Nestejäähdytys

Liittynyt
15.07.2019
Viestejä
32
Hei!

Oletan että sinä joka tätä lankaa luet tiedät jotakin nestejäähdytyksestä.
Olen harkinnut että kasaisin uuden työaseman johon tulisi custom nestejäähdytys kovilla putkilla.

Ensimmäinen asia liittyy näytönohjainten nesteyttämiseen.
Työasemaan tulisi melkovarmasti 2 näytönohjainta ja suurimmassa osassa useamman GPU jäähdytyksistä mitä olen katsonut on laitettu 2 putkea näytönohjainten väliin.
Saavuttaako tällä merkittävän hyödyn? Omasta mielestäni näyttää vain tyhmältä joten olen ajatellut että poikkeaisin massasta ja laittaisin 1 putken näytönohjainten väliin. Kuvissa esimerkki.

Toinen kysymys liittyy pumppaukseen.
Koska olen ajatellut samantyyppistä kokoonpanoa mikä näkyy yhdessä kuvista niin joutuuko pumppu liian koville?
Kierto suunta: Pumppu -> Iso jäähdytin (280mm) -> Prosessori -> Pieni jäähdytin (120mm) -> Näytönohjain -> Näytönohjain -> Pumppu

Kolmas kysymys ei liity mihinkään.
Putkikokoja on monia erilaisia joten olisiko 10mm putki liian pientä kyseisessä kokoonpanossa?
Ja koska kyseessä olisi tarkoitus kasata unelmien kone niin on myös tarkoitus että se on vähän overkill eli prosessorikin saattaa vaihtua vielä Threadripperiin.
Olisko myös jotain hyviä perusvinkkejä ensikertalaiselle mitä olisi hyvä ottaa huomioon kasaus/tilaus vaiheessa?
 

Liitteet

  • Tälläistä.jpg
    Tälläistä.jpg
    185,4 KB · Luettu: 227
  • GPU_Erilailla.jpg
    GPU_Erilailla.jpg
    154,1 KB · Luettu: 243
  • GPU_Normaalisti.jpg
    GPU_Normaalisti.jpg
    247,1 KB · Luettu: 273
  • Specsit.jpg
    Specsit.jpg
    383,6 KB · Luettu: 252
1. Molempia tyylejä nähnyt käytettävän. Paremmuuteen en ota kantaa.
2. D5 pumppu riittää, toki Radie jäähdytysteho ei riitä/pitää ajaa tuulettimia suurilla kierroksilla.
3. 10mm putken sisämitta ok.
 
Viimeksi muokattu:
1. Molempia tyylejä nähnyt käytettävän. Paremmuuteen en ota kantaa.
2. D5 pumppu riittää, toki Radit jää vajaaksi/pitää ajaa tuulettimia suurilla kierroksilla.
3. 10mm putken sisämitta ok.
Radiaattorit vajaiksi?

Alussahan järjestelmä laitetaan lähes täyteen nestettä.
 
Kierto suunta: Pumppu -> Iso jäähdytin (280mm) -> Prosessori -> Pieni jäähdytin (120mm) -> Näytönohjain -> Näytönohjain -> Pumppu
Mieluummin järjestykseksi Jäähy -> Pumppu -> blokki
Jotta pumppu saa jäähdytettyä vettä, sillä pumput ja niiden tiivisteet eivät yleensä ottaen nauti kuumasta vedestä.
 
Mieluummin järjestykseksi Jäähy -> Pumppu -> blokki
Jotta pumppu saa jäähdytettyä vettä, sillä pumput ja niiden tiivisteet eivät yleensä ottaen nauti kuumasta vedestä.
Nesteen lämpötila loopin sisällä kuorman tasaantuessa pysyy lähes samana, pari astetta voi olla heittoa. Loopin järjestyksellä ei ole väliä! (paitsi säiliö ennen pumppua)

@Luotaju kannattaa lueskella Custom loop-ketjua. Ekalla sivulla hyvin infoa, mutta lukemalla myös keskustelut oppii paljon!


