Onko Microsoft Office ylivertainen verrattuna LibreOfficeen?

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja east, 12.05.2017.

 1. east

  east

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Asia on jäänyt minulle hämärän peittoon. Olen itse peruskäyttäjä, enkä näe mitään tarvetta maksaa Officesta, erityisesti kun ohjelma tukee vain Windowsia ja käyttöliittymä (liikaa animaatiota) ei ole makuuni. Suoritin ammattikorkeakoulussa joitain perustason teksinkäsittelytehtäviä kotona LibreOfficella testitarkoituksessa.
  Voiko joku kokenut käyttäjä avata asiaa? Uskon, että Excel-velhoille ja Powerpoint-käyttäjille MS Office saattaa olla kehittyneempi, varsinkin jos on käyttänyt vuosia vaikka työn puolesta.

  Itse tunnen ihmisen, joka piti Officea "ainoana oikeana valintana" ja oli ohjelmasta maksanut. Lyhyen keskustelun jälkeen paljastui, että hän ei osannut vaihtaa riviä (Shift + Enter, Enter vaihtaa kappaletta). Eli ainakin joillekin Office on parempi, koska ohjelma maksullinen.

  EDIT: "vaihtaa riviä", "ei vaihtaa riviväliä"
   
  Viimeksi muokattu: 03.07.2017
 2. akselic

  akselic Tukijäsen

  Viestejä:
  1 157
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Excel on täysin ylivertainen LibreOfficen Calciin verrattuna jos sitä osaa käyttää ja käytössä on paljon monimutkaista laskentaa, makroja tai ristiviitteitä. Makrot kyllä toimivat Calcissa mutta siinä on niille eri kieli kuin Excelissä joten samat dokumentit makroineen eivät toimi Calcissa. Tästä syystä itse pidän Exceliä etusijalla. Jos Excelin/Calcin käyttö on suhteellisen kevyttä ja taulukkomaista niin molemmat kyllä ajavat asiansa.

  Tuota jos ei lasketa niin ainoa syy miksi MS Office on parempi kuin LibreOffice on se että sitä käytetään. Erityisesti työelämässä firmat ovat olleet naitettuja mikkisoftaan niin pitkään etteivät suostu monesti edes harkitsemaan muuta.
   
 3. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  1 287
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  LibreOffice on joskus pelastanut, kun se avaa Works yms. harvinaisemmatkin formaatit metsästämättä lisäpalikoita. Omassa erittäin vähäisessä käytössä ei ole aikoihin tullut vastaan tilannetta jossa Open-/LibreOffice ei olisi toiminut.
   
  The Oath, Xiyng ja erihyva tykkäävät tästä.
 4. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  544
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Peruskäyttäjälle tuskin jos puhutaan pelkästä Wordin korvikkeesta.

  Kaupallinen ja työelämäkäyttö on sitten eri asia. Osittain siksi koska esim. se Excel on parempi ja osittain Microsoftin tahallisen formaattien epäyhteensopivuuden ylläpitämisen kanssa.
   
 5. levysukka

  levysukka

  Viestejä:
  257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  MS ei pysty kilpailemaan niinkään kämäisen tuotteen kanssa kuin OO - tai siis LO - joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää tuo jatkuva formaatin sorvaaminen ja tehokkaastihan se estää ei-redmondilaisen vaihtoehdon käyttöönoton jopa yritysmaailman ulkopuolella. Sen on tällä vuosituhannella saanut Corelkin kokea.

  Ja kun paskasta - johon ei ole lisätty mitään positiivista sitten 2003 -version jälkeen, vaan päinvastoin on ohjelmistoa käyttöliittymän osalta aktiivisesti tehty epäintuitiivseksi kuten Windowsinkin kohdalla (Vistasta alkaen) - ei saa enää tarpeeksi tuloja, niin rahastusmuoto muutetaan aikapohjaiseksi. Sama epäilemättä odottaa Windowsiakin.
   
  east tykkää tästä.
 6. sbasil

  sbasil

  Viestejä:
  948
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän tuolla Libreofficella perusasiat hoituu ihan hyvin. Tosin itse käyttäisin mieluummin vaikka WPS Officea kuin Libreä. Kaikenlaisten pylväiden yms. graafisten asioiden teko on lähempänä MS Officea. Helpoin ja kattavin on silti tuo Microsoftin tuttu ja turvallinen mäsäoffise, jossa yksinkertaisten makrojen tekokin on tehty helpoksi.
   
 7. turboahdin

  turboahdin

  Viestejä:
  1 868
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä Libre vie ms officea 100-0. Jostain syystä firman koneisiin officet on hankittu, mutta pakko se on Libre tilalle laittaa, kun ei sitä ms pasketta vain pysty käyttämään.
   
 8. yero

  yero Tukijäsen

  Viestejä:
  245
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Open office ei ole yhteensopiva edes itsensä kanssa: sama dokumentti eri koneella voi näyttää aivan erilaiselta. Pidän MS Officea parempana. Suurin osa Microsoftin liikevaihdosta tulee Officesta ja panostukset on sen mukaisia.
  Itse tosin käytän Libre Officea, kun olen siihen tottunut ja sen saa kaikkiin järjestelmiin, mutta on se kuitenkin toimisto-ohjelmien Opel, kun Office on mersu.
   
  Raksu tykkää tästä.
 9. east

  east

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Open Office on lakkautettu, ei ole ollut kehityksessä sitten vuoden 2011.
   
  novoiperkele tykkää tästä.
 10. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  544
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  east tykkää tästä.
 11. nnynas

  nnynas

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  En tiedä oliko AP nyt aikeissa siis joko ostaa MS Officen tai vaihtoehtona käytellä jotain ilmaista? Jos tekstinkäpistely on täysin satunnaista, niin en ees asentais mitään ohjelmaa vaan käyttäisin esim. Google Docsia sen sijaan. Ihan riittävä ja siihen saa importattua dokit esim. MS:n formaateista.

  EDIT: käyttö tosin edellyttää internet-yhteyttä.
   
  novoiperkele tykkää tästä.
 12. east

  east

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Ei ole minkäänlaista aikomusta ostaa.
   
 13. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Premium-jäsen Team AMD

  Viestejä:
  1 996
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Openofficella sai aikoinaan usein auki tiedostoja, jotka olivat korruptoituneet niin, että MS Office ei enää niitä avannut. Sillä tuli pelastettua monta kertaa tilanne töissä. Olettaisin, että se ominaisuus on periytynyt Libre Officeen ja sitä voisi käyttää samalla tavalla.
   
  east tykkää tästä.
 14. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Asensin joku aika sitten pariin koneeseen MS Office 2016:n Microsoftin sivuilta ladatulta levykuvalta, mikä kesti tuntikausia, epäonnistui jossain vaiheessa ja vaati asennuksen korjaustoiminnon käyttöä (mihin meni niinikään tunteja), jotta ohjelma lopulta rupesi toimimaan. Ohjelmiston aktivointi vaatii Microsoft-tilin käyttöä, pelkkä tuoteavaimen syöttäminen ei riittänyt.

  En tiedä, puuttuiko koneista joku kriittinen päivitys, onko Microsoft tahallaan rampauttanut offline-asennusmediansa tai ei-365-Officensa vai mikä oli syynä, mutta kertakaikkiaan oksettava kuva jäi niin Microsoftista kuin sen uudesta Officestakin. Maksavan asiakkaan naamalle syljettiin taas oikein urakalla.

  Libreoffice asentuu enintään muutamassa minuutissa koneelle kuin koneelle eikä kysele turhia sen jälkeen. Peruskäyttäjälle se riittää varmasti ja luultavasti monelle vaativammallekin. Ja maksaa täsmälleen nolla euroa.

