Mainos OLED- vai LCD-näyttö kannettavassa tietokoneessa?

Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
46


Mainos kirjoitti uutisen/artikkelin:
Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

OLED kannettavien näyttöpaneelitekniikkana on tullut jäädäkseen. Mitä eroa siinä lopulta on verrattuna tavalliseen, kunnolliseen LCD-näyttöön? Selvitämme sen ja myös sen, mikä tekniikka sopii käyttöösi parhaiten!


Mikä on OLED?


OLED on näyttötekniikka, joka on jyllännyt tekniikan alalla ainakin televisioissa ja älypuhelimissa. Kannettavien tietokoneiden OLED-näytöt ovat olleet tähän asti heikompia. Mutta mitä eroa sillä on perinteisempään LCD-näyttöön verrattuna?



Tekniikka lyhyesti

Yksinkertaisesti selitettynä suurin tekninen ero OLED-näyttöjen ja LCD-näyttöjen välillä on tapa, jolla ne lähettävät valoa. LCD-näyttö tarvitsee jonkinlaista taustavaloa pikselien valaisemiseksi, kun taas OLED-paneelissa valoa tuottavat itse pikselit.




Näin LCD toimii


LCD on lyhenne sanoista liquid-crystal display ja nimi kertoo tekniikasta melko paljon. Jokainen LCD-näytön pikseli koostuu nestekiteistä, jotka voivat tehdä pikselistä läpinäkymättömän tai eriasteisesti läpinäkyvän. Tämä yhdistetään jonkinlaiseen taustavaloon kuvan näyttämiseksi. Taustavalo koostuu yleensä LEDistä, jolloin joitain näyttöjä kutsutaan joskus LED-näytöiksi, vaikka ne ovat myös LCD-näyttöjä.



Näyttöpaneelissa on myös värisuodattimet punaisena, vihreänä ja sinisenä pikselien yläpuolella, jotta näyttö voi näyttää värejä. Se, mitä kutsutaan yleensä pikseliksi, kun sanotaan esimerkiksi, että näytön resoluutio on 1920 × 1080, koostuu oikeastaan kolmesta alipikselistä. Näillä alipikseleillä itsessään on värisuodatin yllä mainituissa väreissä, jotta se, mitä kutsumme pikseliksi, voi näyttää minkä tahansa värin, kun taustavalo loistaa.


Näin OLED toimii


OLED on lyhenne sanoista organic light emitting diode. Viimeiset kolme kirjainta tarkoittavat siis samaa kuin sanassa LED. Erona tässä on se, että diodit ovat orgaanisia, siitä kirjain O. Orgaaninen tarkoittaa tässä yhteydessä, että diodi on hiilipohjainen, kuten kaikki maan päällä olevat elävät olennot. Mutta ei, valitettavasti (?) se ei tarkoita, että OLED-näyttö olisi elävä organismi.



Kuten tavallisissa LEDeissä, nämä orgaaniset diodit lähettävät valoa, kun ne saavat sähkövirtaa. Kaikki OLED-näytön pikselit ovat siis yksittäisiä OLED-diodeja, jotka tekevät jokaisesta yksittäisestä pikselistä oman valonlähteensä. Aivan kuten LCD-näytössä, pikseliksi kutsutaan itse asiassa useita eri alipikseleitä, jotka hehkuvat esimerkiksi punaisena, sinisenä ja vihreänä.


Matkapuhelimista televisioihin ja nyt kannettaviin tietokoneisiin


OLED on suhteellisen uusi tekniikka, ja jotkut saattavat yhdistää sen viime vuosien lippulaivakännyköihin ja hienompiin televisioihin. OLED-näyttöjä on kuitenkin ollut kulutuselektroniikan käytössä 2000-luvun puolivälistä lähtien.



Tuolloin tekniikka oli tietysti vielä lapsenkengissä. Sitä oli kallista valmistaa, kuvanlaatu oli kaukana nykyisestä ja suurten näyttöjen valmistus oli vaikeaa. Jälkimmäinen tarkoitti sitä, että OLED-näyttöjä oli alun perin mediasoittimissa ja matkapuhelimissa.
Tiesitkö, että…
Viime aikoina markkinoille on tullut matkapuhelimia, joissa on taitettavat näytöt ja televisioita, jotka voidaan rullata kasaan. Tiesitkö, että nämä laitteet ovat mahdollisia OLED-tekniikan ansiosta? Se on tietenkin vain alkua. Emme tietenkään tiedä tarkalleen, mitä tulevaisuus tuo mukanaan, mutta ehkäpä OLED-tapetteja?
2010-luvulla tekniikan käyttö todella räjähti, kun sitä alkoi löytyä ensin älypuhelimista ja sitten TV-markkinoilla. Ensimmäinen OLED-televisio ilmestyi vuonna 2007, mutta koska se oli vain 11-tuumainen, emme todellakaan ole varmoja, lasketaanko sitä varsinaiseksi televisioksi. Kesti vielä kuusi vuotta, ennen kuin saimme vihdoin nähdä OLED-paneelit todellisessa TV-koossa. Siitä lähtien koko on kasvanut ja hinta on laskenut, joten nyt OLED-näytöllä varustetut televisiot eivät ole enää harvinaisia.

Moni saattaa ajatella, että on vähän outoa, kun siirryttiin suoraan viidestä tuumasta 42 tuumaan, ja vasta viime aikoina OLED-näyttöjä on nähty pöytäkoneiden ja kannettavien näytöissä. Syy siihen oli, että pari teknistä ongelmaa, kuten lämmöntuotanto, piti saada ratkaistua.
Vielä yksi Kodak-löytö
Kodak-yritys tunnetaan todennäköisesti parhaiten siitä, että se on mullistanut valokuva- ja elokuvamaailman 1800-luvulla ja keksinyt maailman ensimmäisen digitaalikameran 70-luvulla. Itse asiassa Kodakilla on kaksi kemistiä, jotka ovat saaneet kunnian OLEDin keksimisestä.

OLED vai LCD kannettavaan - Viisi suurinta eroa


Jos sijoitat kaksi eri näytöillä varustettua kannettavaa tietokonetta vierekkäin, ei tarvita harjaantunutta silmää tunnistamaan, kumpi on kumpi. Niin selkeä on OLEDin ja LCD:n ero.



Musta ja kontrasti

OLED-näytön pikseli voidaan sammuttaa kokonaan, jolloin se muuttuu täysin mustaksi. Tämä on ero LCD-näytön, jossa mykistetty pikseli päästää silti läpi osan taustavalosta. Näin OLED-näytössä on parempi musta ja sen myötä jopa suurempi kontrasti.



LCD vasemmalla – OLED oikealla



Värit

Yksi maailmaa mullistavista tekijöistä, kun OLEDeja alkoi näkyä matkapuhelimissa, oli se, kuinka uskomattoman kirkkaita värejä OLED-näyttö pystyi toistamaan. Vaikka on LCD-näyttöjä, joissa on erittäin hyvät värit, tämä on alue, jolla OLED todella lyö LCD-näyttöä sormille. Juuri, kun tämän pääsee sanomasta, niin selkeät ja hienot värit eivät aina ole samoja kuin oikeat värit. Sen suhteen värintoiston erot ovat edelleen selvästi tasaisempia hyvässä LCD:ssä ja hyvässä OLEDissa.



ASUS ZenBook 13 OLED toistaa värejä uskomattomalla tavalla



Katselukulma

OLED-näytössä kuva sivusta katsottuna näyttää melkein täsmälleen samalta kuin jos katsot sitä suoraan edestä. LCD-näytöissä tämä vaihtelee paljon paneelityypistä riippuen, joten jos tämä on sinulle tärkeää, kannattaa tutustua niihin myymälässä, ennen kuin valitset kannettavan LCD-näytöllisen tietokoneen.



LCD vasemmalla – OLED oikealla



Vasteaika ja päivitystaajuus

Vasteaika mittaa sitä, kuinka nopeasti pikseli muuttaa näyttämäänsä. OLED-pikseli voi siirtyä täysin mustasta valkoiseksi melkein välittömästi, kun taas sama LCD-näytön pikselillä vie jopa 10 millisekuntia. Nopeampi vasteaika tarjoaa terävämmän kuvan, kun näytössä näkyy nopeita liikkeitä suurella kontrastilla.



Näytön virkistystaajuus vaikuttaa myös siihen, miten koet nopeasti liikkuvia asioita. Suurempi taajuus tarkoittaa sulavampaa kuvaa ja tavallisten näyttöjen vakiotaajuus on yleensä 60 Hz, mikä yleensä riittää useimmille ihmisille. Tietyissä käyttösovelluksissa korkeampi virkistystaajuus on parempi, esimerkiksi nopeissa FPS- ja urheilupeleissä. Tällä hetkellä suurin osa OLED-näytöistä on rajoitettu 60 Hz:iin, mikä on myös syy, miksi OLED-näytöllä varustetut pelitietokoneet ovat edelleen harvinaisia.



Virrankulutus

Koska kannettavan tietokoneen virtalähde on usein akku, näytön virrankulutus on tietenkin erittäin tärkeää. On kuitenkin vaikea vastata siihen, onko LCD vai OLED parempi, koska se riippuu tietokoneen käytöstä.



Kun OLED-pikseli sammutetaan kokonaan ja siinä näkyy mustaa, se ei kuluta lähes ollenkaan virtaa. Tällä tavoin virrankulutus vaihtelee paljon sen mukaan, mitä näyttö näyttää. Jos katsot paljon elokuvia, käytät "dark modea” ja vastaavaa, jolloin akun käyttöikä on todennäköisesti pidempi, kuin jos sinulla olisi LCD-näyttö. Jos näyttösi on yleensä täynnä valkoista, silloin asia on päinvastoin.
Paranna akunkestoa
Joko sinulla on OLED-näyttöinen tietokone? Hyvä vinkki on ottaa "Dark Mode" käyttöön Windowsissa, selaimessasi ja muissa sitä tukevissa ohjelmissa, kuten Office-paketissa. Etsi tämä asetus Windowsissa kohdasta Asetukset > Mukauttaminen > Värit ja valitse ”Tumma”. Tämä tarjoaa sinulle paitsi nautinnollisemman kokemuksen, myös parantaa tietokoneen akun käyttöikää.

Pitäisikö seuraavassa kannettavassasi olla OLED vai LCD?


Tekniset edut ja haitat ovat yksi huomioitava asia, mutta mitä ne tarkoittavat käytännössä? Vaikka ymmärtäisit tekniset erot, on tietysti vielä tärkeämpää tietää, miten nämä erot vaikuttavat käyttökokemukseesi.

Lähtökohtaisesti: kun joudut valitsemaan kannettavan tietokoneen OLED:n ja LCD:n välillä, ero on todennäköisesti useimmiten siinä, kannattaako maksaa ylimääräistä OLED-näytön tarjoamista eduista. Tämä johtuu siitä, että OLED-näytöllä varustettu kannettava tietokone on tällä hetkellä kalliimpi kuin vastaava malli LCD-näytöllä.



Elokuvien ja sarjojen ystäville

OLED-näytön suuri etu on, että siinä on yleensä parempi kuvanlaatu, minkä todellakin huomaa elokuvia, valokuvia ja vastaavia katsellessa. Joten jos kannettava tietokone on myös ensisijainen näyttösi sarjojen katseluun ja muuhunkin, OLED-näyttö tuo kultareunaa elämään. Luulet ehkä, ettet huomaa eroa hyvien näyttöjen välillä, mutta lupaamme, että huomaat sen LCD:n ja OLEDin välillä.



ASUS ZenBook Flip 13 OLED sopii elokuvien ja sarjojen ystävälle



Tien päälle

Onko kannettava tietokone aina laukussa ja roikkuu mukana, minne tahansa menetkin? Menetkö se mukana kahviloihin, lentokentille (muistatko sellaisia?), puistonpenkille tai puutarhan riippumattoon? Sitten ei välttämättä ole täysin varmaa, että sinun kannattaisi sijoittaa OLED-näyttöön. Parhaan kokemuksen saamiseksi näytön kirkkautta täytyy lisätä ulkona katseltaessa. Tässä tapauksessa LCD-näyttö tarjoaa sinulle paremman akun keston, mikä voi tietysti olla tärkeä huomioitava asia.



OLED vai LCD - ASUS tarjoaa monia tietokoneita, jotka sopivat matkakäyttöön



Pelaajalle

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö OLED-näytön selkeät värit, korkea kontrasti ja nopea vasteaika tekisi kaikista peleistä fantastisia. Nopeatempoisissa peleissä, kuten FPS ja ajopelit, korkeat virkistystaajuudet ja mukautuva synkronointi ovat kuitenkin usein tärkeämpiä. Näitä löytyy edelleen harvoin OLED-näytöistä, joten valitset todennäköisesti LCD-näytön, joka tarjoaa näille ominaisuuksille paremman valikoiman.



ASUSin OLED -tietokoneet lähettävät vähemmän haitallista sinistä valoa kuin vastaavat LCD-näytöt



Tekniikkaintoilijoille

Sinun ei todellakaan tarvitse olla suuri elokuvien kuluttaja, jotta pääset nauttimaan OLED-näytön tarjoamasta, parannetusta käyttäjäkokemuksesta verrattuna muihin näyttöihin. Ehkä et tarvitse OLED-laitetta, jos sinulla ei ole erityistä käyttöaluetta, jossa sillä olisi merkitystä, mutta jos haluat, että sinulla on aina kaikki viimeisen päälle, todennäköisesti "haluat" kannettavan tietokoneen, jossa on OLED-näyttö. Etkö usko meitä? Mene liikkeeseen ja vertaa itse.





Suunnittelijoille

Jos työskentelet elokuvan, valokuvan tai grafiikan parissa, OLED-näyttö saattaisi kiinnostaa. OLED-tekniikka avaa erittäin hyvän värintoiston, koska se voi helposti näyttää laajempia väriavaruuksia, kuten aRGB ja DCI-P3. Sitten oikean kalibroinnin mahdollisuus on tietysti erittäin tärkeää, koska leveys ei aina tarkoita oikeaa. Siksi on tärkeää lukea läksynsä kunnolla. Esimerkiksi Asus OLED -tietokoneiden näytöt voidaan kalibroida noin kahden DeltaE-arvolle, mikä on erittäin hyvä.



ASUS ZenBook Flip 13 OLED auttaaa värimäärittelyssä studiossa

Miksi OLEDin käyttöönotto on viivästynyt kannettavissa tietokoneissa?

Siirryimme matkapuhelimista televisioihin melko nopeasti, mutta kun kyseessä on kannettavat tietokoneet, OLED-näyttöjä saatiin odottaa paljon kauemmin. Miksi niin? Eräs syy on akun kesto. Matkapuhelinten pienissä näytöissä tämä ei ole ollut suuri ongelma, eikä tietenkään televisioissa. Tämä vaati tekniikan kypsymistä, jotta se mahtuisi kannettaviin tietokoneisiin.

Tämä huoneessa oleva virtahepo tulee kuitenkin mieleen aina, kun puhutaan OLEDin kuvan kiinnipalamisesta.

Kuvan palaminen tarkoittaa, että jostakin ruudussa näytetystä jää heikko jälkikuva, joka ei häviä, vaikka kuva vaihtuisi. Kuten vanhoissa plasmatelevisioissa, OLED-paneeleissa voi ilmetä kiinnipalamista, kun taas LCD-tekniikassa tätä ongelmaa ei ole.



Kaikissa ASUSin OLED-kannettavissa tietokoneissa on OLED Care

Teknologian kehityksen myötä tämä ei kuitenkaan ole enää käytännössä ongelma. Kesti vain hieman kauemmin tuoda ratkaisu kannettaviin tietokoneisiin. Kaksi asiaa, jotka ovat vieneet pidemmän aikaa, ovat se, että tietokone näyttää useammin staattisia kuvia, kuten tehtäväpalkki ruudun alaosassa, ja että näyttö kuumenee helpommin kuin TV-ruutu.

Tämä on kuitenkin jo muutaman vuoden ajan ratkaistu paremmalla jäähdytyksellä ja muulla teknisellä kehityksellä. Myös ohjelmistoratkaisut, kuten älykkäät näytönsäästäjät ja vastaavat, vähentävät riskiä entisestään. Nykyisin tästä ei tarvitse huolehtia, ja siksi olemme vihdoin alkaneet nähdä enemmän kannettavia tietokoneita, joissa on OLED-näyttö.



ASUS OLED Care -palvelulla minimoit kuvan kiinnipalamisen vaaran


Ajattele kestävästi sekä itsesi että luonnon puolesta


Jos OLED:n O tarkoittaa orgaanista, tarkoittaako se, että OLED on täysin luonnollinen ja hyvä luonnolle? No, sana "hyvä" voi olla liioittelua, mutta OLED:illa on puolensa. Aivan kuten OLED-paneelin pohja perustuu hiilipohjaiseen tekniikkaan, ne voidaan valmistaa ilman LCD-näytöissä käytettyjä myrkyllisiä metalleja. Se on tietenkin parempi luonnolle.



OLED-näytössä on myös eräs etu, joka tekee siitä käyttäjälle miellyttävämmän tuotteen. OLED-tekniikka lähettää paljon vähemmän vaarallista sinistä valoa kuin LCD-näyttö. Tämä on valoa, jolla on pieni aallonpituus ja joka voi olla haitallista silmillesi ja unenlaadullesi. Jos istut paljon tietokoneen edessä, OLED-näyttö voi olla hyvä valinta jo pelkästään tästä syystä.

Ei liian aikaisin sammuvia sinisiä pikseleitä
Asia, josta puhuttiin paljon muutama vuosi sitten OLEDin yleistyessä, oli niiden käyttöikä. Tämä johtui siitä, että siniset pikselit heikkenivät nopeammin kuin punaiset ja vihreät. Tämä on ratkaistu nykyisin hieman eri tavoin. Asusilla on muun muassa ohjelmisto, joka seuraa pikselien käyttöä ja kompensoi sitä. Tämä yhdistettynä laitteistoratkaisuihin tarkoittaa, ettei pikselien heikkeneminen ole nykyisin mikään ongelma.

Se, mikä kannettava tietokone sopii sinulle lopulta parhaiten, riippuu suurimmaksi osaksi käyttäjätyypistä. Toivomme, että artikkelimme on auttanut sinua ymmärtämään LCD:n ja OLEDin eroja kannettavissa tietokoneissa, ja että tunnet olosi varmaksi ennen seuraavan kannettavan valitsemista. Alla on luettelo sopivista kannettavista tietokoneista erityyppisille käyttäjille.

Sisällöntuottajille, tekniikan harrastajille ja elokuvien katsojille (OLED)

Pelaamiseen (LCD)

Paras akunkesto (LCD)

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
20.06.2017
Viestejä
2 537
Seuraavista hyvistä läppäreistä löytyy OLED näyttö

-Dell XPS 15 (2020)
-Alienware m15 R4
-HP Spectre x360 13 (2021)
-Razer Blade 15 (2021)
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 520
Viestejä
4 165 050
Jäsenet
70 419
Uusin jäsen
KukkoPärssinen

Hinta.fi

Ylös Bottom