1. Kahdella putkella jaetaan virtaus mahdollisimman tasaisesti. Näin virtaus jakaantuu mennessään sisään ensimmäiseen näyttikseen ja yhtyy taas poistuessaan toisesta näyttiksestä. Jos välissä on vain yksi putki niin virtaus toisessa blokissa on päinvastainen mitä valmistaja on tarkoittanut. Tällä ei aina ole juurikaan merkitystä, mutta toinen näyttis voi jäähtyä huonommin...

2. Ei ole mikään ongelma D5-pumpulle, mutta kuten jo aiemmin mainittu, jäähdytinpinta-alaa on todella vähän! Kattelisin koteloksi vähintään jotain Enthoo 719 tai O11 XL tapaista, tuo lienee valittu ulkonäkö edellä TAI...

Nyt kun miettii, niin melkein suosittelen ulkoista MO-RA3 420 jäähdytintä! Saat pidettyä tuon kotelon, jos se silmää miellyttää ja saat pelkkää raikasta ilmaa sisään (ei radiaattoreita lämmittämässä kotelon ilmaa). Pumpun voi edelleen pitää kotelossa tai heittää MO-RA:n kylkeen.

3. Kovaputkissa yleisimmät koot ovat 12 ja 16mm, joista ensimmäisessä toki sisähalkaisija yleensä 10mm, joka on hyvä. Löytyy myös esim. 13 ja 14mm putkia, mutta "harvinaisempia". Yleensä isoissa buildeissa käytetään 16mm, koska 12mm näyttäisi "mehupilleiltä" ja pienemmissä taas toisinpäin 16mm voi jonkun mielestä näyttää anakondalta, mutta poikkeuksia aina löytyy.

P.S en ole varma oletko valinnut Strixille sopivan gpu-blokin, mutta vaikuttaa siltä, että tuo on referenssikortille suunniteltu blokki jolloin se ei tietenkään mahdu pidempään ja isompaan Strixiin. Melkein järkevämpää vaihtaa näyttikset referenssi-piirilevyllä varustettuihin kuin ostaa Strix-blokit.
RAM-valinnoista en sano mitään, mutta tuon KC1000 hinnalla saisi melkein jonkun vastaavan tasoisen 2TB SSD:n.
 
3. Kovaputkissa yleisimmät koot ovat 12 ja 16mm, joista ensimmäisessä toki sisähalkaisija yleensä 10mm, joka on hyvä. Löytyy myös esim. 13 ja 14mm putkia, mutta "harvinaisempia". Yleensä isoissa buildeissa käytetään 16mm, koska 12mm näyttäisi "mehupilleiltä" ja pienemmissä taas toisinpäin 16mm voi jonkun mielestä näyttää anakondalta, mutta poikkeuksia aina löytyy.
Putkissa petg helpommin taivutettava ( mutta saattaa myös käytössä lämmetessään aiheuttaa vuotoja). Akryyli hieman vaativampi työstettävyys. Lasi putket alkaa jo olla "pro" käyttäjien materiaali. Kupariputkeakin käytetään.
Liittimiä, kulmia jne osia löytyy käytettynä kohtuu hyvin ja kiinasta tilatessa myös kohtuu hintaan. Maltilla ja hyvällä suunnittelulla säästää hermoja ja rahaa.
Järkeähän näissä hommissa ei ole mutta kiva harrastus ja onnistuessaan näyttävän näköisiä settejä.
 
Viimeksi muokattu:
saattaa myös käytössä lämmetessään aiheuttaa vuotoja
En nyt ehkä pelottelisi (niin kuin custom loop-ketjussa hiljattain joku), että jo normaalisti "lämmetessään" aiheuttaa vuotoa , vaan jäähdytyksen ollessa riittämätön, kuten todennäköisesti tämä 1x240/280+1x120 setti voisi olla tai esim. pumpun sanoessa sopimuksen irti voi lämmöt nousta yli kipupisteen (joka EK mukaan jo >40°C)

Kiina-liittimiä, kuten Barrow ja Bykski suosittelen itsekin. Toki aika ei ehkä ole suotuisin niiden tilaamiseen, voi vähän jumittaa matkalla.
 
Viimeksi muokattu:
1.Jos välissä on vain yksi putki niin virtaus toisessa blokissa on päinvastainen mitä valmistaja on tarkoittanut. Tällä ei aina ole juurikaan merkitystä, mutta toinen näyttis voi jäähtyä huonommin...
Kyllähän se putken voisi jotenkin taiteilla menemään siihen oikeaan reikään? Ja muutenkaan näytönohjaimissa ei yleensä ero ole kovin dramaattinen, laittoi sisään kummasta tahansa. Prossublokeissa on tärkeää olla inlet ja outlet oikein.
 
Eninnäkin mihin käyttöön kone on tulossa?

Jos pelikäyttöön miksi 2 näytönohjainta?
Pelikäytössä toisesta kortista ei ole yhtään mitään hyötyä. 5700XT ei edes tue Crossfireä.
Samalla rahalla kannattaa ostaa yksi RTX 2080 Ti, suorituskyky on huomattavasti parempi.



Toiseksi ei riitä alkuunkaan jäähdyttimien koko tuolle kokoonpanolle.
Itse rakentelin juuri koneen Intel i9-9900K prosessorilla ja AMD Radeon VII näytönohjaimella. Koteloksi laitoin Phanteks 719 (Luxe2), koska siinä on hyvin tilaa jäähdyttimille.
Minulla on tuossa EK PE 480 + EK SE 360 + EK SE 360 jäähdyttimet ja tosiaan näytönohjaimia vain yksi.

Tuolle sinun kokoonpanolle suosittelisin vähitään samaa määrää jäähdyttimiä. Jos prosessoriksi tulee Threadripper niin jäähdyttimiä saisi olla enemmänkin...
 
Ainoa mikä minulla pistää silmään AP:n postauksessa on tosiaan radien pieni pinta-ala/komponentit. Tuossa mennään ihan minimimäärällä radien pinta-alaa, eli ainakaan hiljaiseksi tuota ei saa.

Sinänsä muut kysymykset onkin FAQ-luokkaa. Suosittelen tosiaan tuota Custom Nestejäähdytys -threadia, myös EK:n blogin guidet on vallan hyviä, ja kannattaa lukea (kaikki) ne läpi. Niissä on hyvää informaatiota vaikka ei käyttäisikään EK:n tuotteita. Esim. putken läpimittaan on hyvin selkeä vastaus; sillä ei ole juuri merkitystä, koska putkien aiheuttama vastus on hyvin pieni suhteessa muihin komponentteihin (toki muualtakin kuin näistä mainituista lähteistä löytyy hyvää tietoa).

Rinnan vs. sarjaan -kytkennästä ei käsittääkseni ole mitään selvää konsensusta, kumpi olisi parempi. Usein valitaan se, mikä on esteettisesti parempi. Toki sellaisen väitteen olen kuullut, että jos menee jokin blokki rinnan tehdyssä loopissa tukkoon, niin olisi sellainen hyöty että loopissa kuitenkin jatkuisi kierto muualla ja ei mene kaikki komponentit p*ksi. Mutta, jos joku blokki menee tukkoon niin silloin on jo aika isoja ongelmia tiedossa kuitenkin. Ja kuten Eksuu jo mainitsi, niin tällä ei ole sinänsä mitään tekemistä sen kanssa miten päin vesi kiertää blokeissa, vaan se riippuu ihan siitä miten putket kytkee blokkeihin. Myös sellaisia vaihtoehtoja on, missä vesi kiertää sarjaan kytketyissä näyttisblokeissa "oikeaan" suuntaan (sillä, onko kiertosuunalla merkitystä GPU-blokeissa, en ota kantaa, mutta esim. EK:n sarjaterminaaleissa osassa kiertää "väärään" suuntaan, eli siinä on ainakin yksi valmistaja joka ihan virallisesti laittaa kierron ns. "väärin" päin).

Itse ehkä harkitsisin jo tuohon järjestelmään kahden pumpun laittoa (sarjaan). 3 blokkia + radi-pinta-alaa > 3x12mm (todennäköisesti järkevä lähellä 6x12mm:ää), niin voi olla että tarvitaan jo sen verran isoa painetta, että yhdellä pumpulla voi pumpun melu koitua jo ärsyttäväksi. Kahdella pumpulla saanee helpommin riittävän paineen pienemmillä kierroksilla. Lisäksi kahdella pumpulla saadaan jkv lisävarmuutta, koska yhden pumpun hajotessa ei lopu kierto kokonaan. Tosin, en ole koskaan noin isoa looppia tehnyt, joten nämä nyt jkv mutuilua...
 
