NVMe jäähdytyssiilit ja niiden liimaaminen korttiin. Entä takuu?

Viestiketju alueella 'Jäähdytys' , aloittaja JulmaJuha, 29.11.2018.

 1. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  317
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  En vaan löytänyt tästä juttua, että miten käy mm takuun, jos raapaisee SSD:stä sen koristetarran pois ja laittaa päälle jäähdytyksen.

  Osassa emoja tulee mukana siili jossa on ilmeisesti liimapinta? siinä jäähdytystyynyssä. Ainakin kuvissa on jokin kalvo joka pitää ottaa siitä pois ennen asentamista. Sitten on tuolla maailmalla kommentteja, että toki se SSD:n oma tarra tulee ottaa pois siitä estämästä jäähdytystä. Tämä käy toki järkeen, mutta mites sitten käy takuun? Kokemuksia? Toisaalta jos se siili liimautuu siihen SSD:n päälle, nii mites sen homman kanssa lienee? Eihän sitä sitten saa edes vaihdettua toiseen levyynkään semmoista siiliä.

  Tätä mieleni askartelee, kun pelottelevat, että tuollainen nyky NVMe tukehtuu omaan lämpöönsä heti jo kirjoituksen alussa. Miten lie kestääkkään jos noin käy kuumana, kuin kekäleet ikään hohtavat lämpöä.
  Että tämmöstä pohdintaa...
   
 2. derti

  derti Tukijäsen RTX ON

  Viestejä:
  225
  Rekisteröitynyt:
  31.03.2018
  Ei se liima mitään pikaliimaa kuitenkaan ole mitä lämpötyynyissä käytetään.
  Se lämpötyynyn "liima" on sellaista tahmeahkoa joka ei kuitenkaan liimaudu niinkuin teippi esim.
  Helposti lähtee pois ihan kynnellä nyppäsemällä lämpötyynyt.

  Tuohon takuu asiaan en lähde sanomaan,mutta yleensä valmistajat tykänneet että ei ole nypitty sarjanumero tarroja irti yms.

  Ja lämpenemiseen,ei ne mitään saunoja kuitenkaan ole vaikka hiukan lämpimänä käyvätkin,joissain emoissa ne m.2 slotit saattaa vaan olla vähän "tyhmässä" paikkaa,vaikka näyttiksen lähellä niin saattavat tuoda muutaman asteen toki lisää.
  En ainakaan itse ole törmännyt m.2 levyn "ylikuumenemiseen" omassa käytössä,tosin lämpöjä en kauheasti ole edes jaksanut vilkuilla.
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018
 3. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  317
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  OK tattis.

  No mun emossa se sijaitsee alareunassa viileässä paikassa. Tuolla netin testisivuilla on mitattu näille Samsungin NVMe ohjainpiireille huikeita muistaakseni lähes 80' lämpöjä ja havaittu, että piiri toimii vain hetken suurella nopeudella ja kohta trothlaa pahasti. Siis ilman lisättyä jäähyä. Omaa kokemusta ei asiasta vielä ole. Takuuhan tuolla on 5v, mutta tietty levyrikko on silti aina ikävä juttu.

  Hyvä tietää, että siili ei liimaudu pysyvästi kiinni. Taidan jättää tarrat kiinni kuitenkin sitten. Eiköhän se siili vähän siellä sitten tasaa niitä paikallisia kuumia kohtia kuitenkin.
   
 4. Fribo-71

  Fribo-71 Ex SMD,SMT,CNC

  Viestejä:
  1 518
  Rekisteröitynyt:
  27.01.2017
  Minä otin samsungeista tarrat pois, siilit molemmissa m2:sissa. Asuksen maximus x apexissa tulee aikalailla kiinni toiseen muistikampaan.
  Jos porsii niin mietitään sitten tarrojen takaisin liimausta...
  Toki jokainen tekee miten parhaaksi näkee.
   
 5. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  317
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  Oletko kokeillut miten toimii tarran kanssa ja nyt ilman ? Tuleeko eroa?

  Tarra taisi lähteä nätisti, koska sen takaisin laitto tulee edes mieleen?
   
 6. Kapteeni_kuolio

  Kapteeni_kuolio ⚓Ledimestari⚓ Premium-jäsen Team R&T Team Stream

  Viestejä:
  1 316
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kannattaa sit muistaa että ssd-asemissa ne muistipiirit/solut tykkää lämpimästä, vain kontrolleria/piiriä ja rammia tarvitsee yleensä jäähdyttää jos tarvitsee jäähdyttää.

  Jos jäähdyttelette ne tallennustilan muistit alle 50'C (ja isoilla jäähyillä ne menee helposti alle 30'C) niin vähennätte solujen uudelleenkirjoituskestävyyttä pahimmillaan/viileimmillään yli 50%.
   
 7. The Illusive Man

  The Illusive Man

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Ensimmäistä kertaa kuulen tuosta, että SSD-muistin optimilämpötila olisi 50 C. Olisiko jonkinlaista linkkiä heittää tämän väitteen tueksi?
   
 8. Kapteeni_kuolio

  Kapteeni_kuolio ⚓Ledimestari⚓ Premium-jäsen Team R&T Team Stream

  Viestejä:
  1 316
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Aika paljon siitä oli viime keväänä juttua sekä pcperissä että gamers nexuksessa. Esim tällä videolla:  Eikä optimi ole 50'C vaan voi olla lämpimämpi siitäkin ja tekee vain hyvää.
   
 9. JuSiZ

  JuSiZ

  Viestejä:
  2 013
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eikös 950 prosta lähtien tuo tarra itsestään ole jotain kupari pintaista että toimii itsestään jo lämmön levittäjä!? Itse ainakin nyppäsin tarran pois ja sen saa kyllä nätisti takasin jos tarvis ja kontrollerin päälle laitoin enzotechin kupari siilen...

  Enzotech BMR-C1 muistisiili kit, kupari - 17,00€
   
 10. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  317
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  Hyvä tietää.

  Miten tuo lisäjäähdytys vaikutti sinulla?
   
 11. The Illusive Man

  The Illusive Man

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Kiitos videosta. Vähemmän yllättäen tästä(kään) asiasta ei ole yksimielisyyttä.

  On the bench: Samsung 950 Pro (update)

  Angelbird tekee mm. sekä SSD-asemia että melko hintavia jäähdytysratkaisuja M.2-tyyppisiin SSD-asemiin, joten tiedä sitten onko tuossa kuinka vahvasti oma lehmä ojassa.

  Taitaa olla parempi, että kokeilen ensin kuinka kuumana Samsungin 970 Evo omassa käytössä käy. Tuonhan kanssa ei ole yhtä pahoja throttlausongelmia kuin isoveljensä 970 Pro -mallin kanssa, mutta tavoitteena onkin maksimoida levyni elinikä.
   
 12. JuSiZ

  JuSiZ

  Viestejä:
  2 013
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tuossahan se kiteytettynä näköjänsä. Ei itse tosin tullut testailtua mitään ennen ja jälkeen vaan tuli siililaitettua samalla kun levykin kun oli jo samanmoinen siili edellisessä xp941 levyssä....mutta joo kyllä tuosta hieman apuja on jos saa esim. Jonkin kotelotuulettimen ilmavirtaan levyn. Mitään mini sirkkelituularia en lähtis tuohon enää virittelemään ja ei tuo kyllä os levynä koskaan juurikaan tuon 50c yli lämpiä....
   
 13. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  317
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  Okei. Eli itse en nyt tajua, että mikä on lopputulos tässä aiheessa. Onko siis väitteet tästä throtlauksesta vääriä? Onko se lämpö nyt sitten hyväksi vai pahaksi muistipiireille? Katsoin videon ja en saanut omalla kielitaidollani siitä riittävän selvää kuvaa. Siinä oli sikinsokin väitteitä ja niiden kumoamista, mutta en ymmärtänyt mikä osa oli totta ja mikä tarua.

  Sitten minun faktana pitämäni asiat ovat. Muistipiirit eivä lämpeä liikaa. Kontrolleri lämpenee liikaa ja sen meno hyytyy. Siilit eivät suuresti vaikuta lämpöön n5'-10' astetta, mutta siili voi tasata rajummat lämpöpiikit.

  Korjatkaa jos jaksatte.

  PS: tuollainenkin video aiheesta on.
  www.youtube.com/watch?v=ZUeCMqebOxQ
   
 14. Kapteeni_kuolio

  Kapteeni_kuolio ⚓Ledimestari⚓ Premium-jäsen Team R&T Team Stream

  Viestejä:
  1 316
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No siis:

  Kontrolleri/laskentayksikkö ei tykkää lämpimästä, ne käy usein kuumana ja aiheuttaa aseman hidastumista jos throtlaa.

  Muistisolut ei tykkää liian viileästä, niiden uudelleenkirjoituskestävyys heikkenee. Ne eivät myöskään lämpene liikaa, tai en ainakaan oo tietoinen yhdestäkään asemasta jossa muistisolut lämpenis.


  Eli sulla on samassa tikussa kaksi komponenttia jotka tykkää pikkusen päinvastaisista asioista. Pitäisi jäähdyttää kontrolleria, ja antaa muistien olla.

  Ratkaisu:

  Jäähdytä kontrolleri, älä jäähdytä muistia.

  Ongelma #2

  Useimmat m.2 jäähdyttimet on suunniteltu niin että siinä on yks iso lättä pinta, johon tökätään koko aseman mittanen lämpötyyny, runtataan siili paikalleen ja bueno. Ongelma tässä on se että tämmönen ratkaisu, jos se on jäähdytysteholtaan hyvä, jäähdyttää ne muistipiirit samalla "liian viileäksi", eli lämpötilaan jossa muistisolujen uudelleenkirjoituskesto ei oo enää luvatulla tasolla. Jäähdyttää toki myös kontrollerin eli asema ei enää throtlaa.

  Ratkaisu #2

  Leikkaa thermal-pädistä vain kontrollerin kokoinen pala, jollon muistipiirit ei oo kontaktissa jäähdytyssiileen.


  Tää ei oo ongelma kun vain tehokkaimmilla m.2 jäähdyttimillä. Miksi? No koska m.2. asema kaikkinensa tuottaa ihan törkeän vähän lämpöä, jotain parikymmentä wattia. Siihen kun lyödään jäähdytyssiili, joka kohtuullisessa ilmavirrassa jäähdyttää 100w niin ei tartte olla mikään nero ymmärtääkseen että ne muistipiirit on yhteydessä tohon siileen viilenee sen lämpöisiksi mitä se ilma siellä kotelossa on, eli jotain 22-23'C? Mikä taas on aivan liian viileä lämpötila kirjoituskeston kannalta.
  Se millä tää on jo aika iso ongelma on esim. Barrowin m.2 asemalle tekemä vesijäähyblokki. Se nimittäin pitää koko tikun asteen sisällä siitä veden lämpötilasta mikä systeemissä kiertää, ja vähentää muistisolujen uudelleenkirjoituskertoja radikaalisti :D


  Esimerkkejä:

  Tämmösillä lättänöillä tuskin on ongelmia:

  [​IMG]


  Tämmösillä heatpaipeilla ja jäähysiileillä varustetuilla härveleillä voi olla ongelmia, koska nämä selvästi jäähdyttää aika kovia määriä lämpöä:

  [​IMG]


  Ja tässä näemme miten vesiblokilla varmistetaan että ssd-aseman muistisolujen uudelleenkirjoituskerroista otetaan nolla perästä pois:

  [​IMG]

  Ja kaikki nää toimii erittäin hyvin myös niin että leikkaa tosta thermal-pädistä (näkee muuten hyvin tosta vesiblokista mitä meinaan) vain siihen kontrollerin päälle tyynyn, ja jättää muuten ilman jäähdytystä.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2018
 15. JulmaJuha

  JulmaJuha

  Viestejä:
  317
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2017
  No siinäpä oli paljon juttua. Melkoiset siilit on olemassa.

