohteena oli iäkkäitä asiakkaita

  Miljoonan euron (maksimi) sakot jo saatu ja samat käytännöt jatkuvat. Ovat varmaan korjanneet tuon Sijoitusoppaan, mutta ruohonjuuritasolla muutoksia ei ole tehty?
   
  demas ja SundeR tykkäävät tästä.
 7. antm

  antm

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  21.04.2017
  Taitaa tulla tommonen miljoona niin nopsaan noiden tuotteiden palkkioista, ettei mitään syytä lopettaa?
   
  Datsyuk13, hmb ja Honzo tykkäävät tästä.
 8. keijo-pc

  keijo-pc

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  12.05.2019
  Jep, taitanee milli olla hinta, joka kannattaa kärsiä isompien voittojen toivossa. Härskiä menoa.
   
 9. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 177
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "Sijoitusneuvonta" on kyllä termi jonka käytöstä regulaattori voisi antaa runtua pankeille oikeasti.

  Sen verran härskisti meinaan kuppaavat ymmärtämättömien ihmisten rahoja.

  Tämä ei ole käsittääkseni mitenkään yksittäiseen pankkiin liittyvä juttu, vaan kaikki pankit ja sijoitusfirmat tekevät tuota.
   
 10. SundeR

  SundeR

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  02.08.2018
  Jep, jotenkin koomista että pankkia parempaa "sijoitusneuvontaa" saa jo melkein missä vaan keskustelufoorumilla. Pankit todella härskejä.
   
  Wapaaherra ja teemz tykkäävät tästä.
 11. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Suomalaisia on systemaattisesti aivopesty uskomaan auktoriteettiin. Moni tohtorikin uskoo, että kannattaa aina kuunnella pätevintä henkilöä. Oikeastihan näin ei ole, sillä tärkeintä on asiantuntijan riippumattomuus. Kaikkein pahin tilanne on todellakin jos kuuntelee vastapuolen huippupätevää asianajajaa esim. talo- tai metsäkaupoissa. Conflict-of-interest on siis tuiki tuntematon käsite hyvin suurelle osaa kansaa.
   
 12. Nigel

  Nigel

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Pankkien toiminta on kyllä röyhkeätä. Oma pankki kaikkien loistavien sijoitusvinkkien lisäksi vielä soittelee n. kerran kuussa ja koittaa tyrkyttää luottokorttia tai erikoishyvällä korolla kulutusluottoa. Onneksi itse olen aika hyvin perillä asioista, niin en jaksa noita kuunnella, mutta moni asioihin perehtymätön menee varmasti halpaan.
   
 13. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 177
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yksi ehdotus voisi olla, että pankin sijoitusneuvonta ei saisi tarjota lainkaan pankin tai pankin omistamien yritysten omia sijoitustuotteita asiakkaille.
   
 14. Zetbo

  Zetbo

  Viestejä:
  106
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  ...mutta onneksi meitä suojellaan amerikkalaisilta ETF:ltä!
   
  Datsyuk13, Vaxu, astronautti ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 15. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Tuo laki on puhtaasti pankkialan lobbareiden aikaansaama ja tarkoituksena rajoittaa kilpailua.
   
 16. valvoline

  valvoline

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  16.01.2017
  ..Jos näin on, niin ainakaan kaikki pankit eivät tuossa ole olleet lobbaamassa. Yksi yritti pyristellä vastaan: Danske Bank lopettaa jenkki-etf:ien välittämisen - yli 2000 etf:ää poistuu palvelusta
  ..Danske siis myi noita pidempään kuin muut pankit ja Finanssivalvonta selvästi pakotti lopettamaan.
   
 17. Sneikku

  Sneikku

  Viestejä:
  112
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mikä on kustannuksiltaan halvin ei osinkoa maksava ETF S&P 500 eurooppalaisille?
   
 18. viisto

  viisto

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2018
  SXR8 kulut 0,07%
   
  Wemps tykkää tästä.
 19. Juha_H

  Juha_H

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  19.06.2017
  Morjensta,

  Olen ollut erittäin tyytyväinen Seligsonin kustannustehokkaisiin rahastoihin ja yhtiön palveluun. Mutta minua on jäänyt mietityttämään jätänkö Aasian vielä pitkän aikavälin säästökohteeksi, vai kannattaisiko siitä luopua? Mitä olette mieltä, pitäisittekö sen vielä tasapainottamassa maantieteellistä riskiä, vai vaihtaisitteko sen muihin rahastoihin? Alkuperäinen ajatukseni oli, että kyllä se Japani sieltä vielä nousee, koska Aasiassa asuu 40% ihmiskunnasta, kehittyvässä aasiassa ollaan ahkeria ja siellä on upeita teollisuus sekä teknologiayrityksiä. Jostain syystä kyseinen Aasia rahasto on noussut vuosikymmenen aikana huonommin, kuin muut rahastot, kuten Brändit (tämä on suosikkini), Suomi, Pohjois-Amerikka ja Eurooppa.

  Pitkällä aikavälillä tarkoitan 10-20-vuotta. Pyrin säästämään pieniä summia passiivisiin rahastoihin tasaisesti eläkepäiviä silmällä pitäen.

  Kiitoksia vinkeistä :)


   
 20. __7

  __7

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  28.11.2017
  Itse vajaa vuosi sitten kävin neuvottelemassa vakuutuksia uusiksi omassa puljussa. Samalla käytiin sijoituspuolen kanssa näitä uusia kuvioita läpi. Kova into oli tyrkyttää sitä sun tahansa rahastoa. Hymyt pakeni naamoilta ja keskustelu loppui heti kun sain sananvuoron ja kysyin, ai että tarjoatteko parempaa tuottoa kuin ko. rahastoa vastaava etf?

  Tulee aivan sama tunne näiden pankkien rahastojen kanssa kuin 10v sitten pankissa käydessä, jopa pihalla seisova koirien läpikusema patsas tuntui mainostavan eläkevakuutusta.
   
  hmb tykkää tästä.
 21. calm

  calm

  Viestejä:
  100
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Nordea kertoo poistavansa veronkiertokuorista veronkierron 1.1.2020 alkaen. Näköjään myös takaisinoston 1% palkkio on jo vuoden ollut vain kolme vuotta sopimuksen aloituksesta, eikä viisi vuotta kuten aiemmin. Siitä ei kyllä ole jaksettu missään (tietenkään) tiedottaa. Mitenhän sieltä vapautuvat pääomat nyt sitten sijoittaisi eteenpäin..

   
 22. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Nyky tietotekniikan aikana ei joku paikallispankin puksu voi voittaa pörssirobotteja, ketkä tekevät päätöksiä millisekunneissa. Vaihtoehdoksi jää konkreettinen maa ja metsä, asunto-osakkeet ja pienikuluiset passiiviset rahastot. Tarvitseeko siihen oikeasti sijoitusneuvojaa? Metsääkin jos ostat, niin ei haittaa vaikka sairastuisit alzheimeriin, siitä tuleekin sitten ikimetsää ja tuhkatkin voi sinne sitten sirotella
   
 23. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  1 739
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Eipä siihen tarvi, mutta omassa lähipiirissä on ainakin tullut vastaan se, että ihmiset arvostavat helppoutta ja tykkäävät, että "kaikki on samassa paikassa". Vaikka kuinka yrität selittää, että häviät tuhansia tai kymmeniätuhansia vuosien saatossa kulujen takia, niin ei tunnu menevän perille. Ja lisää haluttaisiin laittaa kaikkeen, mikä on tällä hetkellä kivasti plussalla. Ei väliä, vaikka vastaava ETF on paljon enemmmän plussalla.
   
 24. Datsyuk13

  Datsyuk13

  Viestejä:
  712
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Nordnetissä saa ostettua 5.6 asti Helsingin pörssistä osakkeita 0,99e:n kuluilla (max 200e/kauppa).

  Erittäin hyvä kampanja jos on tarvetta pienemmille ostoille ja on esim 7e:n minikulun tasolla normaalista.
   
  Messmaker tykkää tästä.
 25. tattis

  tattis

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  09.12.2016
  No nyt alkaa valjeta, miksi listoilla näkyy tavallista enemmän noita "yksittäisten" osakkeiden ostajia :lol:
   
 26. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 575
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No, kampanja ei ole edes alkanut vielä...
   
  Datsyuk13 tykkää tästä.
 27. tattis

  tattis

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  09.12.2016
  Mikähän siinä sitten on taustalla? Olen ihmetellyt muutenkin tuota yksittäisten osakkeiden ostologiikkaa. Luulisi välityspalkkioiden vievän innon koko touhusta.
   
 28. qtba

  qtba

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Saa osallistua yhtiökokouksiin. Yleensä niissä saa käydä syömässä "oman" firman piikkiin. Osinkoa sekin.
   
 29. pähk1nä

  pähk1nä

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Nordealla ja vissiin op:llakin on max 1% välityspalkkio, jolloin osakkeiden määrällä ei ole merkitystä.
   
 30. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Hyvä vinkki! Korskeasti yhden osakkeen kanssa buffetin kautta diskoon ja tammaa kaatuu!
   
  JaySon tykkää tästä.
 31. munse

  munse

  Viestejä:
  264
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Ajattele asiaa näin: Aasian ja Tyynenmeren pörsseissä on merkittävä osa maailman osakevarallisuudesta. Maailman markkinat ovat kollektiivisesti päättäneet, että kyseisten pörssien yhtiöihin kannattaa sijoittaa osuus X koko maailman osakevarallisuudesta.

  Jättämällä kyseisen alueen pois lyöt vetoa, että olet viisaampi kuin maailman markkinat kollektiivisesti.
   
  Juha_H ja Tompaah tykkäävät tästä.
 32. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Spurgulle sopiva positio. Ilmaiset kakut ja kahvit yhtiökokouksessa kerran vuodessa osaketta vastaan. Kelasta junaliput tärkeään mötteen jos ei asu stadissa.
   
 33. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 177
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Osa toimeksiannoista (riippuen sen lajista) toteutuu osittaisina sitä mukaa kun joku (ihminen tai robotti) työntää lappuja laitaan. Silloin siellä pörssissä voi näyttää siltä, että myydään ihan yksittäisiä osakkeita kerrallaan.
   
 34. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 566
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tosin, siinä vaiheessa kun näitä myy pois, joutuu maksamaan täydet välityspalkkiot kuitenkin. Joten tämä kannattaa lähinnä vai jos ostaa osakkeita, joita omistaa jo ennestään.
   
 35. Ponsu

  Ponsu

  Viestejä:
  1 193
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Mahtaako toimia samalla lailla kuin pari vuotta(?) sitten, että pystyi ns. ketjuttamaan noita. Voit siis ostaa esim. 5x samaa osaketta 200 eurolla, jolloin kokonaiskulut ovat 5e. Myydessäkään ei haittaa, vaikka olisi 9e palkkio, kun sekin on alle 1%.
   
 36. Gadus morhua

  Gadus morhua

  Viestejä:
  122
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin ehtojen puitteissa juuri noin toimii. Toki se on sitten tonnia kohti (5 x 200 €) vitosen kulut (0,5 %). Samoin noilla toimeksiannoilla aivan varmasti jotkut nostattavat asiakkuutensa tasoa.

  Itse tunnustan omistavani kolmea kotimaista osaketta ja niistä kahta ajattelin lisätä osinkoroposilla.
   
 37. perato

  perato

  Viestejä:
  2 958
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Olettaen että osake myydään voitolla.
   
 38. Datsyuk13

  Datsyuk13

  Viestejä:
  712
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  On muuten perseestä ku välityspalkkiot määräytyy kuukauden perusteella. Pitäis riittää kvartaalissa tuo 50 kauppaa 3e:n minimikuluihin. Voishan tässä nyt pari-kolme kauppaa tehdä, että saa just ja just tuon 50 täyteen.
   
 39. Tilipitappitippitappi

  Tilipitappitippitappi

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitenkäs Nordnet näyttää osakeita ostaessa tarjouksesta huolimatta kaupankäyntikuluiksi 9€?
   
 40. keijo-pc

  keijo-pc

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  12.05.2019
  Tänäänkö tuo tarjous nyt alkoi? Voisi ostella, on melkoiset kaakkokurssit ollut viime aikoina. Lähinnä suomalaisia metsäfirmoja olen ajatellut, Enso on jo alle kympin.
   
 41. Zefram Cochrane

  Zefram Cochrane The Engineer Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 513
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Käytä suurempia ostoeriä, niin kustannukset jää prosentuaalisesti pienemmiksi. Pienet summat voi hettää ilmaiseen kuukausisäästämiseen rahastoilla.
   
 42. Neurovelho

  Neurovelho

  Viestejä:
  175
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Sijoita osinkoeurosi takaisin pikkurahalla!
  "Osto yhteensä" -kohdassa näkyy, että minulta oltaisiin
  perimässä jotakin muuta välityspalkkiota kuin 0,99 €. Miksi?

  Uuden verkkosivumme puolella (next.nordnet.fi) voi esiintyä ongelmia "Osto yhteensä"-kohdassa, jossa pitäisi näkyä tulevaan kauppaan sisältyvä toimeksiannon summa. Jos kuulut kampanjaan oikeutettuun ryhmään (ks. alla oleva kysymys ja vastaus) ja toimit kuten kampanjaehdoissa kerrotaan, niin sinulta peritään kampanjaehtojen mukainen 0,99 € välityspalkkio – toisin kuin "Osto yhteensä" -kohdassa mahdollisesti lukee.
   
 43. Datsyuk13

  Datsyuk13

  Viestejä:
  712
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Ahaa, hyvä vinkki! Ihan mieluusti tekisin vaikkapa minimissään 10ke kauppoja :D
   
 44. Zefram Cochrane

  Zefram Cochrane The Engineer Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 513
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Se on laskutoimitus millä selviää kun nimipalkkio ylittyy. Riippuen minimipalkkiosta summat pyörivät 3000-5000 hujakoilla.
   
 45. Ponsu

  Ponsu

  Viestejä:
  1 193
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Datsyuk viittasi varmaan siihen, että ei ole rahaa isoihin summiin. Jos olisi, mieluusti tekisi isoja kauppoja. Kaikilla meillä ei ole kuukaudessa tonneja löysää ;)
   
  Datsyuk13 tykkää tästä.
 46. Zefram Cochrane

  Zefram Cochrane The Engineer Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 513
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Ymmärsin, mutta on mahdollista jättää muutama kuukausi väliin ja ostaa isommalla summalla.
   
 47. PetriV

  PetriV

  Viestejä:
  282
  Rekisteröitynyt:
  24.06.2017
  Mitenkäs tuo Sammon mahdollinen Nordean osakkeiden jako menee? Toimitusjohtaja Stadigh on sanonut, että Sampo ei halua myydä Nordeaa, vaan jakaa sen osakkailleen. Millä suhteella tuo jaetaan? Monta Sammon osaketta pitää olla, että saa yhden Nordean? Koska tuo päätös tehdään?
   
 48. OD.

  OD.

  Viestejä:
  505
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Tariffimies iskee jälleen. Taidan keskeyttää kuukausisäästöohjelman ja keräillä hetken aikaa käteistä. Joo, tiedän että tällainen toiminta menee ajoittamisen puolelle, mutta käteispuskuri on päässyt aika pieneksi, joten tässä sopiva tekosyy kasvattaa sitä.
   
 49. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 575
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voi vain miettiä, kuinka pahaa hallaa tuo pelle tekee taloudelle, kun tavan osakesäästäjäkin alkaa miettiä sijoituksiaan. Poukkoileva talouspolitiikka ja kauppasotapelleily tappavat todella tehokkaasti investointipäätöksiä. Ja pahimmillaan tätä idiotismia saadaan seurata vielä vuosia.
   
  plati ja Juha_H tykkäävät tästä.
 50. edup

  edup

  Viestejä:
  1 761
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Samat johtopäätökset tehty täällä tuossa vähän keväämmällä. Kiinan talous sakkaa (näkyy mm. Applen myynneissä, vaikka ei valtiotasolla ongelmia myönnetäkään), brexitin ihme säädöt vaan jatkuu, ja Trump heiluttelee tuontiverokirvestä. Ja täälläkin oma puskuri vähän päässyt hupenemaan, niin ollut hyvä hetki mielestäni paikata tätä.