Näytönohjaimen ylikellotus ja RT-vakaus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Lare
  • Aloitettu Aloitettu

Lare

Error 404
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
4 394
Teenpäs tämmöisen ketjun, kun ongelmia oman RTX 3060:n ylikellotuksen kanssa. Mikään aiempi näytönohjain ei ole tuottanut vastaavaa työmäärää, vaikka yhteensä kahdeksan näytönohjaimen kellotuksesta kokemusta ennen tätä. Hommaa ei helpottanut sekään, että prossu oli myös epävakaa aiheuttaen hyvin outoja kaatumisia. Emolevyn bios-päivitys sotki LLC-tasot.

Tämän RTX 3060:n Corea voi ylikellottaa 2130Mhz asti ja 3D Mark Time Spy, Port Royal ja Fire Strike -stressitestit rullaavat ongelmitta läpi. Samoin Unigine Heaven, Superposition ja pelit, joissa ei ole säteenseurantaa. Mutta auta armias, jos menee pelaamaan jotain peliä, jossa on Ray Tracing, niin sitten kippaa välittömästi. Port Royalin pitäisi teoriassa testata myös RT-vakautta, mutta todellisuudessa näin ei tunnu olevan. Cyberpunk 2077:ssa etenkin Arasakan avaruusasemalla kellotukset on kovilla ja kerran kaatui jo latausruudussa. Aina kun luulen, että kortti on vakaa, niin sitten tulee joku outo kaatuminen.

Löysin ilmaisen benchmarkin Steamista, joka myös todella pistää kortin RT:n suhteen koville. 1080p, DLSS of ja loopilla pyörimään pitkäksi aikaa. Tuo löytää epävakaudet paljon nopeammin kuin pelit ja tällä hetkellä 2063Mhz vaikuttaisi vakaalta. Aika iso pudotus 2130Mhz:sta.

Boundary: Benchmark on Steam

Onko muilla ollut vastaavia ongelmia RTX-näytönohjaimilla? Ja nostaako coren kellotus todellakin myös RT- ja Tensor-ytimien kelloja? Netissä lueskellut, että osa pitää tarkoituksella korkeampia kelloja peleille, joissa ei ole säteenseurantaa ja sitten RT päällä peleissä laskee kelloja. Itse kyllä mieluummin hakisin 24/7 ylikellot, jotka ovat vakaita kaikessa.
 
Noinhan se on ollut jo RTX 2000-sarjasta alkaen.
Ilmainen Quake II RTX versio steamista on oiva myös.
 

Tälläinenkin ilmainen benchmark on jonka voi laittaa pyörimään looppina.

Ehkä rtx korttien kanssa joutuu toistaiseksi hyväksymään että kaikkea ei saa irti jos haluaa 24/7 ylikellotukset.
 
Ehkä rtx korttien kanssa joutuu toistaiseksi hyväksymään että kaikkea ei saa irti jos haluaa 24/7 ylikellotukset.
Nimenomaanhan niistä on silloin otettu kaikki irti jos ne kerran on RTX vakaat myös.

Kannattaa vaan hyväksyä että kehitys kehittyy ja nyt kellotetaan näin.
 

Tälläinenkin ilmainen benchmark on jonka voi laittaa pyörimään looppina.

Ehkä rtx korttien kanssa joutuu toistaiseksi hyväksymään että kaikkea ei saa irti jos haluaa 24/7 ylikellotukset.
Tuota kokeilin myös joskus. Ei ollut tarpeeksi raskas, eli rullasi ongelmitta kovilla ylikelloillakin.

Se hyvä puoli kellojen laskemisessa tosin on, että näyttiksen lämmöt laskevat samalla. Ventuksen jäähyllä ja pienellä äänieristetyllä kotelolla ei mitenkään älyttömän viileisiin lukemiin muuten pääse.
 
Jos haluaa optimoida/maksimoida niin tekee eri kellotusprofiilit RT ja "normaaleihin" peleihin, nappaa sitten sen käyttöön mitä pelaa milloinkin.
 
Nyt huomasin sellaisen jutun, että MSI Afterburnerin Curvella ylikellottaessa saa helpommin RT-vakauden :confused:

Jopa 2002Mhz kellotus sliderilla oli epävakaa. Tein curvella 1.050V alivoltituksen, jolla kortti boostaa 2002-2055Mhz ja Boundary Benchmark on rullannut jo toista tuntia. Vaihtelin eri DLSS-tilojen ja resoluutioiden välillä vielä, jotta rasitus olisi mahdollisimman monipuolista, mutta en saa kaatumaan.

Onkohan sliderilla kellottaessa joku alempi kellotaajuus käyrältä epävakaa? Eli jos vaikka Power Limit tulee vastaan, kortti laskee kelloja tuohon kohtaan ja sitten kaatuu. Ja tuo oma käyrä nostaakin jännitettä juuri tuosta kohdasta.
 
Ja taas tuli ongelmia, vaikka pitkään oltu vakaana. Aiemmat ongelmat tosiaan johtuivatkin muistien epävakaudesta.

Nyt reilu kaksi kuukautta ollut säätöinä 2040Mhz ja 1.025V. Nuo on asetettu kylmällä näytönohjaimella, joten GPU boostin takia kortti boostaa peleissä 1995-2032Mhz ja käyrä laskee lämpöjen noustessa. Nyt kuitenkin viime päivinä on alkanut kaatuilu ja joka kerta kaatumisen jälkeen olen huomannut, että käyrä on pompannut 1.025V ja 2055Mhz, mikä ei ole vakaa. Ja tämä vielä kuumalla näytönohjaimella, jolloin käyrä on todellista matalampana.

Mikä ihme saa Afterburnerin nostamaan kelloja itsekseen? Kun klikkaan omaa ylikellotusprofiilia, niin käyrä tipahtaa takaisin normaalille ja kortti on taas vakaa. Sen tiedän, että GPU Boostin takia käyrä elää jatkuvasti, mutta ei sen noin kuulu tehdä.
 
Mun teoria on se että näiden opportunististen boost algojen takia näyttikset kellot voi karata liian korkeiksi peleissä, koska peleissä maksimirasitukseen tulee jatkuvasti taukoja kun käydään valikoissa, katellaan cutscenejä yms. mitä bencheissä ei juuri tapahdu aloittamisen jälkeen.

Esim omalla kohdalla 1950MHz@950mV on Port Royal-vakaa, kun taas pelit vaativat 1905MHz. Pyöritin jonkin aikaa 1920MHz ja pelasin sillä Cyberpunkin läpi, mutta se rupesi kaatuilemaan non-RTX peleissä (Valheim, PGA Tour 2K21), ja tällöin huomasin että kellot karkasivat sekunniksi pariksi 1935MHz:iin jolloin näyttis tilttasi, ja tätä siis tapahtui siitä huolimatta että olin asettanut Afterburnerilla curven silleen, että se oli 900mV:sta ylös 1920MHz. Ilmeisesti tuo boostialgo ohittaa tuon jos lämmöt putoavat.
 
Nuo boostit kyllä pitäisi saada yksiselitteisesti kytkettyä pois päältä ILMAN että joutuisi fläshäämään käpälöidyn vbiosin

Niin kusinen homma niiden kanssa kellottelun yrittäminen "arkikellotukseen", varmaan karkkimarkkimetsästykseen ihan hauskakin haase. Nykyään jaksa tehdä mitään muuta kuin lätkäistä powerlimitin maksimiin ja kovaa ajoa :D
 
Itse jouduin poistamaan ja lataamaan MSI Afterburnerin uudelleen ja lisäksi päivittämään näyttiksen ajurit DDU:n kera uudelleen. Nyt käyrä on taas pysynyt paikallaan ja vakaana. Hiljalleen vain paheni ja paheni tuo ongelma. Joitakin kuukausia sitten näyttis kylmänä säädin maksimikellot 2040Mhz ja 1.025V. Nyt pahimmillaan käynnistyksen jälkeen nousi 2063Mhz/1.025V ja kun klikkasin omaa profiilia vielä kerran, niin palasi takaisin tuohon 2040Mhz. Pakko olla joku bugi.

On kyllä ikävä RX 5700:n ylikellotusta/alivoltitusta, kun siinä vain kahdella sliderillä säädettiin erikseen jännite ja maksimikellot. Ei ollut mitään lämpötilan mukaan muuttuva käyrää. Seuraavan näyttiksen kohdalla kyllä panostettava sen verran jäähyyn, että pysyy hiljaisena ja viileänä kesälläkin ilman mitään alivoltituksia :D
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 559
Viestejä
4 540 161
Jäsenet
74 822
Uusin jäsen
Volvosimo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom