Alkuviestiin päivitelty speksit. Kiitos Muropaketti (näköjää poistivat sen uutisensa).
Tuossa tuo muron juttu joka ehti jo kadota:
Ensituntumat: OnePlus 7 Pro – Uutuusmallissa isoa on näyttö ja ominaisuuksien lista, mutta myös hinta
14.05.2019 13:59 |
Kai Taipale
OnePlus haluaa tosissaan lippulaivamallien kärkipäähän. Uudella OnePlus Pro 7:lla se kasvattaa laitteen kokoa ja tuo mukaan isoimpien valmistajien markkinoimia ominaisuuksia ja vähän uuttakin. Hinta tosin kohoaa samalla lukemiin, jollaisia ei OnePlus ole tottunut hintalappuun raapustamaan.
OnePlus on vuosien mittaan ollut varsinkin Suomessa verraton menestystarina. Suomalaiset ovat aina osanneet arvostaa järkeviä tuotteita, joissa hinta ja ominaisuudet ovat tasapainossa. Juuri tähän saumaan OnePlus-puhelimet sopivatkin pitkään. Myös yhden mallin, hetkellisesti kahden, taktiikka on tuntunut purevan.
Nyt OnePlus kokeilee OnePlus 7 -malliston myötä kepillä jäätä. Tarjolla tulee perusversioksi 7-malli ja sen yläpuolelle 7 Pro -versio. Näistä 7 on lähempänä edellistä 6T-mallia, toki päivitettynä versiona. 7 Pro ottaa loikan vielä lähemmäs Android-puhelinmarkkinoiden ehdottomia huippuja, kuten Huawein P30 Pro- ja Samsungin Galaxy S10 -malleja. Tämä näkyy myös hinnassa. Uusi 7 Pro -malli on edullisimmillaankin 749 euroa – kalleimmillaan mennään jo selvästi 800 euron rajan yli.
Uutuuskaksikosta Muropaketin ensituntumien kohteena on OnePlus 7 Pro. Testimalli edustaa malliston huippua, sillä käytettävissä on huima 12 gigatavun käyttömuisti ja riittävä 256 gigatavun tallennustila. Väritykseltään testilaite on sininen. OnePlus 7 ei ehtinyt vielä testaajien käsiin, mutta sen tekniset tiedot löytyvät jutun lopusta.
OnePlus 7 Pro -malliin on valmistaja valinnut yhden selkeän valtin. Se on puhelimen näyttö.
Ensinnäkin näyttö on kooltaan iso, peräti 6,67 tuumaa. Sen osalta lähestytään jo pienimpien tablettien kokoluokkaa. Amoled-tekniikkaan perustuva näyttö on kaikin puolin erittäin hyvä. Sen kirkkaus riittää aurinkoisena päivänä, ja kontrasti on huippuluokkaa. Myöskään väritoistossa ei ole mitään käyttöä häiritsevää ongelmaa.
Näyttö toistaa myös HDR-sisältöä esimerkiksi Netflixistä tai YouTubesta. Kuva näyttää hienolta, joskin ilman videoiden tehostustoimintoa kirkkaat pyrkivät leikkaamaan äärisävyt. Tehostetta käyttäessä taas tummimmat päät pyrkivät tukkeutumaan, joten aivan täydellistä kuvankäsittelyä ei puhelin tarjoa.
Jos johonkin uusi OnePlus on erityisen omiaan, se on pelaaminen.
Nykymobiilisuorittimien aatelia edustava kahdeksanytiminen Snapdragon 855 yhdessä Adreno 640 -grafiikkasuorittimen kanssa tekevät laitteesta aidon tehomyllyn. Tämä kun yhdistyy vielä 90 hertsin päivitystaajuuteen kykenevään näyttöön, syntyy todella sulavan pelikokemuksen tarjoava puhelin, jonka ominaisuudet riittänevät mihin tahansa mobiilipelikäyttöön vähintään vuodeksi tai pariksi.
Pelikokemusta, mutta myös muuta käyttöä, ehostaa lisäksi uusittu värinämoottori. Se antaakin selkeän mutta useimmiten hienovaraisin vasteen painalluksista.
