Nikkei Asia Review: Dell, HP, Microsoft ja Amazon siirtävät laitevalmistustaan pois Kiinasta

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 042
Japanilaisen Nikkei Asia Review -julkaisun tietojen mukaan useampi yhdysvaltalaisyritys olisi siirtämässä osan laitetuotannostaan pois Kiinasta Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kauppasodasta sekä Kiinasta tulevan tavaran mahdollisesti kiristyvistä tullimaksuista johtuen.

Tällaisia valmistajia ovat ainakin Dell, HP, Microsoft ja Amazon. Myös muiden isojen valmistajien kerrotaan harkitsevan vastaavia toimia. Siirrettävien valmistusmäärien raportoidaan useimmissa tapauksissa vastaavan suunnilleen Yhdysvalloissa myytäviä laitemääriä.

Lähde: https://asia.nikkei.com/Economy/Tra...ft-look-to-join-electronics-exodus-from-China
 
Tästä tulee kustannuksia. Kustannukset siirretään kuluttajalle. Käytännössä tästä maksavat myös eurooppalaiset asiakkaat, kun ei ole kannattavaa nostaa hintoja vain Jenkeissä, koska kysyntä laskee.
 
Tästä tulee kustannuksia. Kustannukset siirretään kuluttajalle. Käytännössä tästä maksavat myös eurooppalaiset asiakkaat, kun ei ole kannattavaa nostaa hintoja vain Jenkeissä, koska kysyntä laskee.
Veikkaisin ennemmin, että hinnat lähinnä laskevat eurooppalaisille asiakkaille.

Kun kokoonpanotehdastyön kysyntä laskee kiinassa, niin sen hinta laskee aivan normaalin kysynnän ja tarjonnan lain mukaan.

Tuo tarkoittaa sitä, että pelkästään kiina / eurooppa akselilla myyvät firmat saavat kokoonpanonsa ostettua jatkossa halvemmalla ja jos nyt oletetaan markkinat jotakuinkin kilpailluiksi, niin eivät ne Dellit ja HP:t voi nostella hintoja mitenkään mielivaltaisesti eurooppalaisille samalla jos Kiinassa valmistuttavat firmat lähinnä pystyvät laskemaan hinnoitteluaan.

Pidemmällä aikavälillä kiinalainen kokoonpanokapasiteetti sitten luonnollisesti saattaa kutistua jos se kysyntä on vähentymässä muutenkin. Siitähän on ollut puhetta jo pitkään, että (vähiten lisäarvoa tuottava) kokoonpanoteollisuus alkaisi siirtyä Viatnamiin, Thaimaaseen jne. paikkoihin halvemman työvoiman perässä.
 
Kuuntelin jo 2006 Siemensin ja erään toisen globaalin valmistavan jätin tehdasscouttien keskustelua, kun olivat Vietnamissa etsimässä paikkoja tehtaille, kun Kiinasta oli tullut kustannuksiltaan liian kallis. Ihan normaalia rotaatiota, nyt vain kauppasota kiihdyttää sitä.
 
Ymmärtääkseni Intia, Indonesia, Vietnam ja niin edelleen ovat uusimpia halpamaita joissa jopa kiinalaiset yhtiöt ovat alkaneet valmistamaan tuotteitaan?
 
Nousevat hinnat Euroopassa tai eivät, on minkäänlaisen tuotannon väheneminen Kiinassa Euroopan pitkän aikavälin etu.
 

Niinpä. Useimpien ihmisten ymmärrys globaalista tuotantoketjusta, talouksien keskinäisriippuvuuksista ja maiden erikoistumisesta, on aika vähäistä.

Toki jos ottaa kannan, että kaikki kotimaassa (tai samanmielisissä naapurivaltioissa) tehty on lähtökohtaisesti jotenkin parempaa (määrittele parempi?), niin sitten tuon ymmärtää.

Mutta kun maailmantalous on kompleksinen:

- hinta
- saatavuus
- tuotantoluotettavuus
- päästöt
- kauppapoliittiset riskit
- investointien takaisinmaksu (paikallisessa ja omassa valuutassa)
- valuuttakurssivaihtelut
- oman maan erikoistumisen ja kilpailukyvyn evoluutio
- pääomien, työvoiman liikkuminen
- demografiset tekijät
- patenttien määrät alueittain ja niiden soveltuvuus alueittain
- suurimpien kuluttajamarkkinoiden sijainti ja näiden kasvuprosentit
- maailman varantovaluuttojen suhtet

Varmasti tulevaisuudessa osa tuotantoa tullaan hajauttamaan ulos Kiinasta, tämä on luonnollista, koska Kiina keskiluokkaistuu kaupungeissa, elintaso nousee, kustannustaso kallistuu, kotimaankysyntä kasvaa - ja samalla muualla on halvempaa.

Aivan samalla tavalla 2. maailmansodan jälkeen Japani pidettiin halpoja kopioita nopeasti tekevänä kehittyvänä maana. 80-luvulle tultaessa siitä oli tullut valmistuksen (ja innovaation) huippumaa. Nyt siitä on vain Keiretsut jäljellä ja nekin pääosin valmistuttavat Kiinassa, Malesiassa, Vietnamissa, jne.

Japanin roolin otta sitten 80-luvulla Korea, joka oli vain halpojen kopioiden tekijä japanilaisista tuotteista. Nuoremmat eivät muista, että Samsungille ja Lucky Goldstarille (LG) naureskeltiin avoimesti Suomesa 80-luvulla: muovista kopiorihkamaa.

Nyt EK on valmistuksen huipulla, ja Kiina on vielä toistaiseksi kopio-halpis-valmistajan leimalla, vaikka todellisuudessa siellä valmistetaan jo suuri osa myös huipputuotteista ja valtikka on siirtymässä Etelä Koreasta sinne.

Sitten nousee taas uusi kopio-tehdas-maa, jonne pääomat ajetaan, ja jossa työvoima on halpaa. Sykli alkaa alusta...
 
Niinpä. Useimpien ihmisten ymmärrys globaalista tuotantoketjusta, talouksien keskinäisriippuvuuksista ja maiden erikoistumisesta, on aika vähäistä.
Katsotte asiaa toisesta perspektiivistä, kyse ei ollut talouden näkökulmasta.

Kyse on siitä, millainen valtio Kiina on ja mitkä sen pyrkimykset ovat.

Useimpien ihmisten ymmärrys monestakin asiasta on todellakin aika vähäistä.
 
Kyse on siitä, millainen valtio Kiina on ja mitkä sen pyrkimykset ovat.

Tästä on aivan yhtä monta näkemystä, kuin on esittäjää. Löytyy kaikkea siitä, että Kiina on systemaattinen uuskolonialistinen orjuuttaja, joka pyrkii maailmanherruuteen ja alistamaan kaikki keskushallinto-ohjauksellisen näennäismarkkinatalouteen (määritelmällisesti fasismiin) ja aina siihen, että Kiina on yrittäjä- ja kauppavetoinen valtio, joka haluaa vain kansalaisilleen hyvää ja tehdä kauppaa ympäri maailmaa, suojellen omia etujaan (aivan kuten Yhdysvallat, Venäjä, Brasilia, Ranska, UK, jne).

Noista näkökulmista on vaikea sanoa mikä on totta, tuskin yksin mikään.

Mutta se mitä tapahtuu ihan kauppalogistisesti ja todennettavan taloushistoriallisesti kaupassa, se on reaalitaloutta, ilman sen enempää ideologiaa tai yhden maan maalaamista piruksi ja toisen nostamisesta jeesukseksi.

Mutta meni sen verran off-topic, että lopetan nyt. Reaalitalous kuitenkin nyt näyttää siltä, että ulkomaisten (länsi)yritysten sopimusvalmistusta siirtyy enemmän pois Kiinasta sekä halvempiin että kauppapoliittisesti vähemmän tulenarkoihin (pääasiassa Aasian) maihin.
 
Tästä on aivan yhtä monta näkemystä, kuin on esittäjää.
Kyse ei ole mistään jokaisen henkilökohtaisesta näkemyksestä.

Kiinasta löytyy kyllä aivan tarpeeksi faktaa myös muilta alueilta kuin vain taloudesta. Kokonaiskuvan hahmottaminen ja ymmärtäminen voi toki usein olla haasteellista. Talouteen ei kannata suhtautua uskonnon lailla.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 028
Viestejä
4 503 646
Jäsenet
74 313
Uusin jäsen
okimotoyoko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom