Onnistuuko 4G+kuitu samaan lähiverkkoon?

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja Rootriver, 16.05.2018.

 1. Rootriver

  Rootriver

  Viestejä:
  53
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itselle uutta asiaa. Eli mulla on 4G (DNA, huawein "kotimokkula") ja sitten kämppään kuuluu nykyään lankaa pitkin tuleva Elisan 100/100 kuitu. Laittestoa on tietokone, jota käytän pelaamiseen, chromecast ja luurit. Ihanne tilanne olisi, että nämä liittymät on samassa boksissa jaettuna, mutta pelikone kiilaa kuidun päähän matalan pingin perässä. Onko mahdollista jollain järkevällä laitteistolla?

  Muutenkin tuo taloyhtiön tiedote (spoilerissa) interwebsistä on erittäin kryptinen, voiko tuo kuitu muka mennä sekaisin, jos siihen tunkee WLAN-reitittimen?

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 2. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  173
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Huonosti toteutettu verkko sotkeutuu, jos kytkee reitittimen LAN-portin siihen, jolloin reitittimesi alkaa jakaa IP-osoitteita naapureille. Yleensä tämä on operaattorin puolesta estetty, mutta en tiedä mitä ihme virityksiä siellä taloyhtiössä nyt on. (Onko opiskelija-asunto? Niissä monesti vähän keveämmät systeemit.). WAN-portin voit huoletta kytkeä, toimii silloin oikein.

  Ihmettelen, miksi haluat 4G:tä käyttää, jos kerran kuituyhteys saatavilla. Mutta on se mahdollista. Esimerkiksi kytkemällä taloyhtiönetin yhden reitittimen WAN-porttiin. Tästä reitittimestä otat DHCP-palvelimen pois, mutta jätät sen edelleen reitittävään tilaan ja asetat sen samaan aliverkkoon 4G-reitittimen kanssa. Sitten yhdistät 4G-reitittimen LAN-portista kuidun perässä olevan reitittimen LAN-porttiin. Seuraavaksi tietokoneelle pitää asettaa kiinteä IP-osoite edelleen samasta aliverkosta, mutta oletusyhdyskäytäväksi laitetaankin valokuidun reititin.

  Näin itse joskus tein ADSL:n kanssa, mutta jos kerran taloyhtiön netin saa helposti sekaisin, suosittelisin käyttämään vaan jompaa kumpaa. Tai sitten yhdistät valokuidun koneeseen ethernetillä ja 4G:n WLANilla.
   
  Rootriver tykkää tästä.
 3. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 425
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  En nyt kyllä itsekään ymmärrä miksi molemmat 4G+kuitu pitäisi saada käyttöön jos kerta se 100/100 kuitu on käytettävissä. Kyllähän tuossa nyt kapasiteetti riittää tietokoneelle, Chromecastille ja muutamalle puhelimelle.

  Mutta jessenicin mainitsema konfiguraatio on täysin validi ja yksinkertaisimmasta päästä toteuttaa jos ne molemmat yhteydet haluaa käyttöön.

  Jos haluat dual WAN ratkaisun:
  Erilaiset load balance (round robin, least connections jne) ratkaisut unohtaisin kun kyseessä on kaksi täysin erilaista nettiyhteyttä.
  Failover taas on ihan järkevä eli jos yhteys katkeaa kuidun kautta niin sitten yhteys on mahdollista saada menemään automaagisesti 4G:n yli.
  Monimutkaisin säädettävä on sitten policy tai port pohjainen reititys eli tietty liikenne ohjataan 4G:n yli ja tietty liikenne kuidun yli.
   
  Rootriver tykkää tästä.
 4. hatih

  hatih

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Yleisin tilanne lienee pelien porttiohjaus mikä ei taida kovinkaan monella vuokraan kuuluvalla netillä onnistua mutta tässä ei taida siitä olla kyse kun pelikone halutaan kuituun. En tiedä vetääkö Windows Update satasen linjan niin jumiin että ip-tv:n katselu ei onnistu samaan aikaan, kuten ADSL:lä voi käydä, mutta ehkä himo-waretus häiritsee pingiä sen verra että kahden linjan käyttö olisi perusteltua.
   
  Rootriver tykkää tästä.