Nokia 5.3 Fastboot bootloopissa

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
701
Nokia 5.3 puhelimeen tuli pari viikkoa sitten Android 12 päivitys ja sen jälkeen akku on tyhjentynyt hetkessä. Ajatus oli tehdä tehdas asetusten palautus, mutta puhelin meni bootlooppiin. Fastboot valikosta voi valita mitä vain, mutta lopputulos on aina sama, puhelin käynnistyy uudelleen Fastboot valikkoon. Recovery modeen ei siis pääse, joten tietokoneella flashäyskään ei onnistu...

Nähtävästi en ole asian kanssa yksin, täällä on vastaavia tarinoinoita. WARNING - Do NOT factory reset Nokia 5.3 -- Bricked phone

Tässä tilanteessa ei taida olla muuta vaihtoehtoa, ku kävellä puhelinkauppaan?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 613
Hmd Globalilla on ilmeisesti käynyt jokin anti-rollback protection kämmi :hmm:. Marraskuun tietoturvapäivityksillä varustettu Android 12 versio (julkaistu 14.11.2022) nähtävästi päivittää myös bootloaderin, joka ei anna käynnistää Android 11 versiota. Moderneissa Android-laitteissa on A/B osiot, jolloin nykyinen ohjelmisto on aktiivisessa slotissa ja päivitykset asennetaan toiselle slotille. Tässä tapauksessa Android 11 on ollut esim. slot A:ssa ja Android 12 päivitys asennettu slot B:lle. Päivityksen jälkeen on bootattu slot B:lle mutta tehdasresetin yhteydessä kyseinen slotti on tyhjennetty ja palattu slot A:lle Android 11 versioon. Nyt bootloader ei vain tue Android 11 versiota ja puhelin ei käynnisty.

Nokia 5.3:n edellinen lokakuun tietoturvapäivityksillä varustettu Android 12 versio (julkaistu 31.10.2022) ei ilmeisesti päivittänyt bootloaderia, kun tehdasresetin jälkeen Android 11 boottasi raporttien mukaan. Hmd Global taisi vain vetää lokakuun version välissä pois jakelusta, niin monet päivitti suoraan marraskuun versioon. Eli välissä ei saatu toiselle slotille päivitettyä Android 12 versiota, mikä olisi hyväksytty uudemmassa bootloaderissa.
Vastaavia mokia taisi käydä A/B systeemin alkuaikoina ja Googlella taitaa itse asiassa olla vastaava tilanne päällä Android 13 uusitun anti-rollback featuren kanssa.
Are there any dangers with A/B partitions? How does rollback protection affect things?
  • Google has tried their hardest to make this not an issue, but in the case of the Motorola Moto Z2 Force, there were known cases of a device reactivating the older slot after upgrading to Android Oreo. This meant that rollback protection kicked in, and device owners could only rescue their smartphone with EDL recovery. Google says that rollback protection only kicks in after first boot though, so the slot needs to be fully functioning after an update before you can no longer downgrade.
As for the idea of rollback protection, Google will sometimes update a device's bootloader to prevent an older version of Android from being loaded onto a device — this is usually in response to known vulnerabilities. Indeed, with the Android 13 update for the Pixel 6, Pixel 6 Pro, and Pixel 6a devices, Google had indeed made it so that those phones would not boot if an Android 12 build were to be later installed on them...

...It wouldn't have been such a catastrophic failure in most cases because the phone would immediately be able to turn to its functioning B partition and boot from there. But because the B partition was still on Android 12, the rollback protection feature kicked in and prevented the device from turning on. And with no known way to switch back and attempt another boot from the Android 13 partition, this Pixel is as good as bricked.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
701
Niin, ja tosiaan factory resettiä en ehtinyt edes tehdä. Valitsin recovery moden ja tuli ilmoitus No OS found, sen jälkeen alkoi tämä bootlooppi.

Nähtävästi päivitys on vedetty pois jakelusta, mutta vähän ikävähän se niille joiden puhelin ehti brickkaantua.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 613
Reboot recoveryyn vaihtaa slotin, niin ilmeisesti sen vuoksi anti-rollback napsahtanut. Jotain vikaa siinä päivityksessäkin on, kun fastboot on noin pahasti tiltissä.

EDL flashillä puhelimen saisi vielä elävien kirjoihin mutta käyttäjälle aika mahdoton homma. Huollossa pystyvät sen tekemään. Kannattaa vierittää syy Hmd Globalin niskaan, vaikka kuinka takuu olisi loppunut. Vaikka kuluttajariitalautakunnan kautta jos ei muuten. Valmistajien ei pitäisi päästä kuin koira veräjästä näissä tilanteissa.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 613
Androidworld on saanut Hmd Globalilta ympäripyöreän vastauksen. Eli ei saa mennä tekemään tehdasresettiä päivityksen jälkeen :facepalm:.
HDM is aware of an issue occurring after factory reset on a limited number of Nokia 5.3 devices running Android 12. Our developer team is aware of the issue and is working on an update that will be released as soon as possible. For the time being, users are advised not to reset their phone (the Nokia 5.3, ed.) to factory settings if it runs on Android 12.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
997
For the time being, users are advised not to reset their phone
No jo on aikoihin eletty! Nythän HMD Globalin Tech Support menetti ainoan syömähampaansa. Hard Resettihän on perinteisesti ollut se ihmelääke jota on kuluttajalle tyrkytetty puhelimen jokaiseen vaivaan ja joka kuulemma fixaa bugitkin!
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 613
No jo on aikoihin eletty! Nythän HMD Globalin Tech Support menetti ainoan syömähampaansa. Hard Resettihän on perinteisesti ollut se ihmelääke jota on kuluttajalle tyrkytetty puhelimen jokaiseen vaivaan ja joka kuulemma fixaa bugitkin!
Nokia 5.3:n tapauksessa ironista nimenomaan on, että Android 12 päivitys oli täynnä bugeja ja käyttäjät yrittävät korjata ongelman tehdasresetillä (kuten usein tehdään). Nyt vain Android 12 päivityksen jälkeinen tehdasresetti brickaa puhelimen (tai recovery modeen boottaaminen). Huvittavuudesta huolimatta kyseessä on todella paha ongelma.


PS. Nokia 5.3 voi muuttua toimintakyvyttömäksi tehdasasetusten palautuksesta Android 12 -päivityksen jälkeen - io-tech.fi
 
Liittynyt
09.12.2018
Viestejä
28
Myös Nokia G11 olen havainnut ongelmia Android 12 päivityksen jälkeen. Tekee välillä sitä, että näyttö on pimeä eikä herää kuin force restartilla. Hankala sellaisille käyttäjille, jotka eivät tiedot miten puhelin buutataan väkisin. Korjaavaa päivitystä odotellessa...
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
194 175
Viestejä
3 502 998
Jäsenet
62 484
Uusin jäsen
JoniL

Hinta.fi

Ylös Bottom