Testipuhelimen sininen väri on satiininhohtoisena näyttävä ja arvokkaan oloinen. Se on myös ainoa värivaihtoehto tähän malliston huippuversioon. Reunoille kaartuva näyttö tekee sekin osaltaan olemuksesta modernin ja yläluokkaisen. Näyttö peittää kiitettävästi etupinnan, joten hukkapintaa ei juuri ole.
Takapuolen lasipinta on sen verran liukas, että jokin suojakuori on vähintään suositeltava, ellei suorastaan välttämätön. Kolmiasentoinen liukukytkin on mukana, samoin kuin erillinen virta- ja äänenvoimakkuuspainike. Jälkimmäinen löytyy vasemmasta kyljestä, kaksi muuta oikeasta. Perinteinen kuulokeliitäntä ei ole tehnyt paluuta, mutta käytössä on stereokaiutin.
Yhtä on OnePlussassa liikaa, nimittäin painoa.
206 grammaa tekee laitteesta raskaan käsiteltävän yhdellä kädellä. Samalla kun mitat ovat venähtäneet lippulaivaluokan suurimmiksi, alkaa puhelimen käyttö yhdellä kädellä olla jo miellyttävän käytettävyyden rajoilla, pienikätiselle jo sen väärällä puolella. Kahden käden ote vaikkapa pelatessa ei kuitenkaan tunnu mitenkään pahalta. Viimeistely on kuitenkin hyvällä tasolla, kaikki liitokset ja reunat tuntuvat miellyttäviltä.
Kameravarustukseen on kehittynyt sitten edellisen 6T-mallin. Lievää kikkailua on harrastettu etukamerassa, joka on malliltaan puhelimen rungosta ulosliukuva. Etukamera on siis piilossa silloin kun sitä ei tarvita, ja selfie-kuvaustilaan siirryttäessä kamerayksikkö liukuu esiin nopeasti. Itse kamera perustuu 16 megapikselin kennoon ja siinä on käytössä sähköinen vakautus.
OnePlus 7 Pro -mallissa on nyt kolmoiskamera, jossa pääkamerana toimii Sonyn IMX586-kennoon perustuva 48 megapikselin yksikkö. Pääkameran aukkoarvo on kiitettävä f1.6 ja siitä löytyy niin optinen kuin sähköinen kuvanvakautus.
Kaksi muuta kameraa tuovat mukanaan eri polttovälit, eli käytettävissä on sekä 117 asteen kuvakulman tarjoava laajakulma sekä kolminkertaisen zoomin mahdollistava telekamera. Laajakulmakamera tallentaa kuvat enintään 16 megapikselin tarkkuudella. Sen aukko on f2.2. Telekamerassa tyydytään kahdeksan megapikselin kennoon ja vähän vaatimattomaan f2.4-aukkoon, mutta käytössä on optinen vakautus, josta on selkeää iloa.
Kolme polttoväliä tuovat mukanaan mukavasti käyttömahdollisuuksia, joten tässä OnePlus on ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Ensikuvausten perusteella pääkameralla saa hyvässä valossa edellismalleja tarkempia kuvia, joissa myös värimaailma on kohdallaan. Ero ei puhelinmaailman parhaisiin kameroihin ole helpoissa olosuhteissa erityisen iso.
Tilanne kuitenkin muuttuu olosuhteiden heiketessä. Valon vähetessä pääkameraa myöten kuvat pehmenevät ja niihin ilmestyy selkeää värikohinaa. Siinä missä kilpailijoiden parhaat lippulaivat loihtivat kuvia lähes säkkipimeässä, jäävät kuvat OnePlussalla joko laadultaan heikoiksi tai käytännössä täysin pimeiksi.
Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija on sijainniltaan järkevä, mutta toiminnaltaan hapuileva. Parhaassa tapauksessa se lukee sormenjäljen nopeasti ja luotettavasti, mutta turhan usein sormea joutuu hieman kääntämään lukijalla, jotta tunnistaminen onnistuisi. Paljon nopeampi, mutta samalla myös turvattomampi, vaihtoehto on etukameran mahdollistama kasvojentunnistus.
Esiin liukuva kamera tuntuu ajatuksena hitaalta, mutta käytännössä etukamera käy vain pikaisesti kurkistamassa rungon sisältä, ja tunnistaa käyttäjän kiitettävän nopeasti. Kameraa voi kuitenkin huijata käyttäjän kuvalla, joten tietojansa arvostava tyytynee turvallisempiin vaihtoehtoihin.
