• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

NATO ja Suomi

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 318
Tämähän oli tiedossa jo aikoja sitten että Turkista tuli yksi venäläisten tärkeimmistä matkakohteista. Ja yksi syy siihen miksi Turkki ei halua päästää Suomea ja Ruotsia helpolla.
Tuskin tämä nyt liittyy asiaan. Basaarikauppias vaan haluaa maksimoida turismilta saadut tulot ja hyvätuloisilla venäläisillä sitä pätäkkää on. Käteinen käy turkin torilla valuuttana kun venäläisten luottokortit on pannassa . NATOoon sillä ei ole mitään merkitystä.
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
2 651
Tuskin tämä nyt liittyy asiaan. Basaarikauppias vaan haluaa maksimoida turismilta saadut tulot ja hyvätuloisilla venäläisillä sitä pätäkkää on. Käteinen käy t turkin orilla valuuttana vaikka venäläisten luottokortit on pannassa . NATOoon sillä ei ole mitään merkitystä.
Aijjaa, oletin että viestillä oli jotain relevanssia ketjun aiheeseen.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
575
No siis Turkki lennättää Venäläisiä muuallekin kuin Turkkiin rantalomalle. Venäläisillä koneilla ei ole asiaa juuri mihinkään ulkomaille ja Turkish Airlines hoitaa hommaa alihankkijana ja lentää Venäjältä muihin maihin.

Relevanssia sen verran, että saattaa olla yksi diili ja yhteistyömuoto Erdoganin ja Putinin välillä.
 
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
1 131
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
3 750
Turkki ostanut Venäjältä Ukrainasta varastettua viljaa.


Tulee mielenkiintoinen maailmansota jos Turkki on Venäjän puolella. Siihen joukkoon lisäksi Kiina ja muutama pienempi rosvovaltio.
Joo sinänsä jännä, että sotivat vain omilla tai naapurien mailla. Noilla ei ole logistista kykyä toimia kovinkaan pitkällä omilta alueiltaan, joten hankala nähdä miksi edes koittaisivat.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
9 417
Turkki ostanut Venäjältä Ukrainasta varastettua viljaa.


Tulee mielenkiintoinen maailmansota jos Turkki on Venäjän puolella. Siihen joukkoon lisäksi Kiina ja muutama pienempi rosvovaltio.
Täysin virheellistä otsikointia.

"Turkki on ostanut" ja " turkkilainen firma on ostanut" on kaksi täysin eri asiaa.
 
Liittynyt
21.12.2016
Viestejä
1 881

Oliko viikko sitten että Erdogan on valmis viivyttämään vaikka vuoden jäsenyyttä mutta ei ole enää uhkaillut että ei ikinä päästäisi jäseneksi. Eiköhän homma oo taputeltu vuoden sisällä. Sitä ennen itäistä roistovaltiota ei ainakaan mun mielestä voi pitää mitenkään varteenotettavana uhkana kun ovat kiinni Ukrainassa ja varmaan vielä useamman vuoden paikkailevat epäonnistuneita ja osaksi tuhottuja asevoimiaan.
 
Liittynyt
31.07.2017
Viestejä
910

Oliko viikko sitten että Erdogan on valmis viivyttämään vaikka vuoden jäsenyyttä mutta ei ole enää uhkaillut että ei ikinä päästäisi jäseneksi. Eiköhän homma oo taputeltu vuoden sisällä. Sitä ennen itäistä roistovaltiota ei ainakaan mun mielestä voi pitää mitenkään varteenotettavana uhkana kun ovat kiinni Ukrainassa ja varmaan vielä useamman vuoden paikkailevat epäonnistuneita ja osaksi tuhottuja asevoimiaan.
Juuri näin, en toki lähtisi aliarvioimaan venäjää, mutta eivätköhän fantasiat suurvallan panssarinmurskausarmeijasta ole taputeltu ukrainan sodan myötä. Ilman länsimaista teknologiaa maan asevoimat taantuvat vuosia taaksepäin.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
4 846
Tästä ei tainnut olla täällä vielä juttua.


TL;DR: Paunosen Timppa haluaa taas pelotella suomalaisia siitä kuinka "Suomen marssia Natoon voi häiritä kaksi hyssyteltyä Venäjä-sopimusta". Viittaa tässä yhteydessä nyt Ahvenanmaan demilitarisointiin, erityisesti Venäjään sen valvojana, sekä Suomen ja Venäjän väliseen valtiosopimukseen. Jostain syystä Timppa pitää nyt ongelmana sitä, että Venäjällä on saarella konsulivirasto jonka tehtävä on valvoa Ahvenanmaan demilitarisointia ja linnoittamattomuutta.

Mun kysymys on, että miksi tuo on ongelma? Onhan monilla mailla konsulivirastoja ja suurlähetystöjä pitkin poikin Suomea ja kaikkia muita maita. Miten joku muodollinen Ahvenanmaan tilanteen tarkkailu tekis tosta jonkun ongelman?

Valtiosopimuksessa Timppa näkee ongelmia myös neljännessä artiklassa

NELJÄNNESSÄ artiklassa nimittäin hahmotellaan tilannetta kriisitilanteessa:

Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.


Venäjä oli saanut valtiosopimukseen mukaan jopa kaikuja yya-sopimuksesta:

Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.


Ja lisää ongelmia:

Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.
Kattellaanpas näitä yksi kerrallaan:
- Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.

Toihan kuulostaa ihan hyvältä, tuossahan venäjä lupaa olla hyökkäämättä Suomeen ja Suomi venäjälle. Mikä ongelma?

- Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.

Okei, edelleen kuulostaa ihan hyvältä, kumpikaan ei salli kolmannen osapuolen hyökätä toisen kimmppuun oman alueensa kautta.

- Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.

Hauskasti muotoiltu lause sinänsä, että venäjä on kuitenkin aikalailla ainoa potentiaalinen hyökkääjä Suomea vastaan, eli lupaavat selvittää asiaa YK:n ja ETYKin periaatteiden mukaisesti jos hyökkäävät tänne, eivätkä anna apua itselleen.

Timppa on myös kovin huolissaan siitä miten venäjän hallinto ja propagandakoneisto asennoituu tähän, mutta mä en taas näe miten se vaikutta Suomen Nato-jäsenyyteen millään tavalla, kuten otsikko antaa ymmärtää.

JUURI tällä hetkellä Venäjän propagandassa Nato on vihollinen, jonka laajenemista pitää padota. Nato-Suomelle 4. artiklassa voi olla paljonkin ristiriitaisuutta tilanteessa, jossa Naton jäsenmaa ajautuisi konfliktiin Venäjän kanssa ja Suomelta kysyttäisiin apua. Miten Venäjä reagoisi sopimusrikkomukseen?
Timppa ilmeisesti mutuilee tässä sitä, että tää sopimus jotenkin estäis Suomea antamasta Natolle/toisella Nato-maalle tukea venäjää vastaan jos venäjä hyökkää ensin jonkun Nato-maan kimppuun. Mutta Timppa sujuvasti unohtaa sen, että Naton 5. artiklan mukaan hyökkäys Nato-maata kohtaan on hyökkäys kaikkia Nato-maita kohtaan. Silloinhan venäjä on hyökännyt myös Suomea vastaan jos se hyökkää jotain Nato-maata vastaan, koska siten Nato toimii. Tilanteessa ei siis ole mitään epäselvää

Eli sanoisin koko mielipidekirjoitusta turhaksi pelotteluksi ja ongelmien hakemiseksi sieltä missä niitä ei ole. Tai sitten Timppa haluaa ajaa sopimuksen irtisanomista pelottelutaktiikalla

Valtiosopimuksen 12. artiklassa puhutaan sopimuksen voimassaolosta:

Sopimus on voimassa kymmenen vuotta, minkä jälkeen sen voimassaolo jatkuu viisivuotiskausittain, ellei jompikumpi sopimuspuolista irtisano sitä toiselle sopimuspuolelle kirjallisesti tehtävällä ilmoituksella vähintään vuotta ennen voimassaolokauden päättymistä.

Sattumoisin seuraava ”irtisanomispäivä” on jo 11.7.2022.

Siis aika lähellä.
 

Kautium

IOdootti
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
15 910
Turkki alkamassa vastaantulon, tai kuten ruotsalaistutkija sen muotoilee, perääntymisen vaatimuksissaan.
No jaa. Niinistö ei ole ihan samoilla linjoilla, vaan toteaa että keskusteluissa on edistytty vain siltä osin että on ylipäätään keskusteltu. Jos se on perääntymistä vaatimuksissa, niin ei kai siinä sitten.

Niinistön mukaan Suomella on ongelmia olla joissakin ongelmakysymyksissä edes Natomaiden keskitasoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusten edistämisestä voi olla vaikea löytää yhteisymmärrystä Madridin ensi viikon Nato-huippukokoukseen mennessä.

Vaikka itse Nato-jumissa ei ole kauheasti edistytty, Niinistö pitää kuitenkin edistyksenä sitä, että erimielisyyksistä on ylipäänsä päästy keskustelemaan Turkin kanssa ja Naton johdolla ja että keskusteluja on päätetty jatkaa.
--------------
Niinistö kommentoi tiistaina Turkin esittämiä vaatimuksia toteamalla, että Suomen suhtautuminen terrorismin uhkaan on jo nykyisellään samanlaista kuin nykyisissä Naton jäsenmaissa keskimäärin.

”Meillä on hieman vaikeuksia olla keskivertoa parempia Natossa”, Niinistö kuittasi.

Kysymykseen siitä, onko Suomi mahdollisesti Naton jäsen syyskuuhun mennessä, Niinistö totesi, ettei halua antaa tarkkoja aikatauluarvioita. ”Voi se olla mahdollista, mutta on myös mahdollista, ettemme ole jäseniä vielä silloin”, Niinistö sanoi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
10 023
Niinistön mukaan Suomella on ongelmia olla joissakin ongelmakysymyksissä edes Natomaiden keskitasoa.
Vaikka Suomen ei pidä pelkästään Turkin takia muuttaa lainsäädäntöään millään tavalla, niin prosessi voi silti olla Suomen terrorismin vastaisen lainsäädännön osalta ihan tervekin asia jos siellä huomataan ihan todellisia puutteita. Varmaan tuota tulee perattua ja vertailtua muihin Nato-maihin ihan kunnolla.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
13 525
Ottaen huomioon, että Turkki aktiivisesti tukee terroristivaltiota nimeltä Venäjä, onhan nämä Turkin vaatimukset ihan naurettavia.

Mutta Suomella ja Ruotsilla on se valtti hihassaan, ettei meillä varsinaisesti ole mikään tulipalokiire päästä NATO:oon juuri nyt heti. Yhtä hyvin voidaan kaivaa popparit esiin ja katsella kun NATO tappelee keskenään ja kipuilee Turkkinsa kanssa.
 
Liittynyt
07.12.2018
Viestejä
261
Suomi voisi tehdä sosiaaliturvaan sellaisen muutoksen, että sen varassa elävä saa tehdä maksuja vain Suomeen tililtään. Loppuu terrorismin tukeminen siihen.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
9 417
Suomi voisi tehdä sosiaaliturvaan sellaisen muutoksen, että sen varassa elävä saa tehdä maksuja vain Suomeen tililtään. Loppuu terrorismin tukeminen siihen.
Sitten maksettaisiin vaan kaverille joka maksaa eteenpäin.

Rahanpesu on liian helppoa.

Ylipäätään ongelmana on rahan jakaminen. Ei pitäisi ylipäätään juurikaan jakaa ilmaista rahaa kenellekään, vaan pitäisi ennemmin suoraan tarjoja asuinpaikka ja ruokaa tai ruokakuponkeja (joiden käytöä seurattaisiin) jne.
 
Liittynyt
07.12.2018
Viestejä
261
Katselin sen USA kuulemistilaisuuden uusien NATO maiden hakuun liittyen ja varsin positiivisesti se nähtiin. Ainut kehitysidea jota mailta toivotaan on ilmeisesti liittokunnan pysyvien tukikohtien suhteen, joihin haluttaisiin näiltä mailta sotilaallista panostusta liittolaisina. Turkin vaatimuksiin suhtauduttiin todella pensästi ja puheenjohtajan mielestä ajatus siitä, että maita vaaditaan keskinäiseen neuvotteluun poliittisessa liturgiassa Turkin kanssa on absurdi.
Suomen 2022* BKT osuus nähtiin hyvänä 2.2% ja Vässykkäruotsin tavoite on päästä 2% vuoteen 2028 mennessä.

Minun mielestä Santahaminaan olisi hyvä pystyttää NATO tukikohta, joka johtaisi Baltian puolustamista ja Pietarin pommituksia. Kaikkiaan Suomen valmiustila ja taito tulee nousemaan varmasti huimaa tahtia, kun barbaarit kolkuttelevat ovilla ja lähtötilanne ei ole nollasta kuten Ruotsilla.

* Jos katsoo tuota suomen historiallista käyrää puolustusvoimien panostukseen niin sehän on ollut pitkään todella aneeminen ja vasta lähivuosina nostettu korkeammaksi. Rahaa on täälläkin kylvetty kehitysmaiden hammashoitoon ja poliitikkojen taulujen ostamiseen kriittisten toimintojen sijaan.

ps. Unohdin vielä sen, että puolustusministeriön edustaja mainitsi siitä kysyttäessä mahdollisen jäsenyyden olevan vaikea strateginen yhtälö Venäjälle ja hän ei haluaisi nähdä tätä iskua mädätettävän NATOn kompasteluun.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 419
Suomen valtion budjetin puolustusbudjettiosuutta katsellessa pitää muistaa että siihen ei ole laskettu Rajavartiolaitoksen sotilaallisen maanpuolustuksen kuluosuutta eikä sotilaseläkkeitä jotka kumpikin pitäisi olla kansainvälisen standardin mukaisesti laskettavia puolustusmenoja. Sotilaseläkkeiden osuus Saksan suuresta sotilasbudjetistakin on jonkinmoinen. Asevelvollisuuden aiheuttaminen kulujen/menetysten osuuden laskeminen on kai sitten jo vähän kysymysmerkkinen juttu mutta osittain sekin on suomalaista maanpuolustuksen panostusta.

Tälle en tarkoita sitä etteikö Suomikin olisi voinut takavuosina panostaa maanpuolustukseen enemmän ja rahaa on ollut asehankintoihin ja varusteisiin liian vähän.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 491
Suomen olisi järkevää panostaa huomattavasti asehankintoihin, riippumatta siitä päästäänkö Natoon tai ei. Hankinnan painopiste tulisi laittaa pitkän kantaman tykistöön ja valtavaan määrään ammuksia.

Ukraina tuntuu olevan selvissä vaikeuksissa Venäjän muutettua taktiikkaansa. Katsomieni analyysien perusteella uusi taktiikka tuntuu perustuvaan hitaasti etenevään hyökkäykseen, jossa massiivisilla tykistökeskityksillä jauhetaan ukrainalaisten asemia ja heikennetään joukkoja. Tämän jälkeen Venäjän maajoukot etenevät. Saattaa olla mahdollista, että sodan tässä vaiheessa Ukrainan kaatuneiden ja loukkaantuneiden lukemat ovat Venäjää suurempia.

Mikäli Venäjä pääsee tällä taktiikalla Ukrainassa "voitolliseen" tulokseen, tulee taktiikasta Venäjän armeijan virallinen doktriini.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 419
Suomen olisi järkevää panostaa huomattavasti asehankintoihin, riippumatta siitä päästäänkö Natoon tai ei. Hankinnan painopiste tulisi laittaa pitkän kantaman tykistöön ja valtavaan määrään ammuksia.

Ukraina tuntuu olevan selvissä vaikeuksissa Venäjän muutettua taktiikkaansa. Katsomieni analyysien perusteella uusi taktiikka tuntuu perustuvaan hitaasti etenevään hyökkäykseen, jossa massiivisilla tykistökeskityksillä jauhetaan ukrainalaisten asemia ja heikennetään joukkoja. Tämän jälkeen Venäjän maajoukot etenevät. Saattaa olla mahdollista, että sodan tässä vaiheessa Ukrainan kaatuneiden ja loukkaantuneiden lukemat ovat Venäjää suurempia.

Mikäli Venäjä pääsee tällä taktiikalla Ukrainassa "voitolliseen" tulokseen, tulee taktiikasta Venäjän armeijan virallinen doktriini.
Suomessa on onneksi koko ajan tiedostettu epäsuoran tulen hyödyt ja tarve puolustuksen tukena. Jo ennen sotaa on suunniteltu kaikenlaista, kevyet krh:t vietiin jalkaväkikomppanian tasolle, kärkijoukkojen osalta lähdetty panostamaan tykistön liikkuvuuteen (K9 hankittu ja loppujen osto-optio varmaan lunastetaan), pitkän kantaman tulivoimaa on hankittu, vanhat K122H63 menossa paikallisjoukkojen tulitukiaseeksi jossa täyttävät tehtävänsä vaikka kantama ei pitkä olekaan, tulenjohtosysteemit ja tulitoiminnan hajautus huippuluokka jo nyt jne. Tämän sodan oppeja tietenkin varmasti katsellaan tarkasti. Joskus 10? vuotta sitten PV teki suurella kapiaisjoukolla työryhmätyönä paperin kustannustehokkaista keinoista lyödä todennäköinen hyökkääjä ja mitä hankintoja siihen tarvitaan. Jossain tätä paperia äskettäin referoitiin ja aika lailla 100% tarkkuudella oli osattu ennakoida siinä mitä Suomessa tarvitaan, nyt kun tosielämässä voidaan seurata nykysodan todellisuutta voi nähdä että hyvää työtä oli suunnitelmissa tehty. Nämä hankinnat on ehditty jo tehdäkin ainakin suurimmaksi osaksi. Samalla älyllä kun tehdään uudet päivitetyt suunnitelmat niin eiköhän siitä hyvä tule.

80+ v sitten ry-armeija toimi ihan samalla tavalla. Helvetillinen tykistökeskitys vastustajan niskaan ja sitten hyökkäys. Suomalaisilla kun oli ohkaiset reservit ja huonot mahdollisuudet kierrättää joukkoja oli "tykistötauti" kohtalainen ongelma vaikka hyvin linnoitettua vastustajaa ei tykistölläkään niin vaan nujerreta. Taktiikka ei ole tosiaan mitenkään uusi ja taitaa olla jo nyt sitä virallista doktriinia. Osasyy täytyy olla sekin että noi ei näytä pystyvän kovin tarkkaan tulenkäyttöön niin brute forcella täytyy yrittää.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
4 846
Suomessahan on jo Euroopan suurin tykistö tälläkin hetkellä, ja täällä sitä osataan myös käyttää tehokkaasti. Toki sen vahvistaminen entisestään on aina järkevää, mutta meillä on tykistön lisäksi myös todella kauas vaikuttavia aseita ilmavoimilla, joita toki vois olla enemmänkin.

Omgelmakohtiakin on, kuten korkeailmatorjunnan puute jota tarvittaisiin mm. ballististen torjuntaan sekä vielä vähän vajavainen pimeätoimintakyky. Näitä molempia ollaan kuitenkin korjaamaassa tällä hetkellä; uutta it:tä tulossa Israelista ja pimeäkakkuloita Senopilta.
 
Liittynyt
19.07.2017
Viestejä
366
Suomessahan on jo Euroopan suurin tykistö tälläkin hetkellä, ja täällä sitä osataan myös käyttää tehokkaasti. Toki sen vahvistaminen entisestään on aina järkevää, mutta meillä on tykistön lisäksi myös todella kauas vaikuttavia aseita ilmavoimilla, joita toki vois olla enemmänkin.
Lisäisin vielä, että toisin kuin Ukrainalla ja oikeastaan itse Venäjälläkin, Suomessa on massiivisen tykistön lisäksi erittäin hyvin koulutettu ja tehokas tulenjohto.
 
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
1 686
Näitä molempia ollaan kuitenkin korjaamaassa tällä hetkellä; uutta it:tä tulossa Israelista ja pimeäkakkuloita Senopilta.
Eiköhän nuo Istraelilaisten Barakit saada ihan nopeassa aikataulussa käyttöön, kun on ihan olemassa oleva suorituskyky, eikä tarvitse maksaa myyntimiesmynttisen lupauksista.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
5 041
Eiköhän nuo Istraelilaisten Barakit saada ihan nopeassa aikataulussa käyttöön, kun on ihan olemassa oleva suorituskyky, eikä tarvitse maksaa myyntimiesmynttisen lupauksista.
En tiedä mitä tarkoitit, mut toki noihinkin pitää porukka kouluttaa. Useampi saapumiserä. Mulla ei esim. ole mitää hajua uusimmista tankintappolaitteista (rskesampuja)). Toisaalla olen siinä iässä, että ehkä mut siksi on vain paikallispuolustusjoukkoihin laitettu (vaikka asuin toisella puolen suomea vielä hetki sitte)
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 419
En tiedä mitä tarkoitit, mut toki noihinkin pitää porukka kouluttaa. Useampi saapumiserä. Mulla ei esim. ole mitää hajua uusimmista tankintappolaitteista (rskesampuja)). Toisaalla olen siinä iässä, että ehkä mut siksi on vain paikallispuolustusjoukkoihin laitettu (vaikka asuin toisella puolen suomea vielä hetki sitte)
Saattaa tuo Barak olla jo sen verran monimutkainen järjestelmä että niihin ei varusmiehiä kouluteta vaan kantahenkilökunta operoi niitä.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
5 041
Saattaa tuo Barak olla jo sen verran monimutkainen järjestelmä että niihin ei varusmiehiä kouluteta vaan kantahenkilökunta operoi niitä.
Öö? Mitähän ihmettä sie nyt sävellät, ku puolustusvoimat perustuu reserviläisiin. Mut voi olla toki totta sinänsä, ku ku lentäjätki lopulta palkataan. En ole vain kuullut vastaavasta muiden yksittäisten aselajien kohdalla.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
7 306
Asevelvollisuuden aiheuttaminen kulujen/menetysten osuuden laskeminen on kai sitten jo vähän kysymysmerkkinen juttu mutta osittain sekin on suomalaista maanpuolustuksen panostusta.
Samasta syystä kun ammattisotilaiden palkat lasketaan, pitäisi tietenkin varusmiesten työpanos huomioida vähintään miehistön sotilaspalkan mukaisena vaikka mitään ei makseta. Todellinen kansantaloudellinen kustannus on selvästi suurempi.

Kyllä Suomi käyttää resursseja sotalaitokseensa, ei vaan jostain ilmeisesti sisäpoliittisesta syystä ole halunnut sillä kehua. Syytä olisi.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
3 608
Mukavan selvät luvut :tup:

Helsingin Sanomien tuoreen mielipidekyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista ei halua Suomen muuttavan lakejaan tai tinkivän periaatteistaan, jotta Turkin asettamat ehdot Suomen Nato-jäsenyydelle täyttyisivät. Näin katsoo 70 prosenttia suomalaisista, kun 14 prosenttia katsoo mahdolliseksi sen, että Suomi voisi joustaa.

17 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään kysymykseen.
 
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
1 131
Juntti-Kaikkonen ei lähde NATO:n huippukokoukseen Madridiin. Hyvä juttu! Sauli hoitaa mutta olisin kyllä laittanut Sannankin koneeseen.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
3 608
En tiedä miten kysymykset oli tuossa selvityksessä aseteltu, mutta itse ainakin olisin valmis kiristämään nykyisiä turvapaikka/maahanmuuttokäytäntöjä. Olisin siihen valmis ilman Turkin vaatimuksiakin, mutta se olisi win-win, jos Nato-prosessi edistyisi samalla.
Turkki ei ole vaatinut Suomelta mitään tuollaista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
682
En tiedä miten kysymykset oli tuossa selvityksessä aseteltu, mutta itse ainakin olisin valmis kiristämään nykyisiä turvapaikka/maahanmuuttokäytäntöjä. Olisin siihen valmis ilman Turkin vaatimuksiakin, mutta se olisi win-win, jos Nato-prosessi edistyisi samalla.
Kyllä isekin voisin monia Suomen lakeja kiristää, mutta Turkin vaatimuksesta en mitään.
 

Kautium

IOdootti
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
15 910
Turkki ei ole vaatinut Suomelta mitään tuollaista.
No se nyt on edelleen epäselvää mitä kaikkea ovat vaatineet, mutta kyllähän nämä "Suomi suojelee terroristeja" -viittaukset hieman meidän naiiviin maahanmuutto/turvapaikkapolitiikkaan viittaavat.

Kyllä isekin voisin monia Suomen lakeja kiristää, mutta Turkin vaatimuksesta en mitään.
Niin no, se minun pointti oli että mielestäni niissä olisi säädettävää joka tapauksessa ja jos sillä samalla läpsyllä Turkki saisi mielensä hyväksi, niin aivan sama.

Realistisesti ajateltuna meidän tekemisillä ei taida kuitenkaan olla hirveästi mitään merkitystä tässä prosessissa.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 491
En tiedä miten kysymykset oli tuossa selvityksessä aseteltu, mutta itse ainakin olisin valmis kiristämään nykyisiä turvapaikka/maahanmuuttokäytäntöjä. Olisin siihen valmis ilman Turkin vaatimuksiakin, mutta se olisi win-win, jos Nato-prosessi edistyisi samalla.
Se on harmillista, että Suomen media on kuin joku ketjussa talutettava vaaleanpunainen puudeli. Asian huomaa erinomaisesti tällaisissa ulostuloissa: kun vanhoilla konsensus-puolueilla on jokin kanta, ryntää media tukemaan kantaa jonkin hatusta repäistyn "asiantuntijalausunnon" tai "gallup-tuloksen" avulla. Alleviivaten kerrotaan tuulipuvuille, että kyllä se Marinin hallituksen kanta on aivan täsmälleen oikea ja pulinat pois.

IIman Turkkiakin pitäisi olla selviö, että rikoksiin syyllistyneet palautetaan lähtömaihinsa. Kansalaisuutta ei saisi myöntää ikinä, jotta palautus onnistuu.

Tseh, kiltti hauveli! Ota tästä tädiltä keksi (lehdistötuki)!
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
7 306
En tiedä miten kysymykset oli tuossa selvityksessä aseteltu, mutta itse ainakin olisin valmis kiristämään nykyisiä turvapaikka/maahanmuuttokäytäntöjä. Olisin siihen valmis ilman Turkin vaatimuksiakin, mutta se olisi win-win, jos Nato-prosessi edistyisi samalla.
Olen enemmän kuin valmis kiristämään käytäntöjä, ja jos rukoilisin, olisin peräti vuosia rukoillut, että kaikkein paskimmat luovutettaisiin paikkoihin joissa heidät mahdollisimman varmasti teloitettaisiin.

Siitä huolimatta missään tapauksessa en hyväksy sitä, että Suomi muuttaa lainsäädäntöään NATO-jäsenyysprosessin aikaisista Turkin vaatimuksista tai että Turkin vaatimukset vähäisimmässäkään määrin vaikuttavat lainsäädännön muutoksiin Suomessa. Paitsi tietysti mikäli on mahdollista jossain vaiheessa ilman muuta haittaa vähänkin vittuilla Turkille.

Ensinnäkin Suomi on huipputason länsimainen vapaa itsenäinen valtio ja oikeusvaltio, jonka lainsäädäntöä ei sanele mikään satunnainen islamilainen terroristivaltion paska kuten Turkki. Lisäksi Turkki on kansainvaellusilmiön pahis, joka on nimenomaisesti pyrkinyt edistämään epätoivotun aineksen pääsyä heikkoihin hyvinvointivaltioihin.

Tämän järjestyksen pitäisi olla aika selkeä varsinkin NATOn kontekstissa. Turkki on surkea jämämaa, joka on historiallisen vahingon kautta osa kerhoa. NATOon pyrkivä maa ei voi vajota sille tasolle, että se mielistelee moista roistovaltiota, tai jos se niin tekee, sitä ei tule hyväksyä jäseneksi. Toisaalta nykyiset NATO-maat eivät myöskään saisi möhlömisöidä aluettaan lähi-itämaiden tasolle. Se on ilman muuta väärin tehdä turvallisesta ja oikeudenmukaisesta lännestä ihan silkkaa munattomuuttaan uusia kriisipesäkkeitä. Jossain vaiheessa terroristit nousevat hallitustasolle, jos sisäinen turvallisuus laiminlyödään.
 
Viimeksi muokattu:

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 476
Jossain mainittiin että turkkilainen sanomalehti olisi julkaissut niiden Suomessa oleskelevan 15 kurdin nimen, jotka sitä nyppii. Sattuisiko joku olemaan minua parempi etsimään, ja löytämään ko. listan?
 
Liittynyt
30.12.2019
Viestejä
45
Jossain mainittiin että turkkilainen sanomalehti olisi julkaissut niiden Suomessa oleskelevan 15 kurdin nimen, jotka sitä nyppii. Sattuisiko joku olemaan minua parempi etsimään, ja löytämään ko. listan?
Ehkä meiän pitäs nimien kaivelun sijaan olla avoimesti tarjoamassa diktaattoreille ja heidän perheille turvasatamaa meidän lintukodosta niinkuin tähänkin asti ollaan tehty samaan aikaan kuin muut Nato maat artikla 5 aktivoinnin johdosta mennyt toiseen suuntaan viimeset 20 vuotta.

Täällä hyysätty ja katsottu sormien läpi niiin maan perkeleesti ettei mitään rajaa esim Saddam Husseinin tapauksessakin ei noussut oikein minkäänlaista kalapaniikkia aikoinaan vaikka pisti jo silloin mietityttään että mihin me ollaan menossa.

Saddamin rahoja löytyi Suomesta vuonna 2004
Saddamin sukulaisperhe asuu Suomessa

Nyt on kiva nähdä että saadaanko muutosta aikaan vai ei.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
433

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vihdoinkin paljastanut Nato-korttinsa.

Nato-lähteet ovat jo aiemmin kertoneet Iltalehdelle, että hävittäjäkauppa on kytköksissä Turkin toukokuiseen päätökseen estää Suomen ja Ruotsin jäsenyyskeskusteluiden aloittaminen Naton päämajassa.
Iltalehden lähteiden mukaan Turkin presidentti Erdoğan yrittää kiristää Yhdysvaltain kongressia hyväksymään 40 yhdysvaltalaisen F-16-hävittäjän myynnin Turkkiin.

Suomen Nato-jäsenyyden jarruttaminen on lähteiden mukaan yksi keino, jolla Erdoğan yrittää saada Yhdysvalloilta haluamansa.

Maa haluaa modernisoida 80 amerikkalaista F-16-hävittäjäänsä vastaamaan elektronisen sodankäynnin vaatimuksia. Lisäksi Turkki haluaa ostaa Yhdysvalloista 40 modernisoitua F-16-hävittäjää.
Yhdysvaltain kongressi on ollut haluton myöntämään vientilupaa, mistä on kertonut esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

Huhtikuun alussa presidentti Bidenin hallinto lähetti kongressille kirjeen, jossa Yhdysvaltain ulkoministeriö arvioi, että mahdollinen F-16-hävittäjien myynti Turkille olisi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden etujen mukaista ja ”palvelisi myös Naton pitkän ajan yhtenäisyyttä”.

Jälkimmäinen sanamuoto vahvistaa, että Bidenin hallinto oli jo huhtikuun alussa huolissaan Turkin toiminnasta Naton sisällä.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 835
Valoa jo tunnelin päässä? Aikamoista jos umpisolmu olisikin näin nopeasti aukeamassa!


"IL-tiedot: Suomi, Ruotsi ja Turkki valmistelleet salaisen asiakirjan – yhteinen ratkaisu löytymässä

Iltalehden ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteistä saamien tietojen mukaan Suomi, Ruotsi ja Turkki ovat valmistelleet salassa asiakirjan, jossa maiden väliset ongelmakohdat ratkaistaisiin. Näin ollen Turkki olisi valmis luopumaan maiden Nato-jäsenyyden jarrutuksesta. Tasavallan presidentin kansliapäällikkö Hiski Haukkala kantoi kädessään papereita lähtiessään kohtaamaan Recep Tayyip Erdogania päämiehensä Sauli Niinistön kanssa."

IL Madridissa Naton huippukokouksessa (iltalehti.fi)
 

Kautium

IOdootti
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
15 910
Valoa jo tunnelin päässä? Aikamoista jos umpisolmu olisikin näin nopeasti aukeamassa!


"IL-tiedot: Suomi, Ruotsi ja Turkki valmistelleet salaisen asiakirjan – yhteinen ratkaisu löytymässä

Iltalehden ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteistä saamien tietojen mukaan Suomi, Ruotsi ja Turkki ovat valmistelleet salassa asiakirjan, jossa maiden väliset ongelmakohdat ratkaistaisiin. Näin ollen Turkki olisi valmis luopumaan maiden Nato-jäsenyyden jarrutuksesta. Tasavallan presidentin kansliapäällikkö Hiski Haukkala kantoi kädessään papereita lähtiessään kohtaamaan Recep Tayyip Erdogania päämiehensä Sauli Niinistön kanssa."

IL Madridissa Naton huippukokouksessa (iltalehti.fi)
Olisi kyllä upeaa jos pattitilanne tuolla ratkeaisi, mutta niin mahdottoman ristiriitaista tietoa on tihkunut koko ajan ja vielä tämän päivän aikanakin, että en usko ennen kuin on mustaa valkoisella.

Näkikös se Biden mattokauppiasta aiemmin päivällä?
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 835
Olisi kyllä upeaa jos pattitilanne tuolla ratkeaisi, mutta niin mahdottoman ristiriitaista tietoa on tihkunut koko ajan ja vielä tämän päivän aikanakin, että en usko ennen kuin on mustaa valkoisella.

Näkikös se Biden mattokauppiasta aiemmin päivällä?
Jep, ei kannata nuolaista ennenkuin tipahtaa, onhan tuossa jutussa toki myös toimittajan intoa ja optimistisuutta aikalailla mukana. Hävittäjät tuntui tulleen jarruttamaan juttua niin paljon, että melkoinen yllätys olisi tässä kohtaa. Ehkä Suomi ja Ruotsi saadaan neuvoteltua muilla ehdoin eteenpäin, ja hävittäjäasia jää pöydälle jenkkien ja Turkin väliseksi. Mutta jotainhan tuossa on tarjottu Turkille jos edistysaskel tapahtunut...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
10 023
Mäkin yritän olla vähän pessimisti. Mutta selvästi jotain positiivista olisi tapahtumassa. Mähän olin yltiöoptimisti kun Turkin hiekkalaatikkoleikki tuli ilmi. Ajattelin että homma olisi muutamassa viikossa taputeltu. Se oli toivoajattelua, mutta jos homma nyt nytkähtäisi eteenpäin niin voisin ottaa toisen lasin Nato-kuplivaa (ehkä limpsaa). Katsotaan, mitä ilta ja lähipäivät tuovat tullessaan.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
6 347
Mäkin yritän olla vähän pessimisti. Mutta selvästi jotain positiivista olisi tapahtumassa. Mähän olin yltiöoptimisti kun Turkin hiekkalaatikkoleikki tuli ilmi. Ajattelin että homma olisi muutamassa viikossa taputeltu. Se oli toivoajattelua, mutta jos homma nyt nytkähtäisi eteenpäin niin voisin ottaa toisen lasin Nato-kuplivaa (ehkä limpsaa). Katsotaan, mitä ilta ja lähipäivät tuovat tullessaan.
Oikeastihan Erdo on Alkon palkkalistoilla. Kuplivalla myyntipiikkejä vähän väliä tätä menoa.

Itselläkin yksi shampanja jo poksahti, hieman ennenaikaisesti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
10 023
Jaha, "myönteisiä" tuloksia tiedossa. Mikä muu voi olla myönteistä kuin se, että Turkki hyväksyy jäsenprosessin aloittamisen? Se, että neuvotellaan lisää aamulla? Ehkä.

HS:n yhden lähteen mukaan Suomen, Ruotsin ja Turkin väliset neuvottelut ovat juuri päättyneet. Lisätietoja odotetaan pian. Tulosten kuvaillaan olevan myönteiset.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 654
Nyt siellä allekirjoitellaan kovasti jotain ja kättelyt. Näyttää siltä että Turkki sai shownsa ja prosessi lähtee etenemään.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
433
Päästiinkö vihdoinkin aloittamaan viralliset aloituskeskustelut, olisi positiivinen asia jos näin on.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
174 396
Viestejä
3 214 426
Jäsenet
58 429
Uusin jäsen
Maybe a monkey

Hinta.fi

Ylös Bottom