Ongelmia asuksen läppärin kanssa

Liittynyt
19.01.2024
Viestejä
2
Läppäri ei ole kuin muutaman kk vanha. Tänään sain jonkun aivopierun ja ajattelun cryptata koko koneen, softan nimeä en muista.

No sain crypatattua ja sen jälkeen ongelmat alkoivat en pääse enää millään Windowsiin. Toinen kuva on ainut mistä ekasta kuvasta pääsee eteenpäin.

Saako tätä itse enää pelittään, aivan jauhopeukalo en ole koneiden kanssa.
Kuva sinisellä taustalla ilmestyy heti kun salasanan on kirjoittanut.
20240119_211523.jpg


20240119_211615.jpg
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
466
jaa tuskinpa tuosta ohi pääsee muuten kuin tekemällä win install median usb tikulle ja manuaalisesti uudelleen asennus täysformaatilla.
 
Liittynyt
08.01.2018
Viestejä
1 205
Auttaskohan kovalevyn vaihto?
Ei tuon takia tarvinne kiintolevyä vaihtaa. Kokeile ainakin ensin tehdä toisella koneella se asennusmedia. Sitten boottaat tuon Asuksen siltä tikulta ja aloitat Windowsin asennuksen poistamalla ensin nykyiseltä levyltä kaikki osiot.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 035
Ja kun siinä menetät kaiken levyllä olevan niin kannattaa miettiä toisen kerran kun lähtee kryptailemaan kiintolevyjä ohjelmilla joiden nimiä ei edes tiedä.

Kokeile Biosista Uefi-asetuksista ottaa secure boot pois päältä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.10.2021
Viestejä
2 645
Läppäri ei ole kuin muutaman kk vanha. Tänään sain jonkun aivopierun ja ajattelun cryptata koko koneen, softan nimeä en muista.
Juu varovainen pitää olla noiden kryptailujen kanssa. Oliko vaikka VeraCrypt, joka lienee aika yleinen Bitlockerin korvike Windowsissa?

Halusin yhdelle läppärilleni puhtaan Windows 11 Pro asennuksen pelkkään työkäyttöön, ja toiselle erilliselle partitiolle rinnalle yksityiskäyttöön joko Linux tai Windows (10 Pro syystä että). Päätin asentaa koko läppärin alusta alkaen uusiksi että aloitan varmasti puhtaalta pöydältä, vanhastaan siinä oli Windows 10 Pro ollut asennettuna melkein 5 vuotta ja oli alkanut oireilla.

Win 11 Pro halusin kryptata tietoturvasyistä, myös ettei yksityiskäytön partitio näe sitä. Siinä ei mitään ongelmaa, sen sai kryptattua ok Bitlockerilla.

Sitten ajattelin että voisin hyvin koittaa piilottaa myös sen yksityiskäyttöasennuksen tuolta myös kryptaamalla, jotta ovat täysin "eristestettyjä" toisistaan etteivät vahingossakaan pääse toistensa dataan kiinni. Lisävaatimuksena oli että Secure Boot pitää olla päällä, Windows 11 jo vaatii sitä.

Ongelmia tuli, ainakin jos se toinenkin kryptattu partitio on Windows. Muistaakseni mitä kokeilin (tässä järjestyksessä):

1. Windows 11 Pro (Bitlocker) + Rocky Linux 9 (myös kryptattu Linuxin omalla kryptaussoftalla, en muista nimeä, kysyy kryptaussalasanaa Linuxiin bootatessa).

- Tämän kanssa en muista olleen mitään ongelmia, Bitlocker-kryptattu Windows 11 Pro + kryptattu Rocky Linux 9 asennus toimivat vierekkäin kuin junan vessa.

2. Windows 11 Pro (Bitlocker) + Windows 10 Pro (Bitlocker)

- Jatkuvia ongelmia. Muistaakseni jompi kumpi noista asennuksista, luultavasti Windows 10, alkoi AINA bootissa vaatia pitkän dekryptausavaimen kirjoittamista, ennenkuin pääsi jatkamaan. Menin netistä löytämieni ohjeiden mukaan (kaksi rinnakkaista Windows-asennusta Bitlocker-kryptattuna), mutta en keksinyt ratkaisua. En tiedä olisiko voinut jotenkin korjata, mutta oli käyttökelvoton kun piti toiseen noista buutatessa aina kirjoittaa pitkää dekryptausavainta jotta edes pääsi Windowsiin.

3. Windows 11 Pro (Bitlocker) + Windows 10 Pro (VeraCrypt)

- Ajattelin että josko kaksi eri Bitlocker-kryptausta ei toimi rinnakkain, joten josko eri kryptaus toiselle niistä (VeraCrypt) toimisi? Kun kerran ongelmia ei ollut siinäkään että Bitlockerin rinnalla oli kryptattu Linux?

No ei, vähän samantapaisia ongelmia kuin tuolla kakkoskohdalla. Tällä kertaa se oli muistaakseni sitten tuo Windows 11 Pro joka alkoi aina buutissa kyselemään Bitlocker-kryptausavaimen perään, tai sitten toinen noista ei buutannut ollenkaan.

Lopulta sitten päätin että kahta Windowsia on ilmeisesti liian monimutkaista saada toimimaan rinnakkain kryptattuina, joten päädyin tähän "ratkaisuun":

4. Windows 11 Pro (Bitlocker) + Windows 10 Pro (ei kryptausta)

- Tärkeintä oli saada piilotettua työpartitio kryptauksen taakse, joten mentiin sitten näin. Windows 10-asennuksen puolestaan "piilotin" Windows 11:lta disabloimalla Windows 10-partition Windows 11 levyhallinnassa, jotta Windows 11 ei ainakaan turhaan skannaile tai muuttele mitään Windows 10 partitiolla.

Tällä sitten mennään. Mielessä on käynyt Linuxin takaisinasennus tuolle kakkospartitiolle mutta Rocky Linux 9:llä oli jotain ikäviä ongelmia ko. läppärillä, välillä juuttuili, mitä lie ajuriyhteensopivuusongelmia tms., tosi mystinen juttu. Välillä toimi erinomaisesti pitkän aikaa ja sitten juuttuili ja joutui tekemään hard bootin powerista (Windowsissa tai muulla Linuxilla tällaista ei tapahtunut).

Muitakin Linux distroja testasin mutta monissa ei ole järkevää kryptausta, tai sitten eivät suostu toimimaan Secure Bootin kanssa (kuten Manjaro Linux). RHEL/Rocky Linux tuntui toimivan parhaiten tuossa suhteessa ja sulatti sekä kryptatun Windowsin ja osasi kryptata itsensä, eikä ongelmia Secure Bootin kanssa.

Sinänsä tuo Linux-partition kryptaus tuolla olisi ollut turhaa koska eihän Windows osaa ext4 tai xfs-partitioita tuosta vaan lukea eli siinä mielessä ovat "näkymättömiä" Windowsille, mutta käytin Rocky Linuxin kryptausta kun se sellaista tarjosi asennuksessa ja tuntui täysin toimivan. Kyseisen Linuxin juuttumiset eivät tuosta kryptauksesta johtuneet koska sitä ilmeni myös kryptaamattomalla Rocky Linux-asennuksella.


Niin ja mitä kryptailuun tulee yleensä, totta kai ennen sitä olisi tärkeää ottaa varmistukset kaikista levyllä olevista tiedostoista, joita ei halua menettää epäonnistuneen kryptauksen jälkeen. Minulla ei tällaista tarvetta ollut koska aloitin kokeiluni puhtaalta pöydältä.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 524
Viestejä
4 202 528
Jäsenet
70 916
Uusin jäsen
Ketzu

Hinta.fi

Ylös Bottom