Kokonaisuutena OnePlus 7 Pro on puutteistaan huolimatta erittäin hyvän oloinen puhelin. Siinä on huippuluokan näyttö, joka on kookas ja nopeasti päivittyvä. Peli- ja mediakäytössä tämä voi olla se ratkaiseva tekijä. Iso 4000 milliampeeritunnin akku ja nopea lataus ovat selkeitä mukavuustekijöitä.
Ovatko ostajat valmiit maksamaan käytännössä hinta-laatusuhdemestarina tunnetusta OnePlussasta jo saman hinnan kuin esimerkiksi Samsungin huippumallista?
Tämä tullaan näkemään tulevien kuukausien myyntitilastoista, mutta omalla kohdalla ensifiilikset ohjaisivat paremman kameran ja kevyemmän rakenteen laitteisiin eli Huawein tai Samsungin huippumallien pariin. Kustannustehokkaimmat ratkaisut löytyvätkin tällä hetkellä viime vuoden huippumalleista, kuten Galaxy S9+ tai Huawei P20 Pro, joita myydään uusia OnePlus-malleja halvemmalla.
Lopullinen tuomio eli ensituntumia täydentävä testijuttu mittauksineen julkaistaan hieman myöhemmin toukokuussa. Pop-up-myyntiin OnePlus 7 Pro ehtii 18.5.2019 ja varsinainen myynti ja toimitukset alkavat 21.5.2019. OnePlus 7 -malli ehtii kuluttajien käsiin hieman myöhemmin eli 4.6.2019.
OnePlus 7 Pro Tekniset tiedot
Hinta: 749 / 829 euroa
Muistivaihtoehdot: 8/256 ja 12/256 Gt (LPDDR4X ja UFS 3.0)
Näyttö: 6,67” (3120 x 1440, 516 PPI, 19,5:9 Amoled)
Suoritin, grafiikkasuoritin: Snapdragon 855 (kahdeksan ydintä, enintään 2,84 GHz), Adreno 640
Etukamera: 16 MP (Sony IMX471), f2.0, EIS
Takakamerat: 48 MP, f1.6 (IMX586), OIS, EIS (pääkamera) / 8 MP, f2.4, OIS (3x-telekamera) / 16 MP, f2.2 (117 asteen laajakulma), kaksois-LED-salama
Akku, lataus: 4000 mAh, Warp Charge 30 (5V/6A)
Liitännät: USB-C 3.1 Gen 1, kaksois-SIM
Yhteydet: LTE 4×4 Mimo Cat. 18, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, LDAC, AAC), NFC, GPS, Glonass, Beidou, SBAS, Galileo, A-GPS
Anturit: Sormenjälkilukija näytön alla, kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, läheisyys, vallitseva valo, kompassi
Mitat, paino: 162,6 x 75,9 x 8,8 mm, 206 g
Käyttöjärjestelmä: OxygenOS (Android 9.0 Oreo)
Värit: harmaa, sininen, manteli
OnePlus 7 Tekniset tiedot
Hinta: 549 euroa
Muistivaihtoehdot: 6/128 (LPDDR4X ja UFS 3.0)
Näyttö: 6,41″ (2340 x 1080, 402 PPI, 19,5:9 Optic Amoled,)
Suoritin, grafiikkasuoritin: Snapdragon 855 (kahdeksan ydintä, enintään 2,84 GHz), Adreno 640
Etukamera: 16 MP (Sony IMX471), f2.0, EIS
Takakamerat: 48 MP, f1.7 (IMX586), OIS, EIS (pääkamera), 5 MP, f2.4 (apukamera)
Akku, lataus: 3700 mAh, Dash Charge 30 (5V/4A)
Liitännnät: USB-C 3.1 Gen 1, kaksois-SIM
Yhteydet: LTE 4×4 Mimo Cat. 16, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, LDAC, AAC), NFC, GPS, Glonass, Beidou, SBAS, Galileo, A-GPS
Anturit: Sormenjälkilukija näytön alla, kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, läheisyys, vallitseva valo, kompassi
Mitat, paino: 157,7 × 74,8 × 8,2 mm, 182 g
Käyttöjärjestelmä: OxygenOS (Android 9.0 Oreo)
Väri: harmaa