  Tuossa linkkini videossa oli ratkaisu joka oman ymmärrykseni mukaan olisi juurikin hyvä. Pelkkä levy joka ottaa terävimmät lämpöshokit kontrollerilta vastaan ja samalla se sitten ehkä lämmittää niitä muistipiirejä juuri siinä työvaiheessa. Ainakaan siinä ei ole rivoitusta ja se on lähinnä pieni lisämassa joka tasaa lämpöä. Luulisin. Tuon videon mukaan "lätkä" ei jäähdytä mitenkään erikoisesti, vaan lämmöt on siellä 50' nurkilla.
   
 16. Kapteeni_kuolio

  Kapteeni_kuolio ⚓Ledimestari⚓ Premium-jäsen Team R&T Team Stream

  Viestejä:
  1 316
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Juuh toimii varmaan ihan hyvin. Se jäähdytys riittää, että kontrolleri ei throtlaa.

  Mulla on asuksen XI Formulassa tommonen metallinen latta, jossa on maltillinen rivotus. Otin mun 970 Evosta tarran hemmettiin, länttäsin thermalpadin kanssa ton metallilatan aseman päälle ja ilokseni sitten bencheissä huomasin että toi riitti siihen ettei asema throtlaa. Se lämpenee, muttei niin paljon että throttlaa. Mulla on tommonen thermal-couple mittari, jolla katoin sit että muistisolut on käytössä kanssa turvallisen lämpimät. En muista nyt asteelleen, mutta katoin sillon aseman tietolappusesta että oli hyvillä thermal-limiteillä. Ja se riittää mulle enemmän kun hyvin, niin ei tartte kikkailla mitään ylimäärästä eikä murehtia muistienkaan puolesta että ne viilenis liikaa :)
   
 17. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  170
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  Tuota noin olen luukuttanu Samsungin 970 EVO NVMe asemia tunteja 70C asteisena ilman mitään ongelmia yksikään asema ei ole ikinä hajonnut. Mitään jäähdytyksiä ei ole NVME asemissa. Ainoa ongelma mikä tulee on se, että asema alkaa throtlettaa lämpöjen yläpäässä jolloin maksimi suorituskykyyn ei päästä. Tosin tätäkään ongelmaa ei normi käyttäjälle yleensä tule, koska maksimi tehoilla kirjoitus ja luku pätkät ovat niin lyhyitä suurimmassa osassa käyttötilanteita esim pelin käynnistäminen tai koneen boottaus.

  Kaverillani on koneessa täysin samat raudat kun itselleni ja siilillä jäähdytetyt samat MVME asemat totesimme useiden mittausten jälkeen, että normaalikäytössä jäähdytyksestä ei ole mitään hyötyä se Warhammer 2 latautuu molemmissa koneissa tasan yhtä nopeasti mitään mitattavaa eroa ei tule esille. Jos NVME asemaa luukuttaa maksimitehoilla ennen pelin käyttämistä useamman minuutin sitten ilman jäähdytys siiliä oleva NVME tietokoneen omistaja joutuu odottamaan ehkä sekunnin pitenpään pelin käynnistymistä.

  Oma mielipiteeni on, että jos haluaa kaiken irti koneesta sitten hommaa jäähdytykset noille, mutta jos haluaa parhaan mahdollisen hinta-laatu suhteen koneelle ovat asemien jäähdytyksen normaalikäytössä rahan hukkaa.