  En ole kummankaan ohjelmiston tehokäyttäjä (suurimmat työtkin olen kirjoittanut Latexilla), joten en tee suurempia vertailuja ominaisuuksien suhteen. Libreofficen käyttöliittymästä pidän joka tapauksessa enemmän kuin MS Officen Ribbon-typeryydestä. Microsoftin plussaksi taas on mainittava laadukkaampi suomennos. Sen sijaan Excelin komentojen kääntäminen on idiotismia (en tiedä onko näin tehty myös Libreofficessa). Libreofficessa on joskus tullut vastaan bugeja esimerkiksi kaavioiden käsittelyssä.
   
 15. tle88

  tle88

  Viestejä:
  97
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Kun koti pyörii osx:llä ja vaimon työpaikka windows seiskalla, niin ainoa järkevä tapa siirtää töitä edestakaisin on käyttää ihan virallista Officea. Ennen kaikki toimi hyvin, mutta nyt sekin asia on sitten alkanut horjumaan... terveydenhuolto käyttääkin nykyisin näemmä Office 365:sta, ja kun siellä talon sisäisessä sähköposti liikenteessä leipaistaan sähköpostin liitteeksi pdf joka on siis tehty alunperin kyseisellä Office 365:n jollain versiolla, ja ilmeisesti kyseiseen pakettiin sisältyvällä lisäohjelmalla sitten vain käännetty pdf:ksi, niin eipäs vain tuo pdf aukeakaan enää ehjänä toisessa ympäristössä. (Taulukoiden sisältö oli kadonnut.) Onneksi kotoa pääsi web mailin kautta näkemään ne originaalit, että pystyi edes ruudulta leikkaamaan ja liimaamaan ehjiä tietoja. Tästä tulee vielä jatkossa lisää ongelmia, ellei tuo ollut vain alkuvaiheen bugi siinä pdf muunnoksen tekemisessä.
  Lisään vielä, että OsX versio uudesta Officesta vaikuttaa ihan asialliselta noin muuten. Asennuksen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Isojahan nuo ohjelmat tietenkin kyllä ovat. Koko paketti alkaa olla varmaan jo 6 gigatavun kokoinen järkäle. Estän ohjelmien kaiken liikenteen nettiin palomuurin avulla.
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2017
 16. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos mahdollista, kannattaa kokeilla PDF:ien avaamista Adoben softilla. Niiden luulisi noudattavan standardia kaikkein tarkimmin, joten siinä selviäisi, kummassa päässä ongelma on. Acrobatilla pystynee myös validoimaan PDF:n standardinmukaisuuden.
   
 17. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  392
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Adoben softa luultavasti tukee parhaiten kaikkea mahdollista epästandardia paskaa.
   
 18. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Premium-jäsen Team AMD

  Viestejä:
  1 996
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mukaanlukien kaikki virukset. Siksi suosittelen jonkun muun pdf lukijan / tekijän käyttöä.
   
 19. Shaolin

  Shaolin

  Viestejä:
  80
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On tuo office todella hyvä. Kauan käyttänyt openofficea libreofficea, niin kyllä tuo Microsoftin office vieläkin on niin helppokäyttöinen.

  Toiminnot löytyy sieltä mistä ajattelet niiden löytyvän, toisin kuin muista, mistä niitä pitää etsiä koiran kanssa. Hyvin yksinkertainen ja toimiva.
   
 20. Tsih

  Tsih Make ATK Great Again

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Väittäisin että harjaantuneella käyttäjällä ei ole väliä kumpaa käyttää, Office voi olla mukavampi käyttää kun vähemmän roinaa näkyvissä vakiona. Pikanäppäimet kun oppii niin ei tarvi paljoa aikaa käyttää valikkojen selailuun.

  Täydelle ummikolle Office sopii myös paremmin, vähemmän nappeja näkyvissä tarkoittaa ettei myöskään saa asiakirjoja niin helposti vahingossa solmuun.

  Tietysti Officesta pitää maksaa ja se sikiää itse Saatanasta, mutta kuka näistä nyt välittää, kunhan työt tulee tehtyä.
   
 21. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  544
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
 22. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯ Tukijäsen

  Viestejä:
  309
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Exceliin olen nähnyt tehtynä kaikenlaista makrovuorta ja sekä esim. raportointia esim. suoraan ERP järjestelmän kannasta (MS SQL). Sillä pystyy tekemään suhteellisen osaamattomatkin välittä todella monipuolisia systeemejä. OneNote on todella pätevä muistiinpano ohjelma, toki kilpailijoitakin löytyy. Outlookiakin tulee käytettyä sen puutteista huolimatta, kalenterihommat hoituvat sen ja Office 365 kanssa jotenkin ainoalla oikealla tavalla, ainoa kilpailia joka pääsee lähelle lienee Google Apps.

  Officea voi käyttää myös ilmaiseksi pelkkänä online versiona jos sitä tarvitsee.
   
 23. east

  east

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  *riisuttuna versiona
   
 24. Shaolin

  Shaolin

  Viestejä:
  80
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo on aivan totta. Aikalailla kaikki toiminnot löytyy myös Librestä mitä tarvitsee, jota itsekkin käytän kotona.

  Toimisto-ohjelmista töissä noista on tullut aikalailla de-facto ainakin vihatulla julkisella sektorilla missä itsekkin nyt työskentelen. Veikkaan että vaihtamisesta tulisi aika iso haloo asiakkaiden ja työntekijöiden keskuudessa. Kun officeenkin tuli ribbonit, oli hauska kattoa työntekijöitä kun ensin sitä ihmeteltiin, mutta loppujen lopuksi aika vähän tuosta isosta päivityksestä tuli vastalauseita. Enemmän tuli turhaan kiitosta siitä, että "tämähän on nyt paljon helpompi käyttää ja toiminnot löytyy helposti".
   
 25. mikkox9x

  mikkox9x

  Viestejä:
  49
  Rekisteröitynyt:
  29.11.2016
  Mikähän tossa LaTeX:ssa on, miksi käytetään Yliopistomaailmassa? Parempi noissa matemaattisissa ym. tieteellisissä teksteissä?

  On noi Wordit ym. aika kankeita jos pitää jotain muuta pistää ku perus tekstiä. Ihan perus tekstin tuottamisessakin Word haluaa aina pakolla jotain omia asetteluita ja heittelee rivivälejä ym. kesken teksin miten haluaa. Kaipa ne automaattiset muotoilut ym. saa jostain pois...
   
 26. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voi olla näinkin, mutta Acrobatilla pystynee ainakin selvittämään, noudattaako epämääräinen tiedosto standardeja vai ei. Saa vähän rajattua ongelmaa.


  Latexissa parasta on mielestäni juuri turhan automatiikan puuttuminen. Matematiikan kaavojen kirjoittaminen on myös jossain määrin suoraviivaisempaa kuin näillä toimistosoftilla.
   
 27. Henkilöasiakas

  Henkilöasiakas

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan oikeassa "toimistokäytössä" ei itselleni ole juurikaan vaihtoehtoja. MS Office ja siellä varsinkin Excel ja Access ovat sellaisia, joita ei vain voi muulla korvata, vaikka olenkin joskus yrittänyt sisäistää noita korvikkeita. Kotikäytössä ja pienemmässä mittakaavassa tulee käytettyä nykyisin todella paljon mm Wordin ja Excelin online-versioita Onedriven kautta, eikä kotikoneelle asennettua vanhaa office-pakettia tule juurikaan auottua. Perus kirjoittaminen ja tekstinkäsittely nyt hoituisi muutenkin melkein milläpä vain, jos erityisiä vaatimuksia ei ole.
   
 28. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  284
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Omat kokemukset ovat että MSOffice on osassa asioista parempi ja Libreoffice taas toisissa asioissa parempi. Molempia käytän lähes päivittäin töissä ja Libreä lisäksi kotona koska linux.

  Esimerkiksi excelissä ei vieläkään onnistu millimetritarkan tulostuksen tekeminen mutta OpenOfficessa/LibreOfficessa se onnistuu heittämällä. Töissä siis tehdään Libreofficella erään laitteen napeille labeleita LibreOffice Calcilla ja sillä saa kaiken millilleen kohdalleen mutta excel ryssii asemoinnin vaikka mitä tekisi. MSOffice-tuotteet taas ovat yhteensopivampia eri firmojen välillä lähetettyjen tiedostojen kanssa. Vastaavasti taas LibreOfficella saa yleensä edes jollain tasolla avattua rikkoutuneita dokumentteja että saa edes suurimman osan datasta pelastettua. Mäsäofficessa taas on kohtalaisen näppärä XML-import ja vastaavasti itse pidän enemmän Libren csv-importista.

  Molemmissa on siis omat hyvät ja huonot puolensa ja itse käytän molempia tarpeen mukaan.
   
  jjs, east ja erihyva tykkäävät tästä.
 29. Admiral General Aladeen

  Admiral General Aladeen

  Viestejä:
  168
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Vaikeahan se on ilmaista vastaan kilpailla tai laskea minkäänlaista hinta-laatu suhdetta. Jos kotona vain satunnaisia työhakemuksia tai muita yksinkertaisia leikkeitä kirjoittaa ja taulukkolaskennassa henkilökohtainen budjetti, niin Libre Office on enemmän kuin riittävä.

  Töissä meillä molemmat ja kyllä se Microsoftin oikea Office on mukavampi ja toimivampi ja siten minulla enempi käytössä, ja yhteensopivuuden vuoksi saman ostanut sitten kotiinkin. En edelleenkään osaa edes kuvaa lisätä Libre officeen oikein, kun se lähtee sitten hyppimään miten sattuu kun tekstiä lisää väliin.
   
 30. Stephen Elop

  Stephen Elop

  Viestejä:
  177
  Rekisteröitynyt:
  07.03.2017
  Tämä on varmaankin vain user error ja riippuu siitä mihin on tottunut ja mitkä on tyyliasetukset.

  Vastaus omalta kohdaltani AP:n kysymykseen. Ennen LibreOffice oli parempi kuin nykyään. Nykyään se tahmaa varsinkin tyylejä muutellessa. Itse pidän vuoden 2010 M$ officea parhaana. Sen jälkeen on menty huonompaan suuntaan. Myönnetään että M$ officella asiat toimii hyvin jos haluaa tehdä asiat niinkuin M$ tahtoo/ajattelee että asiat tehdään.

  Joka tapauksessa vuoden 2010 M$ office on ollut kaikkein parhain. Onko se sitten rahan väärti? Tähän asiaan olikin jo hyviä vastauksia siitä, miten M$ voi kilpailla ilmaista vastaan. Tähän voisi heittää jatkopohdintana että miten kilpaileva office voi kilpailla M$ officea vastaan? Voidaanko siitä kehittää niin hyvä, että siitä maksettaisiinkin ja yritykset ottaisivat sen käyttöönsä? Tilanne on mielestäni status quo ilmaisen vs. Maksullisen officen välillä niin kauan, kuin tuo M$ officea on valtaosalla käytössä.
   
 31. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  1 287
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Oletko testannut onko 32 vs. 64 bittisissä LibreOfficeissa nopeuseroja?

  Minun muistin mukaan Office 97 oli siedettävä ja siitä lähtien on ollut pelkkää alamäkeä...
   
 32. Stephen Elop

  Stephen Elop

  Viestejä:
  177
  Rekisteröitynyt:
  07.03.2017
  Olen käyttänyt vain 64-bittisiä versioita.

  :) No riippuu vähän. Itsellä on ollut MS officea ja vapaata officea vuorotellen käytössä sellaisia noin puolen vuoden jaksoissa minimissään. Tarkoitan että puolivuotta Maksu officea ja sitten sen jälkeen taas puoli vuotta ilmaisofficea ja taas sen jälkeen Maksu officea.

  Tästä kokemuksesta tuo vuoden 2010 officeen tottuminen oli kaikkein helpointa. Tuon jälkeen tuli taas sirryttyä vapaaseen officeen ja sitten seuraavaksi koittikin ihana ensikohtaaminen office 365:n kanssa windows 8 käyttiksellä. Kokemus tuntui yhtä ihanalta kuin silloin kun office avustaja tuli ekan kerran Maksu officeen.