NTFS tiedostojärjestelmän ohjelmalliset erot?

Liittynyt
05.06.2017
Viestejä
2 791
Onko noissa suurta eroa Windowsien välillä?

Nortong Ghost 11 (tai ainakin ghost joka oli niin vanha että se on edelleen MSDOS executable ja käynnistyy Wiin98:n MSDOS tilassa tarvittaessa, 32-bittisenä ohjelmana, vaikka onkin myös WinNT yhteensopiva)
pystyy kloonamaan Windows Vista/7 HDD/SSD levyn täydellisesti vaikkapa niin että 120GB levy kloonataan 240GB:hen ja ylimääräinen tila kirjataan NTFS:ään siten että osion koko on muuttunut suuremmaksi. Myös pienemmäksi tämä toimii kunhan levylle tallennetun datan määrä ei ole liian suuri. Et tietenkään voi kloonata 130GB dataa 120GB levyyn mutta 115GB onnistuisi.

Eli kysymys koskee sitä kun Windows 8:ssa toi ei enää osaa tehdä ainakaan aivan täydellistä kopiota. (some NTFS files have been left open).
Virheilmoituksesta huolimatta Nortonilla tehty klooni 120GB levystä 240GB:ksi kuitenkin buuttasi Windows 8:ssa ja käyttis toimii nyt isommalla levyllä kuten toimi pienemmälläkin eikä heitä mitään herjaa.

Windows 10:ssä tilanne muuttuu radikaalisti. Levyjä ei voi kloonata enää lainkaan. Vaikka sen piti olla edelleen NTFS..

Yritin kloonata Win10:n Vistan päällä: ei onnistu
Sama Windows 7:lla, ei onnistu
Win 8:ssa voi tehdä kloonin mistä tahansa Win8:aa vanhemmasta Windowsista ainakin XP:hen asti.

Mielestäni tämä vihjailee NTFS standardien muutoksista.

Mitään bit-by-bit kloonia toi ohjelma ei taida pystyä tekemään koska Linuxin kloonaus ei onnistu. Linuxissa tietenkin ois ext4 ja kloonaus tapahtuisi WinXP:n tai Win7:n päällä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 305
On siinä kai jotain kehitystä tapahtunut. Ihan mutua, mutta olikos 10:ssä joku juttu, että se jättää pikakäynnistyksen takia tiedostojärjestelmän sellaiseen tilaan, että sen avaaminen (kirjoitettavaksi) ei ole turvallista muuten kuin 10:n itsensä käynnistyksessä? Jotain sen suuntaista tuollakin kerrotaan:

 
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Pikakäynnistys siis toimii niin, että ensimmäisen kerran käynnistyttyään (tai aina esim. päivityksen jälkeen) Windows kirjoittaa heti levylle "hibernate"-virransäästötilaa vastaavan muistivedoksen, jossa kone on siis juuri käynnistymisen jälkeisessä tilassa. Seuraavilla boottikerroilla ladataan sitten vain tämä muistivedos yhtenä klimppinä sen sijaan että käynnistettäisiin käyttöjärjestelmä lataamalla yksi tiedosto sieltä ja toinen täältä.

Tuossa pikakäynnistys-muistivedoksessa ei tietenkään voi olla mitään dataa puskuroituna muistiin levylle kirjoitusta odottamaan koska sen on tarkoitus olla käyttökelpoinen usealla eri käynnistyskerralla, mutta se tehdään niin samalla tekniikalla hibernaatiotilan kanssa, että pelkästään levyn sisältöä katsomalla ei saa selville onko kyseessä pikakäynnistys-muistivedos vai aito hibernaatiotila.

Aidossa hibernaatiotilassa saattaa sitten olla sovelluksia käynnissä, tiedostoja auki sovellusten käytössä ja keskeneräisiä levyoperaatioita, ja jos toinen käyttöjärjestelmä käy välillä muuttamassa levyn sisältöä (tai kloonausohjelma siirtää koko Windowsin mahdollisesti ihan erilaiseen rautaan) ennen kuin Windows herätetään taas ja jatketaan toimintaa, tuloksena voi olla sotkuja tiedostojen sisältöön ja levykirjanpitoon, mistä ei seuraa mitään hyvää.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 646
Viestejä
4 197 270
Jäsenet
70 760
Uusin jäsen
Maakkkee

Hinta.fi

Ylös Bottom