Viimeksi muokattu:
Hyvin toimii yhdellä D5 pumpulla oma looppi. 40% pumpun kierrokset. Kierrossa siis 10x120mm radi-pinta-alaa, CPU-blokki, GPU-blokki ja disto plate. Tuskin se toinen GPU-blokki niin paljoa vastustaa että tarvitsee toisen pumpun?
 
Toisen pumpun lisääminen ei järjestelmään pitäisi olla ongelma jos sen saisi jotenkin järkevästi taiottua kattoon kiinni.
(Sikaa kun laittaa väliin sei ehjänä enään lähe irti) jimms.fi/fi/Product/Show/116304

Ja 2XGPU olen ajatellut sen takia koska enemmän tehoa on aina enemmän.
Nvidiaa en tue ja ostan vain AMD rautaa.

Ilmeisesti pitänee harkita toisesta näytönohjaimesta luopumista.
Suurin käyttötarkoitushan koneella on videopelit / VR / Stream.

Itsellä on tällä hetkellä ilmajäähdytys tuossa In Win 805 Infinityssä ja ainakin ilmalla lämmöt pysyvät kurissa.
 
Jotkut DX12 / Vulkan pelit tulee mGPU;ta. Mutta useamman näytönohjaimen kokoonpanot on nykyään niin harvinaisia että monikaan ei peliin tukea sille tee.
 
Eikös nykyään suurin osa peleistä jo osaa hyödyntää 2 näytönohjainta?
Tuki löytyy enemmänkin ajuripuolelta (ja pelit käyttää API:a joka on ajureissa / niiden päälle tulevissa kirjastoissa; jonkinlaista tukea saattaa olla että vaaditaan lisäksi peliltä). Sekä NVidia ja AMD on pikku hiljaa vähentäneet tukea SLI:lle ja Crossfirelle ajureissaan. En ole CrossFiren tai SLI:n kanssa koskaan leikkinyt, mutta tämäntapaisia uutisia muistan lukeneeni (ajurituen ylläpitäminen ei maksa siitä saatua hyötyä nähtynä efforttiin valmistajien mielestä). Uskoisin mitä @bahis tuolla aiemmin sanoo asiasta, tai sitten kannattaa lähteä tekemään vähän omaa tutkimusta netin syövereihin ennen kuin hankkii useamman näytönohjaimen järjestelmää. Enempi ei tosiaankaan aina ole enempi!

Lisäksi, ilmajäähdytys nyt ei lähtökohtaisesti ole mitenkään huonompi kuin vesijäähdytys. Jäähdytystehon kannalta vesijäähdytys on parempi jos ja vain jos saat enemmän pinta-alaa niillä radeilla kuin mitä saisit ilmajäähdyttimillä (noin karkeasti sanottuna). Esimerkiksi useamman näytönohjaimen kokoonpanossa toki voi olla järkevää, koska ne ovat monesti niin lähellä toisiaan että kotelon sisällä paikallisesti ilma saattaa lämmetä liikaa. Mutta esimerkiksi tuossa kotelossa ilmajäähdytteinen ratkaisu voi olla jopa hiljaisempi kuin vesijäähdytys, jos useampaa radia ei saa järkevästi asennettua. Tärkeintä on että ilma virtaa kotelon läpi, ja prosessorissa on kunnon möhkäle siilinä jonka läpi virtaa myös ilmaa, sekä näytönohjaimessa (tai ohjaimissa, jos päädyt kahden näytönohjaimen kokoonpanoon) on jokin kohtuullinen, mielellään parempi jäähdytysratkaisu kuin referenssimalleissa (EDIT: referenssimalleissa toki se etu, että puhaltavat GPU:n lämmittämän ilman suoraan kotelosta ulos, mutta siitä huolimatta yleensä pidetään aftermarket -kortteja melun suhteen parempina, vaikka ns. Blower -tyyppiset jäähdyttimet taitaa olla niissä harvinaisempia)
 
Viimeksi muokattu:
jos sen saisi jotenkin järkevästi taiottua kattoon kiinni.
Tämä edelleen vahvasti:
suosittelen ulkoista MO-RA3 420 jäähdytintä!
Erittäin hyvä jäähdytysteho ja ennen kaikkea hiljainen. Tuon saa letkujen päähän pöydän alle tai vaikka komeroon/seinän taakse tms. pois silmistä ja pumpun (huom. yhden, riittää kyllä!) siihen kiinni. Kopan sisällä putket, kuten halusit ja läpiviennistä alkaen letkut, vaikka tällaisella, niin ei tarvitse edes koppaan porata mitään.
 
Jaksaako yksi radeonin kortti pyörittää pelejä 4K resoluutiolla? Itsellä nykyinen näyttö 2K resoluutiolla ja koneen raskain peli on GTA V jossa saan huikeat 50FPS kun kaikki asetukset on mahdollisimman alhaiset. Se on yksi syy miksi olen ajatellut multi GPU:ta. Toki onhan tuo nykyinen Nigabyte Amd R9 390X jo hieman vanhentunut malli.
 
Jaksaako yksi radeonin kortti pyörittää pelejä 4K resoluutiolla? Itsellä nykyinen näyttö 2K resoluutiolla ja koneen raskain peli on GTA V jossa saan huikeat 50FPS kun kaikki asetukset on mahdollisimman alhaiset. Se on yksi syy miksi olen ajatellut multi GPU:ta. Toki onhan tuo nykyinen Nigabyte Amd R9 390X jo hieman vanhentunut malli.
Ei riitä. 5700 Xt on nykyaikaisten pelien 1440p kortti.
Vanhemmilla peleillä menee 4K tosin ongelmitta.

Ja edelleen, multi-GPU setit ovat nykypäivänä kuollut konsepti. Itsekin käytin HD7950 crossfireä aikoinaan ja nykypäivän korteilla ei siinä ole mitään järkeä koska pelien multi-gpu tuki on aivan liian huono.

 
Ei jaksa useampia pelejä jos ei rankasti karsi asetuksia. Toki voi käyttää resoluutioskaalausta joka auttaa.

Ja tuo useampi kortti ei hyödytä kuin niissä peleissä jotka sitä suoraan tukevat. Ja niitä on aika vähän.

Oikeastaan 2080 ti on ainut 4k näytönohjain ja sekään ei kaikkia pelejä kunnolla pyöritä.

DLSS ja muut resokuutioskaalaustekniikat on tulevaisuutta...
 
Onko jotain hyvää sivustoa olemassa mistä näkisi helposti tukeeko peli multi gpu'ta? Ainoa peli missä tarvitsisin lisää suorituskykyä on GTAV sillä se on raskain peli mitä pelaan.
 


Paikkansa pitävyydestä en tiedä sitten.
 
Intresting. Ton mukaan kaikki mitä tarttisin tukis multi gpu'ta. Tässä vaihteessa herää mieleen kysymys että jos ostaisin toisen samanlaisen näytönohjaimen kuin nykyinen eli päivittäisin vanhaa konetta niin voisiko nykyisen suorituskyvyn kaksin kertaistaa osassa peleissä. Gigabyten jäähdytyksellä olevaa en ole nähnyt myynnissä edes käytettynä joten onko haittaa jos on eri jäähdytys? Käsittääkseni niissä korteissa vähän eri kello taajuudet?
 
Intresting. Ton mukaan kaikki mitä tarttisin tukis multi gpu'ta. Tässä vaihteessa herää mieleen kysymys että jos ostaisin toisen samanlaisen näytönohjaimen kuin nykyinen eli päivittäisin vanhaa konetta niin voisiko nykyisen suorituskyvyn kaksin kertaistaa osassa peleissä. Gigabyten jäähdytyksellä olevaa en ole nähnyt myynnissä edes käytettynä joten onko haittaa jos on eri jäähdytys? Käsittääkseni niissä korteissa vähän eri kello taajuudet?
Sli ei todellakaan kaksinkertaista suorituskykyä. Toisen kortin lisäarvo tehoissa on varmaan noin 40% verrattuna yhteen korttiin.
 
Ja kannattaa muistaa että SLI on Nvidian korttien ominaisuus. 5700XT ei tue SLI:tä eikä Crossfireä. Vaatii peliltä exclusive mGPU tuen. Ja niitä pelejä on vähemmän kuin pelejä jotka tukee SLI.
 
Jaa mikäs sit on AMDltä viimeisin kortti mikä tukee Crosfiree jos kerta 5700XT ei sitä tue? Radeon VII?
 
AMD:ltä ja nVidialta on tän vuoden aikana tulossa uusia näytönohjaimia, ja on aikalailla kohtuullista odottaa että molemmilla valmistajilla on loppuvuodesta enemmän tarjokkaita hyvään 4k-pelikokemukseen. Jos ei oo kiire nyt kasata niin kannattaa ehkä odottaa? Koronavirus myös sotkee valmistusta ja kuljetusketjuja, joten voi olla muutenkin todella hankalaa saada haluamiaan osia tällä hetkellä. Itse pistäisin kaikki päivityshommat jäihin ja odottaisin loppuvuotta; koronatilanne varmaan selkiytyy kesän aikana ja voi taas tilailla kiina-blokkeja, putkia, liittimiä aliexpressistä, AMD:ltä tulossa uudet prossut ja sitten nämä isot näyttispäivitykset molemmilta valmistajilta. Syksy ja joulunseutu 2020 näyttää aika hyvältä päivitysajankohdalta, kun pääsee kiinni elinkaarensa alkutaipaleilla kiinni uuteen rautaan.
 
Vega 64 taitaa olla viimenene. En siltikään lähtis useamman näytönohjaimen juttuihin, silkkaa rahan haaskausta.
 
Joo no tuota nesteillä leikkimistä en kyllä aatellu todennäköisesti vielä vähään aikaan. Mutta tuota toisen GPU lisäystä nykyiseen kokoonpanoon olen harkinnut niin saisi halvalla lisää suorituskykyä.
 
Menettääkö muuten aina takuun kun poistaa näytönohjaimen vakiojäähdytyksen?
Kun ei noita kortteja oikeen ole myynnissä mihin sais nesteet sisälle ellei osta AIO korttia.
 
Menettääkö muuten aina takuun kun poistaa näytönohjaimen vakiojäähdytyksen?
Kun ei noita kortteja oikeen ole myynnissä mihin sais nesteet sisälle ellei osta AIO korttia.
Evgalla ei ilmeisesti mene. Muilla merkeillä menee tai on epäselvää meneekö vai eikö.
 
Evgalla ei ilmeisesti mene. Muilla merkeillä menee tai on epäselvää meneekö vai eikö.
Ja Evga:kin muistaakseni vaatii että takuuseen lähetettävässä kortissa on vakiojäähy paikallaan.
Ei hajuakaan miksi, mutta muistan lukeneeni Evga:n sivuilta tuon silloin kun omaani (1080) olin ostamassa.
 
Ja Evga:kin muistaakseni vaatii että takuuseen lähetettävässä kortissa on vakiojäähy paikallaan.
Ei hajuakaan miksi, mutta muistan lukeneeni Evga:n sivuilta tuon silloin kun omaani (1080) olin ostamassa.
Tottakai ne haluaa tuotteen sellaisenaan kuin se on myös myyty. En näe tuossa ongelmaa, kun sama pätee melkeimpä mihin tahansa muuhunkin tuotteeseen.
 
Ei esimerkiksi Gainward/Palit sano mitää jäähyn poistamisesta takuuasioissa. Takuun eväävänä sanotaan ainoastaa jos "yrittänyt korjata itse" "sarjanumerotarra poistettu"
 
Ei esimerkiksi Gainward/Palit sano mitää jäähyn poistamisesta takuuasioissa. Takuun eväävänä sanotaan ainoastaa jos "yrittänyt korjata itse" "sarjanumerotarra poistettu"
Olisikohan nuo myös sellaisia tapauksia, ettei saa suoraa vastausta onko kielletty vai sallittu eli juurikin noita hämärän rajamailla olevia valmistajia nestejäähdytyksen kannalta. Evga on suoraan sanonut, ettei takuu lähde jos vaihtaa jäähyn.
 
Jenkeissähän saa kortin purkaa ilman vaikutusta takuuseen. Paikallinen kuluttajansuojalaki mahdollistaa sen. Euroopassa ei taida vastaavaa olla.
 
Jenkeissähän saa kortin purkaa ilman vaikutusta takuuseen. Paikallinen kuluttajansuojalaki mahdollistaa sen. Euroopassa ei taida vastaavaa olla.
Minä olen ymmärtänyt että asia on juuri päinvastoin. Jenkeissä käytännössä valmistaja sanelee, milloin suostuvat korjaamaan / korvaamaan vioittuneen laitteen ja millä ehdoilla. Siellä on toki ns. "right to repair" -liike, ja periaatteessa asiaa (eli tässä tapauksessa valmistajan takuun pätemistä sen jälkeen kun käyttäjä on tehnyt jäähdytysratkaisulle jotain tai muuten käsitellyt korttia) voisi koestaa oikeudessa. Ja esimerkiksi USA:ssa niillä tarroilla tai niiden irroittelulla ei ole minkäänlaista lain voimaa, eli periaatteessa niiden irroittelun perusteella ei voi evätä takuuta! Käytännössä asia on kuitenkin toisin (eli vaikka laki sanoo, toista, käytäntö on toinen) eikä kenelläkään yksittäisellä henkilöllä ei ole rahallisia mahdollisuuksia koestamiseen, eikä niin ole toistaiseksi tehty.

EU:n alueella taas kaikessa kuluttajakaupassa on aina valmistajan virhevastuu (mikä on siis eri asia kuin takuu; takuu on valmistajan tai jossain tapauksissa myyjän antama, vapaaehtoinen lisäsuoja). USA:ssa vastaavaa suojaa ei ole. Virhevastuun mukaan siis valmistaja on velvollinen korvaamaan jos tuote ei kestä sitä, mitä sen voisi kohtuudella olettaa kestävän. Myyjän pitää myös näyttää toteen, että kuluminen tai rikkoontuminen on käyttäjästä johtuvaa. Esim. jos kortti on selvästi fyysisesti hajonnut tai kärähtänyt käyttäjän tekemien jäähdytysratkaisujen takia tai niiden asentamisen takia, niin virhevastuu ei tietenkään päde (kuin ei myöskään takuu...).

Eri asia toki on miten asiat toimii käytännössä; eli kuinka paljon joutuu tappelemaan missäkin tilanteessa myyjätahon, maahantuojan tai valmistajan kanssa, ja mihinkä väittely sitten lopulta johtaa kussakin tilanteessa...
 
Jenkeissähän saa kortin purkaa ilman vaikutusta takuuseen. Paikallinen kuluttajansuojalaki mahdollistaa sen. Euroopassa ei taida vastaavaa olla.

Koskee tiettyjä osavaltioita. EU:ssa virhevastuu, kuten yläpuolella vastattiin.

Sitten mitä tulee vakiojäähyn poistamiseen suomessa: Saa tehdä, mutta jos rikot itse sitä tehdessä, niin takuu / virhevastuu eivät ole voimassa / uusi jäähysi aiheutti rikkoontumisen (esim. muistit käyvät +100C ja hajoavat joidenkin viikkojen kuluttua). Helpoimalla tietenkin pääsee, kun ostaa EVGA:n näytönohjaimen, jossa se ei ole ongelma. Asus on hyvin nihkee, Gigabyte / MSI muistaakseni eivät oikeastaan välitä (Suomen osalta ainakin).
 
Koskee tiettyjä osavaltioita. EU:ssa virhevastuu, kuten yläpuolella vastattiin.

Sitten mitä tulee vakiojäähyn poistamiseen suomessa: Saa tehdä, mutta jos rikot itse sitä tehdessä, niin takuu / virhevastuu eivät ole voimassa / uusi jäähysi aiheutti rikkoontumisen (esim. muistit käyvät +100C ja hajoavat joidenkin viikkojen kuluttua). Helpoimalla tietenkin pääsee, kun ostaa EVGA:n näytönohjaimen, jossa se ei ole ongelma. Asus on hyvin nihkee, Gigabyte / MSI muistaakseni eivät oikeastaan välitä (Suomen osalta ainakin).
Vasta kyselin thermal padien paksuutta oman gigabyten vesiblokillisen rtx2080:n kanssa. Kuulemma liikesalaisuus eikä käyttäjän kuulu tietää. Samalla sanoivat että jäähyn irroittaminen evää takuun. Kyse siis tosiaan gigabyten vesiblokki mallista ihan.. Omalla kohdallani aspa oli niin nihkeä että on taatusti viimeinen heidän tuote mitä ostan.

Lähdin kyselemään koska vaihdoin tahnat ja jäähyä avatessa muistin lämpötyyny repeytyi. No totesin että muisteille ainakin 1mm paksut toimivat, kiitosta tästä ei ainakaan gigabytelle voi antaa.
 
Vasta kyselin thermal padien paksuutta oman gigabyten vesiblokillisen rtx2080:n kanssa. Kuulemma liikesalaisuus eikä käyttäjän kuulu tietää. Samalla sanoivat että jäähyn irroittaminen evää takuun. Kyse siis tosiaan gigabyten vesiblokki mallista ihan.. Omalla kohdallani aspa oli niin nihkeä että on taatusti viimeinen heidän tuote mitä ostan.

Lähdin kyselemään koska vaihdoin tahnat ja jäähyä avatessa muistin lämpötyyny repeytyi. No totesin että muisteille ainakin 1mm paksut toimivat, kiitosta tästä ei ainakaan gigabytelle voi antaa.
Juurikin tuosta syystä nuo valmiit blokilliset eivät mielestäni ole kannattavia. Vesiblokin avaaminen ja ylipäätään kortin jäähyn irroittaminen on sen verran peruskauraa vesileikeissä, ettei siitä kyllä saisi takuu lähteä. Rahaakaan noissa valmiissa ei säästä.
 
Juurikin tuosta syystä nuo valmiit blokilliset eivät mielestäni ole kannattavia. Vesiblokin avaaminen ja ylipäätään kortin jäähyn irroittaminen on sen verran peruskauraa vesileikeissä, ettei siitä kyllä saisi takuu lähteä. Rahaakaan noissa valmiissa ei säästä.
Nyt on itsekkin huomattu. Amazonista alkujaan ostettu kortti, ja olisin saanut ekwb blokilla halvimman mallin kortin suomesta, joten silloin tuntui järkevältä ostaa tuo valmis blokillinen kortti kun on laadukkaammalla piirillä kuin vaihtoehto olisi ollut.
 
Vasta kyselin thermal padien paksuutta oman gigabyten vesiblokillisen rtx2080:n kanssa. Kuulemma liikesalaisuus eikä käyttäjän kuulu tietää. Samalla sanoivat että jäähyn irroittaminen evää takuun. Kyse siis tosiaan gigabyten vesiblokki mallista ihan.. Omalla kohdallani aspa oli niin nihkeä että on taatusti viimeinen heidän tuote mitä ostan.

Lähdin kyselemään koska vaihdoin tahnat ja jäähyä avatessa muistin lämpötyyny repeytyi. No totesin että muisteille ainakin 1mm paksut toimivat, kiitosta tästä ei ainakaan gigabytelle voi antaa.

Jahas, meno taas vaihtunut :itku: Kaipa tässä pitää tehdä se juttu, että jos ei sivuilla lue, että saa, niin sitten suomen lainsäädännöllä.
 
Vasta kyselin thermal padien paksuutta oman gigabyten vesiblokillisen rtx2080:n kanssa. Kuulemma liikesalaisuus eikä käyttäjän kuulu tietää. Samalla sanoivat että jäähyn irroittaminen evää takuun. Kyse siis tosiaan gigabyten vesiblokki mallista ihan..
Oman vesiblokillisen Aorus 1080ti:n mukana tuli jopa lämpötahna (!!?) mutta kun kyselin esim. blokin putsauksen ja tahnojen vaihdon tiimoilta, niin aspasta ei kyllä kovin selvää vastausta saanut mihinkään. Vastaukset kyllä vaikutti vähän Google translatorilla väännetyiltä.

Miettinyt, että meneekö blokin tukkeutuminenkin sitten tuohon 4 vuoden pidennettyyn takuuseen? :D
 
On olemassa koteloita, jossa on edessä 2 kpl 200 mm tuuletinta. En kuitenkaan löydä lämmönvaihdinta (AIO) johon voisi laittaa kahta 200 mm tuuletinta. Onko jollain tiedossa tällaista?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 715
Viestejä
4 544 974
Jäsenet
74 835
Uusin jäsen
koominen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom